Indemn pentru prieteni

Fundatia Europeană Titulescu nu primeste nicio formă de sprijin financiar de la stat. Functionează exclusiv cu mici sponsorizări private.

In anul 2018, toate activitătile la care ati participat sau despre care ati citit s-au realizat cu un buget de 50.000 de Euro!

Asa incât revin cu acest „indemn”.

IMG_9151.jpg

6 gânduri despre “Indemn pentru prieteni

  1. Brexit: Noile concesii ale UE sunt in favoarea rudelor euro-britanice, nu a clasei politice non-europene

    Nu votul parlamentarilor britanici pe acordul May de retragere a MB din UE este problema prioritara a liderilor europeni comunitari. Rolul negociatorilor si al institutiilor reprezentative si executive de la Bruxelles este de a apara si promova interesele legitime ale cetatenilor UE, in “divortul” cerut de clasa politica a MB. Anuntul de sambata al negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, potrivit caruia UE ar fi pregătită să ofere garanţii suplimentare MB în vederea facilitării votului britanic, starneste doua tipuri de reactii, divergente. De o parte, exista suspiciuni ale europenilor ca executivul comunitar merge prea departe cu concesiile, dincolo de limita de la care incepe unilateralismul britanic, care ar putea ca mai devreme sau mai tarziu sa utilizeze concesiile impotriva UE. De cealalta parte, Londra nici macar nu apreciaza flexibilitatea extinsa a Bruxellesului. Negociatorii britanici raman incremeniti in vechi pretentii si inflexibilitati. Ei golesc astfel de continut lexical cuvantul de negociere. Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a afirmat marţi că UE dă semnale “pozitive în mod justificat” privind posibile schimbări ale acordului Brexit, care ar putea-o ajuta pe premierul britanic Theresa May să obţină sprijinul parlamentului de la Londra. El crede ca noile concesii sunt “pe buna dreptate”, o supralicitare care face parte din strategia clasica de “victimizare-culpabilizare”, pentru obtinerea de avantaje unilaterale. Hunt deschide si mai larg usa speculatiei, catre o posibila masa si mai mare de profit, cand declara despre concesii ca “nu vreau să le supraestimez pentru că eu consider că încă este mult de muncă.” Noile concesii europene vizează mecanismul “backstop” (aşa-numita “plasă de siguranţă”), principala cauză a impasului, după respingerea masivă a acordului de retragere de catre parlamentul britanic, în luna ianuarie. ”Backstop”-ul a fost conceput pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în vederea apărării acordurilor de pace din 1998 şi a integrităţii pieţei unice europene. El ar menţine MB într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai accentuată la normele UE a Irlandei de Nord. Fara o primenire euro-britanica a clasei politice britanice, este greu de crezut ca MB se va lecui de aerele coloniale si de unilateralismul prin care se ingrasa pe seama celor slabi si a celor pe care reusesc sa-i „modeleze” (cazul UE). Din nou se pune problema autenticitatii reprezentarii. Populatia europeana britanica este mintita, dezinformata si manipulata in privinta consecintelor Brexitului si a derivei insulare, prin ruperea de continent. Ea insasi este o tinta si o victima a clasei politice. Din acest punct de vedere, criticilor privind noile concesii extinse, facute de catre UE, li se poate raspunde ca ele sunt in favoarea rudelor euro-britanice, nu a clasei politice non si anti-europene.

    • Cred că parlamentarii care votează mereu împotriva acordului vor de fapt ieșirea fără niciun acord, pentru ca MB să nu-și asume niciun angajament și să facă apoi acorduri cu fiecare țară UE, așa cum îi convine ei, Marii Britanii.

  2. Cum se face ca atatea ong-uri ‘sug’ dela bugetul statului, conducand activitati deseori de o dubioasa valoare pentru interesul national; fundatia dv ar merita cu prisosinta sprijinul statului si deci cred ca un demers ar fi oportun.

Lasă un răspuns