Eminescu

15 ianuarie reprezintă, in fiecare an, ocazia de a ni-l reaminti pe Mihai Eminescu si de a iesi din dezbaterile politice cotidiene. Frumusetea versurilor lui ne-a insotit la scoală si in adolescentă. Mai târziu, am inceput să-i citim si publicistica. Recunosc, este si cazul meu. Aproape că imi imaginez cum ar fi scris despre chestiunea migrantilor.

Adaug un fragment dintr-un articol intitulat „Reactiunea” ( in „Culegere de articole d’ale lui M. Eminescu – articole apărute in Timpul in anii 1880 si 1881”, Bucuresti, 1891, p.70):

IMG_8384.jpg

Din fericire, acum lucrurile s-au schimbat…

PS Adaug un portret al lui Eminescu, semnat de Camil Ressu, dintr-un volum al lui Aron Cotrus („Eminescu. Poem”, 1939).

 

33 de gânduri despre “Eminescu

 1. Este pertinent a remarca faptul ca asa cum englezii l-au avut pe Shakespeare, noi romanii l-am avut pe Eminescu; doua daruri ceresti ce au imbogatit limba, gandirea si simtirea celor doua popoare. Este intr-adevar o ocazie de a face pe romani mai uniti intru salvgardarea natiei si a sa prosperitate.

  Apreciază

 2. „Din fericire, acum lucrurile s-au schimbat…”
  Pentru romani, umorul a fost un instrument pentru a ii ajuta sa supravietuiasca in contexte istorice intotdeauna grele pentru ei. Chiar si azi!
  Da, avem multi politicieni slabi, nepregatiti, detoate culorile politice, dar si prin ministere, prin varii administratii centrale si locale, si din pacate, prin spitale si scoli. Nu vad o reforma aici reala, unde, daca ti s-a marit salariul, sa te pui pe treaba mult mai serios.
  Ti se face parul maciuca sa auzi cum bebelusi mor din cauza ca medicii/asistentii nu sunt profesionisti si nu respecta protocoalele medicale. Sau cum procurorii „de elita” produc probe false, folosesc denuntatori mincinosi ca sa „inhatze” judecatori sau alti politicieni incomozi, pentru ca sa raporteze multe „succesuri” sefilor din Procuratura. La rindul lor, acesti sefi nu se lasa curemurati de incapacitatea lor de a conduce, si se folosesc de tot felul de tertipuri sa se lege cu lanturi de scaune. Mai sus, seful de facto al Procurorilor ii scarpina pe spate pe cei pe care i-a numit, trecind fara empatie pentru victimele sistemului si ignorind gravele abateri si incalcari flagrante ale Constitutiei si legilor tarii de catre cei pe care i-a numit in functie. Toti vor sa isi pastrez status-quo-ul si sa li se ridice o cite o statuie, de mari aparatori ai statului de drept si democratiei. Desi rana e purulenta, nimeni nu o vindeca, si lasa organismul sa se infecteze. Media e fericita ca starea pacientului continua sa se agaraveze, pentru ca stirile negative se cumpara.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Un mare poet care a cucerit prin versurile sale inimile multor oameni /generații de-a rândul. Și chinezii îl apreciază foarte mult 🙂
  Despre acel articol, din păcate acele vremuri au revenit și putem vedea multe persoane fără experienta sau fără bac, prin politică, mulți patroni fără prea multa școală, dar cu bani și care se învârt în cercurile de afaceri iar unii cu experienta si ani buni de facultate, se milogesc pentru un loc de munca decent…

  Apreciază

 4. Interesant fragmentul😀

  Nu stiu cum o mai fi acum, dar la scoala nu prea s-a pus accentul pe publicistica, ci numai pe poezie.De aici o cunoastere incompleta a unui patriot.

  S-ar parea ca influenta nemtesca in Romania e continua si neschimbata in zona in ciuda faptului ca nu avem nicio legatura noi romanii cu ei.
  Dorinta lor de a ne sefui si a noastra de a ne supune e o enigma pentru mine.
  Sa ne amintim ca-n 1916 , in sud, cu mic cu mare, sarac sau bogat, cultivam pamanturile pentru ei sa aiba ce manca, si acum ne dau ordine, din nou.Grecia are un tratament similar , sa fie intamplator?

  KWI vea sa foloseasca Schengen drept zaharel, a inceput iar sa ranjeasca pe la TV.Sper ca sirienii ce vor veni dupa obtinerea Schengenului vor fi redistribuiti si-n Ardeal, in zona Sibiului si nu numai la „mitici”.

  Apreciază

 5. Cine si-l aminteste pe Paunescu acompaniindu-l pe cantaret ( Zanescu ? ) la Cenaclu , anii 1982 : ” uuuuuu/uuuuu / uuuuuu/uuuuu/ Eminescu -i remuscarea dorului de infinit ” ? Si sala care relua in cor ?

  Apreciat de 1 persoană

 6. Mihai Eminescu, poezii. Ultima poezie, scrisă cu o oră înainte de moarte
  Povestea ultimei sale poezii este una tulburătoare. Aceasta ar fi fost scrisă chiar cu o oră înainte să moară. A fost descoperită în carnetul din buzunarul halatului său, după moarte, conform adevărul.ro.

  „Stelele-n cer Deasupra mărilor Ard depărtărilor Până ce pier.

  După un semn Clătind catargele Tremură largile Vase de lemn;

  Nişte cetăţi Veghind întinsele Si necuprinsele Singurătăţi.

  Orice noroc Şi-întinde-aripile Gonit de clipele Stării pe loc.

  Până ce mor, Pleacă-te îngere La trista-mi plângere Plină de-amor.

  Nu e păcat? Ca să se lepede Clipa cea repede Ce ni s-a dat?”

  Poezia a fost publicată de Ilie Ighel Deleanu în revista ”Fântâna Blanduziei”, în numărul din 23 iulie 1889.

  EMBLEMATIC: Pe 15 ianuarie 2001 Klaus Iohannis evacua Libraria Eminescu pentru a inchiria casa Bancii Raiffeisen

  “Vreau să vă spun două detalii care au mai mult tentă morală. La parterul acestui imobil a fost o librărie. Se numea ‘Mihai Eminescu’. Librăria a fost evacuată de către domnii profesori Iohannis la 15 ianuarie 2001. De ziua poetului național, Luceafărul a fost evacuat din propria sa casă, din librăria cu același nume. În spatele acestei librării, un naiv minunat și-a închipuit că poate înființa o bibliotecă privată care să asigure posibilitatea sibienilor să vină și să împrumute cărți spre lectură. Cu o lună înainte, această bibliotecă a fost evacuată. Din acest punct de vedere, bunul român Klaus Iohannis a preferat, în locul librăriei Mihai Eminescu, să închirieze unei bănci spațiul generos pe o chirie plătită în avans pentru cinci ani“, a declarat miercuri seară la România TV Virgiliu Viorel Vulcan, avocatul familiei care a rămas fără casă în dauna familiei prezidențiale.

  Apreciat de 3 persoane

 7. Exista un politician, Benone , ceva de genu, de la PDNL, laudat, foarte agresiv uzual la TV.
  Asta zice ca PSD nu are plan pentru presedintia europeana si ca nu-s pregatiti.

  Pai daca tot vorbim de planuri, de pregatire, sa privim de exemplu la UK, acolo opozitia are INTOTDEAUNA un guvern din umbra .

  Care e guvernul PNL din umbra, cu nume si prenume, stie cineva ?

  Apreciază

 8. Poate ca politicienii cred ca votantii sunt o masa de fraieri, nu stiu. Dar oamenii observa si isi amintesc. De exemplu, dl. Melescanu promitea public de ceva timp ca v-a face o evaluare a activitatii reprezentantelor noastre diplomatice. Te asteptai ca daca anuntul a fost public sa primim si noi astia, muritorii, macar un comunicat de presa de la MAE despre rezultatul faimoasei evaluari.

  Pe aceiasi nota, a fost creata cum tam-tam o Comisie de Ancheta a SRI de ceva timp care sa investogheze statul paralel. L-au adus pe bani publici sper chiar si pe dl. Maior in Romania de vreo doua ori. Au ajuns la un rezultat final dupa atitea si atitea dezbateri? Exista un document final si public care sa ne asigure ca aceasta Comisie nu si-a desfasurat activitatea pe plaja in Maldive sau alte plaje faimoase, asa cum se pare ca fac multi politicieni si slujbasi „sarmani” ai statului roman? Aveti un link?

  Pe mine nu m-a linistit aparitia seaca a dlui Sef nou de la SRI, ca pe ceilalti nu i-am vazut (SIE si alti reprezentanti care apara si promoveaza interesele Romaniei, conform legii). Dupa cum vad eu, institutiile astea dorm in timp ce statul roman e atacat peste tot, inclusiv la „pretinii” europeni. Spun „dorm” pentru ca una e sa informezi si nimeni sa nu faca nimic din cei ce primesc aceste informari secrete, si alta sa faci si sa derulezi niste planuri pentru a contracara fake news si atacurile pe fata asupra Romaniei care se intimpla chiar in fata lor. Institutiile astea serverc Romania sau pe anumiti domni?

  Apreciat de 1 persoană

 9. M.Eminescu nu e mort ! Morti sunt cei ce-si uita originea, neamul, tara, eroii, valorile, cultura, dopati cu imitatii de import, care otravesc, trupul, sufletul si spiritul, natiunii adormite, a liderilor inconstienti, turmentati de „vinul amestecat” al mâniei lui Dumnezeu, turnat turnatorii si tradatorii-vânzatori de neam si tara, care au supt si continua sa suga, asemeni lipitorilor gretoase, sângele si bogatiile naturale nepretuite ale pamântului acestei tari, o caracatita ce aspira totul prin ventuzele puternice, amplasate pe tentaculele mortii ce înconjoara Terra, exportându-le si importând înocuitori, imitatii si nonvalori false, stralucitoare,iluzorii, aparente, ucigatoare printr-o pseudo economie subterana, secreta, doar de elitele mondiale controlate…The End !

  Apreciază

 10. Domnule Năstase, eu mă jur în sinea mea demult că n-o să mai mir niciodată de nimic, da’ parcă tot se ivește câte o ocazie potrivită din când în când. Spre exemplu, când o văd pe Melania Trump, mă mir cât de bine poate să arate la cincizeci și ceva de ani și cât de urâtă poate fi Macronița la șaizeci.

  Despre Eminescu s-a exprimat o profesoară pe fb. Dumneaei le-a explicat copiilor că poetul nu era atât un geniu, cât un neadaptat. Cică nici n-a pomenit cuvântul geniu, le-a explicat despre problemele de adaptare ale persoanelor și l-a dat drept exemplu. Ia să ridice mâna cine se miră. Eu nu m-am mirat.

  Tot am vrut să vă scriu o poveste cu pirați spilcuiți, îmbrăcați în cămăși negre de mătase și încălțați în pantofi din piele de șarpe dar din nou n-am timp, ori sunt prea obosită și adorm. Atâta vă spun: pe unul îl cheamă Energie (are un dușman – Energie verde), altul este Food, al treilea se numește Pharma, al patrulea este Tehnologie iar al șaselea este PR, dar puteți să-i spuneți Soros. Numărul șase face jocuri de umbre în peșteră ca să ne determine pe noi să ne închinăm la ceilalți. Băieții fac bara-bara câștigurile iar noi batem mătănii la icoanele lor și le oferim fecioare.

  Dintre toți, doar numărul șase are simțul umorului. El ne zice că Rusia este de vină pentru toate relele. Sper că nu vă mirați. Continuarea cu altă ocazie. O zi bună să aveți toți!

  Apreciat de 2 persoane

  • Ana, eu sunt numarul sapte 🙂 si te asigur ca sunt mai fun decit Soros desi nu am banii lui. Cum Soros a dat bani la toate numerele inaintea mea, nu i-au mai ramas sa imi dea si mie, la numarul de ordine 7. Acu, ca DNA nu mai aresteaza guverne, a trecut epoca romantica cu catushe la vedere. Nu mai poti sa torturezi la sediul DNA gagici bine infipte in politica. E aproape imposibil sa mai pleci in Maldive cu secretara fara sa afle nevasta din Monitorul Oficial. De aia zic ca e timpul unui alt tip de Razmenitza, un 1907 cu BMW-uri suparate pe Gubernul Vioricai. La un semnal de pe Facebook, toti sa dam jos geamurile fumurii si sa aruncam cu bani curati de la Soros in acest guvern corupt in semn de protest pentru ca daca dau astia drumu la creminali, creste competitia la furat si nu e in regula, ne strica afacerile cu statu. Nu ne ajunge ca trebuie sa incepem sa platim taxe la stat? Hotii! Hotii! Ciuma Rosie!

   Apreciat de 1 persoană

   • https://m.adevarul.ro/locale/timisoara/parintele-napolitanelor-joe-despre-plecarea-nestle-romania-nu-e-nimic-surprinzator-e-decizie-corecta-lumea-huiduie-multinationalele-1_5c3dde4fdf52022f75a56a87/index.html

    Iată ce face piratul Food (şi o face şi pe victima!!!): cumpără concurența şi închide afacerea. Iar mâna lungă a PR-ului – ei îşi țin spatele unul altuia, aşa este blatul – zice că pleacă Nestle di România. Că cică noi huiduim multinaționalele, le bârfim iar ele, multinationalele, sunt ca nişte maci gingaşi de se vestejesc la auzul injurăturilor şi… pleacă! Nu contează că îşi pot externaliza profiturile fără să plătească mare brânză la stat român! Ei nu suportă, dragă, vorbele grele!
    În realitate, ei aveau fabricile în Ungaria şi acolo şi rămân. Doar au cumpărat fabrici concurente din România şi le închid după. Aceeaşi soartă o vor avea Covalact, Napolact şi Albalact. Desigur, oamenii de bine de la Nestle regretă că mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă… da’ na… capitalism sălbatic ați vrut!
    Ce mă uimeşte pe mine este ingeniozitatea PR-ului: au reuşit să-i facă pe români să creadă că Nestle e o victimă (căci NU SUNT IUBIȚI!!!) şi pleacă din țară.
    Ho! Încet! Marfa lor nu pleacă de pe piață. Doar se apropie de statutul de monopol. Aşa fac pirații.
    Tot aşa se face cu băncile, cu energia… apele mari înghit pe cele mici. Iar noi – sclavi fără scăpare!

    Aoleu…! Întârzii, dar vă mai spun asta: s-a scumpit energia electrică şi nu ştiu ce. Mă rog, văd o mare măgărie la tv aseară: la ştiri se dă vina pe mineri că fac grevă şi reiese, din sugerările care se strecoară, că din cauza lor este o criză energetică „fără precedent”. Tot aşa, ca să-l spele pe piratul Energie, fac la tv o scenetă neruşinată despre creşterea prețurilor: s-a scumpit benzina cu 1-2%, curentul tot aşa, un procent mic, DAR(!!!) nenorociții de țărani au scumpit cu 40% cartofii la piață, ceapa verde şi salata! Iată unde sunt loviți cu adevărat cetățenii la buzunar!
    Asta da deviere a atenției prin diversiune! Aşa da! Se pricepe PR-ul lor! De unde tragem concluzia obligatorie că TOATĂ presa, toată media este vândută şi dă pe țeavă ştiri doar cu o conotație comandată. Luați aminte la ele: nicio ştire, nici una mică cât îi ochiul de furnică, nu este echidistantă. Toate sunt concepute să-ți manipuleze percepția asupra realității obiective.
    O zi bună!

    Apreciază

  • Ana,
   Melania are 48 de ani, iar eu aș zice că arată ca o tipă de 48 care se îngrijește. Unde mai pui că, vorba cântecului: Ai ieșit bine în poză,/ Dar adevărul, draga mea,/ Nu este în fotografie,/ Ci dimineața, la cafea.
   O să ziceți că sunt invidioasă. Sunt, dar în sensul bun al cuvântului care e sinonim cu admirativă. M-oți crede, nu m-oți crede, puțin îmi pasă de cum arată oamenii, și îmi place de mor Macronița. Dacă cineva m-ar întreba cu cine vreau să fiu prietenă, cu Melania sau cu Brigitte?, i-aș răspunde: Melania who?

   Apreciază

 11. Luni, PNL si USR au decis sa(-si) sape o groapa virtuala.
  Probabil inspirati de tragedia intamplata in Polonia, si urmarind emotia.
  La Medias, intr-un bar, pe o ulita, pe 13, 13 (cifra OUG-ului) interlopi au pus de-o bataie, asta fac ei, cu asta se ocupa cand sunt liberi.Unul dintre ei a murit si uite asa a aparut un subiect de presa.
  Interlopul mort a devenit erou si toata lumea sta si analizeaza o lege speciala inspirata de Guvernul Zero , promovata in Parlament de USR si PNL si „promulsa” rapid si fara amanari de KWI( atipic de rapid).

  Toata lumea pare sa uite ca asasinul a obtinut OK-ul de a fi liber de la un judecator, eliberare care oricum a fost data in conformitate cu Codul Penal si nu cu legea injurata.

  Pai poate in Codul Penal modificat criminalii si indivizii care comit fapte cu violenta ar trebui sa primeasca pedepse mai mari, poate codurile pe zona asta ar trebui intarite, combaterea violentei si a traficului ar trebui probavil sa fie obiectiv principal.

  Siguranta publica este temeiul Codurilor Penale in statele civilizate, dar nu si la noi.

  Si cand te gandesti ca astia au tinut oameni pe strazi doi ani de zile sa nu se dea gratiere, gratiere care data cu cap elibera si locuri, sa nu fim amendati de CEDO si poate oferea si o a doua sansa unor oameni care gresisera mai usor.

  Trecem peste faptul ca initiatorul, care NU E PSD, putea sa puna o limita, si violentilor sa nu li se aplice.

  Epic fail pentru alianta „anti-penalilor”!

  Apreciat de 1 persoană

 12. Azi stire la RTV :”criminalii taximetristului, condamnati”
  Pedeapsa 6 ani, pentru niste indivizi care au omorat un taximetrist ,l-au talharit si i-au ascuns trupul/cadavrul in padure.
  Deci omor , grup , talharie , ascundere doar 6 ani.
  Romania e defecta, in SUA astia nu mai ieseau din detentie.
  Lu” Mitica tocmai ce-i dadura 4 ani pentru niste licitatii.
  Deci aia 6 ani si astalalt 4.

  Apreciat de 3 persoane

 13. Eu unul nu izbutesc și pace a cădea în entuziasme pentru Eminescu.
  Mi s-o trage, fără îndoială, de la mintea-mi cea limitată.

  Îl simpatizez însă, ca om.

  Apreciază

 14. Doamna Ana, mai sus:

  „Despre Eminescu s-a exprimat o profesoară pe fb. Dumneaei le-a explicat copiilor că poetul nu era atât un geniu, cât un neadaptat. ”

  Eu cred că ideea neadaptării e dependentă de un procent.
  De (in)adaptabilitate.

  De acolo, poate porni discuție la ce anume, poate fi cineva neadaptat.

  După cum, în situație poate interveni subiectivismul fiecăruia. Unul să spună: „X e neadaptat în domeniul X cu 75%!”. Iar altul: „Ba nu! E cu 90% acolo…”.

  Apreciază

 15. Cu scuze că mai postez ceva…

  Articolul reprodus din Eminescu mi se pare discutabil.
  Este drept că, la așa afirmație, pot interveni către subsemnatul diverse reproșuri. Iar totodată să nu mă întrebe nimeni pe ce mă bazez, cînd socotesc acel material drept discutabil.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.