Dezbatere la FET despre politica externa americana

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategice organizează marți, 19 martie a.c., începând cu ora 16:30, dezbaterea cu tema „Doi ani de politică externă americană sub administrația Trump – unde suntem și ce urmează?”

Invitați speciali:

Mircea GEOANĂ, Președintele Aspen Institute România 

col. Ion PETRESCU, analist militar

 Moderator: prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE, președintele Fundației Europene Titulescu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și SIF MOLDOVA și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.”

39 de gânduri despre “Dezbatere la FET despre politica externa americana

  1. Iratiune si unilateralism: O declaratie „anti-eco” despre Acordul de la Paris il leaga pe presedintele Donald Trump de miscarea “Vestelor Galbene”

    Riscand perceptia unei legaturi ideologice si/sau materiale cu miscarea “Vestelor Galbene”, presedintele SUA, Donald Trump, a facut, sambata, o declaratie condamnabila. El a incearcat, in obisnuita nota agresiva de unilateralism, cu o modulatie inductiva de aceasta data, deresponsabilizarea Statelor Unite de efectele antropogene ale incalzirii climatice, transferul costurilor de combatere a acesteia asupra celorlalte tari si continuarea sustragerii Casei Albe de la normelor internationale de reducere a emisiilor de carbon, cerute de securitatea ecologica globala. Presedintele Donald Trump a sustinut că guvernul francez ar plăti factura sprijinului pentru Acordul de la Paris referitor la schimbările climatice, având în vedere durata protestelor “vestelor galbene”, începute anul trecut. “Cum procedează Franţa cu Acordul de la Paris privind mediul? După 18 săptămâni de revoltă a protestatarilor în vestele galbene, cred că nu prea bine!”, a scris Trump pe Twitter. “Între timp, Statele Unite au urcat în topul fiecărei liste de mediu”, a adăugat el. Unilateralistul presedinte al SUA se plaseaza astfel inevitabil in postura suis generis de “activist non-eco”, de militant indirect, in numele maximizarii profitului, pentru continuarea distrugerii mediului de catre corporatiile multinationale. Prin haotica si iresponsabila politica de mediu, trumpismul pune in pericol planeta si pe toti locuitorii ei. In context, unii adepti scientisti ai nonecologismului trumpist lanseaza fake news-uri de intoxicare “stiintifica” a opiniei publice. Adeptii “anti-eco” au pus in circulatie chiar si notiunea abracadabranta de “eco-fascism”! Temerea, indreptatita de dereglarile si catastrofele climatice la care suntem martori, este ca Lumea va plati factura politicii „anti-eco” a SUA.

    • Trump este cel putin iresponsabil (daca nu de-a dreptul dus cu capul).
      Incalzirea climei va afecta puternic chiar SUA (deja lovita, periodic, de ierni tot mai dure, tornade, uragane si inundatii – vezi stirea recenta ,,Stare de calamitate in SUA, in urma inundatiilor record…cele mai grave din ultimii 60 de ani”).

      Conform unui studiu care proiecteaza un viitor sumbru(citez):
      ,,Inundatiile cauzate de cresterea nivelului marii pun in pericol peste 300.000 de case amplasate in zonele de coasta ale Statelor Unite ale Americii…..
      ……Cercetarea s-a axat pe schimbarile climatice si anticipeaza efecte ce se intind pe 30 de ani. Cele 300.000 de case amplasate pe coaste vor fi inundate cel putin o data la doua saptamani pe parcusul urmatorilor 30 de ani.”
      COMENTEZ: Nu doresc ca americanii de rand sa sufere, dar SUA au nevoie de o criza majora pentru a-si reveni la realitate. Pana la urma se dovedeste ca regimul Obama era aproape inofensiv in comparatie cu trumpismul demolator. Omul acesta malefic ar trebui demis cat mai repede, pentru ca face rau lumii, face rau SUA.

      • „Omul acesta malefic ar trebui demis cat mai repede, pentru ca face rau lumii, face rau SUA.”
        Ce ne mai f..ace grija de biata Americă , ba chiar şi a Lumii ?! 😉
        De parcă am fi rezolvat problemele cu al nostru Marele Alb, sau cu cel dinaintea lui , Dictachiorul …. :mrgreen.
        :

      • @ZeV

        Nu vad ce legatura are cu Trump asa zisa incalzire globala.

        Daca e vorba de bani dati la tot felul de organizatii despre care nu se stie ce naiba fac cu ei, sunt de acord sa nu dea nimeni un sfantz.

        In ciuda existentei a tot felul de organizatii mondiale pe glob se moare de foame si varsat si acum in 2019.Desi numarul de miliardari e in crestere..Mai degraba da bani acolo.

        Pana la urma degeaba face lumea galagie , daca padurile din America de Sud sunt rase minut de minut, pentru autostrazi si exploatari de aur, nu se va schimba nimic.

        Daca nu cumva asa zisa incalzire globala nu este un ciclu natural in viata planetei, precum glaciatiunea inainte de aparitia rotii, si care oricum se va derula fara ca omul sa poata bloca sau intarzia orice.

        Daca e creata de om sau accelerata de om pai putem rezolva o parte din poluarea care o genereaza prin oprirea taierilor de padure si reimpadurire, chiar si in Romania, unde pe asa zisii eco ii doare, exact acolo , de paduri.Trump parca nu zice nimic de taieri de paduri ca obiectiv al propriei guvernari, deci nu vad problema.

        Daca ne place ecologia in Romania s-ar putea aplica chiar principiul poluatorul plateste si taietorii sa fie pusi sa faca reimpadurire pe o suprafata dubla, cu cel putin esenta exploatata.

        Pana la urma Trump stopand avantul chinezesc, prin taxare, protejeaza cetatenii Beisjingului de norii de toxine si intreaga planeta.Mai putina productie industriala inseamna aer mai curat.Deci Trump tace si face in legatura cu ecologia..

        Ecologistii sa puna presiune pe guverne sa replanteze paduri sau sa forteze exploatatorii s-o faca.Ai plaman verde ai si poluare scazuta si poate incetinesti si asa zisa incalzire globala, care in Romania inseamna 6 luni de consum de gaz pentru incalzire.
        Logic ar fi fost, datorita incalzirii globale accentuate, galopante chiar , sa se deschida sezonul estival in Martie si in Romania😀

    • Cest5ia asta cu incalzierea .. ce are de a dace cu Trump?!

      C sau fara Trumo,chiar cu Killary 8 ani la Casa Alba plus inca 8 cu alta „ecoloogist”… tot ba fi incalzire globala ..

      Si o proectie de acum 30 de ani : prin anul 2000 Siberia si Canada vor fi noile granare ale lumii

  2. O placuta supriza sa va vad alaturi de Mircea Geoana. Ma bucura ca doua asemenea personalitati gasesc o modalitate sa lase animozitatile „istorice” deoparte si sa colaboreze. Semn de inteligenta!

    Subiectul e de maxim interes pentru Romania si UE. Nu vad insa invitati din SUA. Nu situ ce mai face dl. Popescu, care pare ca ne-a parasit.

    Situatia politica acolo ramine fierbinte, dar Trump inca are sprijinul unei largi parti a SUA, probabil majoritara, vom vedea la alegeri. Democratii au multi candidati, sa vedem cum se descurca. Problema lor a fost in trecut imbratisarea politicilor globalizator progresiste, care au dezavantajat poporul american, pe cei de la grass roots, lasind sa plece businesurile americane in alte tari mai ieftine, prin inchiderea de firme mari in SUA si mult somaj.

    Istoric vorbind, Romania a avut intotdeauna un partener ferm in SUA cind tara a fost condusa de un Presedinte Republican. Acestia au facut si cele mai multe vizite in Romania. E ciudata alianta intre social-democratii din Romania, si republicanii de dreata din SUA, dar este pentru nterese geo-strategice in primul rind, care garanteaza securitatea Romaniei. Am avut ceva emotii la inceputul Presedentiei lui Trump, cind acesta chestiona scopul NATO, dar el s-a dovedit ca avea un argument solid, anume ca America cheltuieste cel mai mult cu securitatea aliatilor, pe cind aliatii nu vor sa investeasca in securitatea lor, bazindu-se doar pe contribuabili americani.

    Sub Obama democrata, Romania a fost lasata sa fie condusa de Ambasada SUA, si pozitiile Departamentului de Stat al SUA sub aceasta administratie au fost mereu la unison cu cele ale ambasadelor UE, aparind anumite persoane pe care ei le vroiau in functie, dar inchizind ochii la abuzurile comise in Romania de acestia.

    Ramine de vazut insa daca curentul „patriotic” din Romania va fi dominant, si daca „America First” va continua in SUA sub Trump. Romania vrea si un parteneriat economic mai solid cu SUA, si inca nu il are. Romania nu se poate distanta de UE prea mult, si daca PPE va cistiga alegerile ii va fi foarte greu sa puna accentele unde trebuie. Se vede ca UE inca ne conduce, si ca mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim nu se face pentru ca nu vrea Germania (executie prin Iohannis si PNLul care a dat Guvernul in judecata pentru tradare, ceva hilar si nemaiintilnit in lume!).

    • Adminitstratia americana nu a miscat, nu misca si nu va misca un deget pentru interesul national al Romaniei. Nu va face altceva decat sa prezinta viitoarea taxa de protectie de 1.00+50% ca pe o normalitate, fara niciun avantaj de securitate pentru Romania. Ce sa mai vorbim de avantaje economice pe o piata tot mai restransa si tot mai restrictionata din exterior, cu un capital romanesc distrus de Justitia aservita, de concurenta neloiala a corporatiilor si de comportamentul discretionar, abuziv si discriminatoriu al bancilor….
      Cat despre Dragnea si ai lui, acestia nu exista si nu conteaza la Washington decat ca simpli lachei cu utilitate cel mult de conjunctura. Pentru establishmentul american, este esentiala mentinerea statului de forta, construit prin planificare si implementare sistematica cu ajutorul FBI si al altor servicii si/sau oengeuri de peste Ocean. Dar si cu sprijinul lui Traian Basescu si al cozilor de topor din toate partidele care s-au dovedit ca atare dupa ce au reusit sa pacaleasca, prea mult timp, o parte din electorat.
      ….Recent, ambasadorul Klemm isi manifesta ingrijorarea fata de influenta Rusiei in Romania. Este cat se poate de clar ca referinta acestei ,,fake news” vizeaza PSD-ul. Cu alte cuvinte, chiar nu merita sa mizam pe cartea americana in mod exclusiv, pentru ca, doar pentru naivi nu este evident, America joaca intotdeauna numai la cacialma, obisnuita fiind ca adversarii sa arunce cartile pe masa, de frica ca vor pierde. In actuala situatie geostrategica interesele oricarei administratii converg cu cele al PPE-ului european, chiar daca interesele economice punctuale ale Germaniei nu sunt tocmai la unison cu cele ale SUA in acest moment.
      ….Ca Trump simte un disconfort tot mai vizibil constatand ca Putin, Kim si Xi Jinping joaca pe bune, este o alta geo-problema, care tine de..Isaac Newton. (Z)
      …Israelul ? Nu va misca in front si nu va decide nimic fara aprobarea evreilor superbogati de peste Ocean. Printre ei inca se regaseste, la loc de cinste, George Soros.

    • 1.In USA avem America First, iar in Romania avem inca liberali care promoveaza Romania Second (Hand).

      Cand in Romania va aparea in sfarsit un partid care sa fie 100% „Romania First”, si PSD ar putea fi, vom avea probabil si o congruenta mai mare cu USA.

      Obama cred ca nici nu stia unde e Romania pe harta si nici nu cred ca-l interesa..

      2.Exista in Romania o problema cu plata facturilor, asta observ, datorata si lipsei de implicare a doua companii de stat.Guvernul ar trebui sa faca ceva.

      E vorba de Posta Romana care parca este de stat si de CEC.

      Facturile la gaze, apa electricitate, etc nu prea mai pot fi platite si la Posta desi are cea mai mare prezenta si raspandire in teritoriu.

      La CEC se pot plati anumite facturi daca angajatii nu inchid la ora 11 oficiul de cartier pe diverse motive idioate puse pe o foaie in geam ( si observ asta de vreo saptamana in cartier, o fi greva), desi au program de la 9 la 16.

      In general in CEC unde practic se sta degeaba la birouri , esti nevoit sa platesti la robotel, contactul interuman fiind evitat de angajate, si oricum nu au toti furnizorii contract cu ei.

      Deci se pare ca atat Posta Romana cat si CEC nu prea mai vor sa ruleze banii de facturi.E ilogic.

      Este necesar sa poti plati apa de la compania locala la posta sau cec Pai de ce nu.Poate un rulaj mai mic prin banci private va stimula alte zone.
      Chiar ar trebui analizat ce fac companiile locale de utilitati in aceasta zona.

      Exista varstnici care nu se descurca cu roboteii la care se fac plati, oameni care au nevoie de o interactiune cu un om pentru a plati, in zona unde locuiesc.

      Posta si CEC-ul par sa evite acest domeniu , desi banuiesc ca s-ar putea obtine si niste bani din asta pentru stat.

      De ce se feresc astia la Posta de plata facturilor, sunt prea ocupati ? Tin la profitul bancilor private.

      Nu e mai simplu sa mergi la posta de cartier sa dai facturile la ghiseu si sa le platesti pe toate acolo.
      Adaugi si roboti ,dar totusi sa fie si angajatii primitori, pentru ca timpul e scump.Si pana la urma dai bani nu iei.😀

    • @trexsr: „Nu situ ce mai face dl. Popescu, care pare ca ne-a parasit.”

      Nah. Încă respiră.

      @trexsr: ”O placuta supriza sa va vad alaturi de Mircea Geoana. Ma bucura ca doua asemenea personalitati gasesc o modalitate sa lase animozitatile “istorice” deoparte si sa colaboreze. Semn de inteligenta!”

      Absolut de acord. Aș adăuga: ”și de înțelepciune”.
      =====================
      @serbanfl: ”… dar M.Geoană, chiar mă depășește!”

      Mircea Geoană este, în opinia mea, cel mai bun americanolog (o fi existând acest termen?) pe care România îl are și l-a avut. Oricum, cel mai bun ambasador român în Statele Unite. Păcat că Bucureștiul nu folosește omul potrivit, la locul potrivit. .
      Nu aceleași aprecieri le am pentru omul politic Geoană, considerând că ambițiile sale politice, un domeniu în care nu strălucește, i-au distrus o strălucită carieră diplomatică.

      Atenție la prestațiile discrete și eficiente ale Anei Birchall.

      Mircea Popescu

      • Sunt convins că a fost extrem de interesant. Dacă aș fi fost la București, nu ratam ocazia. Și mai ales plăcerea de a vă reîntâlni pe amândoi.
        Ultima dată când am avut ocazia să vă întâlnesc, tot împreună, a fost la Summitul NATO de la București, un Prim Ministru și un Ministru de Externe, într-adevăr doi oameni potriviți pe locuri potrivite, într-un moment istoric potrivit.

    • N-am fost încântată când Trump a câștigat alegerile, și nu mi-am schimbat părerea de atunci încoace, dar trebuie să recunosc că tipul le spune câteodată verde-n față ceea ce alți înalți demnitari americani evită să spună.

  3. https://evz.ro/obama-experiment-soarele-jihadului-a-rasarit.html?v=347635&page=2

    https://evz.ro/obama-primavara-imigranti.html

    https://evz.ro/reteaua-isis-din-chiloti-primavara-fratilor-lui-obama.html?v=347635&page=2

    Si despremlat subiect Fostul ambasador al Marii Britanii în Germania în perioada 1997-2003, Sir Paul Lever, a lansat un atac cumplit împotriva modului în care Berlinul își manifestă hegemonia asupra Uniunii Europene. Citând un studiu publicat recent de Centrul pentru Studii Politice Europene din Germania, Lever afirmă că Germania a câștigat aproximativ 1,9 trilioane de euro din adoptarea monedei euro în primii 20 de ani, în timp ce Franța a suferit o pierdere de 3,6 trilioane, iar Italia de 4,3 miliarde de la trecerea la euro. „Politicienilor germani nu le place să recunoască acest lucru”, a adăugat Sir Lever în interviul acordat site-ului spiked-online. https://evz.ro/franta-germania-ue-paul-lever-marii-britanii.html

  4. Coruptie si autostrazi :

    Cred că aici e vorba și de o impotență politică de care pesediștii au dat dovadă de-a lungul timpului. Mai țineți minte momentul în care Șova amenința cu publicarea contractului Bechtel? Înțeleg că un telefon de la Ambasada SUA l-a făcut să-și înghită cuvintele. De ce? Din lașitate și prostie, aș spune eu. Dac-ai luat-o pe un drum, atunci mergi pe drumul ăla. Șova oricum a ajuns la pușcărie. Același lucru i s-ar fi întâmplat și dac-ar fi avut demnitatea să facă public contractul original. N-a făcut-o din slugărnicie deoarece oricine s-ar fi întrebat cum naiba de un contract renegociat a ajuns să coste de trei ori mai mult și – spun gurile rele – s-ar fi văzut undeva la capătul unui fir ceva corupție băloasă a unor oficiali americani.

    Ca azi se uita ca renegocierea ptr scadera pretului a dat un pa de trei cala la poker ! Năstase, înfumurat cum îl știm, a vrut să dea tunul și, după intrarea în NATO, a plătit o șpagă grandioasă „partenerului american”: încredințarea directă a execuției Autostrăzii Transilvania firmei Bechtel. Contractul era imens pentru acele vremuri: 4.5 mld$. Însă, în acel preț era inclus absolut tot. Întins pe zece ani ar fi însemnat circa 450 milioane$/an, bani destui de puțini față de amploarea lucrărilor.

    Problema a fost reprezentată de semnarea contractului în ultima perioadă a mandatului lui Năstase, astfel încât nu s-a reușit prea mare lucru. Orbit de dimensiunea contractului, băsescu nu și-a putut imagina că nu s-a luat șpagă și-a devenit irațional. Încă din campania electorală tuna și fulgera deoarece el știa cam ce șpagă se-nvârte pe la drumurile secundare. E logic chiar și pentru un ageamiu că o lucrare amplă de infrastructură halește bani frumoși, dar golanului i-au intrat în fibrilație ochii ăia strâmbi când a auzit suma! De-aceea, primul lucru pe care l-a făcut după ce-a ajuns la putere, a fost să suspende lucrările și, timp de un an de zile, să renegocieze prin Dobre – interpusul său de la Transporturi. Credea că astfel taie șpaga de la Năstase și-o redirecționează către „băeții săi deștepți”. Problema a fost că americanii au înțeles că e rost de harneală și uite-așa șmecherul de pe Dâmbovița a fost făcut praf de țărănoiul șmecher de Texas: în urma renegocierilor prețul autostrăzii a crescut de trei ori cu șpagă canci, iar afacerea s-a transformat în cea mai mare țeapă de infrastructură care-a fost administrată României.

    Nu înțeleg totuși, în contextul protestului de ieri, de ce n-a mers nimeni la Ambasada SUA să protesteze pentru cea mai mare țeapă de infrastructură din istorie. Pentru „Autostrada Bechtel” s-au decartat miliarde bune de dolari și n-a fost livrat mai nimic. În plus, lucrările făcute au fost făcute de mântuială, doar pentru a se bifa execuția, întrucât după renegociere se știa că autostrada nu va fi terminată niciodată. Probabil mai multe ne-ar putea spune Clotilde dac-ar fi luată la scuturat. http://trenduri.blogspot.com/2019/03/si-eu.html

    • Campania „îi împușc cu mâna mea pe cei asupra cărora PLANEAZĂ suspiciunea de corupție” i-a adus lui Băsescu două mandate de la istericii care vor spânzurători în piața publică pentru cei despre care media spune că sunt hoți, și mai vor magistrați care să dea verdicte pe articole de presă.
      Ioh are altă abordare, nu cea cu împușcatul, ci aceea cu făcutul unui pas în spate de către suspecții cu planorul deasupra, dar ce nu spune e că în spate e o groapă adâncă.

  5. Foarte interesant! A fost contact cu Adrian Severin și am înțeles ceva-ceava, dar M.Geoană, chiar mă depășește! Oricum – vă urez succes!

  6. Subject: Sieu

    CUM ȘTII CĂ EȘTI PROST?
    articol de Albert Toma

    (Orice ai fi tu. Antreprenor, țăran, avocat, cocalar, hipster, sekurist, dezvoltat personal, bucătar sau circar)

    1. Toți oamenii normali la cap din țara asta doresc autostrăzi. Numai demenții mafioți SS, cei care au distrus și umilit acest popor și acum organizează circul #ȘÎEU, ei sunt singurii care NU DORESC AUTOSTRĂZI. De ce? Simplu, ei se deplasează cu avioane și elicoptere, iar când merg pe șosele, folosesc coloane oficiale cu girofaruri. Dacă nu înțelegi asta, sunt șanse să FII PROST!

    2. Noi nu avem autostrăzi pentru că așa au ordonat „partenerii și aliații” externi, în fapt, adevărați ASASINI ECONOMICI, pentru a ne ține în subdezvoltare și a ne putea jefui de resurse și de forța de muncă. Cum au reușit asta? Au instalat și girat o MAFIE cunoscută și ca SS (Statul Subteran). Acest SS a blocat și blochează în continuare dezvoltarea economică a României, sugrumând-o și sufocând-o. Culmea tupeului, tot ei organizează și acest circ, #ȘÎEU, așa cum au organizat și toate „protestele” #rezist, „accidentul” Colectiv, și multe altele. Dacă nu înțelegi aceste lucruri, sunt șanse să FII PROST!

    3. Ai citit sau ascultat dezvăluirile despre șeful informal al României, un psihopat clipicios cu IQ cam cât al plăvanului, ce forma BINOMUL împreună cu Lula, care interzicea premierului Ponta (alt caraghios) să dea drumul construcției de autostrăzi, amenințând-ul că-l bagă la pușcărie? Dacă știi despre toate astea și acum iei în serios circul mafioților SS #ȘÎEU, cu autostrăzile lu’ pește, SIGUR EȘTI PROST!

    4. Dacă ai aflat despre cum au distrus mafioții Statului Subteran (SS) Justiția din România, transformând-o în „CÂMP TACTIC” și acum iei în serios și participi la acest circ #ȘÎEU organizat diversionist de către aceeași mafioți SS, SIGUR EȘTI FOARTE PROST!

    5. Dacă ai aflat cum aceiași mafioți SS au distrus România, punând-o la dispoziția prădătorilor externi și aruncând în pușcării pe toți cei care au încercat să oprească jaful de 30 de ani, iar acum participi la porcăria sekuristitică #ȘÎEU, SIGUR EȘTI IREMEDIABIL PROST!

    6. Dacă n-ai auzit nimic de tot ce am scris mai sus dar ai auzit doar de mizeria #ȘÎEU, înseamnă că ești PROST ȘI TICĂLOS!

    7. Dacă crezi că un simplu „antreprenor” poate declanșa singur, de capul lui, o asemenea acțiune sekuristică, fără să aibă în spate MAFIA SS cu televiziunile și Armata de Propagandă a SS, înseamnă că ești un PROST AERIAN!

    8. Dacă n-ai auzit nimic despre nimic, înseamnă că ești oarecum FERICIT, Dumnezeu să te aibă în pază!

  7. Acolo vor fi “banii dumneavoastra”: Realizari ale fondului suveran de investitii si inteligentei politice si creative romanesti

    Inapoia propagandei galagioase si inconsistente care in Romania vrea infrastructura rutiera (foarte bine!), dar respinge investitiile industriale suverane (de ce?) se ascund interesele economice unilaterale ale multinationalelor, care nu se iubesc decat pe ele si nu vor concurenta de piata, in colonii si/sau, cu atat mai putin, la ele acasa. ISD-urile, vectorii corporativi ai acestora si conexiunile lor interne, din tara (dreapta politica si miscarile ei de agitatie gen #rezist, #si eu) au o teama viscerala de fondul suveran de investitii, care creeaza capacitati de productie nationale, economie nationala, locuri de munca nationale, standarde de nivel de trai nationale, pe scurt, dezvoltarea economico-sociala a Romaniei.

    Nu sustine nimeni ca nu avem nevoie de autostrazi, dar nu in mod exclusiv, nu in dauna investitiilor suverane productive. Desigur, banii dati pe autostrazi nu sunt pur si simplu ingropati, bagati in pamant, cum zeflemist Traian Basescu ne arata asfaltul spunand “Aici sunt banii dumneavoastra!”, cand raspundea la intrebarile populare legitime “Unde sunt banii tarii?”. A venit vremea ca efortul investitional sa nu mai fie directionat exclusiv spre zona joasa si hulpava tip “Aici sunt banii dumneavostra!”. Trebuie sa avem investitii suverane si pe directii care ne desprind de firul ierbii, de linia pamantului, care inalta si construiesc viitorul industrial si economic al Romaniei, bunastarea romanilor si independenta tarii. Sa putem privi de jur imprejur si arata cu mandrie spre produsele fondului suveran de investitii – fabrici, uzine, exploatari si valorificari ale bogatelor resurse nationale, minerale, agricole, de inteligenta romaneasca, forta de munca romaneasca etc. Sa putem sa spunem cu demnitate, fara a ne uita doar in pamant, si sa demonstram in mod palpabil: “Acolo sunt banii dumneavostra!”.

    Marturisesc ca pana si in cele mai de PR povesti occidentale despre Romania nu reusesc sa identific decat scopuri accesorii. Intr-o emisiune de televiziune recenta cineva spunea ca ar trebui sa ne reabilitam obiectivele de patrimoniu, sa le expropriem daca sunt in proprietate privata si sunt neintretinute, ca am creste atractivitatea turistica etc. Omul era bine intentionat, avea dreptate, politica de patrimoniu trebuie sa ia si asa ceva in considerare. Exista insa o dinamica a prioritatilor si o etapizare, care trebuie incadrate intr-o viziune de ansamblu, denumita politic drept “proiect de tara”. Viziunile bucolice sunt parti dintr-un intreg, din care trebuie sa faca parte si cele dezvoltatoare si modernizatoare. Dependenta de modernitate este in crestere, modernizarea fiind cea prin care o tara face pasi inainte, pe calea dezvoltarii. Nu poate fi “suspectat” de intelepciune cineva care face doar sau in primul rand trotuare, in timp ce casa ii este darapanata, pamantul nelucrat, productia domestica abandonata, nu vinde, ci doar cumpara, se indatoreaza etc. Nimeni nu spune Romaniei sa faca investitii suverane serioase, in capacitati productive, sa-si reconstituie economia nationala, sa privilegieze capitalul autohton si antreprenoriatul romanesc.

    • Putin offtopic.Facturi.

      In urma cu cateva luni au mers din casa in casa agenti ai comerciantilor de energie pentru a se reface contractele sau se oferea posibilitatea schimbarii furnizorului la un pret avantajos.Suna bine.

      Au existat insa cazuri cand „fericitul” contractant client s-a trezit,luna asta, ca dupa 3 luni de lipsa de instiintari i-a venit acasa o factura cumulata pe toate cele 3 luni.Noroc ca citirea e pe 3 luni.Suma e frumusica la gaze de exemplu la 3 luni de neplata din vina furnizorului.

      Apropo un OUG pentru obligarea furnizorului sa-si citeasca contorul lunar n-ar fi buna?

      Si mai practica o smecherie, factura vine cu intarziere, platesti suma curenta pentru ca la urmatoarea factura sa vina suma deja platita ca sold.Soldul fictiv/platit plus noua factura sunt la unii cumulate (gengie),cod unic de bare, si la unele bancomate sau chiar la posta daca ai noroc, plus comisionul, esti fortat sa platesti INCLUSIV ceea ce deja era platit , ca sa valideze plata.Sa tot faci afaceri cu energie in Romania.Platesti ce nu consumi pana iti sar capacele.
      Citirea se face la 100 de ani, iar plata in mod repetat.

      Noroc ca n-avem Protectia Consumatorului ca institutie.

      Apropo bancomatele unde poti plati suma ce trebuia de plata, nu solduri platite, nu prea functioneaza in ultima perioada, o fi coincidenta/ghineon.

      Dorinte:

      -facturi cu cod de bare per fiecare luna , nu cumulat-OUG
      -citire facuta de furnizor lunar-OUG
      -comision zero la posta pentru facturi.-OUG
      -hai cu cecu la facturi ca stau aia degeaba la birouri.

      Unii pensionari sunt deja speriati de aceasta practica , atentie.

    • Fondul Suveran de Dezcoltare acordă dobânzi de 3,5 % la un an, 4 % pe doi ani şi 5 % la 5 ani, în timp ce băncile de cel mult 1-1,5 % !
      Ghici ciupercă ce-i de făcut ?! Şi mai ales cine are de pierdut !

    • De acord cu punctul 1, dar nu văd cum ar putea statul să înființeze fabrici și uzine într-un sistem capitalist. Poate să acorde împrumuturi avantajoase. 2.Nu știu dacă le dă voie Constituția să exproprieze bunurile culturale, chiar neîntreținute. Cred că se poate institui un sistem de amenzi locale pentru cei care nu le îngrijesc. Asta ar fi valabil și pentru bunurile imobile care nu sunt de patrimoniu, dar strică aspectul localității.

      • @Amalia: ”2.Nu știu dacă le dă voie Constituția să exproprieze bunurile culturale, chiar neîntreținute.”
        ==============
        Dacă fac parte din patrimoniul NAȚIONAL, atunci trebuie să fie întreținute, eventual prin expropiere acordându-se proprietarilor contravoaloarea justă. Cheltuieli suplimentare ar urma prin obligația statului de a reface respectivele clădiri.

        O altă variantă o poate constitui acordarea de expertiză și subvenții nerambursabile pentru refacerea construcțiilor care constituie valori de patrimoniu.
        Această a doua variantă este mai ieftină implicând doar cheltuieli de recondiționare. În plus nu va mai exista obligația unor licitații ce pot fi contestate la nesfârșit.

        Anumite zone pot fi declarate zone de interes cultural național (turistic, istoric, etc).
        Ar fi cazul, Peninsulei Constanței care cuprinde și Cazinoul, de exemplu.

        Sunt soluții cu care m-am întâlnit, inclusiv în orașul în care locuiesc. Aici, numeroase locuințe făcând parte din istoria orașului au fost aduse în stare de degradare accentuată prin politica greșită de colonizare pe criterii ”umanitare”, chiar al centrului istoric, cu haitieni și jamaicani care au sosit într-un val considerabil prin anii 70-80.

  8. Așa le trebuie francezilor! Nu ei au pus bazele viitoarei U.E., aliindu-se cu Germania, ambele nemulțumite, pe de o parte, de prevederile păcii, iar pe de altă parte, de faptul că Marea Britanie și S.U.A. nu au avut prea multe pierderi materiale în timpul războiului? Eu
    nu am să înțeleg niciodată de unde atâtă ,,iubire” între Franța și Germania, care, de-a lungul istoriei, și-au disputat teritoriile de pe o parte și de alta a Rinului.

  9. Deși arta și practica diplomației americane au început să se deterioreze la scurt timp după Războiul Rece, administrația Trump – în postura sa și prin unele politici – a accentuat declinul diplomației, potrivit diplomatului de carieră și fostului secretar de stat adjunct al statului, William Burns.
    „Cred că după 9/11 și șocul teribil al sistemului nostru am avut tendința de a inversa rolurile forței și diplomației”, a continuat Burns. „Cred că ceea ce a făcut președintele Trump și actuala administrație este de a accelera și de a face infinit mai rău multe dintre aceste linii de trend – și, în anumite privințe, au scos diplomația americană într-un moment în care … diplomația ar trebui să conteze mai mult ca niciodată pentru Statele Unite ale lumii „.
    https://www-cbsnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.cbsnews.com/amp/news/trump-administration-has-hollowed-out-u-s-diplomacy-former-top-u-s-envoy-says/

  10. „Constantinopol” si „suprematia alba”, pretexte de laborator geopolitic pentru globalism terorist: „Marea inlocuire” e o versiune a „Conflictului civilizatiilor”

    Istoria conflictuala a relatiilor dintre Islam si Crestinism a ramas pentru totdeauna in urma. Ea a fost rezultatul unei intrigi ideologice si politice terte, care in final a slabit ambele religii – care sunt a doua si respectiv prima din lume ca influenta monoteista si numar de credinciosi – si a decazut civilizatiile lor.

    In pofida tertelor tentative de a prinde din nou Islamul si Crestinismul in vechea capcana a adversitatii bilaterale autodistructive, apropierea si reconcilierea dintre cele doua religii sunt pe curs ascendent si in centrul noii epoci. Teoria “conflictul civilizatiilor” si, mai nou, derivata sa “marea inlocuire” sunt intrigi si diversiuni politice esuate, care pun in garda impotriva oricaror tentative cu acest scop. Crestinismul si Islamul sunt pe calea “armoniei civilizatiilor” lor, prin respingerea preventiva si determinata a ostilitatii si unilateralismului si afirmarea neabatuta si constructiva a complementaritatii si multilateralismului.

    Duelul verbal dintre Ankara si Tel Aviv, de dupa masacrul terorist din Noua Zeelanda, a zgandarit nepermis o rana a trecutului, dintre Islam si Crestinism, legata de Istanbul si Constantinopol. Foarte probabil, scopul politic a fost sau este recrudescenta dezbinarii istorice dintre cele doua religii. De aceasta data, aripa intrigii terte a incercat, fara succes, cu efect bumerang de adancire a decredibilizarii, sa asmuta crestinismul ortodox asupra islamului turcesc. Ciudata si iscatoare de mari suspiciuni a fost coincidenta relativa dintre doua “manifeste”, din surse aflate la o departare de 16 000 Km una de alta:

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/03/18/erdogan-il-acuza-pe-fiul-lui-netanyahu-ca-face-aceleasi-declaratii-ca-atacatorul-din-noua-zeelanda–276410

    Erdogan crede ca atacul terorist asupra a doua moschei din Christchurch, soldat cu 50 de morti, a vizat Turcia si Islamul. Raspunsul corect si complet, pe baza analizei mesajelor de tip “schije” care au lovit in corpurile celor doua religii, desi in mod diferit, este ca tintele operatiunii teroriste au fost deopotriva Islamul si Crestinismul. Islamul a fost lovit fizic, prin uciderea de credinciosi in timpul rugaciunii. Crestinismul a fost tintit ideologic, prin defaimare religioasa si rasiala, de catre un personaj indelung motivat si minutios pregatit, care si-a autoatribuit religia de “crestin ortodox” si politica de „adept” al unei miscari brune a asa-zisei „suprematii albe” (o inventie a globalistilor).

    https://www.mediafax.ro/externe/erdogan-sustine-ca-atentatul-din-noua-zeelanda-a-vizat-de-fapt-turcia-am-fost-aici-de-1000-de-ani-si-vom-fi-aici-pana-la-apocalipsa-17936490

    Atata timp cat teroristul australian Brenton Tarrant ramane intr-un cerc vicios, al propriilor mesaje si acte si al contextului neozeelandez, in care pana si campul simbolic (Christchurch) a fost parca special ales, va fi imposibil ca justitia internationala si opinia publica mondiala sa afle adevarul. Orice se poate spune despre atac si atacator. Deja de corpul evenimentului au fost agatate atatea mesaje unilaterale incat totul pare croit cu mult peste mintea si puterile unui individ. Solutia garanta a judecarii impartiale, aflarii adevarului gol-golut, pronuntarii unei sentinte drepte si efectuarii reale a acesteia este judecarea cazului de catre un Tribunal International al Terorismului. Altfel, va fi cu neputinta de aflat adevarul despre cum de a fost posibil ca o crima in masa sa se desfasoare netulburata, ca autorul sa-si mediatizeze linistit faptele si manifestul pe Facebook. Legatura, cel putin semantica, dintre cele doua locuri in care s-a facut vorbire instigativa despre “Constantinopol” si Instanbul ar putea sa fie neintamplatoare. Un singur lucru este in afara de orice indoiala: teoria „Marea inlocuire”, care ii este pusa in cont lui Tarrant, este o alta versiune, adaptata, cu noi chipuri si nume si prenume, a teoriei globalist-hitleriste despre „conflictul civilizatiilor” (Samuel Huntington, SUA). Altfel spus, Christchurch si Noua Zeelanda sunt doar filiale ale corporatiei mama a terorismului global.

  11. Trotkisti sau trumpisti? Anarhistii miscarii “Vestele Galbene” si inspiratorii lor nu iubesc Franta: Doar armele de foc au facut diferenta intre terorism si violentele paramilitare de pe Champs Elysee

    Presedintele francez Emmanuel Macron a organizat, luni, o dezbatere-maraton cu 64 de intelectuali cu privire la viitorul Frantei, in contextul violentelor si distrugerilor ca de razboi de pe Champs Elysee, provocate in timpul editiei de sambata a protestelor paramilitare ale “Vestelor Galbene”. Răspunzându-i scriitorului Pascal Bruckner, care a pledat pentru reinstalarea ordinii publice, Emmanuel Macron a atribuit violenţele in cauza unor „vandali, nu manifestanţi”. El a mai vorbit, în faţa unor personalităţi ca psihologul Boris Cyrulnik, economistul Daniel Cohen sau sociologul Luc Boltanski, despre adâncirea inegalităţilor, reforma legii din 1905 privind separarea Bisericii şi a statului si despre tranziţia ecologică. Unii intelectuali de stânga nu au dat curs invitatiei la discutii care le-a fost adresata de catre Macron. Alti critici sunt incapabili sau rauvoitori in a descifra esenta anarhista a miscarii “Vestelor Galbene”. Trotkism? Nu este exclus. Doar armele de foc, nu si incendierile, fac diferenta dintre terorism si violentele si distrugerile provocate de catre “Vestele Galbene”. Inspirationism trumpist? Din nou, foarte probabil, avand in vedere criticile la adresa Acordului climatic de la Paris, facute de catre Donald Trump, in marja asalturilor din weekend-ul trecut al “Vestelor Galbene”, si insinuarile ca aceste presiuni ar putea inceta daca problema climatica, deosebit de incriminatoare pentru SUA, va fi escamotata.

    • Doar armele de foc au facut diferenta intre terorism si violentele paramilitare de pe Champs Elysee

      Sa stii ca in Franta unelearme sunt usor de procurat ..Pustile cu alice (de vanatoare) pratcic sunt „laliber”. In fermele francezeun obiect indispenbsabil pare a fi pusca de 22 LR …
      Sazic asa ..veste galbene nu au vreut sa aiba arme de foc

  12. Off -topic

    1.Am inteles ca KWI s-a hotarat sa faca si un Referendum odata cu europarlamentarele.Probabil se plictisea.

    E total gresit din punctul meu de vedere.Nu foloseste nici lui KWI si nici peneleului si e inutil in sine, bani aruncati pe fereastra.

    De ce cred ca prezenta va fi sub 25%, ca asta e si cheia:

    -e luna Mai, e vara, e soare, iar fanii feisbuc sunt oameni comozi, merg la distractie sau in vest
    -oamenii „de rand” nu vin la Referendumuri de frica procurorilor, „nu merg la d-astea”
    -partidele nu vor promova acest referendum si indirect europarlamentarele de frica procurorilor (a se vedea cazul Dragnea), risca dosar de frauda si nu se stie cine e tinta
    -circulatia „microbuzelor speciale” banuiesc ca va fi tinuta sub control prin metodele digitale antifrauda la alegeri, deci „turismul” va fi redus, si prezenta va fi reala.

    Si un hint pentru KWI, aia care sunt anti-penali nu tin cu el, e pus la gramada in acelasi grup cu ceilalti politicieni in discutiile cetatenesti.

    2.Daca prezenta la Referendum va fi sub 25% europarlamentarele vor avea, in mod logic, cam aceeasi prezenta, indiferent de organizare, la prezenta mica penelistii nu prea mai intra la PE in numarul dorit.

    Sa presupunem insa, in mod absurd, ca vor veni la Referendum mai multi decat cei ce s-au prezentat timp de 2 zile la cel pentru familie.🤓
    Cui se aplica rezultatul ?
    Cui foloseste?
    PSD si ALDE nu au candidat oficial la Presedintie.

    Eu cred ca Urese prinde doi iepuri dintr-o singura manevra, distruge PNL micsorand prezenta si- l scoate in off-side si pe KWI pe propria mana.Dar, hei de ce sa-i oprim😀.

    De asemenea se mai pot adauga intrebari langa alea cu justitie, sa fie lista completa si cu raspunsuri variate.
    Oricum campania pentru Referendum trebuie sa spuna omului de ce voteaza si nu cum sa voteze mecanic, pana la urma sa stampileze DA sau NU in baza a ceea ce gandeste.
    Mai multe intrebari mai multe variante de raspuns.

    Demisioneaza domnul Presedinte, daca nu se face cvorumul?Doar intreb.

  13. Trebuie să fi impertinent şi nesimţit, sau să fii preşedintele României, ca să-l acuzi pe Dragnea că se tratează la o clinico privată DIN ROMÂNIA !
    Tu, care patru ani de zile te-ai plimbat pe bani publici săptămânal, de la Bucureşti la Sibiu şi retur cu toţi SPP-iştii după tine, cu coloană oficială înjurată de toţi ceilalţi participanţi la trafic, după ce ţi-ai amenajat cu milioane de euro reşedinţa prezidenţială, după placul şi hachiţele inimii tale. profa !
    Chiar atât de proşti ne crede străinul ăsta de tot ce-i românesc ?! :mrgreen:

    • Nu e ciudat ca un om de dreapta declarat uraste spitalele private?

      Krampus a mers totusi la spitalul de stat de tip unitate militara nu la un spital de tip judetean.

      Nu e ciudat ca partide de dreapta, formate de oameni cu afaceri, cu antreprenori , nu fac ei insisi spitale, daca simt ca n-au, avand in vedere ca-n Romania e totusi capitalism.

      De ce asteapta de la stat PRIVATUL, parca liberalismul in sine este despre INITITIVA PRIVATA ?!
      Adica faci cand n-ai?

      La stat vad ca, mai nou , doctorii sunt agresati.Pai daca e agresat doctorul ce garantii mai are un pacient intr-un spital de stat, non-militar.

  14. Recunosc ca am ramas putin cu gura deschisa cind am auzit azi pe Dl. Johannis ca vrea ca poporul roman „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”. Atentie, nu a spus „poporul meu” sau „poporul din care fac parte”, ci „poporul roman”, ca si cum el ar fi undeva in alt univers paralel. Si cum adica „sa tragem linie si sa spunem atit”? Adica exact unde tragem linia? Si daca boboru nu vine la vot sa se faca de o majoritate, care e concluzia Luminatule? Nu ne facem oare de ris in toata lumea asta larga cu o asemenea intrebare timpa pusa „poporului roman”? Pai cine e de acord cu coruptia Luminatule?

    Ma intreb de ce oare Cancelarul Germaniei nu face un referendum sa intrebe pe germani daca tolereaza coruptia? Ca exemple sunt acolo cu galeata, si mari de tot, cu tot felul de germani care ung rotile rusesti, sau spala bani rusesti? A? Aia e coruptie cu care poporul german pare sa fie de acord. Nu a iesit nimeni in strada in Germania sa demonstreze impotriva unor asemenea acte de coruptie.

    Dar, mult mai interesant are fi sa aflam cum va fi definita coruptia la referendum? Pentru ca Badea Cartzan din Valenii din Vale ar putea sa iabe alta viziune despre coruptie ca dl Presedinte. Sa dai un ou unui vecin care intimplator lucreaza la stat e un act de coruptie? Sau e nevoie ca vecinul sa iti aprobe ceva ca sa conectezi oul cu favorul? Sa faci acte false ca sa obtii niste case nu e cumva coruptie, cel putin morala?

    S-ar putea adauga la acest referendum multe alte intrebari interesante „poporului roman” ca de exemplu
    – Poporul roman sa spuna daca sexul de dimineata e tolerat sau nu, sau sa tragem linie si sa spunem atit;
    – Poporul roman sa spuna daca tolereaza prostia, sau sa tragem linie si sa spunem atit;
    – Poporul roman sa spuna daca ,,,mai adaugati si voi….
    Ultima intrebare pe care as adauga-o la referendum ar fi:
    – Poporul roman sa spuna daca il mai tolereaza pe Iohannis sau tragem linie si gata.

    Doamne Dumnezeule, Mare esti tu dar in Gradina ta Iohannis nu mai e, a sarit gardu’…nu am auzit vreun presedinte de stat sa isi testeze poporul in felul asta, pur si simplu stupid prin modul in care se pune intrebarea. Ne face naibii de toata rusinea acest Presedinte!

    https://www.mediafax.ro/politic/iohannis-sunt-aproape-hotarat-sa-convoc-referendum-pe-26-mai-cand-vor-fi-alegeri-europarlamentare-poporul-roman-sa-spuna-clar-daca-tolereaza-coruptia-17941230

  15. Atentie!
    Statul român trebuie să plătească firmei austriece OMV 1,6 miliarde de lei. Aproape 300 de milioane sunt deja în proces de arbitraj
    OMV Petrom înregistra, la finalul anului trecut, creanţe asupra statului român de circa 1,6 miliarde de lei, rezultate din cheltuieli de mediu pe care, potrivit contractului de privatizare, compania trebuie să le recupereze de la stat.

    Suma reprezintă estimarea totală a cheltuielilor pe care compania petrolieră estimează că le va avea cu decontaminarea unor suprafeţe rezultate din operaţiuni petroliere începute înaintea contractului de privatizare. Cum suma este mai mică decât cea de anul trecut, singura explicaţie pentru această scădere ar fi o ajustare în jos a costurilor pe care Petrom estimează că le va plăti firmelor care se vor ocupa de decontaminare.
    https://www.economica.net/datorii-omv-petrom-privatizare-romania-proces-arbitraj-omv_166300.html

    Hm ..gm .. hm …

    • @Ghita Bizonu’

      Nu cunosc exact la ce se refera „cheltuieli de mediu” dar in contract nu cred ca scria ca Arpechim trebuie sa fie inchisa si rasa de pe fata pamantului, de aici probabil si necesitatea de decontaminare mai sporita banuiesc.
      Cand razi de pe fata pamantului o bijuterie tehnologica, ar trebui sa-ti asumi ca firma si costul de dupa.
      Ce-or fi facut cu instalatiile?Le-or fi mutat sau le-or fi dus la fier vechi?
      De ce sa plateasca statul asa ceva cand in Romania se aplica principiul ” Poluatorul plateste”.
      Simple intrebari.

  16. Ma repet putin.

    In 1999 BNR scotea pe piata o bancnota din plastic, cu o valoare de 2000 lei.

    Ce avea special era punctarea unui eveniment astronomic, dar si suportul.
    Eclipsa a fost reprezentata stilizat si pe moneda cu valoarea de 500 de lei.
    Aceste monede AU CIRCULAT o perioada lunga de timp, au fost folosite la piata, nu erau aniversare, si erau dedicate unui simplu eveniment natural.

    In 2018, s-au sarbatorit 100 de ani de la Marea Unire, Centenarul, in interiorul caruia inca ne aflam, dar am comemorat si 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Batran.In Ianuarie 2019 s-au sarbatorit 160 de ani de la Mica Unire.

    Daca s-au creat , cu costuri, doua monede care au circulat pentru a puncta o amarata de Eclipsa, nu se pot puncta aceste 3 simple evenimente pe niste bancnote ale BNR de circulatie larga.
    Ne e rusine sa punctam pe niste bancnote aceste evenimente care tin de noi ca natie.
    Ne e frica sa punem.o imagine cu Mircea cel Batran pe o bancnota, sau cu o hora a unirii.

    Bate o Eclipsa Istoria Romanilor?

    Nu s-a plictisit nimeni de la BNR de reprezentarile de pe actualele bancnote?

    • Bine punctat ! Sper ca la motivele multiple ce duc la demiterea lui Isărescu să se afle şi astfel de motive , care nu duc direct la închisoare, dar altele se pare că da !

Lasă un răspuns