O veste care ne cutremură: mâine, premierul Netanyahu se intâlneste cu presedintele Putin

Cu cinci zile inainte la alegerile din Israel, premierul Netanyahu merge maine la Moscova pentru a se intâlni cu presedintele Putin. Apar mai multe intrebări. Să fi devenit Netanyahu pro-rus? Sau o  fi cerut voie de la Cristian Preda si de la Vlad Alexandrescu? Sau a primit premierul Israelului o misiune de la presedintele Trump cu care s-a văzut in urmă cu putin timp?

In alt plan (sau, de fapt, in acelasi plan), Austria indeamnă la „legaturi puternice” cu Rusia, deschide două noi consulate in Rusia, ministrul austriac de externe l-a invitat pe Putin la nunta sa, fostul cancelar austriac Schussel (cel in timpul căruia OMV a preluat Petrom!), fost lider al OVP – aflat astazi la guvernare – va deveni, din iunie, unul din cei 12 membri ai Boardului Lukoil, cu sediul la Viena.

Exemple asemănătoare pentru Germania (cazul Nord Stream, relatia cu Gazprom, rolul lui G. Schroeder) dar si pentru toti vecinii nostri – Ungaria, Bulgaria, Serbia. Situatia Ucrainei sau cea a Mării Negre sunt cunoscute.

România este singura tară care are o pozitie „principială” – in ultimii patru ani nu au avut loc contacte oficiale cu Rusia nici măcar la nivel de secretar de stat. Este adevarat, nici in perioada 1918-1934 nu au existat  relatii oficiale cu rusii. In 1934, Titulescu si Litvinov au decis reluarea legăturilor diplomatice. Iată ce scria, in 1937, Titulescu, in cartea sa „Politica externă a României”: „Da, sunt un liberal democrat-burghez dar consider o apropiere politică intre România si URSS drept o necesitate vitală pentru tara mea”. Sigur, de atunci, lucrurile s-au complicat si mai mult, istoria s-a schimbat dar nu si geografia.

PS Pe când o vizită a lui Iohannis la Moscova? Poate cu o saptamână inainte de alegerile prezidentiale?

21 de gânduri despre “O veste care ne cutremură: mâine, premierul Netanyahu se intâlneste cu presedintele Putin

  1. Bun sfat – „Pe când o vizită a lui Iohannis la Moscova? Poate cu o saptamână inainte de alegerile prezidentiale?” !!!
    Prblema este că kwj ,preferă exemplele rele!

  2. Asta-i buna…mai sunteti si malitios….vreti musai sa creasca tensiunea colegilor nostri rusofobi de pe blog.
    😉
    Apropo de colegul Cetatzean, care incearca sa ne spuna ca una este relatia cu NATO si SUA (in special) si cu totul altceva parteneriatul cu tarile mari din UE.
    Ia sa vedem daca este chiar asa:
    Pe site-ul U.S. Embassy Bucharest a aparut proaspat:
    ,,Parteneri majori ai Romaniei exprima ingrijorari cu privire la statul de drept.
    In numele: Austriei, Belgiei, Canadei,…Frantei, Germaniei,….Statelor Unite,

    Npo, parteneri internationali si aliati ai Romaniei, chemam toate partile implicate in elaborarea ordonantelor de urgenta ale guvernului care modifica legislati ref. la domeniul justitiei, sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatii Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii si coruptiei……
    …..Suntem profund ingrijorati…bla bla…”

    Ce spuneti stimate coleg si pretin ? Cine sunt amicii de nadejde ai Romaniei ? Romania (mai) are prieteni ?

  3. @Adrian Năstase: ”Titulescu si Litvinov au decis reluarea legăturilor diplomatice. Iată ce scria, in 1937, Titulescu, in cartea sa „Politica externă a României”: „Da, sunt un liberal democrat-burghez dar consider o apropiere politică intre România si URSS drept o necesitate vitală pentru tara mea”.
    ===================
    Am mai discutat despre asta … în contradictoriu.
    Rămâne aceeași întrebare: ”Cui a folosit această politică lipsită de viziune, în opinia mea, a lui Titulescu?”
    Nu am găsit argumente care să susțină vreun singur avantaj al acestei politici de ”carte blanche” acordată de Titulescu, Rusiei.
    Rezultatul: URSS nu a vrut și nu a recunoscut niciodată că Basarabia este teritoriu românesc. Litvinov a câștigat doar timp pentru întărirea Rusiei, jucând pe naivitatea lui Titulescu.
    –––––––––
    Întrebați: ”Pe când o vizită a lui Iohannis la Moscova? Poate cu o saptamână inainte de alegerile prezidentiale?”

    Poate după ce politica externă românească își definește politica și interesul pentru revenirea Basarabiei … și a tezaurului la București.
    Sau, bazându-se pe experiența lui Titulescu, diplomația română își dă seama că nu există subiecte pe care Rusia le va aborda în mod onest și atunci orice contacte la nivel înalt sunt futile.
    Oricum, până la vizita utilă a unui președinte român la Moscova, întâi trebuie să lucreze aparatul diplomatic. Dar, dumneavoastră știți mai bine.
    Dacă România este cu adevărat interesată să rezolve ceva din problemele cu vecinul de la Răsărit, atunci poate ar trebui să fie invitat Putin la București.
    În caz contrar,o vizită la Moscova fără o agendă clară ar da senzația că președintele România se duce să sărute botforul sultanului.

    • Pentru a nu normaliza cat de cat relatiile cu un mare vecin de la Rasarit, se pot invoca orice pretexte, desigur, daca nu se doreste o normalizare. De exemplu, dvs nu doriti sub nicio forma acest lucru. Totusi, se pare ca Iohannis ar fi mai disponibil decat dvs la un dialog cu Moscova, din moment ce vede in Romania si Basarabia doua popoare diferite.

      • Dacă evitarea temei Basarabiei este un pretext pentru stabilirea unei bune relații între vecini, atunci Rusia este orice, dar în niciun caz nu este un bun vecin.

  4. Opoziția și acoliții ei au ochelari de cal și o gândire primitivă. Toată lumea din lume își vede interesul, numai noi mergem doar „spre Vest”. Dacă tot o ținem spre. Vest, la un moment dat tot în Est ajungem. În far east…

  5. Rodica Dumitrescu, doamnăă! Măi doamnă, măi!

    Salariile nete ale medicilor și asistenților medicali s-au dublat, iar în unele cazuri s-au triplat.

  6. Imi pare ca Romania este mai izolata si mai vulnerabila ca niciodata ! Poate doar inainte de razboi a mai fost asa …
    Inconjurata de inamici si de tari slave care la un semn al Rusiei ne-ar ataca fara jena , fara diplomatie sau cu diplomatie mediocra , condusa direct si indirect de straini si de tradatori de tara , Romania poate deveni la un moment dat o prada , un obiect de negot al marilor puteri sau jucata la ruleta marilor puteri .

    P.S. Laura Kovesi si Florian Coldea ar trebui acuzati de inalta tradare . Niste procurori sustinuti fatis si care fac jocurile strainilor in Romania si care primesc medalii de la ambasadele straine , cum pot fi numiti ?

  7. 1.Din ce-am citit in presa straina, acum ceva timp(apropo la astia de la noi nu s-a spus nimic nici de ceea ce s-a intamplat asta primavara in Algeria), se programase acest „colusion” acum ceva timp , dar a fost amanat.

    Aceasta intalnire de gradul trei are legatura, cred eu, cu Golanul, nu cel clasic romanesc, ci cel din Siria.

    2.Mi se pare mie sau Olanda are foarte multe afaceri prin Romania?Nu ma refer la bancile ce vor fi afectate de Brexit substantial.

    Ma gandeam deunazi ca de fiecare data cand cumpar flori , care sunt numai din Olanda, de la bisnitarii din si de langa piete, violetele mele incep sa aibe probleme cu un parazit foarte mic si agresiv.
    Aduc astia de la olandezi plante cu paraziti, adicatelea cu boli?
    N-ar trebui niste verificari?

    • Nu stiu daca au paraziti, dar mor foarte repede si nu au miros. Mai bine cumpar flori artificiale, frezii romanesti cu miros intens si deosebit de placut nemaigasind de mult.

  8. E vrei, nu vrei, vorba tot de ei… 😉 :
    După cum probabil ca deja știți, Comitatul Rockland a luat măsuri fără precedent în SUA:

    Comitatul Rockland (New York):a INTERZIS copiilor NEVACCINATI în școli, mall-uri sau lacase de cult / Vanarea lor din ușa în ușa / Părinții lor dați pe mana procuraturii

    Iar majoritatea celor nevaccinati apartin comunității de evrei ultraortodocsi din acel comitat, conform THE TIMES OF ISRAEL. Iar conform HAARETZ, atitudinea antivaccin este cauzata de suspiciunile lor fata de departamentele de sănătate, încrederea în serviciile de urgența ale propriei comunități și ca Dumnezeu ii protejeaza. Ratele de nevaccinare sunt de asemenea ridicate în Israel, în rândul populatiei hasidic.

    Altfel spus, acești evrei gândesc perfect normal în aceasta chestiune. Te imbolnavesti de pojar? Perfect, după ce-ți trece vei avea imunitate pe viața. Mii de ani omenirea a funcționat astfel și i-a fost bine. Isteria asta cu bolile copilariei este o prosteala a ultimilor ani:

    VIDEO: Cum industria vaccinului a transformat rujeola, dintr-o infecție obișnuită într-o urgență națională

    Iar referitor la sistemul medical, probabil ca știu ei mai multe și bine fac ca stau cât mai departe de el.

    CE STIU EI SI NU STIM NOI? De ce PREOTII EVREI nu trebuie sa se fi nascut in spitale? De ce copiii AMISH nu sufera de autism, astm, alergii, cancer sau boli de inima? De ce RATA ASTRONOMICA a AUTISMULUI la restul americanilor – 1 din 68 de copii?

  9. Marea Neagra: Influenta Rusiei, naturala si complementara cu influentele tarilor riverane

    Influenta Rusiei in Marea Neagra este naturala, fapt dat de calitatea ei de tara riverana. De aceea, lupta SUA cu geografia euro-pontica a Rusiei este total absurda, in contradictie irationala cu harta fizica regionala si cu dreptul international. Planul SUA de a spori in Marea Neagra prezenta navala a unor tari NATO neriverane este explicit ostil la adresa securitatii Rusiei.

    Obiectivul acestui plan – “contracararea influentei Rusiei in Marea Neagra” -, explicat de catre ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchinson, este unul de lupta hazardata cu geografia maritima a Rusiei. Influenta Rusiei in Marea Neagra este proportionala si complementara cu influentele tuturor celorlalte tari riverane, indiferent ca acestea apartin sau nu de NATO.

    Complementaritatea influentelor maritime in Marea Neagra ale celor sase tari riverane – Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia – se bazeaza pe paritatea geopolitica NATO-non NATO si pe dreptul international. Orice ingerinta neriverana pe acest raport geopolitic si pe geografia complementaritatii riverane sporeste tensiunile si riscurile militare pentru regiune si pentru NATO.

    Isteria belicoasa a planului SUA de a “contracara” influenta naturala a Rusiei in Marea Neagra contravine angajamentului exprimat, miercuri, la Washington, de catre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de existenta a Aliantei, potrivit caruia Organizatia “nu doreşte o nouă cursă a înarmării” sau un “nou Război Rece” cu Rusia.

    Fortele navale ale celor trei tari membre NATO care sunt riverane Marii Negre – Turcia, Romania si Bulgaria – sunt suficiente la pace si necesare pentru un climat de destindere si incredere. Orice ingerinte neriverane pot reinvia razboiul rece si cursa inarmarilor. Din aceste motive rezonabile, SUA trebuie sa retraga solicitarea de sporire a prezentei NATO in Marea Neagra.

  10. Off-topic:

    Avand in vedere ce se intampla la ora actuala in Romania, si cine sunt personajele din diversele institutii si din lumea politica , parerea mea este ca daca dupa Decembrie nu vine cineva cu o gandire de om sanatos mintal, un om liber in cuget si simtire, eventual un tanar, si vine tot vreun individ care are in cap doar pe cine sa mai aresteze, cum sa se razbune, sa se salveze pentru diverse fapte din trecut, sau cum sa faca pe plac alora de prin UE, vremurile Gestapoului, Sigurantei sau ale Securitatii vor parea simple glume, mai ales avand in vedere tehnologiile disponibile.

    Dupa amenintarile cu arestari si impuscari pentru posesie de ciuma, eu unul nu mai vad vreun viitor pentru oamenii din aceasta tara.

    Ne paste fascismul, asta e sigur, iar politicienii asa zisi liberali , dar si social-democrati stau si vorbesc, dar nu despre asta.
    Faceti legislatie dragi politicieni, legislatie anti-nazism si anti-fascism.

    „O Romanie educata” nu e aia in care omul care nu voteaza cu pedeneleul sau ursul e fie „ciuma rosie”, fie „penal” si pus la zid.
    Iar „–UE PSD” nu e un produs intelectual al unui individ cu creier scolit, e pur si simplu un cretinism.
    Asta nu e democratie.

    Suntem mereu intr-o bucla nenorocita din care nu vrem sa iesim, de dragul contrelor politice, de ce nu ridicam stacheta.
    Nu poate ala, sa faca ceilalti.

    In alt context, simplul fapt ca astalalt nu-si da demisia, prins cu documente, mi se pare incredibil.Si are totusi varsta pensionarii, care e o solutie atat de facila.I-a trecut vremea, i se termina si mandatul, sa lase pe altii mai tineri.

    Tacutul si nefacutul sunt echivalente cu un OK.

    Si pentru ca unii sunt prea nesimtiti sa mai realizeze ce fac cred ca a venit momentul unui OUG cu lustratie, care sa faca CURATENIE.

    Sau le e frica politicienilor asa zisei puteri de viitorii fosti sefi de la UE?

    Daca le e frica sa demisioneze si ei.

    Taiati radacinile , opriti hidra, LUSTRATIE!

    Curatati scena politica de heitari, pentru ca aceasta spirala odata pornita nu va mai putea fi oprita.

    Partidele de tipologie fascista/nazista/marxista care impart oamenii in buni si rai nu au ce sa caute in Parlament si in mass-media, si trebuie scoase si in afara legii, ca AFARA.

    • Un tanar ? Da, l-as alege pe Liviu Plesoianu, sau pe Ilan Laufer, daca ar candida. In rest…..e greu de spus. In primul rand din restul de tineri trebuie sa vedem cine nu ramane cu pantalonii pe el in statiile de metrou ale Capitalei….

  11. Zic și eu, voarbă proastă de român ne deprins cu politichia – cum ar fi dacă 4 pliticieni români, indiferent de sex, de preferință cît mai bine cunoscuți și pe plan internațional, s-ar adresa public, printr-o conferință de presă, celor 4 politicieni europeni, care tot amnință România: Antonio Tajani, Frans Timmermans, Manfred Weber, Guy Verhofstadt cu un mesaj de genul:
    Domnule ZQ, deși Guvernul României a prezentat multiple dovezi privind problemele din justiția din România, privind gravele abuzuri comise de procurori conduși de Augustin Lazăr și Codruța Koveși, dumneata te postezi pe o poziție ostilă României, proferezi acuzații și lansezi ultimatumuri abuzive și nefondate, atunci se înțelege că ori ești corupt și de rea credință, ori ești, pur și simplu, handicapat mintal. Dacă nu mă dai în judecată înțeleg că recunoști acuzația și am dreptul să te apelez cu exprimări de tipul: coruptule, handicapatule, sau oricare din epitetele negative din toate limbile europene.
    Sincer – m-aș bucura ca această acțiune să o facă Mircea Pașcu, Daciana Sârbu, Victor Boștinaru și cineva din partea ALDE România.

  12. România este singura tară care are o pozitie „principială” – in ultimii patru ani nu au avut loc contacte oficiale cu Rusia nici măcar la nivel de secretar de stat. insa cumparam gazele rusesti ptin intermediar german platind un pret mirobolant.. Sa iaba si guramnetilorce manca ca sunt saraci rau…

    Dar nu asta este marele necaz cu „princiialitatea” …
    Dupa cum stiti cu totii, sau ar trebui sa stiti, China este in plina expansiune economica .. In curand va fi prima putere economica mondiala – asta daca nu este deja !!!

    De ani de zile trenurip;ecate din China au ajuns la Berlin, Madrid,Londonistan sa capotale. Nici unul in Bucuresti ..
    Poate ati uitat dar Chnezii au un proect uluitor cunoscut ca One Road, One Belt care , va (re)shimba lumea definind o noua axa a prosperitatii… F de cruand Italia a semnat un acord cu China ..

    Noi.. noi nu parema fi interesati ! Desi ar trebui sa ne miscam „mai cu talent” caci Erdogan vrea sa faca canalul ala de face Stambulul insula: http://galeri3.arkitera.com/var/thumbs/Haber-02/2018/11/16/kanalistanbul.jpg.jpeg

    Sa te apuci de asa ceva .. ori esti tampit ori ai motive supersupraintemeiate sa zici ca traficul maritim va depasi capacitatea Bosforului … Si inca ceva -adanci8mea maxima a bosforului este de 13 metri. A canalului Istambul de25 metri …Si nu cred ca erodgan se gandeste la cresterea traficului cu Somalia.. ci mai degraba gandeste 一带一路 …
    NMoi,cu Constanta am fi destulde bine pozitionati. Nu ata de bine ca Troestul insa oricum

    E si acum o harta :
    https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2019/03/17/5c8e095d445219c57e5714c9/627×0.png
    Observati ceva ?
    Romania este cam ocolita.
    Este un drum care trece si prin Romania … problema este ca duce la Stambul la Petersburg… Adica cele 2 orase vor fi „nodurile” care vor distribui si in care se va concentra grosul castigului .

    Si noi ? Vom peripatiza prinmcipial si provincial!!!

  13. Din 1937 încoace, de când Titulescu își cumpănea gandurile, tocmai geografia s-au schimbat, URSS/F.Rusa ocupând direct/prin interpuși teritorii românești ( nu maghiare, bulgărești sau austriece). Cam atât!

Lasă un răspuns