„Mica Unire”, etapa necesara spre „Marea Unire”

Dupa sarbatorirea a 100 de ani de la Marea Unire, iata, sarbatorim acum 160 de ani de la Mica Unire, din 1859.

Exista unele trasaturi comune intre cele doua momente semnificative de istorie romaneasca: folosirea inteleapta a conflictelor militare si a negocierilor ulterioare precum  si utilizarea diplomatiei internationale ca instrument ce a implicat elita intelectuala a romanilor. Acestea in contextul construirii consensuale a unei aspiratii nationale clare.

Intr-o alta ordine de idei, ieri, am fost la Brasov. M-am oprit o clipa in parcul central al orasului pentru a admira, inca o data, statuia in bronz a lui Nicolae Titulescu, realizata de Doru Dragusin. Fundatia noastra s-a oferit sa doneze o statuie asemanatoare, sculptata insa in marmora, pentru a fi instalata la Chisinau. Consiliul municipal  se va pronunta saptamana viitoare asupra acestei donatii.

PS Jenant discursul lui Klaus Johannis de la Iasi. Lipsit de inaltime…

IMG_8607.jpg

29 de gânduri despre “„Mica Unire”, etapa necesara spre „Marea Unire”

  1. Pastrand proportiile , Iohannis este mai nociv chiar decat Basescu .
    Continua tactica basista de recurs la serviciile Securitatii infeudate si ale ” Justitiei ” , ramura a Securitatii , plus sprijinul pe TVR-ul subordonat si pe mogulii trusturilor de televiziune .
    De ce ar fi mai nociv ?
    Basescu se deplasa la podul luat de ape la Maracineni si se agita pentru reconstructia lui .
    Basescu mergea la capatul abandonat de la Cluj al autostrazii Transilvania si se plangea amarnic de guvernul Ponta , chipurile responsabil ( cand ministra lui Boagiu inghetase proiectul in 2011 ) .
    Macar Basescu se deplasa , mergea , atragea atentia .
    Iohannis nu face NIMIC !

  2. Un minunat discurs, scurt, centrat pe esential si incheiat nu cu punct contemplativ ci prin actiune. La multi ani Unire mica.

  3. Preşedintele a dorit şi astăzi, prin discursul susţinut la Patriarhie, să fie penibil. Mi-a plăcut discursul Mitropolitului Moldovei din Piaţa Unirii de la Iaşi. Păcat că Preşedintele nu pricepe însemnătatea momentului. Dacă citea discursurile lui Cuza, din care astăzi s-a citat de majoritatea vorbitorilor de la Iaşi, poate înţelegea care este rolul unui Preşedinte, mai ales, în astfel de momente.
    În urmă cu 120 de ani, alt unionist român, Vasile Alecsandri, era primul scriitor român premiat în străinătate, la un concurs de poezie desfăşurat în oraşul francez Montpellier. Poezia sa „Cântecul gintei latine” era declarată cea mai frumoasă creaţie, autorul ei primind drept recompensă din partea organizatorilor o cupă. Mistral,membru al juriului, care se afla şi el în concurs, a cerut premiul pentru Alecsandri.
    https://www.youtube.com/watch?v=Kjz0mbkkzQs
    Şi un cântec contemporan dedicat Gintei Latine şi scriitorului patriot, Vasile Alecsandri.

  4. Pentru Iohannis , evenimentul de la Focsani a reprezentat doar inca o ocazie sa ” mai dea un cap in gura ” celor din psd . Metaforic vorbind .
    Oricum , cand te cheama Werner sau Ludovic sau Barna , n-ai cum sa simti romaneste 100% !

  5. Buna ziua! Domnule Presedinte, poate va ganditi sa innaltati o statue a lui Napoleon al III-lea in Bucuresti sau in Iasi, pentru ca si acestui mare om i se datoreaza Unirea de la 1859 si atribuirea numelui Romania! Dumneavoastra sunteti o mare personalitate a Romaniei si puteti face acest lucru, atragand pretuirea si stima Frantei si ai lumii intregi! Va doresc succes si multa sanatate s-aveti!!, Cu stima M.M. Botosani

  6. Și dvs utilizați cu nonșalanță clișeul ,,Mica Unire”.
    Vă reamintesc că în 1859 s-a format statul modern român, Regatul României, prin unirea a două state românești de sine stătătoare.
    Ulterior, la 1918, s-a realizat Întregirea Națională, prin alipirea la România a unor provincii cu populație majoritar românească aflate până la momentul zero în componența unor imperii.
    Deci Marea Unire, recte, Unirea Principatelor Române, s-a realizat în urmă cu 160 de ani.

    • #ZeV: ”Vă reamintesc că în 1859 s-a format statul modern român, Regatul României, prin unirea a două state românești de sine stătătoare.”
      ==============================
      Greșit. Prin modificarea în 1881 a Constituției din 1866, România a fost declarată monarhie constituțională sub numele de Regatul României, iar șeful statului a fost numit Rege. Încoronarea s-a înfăptuit la 10 Mai 1881.

      Legat de evoluția istorică spre Unirea celor două Principate, am făcut niște considerații în ”160 de ani” (https://mipopescu.wordpress.com/11-national/160-de-ani/), din care extrag câteva ”declarații de-a lungul vremii:

      1848 – Programul-Legământ al pașoptiștilor :
      ”Obiectivul fundamental românesc este Unirea Moldovei cu Țara Românească într-UN SINGUR STAT INDEPENDENT românesc”.
      Notă: independența a venit în 1878, dar astăzi autoritățile române vorbesc de ”două state românești”, întorcându-se fără remușcare în timp.

      7 și 8 Octombrie1857 – Rezoluțiile divanurilor Ad-hoc din Moldova și Țara Românească care au cerut
      ”Unirea Principatelor într-un singur stat sub numele de ROMÂNIA”.

      11 Decembrie 1861 – Proclamația Unirii rostită de Cuza:
      ”Unirea este îndeplinită, NAȚIONALITATEA română este întemeiată”.
      Notă: Recunoașterea naționalității române este pusă în derizoriu în discuțiile și cuvântările politicienilor și guvernanților români lipsiți de educație națională, politică și chiar patriotică, care vorbesc de ”moldoveni” când se referă la populația de dincolo de Prut. La fel și formatorii de opinie din mass-media.

      24 Ianuarie 1862 – În Parlament, Principele Cuza proclamă:
      ”Unirea DEFINITIVĂ a Principatelor sub numele de ROMÂNIA”
      Notă: Din Principatul Moldovei făceau parte și cele trei județe din sudul Basarabiei: (Cahul, Bolgrad, Chilia), precum și Ținutul Herța, aflate astăzi în componența Ucrainei, prin ”redistribuirea” rusească.

      În încheiere cuvântului rostit la aniversarea zilei de 24 Ianurie 1859, organizată de CMR-USA/Canada în incinta Consulatului General al României de la Miami, spuneam:

      ”Cum România Întregită, a cărei împlinire este sărbătorită la fiecare 1 Decembrie, a fost știrbită prin invazia străină, avem misiunea sacră să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne readuce Patria în hotarele istorice astfel încât să putem rosti conștienți că ne-am făcut datoria de români:
      ”Unirea definitivă a României este îndeplinită, națiunea română este reunită”

    • Domnule ZeV, Unirea Mică este folosită de istoricii, care cred în Marea Unire! Astăzi, unii pseudoistorici, ca Nistor, elimină această sintagmă, argumentând cu constituirea bazei statului modern român, dând posibilitatea celor care mai râvnesc la Transilvania, care îi consideră pe basarabeni moldoveni, nu români, care vor ca Nordul Bucovinei să rămână Ucrainei, să folosească acest argument în favoarea tezei lor, Unirea Mare a fost o eroare şi o nedreptate consfiinţită de Puteri, prin tratatele de pace. Astfel, voinţa românilor din anul 1918, de a face Unirea Mare este total eliminată.

    • ZeV,
      Aoleu, domnul meu! Păi cuvântul „alipire” e folosit de iredentiștii și revizioniștii care susțin că teritoriile respective nu sunt ale românilor, ci au fost luate cu forța și lipite la România.

      • Amalia
        Pai in buna parte chiar nu mai sunt ale romanilor. Cititi continuarea de mai jos.

  7. Gest jenant si la Iasi si la Bucuresti ,razbunare si lipsa de bun simt.De mult timp presedintia si penelisti se port fara decenta si mentin o stare de ura si dezbinare ma face sa cred ca acest sas si celalalt ungur nu slujesc interesele etniei lor si nici a romanilor ca au interese in afara tarii astfel nu se explica aceasta incrancenare ce dauneaza tari.

  8. 1.Felicit TVR si Trinitas pentru modul in care au acoperit ziua de astazi.
    Si in ceea ce priveste evenimentele live si in legatura cu emisiunile dedicate, relevante, cu informatii istorice si culturale interesante.
    Sunt totusi 160 de ani.

    Din nefericire si „candidatul” si televiziunile de stiri au preferat sa foloseasca evenimentul in mod politico-electoral (sau sa-l ignore), un mare pacat.

    Mi s-a parut ca la Iasi a fost foarte putina lume prezenta, probabil politicienii locali sunt foarte indragiti.Nici macar Ponta nu a reusit sa mai isterizeze multimile, ca-n rateul de la prezidentiale.
    Mi-a placut Chirica, are discurs si prestanta de presedinte, un posibil candidat.

    La Focsani oameni foarte relaxati si buna dispozitie.

    La Bucuresti manie proletara anti-popilista.Am avut chiar impresia ca „candidatul” isi vorbea apasat siesi.
    Patriotismul este similar populismului e concluzia.

    2.Pe la A3 se anunta cu mare patos ca PNL vrea sesiune extraordinara, cu cateva zile inaintea debutului celei normale.Aparent e pentru modificarea recursului compensatoriu, probabil largirea bazei de aplicare, coincidenta fiind ca in acele zile unii oameni ai Guvernului vor fi pe la Bruxelles.
    Probabil circoteca de anul trecut se va relua.

    Tot pe la A3 se mai vorbea de asemenea despre dezbinarea la varf intre romani cu ocazia aniversarii celor 160 ani.
    N-am vazut romani dezbinati astazi.
    Mie mi s-a parut ca romanii s-au simtit foarte bine astazi si chiar s-au prins intr-o hora simpatica, ce anunta lucruri pozitive.

  9. Din păcate, se dovedeşte odată în plus, că nu poţi gândi şi simţi româneşte dacă eşti străin de neam ! Este ceva firesc şi oricât te-ai strădui nu vei putea să simţi ceva asemănător unuia născut, crescut , dar mai ales cu vreo câteva generaţii înainte crescute tot pe aceste meleaguri !
    Johannis nici măcar nu încearcă să pară un bun român şi manifestă un vădit dispreţ pentru tot ce-i românesc şi vorba cântecului, nu piere, când vrea el cu ceata lui de indivizi ce nu iubesc România, ci, din motive poate obiective, au cu totul alte simpatii. Şi nu doar politice, ci şi de sânge !
    Concluzia ? Recitţi-l pe Eminescu !

  10. BREAKING NEWS! Ciclonul KLAUS vine peste ROMÂNIA

    Meteorologii au anunțat că un ciclon se apropie de România și va afecta țara noastră până sâmbătă seară.

    Ciclonul Klaus, care vine dinspre Vest va cuprinde tot teritoriul țării, manifestându-se prin precipitații sub formă de ploaie, lapoviă și ninsoare și vânt puternic.

    Meteorologii au anunțat Cod portocaliu de polei, valabil pentru zonele Vrancea, Galați și zona de sud-est a țării, din Prahova până în Călărași.
    P.S.
    Celălalt Klaus a venit peste România în urmă cu vreo patru ani , iar urmările sunt dezastruoase şi se vor resimţi pentru mulţi ani de acum înainte !
    Măcar în ultimul ceas să me conformăm cunoscutei zicale :
    Dă-i Doamne mintea românului cea de pe urmă ! Mai ales la urnă ! 😉

  11. Adrian Năstase : „Poate totusi ca, citind acum, acest volum se vor putea face comparatii intre ce s-a intamplat si ce s-ar fi putut intampla si, de asemenea, s-ar putea degaja unele concluzii pentru viitoare proiecte.”
    În situaţia dvs. de atunci nu s-ar fi putut întâmpla mare lucru din cele propuse, acum sunt sigur că le-aţi putea realiza !

  12. Lipsa inaltimii discursului „domnului ” Iohannis Klaus Werner este una , dar continutul este mi mult decit jalnic. Printre altele spunea in discurs ” …..scurta domnie a lui Cuza….” Acest IKW, un ” domn ” nedemn de a „domni” , nu stie ca domnia lui Cuza a fost mai lunga decit ” domnia” lui de acum , iar daca luam in considerare faptul ca atunci timpul avea alta dimnesiune, Cuza chiar a domnit mai mult decit Werner , care prin atitudinea sa nu va mai prinde un mandat . Jalnic „domn” IKW

    • Ma fascineaza accentul domnului Barna, nu cel de la UDMR.Pare neoltenesc.

      Viitoarele liste de la europarlamentare, ale aliantei cu plus (sau cruce) la mijloc, au sonoritati foarte romanesti.
      Ma mir ca nu apare pe lista si un erou binecunoscut al revolutiei de la Timisoara, trebuia sa fie cap de lista, un om respectabil.

      Suntem intr-o Romanie noua, foarte crestina, si trebuie sa ne bucuram pentru asta votand cu drag pentru tara.

  13. Cuvantul Patriarhului Daniel (impresionant prin profunzimea cunoasterii istoriei romanilor) este si mai lamuritor:
    ,,Întâistătătorul BOR a arătat: ,, Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost numită de români în epocă„Ziua cea mare a veacului” şi aceasta pe bună dreptate, pentru căUnirea Principatelor Române, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859 şi desăvârşită la Bucureşti în data de 24 ianuarie 1859, nu a fost „Unirea mică”. Această formulare superficială şi incorectă diminuează importanţa evenimentului istoric de la 24 ianuarie 1859. Unirea Principatelor Moldova şi Țara Românească este de fapt„Unirea de bază”, deoarece ea a constituit temelia pentru formarea statului român modern, în anul 1862, numit ROMÂNIA, temelie pentru obţinerea independenţei naţionale româneşti (9 mai 1877) în urma Războiului de Independenţă din anul 1877, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, şi mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, ca Unire a Transilvaniei cu România, precedată de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918 şi Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918.”
    COMENTEZ:
    Eu voi contina sa sustin ca in 1918 a avut loc Intregirea Nationala a Romanilor, natiunea romana (formata din mai multe comunitati cu statalitate diferita) fiind ORICUM unita in aspiratii, in prealabil. Altfel nu ar fi avut loc nici Unirea Principatelor si nici Intregirea.
    Marea Unire, care a dus la formarea statului roman modern si a Romaniei moderne, s-a petrecut in 1859.
    Transilvania, cu o populatie romaneasca cu putin peste 50%, s-a alipit Romaniei dupa disparitia si reconfigurarea imperiilor si nici acum nu pare a fi pe deplin romaneasca (exceptand Maramuresul). Dovezile constau in usurinta cu care transilvanenii isi instraineaza pamanturile strainilor, dispretul față de tot ce are legatura cu capitala Romaniei (unde si-au trimis calul lor troian numit Klaus Iohannis) si tendinta separatista a primariilor PD-PNL-iste din marile municipii de dincolo de Carpati.

  14. Ne intrebam ce criterii de preselectie ar putea fi folosite pentru candidati, politicieni, in general.

    Cine se decide sa fie politician isi asuma si riscul unei transparente totale pana la urma.

    Ma intrebam daca nu cumva evolutia la scoala, a viitorului politician, nu e de esenta.

    Mie mi s-ar parea important sa vad si foile matricole si nu numai declaratiile de avere.
    De la Clasa I si pana la finalizarea studiilor.
    Prezentarea acestora sa fie chiar obligatorie.

    Cred ca seriozitatea (vitala cred intr-o functie de reprezentare) unui individ este perfect reflectata de studii si prezenta.
    Si poate ca pentru cei care vizeaza PE sau Presedintie ar fi obligatorie si cunoasterea a vreo 1-2 limbi straine.
    Cred ca pentru Parlament , Presedintie, Ministere sau Parlamentul European cunoasterea capacitatilor scolare este conditie necesara, chiar daca nu si suficienta.

    Eu unul n-as putea vota sa-mi fie presedinte un chiulangiu.
    Un astfel de personaj ar face la fel si ca Presedinte sau parlamentar.
    Dar pentru a folosi ca reper acest element ar trebui sa fiu informat public, ca alegator, sa am informatia la un click distanta.

    • Eu cred că şi cunoaşterea gradelor de rudenie ( părinţi, fraţi, cumnaţi), poate fi de real folos în cunoaşterea unuia de care va depinde viitorul Ţării şi al tău personal, dar şi al familiei tale , când vei fi condus de cei pe care i-ai votat !
      Chiar dacă nu ies ai tăi, măcar ştii de la cine ţi se trage…binele, sau ponoasele ! 😉
      Prea ne-am obişnuit să ne mulţumim cu puţinul pe care ni-l strecoară massmedia despre candidaţi, cei care-şi ascund cu perversitate diverite secrete de familie, sau profesionale şi ne trezim în capul Ţării şi pe capul nostru cu inşi ce nu iubesc România, ci doar banii şi stăpânii !

Lasă un răspuns