Nicolae Titulescu despre Eduard Beneș

Evocam, recent, rolul personalitatilor, al liderilor, in politica internationala. As vrea sa mai ofer un exemplu – Eduard Benes, presedintele Republicii Cehoslovace, partener al lui Nicolae Titulescu in semnarea Pactului Micii Intelegeri.

Invitat de nepotul lui Benes sa scrie o prefata la o biografie a marelui om politic, Titulescu a semnat o evocare ce a fost publicata si in revista „L’Europe Orientale”:

l'europe_1l'europe_2l'europe_3l'europe_4

16 gânduri despre “Nicolae Titulescu despre Eduard Beneș

  1. L’Europe Orientale in 1937 era libera si fericita , balticii aveau statele lor , cehii si slovacii si polonezii isi castigasera si ei libertatea .
    Doi ani mai tarziu monstrul rus de la Est , pe care nimeni nu-l voia ,ataca Finlanda , inghitea Letonia , Lituania si Estonia , jumatate din Polonia , ucidea , ca nimeni in istorie ,miseleste , in fundul padurilor , 21000 de prizonieri de razboi polonezi pe considerente de lupta de clasa , ocupa un sfert din Romania ( fara misiunea militara germana a lui Von Hansen din octombrie 1940 ar fi ocupat fara indoiala intreaga Romanie ) ,si isi impunea , 4 ani mai tarziu , regimul si zbirii la Bucuresti , Sofia , Tirana , Belgrad , Budapesta , Praga si Varsovia !

  2. Dupa intalnirea celor doi boys ai Securitatii , zisii oameni de afaceri Gusa si Ghita , portalul Economica ro – al Romania TV – pana ieri sobru si profesionist , incepe sa lanseze ” cum a fost umilita Viorica Dancila ! ” samd samd – aratati-mi o tara in lume unde o televiziune in faliment emite , netulburata , sau un proprietar de media in fuga continua sa-si aiba televiziunile active ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat .
    Eleganta britanica – in a doua competitie europeana de rugby echipa engleza Northampton , din prima liga engleza , a intalnit ieri campioana Romaniei , Timisoara .
    Gentlemenii de la Northampton nu au aratat nici un gram de respect si dorinta de a nu umili adversarul , aplicandu-le romanilor ( romani , nu numai , mai mult de jumatate brute de fidjieni si samoani ) , un rasunator 111 la 3 !
    Unde este aici eleganta , respectul fata de adversar , valorile de solidaritate chipurile ale rugbyului ?
    Cam la fel s-au purtat gentlemanii lui Gascott si Dalaglio si cu nationala mare a Romaniei , intr-un meci test pe Twickenham , in noiembrie 2001 , cand au umilit Romania cu un neverosimil 142 la 0 , sub ochii intregii planete – ” bogatii impotriva saracilor ” titra , elegant , France Presse – dupa catastrofa s-a renuntat la antrenorii romani , incompetenti , in favoarea unor antrenori francezi federali platiti – ce rusine pentru noi – de Federatia Franceza de Rugby – acesti francezi – Chareyre , Antonin , Santamans – au reusit echibrarea cat de cat a jocului Nationalei de rugby la CM din Australia din 2003 .

    • Cine și cum ar fi reușit, în locul lui Sebastian Ghiță și ploieștenii săi, să zgâlție reduta procurorilor?
      Ce treabă are Ghiță cu șleahta lui Gușă?
      Nu mă așteptam să te poziționezi alături cei ce fac tot posibilul să-l decredibilizeze pe S.Ghiță.
      Te-ai „molopsit” de la Gâdea? El este angajat al unui patron cu moravuri, divedit, dubioase.

  3. ––––
    „Cum bine a observat Viorel Ponta, acestui scurt discurs Viorica Dăncilă i-a răspuns printr-o înclinare aprobatoare a capului; dar nu pentru că nu înțelege engleza, ci pentru că așa a fost coregrafia regizată.

    Astfel, în câteva secunde, a fost afirmat un proiect strategic trilateral implicând România, Israelul și SUA. De ce trilateral? Pentru că spre el împinge nevoia concretă, iar nu numai logica formală abstractă.

    Nu era necesar ca Primul Ministru al României să se deplaseze la Ierusalim doar pentru a se poza în ușă dând mâna cu omologul israelian și a-i asculta zâmbitor așteptările. Discuția, care nu avea de ce fi lungă, trebuie să fi purtat asupra unui subiect foarte sensibil și foarte urgent care nu putea fi….”
    Mai multe la :
    https://evz.ro/iohannis-sponsori-dancila-israel-severin.html?utm_source=dcnews4&utm_medium=referral&v=347635&page=2

  4. https://evz.ro/adrian-nastase-dragnea-corina-cretu-ponta.html?

    Sunt total de acord cu dumneavoastra in ceea ce o priveste pe Corina Cretu si PSD . Cred ca PSD a gresit in relatia cu ea .
    Insa totusi , cred ca si Corina Cretu a gresit cand s-a dus la partidul lui Ponta . Mi se pare penibila aceasta dezertare a Corinei Cretu in alt partid pentru ca nu i s-a oferit o functie ! O miscare specifica celor lipsiti de caracter …
    Corina Cretu trebuia sa inteleaga momentele politice actuale si nu trebuia decat sa astepte sa vina vremea ei ! Ar fi supravietuit si fara functia aceea . La urma urmei este unul din cei mai valorosi membrii psd si singurul cu o functie in institutiile internationale .

  5. Vreau sa va spun ca mi-a placut mult ce ati afirmat in interviuel dat Q Magazine, si despre patriotism, si despre o politica de a ii aduce pe conationalii nostri inapoi in Romania, macar o parte carora inca nu le-au crescut radacini pe unde au placat.

    Remarcabila si metafora cu patinoarul (spatiu limitat pe arena internationala) si Romania ca patinator incepator. As adauga ca desi incearca triple sarituri, Romania cade pe ghiata, iar arbitri sunt foarte severi si nu ne dau note prea bune. Din pacate, Romania se antreneaza singura, si danseaza tot singura, desi se tot vorbeste de alti parteneri de dans, ca Polonia, de exemplu. Din pacate, desi ne spunem vorbe dulci, precum Tusk Polonezul, si ne incurajam reciproc, nu s-a produs o „fuziune” cu aceasta tara care sa poata declansa ceva remarcabil, desi s-a taiat panglica Rosie la initiativa ce ar trebui sa uneaca Nordul (Marea Baltica) cu Sudul (Marea Neagra). Nu stiu ce se mai intimpla cu aceasta initativa, si ce se face concret.

    Desi avem un Presedinte inalt, Romania se confrunta cu o criza de autoritate si credibilitate, tocmai pentru ca este mentinuta aceasta stare de instabilitate de catre politicieni interni si externi si serviciiile aferente. Romania, care inca nu are o economie nationala si institutii bancare solide, este captiva celor care s-au instalat si care isi regleaza conturile (si tirul) cu orice guvern care incearca o politica indreptata spre o normalitate economica ce reflecta un echilibru intre capitalul national si cel strain.

    Nu stiu daca acest guven va reusi o schimbare de macaz, sau doar face o ajustare de directie temporara, pina la viitoarele alegeri. Nu vad alte forte politice capabile sa ofere un program credibil, si in lipsa lui se aud doar voci stridente. Din pacate „tinerele sperante” gen USR sunt foarte slabe si doar imita sau executa ce li se spune (telepatic sau nu). De multe ori frizeaza ridicolul ci aceast tip de maimutzareala pe baza unor sabloane care azi nu isi mai au rostul.

  6. Referitor la „dansul elefantilor”, SUA, Rusia si China, cea din urma arata lumii cam care este limita actuala de „leadership” de care este capabila. Canada a respectat un acord cu SUA si la cererea ei legala, a arestat o doamna care este nu doar mare si tare la Huawei, dar e conectata la virful Partidului Comunist Chinez, China nu doar a protestat dar a ripostat prin actiuni care nu doar ca nu sunt simetrice, dar mult mai agresive, condamnind la moarte prin „rejudecare” a aunui cetatean canadian care fusese condamnat anterior la 15 an inchisoare. Plus, arestarea si aruncarea in temnita a unui fost diplomat canadian, dar cu imuniatate diplomatica, Michael Kovrig (o fi si roman, s-a intrebat cineva la MAE?). ce imunitate diplomatica? L-au arestat si bagat la beci fara sa mai consulte tratatele internationale.

    Au mai fost si alte arestari si e razboi diplomatic total azi intre China – care, culmea, acuza Canada de „white supremacy” , si Canada !! Canada, unde traiesc extrem de multi de chinezi (Vancouverul si Toronto-ul sunt pline de ei, au orasele lor chinezesti), indieni, si oameni de peste tot!!!! Aceasta acuza despre pretinsa „suprematie a albilor” in Canada este o minciuna absoluta. Albii au ajuns o minoritate in Canada, si suntem condusi de indieni, chinezi si o elita ceva mai veche din Quebec, din familii politice traditionale, dar peste tot sunt primari chinezi, indieni, si mai stiu eu de unde.

    Am auzit multe voci in Romania care vad in China un partener de nadejde. Este, pina cind incepi sa aplici legea si sa arestezi vreun membru de partid de la ei. Dar inteleg ca toata lumea „alba”, continua sa ii serveasca pe chinezi, investind zilioane in fabrici de avioane, de auto si masinarii, inaltind China pe noi orizonturi, la o inaltime economica si politica de unde chinezii o sa le arunce cojile de seminte in cap.

    E criticat azi multiculturalismul, dar cind o sa incepem sa vorbim despre „suprematia galbena”, cred ca o sa devenim cam palizi spre galbeni in obrajori, asa cum o sa ne placa chinezii.

    https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/2182477/canada-says-chinas-interrogation-michael-kovrig-violated-his

    • Elefantii raman elefanti .. iar Ca Ne Va Pas (nu se merita .. insemnarea lui Cabot ) chiar daca e mare pe harta … nu prea e prea mare.
      Si in conditiile astea sa arestezi in un important om de afaceri chinez …. Si sa arestezi nu patronul firmei „la 3 pureci de dragon” epcializat in soseste, chilotio si pamapersi ci Huawei … e cum sa iti zic cam nashpa.. Mai ales ca se vehiculeaza si ideea ca e din cauza tehnologiei 5G.
      Si ma rog care sunt acuzele la adresa doamnei? Ca ar fi incalcat sancţiunile americane impuse Iranului?!
      Adica candienii au dat la gioale progresului tehnic si comercial al Chinei. Li s-a zis ca risca sa suporte „grave consecinţe a căror responsabilitate va reveni părţii canadiene””. N-au inteles? Acum suporta!!!

      Despre aceasta este vorba. Arestarea directorului financiar al companiei Hiawei este o „amenintare” la adresa tuturor stabilor chinezi. Asa ca sinezii zic :”oricare ceatean de la vostru va raspunde solidar cu guvernul sau!” …..

      Sau cum se zice prin India in locul unde se lupta elefantii nici iarba nu mai creste!

    • @ diasporean

      Colega , chinezii au avut perfecta dreptate cu ” white supremacy ” in Canada ! Nu e deloc o minciuna ! Ca nu o vedeti sau nu o percepeti dumneavoastra e o alta poveste ! Canada este un mosaic multicultural condus cu mana forte de englezi si de evrei . Este un apendic al SUA .
      Este destul sa te duci in Downtown-ul din Toronto si sa vezi cine coboara din zgarie norii aceia ai institutiilor financiare sau a diverselor institutii ( numai albi ! ) si iti vei da seama lejer cum este structurata societatea canadiana . Managementul companiilor ( numai albi englezi sau evrei ) sau cartierele unde locuiesc adevaratii canadieni si unde nu vezi picior de negru , chinez sau indian ; acestia stau in zone rau famate ( gen Scarborough , etc. ) . Nu mai spun de politia canadiana formata in majoritate din englezi albi . Deasemenea , marii investitorii din economie si presa , politicienii proeminenti , etc. nu vei vedea picior de chinez , indian sau negru .
      D.p.m.d.v. Canada este chiar un experiment despre cum o tara cu mai multe nationalitati poate fi condusa de o mana de albi !

      Am citit si eu ce-a spus ambasadorul chinez si avea perfecta dreptate ! A mai spus ca toate comentariile americanilor si canadienilor sunt o ingerinta in Justitia chineza , lucru perfect adevarat . Cat despre mizeria facuta de americani cu mana canadienilor , aceasta face parte dintr-un razboi comercial global pentru inlaturarea Huawei de pe piata in contextul in care acestia vand cea mai buna si mai ieftina tehnologie 5G din lume . Eu ma gandesc ca domnii din Canada care au arestat-o pe CFO-ul de la Huawei au luat in considerare faptul ca China este o mare putere si ca vor aparea astfel de consecinte . Oricum , acest razboi este mai amplu si la el i-au parte mai multe tari din lume ca Franta , Australia , Cehia , Polonia , etc.

      • @Adrian B, nu stiu ce experienta ai din Canada si cind ti-ai facut-o. E usor sa demonstrezi cred, daca te duci pe Linkedin, si faci un mic studiu sa vezi cine e Director, cine e VP sau SVP pe la marile institutii care conteaza. Si poate ca o sa ai ceva surprize. Seful meu direct la nivel de departament nu este nici alb, si nici evreu. Mai sus de el variatia e mai mare. Sigur, eu nu stiu ce e in spatele cortinei, si cine scrie partitura, dar in jurul meu tot felul de oameni inteligenti de peste tot din lume. Si este un schimb extraordinar de idei intre oameni ce provin din culturi si religii diferite. Am in jurul meu toata lumea care conteaza, si nu trebuie sa studiu ca sa imi fac o parare despre ce se intimpla in China sau in Rusia. Pot sa intreb direct chinezi si rusi, si iranieni etc etc. Iar de la un anumit nivel de IQ, cam toti vedem lucrurile destul de apropiat.

        In ce priveste aplicarea legii in Canada, probabil ca o sa te surprinda ca se aplica tuturor, nu ca in Romania. Nu are a face ca doamna de la Huawei avea carnet de partid, si ca era prietena cu sefii din PC Chinez. Nu avea nici imunitate diplomatica. Aici banui ca cei care apiica legea in Canada nu stau sa se gindeasca ca in Romania: „o, asta e omul lui Basescu, deci nu il arestam, ne facem ca nu vedem”, „oh, asta-i de-al lui Dragnea, nu avem dovezi sa-l inhatzam, dar hai sa le fabricam”.

  7. Timpul le schimba pe toate, inclusiv convingerile tale. Eu am fost un republicam convins. Vazind insa ce dezastru in Romania cu un Presedinte de anunmita culoare politica, care face politica impotriva unui Guvern de alta orientare de la Basescu incoace (dar si sub Constantinescu cred), cind pur si simplu se calca in picioare interesele nationale pentru interese politice personale, incep sa ma gindesc daca nu cumva trebuie schimbata Constitutia actuala, ca sa nu mai avem acest permanent razboi intre doua Romanii. Intrebarea este:a legem un model european, sau unul „original”? Daca mergem spre monarhie constitutioanala, intrebarea este: la ce fel de familie regala ne raportam, una cu radacini istorice, ca cea germanica, de Hohenzollern, pentru ca avem deja o Casa Regala cu aceste radacini, sau un tip de monarhie romaneasca, cu un Rege roman, gen urmasul lui Stefan cel Mare, daca o exista. O a treia cale monarhica ar fi sa cerem sa intram in Commonwealth si sa ne plasam sub autoritatea monarhiei britanice, cum face Canada, tinind cont de istoria comuna cu Regina Maria, Marie of Edinburgh, sotia Regelui Ferdinand. Ultima solutie poate sa arate ca o mare provocare, dar tinind cont si de relatia speciala a Printului Charles cu Romania, poate nu trebuie aruncata la cos.

    Ar mai fi varianta de a avea un sistem electoral care sa dea un Presedinte de aceiasi culoare cu majoritatea parlamentara aleasa (si deci Guvernul), sau varianta fara Presedinte, doar cu un Prim Ministru.

    Poate mai aveti si voi alte idei, insa ceva trebuie schimbat, daca iubim Romania si vrem sa nu mai avem acest razboi permanent intre palate care ne tine pe loc, sau ne trage inapoi.

    • diasporean,
      Părerea mea: modificarea Constituției în sensul stabilirii unui singur pol de putere, președinția sau Parlamentul. Personal, aș înclina către o republică parlamentară, cu președintele ales de Parlament.

    • Am postat deja o posibila varianta, atipica, in care, Curtea Constitutionala preia o parte din atributiile Presedintelui, iar o alta parte din atributiile Presedintelui, pe zona externelor(reprezentare, ambasadori) merg catre Premier.
      Functia practic dispare.

      Ce face practic Curtea in noua postura:

      LEGISLATIE
      1.Dupa primire , examineaza, verifica, valideaza si publica legile in MO.Control de constitutionalitate automat.
      2.Daca gaseste neconcordante ale legii votate, venite din Parlament, raportat la Constitutie, retrimite legea la Parlament, pentru reglajele necesare.
      Pentru eliminarea unui posibil „bias” dinspre Curte, se poate implementa o procedura ce era prezenta in Constitutia din 1991, si anume Parlamentul promulga legea cu 2/3 din numarul senatorilor si deputatilor, chiar si in cazul in care Curtea retrimite.Expresie a supremei reprezentari a Parlamentului .

      Alcatuirea Guvernului.
      1.Curtea constata si valideaza rezultatul alegerilor, desemnand partidul ce a obtinut cele mai multe voturi drept castigator si insarcinandu-l cu formarea unui Guvern, si prezentarea la vot in Parlament in termen de 30 de zile, pentru validare.Negocierile se fac intre partide in interirorul acestor 30 de zile.
      Daca nu se valideaza de Parlament noul Cabinet, se mai ofera inca 30 de zile , pentru o noua alcatuire, dupa care, in caz de nevalidare, se fac alegeri anticipate.
      Aici ar mai putea fi o varianta, in sensul in care sa mai existe o a treia incercare cu partidul de pe locul doi, daca obtine macar 25% din voturi in alegeri.

      In zona apararii se pot extinde functiile CSAT, la care Curtea participa alaturi de membri ai Guvernului si Presedintele Senatului.
      La CSAT prezideaza Presedintele Senatului, iar deciziile pentru stari de pericol se iau aici.

      Premierul capata puteri sporite, dar sub autoritatea Parlamentului, si reprezinta statul pe plan extern in baza unui mandat dat de Parlament.

      Astfel legalitatea actelor ,de exemplu decretele de numiri, este verificata direct de un organ decizional abilitat, calificat sa verifice aceste aspecte si care si transeaza decizional.
      Presedintele in formatul actual face mai degraba o verificare de oportunitate, constitutionalitatea o verifica prin Curte, ori Curtea ar face o verificare pura de legalitate direct si neutra politic(a se vedea actualul conflict).

      Este un model republican parlamentar, dar mai potrivit cred acestei stari de spirit.Modelul genereaza mai multa predictibilitate si coerenta si face ca dezbaterea sa fie in Parlament pe idei si nu intre Parlament si o persoana pe teme de legalitate, care oricum tine de oameni calificati in domeniu, unde e lege nu e tocmeala.
      La nivel local Primarul ramane primar.

      Se poate introduce o metoda suplimentara de control pentru cei din Curte.O data pe an un singur judecator al Curtii, care are un mandat de 9 ani, sa poata fi supus unui vot de neincredere care sa-l demita, daca se face cu 2/3 din numarul total al senatorilor si deputatilor.
      Se mai poate dezvolta pentru un echilibru marit, dar care sa protejeze de masuri de tip ad-hoc dinspre Parlament, controlul parlamentar pe Curte , dar desfasurandu-se pe o durata mai mare de timp, ferind Curtea de la o inlocuire completa intr-un termen mai mic de 3 ani.

      Va exista un singur reprezentant pe plan extern, Premierul, iar votul pentru partide va avea in centrul campaniei electorale aceasta persoana.Foarte simplu se evita conducerea simultana cu doi soferi.

  8. Aș zice că o personalitate care a absorbit libertățile cetățenilor, cum zice Titulescu, (libertăți pe care cetățenii și le-au dat bucuros) pentru a-și fortifica puterea a fost Băsescu.
    Poate intențiile sale au fost bune, dar și iadul e pavat cu intenții bune. O fi crezut că așa va rezolva problemele, cu barda, deși era de așteptat ca în această acțiune bezmetică să fie și victime colaterale. Exact aceste victime colaterale au anulat acțiunea de asanare a societății.

Lasă un răspuns