15 ani de la aderarea României la NATO

Se implinesc, astăzi, 15 ani de la momentul in care, in calitate de prim-ministru al României, am depus, la Washington, in 29 martie 2004, instrumentele de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord.

Nu imi propun să reamintesc aici importanta exceptională a acestei decizii, inclusiv pentru intrarea in Uniunea Europeană.

Nu imi propun să reamintesc nici eforturile uriase intreprinse, de la primele vizite intreprinse la Cartierul general NATO (spre exemplu vizita mea, ca ministru de externe, in 21 august 1991), Parteneriatul pentru pace, exercitiile comune alături de trupele NATO, dezamăgirea din 1997 de la Madrid, Sticla de whisky primită de la Lordul George Robertson – secretarul general NATO, Reuniunea de la Praga, „Curcubeul” de la Bucuresti, fotografia cu premierii si presedintele Bush, pe peluza Casei Albe, in 2004…

Mă gândesc insă că este posibil  ca presedintele Johannis să anunte astăzi, cu ocazia implinirii celor 15 ani de la unul dintre cele mai importante succese din istoria României,  acordarea unor decoratii celor care au contribuit la acea realizare. Sau nu?

Nu sunt sigur, asa că m-am hotărât să plec la Cornu, unde trebuie să plantăm răsadurile de legume pentru nepotul nostru.

 

41 de gânduri despre “15 ani de la aderarea României la NATO

    • Așa este, numai că pe vremea aceea, Iohannis era preocupat cu vânzarea de copii, iar apoi cu meditațiile, pentru că scopul lui era achiziționarea de case. Nu-l interesa NATO, U.E.. După aceea, politica a devenit pentru el interesantă , în măsura în care aceasta corespondea cu interesele sale. Acum, prioritățile domnului Năstase s-au schimbat. Și cred, că a făcut alegerea cea mai bună, plecând la Cornu, pentru a planta răsaduri.

  1. Păi dacă Mutter Merkel vrea o armată a Europei, adică anunță că n-ar mai vrea NATO, cum să-și permită insignifiantul k.w.i. s-o contreze, sărbătorind?!

  2. Eu cred ca aderarea la NATO a fost cel mai important „achievement” post-revolutionar si tare imi e teama ca nu e pretuit de prea multi.

    Trebuiau/trebuie felicitati la nivel public toti cei care au facut tot posibilul in atingerea acestui obiectiv.

    Astfel cetatenii Romaniei ar constientiza din nou importanta, cum s-a facut, cine a facut si de ce..

    Azi , si in week-end, trebuiau/trebuie facute serbari si defilari in toate orasele tarii, in legatura cu acest eveniment.

    Este si o oportunitate de pomovare a pro-americanismului.

    Dorinta multor romani a fost indeplinita, pentru ca si prin aderarea la NATO „au venit americanii”.

    Tipul (the dude) nu va puncta nici acest eveniment pentru ca:

    – e mult prea preocupat cu propria campania electorala pepetua, desi stie ca nu mai poate obtine al doilea mandat indiferent ce face(Trump va mai fi Presedinte inca 6 ani);
    -nu stie si nici nu-l intereseaza;
    -„costumatia” tip Krampus e foarte greu de dat jos dupa atatia ani de eforturi:
    -se duce la munte, la relax, , la zapezile care nu se mai termina din pricina incalzirii globale;
    -a inceput sa utilizeze cuvantul „golan”, dar nu in context international, din lipsa de „inaltime”.

  3. @Adrian B. MARTIE 29, 2019 LA 12:21 AM
    Da, am scris aici, într-un alt context, că bunicul matern, pentru a scăpa de legionari, a apelat la vărul său – Nae Ionescu, adică prin străbunica maternă, născută Sinca Stroiescu, mă trag din Stroie Ivașcu, oier macedo-român ajuns în comuna Tătaru (azi inclusă în comuna Dudești, jud. Brăila) dar asta nu-ți îndreptățește ieșirea mitocănească, de țață. Din păcate, pe moment, am scăpat din vedere că ești și coafeza confidentă a femeiei refuzate – am reacționat pentru că te-ai exprimat, plin de sictir superior: „Nu mai dezvolt motivele pt ca mi-e sila ! ”.
    Te-am mai contrat de câteva ori și de fiecare dată pentru derapaje. Ar fi bine dacă te-ai păzi singură.

  4. In ciuda criticilor pe care le-am primit , iarasi am avut dreptate . Din fericire , mai sunt inca oameni intelepti in PSD si in tara asta …
    Sa cazi in capcana Occidentului si sa-ti distrugi agricultura si traditiile sau sa incerci sa faci bani de pe urma unor tarani amarati pe care n-are cine sa-i reprezinte mi se pare o mizerie sinistra specifica unor oameni fara minte sau frustrati .
    Culmea e ca astfel de idei le vin in cap unor oameni ingusti la minte si inraiti care se bucura de salarii , pensii si privilegii imense si NEMERITATE si care in ciuda acestor lucruri isi doresc sa-i vada pe altii vamuiti si batjocoriti ! Cu o foarte mare satisfactie … Asa-i serbanfl ?
    Fi-ti bai PSD-istilor TOLERANTI si intelegatori cu oamenii ca sunt alti satrapi care oricum fac destul rau in tara asta . Ati dat securistilor si birocratilor salarii occidentale , vouchere de vacanta , etc. si vrei sa scoti parleala de la talpa tarii ?

    https://www.stiripesurse.ro/adrian-nastase-pune-tunurile-pe-psd-nu-cred-ca-este-normal-ca-in-aceste-alegeri-sa-nu-participe-ioan-mircea-pascu_1337723.html

    https://www.europafm.ro/premierul-viorica-dancila-l-a-certat-pe-ministrul-agriculturii-petre-daea/

    • N-am citit/auzit ca mircea pascu să fi făcut vreo referire la Tiberiu Nițu, mai ales acum când PPE face referiri pro codruța kovesi. Măcar acum, când știe precis că nu va mai fi la PE, ar putea să se exprime, FOLOSINDU-SE de poziția de Vicepreședinte al PE. Pe de altă parte sunt de acord cu el pentru exprimarea că, pentru cât a făcut el (și Boștinaru) pentru țară ca membru al PE este posibil să fi scos de pe listă la viitoarele alegeri!!!
      Pe de altă parte, ar tebui să nu fi uitat de afacerea cu porci, prezentată în presă acum ceva vreme – când s-au încheiat afaceri de genul: „ cât îmi ceri să-mi crești doi (sau trei) porci”?
      P.S. Dacă ai fost atent, un alt comentator a relevat situații, cu adevărat hilare, de impozitare spre învătare de minte. Ce te faci dacă te chinuie inspirația și scri o poiezie (pamflet?), care este publicată și primești ceva bani pe ea? Succes!

    • @ Adrian B.

      Omul normal, la tara nu tine omule mai mult de 2-3 porci, decat daca vrea o micro ferma, adica urmareste mai mult decat consum pentru familie de Craciun.

      Problema e ca o microferma va genera ceva profit pe de o parte , dar si dejectii si boli ( daca animalele respective nu sunt supravegheate veterinar, si nu sunt).

      Taranul roman, abia daca se duce sa faca un control pentru trichina, ce sa mai vorbim de altele, si analiza aia o face dupa ce deja l-a taiat si poate si preparat.

      De asmenea dejectiile porcesti sunt un pericol real pentru mediu, in paranteza fie spus, si cred ca 10 porci nenorocesc un paraias fara probleme.

      Romanul in general e certat cu igiena si uite asa ajunge pesta porcina sa distruga o industrie, prin toleranta, pentru ca uzual la noi responsabilitatea e lucru rar..

      Trebuie control pentru microfermele de porci nu neaparat ca sa fie taxare, ca fac aia bani si sa faca si statu’, ci pentru sanatatea animalelor din areal, si evitarea disrugerii unui intreg sector economic din neglijenta specifica noua, „merge si asa” ne apartine.

      Daca mor toti porcii din cauza focarelor de infectie, care sunt fermele improvizate, unde nu se mentine o igiena minima, nici n-o sa mai conteze taxele per capete de porci.
      De acolo tot felul de dastepti vand in targuri fara control si tot asa se raspandesc boli.
      Au fost si indivizi anul trecut care imprastiau cadavre de porci bolnavi prin paduri.

      Ministrul a incercat cumva sa protejeze industria, dar nu e problema, din cauza pestei porcine africane imprastiate de fermieri wanna-be si la anul vom cumpara carne de porc germana din supermarketurile vestice, cu gust infect si data de productie necunoscuta.

      Daca nu se va introduce un control minimal n-o sa mai fie porci deloc nici in ferma nici langa ferma.
      Ceea ce e pozitiv pentru Califate pana la urma.

      Ministerul Agriculturii va trebui sa vina cu o impunere de control veterinar pentru detinatorii de porci, suntem totusi in 2019, nu mai e haiducie.

      Poate trebuie si cipare, ca la caini.

      Pesta porcina africana din cate stiu nu are tratament si are mortalitate de 99%.
      Nu e o gluma.

      • Cu deosebit respect vreau sa va anunt ca, toate masurile administrativ-veterinare enuntate de dumneavoastra au fost deja impuse si realizate in foarte multe localitati, de ani buni.
        Eu doresc sa semnalez un alt aspect, anume ca, o purcea (functie de rasa) fata in medie 10 purcei, numarul variind intre 5 si 20 purcei. Ce sa inteleg ca se va intampla cu purceii care depasesc numarul indicat de dumneavoastra: 2-3?

  5. Guvernarea PSD 2000-2004 a fost cea mai buna si mai prolifica guvernare post revolutionara dpdv al realizarilor : o crestere economica record , stabilitate , integrare in Nato si UE , libera circulatie a cetatenilor romani in UE , o politica externa eficienta , etc.
    Realizari extraordinare care ar fi trebuit sa protejeze tara noastra si sa o plaseze in lumea buna si la masa bogatilor .

    Insa a venit momentul 11 septembrie 2001 care a schimbat totul si nimic nu a mai fost la fel . Apoi a venit si momentul februarie 2014 ( lovitura de stat din Ucraina ) care a complicat si mai mult lucrurile in asa fel incat , astazi , Romania este o tara in bataia vantului , inconjurata de dusmani , condusa de straini si de tradatori de tara si mai izolata ca niciodata .

    Cred ca in urmatorii 10-15 ani Romania va face fata unor provocari si pericole enorme intr-o lume asaltata de noii poli si care se va schimba radical dpdv geopolitic , geostrategic , sfere de influenta , al epuizarii resurselor naturale si al capitalismului asa cum il stim noi .
    In aceste conditii , cred ca si Nato ca organizatie se va restrange sau chiar va disparea .

  6. CĂ KWJ nu știe pe ce lume se afla și nu putem spera nimic de la el, e banal! Dar e chestie de obraz ca Ambasadorul sa zică ceva! E de neînțeles cum Ambasada se supara exact pe romanii care fac lucruri importante pentru politica americană!

    • Oamenii ăștia care protestează împotriva anchetării Codruței au uitat că ea e un cetățean român care poate fi cercetat în urma unor plângeri penale. La ei în țară așa se întâmplă? Dacă un demnitar are plângeri împotriva sa, procurorii ard plângerile? le rup? ca să nu-i strice aceluia cariera?
      Codruța e în aceeași situație cu Ponta, Tăriceanu…și alții cu nume mai puțin sonore. Dacă e nevinovată, judecătorul o va achita pe fapta nu există (nu orice achitare înseamnă nevinovat; unele sunt pe lipsă de probe, probe ilegale…).

  7. Nothing is safe …

    https://ofdollarsanddata.com/nothing-is-safe/?

    So what is safe? Nothing. Nothing is safe. Not bonds. Not stocks. Not gold. Not farmland. Just because you want markets to provide you with high returns, that doesn’t mean that they will. Just because you think that a currency should be a store of value, that doesn’t mean that it will be.

    No single asset will ever be able to safeguard purchasing power across many generations just as no single biological trait can guarantee that an organism will pass on its genes. This is because the investment environment, like the biological environment, is always evolving, always changing. In order to keep up, we must adapt.

    Safe Havens?

    While a large allocation to equities does have merit, we need to take into account the occasional chaos that the world may present to us. For this reason, Biggs suggests another asset class we have yet to discuss:

    As a wealthy person, you should have 5% of your money in a safe haven. You should have another 5% in a farm.

    Biggs recommends a safe haven (i.e. domestic property or an international store of wealth that you can access) along with a farm where you can go to in case of a prolonged domestic conflict. The ability to lay low and ride out these conflicts is key. I like this idea, but I have a bit of a problem with it. I have no idea how to run a farm or grow produce. So while I want to have 10% of my net worth in some sort of safe haven/farm as a hedge, this is impractical for me and probably most of you. Additionally, the recent flooding in the Midwest demonstrates that even safe havens aren’t safe.

  8. Vi se pare cunoscut?!
    https://www.activenews.ro/externe/Ordin-de-la-Ambasada-De-coruptii-de-la-anti-coruptie-NU-va-atingeti-Administratia-Obama-presiuni-asupra-Kievului-pentru-a-renunta-la-ancheta-impotriva-unui-ONG-finantat-de-Soros-155222
    Un scurt citat: „Cei care încă mai sunt surprinși de metodele folosite de „magnatul american ar trebui să asculte interviul în care el înuși recunoștea că a jucat un rol crucial în evenimentele cunoscute ca Euro Maidan, în 2014, notează The Hill.”

  9. Dl. Nastase de ce va faeti ca nu vedeti cum de doi ani toate eforturile pe care le-ati facut pentru aderarea Romaniei la valorile occidentale sunt sistematic demantelate de natangii astia agramati trasi de sfori catre de mafiotul dragnea?

  10. Ce se mai întâmplă în România, mă întreb în fiecare seară, când fac bilanțul evenimentelor zilei și văd:
    – îngrijorarea unor lideri europeni și a opziției din România, pentru soarta Codruței;
    – prestanța penibilă a unor lideri din opziție, care continuă să o apare pe Codruța, când sunt puși în fața unor documente, care demonstrează toate mârșăviile pe care aceasta le-a făcut;
    – îngrijorarea ambasadoarei maneliste pentru justiția din România;
    – ieșirea furibundă a Președintelui, care ne anunță Referendumul, neștiind exact de ce vrea să-l facă;
    – atitudinea demnă a Vioricăi Dăncilă, care, cu sau fără hârtiuță, arată Lumii că suntem o țară suverană și independentă ( m-am întrebat mereu, de ce,, savanții noștri” nu văd că Theresa Mary are mereu hârtiuțele în față, când se prezintă în Parlamentul englez și în cel european);
    – prostia halstagiștilor care nu înțeleg că dacă va cădea Guvernul, vor trebui să muncească, pentru că își pierd obiectul muncii: nu au să mai aibă pe cine să spânzure în fața Catedralei Mântuirii Neamului, nu vor mai avea pe cine să agreseze, nu vor mai avea ce să facă cu bannerele cu ,, Ciuma Roșie”, cu cătușele, cu videoclipurile și cu tot materialul auxiliar , în vederea succesuluii protestelor cu impact asupra cetățeanului mai mult sau mai puțin onest;
    – ieșirile Codruței, care se victimizează și ne informează că este cel mai bun procuror european ( oare femeia asta, se va vindeca vreodată?).

    • Toți demnitarii care se respectă au hârtiuțe sau, dacă nu hârtiuțe, promptere, ca să nu spună prostii. Gura celor care n-au hârtiuțe vorbește fără ei.

  11. @ cetatzean si altii

    Omul normal la tara nu are in general niciun venit !!! Traieste din ceea ce creste in batatura : un porc , un morcov , etc.

    Daca dumneata ai impresia ca O FAMILIE de tarani se poate imbogati crescand 5-6 porci te inseli amarnic si inseamna ca nu cunosti deloc realitatea satului romanesc !

    E foarte usor sa faci un calcul de rentabilitate ca sa vezi cat castiga O FAMILIE DE TARANI din cresterea a 5-6 porci . O sa fii mirat cand o sa afli ca nu castiga nici salariul minim pe economie basca CEEA CE INSEAMNA SA CRESTI PORCI ( un job de 365 zile , 7 zile din sapte , nu poti pleca niciunde! )

    1 porc de 120 kg x 5 porci / an x 5 lei/kg = 3000 lei

    O caciula de bani PENTRU O FAMILIE intr-un an , nu colega ? Cred ca se descurca bine O FAMILIE intr-un an cu cei 3000 lei din care n-am mai scazut munca si cheltuielile fiindca riscam sa-ti provoc traume .

    N-am sa iau in calcul nici faptul ca in afara sarbatorilor ( cand pretul ajunge la 8-9 lei/kg ) porcul se vinde uneori si cu 3,5 lei/kg .

    Stii ceva , poate ar fi bine ca inainte sa mai afirmam cu tarie cate ceva sa ne mai si interesam de situatia reala din teren .
    Bine ca sunt scutiti IT-istii si alti aburiti de impozite , bine ca le dam salarii nemeritate la securisti si birocrati ca sa faca abuzuri si pe aia necajiti ii ardem si ii invidiem …

    • @ Adrian B.

      Daca se cresc 5 porci sau mai putini e autoconsum, daca sunt mai multi as zice eu ca e deja micro-ferma, macar de la 10 in sus.

      Daca e micro-ferma mi se pare ca E NORMAL ca acei porci sa fie inegistrati.Deci nu neaparat impozitati, ci inregistrati undeva.

      Se poate pune eventual si o taxa ECO pentru poluare la mai mult de 5 porci, pentru ca dejectiile de la porci afecteaza calitatea apei si nu numai.

      Necesitatea inregistrarii nu e data de faptul ca-s folositi pentru autoconsum sau vanzare , ci in primul rand pentru protectia celorlalte ferme sau gospodarii de boli.

      In contextul in care crescatorii afectati vor cere interzicerea completa a cresterii pentru autoconsum, din lipsa verificarilor veterinare, eu zic ca macar inregistrarea si controlul veterinar ar trebui sa fie obligatorii.
      Adica decat deloc mai bine cu un control de bun simt.

      Poate statul in marinimia lui va oferi acest serviciu gratuit pentru a se evita panica in populatie, pe care o creeaza unii sub deviza „Vrea Dragnia sa va faca ceva la porci, cetateni.Huo.”

      Cat priveste veniturile este alta problema, dar odata facuta o microferma, verificata veterinar, care aduce si venit indestulator, probabil ca de la un anumit numar de capete de porci se poate si impozita.
      Mai mult decat atat statul poate sa si sustina astfel de initiative cumva, tocmai pentru a stopa somajul la sat.
      De ezemplu se poate incuraja cresterea raselor autohtone gen bazna, mangalita, etc.

      Sunt de acord cu taxarea IT-istilor pentru ca pana la urma toate afacerile trebuie taxate cu un anumit cuantum, daca e afacere o faci pentru profit, deci trebuie si statul sa beneficieze.

      Daca faci o afacere din crescut porci de asemenea.

      E de dreapta, e capitalism, daca faci profit platesti.

      Daca-l cresti sa-l mananci e autoconsum, dar tot ai obligatia sa faci verificari pentru propria sanatate macar.

      Nu-ti inteleg ostilitatea, nici macar nu s-a implementat masura.A fost doar pusa in discutie publica.Verificarea veterinara va trebui sa fie obligatorie insa ,pentru a nu distruge tot sectorul.

  12. @ cetatzean

    Adreseaza-te d-lui Daea sa-i puna la treaba pe aia de la DSV . Nu-i normal sa stea aia prin birouri si sa umble la costum , cu pantofi de lac si cu servieta si fiindca nu-si fac treaba sa incerci sa distrugi o industrie , o categorie defavorizata care nu are venituri si niste traditii milenare . Sa faca preventie , sa faca educatie , sa faca ceea ce trebuie facut .
    Banuiesc ca boala asta nu a aparut de 1-2 ani . O fi fost si in urma cu 10 , 20 , 50 , 100 ani si au controlat-o cumva .
    Cel mai usor e sa distrugi ceva si sa gasesti motive pentru actiunile distructive : ordine de la Bruxelles , pesta porcina , bani la buget , etc. Si apoi injuram ca mancam carne cu gust de plastic de la nemti .

  13. @Adrian Năstase: ”Mă gândesc insă că este posibil ca presedintele Johannis să anunte astăzi, cu ocazia implinirii celor 15 ani de la unul dintre cele mai importante succese din istoria României, acordarea unor decoratii celor care au contribuit la acea realizare.”
    ====================
    În 2002, Consiliul Mondial Român primea din partea Guvernului Român, o medalie pentru activitatea sa de lobby pentru accederea României în NATO.
    Textul:
    Circular: PRESENTED BY ROMANIA WITH GRATITUDE TO HER FRIENDS
    În centru: ROMANIA PROUDLY
    JOINS THE CREW
    Partea de jos:
    21 NOVEMBER 2002
    PRAGUE
    NATO SUMMIT

    Țin acum să mulțumesc domnului Prim Ministru Adrian Năstase pentru acest gest simbolic pe care Guvernul României l-a avut pentru o organizație a societății civile românești din Statele Unite..

    Personal am primit în 2004, ”ORDINUL pentru MERIT în gradul de Comandor.”

  14. Cum era de imaginat, au iesit pro-rusii pe strazi.

    Campania electorala a inceput.Sa speram ca vor fi folosite si veste rosii.

    Deci la Referendumul mult visat vor fi cateva sute de participanti.

    Am auzit ca vor sa puna si corturi sa fie ca-n Ucraina, deci vor si maidanizare anti-koruptionen.

    Multe succesuri, numai ca pe Justitie nu s-a mai modificat nimic de ani de zile, deci nu inteleg graba.

    Probabil sectia speciala nu e suficient de ferma si unii se apara de justitie cu multimi.

  15. Dacă femeia asta se ține de cuvânt, atunci cred că i se pot ierta lui dragnea jumătate din păcatele săvârșite împotriva PSD!
    „Cum am ajuns noi, cum a ajuns această țară să se teamă pentru un individ care vrea să facă acest pas uriaș?! Oamenii sunt foarte speriați de acest zgomot infernal care se face de doi ani. Tot ce este bun este împroșcat cu noroi și transformat în mizerie, bunătatea din oameni este văzută ca slăbiciune sau ca prostie.
    Oamenii din apropierea mea s-au temut că voi ajunge o țintă și o să mă dărâme. De dragul meu, m-au rugat, unii aproape în lacrimi, să nu fac asta. Și, dacă asta e România azi, e foarte grav!”, a mai spus Carmen Avram.

  16. Adrian B. MARTIE 30, 2019 LA 2:59 PM
    Dacă tot insiști cu împotrivirea pentru dreptul de a crește mai mult de 5 porci, te întreb dacă ești de acord cu existența taxi Uber? Adică ești de acord cu firmele ce-și externalizează cheltuielile de producție?
    Adică, cu mult înaintea sosirii Uber, în România a fost preluată tehnica externalizării cheltuielilor de producție – în cazul producătorilor de carne de porc, se prezenta în presă, cum procedau, acum vreo 7-8 ani niște tipi care, mergeau, parcă de la Vălenii de Munte în sus și apoi spre Câmpina, și se tocmeau cu gospodarii din comune să le crească și lor 2-3 porci.
    Poți să taci și de data aceasta ca la vremea când te revoltai pentru ideea refacerii clădirilor istorice înainte de punerea lor în circuitul public și ți-am dat telefonul de la Galeria Uffizi.

    • @ionellacatus67

      1.Parerea exprimata de ministru, daca nu ma insel, l-am vazut la TV, era ca se aveau in vedere un numar de cinci porci grasi si scopul nu era taxarea in sine.

      2.Bunicii mei cand cumparau porc pentru sacrificare de Craciun nu cumparau 10 porci si nici purcea cu 20 de purcelusi pentru consum.
      Oamenii mergeau la targ de unde alegeau un purcelush poate doi, undeva in primavara- vara , pe care-i ingrasau pentru Craciun.

      Tot de la targ puteai sa ai sansa sa cumperi purcelusi bolnavi, cu viermi intestinali sau chiar trichina, nu verifica nimeni animalele alea.Asta nu trebuie sa se mai intample.

      3.Nu exista nici pesta si nici pesta porcina africana, daca masurile sanitar-veterinara despre care vorbiti, erau implementate.
      Noi toti stim cum e cu igiena in Romania.Suprainfectiile cu stafilococ auriu din spitale au aceeasi cauza, lipsa igienei.
      Spalatul pe maini e inca un obicei ce inca trebuie deprins.
      Stim si cum e cu gunoiul la tara, unde e aruncat..

      4.Pentru ca purceaua sa faca 10-20 de purcelusi are nevoie de un partener, parca.
      Cand cumperi animalul poti chiar sa alegi sexul.E nevoie de vreo 5- 6 luni parca pentru maturitate sexuala.

      5.Daca ai 25 de porci in gospodarie nu cred ca autoconsumul te motiveaza.
      Iar cresterea „in lohn” e afacere.

      Daca ai o purcea, cu supraproductie, ca sa nu cumperi pentru Craciun, poate ca statul nu trebuie decat sa stie ca ai si sa verifice sanatatea animalelor precum si conditiile in care sunt crescuti, periodic.

      Daca ai doua scroafe pare afacere?

      Statul ar putea sa nu taxeze daca purceaua e din rase deosebite, mangalita de exemplu, esenta este ca statul trebuie sa stie.

      Sunt multi crescatori care se ascund (am vazut la TV) si care , pe langa deficientele in igiena si protejarea mediului au si prostul obicei de a arunca carcasele/starvurile bolnave pe campuri si-n paduri, imprastiind bolile in populatiile de porci salbatici, voluntar sau involuntar, care la randul lor prin migratie, fiind purtatori dau mai departe..In anumite zone porcii domestici sunt lasati liberi, nu sunt tinuti prin spatii special amenajate.

      Statul ar trebui sa gaseasca o metoda sa aiba controlul, sa stie, iar cetateanul sa poate face o mica ferma de subzistenta, la vedere, care sa nu puna in pericol nici apele , nici sanatatea omului si nici industria din domeniu.

      Intentia ministrului era pozitiva.

      Eu cred ca daca micii crescatori nu sunt de acord trebuie sa vina cu solutii si sugestii care sa aiba ca finalitate preventia si stoparea epidemiilor, precum si pastrarea mediului.

      Eu personal cred ca mai mult de 2-3 porci intr-o gospodarie nu sunt pentru consum propriu.Asta e.Consum propriu nu inseamna crestere pentru comercializare.

Lasă un răspuns