Lansare de carte la Fundatia Titulescu

Fundația Europeană Titulescu organizează luni, 3 decembrie 2018, începând cu ora 16:00, lansarea ediției a II-a a cărții:

„Respuns la „Cartea Négră” (A Fekete Könyv)”

Autor: Axente SEVER

Cartea reprezintă cel de-al șaselea număr din Colecția „Centenar”, inițiată de Fundația Europenă Titulescu și prezintă răspunsul lui Axentie Severu la „Cartea Négră”, scrisă de br. Ștefan Kemény în iunie 1849, și publicată de Hentaler József în numerele 121-131 din mai 1895 a lui „Magyarország” din Budapesta.

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Radu-Ștefan VERGATTI

Prof. univ. dr. Ion CONSTANTIN

Dr. Marian STROIA

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

13 gânduri despre “Lansare de carte la Fundatia Titulescu

  1. A venit si a plecat…cine, ma intrebati ? Centenarul, desigur. Ce a ramas ? Ei, pentru asta ar trebui sa mergeti la Bucuresti, intr-o anume locatie. Chiar daca domniile voastre nu o vor face, cu siguranta turistii straini vor fi prezenti in numar consistent. Pana la urma, cineva va vorbi despre Romania si de bine.

  2. Dacă tot a venit vorba de replici – Oare domnul Luca Niculescu va avea ocazia să-I explice lui Emmanuel Macron ce mesaj se ascunde în proverbul românesc „Dumnezeu nu dă cu parul, dar dă!”

  3. Pe site-ul in limba engleza al Deutsche Welle nu exista nici macar o stire despre sarbatorirea centenarului de catre Romania. Am facut o cautare pe acest site, nimic despre unire si centenar. Ba mai mult, intelge ca agentia lor de presa, DPA, a furnizat o stire preluata de ZDF si alte canale media din Germania, care spune ca Romania a „anexat” Transilvania de la Ungaria in 1918. Vazut captare stire ZDF la Antena 3, si asta a fost traducerea. Adica niste insulte mai mari pentru Romania din partea sponsorilor dlui Iohannis nu cred ca exista.

    Sa vedem cum reationeaza Presedentia, MAE si Ambasada Romaniei in Germania.

    Sa fie bine inteles: daca nu ne batem pentru imaginea si interesele noastre, vom ramine o colonie de fraieri.

    Dupa cum vad eu, si stiind ca nimic nu e intimplator, mi se confirma o anumita teza ca Germania si Austria continua sa priveasca Romania cu ostilitate, si ca doresc sa sprijine in continuare razboiul romano-roman la Bucuresti, sustinindu-l pe dl Iohannis in continuare, care nu pregeta sa isi denigreze tara in media externa (recent la o publicatie din Austria). De Ungaria ce sa mai amintim? Are prieteni istorici, constanti si fara egal in Europa. Nu cred ca cu acest tip de UE se poate merge inainte.

    Romania trebuie sa ramina ancorata intr-o relatie speciala cu SUA, Canada, Marea Britanie si Israel ca sa supravietuiasca vremurilor tulburi ce vor urma. Evident, multa investitie in aparare si tehnica de lupta e cruciala pentru ca Romania sa ramina stat unitar.

    Ince priveste stirile din Canada despre centenar, am vazut o stire pe CP24.com ca mii de romani au iesit sa sarbatoreasca centenarul. O stire prietenoasa.

    Biserica romaneasca de aici continua sa ramina un pilon pentru romani si idealurile lor de a isi mentine fiinta si cultura nationala:

    „…The year 2018 is a centennial anniversary year for the Romanian community from both Canada and Romania. It is the year of the reunification of the Romanian provinces in one country at the end of the First World War, but also the year when part of the Romanian communities in Canada have built their first churches as here in Windsor. The Romanians came to Canada at the end of 19th century. The first places of worship were built at the beginning of 20th century in the western part of Canada.

    The Romanian community now numbers approximately 238,050 members in Canada after the last census in 2016.

    Over time, Romanian communities have actively contributed to the development and flourishing of Canadian society through Christian values ​​and the Romanian cultural tradition…”

    https://www.episcopia.ca/index.php/en/345-st-george-s-cathedral-in-windsor-a-centenary-from-the-foundation

    • Welcome to the club 😀

      Normal ca acum e foarte vizibil ca Germania si Austria nu sunt state prietene.

      Motivatiile sunt istorice in parte , dar e vorba de resurse in clar.Sa ne uitam la relatia rusia -germania , rusia-austria intemeiata pe gaz.Sa nu uitam si de lemnul ce pleaca in Austria.

      Probabil venirea extremei drepte la putere in UE si Germania va permite o agresivitate marita impotriva noastra.
      Motivul sunt resursele , iar daca nu le poti apara singur recurgi la mercenari , care nu-s rusi.

      Pe de alta parte sunt curios daca revolutia comunista din Franta va avea efecte similare cu cea de acum 50 de ani insa.Pare sa mearga pe aceeasi directie.Poate asta va fi o contrapondere la valul de extrema dreapta din tarile germanice.

      Cat despre Centenar eu cred ca trebuie sa continue pana la implinirea a 101 ani , deci anul ce urmeaza trebuie facute lucruri , fara teama de rednexi fie ei si germanici.Regii Romaniei erau germani
      , dar nu rednecsi.

    • @trexsr: ”Sa vedem cum reationeaza Presedentia, MAE si Ambasada Romaniei in Germania.”

      Să vedem. Față de manipularea opiniei publice din Germania în legătură cu sărbătorirea Centenarului, prin care se sugerează că pe 1 Decembrie România serbează anexarea Transilvaniei, parte din Ungaria, se va trimite o scrisoare adresată autorităților românești pentru a reacționa față de asemenea acte neprietenoase, având chiar caracter revanșard, la adresa României.

      Scrisoarea respectivă, prin Birou de Presă al CMR de la București, va fi mediatizată pentru a obține semnături din partea altor organizații și asociații sau chiar persoane independente și va fi depusă mâine 4 Decembrie, la Președinție, Guvern, Parlament, Senat, Ministerul de Externe.

      Recurgem la o scrisoare adresată instituțiilor abilitate ale statului român să adopte atitudini oficiale, deoarece consider că este singura formă pentru ca vocea societății civile să fie auzită pe plan internațional.
      În paralel, vom trimite o scrisoare și Ambasadei Germaniei la București.

      Scrisoarea în forma oficială cu semnătură și ștampilă poate fi citită la adresa: (https://mipopescu.wordpress.com/istoria-cmr-2000-2005/protest-germania/)

      • Stimate Domnule Popescu,
        Folosind terminologia d-nului acad. Ioan Aurel Pop de la ultima conferință a lui de la Liga studenților Cluj și Edictum Dei, ref. la « țările cu vocație imperiala » și țările cu « vocația umilinței », cred că România poate da un exemplu virtuos de democrație globală în materie de echilibru. Poate că excesele de acum ale « Germaniei » ( de fapt, ale unei foste agenții de presa germane de stat, actual private – e drept, probabil comenzile nu și le primește din Zambia, Mozambic sau Patagonia….) rabatate în timpul lui 1918, au contat și atunci….Dacă este să respectăm principiile democrației, eu așa cred. Nu este o pledoarie pentru umilință, nici vorbă, este o pledoarie pentru o viitoare vocație imperială a bunului-simț global. Odată i s-a spus democrație, dar toți au avut în vedere doar scopul. Cred însă că fără a se proiecta și o democrație ca mijloc, totul rămâne la nivelul unei povești frumoase care întotdeauna se termină prost…. Din păcate, inclusiv « statul de drept », cu « moțul MCV », tot doar scopului poate fi asociat, nu mijlocului cum ar sugera etimologia si ontologia situației. N-ar fi atat de imuabil….Evident, sunt nuanțe, dar esența aceasta-i.
        PS În aceleași coordonate de bun-simț propus României am promovat și ideea de “Vișegradul românesc”. “Vișegradul clasic » este un model de împrumut de ipocrizie de la creditori care atunci când ajung la ananghie își cer datoria înapoi…Cam așa ar arata Europa cu doua, trei viteze, acum…Ar trebui să împrumutăm de la marile idei ale lui Titulescu, Manoilescu…, idei care sub o formă sau alta revin în actualitate…..Proiectul european, sprijinul NATO pentru acesta, nu a avut nimic din ipocrizia care s-a resedimentat în ultimii 30 de ani în stilul vechiului realism politic…România și românii pot fi forțe care să resusciteze democrația globala ! Nu vom reuși ? Măcar vom elimina vorbele înșelătoare din retorica globală, care nu vor mai vitupera piețele din România uitând de cele din Franța….În timpul « sfârșitului istoriei” ( Fukuyama – 1992) era vorba de alte piețe….S-ar putea întampla însă asta, dacă s-ar inventa ipocrizii cu 2 sau 3 viteze…..Ca și dvs. însă, și eu cred că totuși Godot va veni….Cum vă scriam astăzi despre proiectul cu d-nul acad. Răzvan Theodorescu, ref. la interfețele dintre religie-societate-economie, aduc o extensie : poate că Godot va veni, tocmai pentru că “Ismail » nu-și va mai dori să plece de acasă….

  4. Dar vedeti voi, cei care o vreti regina pe Margareta ca si presedintii sunt buni de ceva. Pe principiul care spune ca gura pacatosului adevar graieste, KJ spunea ca ne asteapta inca un secol de realizari, sau cam asa ceva, tocmai cand ma gandeam ca pentru felul in care au gestionat problemele in Europa in ultimul secol si mai ales in ultimul deceniu, triburile germanice (care printre altele au ocupat si teritoriul pe care trebuia sa se lanseze Noua Dacia in 2014) ar merita un veac de singuratate si de ratacire prin codrii din nordul continentului (daca acei codri nu mai exista, atunci mai intai sa-i refaca). Numai ca ar aparea alte probleme: vor veni sa ne sparga frumoasele magazine, sa ne fure masinile luxoase, se vor detona pe strazi strigand cand Germany uber alles cand Allah akbar etc, astfel ca dilema continua…

  5. @Petrache

    Eu nu cred ca Margareta ar fi in stare sa faca idioteniile pe care le-au facut marinarul si bosul la un loc.
    Astia doi si-au taiat craca zilnic si lor si noua , simultan.

    Republica in Romania a esuat , poate si pentru ca a fost impusa , sau poate si din cauza calitatii materialului uman din Romania , si pe zona votatilor , dar si a votantilor .Uneori presedintii par niste simple avatare.

    Prefer o Margareta cu sange albastru unuia care vine din stepele Sibiului , si care imprastie ura cu o capacitate demna de o cauza mai buna.

    La orele de istorie nu prea s-a spus ce au facut germanii prin Romania dupa ocupatia din sud , la inceputul secolului trecut , si toata lumea are impresia ca germanul e garantia succesului.

    Sincer sa fiu cred ca domnul Frunda ar fi fost un presedinte mult mai bun pentru Romania , in ciuda apartenentei la UDMR si creca facea lucruri cu bun simt si profesionalism.

    Exista la nivel ONU si european o preocupare pentru migratie si se va incerca impunerea unei politici de acceptare automata a acestora.
    Romania nu este mentionata in legatura cu subiectul.Asadar vor fi akbari pe strazi , dar nu adusi din Germania , ci direct de la sursa.Noroc ca pe politica externa nu ne opunem altfel ii luam din Germania.Iar pe politica externa stim cu totii cine se ocupa cu aplomb intru interes national.
    Intre timp politica in Romania e facuta de oameni cu studii in URSS.

    • Fi bun și nominalizează, dacă tot ai scris: „Intre timp politica in Romania e facuta de oameni cu studii in URSS.”
      Singurul de care se știa este Ion Iliescu, dar el este de mult tras pe tușă. De 14 ani nu mai este într-o poziție care să-i permită așa ceva și, oricum, el a fost la momentul potrivit în locul necesar. Comparativ cu ceilalți sigur a fost cel mai bun!

      • Nu pe Iliescu l-am vazut ieri circarind pe la tribuna Camerei , incalcand juramantul rostit la preluarea mandatului de demnitar al statului.
        Cum zice acolo ? „Jur sa respect Constituria si legile tarii b”,” Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul …”
        Poate data viitoare vin sa ne dea lectii de democratie unul sau una cu studii facute la Harvard si nu la Moscova.

        Ieri am avut impresia ca imaginile din parlament sunt de prin Ucraina.
        Oricum mult pana acolo nu mai este ai poate asta se si vrea.

        Dar poate monarhia salveaza Romania , cu o noua constitutie cu articole mai clare si cu mai multe filtre pentru alesi , teste de IQ sau psihologice sau ceva.

  6. @Cetatzean, am scris comentariul pe jumatate in gluma, recunosc, neavand curajul de a aborda problema frontal, pentru ca actualitatea este incarcata de probleme importante interne si externe si riscam sa nu distingem corect prioritatile. In realitate as fi pentru monarhie, avem si persoana potrivita, avem si argumentul: actul de la 30 decembrie nu a fost alegerea noastra si a fost impus din afara. Cand sa se faca acest lucru- cat mai repede cu putinta (am in vedere ideea alegerilor simultane).

Lasă un răspuns