Interviul meu pentru Q Magazine

Link interviu Q Magazine: https://www.qmagazine.ro/despre-europa-cu-lucidiate-si-fara-aure-interviu-exclusiv-cu-adrian-nastase/

 

Adrian Năstase: Ne îndreptăm spre o lume în care jocul presupune doar trei actori

Răzvan Tudor.  

Vreme de şase luni, România este în vârful Europei, gata să conducă frâiele Uniunii, să pună pe masa discuţiilor cele mai fierbinţi subiecte ale momentului. Brexitul, politica imigraţionistă, lupta împotriva terorismului şi alegerile europarlamentare vor face agenda primii jumătăţi a lui 2019. Dincolo de indusa aura de lider a României, care este puterea reală de decizie şi cum va reuşi țara noastră să impună propriile proiecte? Despre preluarea președinției rotative a Consiliului UE, Q Magazine a primit răspunsuri, în exclusivitate, de la fostul premier al României, Adrian Năstase.

De nici o săptămână, România deţine în mod oficial președinția Consiliului, în cadrul unei ceremonii la Ateneul Român. Au stat sub aceeași cupolă oficialii europeni, dar și demnitarii români.

„Aparenţele au fost salvate, pentru că participarea preşedintelui României şi a premierului au dat sentimentul că este posibil un dialog cel puţin pe aceste teme legate de preşedinţia Consiliului UE. Din acest punct de vedere, am depăşit un risc care ar fi putut să ne coste foarte mult. După părerea mea, discursurile rostite au fost echilibrate, a existat şi o dimensiune mai emoţională, mai sentimentală. A fost un program artistic inspirat, un concert care a adus împreună „Rapsodia” lui George Enescu şi „Oda Bucuriei” a lui Beethoven, simbolul naţional şi cel european.

Nu cred că va dura foarte mult această aparenţă. Dedesubt, există contradicţii majore şi vom vedea dacă există o anumită înţelepciune pentru a le depăşi.

Este clar că noi vom avea un rol relativ formal, în care va fi important să nu stricăm, să nu creăm mai multe probleme decât există. Marile capitale europene sunt cele care vor îndruma proiectele pe mai departe, dar vom fi şi noi la masa deciziilor.

Va fi foarte important să avem idei clare în legătură cu cele câteva teme de actualitate, de la bugetul european, Brexit ori migraţie. Noi întotdeauna am încercat să participăm la joc prin reguli de procedură. Şi preluarea preşedinţiei rotative ţine de acest joc democratic care poate să genereze efecte de conţinut sau nu.”, susține Adrian Năstase.

CE ZICE SAU CE FACE POPA…

România are șansa de a face agenda Europei. Subiectele sunt multiple, iar spațiul în care se discută depășește granițele Uniunii. SUA, China și Rusia se luptă pentru supremație, iar Europa pare pusă la marginea acestui joc.

„Îmi aduc aminte de propunerile României, în urmă cu mulţi ani, în cadrul Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Una dintre ele a fost preşedinţia rotativă, un principiu democratic al organizaţiilor internaţionale, procedură care s-a şi impus ulterior, precum şi regula consensului.

Cel mai important, atunci când ai dreptul să iei cuvântul este să lansezi idei, proiecte, astfel încât ceilalţi să vină să discute pe propunerile tale, pentru că altfel eşti în apărare tot timpul.

Putem să fim mai agresivi în ceea ce priveşte statutul Mării Neagre, în ceea ce priveşte relaţiile cu spaţiile exterioare Europei, de la Statele Unite care au scăzut nivelul de reprezentare al Ambasadei Uniunii Europene la Washington, relaţiile cu China, cu Rusia, poziţiile în Orientul Mijlociu. Vom avea oare curajul necesar pentru a trata aceste chestiuni?

SUA prin vocea președintelui Trump au reafirmat un anumit principiu al protecționismului, ideea de a aduce acasă fabricile care sunt locate în exterior, dar, de pildă Boeingul a deschis o fabrică pentru avioane 737 în China, în mijlocul acestui război comercial. Până la urmă, noi trebuie să ne aducem aminte de un proverb românesc important: „Să faci ce zice popa, nu ce face popa”. Este un mod de a nu urma fentele pe care le fac cu mingea europeană unele ţări membre.”, a declarat în exclusivitate pentru Q Magazine Adrian Năstase.

La București, săptămâna trecută, președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a primit aplauze la scenă deschisă. A avut un discurs rostit în limba română, în care a făcut referire la cultura și valorile României. „Aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor.”, a susținut Tusk pe scena Ateneului Român.

„Preşedintele Donald Tusk care are o poziţie relativ formală, în calitate de preşedinte al Consiliului European, a învăţat un lucru care este esenţial. Este ceea ce se numeşte captatio benevolentiae. Altfel spus, să obţii o captare a publicului, simpatia celor cărora te adresezi. Ori cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să intri în cultura, în valorile, în elementele de bază ale audienţei şi, eventual, să rosteşti întregul discurs în limba lor. Este ceea ce preşedintele Tusk a făcut şi va mai face. Este o chestiune care nu face decât să-i atragă simpatie, dar el nu are niciun fel sarcina de a decide lucrurile delicate.

Discursul a fost unul extrem de reuşit şi îl felicit pe cel care i l-a scris, deşi înţeleg că multe dintre elemente au fost adăugate chiar de către domnul Tusk. Probabil că a dorit să marcheze  faptul că un preşedinte polonez înţelege mai bine elementele ţărilor din Europa de Răsărit, iar Polonia adesea s-a prezentat ca un lider al noii Europe. În fond, n-a zis mare lucru, ci să ne ţinem de vecini şi să respectăm principiile şi valorile europene, solidaritatea, adevărul, statul de drept. Asta în timp ce ceilalţi îşi văd de interesele lor economice, iar noi privim la valorile europene., susține Adrian Năstase.

SUA, CHINA ŞI RUSIA. UE, LA MARGINE

Donald Tusk a mai vorbit și despre prima mașină a familiei sale, o Dacia 1300 deținută de socrul său. Este și un soi de metaforă pentru a ne găndi la vitezele cu care merg Europa și chiar România.

„Viteza României? Cred că noi în momentul de față patinăm, nu știm în ce direcție să mergem. De altfel, nici Europa nu știe prea bine. Sunt proiecte pentru mai multe direcții. Problema nu este legată doar de România, problema este legată de proiectul european în ansamblu, care în momentul de față este atacat din diferite direcții.

Brexitul, organizat sau mai dezordonat, va crea probleme serioase. Remarcăm o anumită dezangajare a SUA care ar dori spargerea acestei organizări europene și care va crea disponibilități pentru alte țări să devină mai active în spațiul european și mă refer la Rusia.

În a doua parte a secolului al XIX-lea, Victor Hugo vorbea despre cum vede lumea în viitor: două mari complexe de țări, pe cele două maluri ale Atlanticului, Statele Unite într-o parte și în cealaltă, Statele Unite ale Europei. În viziunea lui, cele două își dădeau mâna pentru o civilizație avansată. Dar, acum, proiectul european începe să se destrame, se văd fisurile pe imaginea Europei.

Discutam în urmă cu 20 de ani despre Europa unită, întreagă și liberă. Lucrurile încep să se complice. În primul rând, proiectele de extindere a UE bat pasul pe loc. Bruxeles-ul nu a reușit să digere toate valurile de extindere și de aici mari probleme, mai ales în zona occidentală. Relațiile cu statele adiacente, cu cei care ar fi putut să devină membri, mă refer la Turcia în mod special, lucrurile sunt foarte complicate. Uniunea Europeană ar vrea să ia din coșul cu probleme legate de Turcia numai fructele care sunt favorabile și sănătoase.

Ne îndreptăm spre o lume în care jocul va presupune doar trei actori: SUA, China şi Rusia. Dacă ne gândim la orizontul anilor 2040-2050, probabil China va avea rolul dominant, iar SUA vor trebui să găsească o relaţie mai strânsă cu Rusia pentru a izola o aumite dezvoltare a Chinei spre alte spaţii, inclusiv cele europene.

Deocamdată ne jucăm în acest bazin limitat al UE, iar Uniunea, din păcate, nu mai are forţa necesară pentru a deveni un actor global. Este o zonă cu interese economice, o uniune vamală şi va devine un poligon de încercare pentru marile puteri în următoarele decenii. UE a devenit o maşinărie atât de grea, încât motorul ei nu poate să mai avanseze cu o viteză convenabilă şi de aici decurg o serie de nemulţumiri din partea statelor membre., este de părere fostul premier Adrian Năstase.

ANUL ALEGERILOR

2019 se anunță un an cu multe încercări pentru România. Pe lângă președinția Consiliului Uniunii Europene, lupta politică e în toi. Se discută aprig despre justiție și economie, iar cele două mari teme s-au transformat de mult în subiecte de campanie pentru alegerile prezidențiale.

„România nu arată foarte bine pentru că nu există o strategie post aderare. Noi am fost eficienţi până la aderare. Am avut un proiect care a fost susţinut de toate partidele politice şi, până în 2007, am avut acest proiect care a menţinut o anumită coeziune politică internă. După 2007, am intrat într-o altă logică, a bătăliilor interne, iar regimul Băsescu a reuşit să distrugă o parte din această disponibilitate de a privi spre viitor.

Iată că acum suntem extrem de divizaţi, cu formule de rezistenţă civică care nu se aglutinează, în care nemulţumirile şi frustrările individuale nu pot să ducă la clarificarea direcţiei în care vom merge. De aceea, vom rămâne în formula de patinoar, în care ne mişcăm pe o gheaţă cu teren limitat.

Ne uităm în jur, Marea Neagră nu mai e cel mai bun vecin al nostru, Rusia intervine în mod evident în spaţiul european. Faptul că vom avea câteva Corvete sau câteva avioane este de bun augur, dar mult mai important este să ştim să ne batem în avanposturi la Bruxelles, la Washington, la Paris şi în alte zone., declară în exclusivitate pentru Q Magazine Adrian Năstase.

Pentru alegerile prezidențiale, avem primii doi candidați bătuți în cuie: Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş. Din partea alianţei PSD-ALDE, numele candidatului este deocamdată necunoscut. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau un nume surpriză?

„În urmă cu un an spuneam că Congresul PSD ar fi trebuit să gândească o strategie pentru alegerile prezidenţiale. S-a pierdut momentul pentru a demara o evaluare în legătură cu profilul unui candidat, cu analiza alegătorilor. În mod evident, s-a schimbat profilul alegătorilor, tinerii privesc altfel viaţa publică şi cea politică. Care sunt mesajele pentru ei? Care sunt liderii politici din zona partidului care să se adreseze acestui segment de electorat?

Alianța PSD-ALDE va lua o decizie pe grabă la un moment dat și riscurile vor fi pe măsură. Vom vedea care este trendul la alegerile europarlamentare. PSD-ul, dar și ALDE vor concura cu listele unor partide a căror conducere va încerca să plece în exil la Bruxelles și liderii acestor formațiuni parcă vor toți să emigreze.

În țările occidentale, listele sunt formate de obicei din oameni politici care și-au terminat cariera internă sau din tineri care vor să se perfecționeze. Dar, cei mai importanți lideri politici nu pleacă la Bruxelles. Lucrurile se întâmplă aiurea și se vede o deprofesionalizare generală, se vede în administrație o scădere a competențelor și de aici apar blocaje în activitatea internă.

O campanie interesantă ar putea fi lansată în jurul ideii de a-i aduce înapoi pe cei care au plecat în străinătate. Ar fi importantă câștigarea încrederii în interior, în viața politică, în redarea speranței pentru foarte mulți. În aceste condiții, de ce să aducem în țară migranți din Siria, când am putea aduce o parte din cei 4 milioane de români care au plecat în exterior? De ce să aducem vietnamezi la muncă, când putem să regăsim forța necesară, resursele pentru a lansa proiecte de investiții importante și la nivelul statului și la nivel privat?

Foarte mulți vorbesc zilele acestea despre poeziile lui Eminescu. Eu recitesc adesea articolele lui de publicistică și mi-a rămas în minte unul din textele lui: Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea tărânii, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară., conchide pentru Q Magazine Adrian Năstase.

28 de gânduri despre “Interviul meu pentru Q Magazine

  1. Nu descifrez ce vreți să spuneți referitor la statutul Mării Negre și ce înseamnă promovare mai agresivă.
    Marea Neagră este o zonă cu potențial economic și un spatiu de tranzit petrolier dar nu numai. Probabil la asta va referiți, la consolidarea securității UE și a României prin intensificarea cooperării economice la Marea Neagra.
    În fond, am fi în asentimentul Bulgariei și Turciei, care își construiesc politicile de securitate exact în acești termeni.

  2. PS- Adrian Năstase
    Sunt curios ce ar ar spune corifeii analizei geostrategie – Dungaciu, Fota și Cristian Diaconescu- dacă SUA chiar s-ar retrage din NATO urmare a neaprobării de către Congresul a bugetului pentru Guvernul american.
    Probabil ar cere un Roexit urmat de cererea de aderare a României la SUA. (Z)

      • #Zev: „… dacă SUA chiar s-ar retrage din NATO urmare a neaprobării de către Congresul a bugetului pentru Guvernul american.
        Probabil ar cere un Roexit urmat de cererea de aderare a României la SUA.”
        =========
        Hei, Serioja, trezește-te. URSS a murit, CAER a murit, Tratatul de la Varșovia a murit.
        Degeaba plângi pe mormintele lor sperând că Putin este noul vostru Cristos care le va aduce la viață, când, de fapt, este un alt fals profet.

  3. AR FII F BINE SA FIE ASA D-LE NASTASE DAR NU VEDETI CA IOHANIS CONTINUA CEACE  A FACUT BASE SI IN LOC SA FIE MEDIATOR ESTE INSTIGATOR,,,,Uitavita  ce face cu numirile de ministrii si nu numai de parca ar fii l mafalda nu un simplu profesor de fizica,,,,Dar numai noi romanii suferim de pe urma comportamentului nejistificat al unui presedinte,,,Este ruisinossssssssssss cum se comporta.

    • @stoica sica: „… noi romanii suferim de pe urma comportamentului nejistificat al unui presedinte.”
      ===========
      Subiectiv sau nu, românii și România suferit de pe urma ORICĂRUI președinte, fie înainte de ’89, fie după și tot nu s-au învățat minte.

      „Maiestățile republicane” vor continua să-și arunce paltoanele pe capotele mașinilor cu aroganța tipică parvenitului și să calce cu dispreț peste Constituție.

    • @ stoica sica

      e asa cum spuneti d-voastra DAR si psd-ul sunt o adunatura …de mamaligi si de fricosi . De regula , la comportamente ca ale lui Basescu si Iohannis le cad victima aia mai fraieri . Psd-ul avea TOATE INSTRUMENTELE sa-l scopeasca pe Iohannis si sa-si impuna legile si directia dar au preferat sa se lase calariti si sa se lamenteze .

  4. Brexit – «No Deal» ?

    Parlamentul britanic a respins acordul de ieşire din Uniunea Europeană negociat de primul-ministru Theresa May. Şi deşi premierul a supravieţuit moţiunii de cenzură depusă de laburişti, haosul intern – în care toţi factorii politici luptă împotriva influenţei externe venită din partea birocraţiei UE, dar nu se pot coagula în jurul unei soluţii alternative mai favorabilă Marii Britanii – face ca următorii paşi să fie imprevizibili.

    Desigur, nemulţumirile Marii Britanii – ca şi a multor alte state membre UE – derivă din criza profundă a Uniunii, însă pentru a se ajunge la Brexit s-au folosit tehnicile de propagandă utilizate în războiul psihologic, în care opinia publică este manipulată de către o mass-media controlată de grupări cu mare forţă financiară, ce îşi urmăresc propriile obiective şi ignoră interesele naţionale.

    Situaţia a devenit generală în cadrul mondializării, iar în UE ea se exprimă concret prin familiile de partide politice, nediferenţiate ideologic ori prin înalte programe politice, ci interesate doar de monopolizarea puterii. În cazul Marii Britanii, acest sistem a condus la Brexit, bazat pe două minciuni propagandistice. Prima, că Marea Britanie contribuie prea mult la cheltuielile comune europene, bani ce ar putea fi folosiţi pentru dezvoltare internă ; a doua, că migraţia provoacă şomaj în rândul forţei de muncă naţională. Numai că apartenenţa la UE oferă acces la cea mai mare piaţă mondială, zonă de desfacere pentru produsele naţionale şi importuri ieftine, ceea ce favorizează dezvoltarea economică. În acelaşi timp, imigraţia nu ocupă locurile de muncă ale britanicilor, ci posturile pe care aceştia nu le vor, contribuind şi ea la prosperitatea Marii Britanii.

    În momentul de faţă, varianta «No Deal» ce se preconizează va împiedica legăturile cu partenerii esenţiali din UE şi va determina o fugă a capitalului, deci alunecarea Marii Britanii în criză economică. Soluţia mai puţin dură, negociată de cabinetul May, ca Marea Britanie să-şi păstreze uniunea vamală şi relaţiile cu UE, retrograda însă la rândul său Marea Britanie la poziţia de partener minor în relaţiile bilaterale, deoarece nu mai exista posibilitatea de a influenţa politica Uniunii.

    Greu de apreciat ce se va întâmpla în continuare. Negocierea unui nou tratat este respinsă de Bruxelles pentru a nu oferi un model facil de urmat şi altor state membre. Organizarea unui nou referendum în Marea Britanie ar fi profund nedemocratică : poporul suveran şi îndoctrinat s-a exprimat deja…

    P.S. Într-adevăr, România va juca timp de şase luni în fruntea Europei un rol relativ formal, în esenţă ceremonial, ce reprezintă în fond doar o concesie fără conţinut făcută de statele conducătoare ale Uniunii celorlalte ţări membre. Consiliul Europei pe care îl vom prezida este o instituţie cu competenţă consultativă şi structură administrativ-birocratică prin care se pun în practică hotărârile luate de Comisia Europeană, unde conducerea este deţinută de marile puteri, în special de tandemul germano-francez, a cărui forţă s-a accentuat şi mai mult după Brexit.

    • @Mihaela Erika Petculescu: ”Numai că apartenenţa la UE oferă acces la cea mai mare piaţă mondială, zonă de desfacere pentru produsele naţionale şi importuri ieftine, ceea ce favorizează dezvoltarea economică.”
      ==============================
      Și ”Piața Comună”, cea nepolitică, a favorizat dezvoltarea economică. Ba încă fără imixtiuni în politicile naționale.
      UE de acum încearcă tocmai implementarea unor precepte noi morale anihilând oricare valori naționale, prin mixarea intitulată ”multiculturalism” și prin lichidarea tendințelor (naturale și normale) suveraniste. Adică impunerea progresismului nivelator și globalizator..

    • MEP,
      Deținem președinția Consiliului UE, nu a Consiliului Europei care e altceva și nu are a face cu UE.
      Ziceți că Consiliul UE pune în practică hotărârile Comisiei Europene? Eu știu că Consiliul UE e un fel de a doua Cameră a Parlamentului European, deci cam IA hotărâri, iar Comisia Europeană e un fel de guvern care APLICĂ hotărârile PE și ale Consiliului UE.
      Poate nu știu eu bine…
      În rest, de acord cu analiza Brexitului.

  5. Ce sa fie ce sa fie ?!

    Sub semnatura lu Preda Cristian fots consigliere basesc, nestiri din orasul cu 30.000 de lobisti (adica corupatori cu voie de la stapanirea UE)

    Viorica Dăncilă a venit ieri în PE, ca să prezinte programul preşedinţiei Consiliului UE pentru prima parte a anului 2019. Trei lucruri au sărit în ochii deputaţilor aflaţi în sală.

    Primul a fost legat de prezenţa liderilor grupurilor politice. De obicei, aceştia vin în plen ca să asculte fiecare nouă preşedinţie rotativă. E o chestiune de informare, dar şi de politeţe. Ieri, din cei opt lideri de grup au fost în sală doar doi.

    Al doilea „detaliu“ e legat de Comisia Europeană. De obicei, când o preşedinţie vine să prezinte priorităţile pentru cele şase luni în care trebuie să sintetizeze poziţiile guvernelor din statele-membre, Comisia e reprezentată de preşedintele său. Aşa l-am văzut făcând pe Manuel Barroso, aşa a procedat şi Jean-Claude Juncker. Ieri, Comisia a fost reprezentată de comisarul Andrus Ansip, care deţine portofoliul pieţei unice digitale. Absenţa lui Juncker e o reacţie la atitudinea Vioricăi Dăncilă şi a miniştrilor din cabinetul său faţă de Colegiul comisarilor. În ultimele luni, acuzaţiile venite de la Bucureşti cum că raportul MCV e superficial şi rodul unei manipulări nu au trecut neobservate la Bruxelles.

    În fine, să observăm că nici măcar Corina Creţu nu a participat la şedinţa de ieri. Îndeobşte, comisarul din ţara care exercită preşedinţia Consiliului UE e prezent alături de şeful Comisiei. E marcat astfel faptul că aceea e – cum se zice în jargonul UE – „ţara pe care o cunoaşte cel mai bine“. Absenţa dnei. Creţu are o raţiune: a ajuns şi ea, precum preşedintele Iohannis sau deputaţii europeni care au criticat guvernul – pe lista neagră a puterii de la Bucureşti..

    În ziua în care a devenit evident că divorţul UK-UE va fi un dezastru, Dăncilă se răţoia la deputaţii care îi cereau să-şi facă datoria. A vrut parcă să ilustreze ceea ce spunea Juncker despre ea la finele anului trecut, şi anume că nu a priceput ce înseamnă să prezidezi guvernele

    Citeste mai mult: adev.ro/plf0kc

    In primul rand nu sunt de acord cu filozofu’ lu’ babuşcă (specie de peste „comun” … ) opere complete ca cum ca „Absenţa putea fi anticipată” mai ales in conditiile in care se asteptau de la Londra rezultatele voturlui cu privire la Brexit.
    Caci, daca, „ divorţul UK-UE va fi un dezastru”, nu va fi un dezastru doar ptr ca Basescu ramane fara Licuricul Mic si i se stamba axa …. Nici ptr Romania ci , sunt posibiliati care se poate (cum zicea Ciripoi „Dom comisar e posibilitati”) sa fie mai putin placute si ptr UE…
    Apoi, un esec al presedentiei Romaniei este , necesar, un esec al UE, al globalismului si al „inteleptilor” Drunckers si Tinnemans . Este un esec al „filozofiei” UE si pe pariu un i8mpus ptr ADF, Front National, 5 Stele (daca e pe stele prefer coniacu 5 stele )si altii care nu prea love ei UE. Un motiv in plus ptr les gilets jaunes sa mai arunce multe duzini de pietre ….
    In al doilea rand este in contradictie cu miscaarea, cel putin aparent, impaciutorista de la Bucuresti : „hai fiti cuminti, asteptati naibii sa predati presedentia!!!” ….
    Nu zic ca Preda consiglierele Ba’Securistului are niste pretentii de gradinita „De altfel, Viorica Dăncilă a ţinut şi ieri să marcheze ostilitatea sa faţă de obiecţiile venite din România. În răspunsurile oferite celor prezenţi în hemiciclul de la Strasbourg ea s-a purtat ca un boxer năuc care lovea în stânga şi-n dreapta, şi nu ca un politician care prezidează ansamblul guvernelor din UE. . Ntz este absolut normal ca Dăncilă a replicat … anormal este ca „europenii” cu un Brexit in fata au dat mai multa importanata mizelor mici de la Bucuresti.

    Sau poate mizele de la Bucuresti depasesc pe cele londoneze?!
    As vrea io ….

    Ntz. E vorba de nesfanta ocupatie a celor 30.000 de corupti cu voie de la Comisie (trebe si gura lor sa mance ceva gustos, nu?): money! Parai, moloz, denghi, argent , multi bani!!

    Fiindca ptr unii „europeni” din aia ptr care se facu UE , globalisti si „morali” (ca pisica in spatamana branzei!), Brexitu cu maxim de pagube este de dorit! Este un vis de bogatie!
    Pen’ca, inca , Londra este principalul centru bancar si financiar al UE. Dupa Brexit, o parte importanta a afacerilor finacnciar bancare volens nolens se vor muta pe continent. Unii au enorm de castigat …..
    Printre ei, Frankfurt am Main. Mai sunt si altii da eu de centrul asta imi amintesc ….

    Aceasta este miza principala.
    Deci , Romania trebuieste “ajutata” sa esueze in exercitarea presedentiei UE. In acest caz pagubele sunt “acceptabile”, adica reprosurile le va incasa Romania si nu Germania, Olanda, Franta samd . Si din pagube pot iesi beneficii colaterale – in definitive prea muta democratie in UE! Aia mici sa isi tina fleanca si sa isi primeasca cotele de refugiati!!!
    Si ..
    Rule Germania!!!!
    Deutchland uber alles!

  6. Cred că ați rămas printre (extrem de) puținii oameni lucizi din Europa. Răspunsurile pe care le-ați dat sunt de o diplomație exemplară şi de… nu ştiu cum să mă exprim ca să nu pară că vă evaluez… nu ştiu, fără tâmpenii cu statul de drept şi valorile europene sau extrema cealaltă, înțelegeți unde bat, căci nu vreau să mă cert cu nişte oameni pe care-i apreciez mult. Absolut realist şi adevărat.
    Bine că existați şi păcat că la televizoare n-ar pomeni veci de interviu. Şi l-ar pomeni degeaba, in fond. Câți l-ar înțelege?!

  7. Mircea O. spune:
    IANUARIE 16, 2019 LA 2:13 PM

    Exista cineva din istoria Romaniei care merita elogii ? Daca da, spuneti doua – trei nume, cel putin. In afara de Basescu, Macovei si Kovesi, poate ca va mai vine in minte cineva, nu neaparat din istoria recenta.
    ps
    Daca nu stiati, data de 15 ianuarie este si ziua Culturii Nationale. Si va mai spun ceva (cu trimitere si la alti colegi adepti ai reintregirii neamului): Mihai Eminescu si Stefan cel Mare sunt idolatrizati in Basarabia.
    In plus, imi permit sa va spun ca nici Academia Romana nu este indiferenta la acesta data din calendar, si va citesc din comunicatul Academiei, doar un pasaj (preambulul):
    ,,8 ianuarie 2019
    Ziua Culturii Naționale – un proiect al Academiei Române
    Academia Română organizează marți, 15 ianuarie 2019, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naționale“. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 12, și se va desfășura în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, care va rosti un cuvânt de salut.
    Manifestarea este moderată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care, în cuvântul de deschidere, va vorbi despre semnificația sărbătoririi Zilei Culturii Naționale pe 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.”

    Nici asta nu va sensibilizeaza ? Atunci, imi pare rau, dar nu va mai vindeca nimeni. Odata pierduta, simtirea de roman ramane pierduta definitiv.
    …..Din pacate, tembeliziunile se ocupa de cu totul altceva, fara mare legatura cu interesele Romaniei si cu ce este de fapt Romania. Daca nu ar avea telespectatori fideli, nu ar exista pur si simplu.

    • ZeV,
      Unii de pe-aici știu că mie îmi place mai mult poezia lui Arghezi decât cea a lui Eminescu, și cu toate astea nu pot să-l consider pe Eminescu un scriitor minor venerat degeaba.
      Privit în istoria literaturii române și în istoria românilor, Eminescu e un punct de reper și un salt calitativ extraordinar de la literatura șovăitoare de început, la scrierile profunde, la frumusețea și eleganța versului, la temele abordate, la universalitatea spiritului său. Pe lângă faptul că era un poet desăvârșit, Eminescu era și un enciclopedist al vremii. Niciun cititor al operei sale nu poate să nu observe că el era un geniu. Sigur că după el literatura română a evoluat, s-a rafinat, s-a modernizat, dar acest moment uimitor nu poate fi minimalizat.
      De aceea ziua nașterii sale a fost aleasă ca zi a Culturii Românești.
      Că există detractori și mofturoși, nu trebuie să ne mire. Importante sunt părerile specialiștilor precum Eugen Simion, adică ale oamenilor care știu despre ce vorbesc, nu au citit doar un volum de Poezii Alese și apoi emit sentințe.
      Nouă, celorlalți, poate să ne placă mai mult Topârceanu, Minulescu, sau niciunul, fiindcă, dacă freci toată ziua telefonul, ce înseamnă asta decât că îți place să freci toată ziua telefonul?

  8. Electoralism de coalitie: Interdictia de consultari si alegeri simultane incalca drepturile la libera exprimare, la oportunitate politica, la intelegere intre partide si la prerogativa prezidentiala

    Opozitia poate avea de multe ori amendamente sau cereri excesive, neintemeiate juridic sau constitutional. Ele se pot naste din morbide complexe de inferioritate sau de negationism (opozitionism); uneori, si din lipsa de scrupule privind accederea la putere.

    Dar si puterea poate lua decizii abuzive, care sa fie abil impachetate intr-un ambalaj al falsului uz (v. abusus non tollit usum). Pentru denuntare si contracarare, fiecare din cele doua parti are nevoie de profesionisti ai analizei si argumentatiei ireprosabile.

    Cazul articolului nou introdus in legea privind desfăşurarea alegerilor europarlamentare, din 23-26 mai, este un exemplu de politicianism al coalitiei care intra in contradictie, discreta in unele privinte, flagranta in altele, cu spiritul si litera unor stipulari constitutionale.

    Articolul in cauza prevede interdictia de a organiza in acelasi timp cu alegerile europarlamentare alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local. Este o hotarare netemeinica a majoritatii parlamentare, care încalcă mai multe prevederi din Constituţie.

    Prin unele aspecte, libertatea electorala tine de dreptul la libera exprimare (1). Pe de alta parte, chiar daca pot fi foarte rare, unele oportunitati sau situatii politice neprevazute, care solicita valorificarea sau adaptarea imperativa, nu pot fi interzise prin lege (2).

    Unele crize si solutii politice, cum ar fi dizolvarea parlamentului, in conditiile constitutionale prevazute, convocarea de alegeri anticipate sau imposibilitatea politica, juridica sau fizica a continuarii exercitarii mandatului de catre seful statului nu pot fi interzise prin lege in posibile contexte de coincidenta.

    Mai mult, nu este normal sa interzici prin lege posibile intelegeri intre partide, inclusiv in privinta simultaneitatii unui referendum cu un tip de alegeri sau coincidenta mai multor tipuri de alegeri (3).

    In sfarsit, in aceasta enumerare, nu si in alte abordari, prerogativa prezidentiala constitutionala privind convocarea de referendumuri nu poate fi ingradita prin nicio lege (4). Reiterez opinia ca sunt situatii politice in care toate partidele trebuie sa priveasca cea mai inalta magistratura ca o institutie perena, nu ca o persoana trecatoare.

    Despre legea in cauza, transmisă de Parlament pentru promulgare pe 29 decembrie 2018, presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate.

    Liderul USR, Dan Barna, a reactionat la scurt timp, declarand că nu există niciun temei pentru care un referendum să nu se poată organiza odată cu alegerile, si a acuzat PSD ca incearca sa blocheze utilizarea de catre seful statului a unei prerogative constitutionale.

    Barna a subliniat că preşedintele Klaus Iohannis a contestat „pe bună dreptate” la Curtea Constituţională articolul care prevede că în ziua alegerilor europarlamentare nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri.

    • PS/NB: CCR a anuntat ca va judeca pe 6 martie sesizarea lui Iohannis referitoare la neconstitutionalitatea legii privind alegerile europarlamentare. Ar fi timp, deci, pentru orice simultane in ziua scrutinului pentru Bruxelles. Inclusiv pentru prezidentiale anticipate, declansate de Iohannis, prin demisie si participarea la scrutinul pentru Cotroceni, o posibila tactica iohannista pentru a valorifica „maximul de uzura” pe care il atribuie coalitiei PSD-ALDE.

      • Vara nu e un sfetnic bun pentru dreapta adoctrinica, la alegeri.
        Demisie niciodata, poate doar suspendat la momentul oportun, ca sa fie alegeri en-gross.Demisia oricum ar fi slabiciune.
        Ussr vor sa bage referendumul antipenali, care personal imi place, prezenta va fi masiva, ca la ala pentru apararea familiei, dar asta ar putea fi si o tesla pentru viitor.
        Sa ne relaxam, la europarlamentare nu vor veni prea multi, orice stimulente se vor aplica.
        Si oricum nu conteaza pentru noi cetatenii, deciziile care conteaza se iau in alta parte si nu in PE, si oricum se impun cu forta.Unde mai pui ca extrema dreapta, care va conduce probabil o alianta cu popularii, ne va lasa in off-side.
        Ascutirea dintilor dinspre UE catre Polonia, Ungaria, Cehia si Romania mi se pare cel mai ingrijorator fapt, s-ar putea sa ramanem singura tinta dupa alegeri.

  9. Ma uitam pe un text, ma rog citeam , de a lui Cristian Tudor Poescu (CTP) si imi aminteam ca candva, acest CTP era un comentator destul de prizat … fosta-i lele cat ai fost c’ai ramas …
    Idem (i)Realitatea TV caree zbiara ca scroafa la castrare ca timp de 10 minute i-a fots taoata emisia… Da.. si (i)Realitatea a avut zile mai bune .. cadn nu era insolventa.
    Insolvent este si Adevarul – si fusese „Crucisatorul Presei Romanesti” al mai vanbdut ziar din Romania …

    Ce se intamplat cu astea 3 ofilite vedete ale „mediei” ?
    Cam nimic in afara ca s-au băşit. Adica li s-a parut , asa, ca ei e prea elita si prea destepti ptr publicu’ de bizoni care le asigura audienta si au inceput sa emita judecati contrarii preferintelor majoritatii. Si nu era vorba despre judecati de genu „pamantul este rotund” ci de „voi mocofanii merita sa traiti prost ca noi e jmecheri!!” . Dupa care este normal ca publicul le-a intors spatele … (ce ati crede daca s-ar intampla daca Coca Cola si-ar complimenta clientii ca e prosti, tampiti, analfabeti samd ?!)

    Insa ei persista. Asa ca merita sa ii tinem isonu’ lui Badea Mircea care intreaba din ce bani mananca astia ?!

    Cestia caraghiasa rau este ca de acum „ei” nu mai au nici o scapare … Daca vor sa manance trebuie sa „presteze” pe acelasi „coordonate” neaducatoare de verdet furajer ..

    Acum ce credeti ca ar pati amjortatea daca ar pune botul la palavrele lor indulcite cu nebunarita si matraguna?!

    Ia sa dau un exemplu : Administratorul unui hotel de 5 stele din Cluj-Napoca: „Aducem cameriste din Venezuela. Nici pe 2.000 de lei nu găsim la noi” ( adev.ro/plgz8m )
    Va dati seama cat de defazati sunt astia ? Sau chiar credeti ca potio aduce la Sluj am Ssomesch muncitori straini pe 2000 lei net lunar?!!! Pai la cat costa chiria, la cat costa mancarea nu stiu cati bani le-ar ramane venezuelenilor sa trimita familiilor lor!!
    Si i aceiasi foaie a vitelor de pripas – ce mai citim ? Îşi bat joc? Statul român crede că o familie cu doi copii, de la oraş, poate trăi rezonabil cu 2.600 lei pe lună

  10. Mugur Isărescu, prin ultimele declarații, a lăsat să se înțeleagă disponibilitatea pentru un nou mandat de guvernator al BNR, în condițiile în care actualul mandat se încheie în iunie 2019. Deputatul independent Remus Borza consideră că Mugur Isărescu „ar trebui deja să își facă bagajele”.

    „Parlamentul va hotărî a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă când a fost întrebat dacă își mai dorește un mandat de guvernator. Într-adevăr, Parlamentul va hotărî. Ajunge! Ce e prea mult dăunează. Ori, în ceea ce îl privește pe Mugur Isărescu, au trecut deja 28 de ani de când este guvernator al Băncii Naționale. Record absolut. Nimeni în lume nu se poate lăuda cu o atare performanță de a fi cel mai longeviv guvernator de Bancă Centrală. Până și „tiranul” Nicolae Ceaușescu a condus România doar 22 de ani. Haideți să nu trăim acest mit al indispensabilității față de cineva. Cimitirul e plin de oameni de neînlocuit. Mugur Isărescu a depășit cu cinci ani vârsta de pensionare. Puțină tinerețe și mai multă viziune nu ar strica nici la BNR”, a spus deputatul Remus Borza la DCNews.

    „Isărescu este principalul responsabil al deprecierii monedei naționale în raport cu principalele valute. Ieri, leul a consemnat un minim istoric în raport cu euro, 4,6822 lei /euro. Așa înțelege guvernatorul să răspundă Guvernului care a îndrăznit să pună, fără să-l consulte, impozit pe activele băncilor. În ultimii ani, Mugur Isărescu s-a comportat ca un veritabil președinte al Asociației Băncilor și mai puțin ca un guvernator al Băncii Naționale. A plâns de prea multe ori de grija băncilor și niciodată de grija statului. Dacă am fi aderat la moneda euro, azi nu am fi avut aceste fluctuații pe cursul de schimb. Ori tocmai Isărescu a fost principalul frânar al trecerii României la moneda unică. În raportul de convergență al Băncii Centrale Europene din 2016, rezulta că România îndeplinea criteriile de convergență nominală încă din 2014! De ce nu ne-am ținut de calendar? Țările Baltice, de exemplu, cu un PIB și o populație de zece ori mai mici decât România, au trecut de mult la moneda unică. Până și vecinii bulgari o să ne-o ia înainte. După ce am ratat anul 2019 ca deadline asumat pentru trecerea la euro, am prorogat acest obiectiv strategic al României pentru 2024. Adică la 17 ani de la aderarea României la UE. Târziu, foarte târziu. Încă șase ani, milioane de români care se împrumută în euro, care plătesc rate și chirii în euro, care își cumpără bunuri de larg consum din import vor pierde.

    Trecerea la euro reduce implicit riscul de turbulențe monetare și financiare și presupune un curs de schimb stabil și unitar la nivelul zonei euro din care fac parte, în prezent, 19 state. Adoptarea euro ar diminua riscul de țară și implicit costul la care se finanțează România de pe piețele externe, dublu față de zona euro. Trecerea la euro ar fi adus României un plus de stabilitate, credibilitate, forță și prestigiu. Dar cel mai mare câștig al adoptării monedei unice constă în profilarea și disciplinarea politicilor fiscal-bugetare și a comportamentelor sociale. Dacă am fi adoptat moneda unică din 2019, așa cum Guvernul României și BNR s-au angajat încă din 2015, astăzi guvernatorul Isărescu nu și-ar mai fi permis să eticheteze Ordonanța Guvernului 114/2018 ca fiind o trăsnaie și nici să sfideze Parlamentul țării prin refuzul de a da curs unei invitații a Comisiei Economice a Senatului”, a precizat deputatul Remus Borza.

    P.S.
    Prin tot ceea ce face Isărescu, unii îi zic Itzărescu acum cu creşterea nebunească a cursului euro se situează clar pe o poziţie antiromânească, dar loveşte cel mai mult în românii cu rate la bănci, dar mai ales în toţi plătitorii de taxe ! Dacă el crede că va scăpa nepedepsit, ba mai mult şi cu încă un mandat, şi ăla nu de aducere sau arestare, ci iar ca şef la parale, se înşeală amarnic !

  11. Numai gândul de a nu participa la momentul de la Ateneul Român, ar descalifica pe orice înalt demnitar al statului, şi cel mai mult pe cel pus în fruntea României ( refuz să cred corectitudinea obţinerii primului loc, mai ales după rezultatele din turul I) .
    O construcţie care refuză să recunoască valenţa creştină ce stă la baza dezvoltării istorice a elementelor ei componente nu poate avea nici măcar viaţă lungă, dar un viitor strălucit !
    Dacă s-a pornit doar de la o Germanie post cel de-al doilea Război mondial, de la o Franţă acceptată doar cu ce s-a întâmplat după celebra Revoluţie, de la o Anglie scoasă din „apele” ei economico- financiare ( Commanweltul spre care se reorientează acum), de la nişte regate şi monarhii, împănate mai apoi cu nişte cenuşărese estice, primite doar ca fete-n casă, din care, după trecerea prin alcovul proprietarilor de drept câteva s-au emancipar şi-şi apără acum pudoarea prin încercarea de a-şi găsi alţi parteneri, finalul nu putea fi altul !
    P.S.
    Cât despre Cioloş şi oamenii politici importanţi devine din ce în ce mai clar că nu-i decât un trepăduş ce-şi caută un nou culcuş (PE).
    Nu zice nimeni să n-ai mentori, chiar şi-n politică, dar de aici până la a devenii o simplă păpuşă manevrată după nişte scenarii făcute aiurea , mi se pare un drum prea lung şi prea riscant : poţi muri de sete , fie ea şi de bani, dacă nu-i primeşti la timp….

  12. Romania la sefia rotativa a UE: Utilizarea activa a simbolurilor de prezidare: Clopotelul si Ciocanul

    In esenta, cred ca din pozitia de presedinte rotativ al Consiliului European, Romania ar trebui sa foloseasca in mod activ simbolurile de prezidare, clopotelul – pentru chemarea la ordine – si ciocanul – pentru a impune autoritatea si decizia finala. Oportunitatea de a fi in capul mesei trebuie folosita cu intelepciune si calcul politic. In functie de circumstante, Romania poate folosi clopotelul si ca un clopot, iar ciocanul, ca unul de judecator sau chiar al zeului Thor. Nu cred ca vom pierde mai mult decat am pierdut.

    In privinta “impunerii” unei agende proprii sau a unui proiect romanesc, sunt sceptic, daca privesc la altii mai mari care au incercat si nu au reusit (in chestiuni financiar-bugetare, a functionarii cu doua viteze, a cotelor obligatorii de migrant etc.). Tactica maximizarii cererilor sau proiectelor ar putea fi adecvata dintr-un singur punct de vedere, de a cere mult pentru a obtine un nivel mediu, mai apropiat de realitate si de nevoile noastre.

    Pentru Romania, castigul presedintiei rotative a UE va fi in mod cert unul de imagine, care poate fi folosita ca un combustibil european pentru proiectele romanesti. Daca vom sti cum sa ne folosim de noua noastra pozitie semestriala, am putea obtine mai multa atentie si support din partea celor puternici, fi si din temerea acestora de a nu le strica jocurile. Aici va fi nevoie de o diplomatie rafinata, a obtinerii de concesii explicite si a conditionarilor implicite.

    Intr-adevar, putem apasa mai mult pe acceleratia UE in privinta unei pozitionari mai europene, chiar paneuropene, fata de spatiul de securitate si cooperare extinse de la Marea Neagra. Cred ca putem sensibiliza UE in privinta interferentelor euroasiatice (si atat) din zona geopolitica a Marii Negre. Europa are nevoie de Rusia si China si invers. In ecuatia euro-ruso-chineza, Romania isi are un loc inevitabil si inconfundabil, ca poarta intre Noul Orient si Vechiul Occident.

    Europa este mai echilibrata in privinta raporturilor cu Vestul Indepartat sau Transatlantic, o expresie de structurare deja defalcata a Vechiului Occident, si Noul Orient, integral, unit si solidar. Este o atitudine plina de pragmatism, care desi a fost dezvoltat filosofic de americanii Charles Sanders Peirce, William James si John Dewey, in jurul anilor 1870, sub deviza ca este valoros ceea ce este util, SUA secolului XXI par sa-l fi abandonat, in mod incredibil, din ratiuni ideologice.

    Desi relatiile cu Estul sunt utile, SUA ii impun sanctiuni si il trateaza cu razboi comercial. In pofida faptului ca poate castiga din ambele parti, nu trebuie neglijat ca Europa este ca un urias adormit. Daca insa se va trezi, si sunt semne ca se va intampla, si Europa la randu-i va trebui sa se foloseasca de ciocanul lui Thor, din mitologia nordica, pe care sa-l extinda la emisfera nordica, producatoare si conducatoare a culturii si civilizatiei, din care fara niciun cost se infrupta toti si fara de care ar fi ramas in veci cu primitivismul.

    Legenda lui Prometeu, de care Marx a fost fascinat de modul cum a furat focul, si a dat noi idei despre cum inteligenta globala poate fi jefuita de catre cei incapabili de creatie culturala si stiintifica, a fost falsificata. Prometeu, hotul de civilizatie, care intamplator sau nu a salasuit in tinutul de unde s-au ridicat khazarii, a dat focul maimutelor, care l-au folosit pentru a da foc padurii. Prin prisma acestei reabilitari a adevarului, Europa va trebui sa fie solidara cu Orientul, sa devina parte a Noului Orient, tot asa cum inca este parte a Vechiului Occident. Este in aceasta relocare geopolitica o logica civilizational-salvationista, nu civilizational-conflictuala, cum a conceptualizat un tert parazitar, din rasa huntingtoniana, in cautarea unui nou corp-gazda, din care sa se hraneasca. Europa va trebui sa foloseasca ciocanul de judecator tot asa cum a facut-o Noe cu un peste, in interesul lui, pentru a-l convinge sa se urce in barca salvarii civilizatiei.

  13. AM urmarit la A3 emisiunea unde a fost invitata o doamna Nela Secara.

    Am o nelamurire : la ce naiba serveste INM?
    Nu de lata dar ataea eforturi ptr un denunt? Sau 2? Sau 3?! Si fara probe?!
    Ne intoarcem iar la procedura medievala „pe juratori” ?!!

  14. Putin off-topic.

    Ma uit inmarmurit la ce face Trump in SUA, la incercarea de a forta finantarea zidului antimigratie prin „lasarea in aer” a angajatilor federali sau taierea banilor alocati deplasarilor externe pentru doamna Pelosi.
    Acelasi tip de blocaj este practicat si in Romania, referitor la buget, cel putin.

    S-ar parea ca apare la oamenii alesi, chiar si in democratii consolidate, includ si Franta aici, cel putin in ultima vreme, un fel de abuz de incredere, blindat de voturi, cu care se si justifica orice actiune, bineinteles.
    Aceasta dorinta de a exercita puteri discretionare, venita si din lipsa unui control de tip feed-back real sau din reactia lenta sau greutatea aplicarii unui asemenea control (suspendarea sau impeachmentul), pune statele pe butuci.

    In Romania e nevoie de o reforma constitutionala, si se mizeaza pe republica prezidentiala sau parlamentara.

    Dar daca se elimina complet functia de presedinte, in cadrul reformei constitutionale, iar locul presedintelui(un surogat al regelui in fapt) este preluat in parte de Premier(atributii extinse pe zona politicii externe) si in parte de Curtea Constitutionala(decretele).

    Regimul rezultat ar fi superior spre exemplu monarhiilor constitutionale , organismul Curtii Constitutionale fiind colectiv, in acelasi timp fiind si mai putin entropic decat un sistem parlamentar , cu o viteza de reactie superioara si mult mai specializat daca se mentin criterii stricte la nominalizare.

    Curtea Constitutionala ar fi in practica un fel de sfat al batranilor.
    Stabilitatea politica ar fi superioara, predictibilitatea de asemenea.

    Se evita punerea statului in pericol, cu ocazia aparitiei acestei noi arme psyop numita internet, care poate influenta masele la o apasare de tasta la momentul alegerilor.
    Se evita aparitia dictatorilor si eventuala dubla comanda, rezultata din asa numitul „collusion”.
    Este mult mai greu de influentat un organ colectiv de conducere de o forta externa.
    Premierul ar ramane bineinteles sub controlul Parlamentului, dar si al Curtii Constitutionale.

    Democratia ar fi infaptuita prin votul pentru Parlament.

    • @Cetatzean: ”Ma uit inmarmurit la ce face Trump in SUA, la incercarea de a forta finantarea zidului antimigratie prin “lasarea in aer” a angajatilor federali sau taierea banilor alocati deplasarilor externe pentru doamna Pelosi.”

      Este bine sau este rău ce face Trump? Cine-i ”lasă în aer” pe UNII angajați federali și guvernamentali din servicii auxiliare și puțin importante? Să fie Trump, să fie democrații?

      @Cetatzean: ”Acelasi tip de blocaj este practicat si in Romania, referitor la buget, cel putin.”

      Mda. În SUA este vorba de împiedicarea procesului fundamental de securizare a frontierelor statului din cauza interpretării principiilor ”drepturilor omului la invazie” de către democrați care nici măcar nu au soluții pentru problema respectivă.

      În România este împiedicată administrarea țării din cauza unor ambiții stupide personale și din cauza că opoziția neavând soluții, folosește scandalul, nu principiile, ca singur instrument pentru a-și atrage voturile celor ”…., dar mulți”, vorba lui Negruzzi pusă în gura lui Lăpușneanu.

  15. Tot cam off-topic

    De curand a fost la termocentralele Oltenia o ceva, nu inteleg ce, dar evenimentul asta ar fi generat un „spike” pe bursele dedicate energiei electrice si intreruperi macar intr-un oras.

    Acum ceva ani am vazut un documentar la TV despre „California electricity crisis” sau „Western U.S.Energy Crisis”, sau scandalul Enron, o criza aparuta/generata prin 2001.Practic unii jucau la bursa pe baza de intrerupator, generand pierderi in economie si bani in buzunare pentru unii.

    Bush Junior si FBI au rezolvat problema pentru ca era practic SABOTAJ si aia au intrat la racoare.

    Specula pe bursa afecteaza pretul energiei si pentru cetatenii cu salariul minim (care s-ar parea ca sunt o tinta a scumpirilor, sper ca nu electoral) , dar poate diatruge si afaceri.
    Asa ceva nu e admisibil cand statul e producator.

Lasă un răspuns