Inspectia mea anuala pentru a urmari evolutia „comunismului” la Moscova

In seara in care am ajuns la Moscova, am vizitat Casa si muzeul Mihail Bulgakov. „Maestrul si Margareta” ramane una dintre cartile mele preferate. Am recitit-o cand eram „cazat” la Jilava. Am si scris ceva, atunci, despre ea,  pe blog. Absurdul, fantasticul, ironia sunt de neegalat. In esenta, se spune ca este vorba despre o vizita a diavolului in Uniunea Sovietica. Bulgakov a murit in 1940 iar cartea a fost publicata dupa vreo douazeci si ceva de ani. Casa in care a trait este locul pe care il descrie in carte – mai multe familii traind impreuna  intr-un aparrtament unde se desfasoara toate evenimentele. Impresionanta este acum casa scarilor , care, pana la etajul patru, este plina de graffiti. Am ales, dintre personajele romanului,  pentru a ilustra aceste desene, Motanul .

M-am intrebat insa ce comentarii ar face Woland sau Vlad Alexandrescu daca ar vizita acum Moscova. Ce parere ar avea despre cum a evoluat acolo comunismul. Despre faptul ca in fata Dumei de stat s-a deschis un magazin Canali. Dar despre reprezentanta Bentley. din apropiere. Sau despre fostul magazin Gum, din Piata Rosie, plin de produse de genul Furla, Zegna, etc. Ce sacrilegiu!  Se pare ca tarile occidentale ii sanctioneaza foarte dur pe rusi pentru ca centrul Moscovei este plin de masini Mercedes G Klasse, Rover, Audi si, uneori, masini mai putin performante, gen Lexus.

In acest week end, am organist, impreuna cu Fundatia Gorchakov, la Moscova, o interesanta dezbatere despre  relatia dintre stat si biserica in traditia romana si in cea rusa. Gasiti pe site-ul FET mai multe detalii.

De fapt, tema nici nu este esentiala pentru acest proiect. Consider, cu incapatanare ca putem, uneori, sa rescriem istoria dar ca nu putem schimba geografia. Rusia a fost, este si va ramane un vecin important al nostru cu care trebuie sa avem un dialog, inclusiv pe teme in care avem pozitii sau interese diferite. Spre exemplu despre ce se intampla in Marea Neagra. Asa cum fac toate statele europene, inclusiv ceilalti vecini ai  nostri. 

***

 

„La 12 aprilie, s-a desfășurat, la Moscova, conferința cu tema „Statul și Biserica în tradițiile română și rusă”.

Evenimentul, la care au participat lideri ai bisericii, oameni de știință și diplomați din România și Federația Rusă, a fost organizată de Fondul Alexander Gorchakov pentru diplomație publică și Fundația Europeană Titulescu, ea ajungând la cea de-a treia ediție.

În deschiderea conferinței, Directorul executiv adjunct al Fondului Gorchakov, Roman Grishenin, a adresat un salut de bun-venit participanților și a apreciat Fundația Titulescu ca fiind un partener de încredere în organizarea de reuniuni bilaterale, subliniind importanța abordării, în acest format, a unei astfel de teme, în contextul transformării standardelor morale și etice la care asistăm astăzi.

În alocuțiunea sa introductivă, Președintele Fundației Titulescu, Adrian Năstase, și-a exprimat încrederea că tema conferinței – care este legată de o istorie comună a celor două țări – precum și dialogul, într-un context istoric complicat, reprezintă o bună modalitate de a contribui la dezvoltarea relației bilaterale dintre România și Federația Rusă. Domnia-sa a mai remarcat că anul acesta se celebrează 200 de ani de la publicarea Bibliei, la Sankt Petersburg, în limba română cu caractere chirilice. „Această aniversare este un motiv excelent pentru dezvoltarea relațiilor noastre”, a spus Adrian Năstase. De asemenea, a mai arătat că, deși relațiile dintre țările noastre traversează o perioadă complicată, aspectele legate de religia noastră comună pot reprezenta un punct de interes comun.

Conferința a fost salutată și de Directorul adjunct al celui de-al 4-lea Departament European al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Leonid Abramov. Potrivit acestuia, Ministerul rus de Externe apreciază că reuniunile pe care Fundația Gorchakov și Fundația Titulescu le-au organizat împreună pentru al treilea an consecutiv se transformă într-o platformă pentru un dialog constant. Diplomatul și-a exprimat încrederea că aceste întâlniri pot avea un efect pozitiv asupra relațiilor bilaterale. „Noi credem că Ortodoxia va continua să unească popoarele noastre, iar rolul celor doua Biserici este greu de supraestimat, suntem uniți de multe sanctuare, simboluri ale credinței”, a adăugat Leonid Abramov.

Potrivit redactorului-șef al revistei „Rusia în politică globală”, Fyodor Lukyanov, sinteza religiei și a politicii prezintă riscuri atât pentru sistemul politic, cât și pentru lumea religioasă. „Nu ar trebui să excludem posibilitatea ca religia să devină victimă a unei politici care să o folosească drept instrument pentru a-și atinge obiectivele”, a menționat expertul.

Din delegația română care participă la această conferință mai fac parte prof. univ. dr. George Grigoriță, prof. univ. dr. Mihai Săsăujan și diacon dr. Ionuț Mavrichi (Facultatea de Teologie a Universității București), prof. univ. dr. George Enache (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Cătălin Raiu (Facultatea de management al afacerilor din cadrul Universității București) și Mihaela Drăghici, director executiv al FET.”

47 de gânduri despre “Inspectia mea anuala pentru a urmari evolutia „comunismului” la Moscova

  1. Nu i-as lua nici ca exemplu , nici ca reper .
    Masini britanice de lux la Moscova ?
    Semn de snobism al parvenitilor si pradatorilor .
    Rusii din vilele de 15 milioane de euro de pe Coasta de Azur si luxul lor tipator , de prost gust ?
    Asta inseamna ca este un stat onorabil , care respecta regulile conduitei civilizate internationale ( Crimeea , tancurile rusesti in cetatea Tighina , poloniul din ceaiul lui Litvinienko , avionul cu intregul aparat de stat polonez distrus la Smolensk in 2010 , intoxicarea enorma pe Internet a fermelor de trolI RUSESTI , fructele si vinurile basarabene interzise vanzarii in Rusia etc etc etc ) , si-si respecta cetatenii , la adapost de abuzurile administratiei ruse si a serviciilor statului rus – de ce tinerii rusi sunt terorizati la ideea serviciului militar , unde sunt torturati si umiliti ?

    • Domnul Năstase a scris și despre cultura rusă, dar ați ignorat acel pasaj.
      Dvs ați reținut referința la automobilele de lux (abundente și în România- țară membră NATO și UE- conduse de fii ai foștilor securiști către cluburile de fițe din Mamaia), în timp ce amfitrionul nostru a dorit să sublinieze că Vestul face afaceri de miliarde cu Rusia.
      Mai constat (și e de bine) că pe dvs nu vă influențează ,, intoxicarea enormă” a rușilor pe Internet, ceea ce ar putea însemna că, din fericire, nu v-ați intersectat decât cu tonele de acuze occidentale la adresa pretinsei infiltrări a rețelelor de socializare de către hackerii lui Putin. 😉
      Crimeea ? Un regim totalitar la Moscova nu s-ar fi limitat la re-ocuparea unui teritoriu istoric al Rusiei, ci ar fi anexat toate zonele din Ucraina populate de ruși, urmare a loviturii de stat antirusesti de la Kiev organizată de serviciile secrete americane și britanice.
      ….Dar nu spuneți nimic despre raportul procurorului special Muller referitor la pretinsul amestec al Rusiei în alegerile americane, raport care ne lasă pe toți în ceață, informațiile esențiale rămânând în continuare clasificate. Nu se dorește, probabil, ca opinia publică să afle despre acțiunile subversive ale Partidului Democrat menite a submina alegerea lui Donald Trump la Casa Albă ?
      Sau poate ar trebui să vorbim și despre așa-zisul caz Skripal, irumpt în spațiul public taman în perioada negocierilor pentru Brexit? Ale naibii coincidențe… și ciudată decizia autorităților britanice de a nu permite specialiștilor ruși să participe la anchetă, luandu-se masura expulzării de diplomați ruși, intempestiv și… concertat, de parcă totul fusese premeditat cu mult timp înainte.
      PS
      Cred că și în România a ajuns influența rusească, din moment ce un partid politic, PSD, își propune să pună pe primul plan reprezentarea intereselor României la Bruxelles. Cel puțin așa susține opoziția care ne spune, printre altele, că atitudinea incorectă politic a guvernului Dancila de a nu lua poziția de drepți în fața insolenței birocraților de la Bruxelles, nu înseamnă altceva decât că acest guvern ,, populist” este antieuropean și implicit filorus.
      Așa o fi, stimate coleg ? Lămuriți-ne și pe noi, trolii ignoranți ai rușilor de pe acest blog. Sau nu suntem altceva decât oameni banali, obișnuiți să gândească cu neuronii proprii ? (Z)

    • Noi preocupari ale Occidentului:
      „Angajamentul, critica și sancțiunile limitate au întărit pur și simplu percepțiile Kremlinului că Occidentul este slab și previzibil. Pentru a reduce neo-imperialismul Moscovei este nevoie de o nouă strategie, care să hrănească declinul Rusiei și să gestioneze consecințele internaționale ale dizolvării sale.”

      https://thehill.com/opinion/national-security/424511-managing-russias-dissolution?amp

    • Domnul Năstase se referă la ipocrizia statelor occidentale care din gură zic că Rusia e rea și nefrecventabilă, dar fac afaceri cu ea, deci își văd interesele îndemnându-ne pe noi să nu facem ce fac ele.

  2. Am fost prin 1987 la Moscova, cu soția (încă studentă), în luna de miere, unul din scopuri fiind să-i cumpăr brățară și cercei din aur.
    M-au impresionat stațiile de metrou, adevărate bijuterii arhitectonice, amplasate adânc în măruntaiele pământului. Am aflat că sunt protejate, în afară de un beton armat foarte dur, și de straturi din plumb pentru absorbția radiațiilor incompatibile cu viața.
    Îmi reamintesc, iarăși, de exercițiul de simulare a unui bombardament în București organizat sub egida NATO, urmarindu-se gradul de pregătire al forțelor de intervenție pentru protectia și salvarea civililor.
    Am fost și în București unde ,,m-am tras” cu metroul și aș menționa în acest context cât de vulnerabile mi se par stațiile chiar și la un eventual atac cu arme convenționale. Dar românii sunt optimiști, ce ne trebuie nouă adăposturi sigure din moment ce avem deasupra capetelor ,,umbrela” impenetrabilă a NATO ?
    PS
    Din fericire există Casa Poporului, dar nu am informații despre câți incap in subteranele edificiului și ..pe ce criterii se face o eventuală selecție.

  3. Eu imi aduc aminte ca si pe vremea lui Ceausescu veneau istorici romani si alti speciliasti si discutau cu rusii, ca prin dialog sa poata construi o punte de legatura. Fara succes. De ce credeti ca era Ceausescu atit de paranoic in relatia cu comunistii sovietici, si construia si el relatii „strategice” cu SUA, RFG, Anglia? De teama rusilor!

    Dupa un scurt intermezzo in regia lui Gorbaciov, si cu o mica romantza Eltzin-SUA, Rusia – mama-mama ce „deep state” au ei – a ramas acelasi Imperiu, condus autocratic, nationalist, securist-fesebist, si centralizat, cu ochiul la vecinatatile lor, si la ce cred ei ca va fi intotdeauna zona ruseasca de influenta (buffer). Cu cit aceste zone sunt mai slabe, mai dezorganizate si cu multe conflicte, cu atit Rusia e mai multumita. Sigur, Romania este in NATO, dar ei se uita foarte atent, si ati vazut ca nici macar nu ne considera un stat suveran. A spus-o dl Kuzmin dupa ce s-a rezolvat cu portofelul furat de romani. Bine, ei ne-au furat tezaurul, Bucovina de Nord si Sudul Basarabiei, noi doar portofelul dlui Ambasador. Desi exista un stereotip despre romani in ce priveshte hotia, s-ar zice ca la scara larga nu prea stim sa furam de la altii. Vezi si cum ne ataca altii la resurse, si cum ne fura milioane de romani, ca sa munceasca pentru ei.

    Rusia ne considera un teritoriu controlat militar de americani, si economic-financiar de Germania-Austria-Olanda. Si chiar asa suntem, in doua barci, cu doua echipe: una iohanesiana, pro-germana, si una dragniota, pro-americana si israeliana. Bine si iohanesienii cinta cind e nevoie la masa ca iubesc America, si dragniotii shushotesc ca iubesc UE, adica statele alea care ne conduc din UE. Dupa cum decurge saga politica romaneasca, inclusiv cu „aportul” serviciilor, dupa cum merge politica noastra externa, cu o activitate diplomatica neclara (ca o echipa de fotbal care nici macar nu shuteaza la poarta), si poate in deriva, cred ca pe acolo suntem: shovaitori, fara directie clara, fara succes in politica externa, dependenti de conjuncturi externe. Si ca sa nu aratam cum ne balbaim il avem pe Iohannis care trage tare ca Presedinte „anti-PSD”. Ce-o fi facut omul asta patru ani de zile nu stiu, dar se pare ca mai vrea inca patru, ca sa nu faca de doua ori pe atit.

    • Dvs vorbiți de ,,imperiul rus” după destrămarea URSS și absorbția în NATO a țărilor baltice și fostelor țări satelite din estul Europei ? Urmează Macedonia de Nord, Muntenegru și alte foste provincii ale fostei Iugoslavii distruse de…. chiar așa, cine o fi distrus Iugoslavia ? Hai că m-am prins, exact în acest moment: MARȚIENII.
      … Georgia, Ucraina sunt și ele cu câte un picior în zona de influență occidentală..oare nu ar fi timpul să începem negocierile pe tema retrocedării Bucovinei de Nord cu un regim pro-occidental și visceral anti-rus instaurat în mod ,,democratic” la Kiev? Doar nu vă îndoiți de oportunitatea acestor negocieri, în noile condiții în care minoritatea românească din țara vecină este mai respectată ca niciodată în istoria recentă..

      • @ZeV, vad ca te-ai incalzit de cind cu vizita dlui Nastase la Moscova :). Nu prea inteleg insa, vina mea!, despre ce ai vrea pentru ca sa spui :).Da, URSS a fost un imperiu pe care dl. Putin il regreta. Normal. UE este si el un imperiu care se extinde …pasnic, cu voia celor care vor sa intre in imperiul european, condus „democratic” . de la noul centru. Nimic nou sub soare in materie.

        Adica vrei sa zici ca nu o sa putem negocia cu Ucraina referitor la Bucovina de Nord si cu rusii o sa putem? Nici nu cred ca s epune problema asta, mai ales ca nu cred ca locuitorii de acolo mai vor unire cu Romania. Cu Basarabia mai avem ceva sperante, dar pe termen lung, poate foarte lung. Eu nu cred ca o sa prind unirea. Rusia nu are interes, evident, sa sprijine Romania in acest deziderat. Romania nu e Germania, fata de care rusii au o mare slabiciune, care cred eu, o sa ii coste la un moment dat din nou. Cu cit mai multe businesuri germane investesc in Rusia, cu atit puterea Germaniei se va accentua acolo, si vor aparea iminent alte probleme.

        Stiu si de metroul moscovit, si de Dubna, si de Arbat si de multele muzee frumoase din Moscova. De exemplu, aveau un muzeu suberb al armelor. Foarte bune, ei cu ale lor, noi cu ale noastre. Din punctul meu de vedere, noi trebuie sa continuam pe linia de a lucra pentru romani, impreuna si cu romanii si cu europenii si cu americanii, si englezii, si israelienii. Nu poti sa declari ca esti cu unii si nu cu altii, cum face gruparea PNLista-USRista-Ciolosist-Macovist-Lazarsit-securista. Sa dai Primul Ministru in judecata pentru tradare nationala pentru ca a mers in Israel va ramine in istoria marilor tampenii politice. Probabil in Top 10 al idiotilor din toate timpurile.

      • ,,Nu poti sa declari ca esti cu unii si nu cu altii”…din pacate exact asta facem, repetand mereu si mereu greselile trecutului. Poate ca asta este destinul romanilor, sa joace permanent alba neagra cu istoria in speranta ca vom intoarce paharul potrivit. Foarte greu de castigat, cand cei care fac jocurile sunt intotdeauna marile puteri. Probabil ca ne trebuie lideri curajosi care sa intoarca, simultan, toate paharele. Chiar daca nu vom castiga mare lucru, vom putea vedea, macar, cine joaca la cacialma, neexistand in realitate nimic ascuns pe masa.

  4. Asa ca off topic …. de duminica ….
    Cu placere am a va anunta ca soprana de origine ieşeană Elena Moşuc a reuşit extraordinara perfomanţă de a câştiga “Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie. Astfel, Elena Moşuc a devenit cea mai valoroasă soprană a lumii, după ce a concurat cu vedetele Anna Netrebko şi Anna Pirozzi.

    https://www.youtube.com/watch?v=Z-oeH0C25C0
    Totusi prefer verdi
    https://www.youtube.com/watch?v=Oip7j4mRM2E
    Ma rog am si io niste gusturi …..

  5. Câtă răbdare să mai avem cu acest personaj amăgitor? Când se va termina cu propaganda de dezbinare și înjosire, în scopul interesului său personal, a românilor de dincoace si de dincolo de Prut?

    Traian Băsescu a declarat, duminică la Chișinău, că justiția este o competență partajată și Bruxelles are obligația să vegheze la crearea unui sistem de justiție indepedent, iar când Guvernul de la București îi spune lui Frans Timmermans că noi suntem suverani, atunci slăbește coeziunea UE.

  6. Suportul surprinzător al minorității maghiare pentru Čaputová

    Čaputová, avocat în micul orașul Pezinok, din districtul Bratislava, a condus anterior o campanie de succes împotriva deschiderii unui nou depozit de deșeuri în orașul său natal și a ajutat la exercitarea de presiuni asupra fostului prim-ministru slovac Robert Fico pentru anularea amnistiilor controversate acordate de Premierul Vladimir Meciar. Deși nu era binecunoscută înainte de alegeri, ea a lucrat lună după lună convingând slovacii să-i dea votul pe o platformă bazată pe lupta împotriva corupției, a extremismului și a polarizării și, în cele din urmă, a încercat să unească țara împotriva tendințelor și amenințărilor de a fi ruptă din afară.

    Motivele pentru care majoritatea maghiarilor au votat pentru Čaputová sunt multiple. Dar unul dintre cei mai notabili factori, subliniat de Bugar însuși, este teama extremismului care a condus mulți maghiari să-i sprijine pe Čaputová, candidatul cu cea mai unificatoare retorică și platformă.

    https://kafkadesk.org/2019/04/14/zuzana-caputova-why-did-slovakias-hungarian-community-choose-her/

  7. Sigur ca nu putem sa ne luam tara in spinare si sa o mutam peste Atlantic. Rusia ne va fi mereu vecina. Important insa daca va fi un vecin pasnic, sau unul dusmanos si agresiv. Sau o combinate si la noi si la ei care sa aduca la un echilibru. Rusii nu stiu sa respecte decit pe cei puternici, si militar si economic. Ori e clar ca noi suntem un mic statuletz care inca nu le stam in cale. Cind le-om sta in cale atunci va fi dificil, dar nu cred ca va fi nevoie sa ne refugiem in codru, sau sa pirjolim padurile. Romania nu este un dusman natural al Rusiei, ci doar un teren de operatiuni strategice.

    Nici un stat nu e „impenetrabil”, dar cel putin apartenenta la NATO face ca Rusia sa se intrebe de mai multe ori inainte sa faca anumiti pasi. Rusia este in cautare de mai multa putere, si si-o verifica permanent prin efectele jocurilor lor de influenta peste tot in lume, dar pentru Romania, important e cu cine joaca Rusia in Europa. Este un joc permanent, cu scenarii multiple. Nu le-a reusit cu Muntenegru, dupa incercarea de a o tine departe de NATO. Continua sa le reuseasca insa cu Germania si Franta, de fapt cele mai importante tari care fac jocurile in Europa. Ca o sa le faca in viitor si cu rusii e o papornitza plina cu probleme pentru noi. Dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne adaptam, si sa folosim anumite conjuncturi in favoarea noastra. Depinde si de evolutiile politice din SUA. SUA considera Rusia un stat care este direct in competitie cu ea, pe termen lung, deci SUA vor continua linii politice constante fata de Rusia, indiferent cine va veni la butoane la Casa Alba.

    Politica usilor deschise e buna cind exista perspectiva unui vint bun sa le deschida mai tare. Deocamdata, cu aceste schimburi, am crapat putin fereastra. E bine insa sa pui anumite jaloane constructive peste tot, pentru viitor.

  8. Ce vremuri! Inainte de ’89 am mers de 9 ori, pentru durate mai lungi sau mai scurte, la Institutul de la Dubna. M-a impresionat respectul cu care erau tratati oamenii de stiinta in general, spre deosebire de situatia din Romania. M-a impresionat la maxim sistemul medical, parca de pe alta planeta! Am vizitat Muzeul Puskin, Parcul Gorki, strada Arbat, evident metroul, am mers la concerte, la Bolsoi (Spiashciaia krasavitza), iar in Leningrad, la Ermitaj, la Petrodvoret. Am vizitat si multe biserici, dar la intrarea uneia din ele mi s-a spus sa ma dezbrac! Biserica avea inauntru un bazin de inot!
    Aveti mare dreptate! Biserica ne leaga de Rusia! Multi nu m-au inteles cand am spus ca daca intr-adevar vrem sa ne orientam spre vest, trebuie sa trecem la catolicism!

  9. Asemănări, în acțiuni de menținere a controlului asupra institutiilor statutului, celor desfășurate de Iohannis in menținerea generalului Ciuca:

    „Secretarul general al Norvegiei, Jens Stoltenberg, este din păcate încă în funcție și cea mai bună marionetă al liberalilor americani, atât de bun pentru a parodia dorințele instituției că recent a primit un termen extins – ceea ce este foarte rar. Majoritatea șefilor NATO au o durată maximă de 5 ani.

    Se pare că motivul prelungit al lui Stoltenberg „socialistul” este acela de a bloca omul lui Trump pentru această poziție . Trump dorește să pună capăt războiului din Siria, să retragă trupele americane și să se concentreze asupra reconstruirii Statelor Unite: exact opusul planului Statului Deep. Este oare vizibilă mâna lui Hillary Clinton, adepta Deep State, în acest joc?

    Norvegia este o țară mică de doar 5,3 milioane de locuitori, pe drept numită „Qatarul Europei”. Hillary Clinton a fost recent în Norvegia, fiind salutat ca „soră ” de către conducătorii socialisti ai Partidului Laburist, Stoltenberg. De ce vizitează acum Norvegia? Fundația Clinton nu are bani? Sau în curând vom vedea un alt norvegian în poziții înalte, urmând tendința de a vorbi bine pe Jens Stoltenberg?

    https://www.fort-russ.com/2019/04/exposed-hillary-clinton-working-with-norway-to-revitalize-nato-as-aggressor-axis-clinton-foundation-cash-flood/

  10. Cum scrie cineva cu expunere publica mare un articol despre Rusia, cum se îngrămădesc postacii din Aleea Modrogan plătiți cu bitcoin să mănînce rahat….sā ne fie ruşine că am ajuns pe locul cel mai de jos din lume datorită comportamentului nostru slugarnic şi nestatornic

  11. Despre comoditatea preluării unor judecăți de valoare formulate de unii profesioniști ai manipulărilor nu vreau să mai scriu. În fond fiecare trebuie să se dumirească de ce este în situația de a căra o greutate pe umeri.
    În relația România – Rusia mie mi se pare c-ar fi cazul să amintesc de „modelul” franco – german. De la momentul în care a fost forțată să nu mai poată face eforturi în domeniul tehnicii/tacticii militare și să orienteze caracteristicile de disciplină și conștiinciozitate, specifice poporului german, de la domeniul militar la cel economic, Germania nu numai că și-a subordonat Franța, pe care și-a atras-o de partea ei până a reușit să scoată Marea Britanie din UE, dar, practic, și-a subordonat toată Europa!
    Pe de altă parte, mi se pare caraghios că s-a încheiat un acord Rusia – USA pentru colaborarea în spațiul extraterestru, adică, vrând-nevrând, acces reciproc la tehnologia de înalt nivel, dar se menține și vechea sperietoare cu pericolul rusesc!
    Sigur, s-a încercat și se încearcă și cu sperietori de rezervă (Irak, Iran, Coreea de Nord) dar de impresionat impresionează tot Rusia – pentru că Marea Finanță încă n-a găsit un alt vehicol de antrenare a economiei, în afara industriei de înarmare!!!
    Se tot spune de Crimeea, dar oare cine le-a spus ucrainienilor să facă fițe cu portul închiriat flotei ruse? Mai curând cred că a existat interesul ca Rusia să fie ajutată să-și recupereze Crimeea, dăruită de Hrusciov Ucrainei!
    Ce se întâmplă la noi cu hau-hau că ne fac praf rușii, este ceva de genul zgomotelor ambientale, ca nu cumva să se trezească cineva că România o ia pe drumul Germaniei, Ungariei, Austriei și în final să nu mai fim o piață de desfacere, ci o țară care-și valorifică corect bogățiile naturale, adică o țară prosperă.
    Personal nu pot uita jegoșenia alinei mungiu, care a ajuns la ticăloasa acuzație că familia Botnariu că este sub influiență rusească! Chiar atât de jos nu a mai coborât nimeni.

  12. Eu o sa spun ceva care va intriga si va supara pe foarte multi, dar imi asum acest lucru. Dintre toate neamurile de pe pamint, cei mai apropiati de noi sint rusii (si aici nu ma refer la geografie), practic ei sint fratii nostri. De unde stiu acest lucru, ei bine, DOMNul nostru, creatorul cerului si al pamintului si a tot ce vedem si nu vedem, mi-a aratat aceasta.
    Domnule Adrian Nastase va rog, daca se poate, sa imi indicati o adresa de mail la care sa aveti acces numai dumneavoastra, pentru ca as vrea sa va trimit niste materiale pe care sa le cititi numai dumneavoastra (ceva care s-ar putea sa fie cel mai ciudat lucru pe care l-ati citit pina acum).
    Va doresc o zi buna in continuare.

  13. https://www.gsp.ro/sporturi/altele/marius-vizer-demisioneaza-de-la-fr-judo-din-cauza-lui-cozmin-gusa-scrisoarea-de-adio-564401.html

    Asa se intampla cand SRI-ul se amesteca in sport … La fel s-a intamplat si la FRF !
    Ar fi bine ca dl. Gafiuc sa se intereseze cum a ajuns Gusa presedinte la FRJ , cum a disparut urna de vot timp de 1,5 ore la alegeri , cum l-a eliminat Gusa din Comitetul de conducere al federatiei pe un alt sinistru ( Petre Lazaroiu ; da , cel de la CCR ) deoarece se simtea amenintat , cum s-a folosit de un asa zis psd-ist ca sa-si faca jocurile ( Dorel Caprar ) , etc.

  14. Probabil , cea mai corecta si mai dura analiza pe care am citit-o despre Romania …

    https://www.romaniadeazi.info/2019/04/romanii-un-popor-de-cobai-intr-un-eventual-conflict-rusia-sua.html

    Ţinând cont de faptul că Pentagonul nu a fost în stare să câştige în Vietnam, Irak, Afganistan sau în lupta contra Statului Islamic, poporul român nu poate fi decât un cobai în încercarea zadarnică a Americii de a anihila puternica armată a Federaţiei Ruse, susţine analistul Ionuţ Ţene.

    Într-un eventual război NATO — Rusia, nu vor fi bombardate oraşele New York sau Washington, ci București și celelalte orașe ale României vor fi rase de pe pământ, subliniază într-un editorial analistul român Ionuț Țene.

    Amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu și declarațiile de vineri de la Atena ale președintelui Vladimir Putin au încins spiritele în România. Analistul Ionuț Țene a publicat un comentariu, în care atrage atenția asupra gravității acțiunilor politicienilor români și asupra propagandei de război pe care mass media o întreține.

    „România e pregătită de NATO pentru a deveni teritoriu pentru un viitor război cu Rusia. Poporul român pare un cobai de încercare a SUA în caz de conflict cu Putin. Atunci când provoci trebuie să te aștepți la o reacție dură. Cine a obligat România să ridice din 2003 scutul antirachetă de la Deveselu fără să ne amenințe nimeni?”, se întreabă analistul în editorialul publicat pe NapocaNews.ro.

    Ionuţ Ţene scrie că România este implicată în proiectul NATO de îngrădire a Rusiei fără să fi fost prealabil amenințată de Moscova. De ani de zile, NATO și SUA provoacă Rusia cu ajutorul României prin politicienii subordonați intereselor Ambasadei SUA la București și prin controlul serviciilor secrete românești de către CIA și alte servicii occidentale. Ionuţ Ţene explică faptul că, într-un eventual război, în niciun caz nu vor fi bombardate America şi Rusia, ci estul Europei va deveni o altă Sirie.

    „Sigur nu vor fi bombardate orașele New York și Chicago de către ruși, ci obiective militare și civile românești, lucru care pot transforma orașele noastre în ruine, doar ca să fim pe placul politicii ofensive a NATO. România și poporul român vor să trăiască în pace, dar NATO vrea să ne arunce în război. Nu vor muri americani, ci români într-un viitor război”, a scris Ţene.

    Autorităţile române sunt vinovate de un posibil război, Clasa politică ignoră total pericolul şi forţa armatei ruse, iar propaganda anti-rusă din România nu are similitudine în nicio țară europeană.

    „Cu bună știință liderii politici de la București participă la provocările NATO la adresa Rusiei, de parcă ar fi marionetele unei subcolonii africane cu capitala la București. E trist că presa mainstream aflată pe statele de plată a ambasadelor occidentale, multinaționalelor și a serviciilor secrete participă la acest joc periculos care poate arunca România în război prin susținerea propagandei de război, deși până s-a construit scutul de la Deveselu nu am fost amenințați de Moscova”, a continuat Ionuţ Ţene.

    Prin faptul că Bucovina de nord și Bugeacul sunt ocupate de Ucraina, aliat NATO, nu de Rusia, românii ar trebui să fie lucizi ca să nu cadă în capcana propagandei de război americane, pentru că nu America, ci România va fi teren de război.

    Editorialistul încheie scriind că, de vreme ce SUA nu au fost în stare să câștige în Vietnam, Irak, Afghanistan și să distrugă Statul Islamic, este absolut imposibil să bată puternica armată a Rusiei, România devenind astfel un teritoriu plin de praf și cenușă pentru interesele unor mari producători de armament, care își testează în astfel de războaie armele de ultimă generație, ca în Orientul Mijlociu.

    „Românii trebuie să fie raționali și patrioți, să iasă în stradă și să spună Nu războiului și provocărilor, indiferent că vin de la Washington sau Moscova. Să nu-i lăsăm să transforme România într-o nouă Sirie”, a conchis Ionuţ Ţene.

  15. Romanii sunt influentati total de masina de propaganda vestica , de actiunile de demonizare a Rusiei si au informatii total distorsionate despre ceea ce inseamna Rusia si rusii .
    Observ asta in discutii cu cunoscuti si chiar in anumite postari ale unor oameni ( discutabil ) care pun botul la toate ineptiile din presa controlata de vestici . Putini oameni calatoresc sau au curiozitatea sa caute si informatii din alte surse alternative pentru a se informa corect despre anumite subiecte .

    Poate si doar niste informatii basic cum ca majoritatea turistilor din tari ca Spania , Turcia , Grecia , etc. sunt rusi , sau ca miliardarii rusi cumpara cele mai scumpe proprietati din Londra si de pe Coasta de Azur , ca Moscova este orasul cu cele mai multe mall-uri din Europa ( vreo 88 acum 3 ani ) , ca toate firmele de lux si casele de moda celebre si-au deschis reprezentante in Moscova , etc. ar trebui sa-i puna pe ganduri pe bizoni si sa-si updateze informatiile desre acesta tara .

    Eu citesc foarte multe bloguri de travel si una din concluziile pe care am tras-o este ca majoritatea celor care au vizitat Rusia au pus aceasta tara in topul tarilor pe care le-au vizitat ! Atat din pdv al frumusetilor din aceasta tara cat si al ospitalitatii cu care au fost primiti .
    Tot de la prima mana ( bloguri de calatorie ) poti afla informatii fascinante despre tari ( Iran , Coreea de Nord ) care in presa mainstream sunt pur si simplu demonizate ! Tari cu frumuseti si statiuni incredibile , cu trai ieftin si in care te simti foarte , foarte bine .

  16. Catolicismul și protestantismul sunt punți între națiunile occidentale. Asta ar putea fi și ortodoxismul în sud-est: România, Rusia, Bulgaria, Grecia, Serbia…
    „Înaintații” ăștia cu ochelari de cal și gât de lup care nu se uită decât în față au o gândire simplistă și schematică.
    Lumea și viața sunt complexe și complicate. Trebuie să faci compromisuri, să ai relații cu oamenii, să cunoști toate aspectele realității pentru că ele toate te afectează.
    Exclusivismul e un semn al primitivismului.

    • @Amalia: ”Asta ar putea fi și ortodoxismul în sud-est: România, Rusia, Bulgaria, Grecia, Serbia…”

      Ortodoxismul rus este un instrument de expansiune a imperialismului rus. Biserica Ortodoxă rusă preaslăvește pan-slavismul și se opune oricăror forme de emancipare a Bisericilor Ortodoxe naționale. Vezi nerecunoașterea autocefaliei Bisericii Ucrainene și lupta încă acerbă pentru sufocarea Mitropoliei Basarabiei care ține de Biserica Ortodoxă Română.
      Mai mult, a rupt relațiile cu Constantinopolul în încercarea de a-și impune vederile expansioniste asupra Bisericii ucrainene.
      Deci, dezbinare, dezbinare, dezbinare pentru stăpânire, asta este deviza pravoslavnicilor de la Moscova.

  17. Ocupați-vă voi de „clasa politică”, și mă ocup eu de „clasa alegătorilor aleșilor”:
    La prăvălia cu xerox, fac copii de 8,20 lei.
    Individul nu dă semn că ar avea de gând să-mi dea bon.
    Îl rog s-o facă (trebuie să te rogi de ei. În Europa, primesc bon pentru o ilustrată de 0,50 euro).
    Îmi dă agale. Ajung acasă, pe bon scrie 82 lei.
    Grijulie cu gestiunea omului, mă întorc la prăvălie și-i arăt cu sentimentul că fac o faptă bună.
    Aiurea! Tipul îmi zice calm: lăsați așa!
    Câte bonuri o fi dat în săptămâna aia?

  18. Decaderea in marginalitate: Sanctiunile si migratia, arme genocidare ale globalismului. Responsabilitatea majora a SUA pentru criza umanitara din Venezuela. Esecul diplomatiei racolarii in America Latina

    Efectele impunerii de sanctiuni economice si provocarii de migratii geopolitice de catre Statele Unite ale Americii (SUA) in Orientul Mijlociu au o revelatie ca de consecinte ale unor arme de nimicire in masa. Sanctiunile economice americane care au fost impuse tarilor si popoarelor arabe si islamice au impiedicat modernizarile si dezvoltarile economico-sociale ale acestora, le-au saracit si scazut drastic nivelurile de trai, mai rau decat ar fi facut-o orice regim primitiv, inchis si represiv din istoria Lumii.
    Turneul diplomatic fulger intreprins de catre secretarul de stat american Mike Pompeo in America Latina a urmarit sa castige adepti pentru reexperimentarea in Venezuela si in regiune a acestor arme economice si sociale de devastare geopolitica. Regimul de politica externa punitiva de la Casa Alba concureaza in acest fel, inca o data, in mod supranefast, ca o supradictatura internationala, orice dictatura personala si de grup, extinsa asupra unor tari si/sau regiuni. In relatiile internationale, SUA practica politici vadite de inchidere si infometare a societatilor altor popoare, in scopuri de control si inrobire. Pe de alta parte, migratia pe care SUA o determina in tarile tinta este comparabila cu stramutari fortate. Sanctiunile si migratia sunt arme genocidare ale globalismului, care trebuie condamnate cu energie si puse sub incidenta legii internationale. Globalismul cu fata inumana este un sumum al caracteristicilor de agresiune mondiala, societate inchisa si apartheid, proprii celor trei cele mai totalitariste regimuri politice – nazism, comunism si sionism. Sanctiunile si migratia sunt surse politice de calamitati economice si sociale internationale. Caracterul oribil al infometarilor si stramutarilor mascate infaptuite de catre globalistii de la Washington impotriva unor tari si regiuni vor avea drept urmare inevitabila decaderea SUA in marginalitate. Statelor Unite le revin responsabilitatea majora pentru criza umanitara din Venezuela. Esecul turneului de racolare continentala latino-americana intreprins de Pompeo, vineri, sambata si duminica, in Chile, Peru, Paraguay si Columbia, inaintea reuniunii de luni din Chile a grupului de la Lima, destinate crizei politice si militare din Venezuela, releva opiniei publice internationale un nou episod al decaderii SUA in irelevanta si marginalitate. Pompeo a incurajat falsa “generozitate” a primirii de refugiati venezueleni si a elogiat falsul “umanism” al acordarii de fonduri americane in acest scop malign. El si-a botezat tentativa de racolare a unei haite sugrumatoare a poporului venezuelean drept “muncă în echipă” pentru “apărărea democraţiei”. Viitorul poporului venezuelean este in Venezuela, iar pentru controlul crizei umanitare va fi suficient si necesar ca SUA sa abandoneze genocidarele sale sanctiuni economice. Dupa tactica globalista a sfredelului, de a patrunde in miezul lucrurilor pentru a le lua sub control, Mike Pompeo a plasat Statele Unite intr-o pozitie autoatribuita, pretins aflata in mijlocul “intregii” comunitatii internationale, pe care inselator a asociat-o globalismului american si sustinerii utilizarii de catre acesta a armelor genocidare ale sanctiunilor economice si migratiei geopolitice. “Alegerea” de catre SUA a lui Juan Guaido drept “presedinte” al Venezuelei, care insa este neales si respins de catre poporul venezuelean, este o tradare americana a democratiei euro-grecesti, autentice si originare. Inchiderea si izolarea economiei Venezuelei, pentru ca aceasta să nu mai aibă nicio “gură de oxigen”, cum a afirmat un nesemnificativ papagal zonal al globalismului, atentand la insasi fiinta regionala, este de fapt o strangulare a poporului venezuelean, o crima impotriva umanitatii si a drepturilor omului. https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/04/14/aflat-in-turneu-mike-pompeo-sustine-atentia-acordata-crizei-din-venezuela-de-peru-si-paraguay–291912

  19. Opinie:
    „Desi se lauda ca ii cunoaste pe liderii UE, ca a depus maximum de eforturi pentru a integra R.M. in UE prin pachetul balcanic, Basescu a convins ca este omuletul verde al lui Putin care vrea să transforme R.M. in enclava Kaliningrad II.
    Fiind intrebat cum ar proceda, daca ar fi in locul liderilor blocului ACUM in faza post electorala, senin, demonstrand o crasă incompetenta, el a raspuns ca ar face coalitie cu socialistii lui Dodon.
    ”Nu poti sa lasi dupa alegeri O TARA fara guvern”, declara marinarul distrat, fara a lua in calcul ca Dodon a venit de la Moscova, cu un scenariu diabolic de confederalizare a R.M. prin crearea Gagauziei ca stat in stat. Ulterior va urma nordul R.M. unde vicepresedinte e Markel. Si asa ne vom trezi cu Basarabia sfasiata, desi Basescu vrea sa ne unim pana la Nistru.
    E grav faptul ca Basescu nu a fost informat că Dodon cere doua ministere, cel de externe si al apararii, plus serviciul de informatii si securitate. Iar aceasta inseamna ca el are obiectivul declarat de a anula regimul liberalizat de vize, de a implica Rusia in negocierile privind acordul de asociere al R.M. cu UE pe care individul il considera incorect, de a baga tara in Uniunea Eurasiatica.
    El spune: ”Ce e mai rău, să-l perpetuezi pe Plahotniuc la putere sau să fii cu socialiștii? Eu l-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și aș face coaliție cu socialiștii, ca să îl înlătur pe Plahotniuc și să nu-i permit lui Dodon să ducă Republica Moldova în brațele lui Putin. Nu este un sfat, pur și simplu așa aș face eu”.
    Nu vede ca acum Plahotniuc, de voie-de nevoie, pentru a nu fi vanat de Putin, este pro american-sadea. Uita ca prima sarcina a R.M. la ora actuala consta in neadmiterea Rusieii in spatele Ucrainei. Aceasta ar insemna inceputul sfarsitului.
    Mai rau, Basescu se face a uita ca Dodon i-a numit pe unionisti lepadaturi, declarand ca acest curent va fi interzis in R.M.

    Astfel, el a turnat apa la moara lui Nastase care a declarat ca Unirea este o aiureala.

    Ne intrebam, fireste, de ce Basescu vrea ca Nastase sa se coalizeze cu Dodon?”

    https://vasilegrozavu.wordpress.com/2019/04/15/basescu-a-adus-o-proba-in-plus-ca-este-in-ratacit-si-un-aventurier-politic-pe-care-il-doare-in-cot-unirea-iar-salaru-a-facut-o-si-mai-de-oaie/

    • Pardon?! Cum adică – „Astfel, el a turnat apa la moara lui Nastase care a declarat ca Unirea este o aiureala” ?

  20. Cheia „anticomismului” de azi este dezvaluita de Ion Caramitru :

    Da, cum să nu? Am spus-o şi o repet de câte ori am ocazia: nu am scăpat de comunişti, nu am scăpat de securişti, nu am scăpat de hoţi. Definiţia amară pe care o dau vremurilor noastre este că cei mai ortodocşi comunişti de ieri sunt cei mai sălbatici capitalişti de azi. Au trecut de la una la alta cu o dezinvoltură demnă de o cauză mai bună, au reuşit, pe parcurs, să infecteze viaţa politică, să intre subtil în structurile partidelor istorice şi să le distrugă pe unele dintre ele. Vorbesc de Partidul Naţional Ţărănesc şi de adevăratul Partid Social Democrat. Partidul Liberal vedem cu ochiul liber cât de infectat este şi el. Din acest punct de vedere putem spune că revoluţia română anticomunistă nu a reuşit. Mai în glumă, mai în serios, spun că: Revoluţia la care am participat eu nu a reuşit. Revoluţia la care a participat Sergiu Nicolaescu a reuşit.

    Citeste mai mult: adev.ro/ppy7xc

    Deci ce combatea (poate combatea) acest …… nu este comunismul ca doctrina politica (pai avem si pe aici unu care sr crede analist politic da nu parea stie ce e aia comunism) ci „comunistii” adica oportunistii parveniti .. De fapt mi se pare ca „maestrul” emult mai igectata deidelauir comuniste decat era sa zicem .. Ceausescu.
    Sau poa doar parvenitismul e de vina ptr confuzia adoctrinrara a „maestrului” .. care, din cate tin minte,in aprile1990eramutat intr-ovila …Mutata intr-un stil cam fparte anii 50

  21. Federatia nord-atlantica va trebui sa ceara explicatii Federatiei ruse pentru faptul ca a concentrat un numar mare de forte in Crimeea si in imediata apropiere a granitei Aliantei de la Marea Neagra. Si ca pentru eliminarea situatiei incordate la care s-a ajuns s-ar impune …rasfirarea acestor forte spre alte teritorii. Dar nu voi insista prea mult pe acest subiect pentru ca avem deja de castigat un complicat razboi rece cu Germania, prima putere economica si (din pacate) politica a Europei. Dar in preajma anului 1940 Germania era a doua putere economica a lumii, dupa Statele Unite; si la ce i-a folosit acest lucru s-a vazut.

  22. @ionellacatus69

    14 Aprilie 2019:
    Traian Băsescu la Chișinău:
    „În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniți în Europa». Se referă la noi la cele două națiuni de pe malurile Prutului.”

    Comentariu M.P.:
    Sper că este o greșeală și nu vrea să întărească cele spuse de Iohannis că pe cele două părți ale Prutului se află DOUĂ NAȚIUNI.

    27 Ianuarie 2010:
    Băsescu adresându-se premierului Vlad Filat
    ”România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre țara noastră și Republica Moldova. România a recunoscut frontierele Moldovei așa cum au fost ele trasate de URSS.”

    Comentariu M.P:
    Este în conformitate cu ideea, referitoare la România și Basarabia că există: ”Un singur popor, două țări”. De altfel aceeași pe care a emis-o și Iohannis în campania sa prezidențială.

    14 Aprilie 2019
    Traian Băsescu la Chișinău:
    ”… când Guvernul de la București îi spune lui Frans Timmermans că noi suntem suverani, atunci slăbește coeziunea UE.”
    21 Decembrie
    ”Când am intrat în UE am cedat din suveranitate. Avem capitolul trei din Tratat care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea Uniunii Europene.”

    9 Mai 2013 – Mesaj de Ziua Europei
    ”… continuarea integrarii in UE trebuie sa se realizeze chiar daca presupune un transfer suplimentar de suveranitate nationala.”

    Comentariu M.P.:
    Programul Mișcării Populare (PMP) își propune, mascat, cedarea suveranității a României către Bruxelles:
    Punctul 11- Contribuţia la reformarea continuă a Uniunii Europene prin creşterea gradului de integrare a statelor membre până la realizarea Statelor Unite ale
    Europei.

    Comentariu M.P.:
    Face parte din aceeași ideologie pe care a lansat-o ca președinte:
    ”România trebuie SĂ RENUNȚE LA SUVERANITATE pentru a întări Uniunea Europeană”. Din păcate am văzut că această teză o acceptă cu seninătate și Tăriceanu.

  23. Din pacate, Romania n-a avut in fruntea sa oamenii de care ar fi avut nevoie in 1990, iar astazi platim pentru acest lucru un pret enorm. Hotarirea corecta ar fi fost ca tara sa devina neutra, iar romanii sa-si vada de interesele lor. In loc de asta au preferat slugarnicia fata de un Vest care exista doar in imaginatia lor, deoarece, in realitate acesta incetase sa mai existe inca din 1945, an din care Vestul a fost reeducat si reasezat in directia neo-marxista a scolii din Frankfurt. Din pozitia de neutralitate Romania ar fi avut alte perspective si posibilitati de dezvoltare, dar, dupa dezastrele care s-au tinut lant intre anii 1930-1970, era greu de presupus ca un popor decapitat isi va putea gasi calea. Faptul ca acum sintem o fictiune geostrategica si nu un stat, iar tara nu dispune de un popor, ci de niste locuitori, nu poate constitui vreo surpriza. Ultimile afirmatii pot fi confirmate de oricine s-a uitat ieri la tv. Tragic!

    Va propun si eu citeva titluri:
    HAUSER & Friends – Gala Concert at Arena Pula 2018
    https://www.youtube.com/watch?v=Dp4UrPsHO3g
    HAUSER – Adagio (Albinoni)
    https://www.youtube.com/watch?v=kn1gcjuhlhg
    Symphonic Rockshow at The Smith Center
    https://www.youtube.com/watch?v=QpEDRR5XYWo
    Penguin Cafe Orchestra – Union Cafe
    https://www.youtube.com/watch?v=_eDCohREvG0

    • Cam la fel de fictionala este si inteligenta alora care gavaresc despreoposobila neutralitate a Romaniei….

      Ia de zi popescule cam cine s-ar fi angajat sa fie garant al Romaniei?! Sau nu stii ce este un „garant” al unui stat neutru?!

  24. Carte:

    Game Over: Wohlstand für wenige, Demokratie für niemand, Nationalismus für alle – und dann? – 24. September 2018
    von Hans-Peter Martin

    Prosperitate pentru câțiva, democrație pentru nimeni, naționalism pentru toți – și apoi?

    „Capcana globalizării” a prins

    Două decenii după predicțiile atât de precise ale bestseller-ului său, Hans-Peter Martin oferă o analiză la fel de explozivă: are loc o prabusire a sistemului. Robotica și digitalizarea vor duce la exacerbarea enormelor inegalitățile sociale existente chiar și în Occident, unde, nu numai marea masa a populației, dar și elita se îndepărtează de democrație. Criza financiară continuă să se înrăutățească, războaiele comerciale sunt amenințătoare, schimbările climatice ne arată o fata a extremelor, deasemenea și China. Populistii și regimurile autoritare vor folosi abundenta datelor private ale fiecărui cetățean pentru a-și consolida puterea. Nici Germania nu mai este o insulă a binecuvântarii. Noul naționalism este considerat o mântuire, dar duce intr-o spirală a războiului. Jocul s-a terminat. Rezultatul acestuia este incert. Și apoi? Autorul oferă numeroase modalități neconvenționale.

    De ce se intimpla ceea ce descrie autorul? Globalistii ocupa, la modul standard, extremele, pe care, mai apoi, le arunca pe una impotriva celeilalte, lucru vizibil foarte bine si in Romania, unde au avut „meciul” cel mai usor, deoarece daca nu pacalesti romanii, atunci, pe cine altcineva?! Totul se desfasoara diferit de la o tara la alta in functie de slabiciunile fiecarui popor, pe care tot ei le-au cultivat in prealabil, iar, astazi, acesta este un lucru usor de realizat in conditiile oferite de tehnologia actuala.

    Cartea exista la Amazon.

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/30/AR2008043003258.html?nav=rss_world

    https://www.focus.de/politik/experten/jaeger/ausblick-bis-2035-migration-nationalismus-klimawandel-cia-buch-gibt-duestere-prognose-fuer-europa-ab_id_7895127.html

Lasă un răspuns