9 gânduri despre “Conferintă la Universitatea „Titu Maiorescu”

  1. Nevoia schimbării

    Alegerile din Ukraina au dovedit încă o dată victoria personalităţilor anti-sistem în contextul crizei partidelor politice, ambii candidaţi reprezentând această tendinţă : unul devenit peste noapte, în urma „maidanului” de la Kiew din 2014, din „regele ciocolatei” preşedintele Ukrainei, iar recentul ales preşedinte, un fost actor şi umorist. În plus, faptul că principalul slogan politic care a reuşit să mobilizeze electoratul a fost lupta anti-corupţie – care de fapt ar trebui să fie o preocupare a întregii societăţi şi nu numai a unui anumit candidat sau grupare politică – reflectă la rândul său criza sistemului partinic tradiţional în care au dispărut aproape în totalitate clivajele ideologice stânga-dreapta, motiv pentru care programele politico-electorale se reduc la lozinci şi – cel mult – măsuri de tip administrativ.

    În afară de aceasta, alegerile din Ukraina ne arată din nou că liderii politici occidentali nu ţin seama de opţiunile populare din ţările Europei răsăritene, ci se implică în campaniile electorale în favoarea candidaţiilor ce se manifestă ca marionetele lor : vezi primirea lui Poroshenko, înaintea turului II al prezidenţialelor, de către cancelarul Angela Merkel, dar nu şi a contra-candidatului acestuia, victoriosul Zelenskiy care a obţinut peste 70% din sufragii !

    Cât de anormală este o asemenea intervenţie a marilor puteri occidentale în viaţa politică a celorlalte ţări membre UE, reiese chiar şi din faptul că în SUA, o presupusă înţelegere pre-electorală Trump-Putin este considerată de mai bine de 2 ani un motiv suficient pentru suspendarea preşedintelui Trump. În Europa actuală însă, este considerată legitimă (!?)

  2. Participa si domnul Cristian Diaconescu ? Fostul diplomat este invitat la numeroase emisiuni, pe televiziuni, sau la Radio Romania Actualitati, pentru a-si etala expertiza in domeniu. Pentru mine este extrem de previzibil si nu ma intereseaza.
    Personal as fi curios ce spun (sau ce vor spune, daca vor participa) pe acesta tema domnii Adrian Nastase, Adrian Severin si Mircea Geoana.

  3. Arderea Notre Dame și distrugerea Europei creștine
    de Guy Millière
    22 aprilie 2019
    https://www.gatestoneinstitute.org/14107/notre-dame-destruction-christian-europe

    Acțiune519
    Abia o oră după ce flăcările au început să se ridice deasupra Notre Dame – într-o perioadă în care nici o explicație nu putea fi furnizată de nimeni – autoritățile franceze s-au grăbit să spună că focul a fost un „accident” și că „incendierea a fost exclusă. ” Remarcile suna ca toate declarațiile oficiale făcute de guvernul francez după atacurile din Franța din ultimul deceniu.

    Incendiul Notre Dame a avut loc și într-un moment în care atacurile împotriva bisericilor din Franța și Europa s-au înmulțit. Mai mult de 800 de biserici au fost atacate în Franța numai în anul 2018.

    Bisericile din Franța sunt goale. Numărul de preoți scade, iar preoții activi în Franța sunt fie foarte bătrâni, fie provin din Africa sau din America Latină. Religia dominantă din Franța este acum Islamul. În fiecare an, bisericile sunt demolate pentru a face loc parcărilor sau centrelor comerciale. Mosquele sunt construite peste tot și sunt pline.

  4. Repetati, cu ochii in Cartea de Identitate sau pe Harta Lumii: “Sunt Estic. Sunt EurAsian”

    Referentialele toponimice privind nasterea si rezidenta tin de identitatea individului. Ele sunt specificate in toate actele civile. Este prin urmare firesc sa ne autodefinim sau sa fim definiti si din aceste puncte de vedere: eu sunt sau el este clujean, oltean, est-european, euroasian, euroatlantidist etc – de ultima ne-a ferit Dumnezeu, pentru ca Atlantida s-a scufundat.

    Apartenenta la aceste spatii, la oricare din scarile mentionate, care, teoretic, pot fi duse in sus (terrian, solar etc.) sau in jos (cartier, strada s.a.) nu e o “conspiratie”, care sa fie “demascata”, ci e o chestiune de identitate si de normalitate, care trebuie asumate, la fel cum partea e raportata la intregul din care face parte. Deci, noi toti suntem estici, eurasiani, un adevar la fel ca cel ca ne incalzim de la acelasi soare.

    Doar propaganda contesta acest fapt. Dar in dezbaterile de idei refuz sa accept existenta unei politii a propagandei. Deci, prieteni, spuneti impreuna cu mine: sunt estic, sunt eurasian. Altfel, o sa va rog sa va uitati in actele de identitate sau pe harta Lumii, pentru a vedea daca sunteti inlauntrul sau in afara EurAsiei. Ori, poate, ca un exercitiu de memorie, am sa va rog sa scrieti de 100 de ori: “Sunt Estic. Sunt EurAsian”. Va mai spun un lucru: eu trimit urgent la plimbare pe oricine ar incerca sa-mi spuna sau impuna cine imi este “prieten” si cine “dusman”. Recomand oricui sa faca la fel. http://www.contributors.ro/global-europa/marire-%c8%99i-inceputul-decaderii-la-istanbul/

  5. Cei mai vechi stiu ca am fost acuzat de destule ori de „antiintelectualism” si casunt ostil „intelectualilor” . Idem mai stiu ca nu am nici ceamai mica urma de respect ptr mârlandezul Vladimir Tismaneanu ….

    E … e … pai cumsa repescti astfel de ipochimeni ? Uite ca asta : „O modestă propunere: Nu ştiu ce intenţii are Augustin Lazăr, daca doreşte să rămână activ în spaţiul public. Dar, mărturisesc, tare mi-ar plăcea să candideze, sprijinit de opoziţie şi de societatea civilă, pentru funcţia de preşedinte al României” scrie Volodea ot Mârlani …

    Simt asa nevoie de Emetiral sau si mai bine cca 50 grame de gin in care au fost stoarse 2 lamani nitel mai verzi (asta ar fi supremul remediu ptr greata. Pe bune! Insa … nu abuzati ca daca ati abuzat veti vedea ce e aia GREATA!)

      • @Adrian Năstase: ”Formula pe care am folosit-o pentru Tismăneanu a fost aceea de „pasăre migratoare”.”

        În ’91 când am ajuns în America, în drum spre California unde mă aștepta un bun prieten, am fost așteptat la aeroportul din New York și apoi găzduit pentru două săptămâni la un alt bun prieten, care se odihnește acum în cer.și el fost coleg de la Centrul de Calcul,
        În discuțiile pe care le-am avut, m-a întrebat cine este Virgil Măgureanu, la care Tismăneanu se dusese pentru a prinde un loc în guvern.
        Cu această ocazie am mai aflat câteva amănunte despre cum a emigrat Tismăneanu, prietenul meu, găzduindu-l și pe acesta câteva luni la sosirea în America.
        Păsările migratoare pleacă și se întorc pentru a supraviețuii. Indivizi ca Tismăneanu se răsucesc călcând peste principii din oportunism, deci, până la urmă din lichelism.

        Lumea este mică, iar generația mea, fiind în perioada formării mai puțin împrăștiată decât cea de astăzi, a păstrat legături care au dăinuit timpului și depărtărilor. Iar fiecare astfel de legătură s-a ramificat în așa fel încât relațiile dintre noi, ne-au conectat la alți și alți colegi de generație.
        Anul acesta, în Septembrie, și eu și Anca ne vom întâlni cu colegii de facultate, cei de la Automatică și cei de la Medicină pentru aniversarea a 50 de ani de la terminarea facultăților.
        Sunt legături care au durat, așa cum spuneam, peste timp și peste depărtări.

        Și un alt exemplu. Deși nu împărtășesc multe dintre concepțiile domnului Adrian Năstase, îl consider coleg de generație față de care nu pot avea decât sentimente de simpatie și de apreciere, care transcend orice alte diferențe posibile.

        Ce bine ar fi dacă românimea s-ar putea ridica deasupra urii iraționale care dezbină societatea pe toate planurile și care face potențialul fiecăruia să nu mai poată fi pus în valoare.
        Cultură, educație, oare ce lipsește actualei generații?

Lasă un răspuns