Ho Si Min – omul si legenda

La varsta de 21 de ani, in 1911, cel care si-a spus mai tarziu Ho Si Min a plecat din Saigon pentru a cunoaste lumea. A calatorit in Franta, in Sua, in Africa, in Urss si in China. S-a intors in Vietnam in timpul razboiului, in 1941. Franta invinsa in razboi lasase Indochina colonistilor japonezi. In haosul lasat de razboi, Ho Si Min a reusit sa preia controlul in nordul tarii, Sudul ajungand sub influenta americana. In 1954, divizarea tarii a fost consacrata in plan international. In zona de nord, Ho Si Min a reusit sa pastreze un anumit echilibru intre Urss si China. Din 1945 si pana in 1969, el a fost presedinte al Vietnamului de Nord.

A murit in 1969. Testamentul sau a fost publicat de Biroul central al partidului, initial fara partea prin care el cerea sa fie incinerat. Apoi i s-au adus mai multe erate. Partidul hotarase sa foloseasca modelul Lenin, asa incat a fost imbalsamat si i s-a construit un mauzoleu asemanator celui de la Moscova.

Am fost sa-l vizitez. Si dupa aproape o jumatate de secol, sunt cozi de mii de oameni care asteapta sa viziteze mauzoleul. Intre ei si multi chinezi sau alti asiatici. De ce? E greu de spus. Legenda s-a construit in acesti ani. Chiar si unificarea din 1975 a dus la schimbarea numelui Saigonului, de unde a plecat, in Ho Si Min – inclusiv pentru a marca victoria Nordului comunist asupra Sudului franco-american.

A fost casatorit in China? A murit partenera lui de viata intr-un accident? Cel care a venit din China in 1941 era aceeasi persoana cu cea plecata in 1911? De ce nu a revenit la numele de la nastere dupa ce s-a intors din China? Cei care au scris biografia sa au inca mai multe intrebari decat raspunsuri.

In zona mauzoleului, am vizitat casa in care a locuit, ca presedinte, un numar de ani dar si casa simpla, din lemn, construita pe piloni, unde s-a mutat in ultimii ani ai vietii.

Unii il admira, in continuare pentru actiunile lui care au dus la independenta si la unificare, altii il detesta pentru ca a adus comunismul in tara lor.

33 de gânduri despre “Ho Si Min – omul si legenda

    • Am fost acum 10 ani in Vietnam , timp de 5 ani am fost casatorit cu o vietnameza.Nu se compara comunismul de acolo cu ce a fost la noi .Vietnamezii sunt liberi sa mearga unde vor , sa se roage cui vor !!!In Vietnam exista un singur partid preocupat de modernizarea tarii si aducerea bunastarii in fiecare casa de vietnamez.La noi sunt 20 de partide care trag de ciolan cand in stanga cand in dreapta !

  1. Are ceva crime la activ , individul .
    Pentru vina de a-l fi sfatuit pe ultimul rege al Vietnamului , Bao Dai , de a nu accepta diktatul comunist , Khoi , unchiul episcopului Thuan si fiul sau au fost luati de acasa de comunisti si … ingropati de vii ! , dupa un asa zis ” proces ” .
    Europenii civili ( francezi ) din Vietnam erau asasinati de bandele lui Ho , familii intregi – un film este lansat azi cu un ofiter francez care se intoarce in Vietnam pentru a razbuna uciderea familiei sale , opera lui Ho . .
    In timpul ofensivelor Vietcongului comunistii impuscau misionari francezi batrani , care duceau de mancare nevoiasilor in timpul luptelor , iar catolicii vietnamezi prigoniti fara mila .

    • Nu iau de bune informațiile despre cum s-au comportat inițial francezii și nici japonezii, dar știu câte ceva, indirect, de la un român ce a fost în Legiunea Străină (Franța), a căzut prizonier la trupele lui Ho Și Min, unde și-a dezvăluit naționalitatea și astfel a scăpat, fiind predat rușilor, a ajuns în țară după 1958, a fost eliberat și a plecat la familie în Franța în 1961 sau 1962. Din câte am reținut, „stilul” de anchetare al Legiunii Străine cel mai dur a fost în Algeria! În Vietnam n-a fost cazul să „predea lecții” mai dure! Pe undeva cred că a fost mai bine pentru americani!

    • Legiunea Straina este o unitate militara , nu un birou de anchete de politie .
      Amicul tau nu putea fi in acelasi timp in Vietnam , in puscariile vietnameze si romanesti si in Algeria .
      Razboil in Algeria se termina in 1962 , cand vorbaretul tau amic era lasat chipurile de Dej , Chivu Stoica si Apostol sa emigreze in Franta .
      Pentru comunisti – romani , rusi , vietnamezi – nationalitatea nu are nici o importanta , nu stiai ?
      Prizonierii francezi erau torturati , nu numai de vietnamezi , ci de comunistii francezi trecuti de partea inamicului , in lagarele vitnameze .
      Dimpotriva , iti agraveaza cazul – ” roman ” in 1954 la Dien Bien Phu in armata franceza nu te duce in bratele dragastoase nici ale lui Malenkov , nici ale lui Ho , nici ale lui Petre Borila ( nu-i stiu numele adevarat ) .
      E cazul cunostintei tale , ” eliberate ” in 1958 – deci 4 ani de detentie cel putin , nu in hoteluri de lux – stiu cazuri de ofiteri francezi prizonieri tinuti in custi pentru caine , fata mancare , nici apa .

  2. Mulțumim de veștile din Vietnam! Zile pline și plăcute în continuare!
    Dacă vorbiți de „legenda”, este sau nu legenda ca:
    Vietnamezii considera carnea de câine ca aducătoare de noroc și de… potență. Și o consuma cât pot de des. Dacă nu e legenda, cât costa un kilogram de carne de câine?
    Va urez Crăciun fericit!

  3. Pe bună dreptate, colegii de blog s-au plictisit și sunt iritați de discuțiile despre „comunism”. De aceea este ultimul meu mesaj pe aceasta tema. Fragmentarium, puteți totuși da o definiție INTR-O SINGURA FRAZA (nu din Wikipedia, care e triviala, cum spuneți!) a societății comuniste? Amănuntele care ocolesc cu mari eforturi răspunsul nu ne ajuta deloc sa știm DESPRE CE vorbim. Dacă nu puteți, nu e nicio problema! Dimpotrivă, vom ști CU CINE sa nu vorbim.
    Un Crăciun fericit la toți colegii de blog!

    • De ce sa nu vorbesti cu Fragmentarium ? Acest coleg este un exemplu de toleranta si limbaj civilizat, niciodata jignitor. Daca nu vrei sa o faci, nu el pierde.

  4. pupaza din tei

    Nu au existat niciodata lideri providentiali buni (in sensul acceptat de noi, astazi). In istorie, un singur lider a fost cu adevarat bun si acela a fost executat prin rastignire pe cruce. Oamenii au avut si au nevoie de lideri puternici care sa se poata impune, prin forta, in fața adversarilor.
    Ho Si Min nu a facut altceva decat sa-si apere tara de pegra imperiilor.
    In istorie a existat un alt lider cu mult mai sangeros si anume regele David, considerat ca unul dintre intemeietorii civilizatiei, atat a Vechiului, cat si a Noului Testament. Fara acest rege, nu se stie daca ,,poporul ales” ar fi existat, ba chiar putem specula ca nici Iisus nu s-ar fi nascut pentru a mantui lumea.
    …In fine, lasa-l pe domnul Nastase sa se simta bine acolo unde este si cu totii ar trebui sa facem ca domnia sa: Sa incercam a intelege istoria fara patimi si inversunare de orice fel.
    ps
    Vrei autostrazi in actualul climat neo-globo-comunist occidental ? Iluzii, frate roman…mai asteapta d-ta…pana la calendele grecesti. Adica pana cand Grecia isi va plati datoriile suverane. (Z)

  5. Ghita Bizonu’ spune:
    DECEMBRIE 23, 2018 LA 12:31 PM
    Fragmentel

    Baga in vidu dintre urechi : exista deja o definitie a comunismului.

    Cara definitie ? ,,Comunism = pumn bagat in gura celor de alta parere”.
    Cam asta se reduce invatatura dumitale acumulata din mormanul de carti citite degeaba.

  6. Mai tine minte careva cartea JFK ?

    In ea colonelul Prouty scria ca este f posibil ca , inainte de a incepe totul,
    Vietcongu sau ma rog fortele lui Ho si Min ar fi primit arme de la. Americani.

  7. Ca de obicei, pentru o biografie e important să ai informații adevărate și o atitudine cât de cât obiectivă față de cel analizat.
    Cu informațiile, știm deja cum e…Și cu „cât de cât” știm.
    Dacă omul a fost bun de ceva sau nu, depinde de punctul de vedere din care privești, de cât de bine sau de rău ți-au făcut faptele sale, și de simpatia sau antipatia ta față de el.
    Concluzia: despre una și aceeași persoană, zece oameni au unsprezece păreri.

  8. CRACIUN FERICIT!🎅🏻
    E sărbătoare!
    Bucurați-vă de pace, lumină,iubire alături de cei dragi.
    Dăruiți din toată inima și primiți cu toată inima,trăiți această zi ca pe un dar magic!
    Cu mult drag si prețuire,vă doresc să vă bucurați de aceasta mare Sărbătoare a Nașterii Domnului!

  9. Ho Și Min s-a aflat totuși un om pentru care viața seamănului nu valora doi bani.
    Faptul că așa trăsătură se află perfect omenească nu schimbă prea mult datele problemei…

  10. Craciun fericit si un an nou plin de impliniri. Noi va asteptam inapoi unde va este locul, adica, in politica mare. Nu v-am pretuit la momentul potrivit, adica atunci cand ati candidat in 2004, dar, cu voia lui Dumnezeu, orice este posibil.

  11. Stimate Domnule PREȘEDINTE al Fundației Europene Titulescu , este evident faptul că , printr-un necesar ” feed-back ” bazat mereu pe studiul individual și perseverent în Biblioteci recunoscute , de la aceea de Familie și până la Biblioteca Academiei Române , Dumneavoastră personal ați acumulat un foarte important bagaj de cunoastere științifică aprofundată , care Vă permite să fiți în continuare un Adevărat LEADERSHIP , mai ales prin ” feed-before ” ( respectiv ca un real mecanism al corelațiilor anticipative ) …..
    Vă Rog STĂRUITOR să aveți în continuare Bunăvoința de a Vă petrece un Concediu Activ cu
    Familia Dumneavoastră Model , pe care o admirăm în fototeca postată și să fiți mereu cu reală
    Binecuvântare Divină pentru Inspirație Demonstrată !! …
    Vă așteptăm să ne întâlnim din nou la Minunatele lansări de Cărți și de Idei organizate de Dumneavoastră la Sediul Fundației Europene Titulescu ! …
    LA MULTI SI FERICITI ANI , cu Prilejul ANULUI NOU 2019 !!! …

    Luni , 31 Decembrie 2018
    București

    Cu aceleași sentimente Academice permanente ,

    Prof. Dr. Alecu T. Bogdan

    Membru Corespondent al Academiei Române
    din 18 Decembrie 1991

    .

Lasă un răspuns