Va urez Sarbatori fericite de Pasti!

Dragi prieteni, Sarbatorile de Pasti ne invata ciclul repetabil al vietii si al mortii. Suferinta este urmata de speranta iar, apoi, de bucurie. Bucuria (re)invierii. Asa cum primavara incepe sa ne incalzeasca dupa frigul iernii. Va urma, din nou, suferinta si apoi…

Pentru mine, primavara este cel mai frumos anotimp. In fiecare zi, la Cornu, descoper renasterea naturii. Mugurii care apar, se umfla si se sparg, florile ciresilor care se scutura ca o ploaie cand bate vantul, asteptarea ploii,  mierlele care canta in zorii zilei, puii de gaina care sparg cu ciocul  oul in care au asteptat, inserarea tarzie…

In noaptea asta, vom spune, cu totii, in gand sau la biserica, „Hristos a Inviat”. Este un ritual dar si o credinta. O credinta ca un nou anotimp, ca un nou ciclu de viata vor fi mai darnice cu noi.

 

Va urez, dragi prieteni, Sarbatori fericite de Pasti si o primavara frumoasa!

59 de gânduri despre “Va urez Sarbatori fericite de Pasti!

  1. Cu multumiri pentru frumoasele urari, vi le intoarcem inzecit din suflet! Sa aveti Sarbatori Pascale luminate, cu bucurii, alaturi de familie!

  2. Ar fi o mare minune ca Lumina Învierii să trimită în umbra cea mai deasă desbinarea dintre români …..
    Textul „Sarbatorile de Pasti ne invata ciclul repetabil al vietii si al mortii. Suferinta este urmata de speranta iar, apoi, de bucurie.” este perfect ilustrat cu fotografia lui Nicolas, care seamănă cu bunica paternă!
    Nu știu dacă ați urmărit interviul luat de Tucă lui Cristoiu – partea a 3-a este interesantă și pentru faptul că arestarea și condamnarea dumneavoastră este inclusă într-un top
    https://www.mediafax.ro/politic/marius-tuca-show-partea-a-iii-a-ion-cristoiu-morometii-1-o-prostie-pentru-ca-rebengiuc-a-facut-din-moromete-taranul-sarac-de-pe-vremea-exploatarii-capitaliste-18102957
    Adevărat înviat!

    • Poveste din Săptămâna Mare

      Laura

      În Săptămâna Mare e foială mare prin cimitire – auzi vorbă oltenească și ardelenească, chiar și de bucureșteni, sporovâind vesel și împrumutându-și scule, răsădind flori pe morminte, amintind morții și omenindu-se unii pe alții cu o păhărel de butuc, tras de pe drojdie cu vânt de primăvară; mare-mare zarvă fac copiii alergând printre morminte și sărindu-le nerespectuos – dar ce să le ceri unor prunci nevinovați care zburdă ca niște miei care nu știu ce-i așteaptă peste două zile?… Bucureșteni și olteni nu sunt în satele din colbul Moldovei, dar cei plecați calcă degrabă pe greblă și uită graiul mâne-sa, așa că se dau interesanți spunând: „La noi, la București…” sau „La noi, la Timișoara…” E destul de rușinos când ajungi în lume și te întreabă oamenii de unde ești din cauza accentului. Așa că moldovenii noștri scapă de „cămeșă”, „oleacă”, „măligă” și „pestelcă” la fel de ușor cum se leapădă de satana în fața altarului cu finul în brațe.

      În fine, nu despre asta vreau să vă povestesc azi ci despre Laura pe care am cunoscut-o într-un sat, unde se pare că am avut neamuri și mi-a venit rândul să grijesc mormintele.

      Am ajuns pe seară în poarta țintirimului de unde pleca lung convoi de mașini cu dublă tracțiune, făcând-mă să intru respectuos cu tigaia mea în șanț ca să nu-și zgârie ei lacul de pe portiere de toți curnuții rămași de anul trecut pe marginea lanului. Nici măcar nu știam pe unde sunt mormintele pe care le caut dar m-am gândit să mă iau după cele mai căzute și îmburuienite, fără piatră de marmură sau gard de oțel inoxidabil. Le-aș fi găsit cu siguranță, că săreau în ochi în luxul de cavouri scumpe – unul și unul mari, frumoase și fistichii, lucru cu adevărat de mirare în borta asta de sat, hăt-departe de șosea, fără apă la țeavă, fără drum de asfalt și plin de case bătrânești. Unele cavouri, doar cu nume și data nașterii titularului, fără anul decesului, aveau flori pe morminte, ceea ce mi s-a părut extrem de amuzant: să-ți sapi singur groapa și să-ți răsădești personal stânjenei la cap!

      Atâta știam, că trebuie să caut într-o margine, dinspre răsărit. Am luat-o cu busola interioară printre morminte și am zărit o figură deșirată de femeie trebăluind cam prin capătul prin care aproximam eu că ar fi morții mei.
      -Bună ziua și noroc la ’mneavoastre, domnișoară! zic eu de departe, căci mi se părea că vrea să plece. Fata a întors capul înspre mine și am văzut o femeie slabă, cu părul tuns aiurea și împrăștiat în toate părțile dar vopsit în castaniu închis și i se vedeau rădăcinile foarte cărunte.
      -Mulțumesc și bună seara, doamnă! Poftim la noroc! a răspuns săraca de ea cu limba plimbându-i-se prin gură, de-am zis că-i amețită de băutură.
      -Cam târziu la curățenie, îndată nu se mai vede, zice. Da’ parcă nu sunteți de pe la noi…
      -Nu, nu! Și mult mă bucur să te văd că nu știu pe unde ar fi momintele lui Gheorghe și Maria Bistrițeanu, niște neamuri îndepărtate de-ale noastre… știi cum e – nu mai au pe nimeni în țară și am primit sarcină de pe la verii mei să le grijesc eu…
      -Cccum ssă nnu! a prins a se bâlbâi din nou femeia, le-am ffăcut eu ddeja! Acum mai ffac dddouă și plec acasă. Am rămas cu gura căscată.
      -Te-a plătit cineva? am întrebat mirată, pentru că știam de la vară-mea că s-a dat cu fundul de pământ și n-a putut găsi pe nimeni.
      -Nnu, nu, zice, mmie-mi place în cimitir pprintre morminte și oameni mmorți, le fffac ssă nu stau degeaba și cine știe, mi-or face și mie mormântul străinii…
      M-am rezemat de-o cruce fiindcă m-a cuprins amețeala.
      -Te pregătești să mori??? Stai liniștită, i-am zis, ai să dormi bine și-ți trece! Mă gândeam la faptul că era beată și probabil bătea câmpii.
      -Toți murim, a spus, numai că eu ppprima.
      Nu i-am mai spus nimic și m-am oferit s-o ajut să termine cu mormintele străinilor pe care le mai despăduchea, dacă ale noastre erau deja făcute. Mi-a dat un bidon gol și m-a trimis după apă la o cișmea din apropiere, cât răsădea ea câteva flori despărțite din smocuri mari de pe alte morminte. Întorcându-mă am observat-o mai bine: era înaltă, cu osatură solidă însă carne nu prea mai avea – se vedea că-i scăzuse dramatic dintr-un motiv anume și se mișca exact ca o femeie beată care se străduiește să țină drumul; n-avea mai mult de patruzeci de ani, era îmbrăcată curat, încălțată destul de bine pentru treaba la sapă și mi se părea că șoptește mereu ceva.
      -Cum te cheamă? am întrebat-o când am terminat de udat florile.
      -Laura, de-a lui Mmurat sunt. A murit tăticu’, Ciuntu’ îi zicea, îl știți?
      -Habar n-am… nu te supăra că te întreb, dar nu vrei să te duc acasă? Pare că te-ai amețit un pic de la cinstea orășenilor.
      -Vai de mine, doamnă, m-aș supăra dacă nu m-ar lua toți de beată! Sunt bbolnavă, a spus, aștept să mmor. Stau prin țintirim ca să mă-nvăț cu locu’. Mie iar mi-a venit un pic greață și mi s-a tulburat vederea. – Am Huntington, Chorea Huntington. E o boală la creier.
      -Știu ce-i Huntington, am îngăimat și m-am gândit că stau cu muribunda printre morți, pe întuneric în cimitir. Ne-am așezat pe iarbă. Și a prins a povesti bâlbâindu-se, fără s-o întreb nimic. Era nevorbită, se pare.

      În Joia din Săptămâna mare am auzit patimi pentru patruzeci de ani, într-un cimitir dintr-un sat de care nici nu auzisem până de curând. Laura s-a născut în Piatra Neamț, într-o familie venită din Botoșani și mai avea două surori mai mari, plecate din țară cu tot cu bărbați și copii. Taică-su, Ticuță Ciuntul, fusese mare dulgher, chiar dacă nu avea o mână din cot în urma unui accident din copilărie. Un lucru ciudat, despre care nu s-a întrebat și nu s-a mirat prea tare nimeni, a fost faptul că se zgâlțâia din mâini și din tot trupul dintotdeauna. Când un străin întreba de ce se frământă așa de tare, nevastă-sa răspundea: „Așa a fost și socru-meu, așa e și cumnată-mea, trăiesc bine-merci, n-au nimica…”
      Ciuntul o bătea pe maică-sa, Pacuța, în fiecare zi. Era gelos din cale-afară și bețiv de nu se putea și unde-ați văzut om beat să construiască avioane ori să inventeze motoare? Așa-i omul beat, se știe de când lumea: e prost! Iar când se trezește îi trece și redevine om ca toți oamenii. Nu-i un capăt de țară. Uneori le bătea pe toate patru, tot așa, preventiv: dacă nu-s curve încă, să nu ajungă!

      Ticuță era frustrat și complexat de ciunta lui, trăind cu amintirea faptului că numai printr-o conjunctură nefericită pentru biata Pacuță a ajuns să se mărite cu el, altfel n-o lăsa familila Preda în veci pe mâna lui de ciunt și calic străveziu de i se vedeau mațele prin piele. Așa că o bănuia de dimineața până seara și chit că nu-i dădea femeia motive niciodată, o bătea că să nu se întâmple. Cu ciunta. O prindea de păr cu mâna bună – stânga și cu ciotul de cot îi dădea în față, în cap, în pântec… Până a murit a bătut-o, paralizat de Huntington, nemișcând decât mâinile și ochii în cap, găsea o modalitate s-o păcălească să se apropie și tot cu stânga bună o prindea și-i trăgea scurt și îndesat cu ciotul: „Na! Curva dracului, că de curvă te-am luat, de te-a mâncat în cur, fată bătrână!”
      -Ne-a chinuit ttoată viața, nnenorocitul, a oftat Laura bâlbâindu-se și mai tare de furia amintirilor. Țipa la noi din orice – să stingem lumina, să ffacem temele la llumânare, să tragem apa la baie ddoar după ce facem pipi toate, să ppurtăm ffffustele până în pământ, să nu ne dăm cu ruj, ssă nu vorbim cu bărbați… Vreți să vedeți mormântul lui? m-a întrebat dintr-o dată.
      – De ce nu? am spus și m-am pornit din urma ei către cel mai neîngrijit mormânt din țintirim.
      – Ultimul îl fac. Ssă sstea la rând! Toată viața a urlat la noi: „Stinge lumina! Stinge lumina!!!” Sper că-i place acum la umbra curnuților, fără lumânare, sătura-l-ar Dumnezeu să-l sature de întuneric!!!
      Plină de năduf, s-a așezat pe banca de lângă mormânt și și-a reluat povestea printre orăcăitul broaștelor din cișmeaua din apropiere.
      – S-a încălzit vremea, a spus cunoscătoare, au ieșit broaștele la cântat.

      Chinuită și sătulă de scandalurile de acasă, Laura mea s-a lăsat înșelată de un șmecheraș cu vreo zece ani mai mare decât dânsa și a plecat de acasă cu două boarfe într-o pungă de-un leu și s-a mutat la el, într-o casă pe care părinții lui numai bine ce-o revendicaseră și au murit, nemaiapucând să se bucure de ea. Printre vecini se zvonea că fiul i-ar cam fi strâns de gât pe cei bătrâni, dar asta e altă problemă care n-o privea direct pe Laura. Acolo a aflat biata fată că nebunia Ciuntului era parfum pe lângă ce avea să trăiască în casa aceea.

      Fiind elevă în clasa a douăsprezecea, era hotărâtă să termine școala, condiție principală pe care i-o pusese mai vârstnicului amorez atunci când a acceptat să se mute la el. În fiecare seară, când se întorcea de la școală, din două vorbe nebunul îi găsea un motiv de ceartă iar în zece minute era deja bătută măr. În cealaltă jumătate de casă Liviu (așa îl chema) avea o soră care trăia cu cineva, tot necăsătorită. Aveau intrări și utilități separate, se și urau de moarte așa că se întâlneau rar iar când Laura lua bătaie, soră-sa închidea și geamurile ca să nu audă. A trebuit să renunțe la școală, pentru că bătăile se lungeau și deveneau mai complexe.

      La vremea aceea Laura era o fată arătoasă, înaltă, de mai mare dragul să-ți porți ochii după dânsa când trecea pe drum. Asta îl turba în mod special pe Liviu, își dădea ea cu părerea dar eu cred că era pur și simplu un dement căruia îi plăcea să chinuie ființe vii. În trei ani de zile, cât a stat cu el, ajunsese să fie bătută de trei ori pe zi: dimineața preventiv, ca să „nu iasă din casă cu coada pe sus”, o dată seara, dacă trăia cu impresia că nu-i place să facă dragoste cu el: „Probabil te gândești la altul!” Și dă-i din nou bătaie cu „Zdreanțo! Boarfo! Te-am strâns de pe drumuri!” A treia oară avea ocazia s-o ia din nou dacă făcea curățenie, ceva bun de mâncare, o plăcintă, era drăgăstoasă și se prefăcea că are orgasm. Iar nu era bine: „Ai greșit cu ceva, nenorocito! Recunoaște ce-ai făcut!!!”

      În ultimul an a stat doar încuiată în casă, la etaj. Telefon nu aveau. Încet-încet, a reușit să-i trezească interesul surorii lui, femeie care nu avea o soartă cu mult mai bună decât a ei, doar că aceea îi aducea pe diverși indivizi acasă, o băteau, o f.. și îi alunga, aducând în loc un bărbat identic de rău și de prost, de zici că-i căuta cu lumânarea. Femeia asta a făcut rost de un telefon mobil – abia apăreau atunci pe la noi și a reușit să sune acasă. Ghinionul a făcut să răspundă taman Ticuță Ciuntul, care i-a promis:
      -Vino tu acasă și ai să vezi că bătaia doare, haita dracului, curvă din neam de curve ce v-ați luat pe capul meu! N-ai vrut să pleci în rochie albă din casa mea? Atunci mori sau nu te mai întoarce!

      În felul acesta a hotărât să fugă de la Liviu în satul bunicilor. A reușit să ia legătura cu surorile sale, una având un iubit patron, cu mașină. A evadat pe geam, cu cearceaful făcut funie, fix ca în filmele cu muschetari și s-a prezentat direct la Botoșani, la bunicii de pe tată, căci ăi de mamă ar fi bătut-o suplimentar pentru dezonoarea adusă familiei.

      Bineînțeles, oameni simpli și săraci, bunicii de pe tată, cu niște biete pensii de CeAPe, nu puteau decât să-i caute un mire ca să scape de-o cheltuială, precum să și închidă gura lumii. Având câteva boarfe de târg mai acătării, niște cizme lungi până la genunchi, subțire la mijloc și cu o ținută corespunzătoare, ai fi zis că Laura ar fi putut agăța ceva mai bun, dar veștile rele circulă cel mai repede și se răspândesc ca râia! Nemaifiind virgină (acesta a foct principalul motiv, mi-a spus) și neavând pic de zestre, a acceptat cererea unuia pe care-l refuzase armata – cântărea la înrolare mai puțin de cincizeci de kilograme și era cu trei ani mai tânăr decât ea. Tot din neam de potlogari calici, dar care se ajunseseră turnători pe vremea împușcatului și își crescuseră nivelul social prin asta. Acum nu aveau nici pământ, nici hărnicie, nici școală, doar relații dubioase pe la județ.
      -E bun așa rău, fată hăi, a spus bunică-sa, altul de unde? Dacă erai neîncepută… era altceva…

      Între timp, Ticuță cu Pacuța au ajuns șomeri, au rămas datori vânduți la asociația de locatari și au fost executați silit de apartament, fiind nevoiți să se întoarcă și ei fix în casa în care deja locuia ca femeie cinstită Laura cu Ionuț și un plod nou-nouț. Ionuț o bătea ca la concurs și Laura era obișnuită să îndure, deci se înțelegeau destul de bine. Nimeni nu intervenea și nu se băga: cei bătrâni erau cu un picior în groapă și mai luau și ei pumni din greșeală iar pentru Ciunt și Pacuța acesta a fost întotdeauna un mod de viață, o cale normală și obișnuită de rezolvare pentru orice dilemă. Așa că Laura primea resemnată. Murind bătrânii, le-au lăsat celor tineri un loc de casă.
      -Poate scăpi, fată, de ai tăi și oi duce-o mai bine cu Ionuț. De nu l-ar învăța toate relele Ciuntul de fecioru-meu!

      Bătrâni naivi, căutau explicații acolo unde nu există – Ionuț o bătea pentru că putea, pentru că așa era tradiția din bătrâni – preventiv! Mai pui că avea și păcatul că fusese începută, fără zestre, că era bețiv, frustrat că era sfrijit și ea frumoasă și înaltă…

      Pe la treizeci de ani Laura a mai făcut o fetiță și imediat a plecat la muncă în Italia, lăsând bărbatul și copiii la soacră-sa.
      – Nu aveam ce fface, a spus Laura, muiată de oboseală la ora aceea târzie. Acolo mi-am dat seama că nu pot să învârt o babă grasă cum făceau femei mai în vârstă decât mine. Le scăpam pe pat, scăpam pe jos pahare, amețeam, nu mai înțelegeam ce mi se spune… Auzeam și aș fi spus că înțeleg fiecare cuvânt, dar nu puteam să pricep ce mi se cere. Doamna pentru care lucram (la negru) era asistentă medicală și a suspectat că este ceva în neregulă cu mine.

      Culmea, tatăl Laurei era deja diagnosticat cu Huntington, dar, cum e obiceiul omului simplu de pe la noi, nu întreabă medicul ci ia pastilele și medicul nu explică fiindcă este extrem de prețios – nu se încurcă niciodată cu colbăiții. De unde și până unde, ei trăiau cu impresia că Ciuntul avea Parkinson – altă boală ereditară, cam din același registru. Nimeni nu le-a spus niciodată ce-i cu el cât au umblat prin spitale ca să afle ce are.
      – M-am dus acasă pentru că era tăticu’ pe moarte, a continuat Laura. Mămica era slabă ca un drac, obosită, sătulă de schimbat scutece și de spălat rahat de om bătrân, de hrănit cu lingurița și de făcut focul în mijlocul verii!
      – De ce? m-am crucit eu. – Îi era frig de la gât în jos și-l zgâlțâiau satanele ca pe dânsul! Încă o bătea pe mămica: o chema să-i aducă o cană cu apă și o prindea de cap cu stânga iar cu ciunta o croia de câteva ori peste față – acum n-o putea ține prea mult, slăbise. Și spunea: „Roagă-te să mai trăiesc, nenorocito, să mai strângi câteva pensii, să ai cu ce să mă îngropi!”
      – Mori dracului, îi spuneam eu, numai mori odată, că pe gard nu te-om întinde!
      Surpriză, soacra Laurei, care gestiona euroii pe care aceasta îi trimitea din Italia, a anunțat-o că nu ajungeau și că banii nu mai existau, pur și simplu. Mi-a mai povestit o oră despre cum s-a mutat cu cățel și purcel ba la un patron în Deltă, ba la socri, elementul neschimbat al vieții sale rămânând bătaia și țigara. Surorile ei au pus mână de la mână și au trimis-o să facă niște analize – asigurare nu avea, bineînțeles, iar în Italia lucrase la negru. O doctoriță mai inspirată a cerut dosarul Ciuntului, care murise între timp, și a găsit pe loc problema. Diagnosticul a fost doar o chestiune formală. Cu mare greu a reușit să obțină o pensie de 370 de lei pe lună abia anul trecut. Ionuț a luat copiii și a plecat în Spania, la o fermă de oi, cu o amantă pe care o avea de când era Laura în Italia.
      – I-ai semnat pentru copii? am întrebat-o.
      – Am semnat, ce să fac eu cu copiii? M-a primit mama înapoi. Nu suport zgomotul, nu mai suport bătaia, nu înțelegeam tot ce-mi cerea și iar mă bătea… pe copii nu i-a bătut niciodată, dacă la asta te gândești, mă liniștește sfârșită biata de ea. Am auzit, totuși, de la cineva, că acolo îi pune la cerșit. El se jură la telefon că nu-i adevărat. Dar știi ceva? Nu-mi pasă… De nimic nu-mi mai pasă. Să-și poarte fiecare crucea așa cum poate! M-am lăsat de fumat, vin la țintirim în fiecare zi și mă iau de vorbă cu lumea.
      – Care lume???
      – Cu morții, vreau să zic. Mă așteaptă. Merg și la un duhovnic care mă liniștește mult…
      Am îndemnat-o spre mașină căci se înnoptase demult.
      – Nu merg, a spus, cu mașina. Nu-l pot lăsa pe Ghiță pe jos – câinele meu.
      Am insistat cât am putut dar nu a vrut să meargă cu mine. Nici măcar nu am văzut vreun cățel.

      Ajunsă acasă, am citit mai mult despre Chorea Huntington – o boală îngrozitoare care implică și demența – poate că era un câine imaginar… Indiferența tot de acolo i se trage probabil. Ce nenorocire! Fetița ei cea mică este deja suspectă și urmau să-i facă analize genetice în Spania, speranța de viață pentru copii fiind cam de opt ani de la primele simptome iar la adulți aproximativ de douăzeci. Laura a depășit cincisprezece de la primele semne. Așteaptă în cimitir să moară. Acolo îi place cel mai mult

      • Talent cu carul ! M-au dat gata pasajele cu „curnuţii” şi cu „colbăiţii”….
        Felicitări , Doamnă !

  3. Mulțumesc. Sa avem parte de liniște, de lumina care ne va călăuzi spre iubirea aproapelui, spre bunătate si spre tot ce poate fi mai frumos. Hristos a înviat.

  4. Sărbători pascale fericite și Dvs.! Să fiți sănătoși și fericiți. Cu dragoste, Anca și Paul LEONTE, prietenii lui Dan CAZACU.

  5. Dl Prim Ministru, va doresc de Sarbatoarea crestina a Invierii Domnului, multa sanatate, lumina, bucurii, liniste sufleteasca si un sincer La Multi Ani, dvs., cat si intregii familii!Cu consideratiune Catalin Constantin Baldan.

    Pe sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:49:59 EEST, ADRIAN NĂSTASE a scris: #yiv2595353870 a:hover {color:red;}#yiv2595353870 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv2595353870 a.yiv2595353870primaryactionlink:link, #yiv2595353870 a.yiv2595353870primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv2595353870 a.yiv2595353870primaryactionlink:hover, #yiv2595353870 a.yiv2595353870primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv2595353870 WordPress.com | Adrian Năstase posted: „Dragi prieteni, Sarbatorile de Pasti ne invata ciclul repetabil al vietii si al mortii. Suferinta este urmata de speranta iar, apoi, de bucurie. Bucuria (re)invierii. Asa cum primavara incepe sa ne incalzeasca dupa frigul iernii. Va urma, din nou, suferin” | |

  6. Sa aveti si dumneavoastra un Paste plin de lumumina si fericire in suflet.
    Multumesc pentru bunatatea si bucuria cu care ne povestiti despre bucuria de a trai atat de frumos si de a ne fascina cu minunile vietii pe care ni le imaginam prin ochii dumneavostra. Va felicit pentru tot ceea ce ne spuneti si va admir pentru familia minunata pe care cu multa dragoste, educatie grija si atentie o faceti perfecta.

  7. Adevărat a Înviat ! Liniște și bucurii să avem !

    Trimis de pe iPad-ul meu

    Pe 27 apr. 2019, la 18:48, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  8. Cristos a Înviat!
    Dragi prieteni, Sfânta sărbătoare a Paștelui să ne umple sufletele de lumină, înțelegere și pace.

    Anul acesta, pentru prima dată, Paștele ne găsește în Florida. Cum în oraș nu există decât o Biserică Ortodoxă și aceea grecească, normal, că aceasta a fost singura opțiune și, trebuie să recunosc, am avut parte de o experiență inedită și cu surprize deosebite. Ajunși mai devreme, am schimbat cu preotul câteva cuvinte, printre altele fiind întrebați de unde suntem și dacă vom veni și la slujba de Duminică. La răspunsul afirmativ ne-a spus că se va pregăti să fie citite și în limba română câteva paragrafe în timpul slujbei.

    Duminică, preotul ne aștepta la intrare, nu numai să ne întâmpine, dar și să ne dea o hârtie pe care se aflau tipărite în limba română paragrafele din Evanghelia lui Ioan pe care m-a rugat să le citesc în fața oamenilor.
    La un moment dat, în timpul slujbei, am fost invitat împreună cu alte câteva persoane în fața altarului pentru a citi paragrafele respective în limbile naționalităților prezente care împărtășeau ortodoxismul.
    S-a citit în greacă, engleză, latină, franceză, germană, română, spaniolă și rusă.

    După această primă surpriză, la sfârșit a urmat o a doua.
    S-au apropiat două femei, dintr-un grup de vre10-12 persoane, să mă îmbrățișeze și să-mi spună cu lacrimi în ochi cât de fericite au fost să audă limba română în Biserică.
    Erau din Banatul Sârbesc, ajunse de peste 50 de ani în America și care, cu ceva accent, vorbeau românește. Se considerau românce și-și învățaseră copii și nepoțeii românește, chiar dacă familiile erau deja mixate cu americani sau latini.

    Poate vă este greu de înțeles emoția care te poate cuprinde văzând că, la distanță de jumătate de secol și în mediu total străin, există români care, nu știu dacă au fost vreodată în România, îți vorbesc aproape perfect românește și plâng de dorul limbii neamului lor.

    La masa comună, în discuțiile avute cu persoanele din jur, unele născute în Grecia, altele care au călătorit prin România și altele care declarau că unul sau altul dintre străbunici avea rădăcini românești, am aflat că mulți nu se mai duc în Grecia, deoarece migranții străini au distrus ”Grecia noastră”.

    Nu m-am putut opri să gândesc că în contrast cu distrugerea demografică a Greciei, apariția tocmai în seara Învierii a acelei raze de românism neașteptat într-o lume îndepărtată, fie prin limbă, fie prin căutarea unor rădăcini îndepărtate ca dovadă de continuitate, este un adevărat simbol al renașterii și am simțit cumva că Hristos a Înviat cu adevărat și pentru neamul nostru, neam pe care trebuie să avem puterea să-l păstrăm nealterat.

    • M-ați făcut praf, domnule Popescu!
      Se pare că nu chiar întâmplător reprezentați o organizație a românilor din USA.

    • Da, probabil ca mai exista in Diaspora cativa romani nostalgici si cu Credinta stramosilor in suflet, dar acestia sunt putini, tot mai putini….
      PS
      Grecia nu a fost distrusa de migranti, ci de imprumuturile de miliarde ale Germaniei….nimic nu e gratis pe lumea asta, totul are un cost. Din pacate si in Grecia, ca si in Romania, se gasesc ,,elite” tradatoare dispuse sa-si asume aceste costuri. Strainii ,,se multumesc” cu parti de suveranitate in locul banilor. Stiu ei de ce…

  9. Stimate Domnule Profesor, Prim-ministru si Presedinte, va multumesc pentru urarea frumoasa adresata care, la randul meu, va rog sa primiti si urarea mea de multa sanatate , voie buna, ganduri bune si tot ce va doriti. Imi doresc sa va implicati mult mai mult in indreptarea tuturor nedreptatilor savarsite de unii ce s-au perindat, de-a lungul celor 29 de ani, la conducerea tarii, in special dupa 2010! Va doresc sa fiti vajnic asa cum va stiu, un adevarat stejar al Romaniei! Va imbratisez, cu stima si pretuire, Miroslav-Botosani

  10. Vreau sa multumesc pe aceasta cale edililor gospodari covasneni, din Lunga si Sasausi (sper sa nu gresesc traducerile in limba romana) care au reusit de Pasti, sa amplifice sentimentele de pace si buna intelegere intre cetatenii romani, intru sarbatori, prin steagurile neaose afisate in fata bisericilor.

    Daca in Duminica de Paste se putea admira in fata bisericii de la Lunga un steag european ce desfasura rosu, alb si verde pe orizontala, Luni puteam admira doar steaguri cu o combinatie albastru si auriu.Asta pentru ca soferii din coada de 4-5 km de pe fiecare sens de drum, sa nu se plictiseasca in timp ce o scurmatura de un metru patrat de langa E574 avea pamantul proaspat depus pe carosabil si nu langa.Era o lucrare intensa facuta de 5-6 utilaje fara echipaj , in baza careia se introducea in sol, langa E, un furtun pentru apa.Mega lucrarea destinata in a se desfasura in a doua zi de Paste, realizata fara participare de echipaj uman, era strajuita de doua semafoare simpatice, care Duminica, cu o zi inainte adicatelea, nu erau prezente/active.Norocul unora ca au putut utiliza „centura ocolitoare” a satului in cauza.

    Felicit administratia covasneana si pentru calitatea deosebita a centurii Targului Secuiesc, ce trece pe langa textilele Ecuiana.
    Un drum deosebit, ce pastreaza „buchetul” Romaniei de odinioara proaspat, cu asfalt de o vechime deosebita ce ii ofera si o nota de centenar satesc.

  11. Hristos a înviat! Sărbătorile Pascale să vă aducă în casă,în suflet și în spirit Lumina Divină!
    Cititorilor acestui blog, le doresc înțelegere și iubire!

  12. Hristos a Inviat!

    Putin off – topic,desi cred ca totul e legat de Dumnezeu, chiar si politica, prin comportamentul unor politicieni care vor ei sa isi lase amprenta, cu multa ipocrizie, vanitate, lacomie, individualism feroce, si alte vicii asociate. Vor sa ramina in Istorie prin orice mijolaoce.

    Cred ca politicienii UE vor lua rapid masuri impotriva Romaniei, desi eu vad un atac pur politic, pentru a scoate PSD – ALDE de la guvernare inducind populatiei sentimentul ca acestia incalca „valorile europene”, si ca doar PNL (cu Iohannis, Ciolos si ceilalti) vor putea tine Romanie in UE. E un santaj ieftin, dar care are insa sanse de reusita pina la agelerile de anul acesta in noiembrie parca.

    O alta observatie interesanta este nu doar ca social democratii au cistigat in Spania, dar ca acolo Partidul Popular parte din PPE a cistigat cu jumatate mai putine mandate (vreo 60 fata de 120 data trecuta), deci si spaniolii s-au cam saturat de anumite fetze imparateshti de la Bruxelles si legiunile lor de functionari si politicieni, care functioneaza in tarile membre, precum in Germania, de exemplu, unde un oarecare Krichbaum (cine o fi asta si ce-o fi facut el pentru Romania?) cere lui Tajani sa aplice articolul 7 in Romania. Iata ce afirma „eurofilul”:

    „Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României şi a majorităţii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârşit iniţiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acţionaţi în consecinţă şi să demaraţi o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilităţii Uniunii Europene şi o încurajare a forţelor pro-europene din România”, a conchis Krichbaum.”

    Un act disperat al prietenilor externi din PPE ai PNL & Iohannis de a folosi politic Comisia Europeana si de a pedepsi puterea din Romania aleasa democratic, pedepsind de fapt Romania. Si dl. Iohannis, Presedinete al Romaniei nu ia nici o atitudine in fata unor acte vadit anti-romaneshti, pentru ca in final e vorba de Romania. El ar trebui sa fie primul care sa le denunte, chiar daca nu ii place de Dragnea, si ceilalti „penali & ciumati”. Ar fi putut sa ii calmeze pe acesti straini de Romania, dar pare ca el e parte din jocul lor.

    Vom vedea la alegerile europene cita tractiune mai are PPE si aceste partide care pretind ca joaca european, dar lovind in tarile lor de origine.

    https://www.mediafax.ro/externe/oficial-german-ii-cere-lui-jean-claude-juncker-activarea-articolului-7-in-cazul-romaniei-document-18101742

  13. „China este implicată acum în economiile a peste 60 de țări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Europa. Unele dintre aceste țări au devenit complet înrobite de interesele chinezești. Odată ce China a turnat sute de miliarde de dolari în Siria, rușii vor sta liniștiți în portul Tartus – închiriat lor de către Assad pentru următorii 49 de ani – încercând să-și protejeze bunurile. Și iranienii vor trebui să se conformeze.

    Israelul, între timp, va trebui să se ocupe de faptul că granița cu Siria va fi sub jurisdicția chineză. Când va începe guvernul israelian să se pregătească pentru acest scenariu inevitabil?

    https://dannyhurley007.com/2019/04/30/israel-should-prepare-for-the-day-china-will-rule-the-middle-east/

    • Nu văd deloc înrobire în relaţiile Chinei cu parteneri străini ! Ei îţi dau bani ca să construeşti autostrăzi de exemplu, fără a-ţi împune condiţii dracpnice şi înjositoare aşa cum fac şmecherii capitalişti ! Ca să nu mai vorbim de dobânzile absolut acceptabile, nu crinimale pe care le pretind companiile americane !
      O firmă chineză n-o să procedeze niciodată precum Bechtel !

      • Radu Humor: ”
        ================
        China are o politică agresiv ”colonialistă”. Am mai arătat că în Craibe, China cumpără mari zone pe care clădesc lanțuri hoteliere. Problema pentru localnici este că toate, absolut toate lucrările de la infrastructură, la clădiri și management se fac exclusiv cu mână de lucru chinezească, în zonele respective fiind interzisă prezența localnicilor. Situație văzută cu ochii mei.

        Alt exemplu este din Europa unde, The China Ocean Shipping (Group) Company (COSCO) a cumpărat în 10 August 2016, 51% din acțiunile portului Pireu, urmând ca în 5 ani să mai cumpere încă 16%. Până în 2052, COSCO va avea dreptul la întreaga conducere și administrare a portului Pireu.
        De asemeni COSCO este interesat în cumpărarea drepturilor de cconducere, administrare și control ale celui de al doilea port al Greciei, Thessaloniki.

        ”The deal was signed at the beginning of April (2016 n.m) and was rubber stamped by Greece’s Syriza-controlled parliament at the end of June. The sale is part of the wider privatisation programme that has been imposed on Greece by the European Union and the International Monetary Fund in order to raise funds towards the repayment of the country’s vast mountain of debt.over 51 percent of the Greek state-owned Piraeus Port Authority (PPA) on August 10, making it the controlling shareholder. Under the deal, Cosco has management and operation rights to run the PPA until 2052.”
        Following its takeover of the PPA, Cosco is reportedly also interested in purchasing the management rights of the port of Thessaloniki in northern Greece the country’s second largest port after Piraeus.”

        Și acum, pentru unii, marea surpriză. Cea mai mare companie din lume de producere, stocare, gestionare și administrare a gazelor și petrolului nu este vreo companie (privată) imperialistă americană sau vestică, ci este compania cu monopol integral de stat, China National Petroleum Group care angajează 1,6 milioane de chinezi în întreaga lume. ( Azerbaijan, Canada, Iran, Indonesia, Myanmar, Oman, Peru, Sudan, Niger, Thailand, Turkmenistan, and Venezuela).

        Un alt loc important în expansiunea chineză îl are și State Grid Corporation of China, companie de utilități, tot monopolistă de stat, care are doar 927.839 angajați chinezi în întreaga lume.

        Așa încât, dincolo de păreri personale, este bine să ne înformăm și să încercăm să analizăm substratul și implicațiile intențiilor unora sau altora. Altfel, așa cum nu place politica birocraților UE, s-ar putea să ajungem să ne întrebăm ce-a fost în capul nostru când am acceptat cu brațele deschise intrarea capitalului chinez fără să punem condiții favorabile României pe termen lung.

  14. https://www.cotidianul.ro/sua-cer-armatei-venezuelene-sa-sprijine-schimbarea-regimului/

    Jenanta prestatia SUA . Aparatorii democratiei si drepturilor omului indeamna pe fata la tradare si lovitura de stat si vor sa-si puna o marioneta penibila in fruntea Venezuelei .
    Pana acuma o faceau mai cu perdea dar se pare ca nervii sunt intinsi la maxim de cand orice tentativa de lovitura de stat este blocata de rusi si de chinezi . Sa vedem ce-o urma …
    Tare mi-e teama ca o eventuala invazie in Venezuela va fi urmata concomitant de una ruseasca in Ucraina . Cred ca rusii abia apuca sa aiba un motiv de a invada Ucraina si sa-si justifice actiunea cu exact aceleasi argumente penibile pe care le folosesc americanii .

  15. Abordare PeNaLa .
    Chiaracum la prea hulita A3 unu Tinel Ghita, deputa PeNaL ex PeDeLepra zice ca Tinemans si nu mai stiu cine ar fi „sefii directi” ai PSD . AM mai auzit cestia asta si de lao blonda de aceaiais teapa sau de doriti extractie..

    Deci , daca ei considera ca PES este sedul PSD Romania (dupamodeululPCUS care conducea PC din R in anii 20-30) inseamna ca ei se considera subordonati „sefilor” lor din PPE. Si deci ei subordoneaza sau ar subordona politica romaneasca celei bruxeloaze si la dracu cu subsidiaritatea!!!
    Pesmene ca ptr Tinei si RSR trebuia sa se subordoneze Kremlinului ..

    Curat doctriona „national-liberala” …

    Si se mia poate zice ca dand votul PeNaLilor nu trimitem la Bruxelles representanti ai Romaniei ci ne aliniem politicii altora ….

    • Off-topic

      @Ghita Bizonu’

      1.Eu il sustin pe Tinel la presedintia pedenele in acest an, dupa esecul celuilalt este cea mai potrivita solutie, trebuie tinut cont ca este si un foarte indragit invitat la a3, de pe vrenea unei alte emisiuni, preluate de un altul.

      2.la a3 scapara ecranul de intensitatea dialogurilor referitoare la tornada de ieri.

      Se cauta vinovati, pentru un fenomen natural extrem, demn de filmul „Geostorm”, ba e de vina Arafat , ba sunt de vina aia de la meteo, ba e de vina sistemul anti grindina, care cica bate doar pana la 8000 de metri si nu pana la 11000.

      Dar daca sunt de vina, de fapt, rusii si satelitii militari ?😀

      Chiar isi inchipuie cineva ca vreun om sau sistem din Romania putea opri tornada de ieri?

    • …..Tinel Ghita statea in urma cu ceva ani de-a dreapta lui Trahan Basascu si-l lauda pe ticalos . Nu stiu daca nu-i facea si cumparaturile lui Nutzi Udrea . Apoi a sarit in barca securistilor regrupati in pnl . Cam ce asteptari poti avea de la el ? Face si el ce-o invatat pe la scolile de securisti pe care le-a absolvit : minte , dezinformeaza , exagereaza .
      Asculta si tu declaratiile altor fosti basissti , gen Radu Cristescu . Alea-s mai savuroase si adevarate .

      https://www.cotidianul.ro/fost-lider-pmp-traian-basescu-paraditorul/

  16. Inteleg ca va fi in mai la Sibiu un mare summit pentru a discuta despre viitorul UE, la care va participa doar Presedintele Romaniei. Primul Ministru nu a fost invitat, nu a trecut testul de „europenism”, desi doamna Dancila a fost comisar european multi ani.

    Nu am citit nimic in presa despre viziunea europeana a domnului Presedinte. In afara de „lupta pentru statul de drept”, si permanenta repetitie pina la saturatie despre „valorile europene” fara sa le enumere, nu am auzit nici macar o jumatate de idee despre cum vede dl. Presedinte viitorul UE. Ba mai mult, pentru ca nu a negat niciodata, si nici nu a protestat cind amicii domniei sale au amenintat Romania cu taierea fondurilor europene, sau alte metode de umlire a Romaniei, banui ca e de acord cu aceasta linie noua, mult mai dura, unde tarile de la „centru” dau bice pe spinarea celor de la periferie ca sa stea in linie asculatori sa le care lor piramidele. E si asta o „viziune”…dar care cred ca in final va duce la conflicte foarte serioase in Europa. Politicienii europeni care nu inteleg ca datoria lor este sa construiasca o platforma credibila, atractiva si relativ egala la care statele sa vrea sa adere, nu sa construiasca esafoade pentru state, nu au ce alta contributie sa aduca in mod pozitiv la o Uniune a europenilor. Poate ar trebui un buton de „reset” si pentru constructia europeana. Uniune de liber schimb si libera circulatie si cam atit. Pare ca am ajuns sa grabim timpul intr-o anumita directie…

    • Vorba cuiva : S-au demascat ! Cu o asemenea conducere UE a demonstrat că nu este decât o şleahtă de aleşi ce vor să pună şaua pe o Europă mai debusolată ca oricând ! Faptul că printre primii care contestă această nouă Uniune Sovietică Europeană sunt ungurii, polonezii, cehii, slovenI, popoare ce au cunoscut şi cealaltă faţă a acestei creaţii birocratice, cea comunistă, dovedeşte că avem de-a face cu „aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie”! Iar acest fapt este dovedit cel mai bine de faptul că tovarăşa Merkel , cea care s-a instalat în fruntea capitalismului european nu este decât o fostă activistă comunistă ! Cu alte cuvinte ” La vremuri noi, tot noi ” – aleşii !

  17. Ce se ascunde in spatele accelerarii tentativei de lovitura de stat din Venezuela: SUA se scufunda in intuneric fara petrolul venezuelean. Planul investitional american de 2.000 de miliarde de dolari, o fictiune fara jefuirea de resurse straine

    Intensificarea presiunilor SUA asupra Iudei lor de la Caracas, Juan Guaido, de a finaliza tentativa de lovitura de stat din Venezuela ascunde motivatii extrem de acute de jaf economic international. Mitul pe care politrucii jewmericani incearca disperat sa-l raspandeasca potrivit caruia SUA sunt “exportatoare” de hidrocarburi si ar avea “independenta” energetica este spulberat de fapte de politica externa americana contrare, ale caror tinte de prioritate absoluta sunt petrolul arab si petrolul venezuelean. Cum influentele SUA asupra tarilor OPEC de a-si mari productiile de petrol pentru a scadea pretul acestuia sunt limitate si temporare, ochii Casei Albe s-au atintit asupra Venezuelei, cea mai bogata tara in resurse petrolifere, care, in plus, se afla si mai aproape de salasul talharilor internationali. Fara petrolul luat pe veresie al Venezuelei, pentru ca la pretul de piata nu le da mana evreilor americani, care au nevoie de bani pentru alte “griji” – razboaie, terorism, coruptie etc. -, flacara lampii americane va trebui sa fie data mai mica sau chiar se va stinge. America se va scufunda astfel in semiintuneric sau chiar intuneric. Sperante de noi Canaanuri nu prea mai exista. Lumea s-a trezit, nationalismele suveraniste de pretutindeni ii vor fugari peste tot pe globalisti. Planul globalistilor prin care Donald Trump şi democraţii au convenit sa aloce pentru infrastructură circa 2.000 de miliarde de dolari curge pe aceeasi psihologie acaparatoare. De aceasta data, prin dolari, care pot fi multiplicati la discretie si cu care pot fi inundate pietele. Pentru o tara supraindatorata si cu supradeficite, care practic traieste pe spinarea Lumii, suma de 2.000 de miliarde de dolari este imensa. Chiar si pentru posibilitatile SUA, care trag in nestire la tiparnita bancnotele de dolari. In momentul tiparirii, aceste bancnote nu valoreaza mai mult decat hartia si cerneala consumate. Pentru a-si adauga valoarea insumata de 2.000 de dolari, bancnotele in cauza vor trebui sa atraga resurse de munca si materiale de aceasta valoare, preponderent de afara, cum se intampla in cazuri megainvestitionale. Fara bogatiile Lumii, luate cu japca si pe noile margele, colorate in verde, pentru a impodobi America, cu un non-americanism cu care jewmericanii se vor falosi inselator ca este “americanism”, megaplanul investitional al SUA este si va ramane o fictiune. Contrariul, doar prin jaf international. SUA vor continua sa ia cu aceleasi metode resursele Lumii. Resursele materiale, prin manu militari, amenintari si forfecele preturilor, care pentru tarile deposedate vor insemna saracire. Resursele de munca, prin imigratie, care prin cumpararea ei pe nimic va insemna o noua sclavie. Jocul lui Trump de opozitie la migratie este fals si pregatitor al manipularii. El va fi rapid intors de catre administratia succesoare.

    • Daca americanii nu doresc un al treilea razboi mondial de care, de aceasta data, nu vor scapa oriunde s-ar ascunde, trebuie sa deschida bine ochii cui ii acorda votul la urmatoarele alegeri.
      Nu sunt multe sperante din partea lui Joe Biden, dar, cel putin, va fi salvata aparența de democratie si, probabil, America se va intoarce in cadrul legal al acordurilor internationale pe care si reprezentantii unchiului (in prezent pierdut in balariile egoului trumpist) le-au semnat.

  18. Adevărat că a înviat !
    Sper să reînvie şi atmosfera de pe acest Blog, mai ales acum în prag de alegeri şi cu atâtea evenimente interne şi internaţionale ce par să prevestească o altă Renaştere, inclusiv spirituală a Poporului Român !P.S.
    Vorba cuiva :
    Vă mulţumesc că existaţi !

  19. Şi o altfel de urare de la Doru Buşcu – Caţavencii :

    Adevărat a amenințat!

    Anul violenței înaintează spre punctul de fierbere. 2019 e cazanul în care România își consumă clocotul politic. O arată nu atît legumele puse la foc, cît bucătarii. Discursul politic se ascute, ura iradiază în mase și, de acolo, bolborosește sub capac. Chef-ii sînt la cuțite. Gustă pe rînd din ciorbă, apoi adaugă, cu inconștiență, condimentele care o fac de nemîncat. Într-un impuls pe care doar medicii îl înțeleg, Klaus Iohannis deșartă în oală fraze periculoase pentru sănătatea publică.

    “Pe mine, în final, mă interesează”, zice el pe 25 aprilie, “cei care sînt alături de PSD în acest atac asupra Justiției, în această proastă guvernare.” Și continuă: “Vreau să văd cine este împreună cu mine”.

    Vrea, adică, o linie de separație între suporterii pesediștilor și susținătorii lui. Vrea ca abisul dintre oameni să fie adîncit pe criterii politice, vrea ca cele două galerii să fie definite clar înainte de încăierare. Vrea contrast, adversitate, separație. E viziunea președintelui tuturor românilor. Dacă nu cumva Constituția se înșeală atunci cînd îi pretinde să fie garantul, între altele, al “unității țării”, Iohannis e, a suta oară, neconstituțional.

    Mai mult decît cerința faliei româno-române, din discurs răzbat amenințarea și setea de poliție politică. “Mă interesează”, zice Iohannis, “cei care sînt alături de PSD.” Cînd te interesează adversarii, arăți o curiozitate de rău augur. De ce să te preocupe inamicii dacă nu pentru a le veni de hac? Și de ce să o spui public, dacă nu ca să-ți îndemni asociații la acțiune? Asociații instituționali ai președintelui sînt, înainte de toate, Serviciile, cărora le-a fost adresat, iată, îndemnul de a-i lista pe inamici și a-i aduce la cunoștința șefului politic. Urmează, pe lista asociaților, anumite parchete și curți cu vocație politică. Lor le e comunicată nemulțumirea președintelui cu privire la activitatea adversarilor. În aer plutește, mută, dar explicită, așteptarea unor măsuri.

    Prin urmare, președintele Iohannis asmute asupra adversarilor politici cîinii supărării sale, cetele de forță ale regimului pe care-l vrea repetat. O face fără să-și dea seama sau cu intenție, prea puțin contează. Mesajul conține și îndemnul, și nevroza. Iohannis incită la conflict, la segregare politică, la tabere de război.

    De ce face asta? Pentru că violența e noua modă a dreptei. Introdusă de Traian Băsescu în discursul public, violența a fost moștenită de Iohannis odată cu instrumentele ei. O vreme, noul președinte s-a mulțumit să o folosească cu stîngăcie, apucînd-o uneori de tăiș, alteori călcînd în ea ca într-o greblă. După ce, însă, a văzut că partidele de intelligence adună procente cu ajutorul ei, a început să-i caute mînerul.

    Iohannis folosește violența și ca urmare a totalei lipse de idei. Imobilitatea lui politică, absența gîndirii și a operei politice, amatorismul și ignoranța l-au împins spre cea mai mitocănească și agresivă formă a frustrării. Unui președinte prost nu-i rămîne decît violența. Pe care o rotește buimac desupra capului, izbind de-a valma, ca un nebun, în aparențe și oportunități. Rămîne de văzut cine o va folosi mai bine în lupta fratricidă pentru Cotroceni: el sau alunecoșii lui aliați din tabăra dreptei?

    • Prin ceea ce a făcut acest preş s-a dovedit o dată în plus că nonşalanţa românilor cu privire la originile celor care ne conduc, abil indusă prin ridicarea în slăvi a lui Karol, Ferdinanand,, chiar şi a ultimului Carol cu toate “isprăvile” lui nedemne de tronul României, ne poate costa scump !
      Meteahna aceasta naţională ce presupune o bunătate prostească, sau o indiferenţă crasă pentru interesele ţării, a permis ca de la loviluţia din *89 să avem în fruntea Ţării aproape în exclusivitate alogeni puri, sau pe jumătate ! Şi dacă Ţara arată aşa vina ne aparţine în exclusivitate şi nouă, nu numai lor !
      Nu am nimic cu cineva care-şi iubeşte neamul mai mult decât ţara în care trăieşte, dar mă îngrijorează cei care-i propulsează în fruntea “trebilor Ţării”, unii persuasiv şi fraudulos, alţii naiv şi prosteşte, prin vot !

  20. Grohăieşte unul :

    „Pe mine, în final, mă interesează care este raportul dintre cei care sunt alături de PSD în acest atac asupra justiției, în această proastă guvernare, fără autostrăzi, fără spitale, fără școli modernizate, și care sunt de cealaltă parte.”
    Pe noi ne interesează cum poate unul cu vreo 40 de dosare penale să aibă curajul să vorbeascpă despre corupţie ?! Unde mai pui că mutălăul ăsta, un fel de Augustin Prostul în folclorul german se face vinovat de retrocedări criminale, făcute pe sărânceană ( citeşte pe bani mulţi!) a jumătate din imobilele Sibiului unei organizaţii naziste, fapt ce nu s-a mai putut imagina măcar până acum, d’apoi să se mai şi întâmple, în nici o democraţie autentică ! Ar trebui ca marşul de acum dintre cele două lagăre naziste din Polonia să continuie la Sibiu, sau la Cotroceni şi să-i ceară pedeapsa cuvenită acestui fariseu ordinar ce se dă mare justiţiar în România , de fapt un bişniţar şi un antisemit ordinar !

  21. Adrian Năstase l-a bătut pe Traian Băsescu în scara blocului. Totul a plecat de la faptul că fostul președinte al României era băut
    SEBASTIAN YASKIN

    IN
    HOT NEWS
    03/05/2019, 13:30

    Adrian Năstase l-a bătut pe Traian Băsescu în scara blocului. Totul a plecat de la faptul că fostul președinte al României era băut
    Adrian Năstase și Traian Băsescu, conflict dincolo de scena politică
    Jurnalistul Radu Cristescu a făcut o dezvăluire uluitoare despre conflictul dintre Adrian Năstase și fostul președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a scris că, în trecut, cei doi au avut o relație de prietenie care s-a stricat din cauza banilor. Băsescu ar fi încasat chiar o bătaie de la Adrian Năstase într-o scară de bloc, și că ar fi fost sub influența băuturilor alcoolice.

    Radu Cristescu: Băsescu a fost bătut într-o scară de bloc de Adrian Năstase
    Radu Cristescu susține că Băsescu s-ar fi răzbunat apoi pe Adrian Năstase după ce fostul premier l-a lovit de câteva ori pentru că, beat fiind, i-ar fi jignit familia și i-ar fi înjurat mama. Gazetarul face dezvăluiri și despre metodele prin care fostul președinte conducea țara în perioada mandatului său, vorbind inclusiv despre întâlnirile secrete din vilele SRI.

    Cristescu folosește expresii dure la adresa lui Băsescu precum ”paraditor” sau ”imoral” și îl acuză că a ordonat să fie băgați la închisoare oameni nevinovați, care nu i s-au subordonat. ”Să nu uităm că atunci când ai început construcția acestui sistem ticăloșit, Coldea era un simplu maior, iar Codruța un simplu procuror.

    Băsescu deschide lista PMP la europarlamentare
    Băsescu și Năstase s-au luptat pentru președinția României
    Kovesi era fără nicio realizare notabilă, care încă se juca cu mingea de baschet pe la Sibiu. Sub directa ta coordonare ai făcut din ei “doi asasini” profesioniști. De fapt, adevărata unitate haules, adică centrul de comandă, era la tine în birou!”, a mai spus Cristescu, notează știripesurse.ro.

    „Ne mirăm de faptul că Portocală l-a paradit pe unul, doar pentru că l-a înjurat de mamă, pe când tu l-ai executat pe Năstase pentru că te-a plesnit, în scara blocului unde locuiați, pentru că beat fiind i-ai insultat nevasta și familia”, este o altă dezvăluire făcută de Cristescu în contextul schimbului dur de replici dintre Băsescu și Năstase.

    În anul 2004, Traian Băsescu și Adrian Năstase candidau pentru funcția de președinte al României. Năstase a fost învins de candidatul Alianței Dreptate și Adevăr de atunci. Băsescu a câștigat în fața electoratului cu un mesaj de luptă anticorupție, anul 2004 fiind cel în care s-a resetat complet clasa politică românească.
    P.S.
    Dacă nu-i adevărat că s-a întâmplat, oricum nu-i timpul trecut ! 😉
    Mă gândesc cine, în afară de limbiştii lui şi de cei din familia lui, inclusiv mafiotă l-ar mmai putea vota pe prăpăditul ăsta să ajungă din nou să ne facă de râs , nu doar cu moaca, ci şi cu faptele lui mizerabile pe la Bruxelles în loc să ajungă unde-i e locul :
    LA PUŞCĂRIE !!!!!!
    Până la urmă poate le vine rândul, după corupţii din PSD- ALDE şi corupţilor din PDL, PNL, USR, PRO şti şi ceilalţi, cu aceleaşi terminaţii şi năravuri !

  22. M-am distrat copios asta seara privind o emisiune electorala, ceea ce e rar , la „Subiectiv”.Uzual emisiunile electorale erau bantuite de „zei ai somnului” sau „obositi”.Ieri era si un uresist care practic nu propunea nimic, singura tema fiind bineinteles Draaggnia.
    Doamna Zoana l-a „distrus” pe simpaticul Bushoi 😀.
    „Bushoi was OWNED LIVE alive!”😀

Lasă un răspuns