Omar Khayyam

Imi face placere sa recitesc, din cand in cand, catrenele lui Khayyam. S-a nascut in urma cu aproape o mie de ani (in anul 1048). Catrenele sale au fost traduse si publicate in milioane de exemplare, in toate colturile pamantului.

Va transcriu o scurta caracterizare pe care i-au facut-o Antonio Pagliaro si Alessandro Bausani, intr-un volum publicat in 1968: „Pentru poet, omul odata mort, nu mai poate renaste asemeni ierbii. Lui nu-i pasa de nemurirea sufletului, nici de consolarea misticilor de a se crede absorbiti de Divinitate. Instinctul il face sa-si doreasca eternitatea clipei trecatoare. Se vrea nemuritor in carne si oase. Se vrea iertat de Dumnezeu in prezent. Nu vrea o iertare acordata unor putrede oase. El stie ca speranta in reinvierea totala a omului o poate da numai credinta, dar el e lipsit de aceasta credinta. Inlaturandu-l pe Dumnezeul islamic, in locul unui univers guvernat de legi, nu ramane decat haosul. Si de neinteles raman atunci si moartea si soarta si injustitia. Aceasta incomprehensiune nu poate fi depasita decat pe doua cai: printr-o tragica disperare si printr-o ironie sceptica”.

Iata si cateva catrene:

„Venim si plecam pe orbite nauce, / ce n-au inceput si sfarsit nici rascruce.

Si nimeni in lume nu stie de fapt / de unde venim si-ncotro ne vom duce.”

 

„O vreme-am fost la dascal si-i ascultam cuvantul. / O vreme-am fost noi dascali si ne zambea pamantul. / Si afla-acuma rostul a tot ce nise-ntampla: / intai ne-aduce glia, apoi ne duce vantul.”

 

„Doar cu-nteleptii-apuca-te de munca! / Si fugi de prosti – sa fie-alta porunca!

Si-otrava daca-ti da-nteleptul, bea! / Iar prostul, orice-ti da sa bei, arunca!”

(din volumul „500 de catrene de Omar Khayyam”, editia Otto Starck, 1993)

10 gânduri despre “Omar Khayyam

  1. Ultimele doua catrene ar putea fi apoftegmatice sau epitafice. Luciditatea ridica insa o intrebare. Cum pot fi recunoscuti inteleptii? Intrebarea isi are rostul ei, intr-o lume plina de impostori si uzurpatori. Oare pe cati pretinsi intelepti, invatatori sau profeti nu i-am urmat si am ajuns in prapastie?! Am doua raspunsuri: (1) numai inteleptii pot recunoaste inteleptii; (2) inteleptii pot fi cunoscuti cu inima. In ceea ce ma priveste, am aflat cu inima doi mari, universali si incontestabili intelepti: Iisus si Buddha. Ei au trait in cumpatare, nu si-au dorit puterea politica sau militara si au trait prin sacrificiul de sine in raspandirea luminii spirituale catre oameni. Oricine ce-ar spune, nu exista o intelepciune a sabiei, a mandriei de a-i domina pe altii. Probabil ca asemanarile extraordinare dintre crestinism si buddism explica rezonanta spirituala dintre europenism si asiatism. Poate de aceea Creatorul a dat unitate geofizica Eurasiei, care sper ca intr-o zi va deveni si una geopolitica. Nu in sens supranational/federal, cum a fost boala integrarii politice a Uniunii Europene din ultimele cateva decenii. Ci in sensul schimburilor economice si culturale, nerestrictionate geopolitic, al renasterii unui Nou Orient, al respectului fata de identitatile neamurilor si al biologiei primordiale, naturale a sexelor si familiei, catre ale carui valori umaniste si pacifice sa se indrepte si o mare parte a Vechiului Occident (poate chiar in totalitate).

  2. Fragmentarism
    Cum pot fi recunoscuți oamenii înțelepți ?
    Intră în ritmul frunzei bătute de vânt. Inspiră timp și expiră spatiu nemărginit. Își acceptă calitatea de fir de nisip în Univers.Nu crede în nimic, dar crede în toate cele sunt. Este împăcat cu sine și cu Eternitatea.

  3. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22936685-banca-angliei-blocat-cererea-lui-maduro-retrage-aur-valoare-peste-1-miliard-dolari.htm

    O lovitura de stat urmata de confiscarea rezervelor de aur . Cam asa arata democratia promovata de Unchiul Sam si aliatii sai occidental .
    Oare Romania unde-si tine rezervele de aur ? Nu tot la Londra ?

    Cam ce valoare mai are democratia , dreptul international si sistemul bancar international dupa episoadele Kosovo , confiscarea depozitelor bancare din Cipru , Ucraina , Turcia , Siria , crima trecuta cu vederea a printului mostenitor din AS , Venezuela , etc.

    Eu am afirmat de mai multe ori ca lovitura de stat data de americani in Ucraina a reprezentat cea mai mare greseala geopolitica facuta de acestia si un punct de cotitura in relatiile international . Acela a fost momentul de la care Rusia s-a hotarat sa nu mai dea nici un pas inapoi , cand si alte tari au inteles ca si lor li se pot intampla astfel de lucruri si timid , a aparut o alianta antiamericana formata din China , Rusia , Turcia , Iran , Africa de Sud , India , etc.

    Au urmat 4-5 ani in care aceasta alianta a BLOCAT orice tentative de expansiune sau lovituri de stat initiate de americani si aliatii lor ( expansiunea UE si NATO , criza din Marea Chinei de Sud , Siria , Yemen , Libia , Venezuela , etc. ) . Adica , americanii si-au luat-o pe cocoasa ” all over the World ” .

    Ceea ce se intampla astazi cred ca este ultima etapa inaintea RAZBOIULUI ! Se poate numi PIERDEREA RABDARII de catre americani si luarea unor decizii aberante care incalca flagrant drepturile si normele internationale sau Politica ca o prada cand ajungi sa inciti pe fata la lovituri de stat si la japca ! Lucruri care vor deschide calea altor conflicte din care sunt aproape sigur ca vor pierde tot americanii !
    In fapt , cred ca asistam la falimentul a ceea ce se numeste ” democratie ” si la inceputul declinulului acestei natii si implicit al Europei . Capitalismul fara resurse si fara piete este ZERO si se va prabusi !!!

    https://www.aljazeera.com/news/2019/01/eu-nations-give-venezuela-maduro-day-ultimatum-190126115807947.html

    • Repet, devine tot mai necesară o revoluție anti neo-comunistă în SUA, pentru că și poporul american este victimă a Marii Finanțe ,,corecte politic”.

    • @Adrian B.:”Oare Romania unde-si tine rezervele de aur ? Nu tot la Londra ?”
      ==========================
      O parte din aurul țării, sub forma Tezaurului național este bine, dar bine de tot, păstrat pe vecie la Moscova.
      În rest, nu cred că la Londra, dar chiar dacă ar fi așa, s-or teme responsabilii României să nu ajungă și restul rezervelor de aur tot la Moscova, în urma ”normalizării” relațiilor cu Rusia, marele prieten de la Răsărit.

  4. Nu vreau să cred ce am priceput eu, dar nu mă mir și nici nu mă sperii, poate o să mă plâng (a nu se citi reproșez, că nu-i cazul).
    Îmi permit să declar că pentru mine soluția peste care am dat întâmplător a venit tardiv, dar, altruist din zodie, o distribui să fie cunoscută de cât mai mulți și propun tuturor să faceți la fel.
    https://a1.ro/news/inedit/oamenii-inteligenti-se-culca-tarziu-sunt-dezordonati-si-injura-id837269.html

  5. Frumoase versetele…si destul de triste:

    ‘Venim si plecam pe orbite nauce, / ce n-au inceput si sfarsit nici rascruce.”

    Imi regasesc destinul in acest verset, desi rascruci au fost, sau poate nu au fost decit in mintea mea.

  6. Editura Paralela 45 a publicat, în anul 2015,în traducera colegului şi bunului meu prieten , Gh. Iorga, traducerea rubaiatelor lui Omar Khayyam, realizate direct din limba persană, nu din alte limbi, ca celelalte traduceri. De fapt, Gh. Iorga şi-a susţinut doctoratul privind opera poetului, filosofului, astronomului Omar Khayyam. Nu că i-aş face reclamă traducătorului, dar merită să fie citite şi rubaiatele, în varianta acestei traduceril. Pentru iubitorii lui Omar Khayyam, îi informez că mai există câteva exemplare, care pot fi achiziţionate on line de pe elefant. ro

Lasă un răspuns