38 de gânduri despre “Adrian Năstase „De la Karl Marx la Coca-Cola” – varianta on-line

  1. Corupatori si corupti: Salvatoarea cursa de Bruxelles

    Asadar, fosta procuroare sefa a DNA, Laura-Codruta Kövesi, eroizata de catre ameropeni drept vanatoreasa de corupti, a fost pusa sub acuzare de Sectia de anchetare a magistratilor. De fapt, deculpabilizator si eufemistic spus, acuzarea este depunctata de Kövesi ca o chemare la audieri in calitatea de suspect, într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

    Kövesi va trebui sa treaca prin aceleasi furci caudine prin care ea si-a trecut victimele pe care le-a vanat la comanda politica. Prin ironia soartei, fosta vanatoreasa a devenit, acum, vanat. Si inca ce vanat! Cel mai neasteptat si mai mare posibil, pe bune, nu prin trucare! Cum reactioneaza Kövesi? Ar fi fost de asteptat ca, din respect pentru actul judiciar, pentru, nu-i asa?, a nu stirbi mult clamata independenta a justitiei, cat si pentru onorarea blazonului mitic de procuroare demna si incoruptibila, Kövesi sa se puna cu celeritate si in totalitate la dispozitia justitiei. Fosta zeitate a anticoruptiei reactioneaza insa contrar la acuzatii: cu smiorcaeli, ca n-a facut si n-a dres, ca altii sunt de vina si cu tentative de a se sustrage justitiei, prin fuga la Bruxelles, cu cursa de vineri, cand e citata.

    De ce la Bruxelles? Pentru ca acolo se afla protectorii politici atotputernici, in mana carora s-a aflat intotdeauna lesa. Dar si pentru ca imaginativii din PPE, afland despre Kövesi ca nu sta deloc pe roze, datorita problemelor pe care aceasta le are cu justitia din Romania, au pus la cale o operatiune de extragere a protejatei lor din zona acuzatiilor. Ei si-au propus sa o duca, unde credeti?, in functia de procuror sef al Parchetului European! Pe langa imunitate, aceasta functie o va face din nou pe Kövesi intangibila si imaculata, lasand justitia subalterna din tara sa cu ochii in soare. Aceasta operatiune a PPE, privind-o pe Kövesi, de punere a ei la adapost, prin inscrierea in cursa procurorilor pentru Bruxelles, va trebui sa se desfasoare repede, pana la alegerile europarlamentare din 23-26 mai, cand actualii diriguitori din institutiile eruropene s-ar putea sa piarda puterea.

  2. diasporean spune:
    FEBRUARIE 12, 2019 LA 8:51 PM

    Este corect, toleranta reciproca este premisa solida a implinirii idealului unitatii romanilor, oriunde s-ar afla.
    Sunt de acord si cu a conjuga ,,a avea dreptate” la toate persoanele posibile, dar nu stiu sa ma exprim in forma intermediara intre ,,el, ea” si ,,ei, ele”. Poate ne lumineaza domnul (?) Trudeau.
    …Revenind la toleranta, din punctul meu de vedere aceasta se opreste la limita relativizarii si descompunerii valorilor mele nationale si traditionale. De la acest prag, cine nu este cu noi este impotriva noastra, fie ei si romani diasporeni. Asta este….nu pot fi tolerant cu intoleranța agresivă și demolatoare. E ca si cum cineva mi-ar cere să-mi anihilez cu bună știință instinctul propriu de conservare pentru a deveni altceva decat sunt de la mama natură și mama țară.
    De ce evreii nu sunt atacati de nimeni atunci cand nu tolereaza nicio actiune menita sa le puna la indoiala crezurile, valorile si chiar agresiunile impotriva vecinilor din Orient? Dimpotriva, toti se tem de ei. Cum au ajuns aici ? Prin educatie, inteligenta si credinta. Nu intamplator politicieni din toata lumea isi cauta consilIeri si sfatuitori printre…evrei. (Z)

  3. Fragmentarium, eu am inteles, aveti cativa contestatari deranjati nu atat de ceea ce scrieti ci de felul (sofisticat) in care o faceti. In acele momente unii bizoni, atat din tara cat si de peste mari si tari, simt mancarime in degete si purced febril la demolarea comentariilor dvs.
    Eu as fi exprimat ideea int-un mod ceva mai accesibil:
    Aparent supereroii americani decupati din benzile desenate se adreseaza ,,copilului” din noi amator de senzatii tari si efecte speciale in urma carora curg paraii in multe buzunare. Dar nu este doar atat, violenta sistematica si superoamenii, musai americani, care inving pana si invadatori extraterestri capabili sa ajunga pe Pamant traversand Universul, sunt expresii plastice ale noii ideologii a omului nou creat dupa tipar american, evident superior tuturor celorlalte tipologii umane de pe planeta si din istoria ei: Puternic, (in ultimul timp) negru, (de la meToo incoace) femeie, cu mantie (sau salopeta), masca si energie neconventionala letala (pentru adversari) in cap, in maini si picioare. Pentru a nu se indoi nimeni, au ravasit mitologia facand un adevarat ghiveci fetid amestacand zei olimpieni, Ciocanul lui Thor, etc, cu supraoameni modificati genetic care zboara, distrug cu pumnul orice le iese in cale, ba chiar trec ca prin varza prin toate cele 5 elemente, se teleporteaza si manuiesc cele mai sofisticate arme din jocurile video.
    Pana la urma, intreaga planeta trebuie sa tremure si sa nu se puna cu americanu’, acesta este mesajul politico-idologic.
    Din pacate pentru ei au si rusii un personaj, desprins nu din povesti, ci din lumea reala, numit Vladimir Putin. Evident ca nu-l pot anihila cu Captain America si incearca cu sanctiunile de tot felul, pe fondul permanentei văicăreli la nivel inalt că sistemele lor cibernetice sunt doar simple jucarii de carton, din moment ce hackerii rusi le penetreaza parolele cand vor muschii lor, deci cum am mai putea sa-l suspectam pe Big Brother ca asculta cel putin jumatate de planeta asa cum minte cu nerusinare Edward Snowden ?
    Asta e America de astazi…daca ar vedea ce a ajuns idealul lor democratic, cred ca Parintii fondatori s-ar rasuci in morminte…

    • Deh, permanentele defensive si non-reactii sunt ca o inchisoare. Mentala, bineinteles. Pe consecinte, aceasta autoblocare este incurajatoare a tupeului. Si mai este ceva. Intr-un film „educational”, un „supererou” care era plin de tatuaje cu dusmanii ucisi, este intrebat: „- Cum de ai reusit sa omori atatia?”. „- I-am atacat pe la spate”, a raspuns cu fala „supereroul”.

    • Cred ca hiperbolizarea lui Putin, care e doar un avatar al unui sistem, ca si ei au d-ala, e o eroare.
      Rusia e mai mult decat Putin si penetreaza informal societatile libere prin micii oligarhi detinatori de cluburi sportive, industrii si presa, si prin mafioti ce ruleaza marfuri si traficheaza persoane.
      Fatuci bine construite „asezate” unde trebuie determina decizii politice si strategice, etc.

      Intre Sam si Ivan nu sunt mari diferente, daca ne uitam la ce ni se intampla.

      Ce e de laudat la Rusia este ca a reusit sa trasforme prebusirea blocului estic din ’89, care era o infrangere, intr-o victorie pentru sine.Prin energie stapanesc UE si pot reface URSS cu noi membri din vest.
      Ceea ce parea sa foloseasca material/economic Germaniei si Poloniei si politico-strategic americii astazi pare sa foloseasca exact Rusiei.
      Germania sa nu fi realizat oare ca fara centrale nucleare(inchise in anii 90 de asa zisii verzi-afiliati unui anumit personaj ) nu poate avea industrie, si ca energia necesara dezvoltarii trebuie luata de undeva?

      La momentul in care Gorbachov a batut palma cu america si europa cred ca nimeni nu imagina resetul din zilele noastre.

      Sa nu idealizam Rusia, ci s-o privim in modul.Astazi cand postam suntem pe partea cealalta si pe buna dreptate, pana la urma Gorbachov ne-a aruncat, pe noi si restul la lei, si vedem si rezultatul in dezindustrializare si depopulare.
      De bine de rau am ramas intregi ca stat, insa Jugoslavia si Cehoslovacia nu mai exista, si cred ca meritul faramitarii apartine lui si Rusiei.

      • Greșit, separarea Cehiei de Slovacia s-a făcut în mod amiabil, fără implicarea unor terțe state.

  4. Sefu,

    Prin amabilitatea lu’ matale cu scuze ptr off si aparenta „bulire” (buyling) a unui coleg de forum.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––
    Fragmentel a comis urmatoarele :
    De aceasta data, insistenta americana cu care se incearca sa se capteze interesul international pare sa fie si un rezultat al unei mandrii ranite, dupa ce chinezii au aselenizat recent pe partea nevazuta a Lunii, o performanta fara precedent mondial. La aceasta competitivitate spatiala si cosmica impresionanta a Chinei se mai adauga si recunoasterea, cu ingrijorare invidoiasa, de catre miliardarul evreu american George Soros ca in materie de inteligenta artificiala chinezii au luat-o mult inainte.
    Cel putin pe baza acestor doua indicii majore, incepe sa capete sens ipotezele privind complexul de inferioritate al SUA si incercarile de contracarare perceptiva. Aceasta din urma este mult mai la indemana decat inspiratia tehnologica, care pare sa fi secat, dupa captura de razboi a cercetarii stiintifice si tehnologice prin ocuparea teritoriala a Germaniei de Vest, in uma celui de-al doilea razboi mondial.

    Nu, nu este vorba doar de „ un rezultat al unei mandrii ranite” si „complexul de inferioritate al SUA” care nu se egzista , ci rezultat al unei doctrine (din ce stiu cea mai recenta doctrina publicata) care zice ca SUA nu vor tolera sa piarda avansul tehnologic sau economic …. In conjunctie cu efectele tarzii ale Reagseconomics.
    Daca binevooiti sa va amintiti in timpul lui Reagan a inceput „delocalizarea” industriilor din SUA …. Dintai otelarii (ma rog cam poluau si oricum SUA mai produc hotel necesar pastrarii suprematiei militare) apoi alte industrii . In schimb au inceput canibalizarea feroce a propriilor intreprinderi (adica afacerile alea care produceau si ele ceva tangibil). Care erau preluate , de destule ori, „osatil” ca sa fie dezmembrate si vandute „pe piese componente” (cam cu toti ati vazut filmul Pretty Woman … insa cati ati remarcat o vorba a Frumusicai : „A! Tu faci ca aia care fura masinile , le dezmembreaza si vand piesele!”). Unii au castigat bani buni, chiar exnomr de multi, insa per total SUA au pierdut : a scazut numarul de calificati (muncitori industriali care erau numarati in „clasa de mijloc”) si a crescut numarul de angajati in „servicii” ce nu presupun ce intelegem prin calificare … si intre toti a crescut numarul de … guarzi!!
    In paralel a crescut importanta sectorului financiar si a celui de servicii juridice (avocatura) …. Cu corolarul ca intreinderile au inceput sa isi castige parte din profituri prin mijloace cel putin discutabile (v si „Capitalism: A Love Story,” partea aia in care firmele fac asigirari pe viata salariatilor .. practic pariuri ) sau dezvolatnd importante sectoare financiare …. Scazand importanta sectoarelor „traditionale” . Pe aceasta tendinta s-a ajuns ca cei mai buni tioneri americani sa fie tentati sa urme3ze studii finaciare si juridice , delasand studiile pytr sectoiarele tehnice de varf (iar film … unu despre criza din 2008. Un june angajat care se ocupa de calcul „derivatelor” zice ca de fapt studiile sale erau ptr industria spatiala .. A da seful sau zises ca „in definitiv noi nu lansam rachete!”).
    Ori, daca cele mai starlucite mintei dotate ptr matematica si fizica se irosesc in zonele financiare …. cine Scaraotchi sa se mai ocupe de „fleacuri” ca inovatia??!! (ca cu taoat captura aia germana a exista si o cercetare americana … cu mari rezultate

    Pe de alta parte China a profitat din plin de delocalizari. Sub conducerea lui Deng China a „decolat la verticala” ….. Ma rog cam toti stim .. Insa aceasta decolare are si pandantul unei pregatiri a tinerilor chinezi. Ei sunt indrumati catre studii tehnologice .. si sprijiniti. Din povestiri de pe Internet .. in faculktaile americane tineri chinezi printre studenti o sitare sa zic „ambigua” . Nu sunt nevoiti sa caute micle slijbe ca studentii americani … insa li se cer rezultate academice care ii silesc la toceala si … prezenta. Nu prea au timo de distractii dar n nici bani si ingnl nu au abni de cheltuiala. INsa studentii chinezi din SUA isi permit toate manualele si cartile de care au nevoie (de la scumpe foc pana la inebunitor de scumpe!) , cele mai bune calcutatoare (nu ptr jocuri!) si orice soft le este necesar dpv profesional. Sub acest aspect tinerii chinezi sunt „bogatasi” .. si daca Fragmnentel zicea „ au aselenizat recent pe partea nevazuta a Lunii,” pe pariu ca unii care au lucrat erau tocilarii din facultaile americane care nu iarba, putine petreceri , distractii samd….

    La asta se adauga faptul ca poporul chinez este un popor de veche traditie culturala (poa cea mai veche din lume!!!!) , convins ca este singurul popor civilizat, mandru de istoria sa si dornic sa repare „scurtul hiatus” (de numai 2 secole) dintre 1800 si 1990. Si care are si o traditie si cultura a rabdarii , a termenlor lungi, a efortului sustinut si a devotamentului fata de Stat (asta din urma deriva din confucianism) …..
    Aceasta combinatie a dus la noua China. Care nu s-a multumit doar sa „asimileze” (cam abuziv) realizari precum Maglevul sau sa cumpere Rover (de la care o sa invete cum se finiseaza in mod decent un automobil. A da – marcile germane au un finisaj cam , cu indulgenta , mediocru) ci .. ci ….
    – Au progresat (cam mult zic amerlosii) in ce priveste inteligenta artificiala
    – Au progresat in domeniul sa zicem al telefoniei (e mai mult) astfel ioncat tehnologia 5G e chineza. Se pare ca sucarul este dublu : avnsul tehnologic care va duce la un avns comercial si faptul ca oragnile de specialitate din Uniunea Sovietica Ailalta nu pot sparge criparea Huawey
    – AU progesat in domeniul cam obscur (ptr noi astia … ) zis al calculatoarelor cuantice. E drept ca IBM ramane in frunte … insa chiar si locul 2 aduce China intr-o pozitie inatacabila economic
    In plus un experiment din 2016 a impus China ca „superputere cuantica” (v https://www.technologyreview.com/s/612596/the-man-turning-china-into-a-quantum-superpower/ si
    https://www.wired.co.uk/article/quantum-computing-china-us )
    Ma rog asta este difernta intre o economie finacniarizata si una mai traditionala (cam ca intre Galitia si Manchester in sec XIX), intre o societatecare impinge tmerii cei mai dotati spre calcule de „derivate” si alta care ii impinge spre lansat de rachte …..

    E si acum iar zic de doctrina aia zisa Project for the New American Century(PNAC) … se pare ca in unele domenii SUA risca sa piarza superioritatea tehnologica .. cat despre cea economica… Cum am mai scris (si pe aici) succesul proiectului chinezesc One Belt One Road ,unicul proiect „geopolitic” din istorie, nu doar ca va propulsa China ca Prima Putoare Economica dar va crea un urias ecart intre China si SUA (cam cum era ala intre SUA nomber 1 si Japan nomber 2 ) … carer va fi devastatir ptr d’alde Soros .. sa nu mai zic care ar fi urmarile asupra Regelui $ si a enormei datorii a SUA.
    Partea proasta , da proasta este ca si daca SUA ar dori sa inverseze trendul ar dura ceva pana ar recupera pagubele induse decenii la rand de politica de delocalizare (adica vreo 20 de ani in care tinerii au fost directionati catre „finanta” nu spre tehnologie) …

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    E draga Fragmentel … cum sa iti zic ….. vezi tu parte din „erorile” analistilor SUA , mi se pare, provin dintr-o adpatare partiala la cultura de tip european …. O eroare pe care o repeti si tu daca ma iau dupa consideratiile tale privind Thule (ptr orice ins cat de cat familiarizat cu cultura profunda europeana Thule nu evoca nasizmul ci o legenda desspre Ultimul Taram , cel mai indeparat loc de pe pamant sau … cea mai indeprtate planeta fata de soare).
    Vezi tu acei analisti pot fi scuzati ca dunt conditionati cultural de un „filtru etnic” INSA tu ce scuza ai ?!!!

    • Daca vreti .. ca sa folosesc limabjul papagalicesc destinat „intelctualilor” cele mai de sus sunt ilustrarea opozitiei dintre o cultura care are la baza Haben vs uneia bazata pe Sein sau mai bine sind gewesen

      • Nu văd diferențe pe fond față de ce a scris, mai sintetic, Fragmentarium.
        Cele două expozeuri sunt complementare.

  5. Olguta despre Codruta:
    Am trăit s-o văd și pe-asta! Laura Codruta Kovesi se plânge ca e abuzată de „statul de drept”! Când? Exact când își făcea campanie sa devină procuror șef european… Pe bune? Sa le spună asta celor care au fost acuzați fix in campanie electorală! Pai sa aibă încredere in Justiție, zic! Ca parca așa era șlagărul „penalilor”… Și, ca să lucram cu materialul clientului, „niște penaaaaali… vor sa conducă țara!” Bine, in speța de fata, chiar Europa! Sau „in politica nu exista prezumția de nevinovăție (ea fiind susținută politic de grupul PPE), iar persoanele asupra cărora planează suspiciuni rezonabile trebuie sa facă un pas lateral”.
    Bine zis!

    • Pentru mine Olguța şi Codruța sunt făcute EXACT din acelaşi aluat. Curat întâmplător, din cauza profesiilor, absolut circumstanțial, sunt de părere că au nimerit în tabere diferite. Ambele au tupeu, neruşinare şi sunt de vânzare. Nicio diferență principială între dânsele. Să nu se burice într-aiurea.

      O mie de ani nu mai votez psd, cu toate că de când am buletin nu am votat NICIODATĂ cu alții.

      • Corect, în afară de tupeu și anumite calități specific feminine, nu văd nimic deosebit la Olguța Vasilescu.
        Din perspectivă politică, Elena Udrea îi dă clasă. Dar și acesta din urmă ,,a crescut” în spatele unui bărbat puternic. (Z)

  6. A venit momentul clarificarii unor pozitii pe zona politicii externe, pentru Presedintele Romaniei, facatorul politicii externe romanesti, in relatie cu aliantele si parteneriatele strategice pentru care Romania a lucrat atat de mult ca sa ajunga membra si partenera.

    Trebuie sa-si asume nu politica penala, care e atributul Justitiei Independente si CSM, si probabil declaratiile si atacurile la sectia speciala ar trebui sa inceteze imediat, ci decizii care ne implica pe noi toti in legatura directa cu o alianta militara si strategica PRO-SUA, la care s-a lucrat aproape 30 de ani de zile..

    14 Februarie , „The Jerusalem Post”

    „Pence calls on EU to withdraw from Iran nuclear deal”

    „Pence accuses EU of setting up a scheme „to break American sanctions against Iran ‘s murderous revolutionary regime””

    Vreau sa aud de la KWI o pozitie clara in legatura cu Iranul si intelegerea nucleara , sa stim si noi cetatenii cum se pozitioneaza Romania, tara NATO, aliat strategic al SUA.

    Eu consider ca tactica strutului in legatura cu acest subiect trebuie sa inceteze, acest fapt al ignorarii SUA pe doua teme, ce par legate intre ele(mutarea ambasadei din Israel pare legata), este din punctul meu de vedere motiv de suspendare pentru presedinte, pare tradare..

    Exista pericolul ca Romania sa fie asociata cu politicile antievreiesti ale Iranului.

    Anunturile si amenintarile belicoase publice proferate de ofiteri iranieni la adresa civilizatiei occidentale nu pot fi ignorate.

    Este inadmisibila lipsa de comunicare publica pe acest subiect din partea administratiei.

    Isi asuma KWI, care sustine nu stiu ce europa, o eventuala expulzare a Romaniei din NATO, datorita lipsei unei pozitii clare pe acest aspect CRITIC?

    Pe noi romanii cine ne mai apara?
    Ne sunt suficiente cele doua trei tancuri si trei avioane, la acest moment, cand la cateva sute de km avem un razboi civil deschis?

    De unde aceasta inconstienta ?

    Domnii Dragnea si Tariceanu au vreo pozitie pe tema Iran, in contextul actual, ca viitori posibili candidati macar?

    Daca esti pro-NATO si pro-SUA iesi public si spui lucruri nu taci.

    • Păi a făcut-o Iohannis la Bruxelles, cerând o prezență sporită a NATO la Marea Neagră.
      Expulzare din NATO? Asta e o glumiță de adolescent. Cum să renunțe alianța militară a expansiunii la avanpostul românesc ? Chiar nu v-ați pus întrebarea de ce a fost înființată DNA cu nb implicarea directă a FBI ?

      • @ZeV

        Lupta anticoruptie nu a lovit in pro-rusi insa, cel putin asa mi s-a parut mie, iar in americi sunt cel putin doua tabere.Sa nu fi fost niste steaguri false.PSD a sustinut integral integrarea in NATO si au fost si cei mai loviti.Nu pare sa existe simpatie dinspre Trump catre FBI-ul amintit de tine.

        Trump pune accent pe Polonia asa ca nu stiu cat de necesari suntem cu adevarat in NATO, nu cred ca suntem acceptati acolo neconditionat.Noi nu prea dam semne de sustinere a politicilor internationale generate de Trump, iar Trump mai are vreo 6 ani de mandat.
        Noi avem nevoie de NATO, dar nu stiu pentru cata vreme vor mai avea ei nevoie de noi.Cand zic NATO zic SUA si UK.
        Cand rusii au venit in anii ’40, nu au oferit ciocolata pe strazi, ci altceva.De fapt se vede in Ucraina ce ofera.

        A mai vizitat vreun presedinte american Romania, in ultimii ani?
        Obama parca n-a fost, si nici Trump, sa fie vreo 10 cred.De ce oare?

        Daca relatia directa nu este mentinuta la un nivel inalt, prin sprijinul politicilor americane actuale din Orientul Mijlociu, dar nu cu „madurizari”, probabil ca vom deveni si inutili.Si oricum suntem deja riscanti.Mai avem si obiceiul vechi de a juca la dublu, intoarcem armele des, iar politicile actuale nu par sa creasca increderea.

        Eu unul nu vad manifestari explicite de „iubire” dinspre SUA, cel putin de la ambasada si nici noi insine nu ne manifestam clar, strategic, poate au nevoie si aia de niste gesturi clare.

        Mai pe scurt, ar trebui sa avem grija de vrabia din mana si sa lasam cioara de lemn de pe gard in pace, s-ar putea sa fie si putreda.

        Nici consilierul lui Trump, fostul primar, nu sustinea vechile practici DNA.

        De fapt expansiunea de care vorbesti nici nu se produce, in Ucraina par sa fi fost francii la treaba si nu NATO.

        Daca Trump va considera alianta prea costisitoare este posibila o dizolvare si mentinerea doar a unor relatii/parteneriate bilaterale directe, cu Polonia vor avea una sigur, in ceea ce ne priveste pe noi am dubii.
        Daca ramanem singuri furcile nu ne vor fi de prea mare folos, daca mai avem si d-alea.

  7. ” Cine ridica sabia , de sabie va cadea ! ”

    Aici se incadreaza Cruduta Kovesi a carei cariera de tortionar probabil ca se va sfarsi zilele acestea . O muiere fara minte , cu grave probleme psihice si care cred ca abia acum realizeaza tampeniile pe care le-a facut in acesti ani si ca a fost folosita in jocurile altor ticalosi …

    Sper sa fie o lectie pentru toti dementii si exaltatii care au functionat ca si cozi de topor , nenorocind destinele unor oameni doar pentru a le face pe plac unor insi bolnavi de putere si bolnavi psihici ( Basescu si Iohannis ) !

    Dupa ce se va sfarsi episodul Kovesi sper ca va veni si randul celui care a construit tot acest system odios : Traian Basescu .

    Eu sper ca Bercea Mondial ( recent eliberat ! ) sa-i tina calea acestui ticalos si sa aiba cu el o discutie lamuritoare , asa ca intre barbati ! Puscaria ar fi prea putin pentru aceasta zdreamta de om numita Basescu Traian !

  8. Cea mai bună meserie este la protestărie
    MARȚI, 12 FEBRUARIE 2019
    În țările la care ne uităm cu jind, implicarea civică nu se face de dragul banilor, nu se face pentru a obține un salariu. Oamenii își rup din timpul lor, desprind câte ceva din resursele pe care le au și contribuie, astfel, la ceea ce consideră ei că ar schimba comunitatea sau lumea în bine. Unii se implică în acțiuni caritabile, alții aleg să fie voluntari pentru cauze sociale, alții se îndreaptă spre mișcările ecologiste, în timp ce există și unii care aleg să se implice în politici publice, punându-și la dispoziție priceperea și experiențele. Oamenii se asociază, dau naștere unor fundații sau altor organizații non-guvernamentale, dar arareori o fac pentru că nu au un alt loc de muncă și pentru că le este greu să găsească unul. Marile fundații caritabile sau cele care strâng fonduri pentru sprijinirea artelor au mulți membri, dar foarte puțini angajați. Banii strânși nu se duc pe salarii, ci înspre scopurile declarate ale organizațiilor. În general, atunci când apelezi la donații, dai socoteală, în fiecare an, donatorilor, explicându-le ce ai făcut cu banii lor. Cu cât apelezi la mai mulți donatori, chiar dacă aceștia donează sume mici, transparența devine mai importantă, obligându-te să faci totul public, în detaliu. Poate de aceea, fundațiile și asociațiile occidentale publică mereu rapoarte financiare amănunțite. Și, poate de aceea, fundațiile și asociațiile occidentale nu plătesc pentru salarii și onorarii mai mult de 15-20% din sumele strânse din donații și alte finanțări.

    Atunci când o organizație a societății civile pretinde de la autoritățile statului transparență totală, cel mai bun mijloc de a o impulsiona este acela de a da ea însăși exemplu. Știm ce salarii au angajații statului, știm, din declarațiile de avere, și ce alte venituri obțin, dar nu știm, în România, care sunt salariile boierilor ONG-urilor. De cele mai multe ori nu știm nici măcar ce fac respectivele ONG-uri cu banii pe care ni-i cer.

    Să luăm, însă, un exemplu concret: comunitatea Declic, reprezentată legal de către Asociația Efectul Fluture.

    Ei bine, Declic este aproape transparentă în ceea ce privește veniturile și cheltuielile. Iar ca urmare a acestei transparențe aflăm că, din 2015 și până în 2017, costurile salariale ale Declic au reprezentat între 75% și 57% din totalul cheltuielilor comunității (75% în 2015, 83% în 2016 și 57% în 2017). Dar procentele pot fi ușor înșelătoare. Căci bugetele Declic au crescut de la an la an. Astfel, în 2015 s-au cheltuit pentru salarii și colaborări 127.278 de lei, în 2016 s-au cheltuit 259.572 de lei, iar în 2017 s-au cheltuit 265.630 de lei. Ei numesc aceste cheltuieli “costuri de echipă și voluntari”, diferite de costurile operaționale și de cele pentru deplasări. În 2017, Declic a avut venituri totale de 788.520 de lei și cheltuieli totale de 507.269 de lei. Din această sumă, 41.836 de lei au fost costuri operaționale, iar restul au fost costuri iscate de campaniile Declic. Din costurile pentru campanii, 90.070 de lei s-au dus pentru întreținerea bazei de date, 41.934 de lei s-au cheltuit pentru “materiale diverse”, 34.273 de lei au fost costuri de deplasare și 33.526 de lei au fost costuri pentru publicitate. Restul, adică 265.630 de lei, au fost costurile pentru echipă și voluntari. În 2017, Declic avea o echipă formată din cinci persoane și mai avea trei voluntari constanți. Putem spune, așadar, că fiecare dintre cei opt membri ai echipei extinse câștiga lunar, brut, undeva între 1.000 și peste 4.000 de lei. Pentru ce? Pentru petiții online și agitație pe Facebook. Cel puțin astea sunt campaniile pe care Declic le prezintă pe propriul site.

    E greu de spus dacă persoanele respective mai au și alte locuri de muncă sau alte surse de venit. Dar de la înălțimea a 3-4.000 de lei lunar e ușor să te uiți scârbit la asistații social. Iar când câștigi 4.000 de lei pe lună doar făcând petiții, promovându-le pe social media sau chemând lumea la proteste, nu diferi prea mult de un angajat al statului care-și face unghiile de dimineață până seara, lângă cafeluța cumpărată din banii instituției.

    Sigur, fiecare face ce vrea cu banii lui. Îi poate dona pentru orice cauză vrea. Dacă vrei să dai bani cuiva pentru a te învăța ce informații ai voie să citești, ce trebuie să strigi la proteste, cum să gândești, pe cine să urăști și cui să-i ridici statuie, foarte bine, e alegerea ta. Măcar nu pui banii într-o mână întinsă care nu știe să vândă o poveste.

    P.S.
    Când te cheamă Dide şi cu Matei la un protest unde şti că îi vei întâlni şi pe unii ca Bot, Bădiţă, sau Angi, cum să nu laşi totul, sau dimpotrivă să-ţi iei cu tine şi copilaşul de patru anişori şi să te prezinţi la datorie !
    Sictir !

  9. Dl. Popescu a spus „Qui bono?” si ne-a parasit. O intrebare valida, mi-o pun si eu. Scriu aici de atita timp de tirania lui Basescu, a sculelor lui, ca sa vina apoin serbanfl sa ma certe ca vreau asistenta sociala in Romania, diasporean nenorocit ce sunt. Unde dai si unde crapa! Sa imi vad totusi de treaba. Cu asemenea „frati romani” imi e totusi mai bine prin strainatatzurile alea multi culturale.

    • USSR cruce plus au atacat toata ziua justitia si procuratura, si anume sectia speciala, prin diversi insi via presa.
      In sectia speciala sunt multi procurori din DNA, de ce n-am avea incredere ca sunt profesionisti.De unde vine neincrederea.

      Este inadmisibil acest atac concertat al dreptei la adresa justitiei.
      Este un atac politic la Independenta Justitiei, oricum am privi.
      Politicul incearca sa influenteze justitia aparand neconditionat o persoana, desi probele din dosar nu sunt cunoscute.
      Toti fanboii feisbucari isi dau cu parerea, ataca si cer disparitia sectiei.

      Justitia Independenta decide , si nu ussr sau feisbuc.

      Sau facem de-acum pe strazi tribunale ale poporului ca-n anii ’50.

      @Ana

      Lia Olguta Vasilescu nu poate fi asociata cu personajul amintit.
      Nici fizic si nici intelectual.
      Chiar nu au nimic in comun oricum le-am compara.
      Olguta nu poate fi un argument in a vota sau nu.

      Mutarea contributiilor trebuia facuta, daca asta o fi motivatia pentru care o urati.

      • No problemo 🙂 Imi face realmente placere sa dialoghez cu oameni deschisi. Sunt absolut de acord cu comentariul despre justitie si oarba Europa. Kovesi e astazi norocoasa cred, pentru ca ea va avea parte de un proces just, bazat pe probe, spre deosebire de multe procese pre-fabricate din era in care ea si SRI erau stapini peste libertatea oamenilor.
        De acord si ca Orban a facut multe lucruri bune pentru unguri. E un tip de patriotism pe care sper si ai nostri sa stie sa il implementeze in relatia cu cei mari si tari.
        De acord si cu inzestrarea armatei romane.
        Azi sunt foarte agreabil cu toata lumea 🙂
        Un weekend bun tuturor!

      • Nu Olguța a decis mutarea contribuțiilor (de fapt Olguța nu a decis nimic niciodată) ci Darius Valcov.

    • Nu vă grăbiți să luați decizii pripite și radicale.
      Este nevoie și de dvs, nu suntem foarte mulți, majoritatea migrând spre alte rețele de ,,socializare”.

  10. Unii s-au saturat de democratie

    Acum 29 de ani o tara intreaga a fost socata de zisele lui Brucan – „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani” – si ptr asta a fost combatut de insi af
    lati si la dreapta si la stanga spectrului politic.
    Insa, acum, observam ca poate Brucan a fots generos .. caci se pare ca dupa 29 de ani ne-ma saturat de democratie si unii vor ca din nou sa ne asculte Securitatea , sa traim sub spectrul delatiunii care devine o virtute (si un mod de a scapa nepedpesit si cu averea intacta ) iar procuratura este Justitia si cei care aplica represiunera sunt deasupra legii. Sau cum zicea Pruna „drepturile omului sunt un lux” – cestie pe care nici Ceausescu nu a zis-o asa de franc (el o scalda cu „dreptu la munca” samd).
    Zilili astea unul dintre fii actorului Caramitru (ala cu “Mircea fa-te ca lucrezi!”) in calitatea sa de politician USR a produs niste mesaje ….

    [quote]

    MESAJUL MAFIEI
    Ce ne spun nenorociții penali în zilele astea. Propaganda proștilor și ticăloșilor :
    condamnatii penali pentru coruptie trebuie amnistiați – dar procurorii anti-coruptie ar trebui imediat arestați pe baza denunțurilor acestora
    – ce spun condamnații penali fugari este literă de lege – însă ce spun UE, Statele Unite, Președintele, Comisia de la Veneția nu contează
    – un condamnat la 8 ani de pușcărie in prima instanța poate conduce de-facto guvernul – dar o procuroare acuzată printr-un denunț absurd făcut de un mafiot condamnat și fugar nu își mai poate face meseria, nici măcar în străinătate
    probele colectate de serviciile statului nu sunt acceptabile in instanță – dar niște poze făcute de mafioți da
    un complet de judecători nu este valabil pentru ca nu este “tras la sorți” cum vor ei – dar o secție de anchetare a procurorilor care este contrară tratatelor UE (obligatorii conform Constituției) este.
    Mesajul lor e clar – asta e țara noastră, a mafiei, voi nu mai aveți loc in ea. Sau va plecați capul sau va distrugem. Mesajul nostru este – NICIODATĂ. Voi veți putrezi in închisoare , jigodiilor. Dacă e război – război sa fie !!!!”, a scris Andrei Caramitru.[/quote]
    https://www.stiridiaspora.ro/andrei-caramitru-mesajul-mafiei_413542.html

    [quote]
    „Jigodiilor !!!!
    Doar intr-o singura zi:
    – vor sa o blocheze pe Kovesi să ia postul la UE cu orice preț. Inclusiv cu arest dacă e nevoie
    – Dorneanu o bagă in beci fără lumină pe șefa ICCJ : presiune ca pe vremurile lui Stalin
    – Jandarmeria are buget mărit cu 500% pentru „armament de război” și cu 6200 de mânuitori de pulane în plus . În an electoral.
    Dacă nu scăpăm de ei o sa scape ei de noi – nu o sa avem unde sa ne mai ascundem. Și nu o sa fie blânzi – ne urăsc mai mult decât îi urâm noi pe ei. E ultima luptă. Ora 23:59. Treziți-vă !!!!!”
    https://www.stiridiaspora.ro/caramitru-despre-cazul-kovesi-jigodiilor_413473.html
    [/quote]

    [/quote]

    Gagiul asta e mai cabotin decat tac-su („Mircea fa-te ca lucrezi!”) Pacat de anii irositi cu atata scoala …
    Scriu asta ptr ca :

    1) probele colectate de serviciile statuluica sa fie acceptabile in instanță trebuiesc obtinute in baza unui mandat dat cf legilor. Asa e in tarile democratice, civilizate . Naspa este ca la noi unele probe au fost obtinute in fara unui mandat (caz in care nu pot fi folosite in instanta .. Insa „pe sest” pot fi indicii care sa fier folosite ptr a stange probe. De ex ai inrewgistrae in fara cadrului legal cu unii care pun la cale sai zic ca au facut ceva. Nu poti folosi probele .. insa poti sa ii surprinzi facand o ilegalitate, sau stii unde sa te duci sa cauti. Si poti face asta .. pen ca „politia actioaneaza si pe baza unor informatii confidentiale” .. nu trebe sa zici „cu spijinul oraganilor”)

    2) denunturi .. Sunt ele utile, necesare. Insa in uotimii ani procuratura s-a bazt mult prea mult pe denunturi in loc sa lucreze adica sa stranga probe. Si de nunturile .. hai pe bune erau de la insi care erau acuzati der fpate penale sau chiar condamnati. A se vedea cazul Micirsoft cand Claudiu Florica a iesit linistit si cu milioanele furate in buzunar!!! Ca denuntase!!!

    Adica tot ce am crezut in anii socialismului despre „drepturile omului”, tot ce am sperat in anii 90 in privinta „drepturilor omului” devine caduc dpv al lui Andrei Caramitru ….
    3) un complet de judecători nu este valabil pentru ca nu este “tras la sorți” cum vor ei</b nimic despre faptul ca intr-un stat „de drept” completu trebuie constituit asa cu scrie la lege!

    Adica se pare ca o parte din societeta romaneasca s-a saturat de democratie Partea aia presupus inteligenta si intelectuala .. SI asta imi aduce aminte ca si in interbelic dupa 20 de ani cam aceiasi se cam saturasera de democratie …

    Si mai zic ceva : Dacă e război – război sa fie – asa au inceput si bolsevicii in 1917.

  11. Analizand retrospectiv ultimii 14 ani de abuzuri inimaginabile din Romania , constat ca doar in ultimii 2 ani jumate s-a facut cate ceva pentru curmarea acestor abuzuri si ca ADEVARATII EROI ai acestei lupte impotriva abuzurilor sistemului securist nu sunt cei din PSD ci niste lupi singuratici : cativa jurnalisti de la Antena 3 ( Badea , Gadea , Ciutacu ) , dl. Dan Voiculescu , Sebastian Ghita , fratii Cozma si Valer Dorneanu .
    Practic , acestia au luat lupta contra abuzurilor pe cont propriu si cu un curaj nebunesc au demontat incet , incet tot acest sistem securistic care a nenorocit aceasta tara .
    RESPECT celor de mai sus si RUSINE PSD-ului , un partid de japitze si de lasi !

    http://flux.md/stiri/ilie-serbanescu-ue-a-luat-totul-romaniei-economia-nationala-decizia-nationala-identitatea-nationala?

  12. Dl. Pompeo Mike a facut o vizita in Ungaria, unde se presupune ca au discutat chestii mai greu de digerat public. Ce succes a avut aceasta vizita? Pai imediat dupa ce dl Pompeo si-a digerat gulashul, dl. Viktor Orban a declarat ca Ungaria nu isi pune bazele pe NATO si ca trebuie sa se inarmeze, ca sa faca fata unui atac din orice parte ar veni el (se gindea la cine anume, Romania?). In acelasi spirit al partneriatului „special” cu SUA, dl Orban a lasat sa se inteleaga ca ungurii continua relatia calda cu rusii, indiferent de cit se shifioneaza SUA. Bun, avem multi prieteni in jur…

    La rindul sau, dl Ministru de Externa al Ungariei, a facut un popas la Chisinau, unde l-a asigurat pe amicul Dodon de minunatele perspective ale prieteniei ungaro-…hmm, era sa zic „ungaro-moldovene”, dar evident ei pe unde merg solidifica relatia cu Rusia,, in detrimentul dorit pentru Romania.

    Ungaria a cam uitat de iubita ei din tinerete, America. E o fatuca tinara si seducatoare la Est care-i promite tot ce-si doreste prin tirg. La Vest Germania o ingrasa cu bani si investitii. Ungurii o duc mai bine ca niciodata. De ce ar mai sta cu batrina America la brat?

    • Sunt nevoit sa riposteaz😀

      Orban nu o duce bine deloc, aseara citeam pe express.co.uk o stire cu Orban si Ceausescu.
      Asta m-a si facut sa dau click.
      Orban are probleme cu natalitatea, si zic ziaristii englezi ca asta vrea sa aplice politici ceausiste pentru crestere.Erau si niste poze cu copii romani „concentrati de la momentul anilor 90.
      Are oferte si pentru harcov daca nu ma insel, bonusuri pentru spor.

      Aia insinuau in articol ca daca un stat isi propune cresterea natalitatii rezulta obligatoriu copii institutionalizati.
      Stim foarte bine discutia despre avorturi, inclestarea intre doctrina crestina si libertatile si drepturile femeii.
      De unde rezulta ca-n estul Europei, nu e bine sa se obtina spor pozitiv, e mai bine cu repopularea fortata.

      Aceasta conceptie ma face sa-mi pun intrebari si imi aduce aminte de discursurile unui fost contracandidat al mezinului Bush.

      Deci Europa are nevoie de repopulare pentru ca n-arecine lucra, dar nu o repopulare din interior, ci din Orient.

      Vizita din Rep Moldova pe care trebuie s-o reintegram o fi fost facuta in virtutea unor conexiuni istorice, alanii/iazygi/jazi/gagauzi, au trecut si pe acolo via Iasi catre Panonia.

      Si in contextul lepadarii de SUA a lui Orban, Romania trebuie sa creasca finantarile pe aparare, dar nu in folosul NATO neaparat, ci in folosul direct propriu.
      Facem autostrazi dar si numarul tancuilor ce le pot strabate trebuie sa fie serios.
      Cresterea capacitatii de autoaparare poate descuraja diversi, si da siguranta investitorilor seriosi veniti in Romania sa PRODUCA.

      Orban a luat foarte multe decizii bune pentru propriul stat, din multe neputem inspira.

  13. 16 Februarie, „The Jerusalem Post”

    Articol
    „Pence, Markel trade jabs over which is emboldening Iran”

    „We cannot strngthen the West by becoming dependent on the east”

    „”The time has come for our European partners to stand with us and with the Iranian people”, Pence said.”The time has come for our European parners to withdraw from the Iran nuclear deal.”
    „We have the regime in Tehran that s breathing out murderous threats, with the same vile antisemitic hatred that animated the Nazis in Europe”, Pence told reporters on Air Force Two before landing in Munich.””

    Iar in presa rusa rt.com

    Articol
    „West ‘starts listening to Russia’:Lavrov says European want better relations after Munich talks”

    „Europeans want relations with Moscow to go back to normal, Russian FM Serghey Lavrov said after a long chain of meetings in Munich, Germany, adding that Europe is increasingly ready to listen to what the Kremlin has to say.”

    Ma indoiesc ca SUA o sa asiste pasiva la ce fac europenii cu rusii si iranienii, si probabil ce e in Franta va fi si-n Germania cat de curand.

    SUA a invins in ambele razboaie mondiale, pe de o parte, iar Germania a fost statul infrant/looser in ambele, pe de cealalta parte.
    S-ar putea ca scopul Rusiei , destructurarea NATO, sa fie atins, si odata cu el prebusirea UE, insa nu cred ca Germania de dupa va mai avea influenta de ieri sau macar pe cea de azi dupa deznodamant.

    Nu cred ca Axa va avea succes sprijinind Iranul clerical, si nu inteleg nici ratiunile pe termen lung, de ce se insista.
    Dupa ce Iran obtine tehnologia pentru centrale nucleare(conform propriilor dorinte declarate) ce o sa se intample, o sa mute francii toate fabricile de automobile acolo, sunt aia mai productivi.Sau daca aia obtin tehnologie nucleara pentru rachete, simplul ajutor oferit de vest ii va proteja de rachetele molahilor, indreptate catre „necredinciosi”(ghiauri)?Sunt sirienii primiti un eventual scut uman in Europa?

    Germania pare sa uite complet de Israel, care se simte amenintat de orice stat „creste” in zona.Oricum apararea avansata israeliana va genera consecinte si-n Iran, ca si-n Egipt, Siria sau Irak.

    Se anunta un viitor agitat pe glob, dar poate si pentru ca unele state europene se extind mai mult decat le este patura.Tehnologia nucleara nu poate fi oferita totusi unor state cu organizare de tip tribal.

  14. Liber la speculații.
    Codruța susține că procurorii știau că ea are bilet de avion pe 15 februarie și de aceea au stabilit data de 15 pentru audieri.
    De ce să nu presupunem și invers? Codruța a aflat „pe surse” că audierea va fi pe 15 și și-a luat bilet pe 15, deși interviul la Bruxelles e pe 26 februarie.
    Eu cred că e mai plauzibilă presupunerea a doua, avînd în vedere intervalul mare dintre plecare și interviu, 15 – 26 februarie.

    • Se face apel la sustinerea persoanei la nivel global, tribunale populare o vor apara pe strazi din Calcuta la Buenos Aires, si de la Klausenburg la orasul lui Bucur, nu conteaza probele, ci imunitatea data apriori si simpatia creata in media.
      Pai ma gandesc la Udrea, femeia aia a avut in primul tur 5% din voturile participantilor, aia de ce nu au iesit s-o sprijine, s-o scape ?
      Deci tot ce trebuie unui suspect, ca sa scape de justitie, sunt multimile de fani activisti.
      Fanii fac legea, pai nu.

      Dar nu exista doar fani feisbucari, astazi, alti fani, sa le zicem hateri, profita de ziua frumoasa, insorita si se bucura la gratare.
      Sustinerea este astfel infaptuita prin mici si bere.

      Poate daca se inscrie, chiar in minutul 90, chiar si din penalty, „in al doilea mitan”, lumea va iesi pe strazi ca in perioada „echipei de aur”, sa sustina justitia eliberata.

Lasă un răspuns