A murit fostul presedinte George H.W. Bush

Ii datorăm foarte mult. Destrămarea URSS, dezmembrarea imperiului comunist, emanciparea Europei de Răsărit s-au realizat prin contributia lui uriasă.

L-am cunoscut in vara anului 1992, când la Summitul OSCE de la Helsinki, in calitate de ministru de externe, in pauza unei reuniuni, plimbându-mă pe culoare cu secretarul de stat american James Baker,  l-am intâlnit pe presedintele Bush. Baker m-a prezentat. Foarte rapid, i-am spus lui Bush că ar fi cazul ca, după mai bine de doi ani de la schimbările din Europa, să se intâlnească si cu presedintele României. Zâmbind, Bush m-a intrebat: „Unde e presedintele tau?” I-am răspuns: „In sală”. „Adu-l aici”. Asa a avut loc prima intâlnire intre presedintele Bush si presedintele Iliescu. După ce l-a rugat pe presedinte să o semneze, poza de atunci James Baker mi-a trimis-o la Bucuresti. Este una din fotografiile la care tin cel mai mult.

După terminarea mandatului său, in 1993, Bush senior a venit intr-o vizită neoficială in România. Atunci am jucat si o celebră  partidă de tenis.

Să-i păstrăm o amintire frumoasă pentru ce a realizat sprijinind incheierea Războiului Rece!

foto_8134_0.jpg

17 gânduri despre “A murit fostul presedinte George H.W. Bush

  1. Astept sa apara in prim plan ,,omul mileniului” care va fi capabil sa destrame TOATE imperiile existente in acest moment pe planeta si care, totodata, va reusi sa implementeze climatul de incredere reciproca si cooperare intre statele suverane, neiregimentate in blocuri politico-militare antagonice. Despre acel ipotetic om voi citi intotdeauna cu placere si veneratie.
    Cine a fost Bush Senior ? Un american, atat si nimic mai mult. (Z)
    …Primul Razboi Rece s-a incheiat in mod artificial si deci temporar prin debalansarea puterilor in lume, era inevitabil sa fie urmat de altul ca efect al legii actiunii si reactiunii, lege care deriva din principiul echilibrului universal care nu poate fi contracarata de nimeni, nici ieri, nici azi si nici in viitor.

  2. Da.Au fost vremuri cand aveam si noi politicieni adevarati.Dupa aia au venit pirații.

    Il giorno Lun 3 Dic 2018, 08:36 ADRIAN NĂSTASE ha scritto:

    > Adrian Năstase posted: „Ii datorăm foarte mult. Destrămarea URSS, > dezmembrarea imperiului comunist, emanciparea Europei de Răsărit s-au > realizat prin contributia lui uriasă. L-am cunoscut in vara anului 1992, > când la Summitul OSCE de la Helsinki, in calitate de ministru de exte” >

  3. Îndrăznesc să spun, parafrazând-o pe doamna din comentariul anterior că este vorba de chiar „trei oameni politici deosebiți”… Să ne bucurăm că le suntem contemporani… Păcat că nu mai beneficiem de anvergura dlui „AN”. În ziua de astăzi chiar ar fi putut da măsura calităților sale politice și diplomatice…

  4. Am sărbătorit şi Centenarul, unii cu inima curată, alţii cu inima plină de ură. Iartă-i, Doamne, că nu au ştiut ce fac!
    Oare, Preşedintele ştie ce face?. Bineînţeles că ştie, fiindcă face totul cu bună ştiinţă! Pe de o parte, le arată celor din afară (care l-au făcut Preşedinte, încurajându-l să devină Preşedinte), marele său efort de a lupta împotriva corupţiei şi a corupţilor cu un Guvern şi cu o majoritate parlamentară coruptă ( aceasta s-ar traduce că, în majoritate, românii sunt nişte corupţi), iar pe de altă parte, îi asigură pe cei din ţară (care l-au ales şi care-l susţin), că el a trebuit să fie pacifist la Sărbătoarea Centenarului, din datorie, însă la vigilenţă şi la spiritul critic nu a renunţat. De fapt, nu s-a putut abţine la Alba Iulia, dând mâna cu halstagiştii, încurajându-i indirect la hăială.
    Astfel, a început ,, noul Centenar”, cu un interviu dat la ,, Kurier”, cu amânarea numirii celor doi miniştrii în funcţie, Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. Probabil, se gândeşte cum poate, conform art. 87 din Constituţie, răspunzând solicitării useriştilor, să participe la toate şedinţele Guvernului, pe care, conform aceluiaşi articol, le prezidează.
    Un ziar german ne învaţă istorie, cu ocazia Centenarului Marii Unirii.
    Cu dedicaţie, le trimit un cântec, pe versurile lui Grigore Vieru!

  5. Scrisoare deschisa doamnei Corina Cretu, comisăreasă

    Stimata Doamna,

    unele lucuri se vad altfel de la Bruxelles si altfel din Bucuresti, sect 3 cartier Titan. Lucurile arata complect altfel atunci cand ai o pensie amarata in Romania si nu un stipendiu ENORM european.
    Eu va sunt recunoscator ptr activiatea depusa si mai ales efortul in favoarea Romaniei.

    Insa nu am nici cea mai mica simpate ptr betivanul de Juncker (scuze am destula experirenta in materie de alcool incat sa recunosc un betivan!) sau ptr ipocritul de Timmermans asa cum nu pot decat sa am un profund dispret ptr ptr „galbenul” Schulz cel schulfa…
    Si criticile aduse acesti *(cenzurat)* nu sunt atacuri la UE .. Insa poate , nu cumva UE nu este ce ar fi trebuit sa fie ?
    Fiindca doamna este o veche intrebare : „“Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă dacă-şi pierde sufletul?„.. si Comisia nu imi ofera lumea .. ci dupa ce m-a lasat fara mostenirea mea (resurse naturale inclus paduri „virgine” ) . mi-a furat viitorul (milioane de tineri „exportati”) imi vrea sufletul propunindu – mi la schimb ce ?! Poate, scriu poate, un blid de supa chioara si daca este generoasa si un coltuc de paine veche ?! SI astea din mostenirea mea?!!!
    La ce imi foloseste UE daca in schimbul a tot ce am imi cere sa ma sacrific pe altarul Konzernelor spre satisfacutia Betivanului, Angelei von Stassi in speranta ca nu ma va vinde polcovnicului Putin?!

    A da… Acuza ca as ataca Europa fiindca critic pe Druncker sau ca daca nu sunt de acoid cu Macovei vreau Romexit este un santaj care valideaza afirmatiile de mai sus …

    Si Doamna .. ati ajuns comisareasa cu votul meu nu cu votul #rezistilor ..

    A bon entendeur salut!
    Ghita
    votac PSD
    impenitent.

  6. Moartea lui George H.W. Bush este o grea pierdere pentru umanitate. Parcurgem o etapa internationala foarte complicata, care ar avea mare nevoie de spiritul politic de bunavointa, deschidere si cooperare al celui care a fost cel de-al 41-lea presedinte al SUA. Pentru ca a pus capat Razboiului Rece, memoria postuma pe care Lumea i-o va pastra nestearsa lui Bush Sr. va fi Globala. RIP!

  7. Viitorul apropiat si simultanele electorale

    Asa cum arata PSD, acum, cu randurile de parlamentari serios subtiate si cu intentii interne de vot parlamentar inca necunoscute, dilema despre sansele motiunii de cenzura, din 10 decembrie, pare sa se transforme intr-o certitudine. Mai mult ca niciodata, este foarte probabil ca motiunea sa treaca si Guvernul PSD-ALDE sa pice. Dar, o data rezolvata, aceasta chestiune secventiala nu va fi o solutie durabila, ci o sursa de noi probleme.

    Marea intrebare este cine va fi urmatorul premier? PSD pare sa-si fi consumat rezervorul de lideri de prima linie, iar PNL, partidul conducator al Opozitiei, sta si mai prost. Alte doua framantari au in vedere (1) posibilitatea ca majoritatea care va demite Guvernul sa fie circumstantiala, sa nu mai functioneze dupa motiunea de cenzura si (2) care va fi perceptia Electoratului despre un Guvern, fara PSD, care mai mult decat probabil nu va avea o baza sociala si electorala clar definita si probata?

    Oricate argumente s-ar aduce pentru schimbarea Guvernului Dancila, o succesiune care nu s-ar intemeia pe rezultatul scrutinului din 2016, ci doar pe traseism de la un partid la altul sau de la un grup parlamentar la altul, nu va avea si o legitimitate electorala. Ce este si mai confuz este ca nimeni nu stie sau nu ia in calcul ce gandeste populatia despre razboiul politic fratricid, de care sondajele, chiar daca volatile, arata ca s-a cam saturat? Nu vreau sa fiu un locutor idealist despre dreptate si adevar. Intre acestea nu exista uneori nicio legatura. Dar, alteori, deasupra lor apare o alta urgenta ierarhica, care tine de supravietuire si/sau de inaintare. Reimprospatarea capitalului de flexibilitate, creativitate, credibilitate, care sa te opreasca din cadere sau sa te scoata din zonele critice ale incremenirii, este vitala in orice proiect de constructie.

    Exista un risc imens ca o criza de Guvern sa instaleze un blocaj total in institutiile statului. Daca majoritatea pe motiune va fi una doar pe acest act, riscul de blocaj institutional se va transforma din potentialitate in realitate. Pe de alta parte, Agenda Opozitiei, cu cele doua obiective majore, demiterea Guvernului si alegerile anticipate, va fi cum necum indeplinita, cu ajutorul presedintelui Klaus Iohannis.

    Din aceasta perspectiva, in 2019 ar fi trei categorii de alegeri: europarlamentare si prezidentiale, la termen, si, eventual, parlamentare anticipate. Aceste trei chemari la urne vor ridica doua mari probleme, de costuri si de prezenta. S-a spus, nu fara temei, ca alegerile europene de anul viitor se anunţă drept cele mai importante din istoria UE. Dar, de regula, interesul pentru europarlamentare a fost cel mai mic, in randurile electoratelor nationale. Acest handicap, de interes si prezenta scazute, ar putea fi surmontat, in Romania, prin “simultane electorale”. Alegerile europarlamentare se vor desfasura intre 23 si 26 mai 2019. Un al doilea consens parlamentar, dupa cel de la motiune, daca va avea loc, ar fi ca alegerile prezidentiale la termen, din toamna-iarna anului viitor, sa aibe loc simultan cu europarlamentarele si, eventual, cu parlamentarele anticipate. Toate statisticile si simularile converg catre ideea ca astfel de simultane electorale vor aduce plusuri semnificative de prezenta la urne. Practic, cele trei categorii de interese specifice, pe cele trei tipuri de alegeri, ii vor urni din case pe alegatori spre sectiile de votare. Desigur, toate la timpul lor, inca nu avem un rezultat pe motiune, dar e bine ca gandul sa mearga cu mult inaintea faptei.

  8. Diferenta intre caftu din Paris si harjonelile din Micul Paris eswte cfa im Paros „vestele galbene”sunt sucarite fiindca putoarea le scade nivelul de trai.

    In Bucale e invers!!!

  9. Uluitor. Nu-mi vine să cred ascultând bla bla urile de funcționar tern și insipid exalate de această doamnă, cu numele de Corina Crețu, care în trecutul relativ apropiat a deținut funcția de consilier prezidențial al domnului Ion Iliescu. Ce s-a putut întâmpla ? Să fie vorba de bani, mulți bani câștigați doar prin vorbe si clisee ? Sau de efectul de deznaționalizare pe care îl generează aerul rarefiat al autocrației imperiului ? În orice caz, deși presa pune un adevărat bruiaj pe declarațiile liderilor PSD, eu am dat la o parte neghina propagandei antiguvernamentale și am reținut argumentul, cu greu de contracarat, oferit de domnul Darius Valcov celor care au urechi să audă și mai ales minte să proceseze: Pentru proiectele costisitoare, ce nu pot fi finanțate corespunzător de UE, parteneriatul public privat este de preferat, MAi ALES CĂ Uniunea Europeană încurajează astfel de aranjamente preluând partea de cofinanțare ( minoritară) ce revine ca obligație statului român. Poate ar trebui, doamnă Cretu, să dați dovadă de mai mult fair play față de foștii dvs colegi și să acceptați discuții aplicate și serioase cu aceștia, în loc să-l imitați pe Klaus Iohannis făcând rău României, în ultimă instanță. Apropierea fizică de domnul prezident la ceremonii aniversare nu vă va face nici mai înțeleaptă și nici mai credibilă. Oricum pe mine nu mă puteți prosti cu vorbe goale și promisiuni iluzorii că România se poate dezvolta cu adevărat cu firfireii oferiți în asociere cu tone de proceduri de către bancherii suprastatului european. Dacă tot îi simpatizați pe liberalii epigonului Orban, amintiti- vă cuvintele lui Brătianu din perioada marii emulații naționale românești: Prin noi înșine. Sună populist ? Poate, dar sună bine si extrem de actual, stimată doamnă. Nu de bani și pomeni avem nevoie in primul rând, ci de inteligență, voință, eficiență și unitate, chiar dacă aceste valențe pare-se că incomodează teribil elita imperială în planurile ei de colonizare pe termen lung a estului european.

  10. Internetul este uimitor , iar wikipedia o sursa de inspiratie.
    Pe wikipedia exista o pagina detaliata despre G.H.W.Bush.
    Si acolo zice , printre multe altele , ca Bush a incercat sa aduca in partidul republican oameni din J.B.Society.Foarte interesante conceptiile acestora despre China , URSS , ONU si NATO , asemanatoare chiar cu ale actualului presedinte american.🤓
    Nu cred ca este o intamplare ca a fost unul dintre destructuratorii blocului comunist.
    Sa-i fie tarana usoara !

  11. Tot respectul pentru Bush, dar mă întreb dacă nu cumva a beneficiat de reușita lui Ronald Reagan, care a impus embargoul total privind furnizarea de materii și materiale de înaltă calitate și transferul de tehnologie către blocul sovietic? Așa „a căzut” Polonia, care era oricum sabotată de trioul URSS+RDG+Cehoslovacia!
    Pe de altă parte, rușii s-au pomenit că modelul economic chinez, de inspirație titoistă, începuse să-și arate superioritatea față de cel sovietic!
    Sic transit gloria mundi!

  12. Ma bucur ca sunt contemporan cu un (mare) politician roman care a facut istorie, a stat la masa granzilor lumii si a avut posibilitatea de a dialoga de la egal la egal cu acestia si a mai facut si o partida de tenis cu cel care a fost al 41-lea Presedinte SUA. Cum se spune pe la noi „mare om, mare caracter”.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

  13. Bush unul din artizanii distrugerii Romaniei ,noi nu avem nici un motiv sa-i dorim tarana usoara ,ci sa-l JUDECE DUMNAZEU.

Lasă un răspuns