22 de gânduri despre “„Ideea politică a schimbării” – on-line

  1. Pentru ce ni se întâmplă acum toți suntem vinovați, fără excepție și o merităm cu vârf și îndesat.
    Fie că am vândut tot ce era vandabil aproape pe nimic, fie că am dezmembrat și furat ,,mormanul de fier vechi” (în ,,viziunea” lui Petre Roman), fie că am tolerat, ba chiar am încurajat ca toate acestea să se întâmple, cu toții vom duce în morminte blestemul execuției lui Nicolae Ceaușescu chiar în prima zi a Crăciunului.
    Am vrut pământ, am vrut proprietăți, am vrut comerț liber (fără taxe la vamă pe geci, aur și diverse), am privit Occidentul ca pe noul Eden (unde doar câștigi cu nemiluita și plătești sume… modice pe utilități, chirie și hrană), am vrut musai să ne dăm libertatea pe intrarea în închisorile de lux numite UE și NATO, în câteva cuvinte, am crezut, ca fraierii, că lumea educata a Vestului ne vrea doar Binele Suprem fără să ne ceară mare lucru. Ei, aici ne-am înșelat cel mai tare: De fapt au vrut de la noi o ,,nimica toată”: Resursele și Suveranitatea.
    Dacă le-am dat benevol, să fim sănătoși și să nu ne mai agităm de pomană… și să luăm exemplul animăluțelor de casă: Nu vedeți ce bine o duc cățeii și pisicuțele care nu cer prea mult și intră mereu în voia stăpânilor ?

  2. Că tot e la modă :

    „Eficiența vaccinurilor antigripale

    Multă lume este foarte sceptică in privința eficienței vaccinurilor antigripale. Și eu tind să cred că pe bună dreptate.
    Virusurile gripale răspunzătoare de epidemiile sezoniere, adică virusurile influenza A (si B, dar mai puțin) suferă rapid mutații ce duc la tulpini noi, diferite de cele inițiale. Mutațiile (produse prin două mecanisme: drifting și shifting) se petrec atât de rapid, încât la inceputul unui sezon de gripă avem o tulpină (sau două), iar in 2-3 luni, la sfârșitul sezonului avem o cu totul altă tulpină circulantă (sau mai multe).
    Acest fapt face ca vaccinurile conținând tulpina inițială (de la inceputul sezonului) să fie eficiente (valabile) aproximativ 2-3 luni de la recoltarea tulpinii circulante. Dar, atenție!, de la recoltarea tulpinii până la punerea pe piață a vaccinului durează 18, 24 sau chiar 36 de luni , astfel in vaccinul antigripal recomandat pentru 2017-2018 vom avea tulpinile circulante in … 2014-2015.
    (Cine nu crede, să citească spre exemplu prospectul detaliat al vaccinului Vaxigrip Tetra – Sanofi Avensis, la pagina 6, secțiunea despre conținutul vaccinului: https://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_9198_10.08.16.pdf )

    In plus, virusurile influenza A sunt clasificate după două combinația a două tipuri deproteine de pe suprafața lor, Hemaglutinina (de 18 tipuri) și Neuraminidaza (de 11 tipuri), existând 198 de combinații posibile (de genul H1N1, H3N2, H5N1 etc.) , plus mutațiile.
    Astfel, mie mi se pare că șansele de a nimeri cu tulpinile vaccinale, exact tulpinile circulante, la 2-3 ani distanță sunt atât de mici incât nu știu dacă pot fi luate serios in vreun calcul.
    Dar fiecare este dator să gândească cu mintea lui, nu să creadă tot ce spun alții.”

    • Vorbeam săptămâna trecută despre acesr subiect ( gripa) cu nişte prieteni din Germania şi tocmai îmi spuneau că doi dintre cunoscuţi de-ai lor deşi se vaccinaseră erau în prezent răciţi cobză !
      Mai mult de-atât mi-au spus că ei nu se mai vaccinează deoarece anul trecut cineva s-a vaccinat în noiembrie, iar în aprilie a făcut o gripă de era să se cureţe ! Medicii i-au explicat că substanţa activă din vaccin a fost ceva mai diluată la seria cu care s-au vaccinat !
      De aceea au zis că nu s-au mai vaccinat . Acum le trimit articolul care explică mult mai bine toată problematica !

    • Ceva adevăr este în articol. Cert este că acum vreo 20 de ani, prin ’95, dacă nu mă înșel, m-am vaccinat pentru ultima dată împotriva gripei. Era în America.
      Dupa vaccin, am făcut o formă de gripă îngrozitoare care m-a ținut 2-3 luni. Eram bolnav de peste o lună și am plecat urgent la București având temperatura 38 de grade. După două săptămâni m-am întors la fel de bolnav cum plecasem și gripa a mai durat o lună.
      Doctorul mi-a spus că nu trebuie să mă mai vaccinez, deoarece sunt incompatibil, bla, bla, bla, bla.

      OK, deși de atunci nu m-am mai vaccinat, n-am mai făcut gripă, chiar dacă Anca cădea la pat în fiecare primăvară. Și cum în ultimii ani ajungeam în România prin Februarie-Martie, prima săptămână era săptămâna de doftoriceală a nevestei.
      Că a fost o tulpină pentru vaccin care a dat ”lăstari” ce s-au dovedit rezistenți sau nu la alte forme de gripă, nu știu, dar se pare că eu, după episodul acele cumplit de gripă, am devenit imun. Să bat în lemn.
      Părerea mea este că orice vaccin, pentru orice boală, este mai bun decât să dai cu banul, așteptând să te lovească sau să te ocolească boala. Totuși, suntem în secolul 21.

  3. Scuze pentru off-topic, din nou.

    Nu exista scapare din acest scandal , oriunde zapezi.

    In Capitala exista un primar care urla apriori, dupa ce a luat o mica pauza binemeritata, ca n-are bani de modernizare infrastructura termoficare (ca-s tevile de 50 de ani, cred ca si anul trecut erau aceleasi tevi), si nici de scoli, gradinite si spitale, ca i-au taiat astia banii.

    Dar anul trecut, cand se ofereau petreceri pe asfalt, evenimente culturale cartcub, vouchere pentru biciclete, toate platite cu bani grasi din buget banuiesc, precum si multe altele, s-au facut oare si modernizari la infrastructura de termoficare, sau spitale si gradinite?
    Daca da, cati km de tevi si cate scoli, spitale si gradinite?
    Care este bilantul pentru 2018 in Capitala, ce s-a realizat de banii impartiti din bugetul statului ?

    In cazul in care anul trecut, din bugetul gigant al Capitalei, nu s-au facut decat concerte si vouchere e o problema.
    Poate anul asta, alte orase din tara au si ele nevoie de mai multi bani pentru dezvoltare si trebuie sa-i primeasca, si poate trebuie luati chiar de la concertele din Capitala.
    Poate vor si altii din alte orase vaucere de bicla.

    Solutia politica pentru aceasta galagie continua, chiar isterie, este foarte simpla, demisioneaza persoana nemultumita si se fac alegeri in Bucuresti, eventual candideaza si Dragnea, ca stimulent.

    Cine poate decide unde este dreptatea , mai bine decat poporul.

    TV-urile din Bucuresti ne asalteaza cu aceste istericale bucurestene de luni bune.

    Vad si alti primari de orase vestice, gatiti, nemultumiti ca bugetele sunt ceva mai la virgula facute, cu mai putina marja.
    Din cate stiu functia de primar se ocupa voluntar, nu e nimeni fortat sa fie primar, nu faci fata sau nu-ti mai place, demisia este o solutie, iar alegerile clarifica apele.

    Daca partidul nu e bun atunci pe persoana fizica sa fie.

    Alegerile anticipate in Bucuresti ar putea fi un test interesant pentru europarlamentare,.
    Ludovic nu si-ar dori oare functia ca si preambul la o candidatura la Presedintie?Si Ciorbea a facut ceva asemanator parca si a ajuns Premier.

    Nu mai rezist sa-mi iau o bicla..

  4. Imi place prezentarea vizuala cu carti de joc. Mai tot ce se intimpla in lume e un joc in care cineva imparte cartile de joc, si impune regulile jocului. Iata, Franta, Germani si Spania vor un proiect comun care sa construoasca un avion militar care sa scoata Lockheed Martin si al sau F 35 din jocurile europene cu avioane militare. Ori Romania e profund atasata SUA astazi, si pare sa ignore proiectul Germaniei si Frantei. E de bine? Nimeni nu prea stie…dar indepartarea Germaniei si Frantei de SUA duce inevitabil la o alegere pentru „coloniile” europene (citeste germane)

    https://www.dw.com/en/germany-and-france-announce-next-generation-fighter-jet-project/a-47400232

    • Pai nu promoveaza progresistii occidentali diversitatea si multiculturalismul ? De ce nu ar exista o diversitate si la nivelul intereselor marilor puteri economice ale vestului ? Am avea astfel de unde alege, că pana acum, am jucat pe cartea americana si am devenit tinta pentru rachetele Rusiei.
      La ce folosesc cateva avioane F16 second hand, daca ne gandim ca Eurpfighter Typhoon, sau Rafale sunt mai bune si costa mai putin decat aparatele americane, deci Romania putea cumpara avioane noi cu efort financiar suportabil, care sa includa si transfer de tehnologie pentru mentenanta si fabricare de componente ?
      Turcia, care este stat NATO, ar putea alege avioane de luptă ruseşti Suhoi Su-57 de generaţia a 5-a dacă Statele Unite nu vor furniza aparatele de vânătoare F-35 din cauza acordului dintre Moscova şi Ankara privind livrarea sistemelor de apărare antirachetă S-400, scrie ziarul turc Yeni Safak.
      Ar trebui ca liderii nostru sa fie mai vizionari si mai curajosi in luarea deciziilor.

    • ps
      ….Sa rasfoim si material informativ din domeniul militar:
      ,,Concernul Eurofighter (producatorul european al avioanelor de lupta Eurofighter Typhoon) si-a exprimat, joi, dezamagirea fata de decizia CSAT de a achizitiona avioane F-16 la mana a doua.
      In situatia economica dificila in care se afla Romania, pentru o suma similara celei pe care Romania intentioneaza sa o cheltuiasca pe 24 de avioane F-16 uzate, Eurofighter ar fi putut oferi un pachet financiar cuprinzator si nu doar ar fi furnizat Fortelor Aeriene Romane un aparat de zbor mult mai eficient si mult mai performant decat F-16, dar ar fi oferit si un offset substantial industriei romane, asigurand astfel locuri de munca pe termen lung pentru sute de tehnicieni si specialisti, precum si posibilitatea de a-si extinde expertiza tehnologica datorita unui program precum Eurofighter, de cea mai noua generatie din Europa.

      In acest context, este dat exemplul Austriei, care a comandat si preluat deja 15 avioane, iar Eurofighter a oferit industriei locale o rentabilitate a investitiei mai mare decat suma platita pentru achizitia avioanelor, precum si cazul Arabiei Saudite, care a comandat 72 de avioane, Eurofighter angajandu-se sa construiasca o fabrica pentru asamblarea finala a unei parti din avionul comandat, care constituie un prim pas inspre dezvoltarea propriei industrii aeronautice avansate a tarii.

      In cele patru tari partenere ale programului Eurofighter sunt asigurate 100.000 de locuri de munca directe sau indirecte, in peste 400 de companii. Impactul economic pozitiv al Eurofighter in cele patru tari partenere este estimat la peste 60 de miliarde de euro. Decizia Romaniei o impiedica sa genereze un impact comparabil in interiorul propriilor sale granite si va obliga tara, pe termen scurt si mediu, sa intreprinda un nou program costisitor de modernizare a flotei de avioane de lupta, lucru care ar fi fost evitat daca ar fi fost ales avionul Eurofighter”.
      COMENTEZ:
      Iata ce inseamna viziune, dar poate ca Romania si-a propus sa devina al 51-lea stat american….chiar daca pe moment nici vizele nu sunt anulate pentru romanii devotati cauzei SUA in lume…

      • #ZeV: ”In situatia economica dificila in care se afla Romania, pentru o suma similara celei pe care Romania intentioneaza sa o cheltuiasca pe 24 de avioane F-16 uzate, Eurofighter ar fi putut oferi un pachet financiar cuprinzator.”
        ===========================
        Să vedem care este realitatea despre ”suma similară”:

        În https://aviatia.net/eurofighter-vs-f-16-cd
        Prețurile sunt:
        EUROFIGHTER TYPHOON – 175.000.000 USD
        F-16E/F BLOCK 60 – 35.000.000 USD
        Raport: 5/1, adică de 5 ori mai scumpe
        Cu alte cuvinte s-ar fi platit 4,2 miliarde în loc de 840 milioane.

        Costul/oră:
        EUROFIGHTER TYPHOON – 32.400 USD
        F-16E/F BLOCK 60 – 12.000 US
        Raport: 1/2.7, deci mai scump.
        O oră zbor x 24 avioane ar costa 777.600 în loc de 288.000

  5. Azi, joi, 7 Feb 2019, in jur de 13:15, TVR 2, Emisiune in limba maghiara, „Cultura minoritatilor” , se prezenta o biserica reformata veche probabil, cu ceva urme de pictura si vreo 2 icoane.

    Nu am vazut reportajul de la inceput, deci nu stiu exact in ce localitate este aceasta cladire, dar se spunea ceva si de biserica vecina din Racu.
    Pana aici nimic deosebit in sens negativ.

    Ce mi-a atras atentia sunt cele doua steaguri din dreapta altarului, unul al Ungariei si un altul imediat sub, al asa zisului tinut secuiesc.Imaginea a stat pe altarul cu cele doua steaguri minute bune, sa le putem observa bine.

    Unde s-o fi facut reportajul si cu ce scop, si daca era in Romania de ce era acolo un steag maghiar alaturi de unul secuiesc ?:)
    Steagurile au fost puse cu ocazia reportajului sau sunt mereu prezente?

    Cine pune la cale aceste provocari subtile?

  6. NATO poate salva Tratatul INF

    Divergenta dintre NATO si SUA privind INF poate fi constructiva. Aceasta finalitate ar fi aparent imposibila. Insa este singura sau principala cale de a salva Tratatul.

    Retragerea proactiva a SUA din Tratatul INF, urmata de o decizie similara reactiva a Rusiei, va reinscrie cele doua superputeri in spirala nucleara, din epoca razboiului rece, dar va reactualiza si spectrul amenintarilor nucleare pentru toate tarile lumii.

    Altfel spus, anularea Tratatului INF va avea nu numai consecinte bilaterale, pentru tarile semnatare, ci si consecinte multilaterale si/sau consecinte cu extensie globala. La aceasta a doua clasa de riscuri multilaterale post-INF vor fi expuse tarile nucleare nesemnatare ale Tratatului din 1987, dar si toate tarile, non-nucleare.

    Tratatul INF a fost gandit sa protejeze de riscuri nucleare in primul rand tari si regiuni care pot deveni teatre de confruntare ale rivalitatii geopolitice SUA-Rusia.

    Eurorachetele din anii ’80 ii expuneau pe europeni unor astfel de riscuri. NATO a declarat deja ca nu va amplasa noi rachete nucleare in Europa. Foarte probabil ca nici alte tari sau regiuni din lume nu vor accepta amplasari nucleare in spatiile lor.

    Tentatia probabila, ascunsa, a unilateralismului ar fi de utilizare de rachete INF in regiuni pe care si le-ar dori supuse, nutrind speranta ca efectele de proximitate nu il vor atinge, acestea fiind/ramanand departe de frontierele/teritoriile proprii. Exista in acest calcul o „logica” a egoismului criminal geopolitic.

    Sub raportul consecintelor („consequentialism”), Tratatul INF este o problema multilaterala, care ii afecteaza pe terti. Doar Tratatul START este o problema bilaterala, prin care partile isi tintesc reciproc teritoriille (ceea ce nu inseamna ca el sa nu fie prelungit in 2021).

    Exista si o adoua cale de a salva Tratatul INF, care a fost evidentiata de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a afirmat miercuri că doreşte sa faca acest lucru prin cooptarea în tratat şi a altor state care deţin arme nucleare.

    Dezirabil ar fi ca toate celelalte tari nucleare sa dea curs initiativei pro-INF a NATO. Ar fi o pozitionare si un semnal multilateral nuclear fara echivoc, de condamnare explicita a unilateralismului sau bilateralismului nuclear anti-INF.

    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/02/07/nato-stoltenberg-doreste-sa-salveze-inf-prin-cooptarea-in-tratat-si-a-altor-puteri-nucleare–253873

  7. Se pare ca totusi sunt probleme confirmate de Curtea Constitutionala referitoare la schimbari importante re. legile justitiei, anume despre abuz in serviciu si traficul de influenta. Desi exista critici constante venite din sfera puterii re. interventia „Occidentului” in „treburile interne”, propunerile legislative de „reforma” sunt amendate chiar de CCR.

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22957856-motivare-ccr-prin-noua-definitie-traficului-influenta-accepta-tolereaza-acte-coruptie-modificarea-abuzul-servicu-contrara-statului-drept-parlamentul-incalcat-constitutia.htm

  8. Si s-a facut lumina!

    Northstreamul este/era cauza necesitatii ca Romania sa nu detina sefia consiliului.
    Cui folosea sa nu detinem acest rol? Se vede in clar zilele astea.

    Prinsi in fapt sunt francii germanici si rusii precum si restul de petrecareti UE.
    Pe de alta parte cresterea economica a Germaniei a stagnat.

    Toti cei care vor mai incerca sa loveasca, in orice mod, cu orice motivatie, fie primari, fie ambasadori, fie opozanti, in Guvern sau in liderii aliantei sunt PRO- Rusia si destabilizeaza Romania in folosul Rusiei tariste si Germaniei.

    Orice alt Guvern ar veni in urma vreunei motiuni, s-ar concentra probabil pe distrugerea scutului antiracheta, gajbirea gazelor din Marea Neagra si acceptul Northstream.

    Graul s-a ales de neghina.

    • Chiar m-am distrat, Cetățene. Am trăit să aud și aiuritoarea afirmație că opoziția este pro-Rusia, iar Dragnea este pro-american doar pentru că a stat în colțul unui local unde a servit masa Donald Trump.
      Văd că pro-Romania nu mai este nici măcar Victor Ponta, după ce fostul premier s-a declarat emfatic pro-european în perspectiva viitoarelor alegeri.Adevarul, stimate coleg, este inclus în constatarea că toți sunt în realitate pro-interese personale și de grup și, mai ales, anti-România.
      O clasă de politruci de tot râsul, disprețuita chiar și de portarii ambasadelor.

  9. Interesante jocurile energetice in jurul Romaniei, loc unde pare ca azi se intretaie „linia frontului”. De ce credeti ca ne ameninta rusii mai tare in ultimul timp cu Deveselu? De ce pleaca OMV de la fripturica din Marea Neagra (cel putin declarativ)? De ce tipa la noi nemtii lui Merkel si ne ameninta ca isi retrag firmele lor din Romania? De ce tace Iohannis cind trebuie sa vorbeasca despre interesul national, si tipa la Guvern cind ar trebui sa taca?

    Pentru ca Romania a inceput sa vrea sa joace tinind cont de interesele sale nationale, si sa nu favorizeze proiectul ne-european North Stream 2 al nemtilor cu rusii. Avem experienta istorica masiva si cu nemtii si cu rusii, si nu ne-a fost bine nici sub unii nici sub altii. Romania nu mai trebuie sa fie vaca buna de muls pe nimic, ca noi am fi cetateni de mina a doua (si in Shengen, si in UE, si ca nivel de trai). Germania, Austria, nu ne-au inghitit niciodata, nici in UE, dar am fost de folos pentru ea, asa ca au marait pe volum mic pina acum. Olanda, treaba lor, sa se scufunde cu lalelele in botic, vor porturi in Romania, sa stie sa se poarte mai intai.

    DIn punctul meu de vedere, e o oportunitate ca Romania sa isi vada interesele si in alta parte. Cred ca alte tari din UE urmaresc atente ce se intimpla azi in Romania, si nu la telejustitie ma refer. Alianta franco-germana e cu multe pupaturi, dar se vad mici fisuri deja care se tot latzesc.

    • Ce joacă Romania, stimate diasporean ? Exersează de câteva decenii doar bătuta de la Nisiporesti. 😉
      Auzi la el…România nu favorizează proiectul ne-european (sic!)…
      Dar ne cere cineva părerea ?
      😉

  10. Radu Humor
    Ok, dar este ceva bun in stiinta medicala (in afara de mutilarea țâțelor proprii de catre femei) ? Daca nu, s-o desfiintam cu totul si sa mergem la babe sa ne tratam. Cu usturoi, ceapa, condimente si….descantece.
    …Daca vaccinul este inutil, ar trebui sa-i spunem doamnei Dancila sa-l demita imediat pe Raed Arafat, sa taie fondurile pentru Institutul Cantacuzino si, prin extensie, sa vanda SA Antibiotice SA Iasi pentru amplasarea unui mall pe terenul aferent.
    Un mall de unde sa cumparam alimente care ne mentin perfect sanatosi.
    PS
    Cred ca adevarata epidemie este isteria care salveaza Romania…nah, ca am, dat-o in versuri. (Z)

Lasă un răspuns