Maestrul Dinu Săraru – Marele premiu la Monte Carlo…

Recenta carte a maestrului Dinu Săraru, „Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea” povesteste câteva fragmente dintr-un destin cu intâmplări si intâlniri fabuloase. Personaje, acum de cinematecă, la un festival de film, ateliere de artisti, vânătoare, toate din anii ’60 si ’70 ai secolului trecut. Filtrate de amintiri triste sau nostalgice. Eroi de tinerete intâlniti  in holurile de la Hotel de Paris la Monte Carlo, Amedeo Nazzari, Alida Vali, printesa Grace de Monaco etc. sunt pretexte pentru a redescoperi o lume pe care autorul voia să o uite.

Si in aceste amintiri despre primele sale călătorii, maestrul Dinu Săraru ni-l descrie, de fapt, pe boierul cu baston cu mâner de argint din Slătioara, din Oltenia de sub munte.

7 gânduri despre “Maestrul Dinu Săraru – Marele premiu la Monte Carlo…

  1. Eternul ambasador Klemm

    Luările de poziţie publice ale ambasadorului Hans Klemm, veritabile imixtiuni în afacerile interne ale României, ar fi trebuit să provoace scandaluri la nivel internaţional. Longevitatea sa în funcţie, mult timp după schimbarea politică de la Washington, reflectă faptul că datorită presiunii exercitate de către o mass-media ostilă, în bună măsură controlată de democraţi, preşedintele Trump nu mai urmăreşte decât obiectivele pe care le consideră vitale. În politica internă, se concentrează pe imigraţia ilegală, protecţionism economic; în cea externă, pe mărirea cheltuielilor militare ale aliaţilor din NATO pentru a le micşora pe cele ale SUA, şi găsirea unor debuşeuri pentru industria militară americană.

    Din acest motiv, înlocuirea ambasadorilor fostei administraţii democrate din ţări considerate neimportante de către SUA – printre care şi România – este amânată la infinit. Desigur, nu poate fi exclusă nici ipoteza ca Hans Klemm să fie reprezentantul unor cercuri financiare pe care Donald Trump are interes să le menajeze. Oricum însă, parteneriatul strategic dintre România şi SUA este mai degrabă asumat de către România decât de SUA.

    Graba cu care România a acceptat creşterea exponenţială a cheltuielilor sale militare, din care cea mai mare parte o reprezintă achiziţii de armament din SUA, se găseşte în totală contradicţie cu politica marilor puteri europene – inclusiv Germania care a decis să amâne până în 2024 creşterea cheltuielilor militare peste 1,25% din PIB. În aceste condiţii, cei 2% din PIB-ul nostru, aprox. 7-8% din bugetul anual, par a fi un sacrificiu inutil făcut pe seama dezvoltării economice a României.

    • @Mihaela, apreciez comentariile tale argumentate. Angajamentul Romaniei la 2% din PIB in comparatia cu Germania, care nu da curs cerintei NATO (nu doar a lui Trump!) are ratiuni de securitate bine fundamentate. Germania are deja trupe americane si baze americane semnificative pe teritoriul sau, iar relatia sa de tip „parteneriat strategic” cu Rusia o face sa nu se teama de ea. Mai mult, Romania are o armata cu echipamente extrem de invechite, si care nu ar face fata nici unui agresor puternic. Acum citeva zile Ministrul Apararii a spus ca Romania are munitie in cazul unei agresiuni doar pina la sosirea trupelor NATO. Pe de alta parte Germania ar putea sa isi sporeasca chetuielile pentru aparare, dar nu o face, pentru ca are alte idei despre asigurarea securitatii UE fara SUA. Vezi si minitratatul cu Franta unde se cele doua state au un articol gen cel din NATO care le obliga sa vina in apararea celuilalt stat in caz de agresiune. Si evident. Germania nu doreste sa dea bani suplimentari intr-un context economic in care ea pierde viteza pe termen lung conform prognozelor.
      Deci comparatia ta cu Germania nu are cum sa convinga despre o eventuala „greseala” a Romaniei ca si-a sporit aportul la securitatea colectiva.

    • E mult mai complex. Pentru restructurarea unui aparat birocratic, fie el si copiat, pentru eficentizarea acestuia, e nevoie de accept, de sprijin, de intelegere.

  2. Poare că n-are la fel de mult talent ca Adrian Păunescu, dar are tot atât de multă dreptate în acest pamflet :

    Andrei Păunescu a scris, în urmă cu doi ani, un pamflet la adresa președintelui Klaus Iohannis. Poezia se numește ‘Du-te neamțule!”. Ce spune autorul, astăzi, despre versurile scrise.

    „Realitatea este muza. Textul poate fi la fel de actual ca acum doi ani. Sunt lucuri care circulă pe piaţă, informaţii care sunt sursă de pamflet. Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare, ca în orice pamflet. Când am publicat-o, simpatizanţii preşedintelui m-au înjurat, m-au ameninţat cu moartea, cu desfiinţarea. Mă aşteptam ca la un moment electoral textul să fie reactualizat şi să devină brusc interesant. Nu mă deranjează, mulţumesc celor care îmi citesc textele.

    Multe se pot scrie în literatură, libertatea este totală, chiar dacă pentru pamflet s-a făcut puşcărie. Eu sper să nu ajung acolo de la acest pamflet. Nu sunt procuror, investigator, ci un om care ia nişte realităţii, informaţii care circulă şi, alături de propria simpatie sau antipatie, se crează o stare din care ies texte, cântece cu asumarea de rigoare.

    După ce publici un astfel de text, cei care sunt supăraţi sunt foarte agresivi. Cei deranjaţi reacţionează. Asta nu înseamnă că îmi retrag acest pamflet şi sper să fie suficient de deschis preşedintele şi să îl ia ca pe o glumă, încercând să facă astfel încât noi, cei din popor, să nu mai fim nevoiţi sau inspiraţi să scriem aşa ceva. Nu este o chestie personală, ci o analiză a faptului că noi suntem niște performeri. Adică mergem din rău în mai rău… „, a spus Andrei Păunescu, la Antena 3.

    DU-TE, NEAMȚULE!, de Andrei Păunescu

    Du-te, neamțule, urgent, afară,
    Că ești fals și gura ți-e amară,
    Rânjetele-ți sunt tot mai scârboase,
    Du-te, că ai, totuși, șase case!

    Du-te, arogantule, acasă
    Și în pace țara mea o lasă,
    Că atâta ură ai în dinți,
    Fără să clipești, provoci și minți.

    Du-te, prefăcutule-n Florida,
    Că distrugi pădurea, ca omida,
    Banii mulți și groși din găuri ia-ți-i,
    Că-s făcuți onest, din meditații.

    Calculele mint și nu se leagă:
    Nici de meditai o lume-ntreagă
    Nu făceai averi cu banii gheață,
    Câtă fizică ai dat pe piață?

    După ce i-ai dat sclipici și-un os,
    Ai vândut Sibiul, dubios,
    Case, ari, biserici și licențe,
    Fără acte, fără competențe.

    Din șofer și din tălmaci de rând,
    Președinte ai ajuns curând,
    Dar nu uită cei ce te știau
    Cum vindeați copiii, mai pe șleau.

    Pas cu pas, ai scris o carte-farsă,
    Fierbe țara, de mă tem ca iar să
    Iasă lumea-n șuturi să te scoată,
    Umilită greu și supărată.

    Ai în palmares porniri penale,
    Slugă la multinaționale,
    La germani ai fi vechil umil,
    Nu te-ar ține nici într-un azil.

    Dar acum, că v-ați făcut și plinul,
    Ai benzină, să atingi Berlinul,
    Parcă ai crescut sub două cloști,
    Nasc și nemții hoți, mutanți și proști.

    Du-te, mutălăule,-n pădure,
    Că austrieci aduci s-o fure,
    Du-te, harta noastră să nu moară,
    Trădător nu ești, tu n-ai o țară!

    Du-te, ne-ai lăsat o mare rană,
    Compromiți emblema ta germană,
    Ai făcut din falsuri milionul,
    Ne-ai scuipat în față ghinionul.

    Du-te, camarila stă să-ți cadă,
    N-o să scapi în nicio ambasadă,
    Că stăpânii-n piesa lor obscenă,
    Brusc, te vor abandona la ghenă.

    Du-te, joacă tenis pe-ndelete,
    Somn predă la prânz la niște fete,
    Mergi la schi sau trage schnell de fiare
    Sau revino-n imobiliare.

    Du-te-n Hermannstadt, profil de brânză,
    Că la Cotroceni făcuși osânză,
    Sau, mai bine, Werner, du-te-n cușcă,
    Ai de grijă, că poporul mușcă.

    Du-te, urma să nu-ți mai rămână,
    Te-or primi măcar măgar la stână,
    Inima de sibieni e bună,
    Par ți-or face, fără să ți-o spună.

    Ce-a-nceput Băsescu, zis matrozul,
    Ai continuat, ținând de osul
    Care-n jilț făcut e să vă ție,
    Adversari băgând la pușcărie.

    Când erau pe tron Ion Iliescu
    Și Emilul cel Constantinescu,
    Ne ziceam: mai rău, chiar nu se poate!
    Dar Iohannis le-a-ntrecut pe toate.

    Roata vieții, totuși, se-nvârtește
    Și ți-o spun acum, pe românește:
    Vezi, că ura lumii se ascute,
    Du-te, cât ai timp, dar numai du-te!

  3. Sigur ca pe mine putin ma intereseaza persoana privata numita Augustin Lazar. Faptul ca a ascuns in CV ca a lucrat la Aiud e suficient de revelator pentru personalitatea plina de inalte standarde morale si profesionale ale domnului. Plus declaratiile sale humoristice despre cum se zguduie la temelii Procuratura daca el nu mai e sef acolo. Prea multe semne serioase de intrebare despre acest domn, fost tovaras procuror comunist, ca sa ocupe o asemenea functie inalta. Dar se pare ca acestei UE, ii plac fostii procurori comunisti in frunce cu doamna Macovei, si ea plina de „merite” in asigurarea perpetuarii unei justitii comunist-securiste chiar dupa ce am trecut la democratie. Parca au avut toti o revelatie in acelasi timp si au trecut la „anti-comunism”, o „religie” banoasa de altfel daca sti cum si unde sa o predici #rezistentilor.

    Cristoiu zicea bine ca in Romania sunt doua gasti mafiote, fecare cu partea ei din institutiile statului. Ma rog, poate sunt mai multe. Ce a nascut Basescu nu poate sa moara repede, pentru ca e „copilul” care e placut de parti importante din institutiile de forta, crescut cu grija de „media” – aia care nu e pericol pentru statul paralel – aparat in justitie de Lazar cind nu e cuminte, si dus in strainatate de Macovei si echipa sa de zgomote la PE. Totul se petrece in tzurlele de palat „anti-comuniste”. Superb scenariul, superba performanta acestor actori care se joaca cu destinele Romaniei si a poporului roman in interes personal si de grup…mafiot.

    http://www.mpublic.ro/ro/content/cv-pg

  4. trexsr

    Pe mine m-au convins argumentele doamnei M.E.P.
    In plus, Germania nu detine pe teritoriul sau sisteme de aparare antiracheta (aparent defensive), iar Romania ar putea sa incheie si ea un parteneriat economic cu Rusia, asa cum se pregateste sa o faca Bulgaria, sau Turcia, de exemplu.
    Cea mai eficienta securitate o asigura cooperarea in multiple planuri, nu armele, tot mai costisitoare si impovaratoare pentru bugetul unei natiuni sarace, precum Romania.
    De fapt, nici nu este vorba despre securitate, amenintarea reprezentata de Rusia fiind o marota favorita a Propagandei NATO, adica a SUA.
    Una din explicatiile faptului ca NATO este tot mai prezenta si organizeaza aplicatii militare in Marea Neagra decurge din interesul SUA de a face nesigura constructia de noi conducte submarine care sa tranziteze gaz rusesc catre diferite destinatii europene.
    Romania nu se va dezvolta niciodata cat timp va ramane sub bocanc american si i se va cere o taxa de protectie mafiota in crestere permananta.

Lasă un răspuns