1 Decembrie

Traim astazi o mare zi de sarbatoare. Pentru acum si pentru acum 100 de ani. Pentru noi dar si pentru urmasii nostri. Aducand ofranda unui gand pentru inaintasi. Pentru eroii Marelui Razboi dar, mai ales, pentru Fauritorii Marii Uniri.

Fiecare sarbatorire a zilei de 1 Decembrie ne da speranta ca vom fi capabili sa ne aratam demni de cei care, prin sacrificiul lor, au implinit  un vis al multor generatii.

Poate ca, privind in urma, vom sti sa pasim, mai drept, spre viitor. Un viitor pe care trebuie sa ni-l construim noi insine. Intr-un parteneriat romano-roman pentru secolul XXI.

La multi ani, Romania!

PS Cladirea din strada Muzeul Zambaccian nr.16 s-a pregatit pentru Marea Sarbatoare.

 

17 gânduri despre “1 Decembrie

  1. Buna ziua, Nu am sa va transmit fapte legate de „noi”, de la daci la marea Unire, trebuie sa alegeti imperios sa faceti un mare pas daca tineti la noi , la neamul nostru.Intrati in politica din nou.Multumesc,George

  2. Momente emotionante astazi , de Centenar.Foarte multi oameni prezenti din patriotism la toate evenimentele.
    La Alba-Iulia , momente unice , opozitia brat la brat cu puterea , Orban si d-na Cretu impreuna, intr-un efort de reconciliere nationala.
    Ce bine ne-ar fi cu acesti 2 oameni minunati la putere la anul.
    D-na Cretu ca si presedinte al Romaniei ,iar d-nul Orban ca premier.Sa fie intr-un ceas bun.
    Pe de alta parte n-am mai vazut atatia pedisti impreuna la un loc ,cum au fost la Alba-Iulia, de pe vremea aliantei DA.

    La multi ani Romania!

    • Orban premier ? Ar fi o varianta de luat in calcul, numai la Transporturi sa nu (mai) fie…in Romania un ministru este greu de demis. (Z)

  3. La multi ani , Romania ! Cinste celor care s-au sacrificat pentru aceasta tara ! Cred ca majoritatea romanilor au in familii inaintasi care au participat , au murit sau au fost raniti pe campurile de lupta in Razboaiele de Reintregire a acestei natii .

    Iar cei care astazi injura din greu si inconstient Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa stie ca fara aceasta biserica , astazi am fi vorbit poate turca sau maghiara si nu am fi fost o tara !

    P>S> Klaus Iohannis a demonstrat astazi inca o data ca este doar un ” neam prost ” de origine germana , la fel ca si predecesorul sau Traian Basescu si ca n-ar fi meritat sa ocupe aceasta demnitate din foarte multe motive .

  4. Felicitări preşedintelui Iohannis care a vorbit de ziua naţională ca un adevărat român şi a salutat jertfa înaintaşilor pentru realizarea Marii Uniri, chiar dacă strămoşii lui au luptat împotriva acestui eveniment istoric.

    Din păcate, Iohannis s-a dovedit mai puţin patriot la parada din Bucureşti unde a evitat să dea mâna cu reprezentanţii guvernului şi ai Parlamentului, dovedind că nici măcar cu această ocazie nu se gândeşte la unitatea naţională, ci doar la acapararea întregii puteri politice. Un gest destinat electoratului său fanatizat.

    • Nu ştiu care-i traducerea în şvăbească a cuvântului „ţopârlan ” !
      Dar ştiu că sasul seamănă tot mai mult cu un personaj prusac care aduce aminte de un fel de Bulă al nostru : Augustin Prostul !

  5. Cu ocazia acestor 100 de ani cred ca Romania trebuie sa redevina monarhie , o monarhie constitutionala moderna.

    Marea Britanie poate fi un model in realizarea reformei constitutionale din Romania.

    Ma uit si la modul in care se desfasoara sedintele din parlamentul britanic si -mi place.E un parlament viu.Probabil ca acea sala mica inghesuita face oamenii mai responsabili in momentul legiferarii si interpelarilor membrilor guvernului.

    Familia regala nu se implica vizibil nici macar in legatura cu Brexit , iar politica este facuta de partide , nu de alti factori.

    In Romania presedintii nu sunt capabili de neutralitate ba mai nou isi insulta adversarii politici prin ziarele din strainatate , ca si cum ar cauta suport pentru ceva acolo.

    Mi s-a luat de presedinti Jucatori care distrug totul pentru protectia personala.

    Pe de alta parte poporul in sine nu este suficient de matur pentru acest sistem.
    Foarte multi oameni sunt dispusi sa dea cu sutul democratiei de dragul unui dictator care sa faca si sa dreaga , o analiza sociologica va observa acest fapt , oamenii s-au saturat de conducerea de tip democratic , cum este cea actuala , pentru ca oamenii vor un simplu sef de trib , un tatel.

    Asadar un singur cap care guverneaza , prim-ministrul fiind acesta , iar monarhul nefiind ales , poate sa fie exact acel arbitru atat de necesar in viata politica actuala , monarhul nu poate fi dator unor grupuri care sustin campanii electorale , spre exemplu.

    Eu cred ca trebuie revenit la monarhie si oprit acest experiment de republica semiprezidentiala care nu poate duce decat la un razboi civil , intr-un stat cu educatie politica foarte precara.
    Cetatenii de rand nu inteleg democratia si intotdeauna vor alege presedinti cu profil dictatorial , care genereaza crize ca sa-si arate muschii.

    Cu inca 10 ani de presedinti cred ca vom ajunge in cel mai bun caz un stat mizer de tip sud-amerucan .

    • Băieţaş,

      mai pune mana pe cartea de istorie.
      Carol II a devenit rege-dictator in nepasarea generala .

      Deci daca ai chef de un alt model ai grija ca sa ai sioameni potriviti ptr model.

      Iar in cazul in care esti prea mare ptr apelativul „băieţaş” esdte cayul sa fi dus la un medic fiindca ai inceput sa uiti de la mână pân’ la gura!
      (io deocamdanat uit de ce ma duc la amanta. In ziua cadn o sa uit si ce este aia amanta o sa merg la doctor !)

  6. Desi nu marturiseste in mod deschis, cel putin nu inca, adevarata confesiune a lui KJ (pe care unii il considera si ”cel loial”!) este aceea de antiroman practicant si pe care o duce la indeplinire cu o ravna demna de o cauza mai buna.

  7. Dar sa fie totusi pace si armonie pentru toti, fara discriminare (mai ales in piata independentei si se pare ca mai putin in piata victoriei unde s-au anuntat deja proteste)… Videoclipul cu caracter didactic care urmeaza incearca sa explice pe intelesul tuturor, aproape cu lux de amanunte, cum functioneaza discriminarea armonica pozitiva: https://www.youtube.com/watch?v=c-3EdZoS47E
    (cum spuneam, sunt deja proteste in piata victoriei…)

Lasă un răspuns