La mormantul lui Titulescu

Titulescu s-a nascut in 4 martie 1882, la Craiova si a murit in 17 martie 1941, la Cannes. Repatrierea osemintelor lui s-a facut, in baza testamentului sau, la 7 martie 1992, in timpul mandatului meu de la Externe.

Fundatia Europeana Titulescu, infiintata in urma cu 28 de ani, fundatie pe care o conduc de atunci, a reusit nu numai indeplinirea acestui act testamentar al lui Titulescu dar a organizat, in acesti ani, sute de evenimente interne sau internationale, a publicat zeci de lucrari ale sau despre Titulescu.

In luna martie, mergem insa  la Brasov, asa cum s-a intamplat si ieri, pentru a depune o coroana de flori la mormantul sau, din curtea bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului.

M-am bucurat sa-l reintalnesc, cu acest prilej, pe pe carturarul Vasile Oltean care ingrijeste  Muzeul Primei scoli romanesti din Transilvania. Imi este greu sa inteleg de ce nu s-a reusit inca infiintarea unui muzeu Coresi, de ce nu sunt puse in valoare cartile exceptionale aflate acolo.

Parintele Oltean a organizat, cu prilejul comemorarii lui Titulescu si o expozitie cuprinzand cartile sale si numeroase fotografii.

5 - 15.03.2019 - Comemorare Titulescu Brasov.jpg

7 gânduri despre “La mormantul lui Titulescu

  1. Felicitari pentru ca tineti in viata Fundatia. Eu asa vad patriotismul, sa faci ceva pentru ai tai. De vorbe suntem toti satui, precum in exemplul politicianist al dlui Presedinte, la reuniunea PPE de la Bucuresti unde a rostit urmatoarea „gindeala patriotica”:

    „..Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile pe care a fost întemeiată UE, să ataci instituţiile care îţi semnalează derapajele şi în acelaşi timp să ceri votul românilor pentru a trimite aleşi în acele instituţii. A fi bun patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxelles….”

    A visat ceva foarte urit: o sala plina cu oameni cu mustata, din Teleorman, romani sadea, care aveau aceiasi fata a lui Dragnea si care ii strigau „Lenesule!”. Sau poate niste copii cu disabilitati ii strigau ca nu pot sa isi primeasca alocatiile marite din cauza de tergiversat cu semnatura pe legea bugetului. Cine neaga „principiile pe care a fost intemeiata UE” in Romania?. Poate PPE-istii de la Bruxelles nu sunt totusi buni europeni, si sunt in antiteza cu unele tari membre care resimt un tip de dominatie de la „centru”, unde se iau hotariri in numele lor, dar fara acceptul lor. Bruxellul PPE-ist internationalist ataca Romania, cind guvernul incearca sa termine cu abuzurile asupra statului de drept, derapaje clare si dovedite pe care Brixellul PPE-ist se face ca nu le vede, inclusiv maneta din Romania, dl. Iohannis, si butoanele lui mediatice si PNList – useriste, care nu doar rimeaza bine cu „securiste”.

    A fi patriot inseamna sa te gindesti la tara ta si la poporul tau in primul rind, si in al doilea rind la a fi european. Sa fii patriot nu este in antiteza cu a fi european, ba din contra, o Europa puternica, poate fi facuta doar de tari membre puternice, precum Germania, Olanda. Din pacate, PPE are o alta viziune despre Europa, care include o arhitectura cu mai multe viteze care mentine decalajele economice si sociale: tarile cele mai avansate se folosesc de cele mai putin avansate pentru acces la pietele lor, in timp implementeaza politici de divizare, unde statele membre sarace sunt manipulate colonial, prin mecanisme sofisticate ce mimeaza democratia: centre mediatice care promoveaza agresiv o linie anti-nationala in aceste tari, si oameni alesi sau nealesi care le fac jocurile astfel de tari.

    https://www.mediafax.ro/politic/summitul-ppe-al-liderilor-locali-si-regionali-iohannis-psd-a-imbracat-haina-patriotismului-de-fatada-manfred-weber-romania-nu-mai-era-vazuta-ca-parte-a-deciziilor-la-nivelul-ue-17920314

  2. Oare pentru a câta oară se va întoarce/zvârcoli în mormânt Marele Titulescu ? Ultima oară sunt sigur că o făcuse din cauza mai (ni)micului !! :mrgreen:
    Din sala marilor victorii socialiste, leaderul german al PPE, cel mai important politican ca poziție ocupată, Manfred Weber, secretarul general al popularilor europeni, a dat tonul obrăzniciei. În loc să spună ce vrea să facă, pentru dezvoltarea unei Românii membre a UE, ca șef al PPE și candidat la una dintre cele trei funcții supreme din Europa germanizată, a început să atace PSD. Cu manta a lovit și în ceilalți copii neascultători ai Europei. Susținând candidatura lui Kovesi la funcția de procuror european, Weber a enunțat de fapt mandatul acesteia. Kovesi va trebui să lupte împotriva corupției europene. Simplu, printr-un cuvânt, feldmareșalul a indicat dușmanul. Kovesi va trebui să atace pe cei care nu se vor supune dictatului berlinez. De aceea Germania o sprijină pe LCK. Să emită mandate de arestare împotriva polonezilor, ungurilor, cehilor, italienilor,chiar și francezilor, dacă vreunul nu se va supune politicii țevei de gaz cu Rusia. Căci interesele esențiale de la Berlin, sunt porunci de executat pentru ceilalți europeni. Altfel, vine LCK cu mandatul de arestare, exact cum a facut în România. Îl și vedem pe naționalistul, aproape antisemtit, cu sfinții din închisorile comuniste alături, Rareș Bogdan, cum va aplauda lupta împotriva corupției europene, urlând de la megafonul marșului său cel lung: Ați furat domnule Timmermans? Unde sunt banii Orban? Huo fascist polonez? Jos Cehia! La bulău slovac corupt! Jos Rusia! Mai jos, la colțul opus al străzii, vor sta Blaga si Zigfried Vasilică Mureșan, pregătind ceai fierbinte și pături ardelenești pentru marinarii ilegali din Africa sau Asia, încurajând prin juruințe eterne, înfrățirea între popoarele de pe cele trei continente.

    Totul se va petrece în numele letalei trilogii politice Germanicus (imaginată literar doar ca istorie alternativă), dar astăzi scrisă rece de scenariștii globalizării. Procurator, Noii Barbari si Republica Plangând sunt etapele dispariției complete a statelor națiune și popoarelor europene. Prin numirea lui Kovesi ca procuror european, neo-marxiștii Europei (alături de care PNL strigă mussolinian Vincere e Vinceremo, tranformându-ne, pe noi ceilalți în Corul Robilor) vor face ca cei care li se opun să sfârșească în pușcărie, trimiși de luptătorii gen Rareș Bogdan. Astăzi la conferința PPE din București, valoare supremă europeană a fost pușcăria, care vine să întregească amenințarea generală la existența valorile europene ca libertate, democrație, suveranitate. Pentru aducerea gazului lui Putin la Berlin, PPE, dominat de Germania, va trece cu șenilele peste orice astfel de valoare națională sau europeană. Iar Rareș Bogdan va fi obligat să promoveze exact pușcăria, ca singură valoare europeană asiguratorie a victoriei finale. El va da măsura propriei turpitudini morale atunci când, ajuns euro-parlamentar, va fi obligat să voteze împotriva propriei țări și, direct/automat împotriva marilor eroi români, victime ale comunismului stalinist, care numai câteva decenii în urma lor, re-construiseră, prin sacrificiu, națiunea și realizaseră astrală victorie, prin constituirea statului România Mare. Votul lui Bogdan în favoarea politicilor anti-statale și anti-naționale propuse de birocrația europeană ilegitimă și ilegală de la Bruxelles vor fi expresia confuziei sale culturale și lipsei de identitate națională a partidului care tocmai s-a sinucis în ziua lansării morbide pentru alegerile euro-parlamentare. Căci de Iohannis nu mai avem vorbe, el de mult nu mai există, descărnat deja în nisipul deșertului germano-rus al luptei anticorupției.

    Stăpânirea la care, cu toții au intrat, nu va avea milă. Le va cere totul. Iar fostul ziarist va înțelege ca pușcăriile comuniste au fost temple de izbăvire unde deținuții politici de atunci au fost vizitați de Joshua bar-Joseph (Christ pentru naționaliștii verzi ai lui Rareș) în celulele lor zidite, pe când Europa germanizată va însemna anulare absolută. Corneliu Coposu povestea despre un singur coșmar pe care îl avea în anii de pușcărie. Acela de a nu fi trimis în lagărele staliniste din Siberia. Aceptase și iertase deja condamnarea nedreaptă ca pe o sminteală trecătoare a unei Românii ocupate samavolnic de marxiștii internaționaliști, dar dorea să moară numai în pușcăria românească. Să fie îngropat în pământul țării lui. Ca și Rareș Bogdan, toți ne-vii din PNL vor afla că, după nivelarea europeană pregătită de UE, nici loc de veci nu vor mai avea. Căci pamântul strămoșilor ardeleni va fi fost ecologizat deja, iar locul de veci fi devenit supraetajat, cu numere date de un ne-viu global.
    Mai multe în acest excelenz articol :
    https://www.dcnews.ro/iohannis-avertisment-pentru-rares-bogdan-mesaje-ascunse-la-intalnirea-ppe_642894.html

  3. ttps://evz.ro/franta-germania-ue-paul-lever-marii-britanii.html
    De altfel, Sir Lever a declarat în repetate rânduri că Brexit-ul pune pe tava Berlinului întreaga Europă, deși germanii au pierdut cele două conflagrații mondiale prin care au încercat să-și impună supremația pe continent.
    Concluzia lui Sir Paul Lever este că, .în actuala paradigmă, Uniunea Europeană face bine numai Germaniei și rău tuturor celorlalte țări. E un punct de vedere care ar trebui să dea de gândit politicienilor români. Evident, dacă vor avea timp să se gândească la asta în timp ce-și umplu buzunarele…

  4. In timp ce Presedintele Iohannis se bate cu caramida patriotica in piept la sedinta PPE, ca sa fie revalidat ca Administrator al Romaniei, dl. Nastase arata cu modestie un alt fel de patriotism. Cel al faptelor, al comemorarii romanilor care au dat ceva pentru tara.

    „”România noastră, România europeană înseamnă bunăstare prospetitate, justiţie independentă şi stat de drept. ”

    Sigur ca da, Romania lui, a liberalilor, a useristilor, a mediei vindute curentului PPE-ist, are parte de bunastare. Dl. Iohannis prospera, si justitia este atit de buna si blinda cu el pentru ca are si imunitate. NU stiu daca va amintiti, dar el promitea in campania pentru prezidentiale ca primul lucru pe dcare o sa-l faca va fi sa elimine imunitatea prezidentiala. Justitia insa nu a fost la fel de blinda si buna cu poporul pe care ar trebui sa-l slujeasca. Dar el nu a vazut, nu a auzit, toate niste birfe de pe vremea lui Basescu.

    Citind declaratia lui acest miting PPE ma incearca un sentiment de deznadejde si unul de speranta. Deznadejde ca Romania nu are un Presedinte al tuturor romanilor. Speranta ca romanii vor alege poate mai bine data viitoare.

    Mai trist insa e ca cea mai mare forta politica din UE nu se reformeaza, si nu e interesata sa inteleaga ca evolutiile pe care le-a patronat in multe din aceste tari au intarit UE cu doua viteze: una a tarilor bogate, si cea a coloniilor care lucreaza pentru cei puternici. Dl. Iohannis nu a mai gingurit nimic despre „coeziune” in fata mai marilor sai de la PPE. Si nu intimplator, pentru ca acest cuvint e periculos pentru directia PPE. De ce sa stam sa analizam realitatea cind putem continua cu propaganda? Bun, sa vedem daca numarul de fraieri a scazut sau a crescut.

    https://www.mediafax.ro/politic/summitul-ppe-al-liderilor-locali-si-regionali-iohannis-psd-a-imbracat-haina-patriotismului-de-fatada-manfred-weber-romania-nu-mai-era-vazuta-ca-parte-a-deciziilor-la-nivelul-ue-17920314

Lasă un răspuns