In preajma Centenarului

Sunt la Bruxelles pentru cateva zile. O vreme mohorata, cu ploaie. Summitul de ieri a fost salutat de unii. Aprobarea Brexitului seamana insa, mai curand, cu o amputare. In loc de continuarea extinderii, in loc de „Europa unita”, o Europa mai mica, vulnerabila, intre marile puteri ale timpului nostru. La o suta de ani de la Marele Razboi, navele rusesti si cele ucrainiene se „harjonesc” in Marea Neagra. Consiliul de securitate al ONU va pregati o rezolutie care va fi insa blocata prin veto de unul dintre membrii permanenti.

La Bruxelles, au inceput pregatirile pentru alegerile din primavara si pentru noua comisie ce va urma.

Am regretat ca nu am putut onora invitatia de a participa la sfintirea Catedralei Neamului, rod al eforturilor BOR si, in special, ale PF Daniel. In preajma Centenerului, evenimentul de ieri a avut o semnificatie nationala si una politica – in sensul inalt al cuvantului. De-a lungul timpului, am sprijinit acest proiect, care subliniaza autocefalia romaneasca. Rolul bisericii in supravietuirea romanilor ca natiune a fost imens iar aceasta constructie este un dar pe care poporul roman si-l face siesi, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

PS Fiecare natiune isi creaza legende, uneori bazate pe fapte reale. Apoi fiecare generatie le amplifica si le transmite mai departe. Oamenii au nevoie de modele pe care sa le admire, sa le iubeasca sau sa le urmeze. De cativa ani, „Urzeala tronurilor” a creat idoli si a aparut o noua „industrie” – Funko.

Romanii au acum posibilitatea sa-i venereze pe fondatorii statului unitar modern si sa-si afirme solidaritatea in fata incercarilor ce vor veni.

43 de gânduri despre “In preajma Centenarului

  1. O mare sarbatoare , sfintirea catedralei .
    Un cadou , da .
    Un cadou , care va fi , bineinteles , devalorizat de presa inculta , incompetenta si la comanda si de facebookistii de la Alcala de Henares si Birmingham , cu un capital cultural egal cu al unui copil de sase ani .
    Pentru ca vorbim de cadouri , romanii vor avea inca doua , normal , desfiintate de aceeasi de mai sus – autostrada intre aeroportul Targu Mures si Iernut , 14 km , evitand 4 comune si un deal vinovat de multe accidente mortale ( e initiativa lapidatului Sova cel mic , azi in inchisoare , cine isi aminteste , 2013 ! ) si intrarea autostrazii Ploiesti – Bucuresti in Bucuresti .

  2. Apropo de navele rusesti si cele ukrainene.Cand era tanar am asistat la bataie intre tigani,in urma caruia am constatat ca imi disparuse portofelul din buzunar.Da ,cam asa este aceasta harjoneala.

  3. Ana

    BOR nu are de ce sa incheie acorduri cu staul laic din simplul motiv ca Biserica, prin oamenii sai de decizie si de valoare (nu exclud existenta uscaturilor, prezente in orice confesiune si/sau comunitate umana care nu poate fi, prin definitie, perfecta), are o misiune clara care deriva atat din invataturile ortodoxiei, cat si din caracterul ei national.
    Exista numeroase probe care sustin ca Biserica este puternic implicata in actiuni de binefacere si educatie pentru societate, problema e ca sunt mediatizate doar prin canalul Trinitas TV, sau pot fi cunoscute de cei care merg frecvent (cel putin duminica, la Liturghie) la biserica, chiar din interior.
    Citez:
    ,,Copiii şi bătrânii de la sate, care nu au acces uşor la servicii medicale, se pot trata gratuit în cele 45 de spitale ale Bisericii. Iar cei care muncesc cu ziua şi nu au asigurare beneficiază de tarife reduse.
    Cel mai nou spital al Bisericii a fost construit în judeţul Suceava îşi va deschide porţile de la 1 septembrie (2018 n.r.).”
    ,,……Şi la Roman, de aproape 10 ani, funcţionează două unităţi medicale administrate de Biserica şi ridicate cu bani europeni. Într-un cabinet sunt trataţi copiii sărmani. Celălalt le este destinat bătrânilor.
    În aceeaşi clădire, există şi un cabinet stomatologic, unde juniorii şi vârstnicii nu plătesc nimic.”
    ,,…..Spitalul Providenţă este prima unitate medicală construită de Biserică. Are 102 paturi, 2 săli de operaţie şi terapie intensivă. Preoţii spun că plănuiesc ca în următorii doi ani să extindă spaţiul, dar şi activitatea medicală.
    Spitalul din Iaşi a fost inaugurat în urmă cu 19 ani.”
    Etc, etc, etc…ma opresc aici pentru ca nu vreau sa plictisesc pe nimeni, pe cat posibil.
    ps
    E ciudat ca cineva sa spuna ca nu arew incredere in Dumnezeu Tatal dar, in schimb, crede in Fiul Sau. Pana la urma Dumnezeu Tatal a creat Universul (cu tot cu legile care il guverneaza) si, in cele din urma, pe om. Pe om la inzestrat cu constiinta de sine si cu liber arbitru. Cand ai liber arbitru inevitabil esti raspunzator pentru actele si gesturile tale, chiar si acela de a ceda in fata tentatiilor Evei dandu-i o replica pe blog. (Z)

    • scuze, STATUL laic.
      ..Dar pana urma, daca ma gandesc la ,,ferma animalelor” multumite ca au din ce sa-si plateasca ratele la credite….cel putin pe moment, poate nu e rea nici forma necorectata… (Z)

    • erata 2
      l-a inzestrat (caracterele apar cu intarziere de la tastare, cred ca trebuie sa reinstalez sistemul de operare). Cand scriu de pe telefonul mobil de ultima generatie este mult mai simplu.

  4. Biserica Nationala si-a facut datoria. De asemeni, asa cum mi-am promis, am fost acolo la Slujba de Sfintire si am trecut prin Altar. Astept replica #rezistentilor pe 01 Decembrie 2018 care, probabil, sa vor strange ciorchine in jurul exceptionalului lor Simbol National si iuropean: Placuța. Daca e din otel suedez, cu siguranta va rezista timpului….

  5. ,,De cativa ani, „Urzeala tronurilor” a creat idoli…”
    Nu numai acest serial, dat si ,,Povestea slujitoarei” a generat, printre altele, un puternic curent feminist. Am vazut la televizor plutoane de femei imbracate in costumele din film defiland chiar si pe holurile Capitoliului. Ce vor aceste femei ? In primul rand, dreptul absolut la avort. Adica, dreptul de a face ce vor cu corpurile lor. Intr-un fel, serialul si-a atins scopul, iar femeile inregimentate in aceste pesudoideologii post moderniste inepte (nu la fel de inepta ca cea care a generat #MeeToo – ajungandu-se la plangeri la adresa unor barbati care, in liceu fiind (in urma cu vreo 30-40 de ani), au tras de codite, sau au ciupit vreo colega de pantalon) nu fac altceva decat sa aduca, mai mult sau mai putin constient, mai mult sau mai putin ipocrit, noi si noi ofrande noului Idol occidental: SEXUL NEREPRODUCTIV.

    • Conceptia noastra privind inceputurile vietii si ale masurarii acesteia este gresita. Viata nu incepe o data cu nasterea, cu expulzarea extrauterina a fatului. Viata incepe intrauterin, din momentul fecundarii ovulului, al aparitiei primei celule a embrionului uman, prin unirea celor doi gameti, masculin si feminin. De aceea mai corect ar fi ca la numarul de ani prin care se masoara varsta omului incepand din momentul nasterii sale sa se adauge si numarul de luni de viata intrauterina, ale micii si vulnerabilei fiinte umane in devenire, din trupul mamei, de functiile careia se foloseste pana cand cele proprii vor deveni apte pentru o functionare independenta. Potrivit acestui adevar biologic si medical, bebelusul are in momentul nasterii varsta de 9 luni (sau corespunzator, in cazurile prematurilor). Daca aceasta realitate ar capata si o consfintire juridica generala (in particular, avortul este interzis, inca, de unele religii), rezultatul ar fi o responsabilizare extraordinara a femeilor, in respingerea avortului. Problema reala nu e dreptul femeii de a face ce „vrea” cu corpul ei, ci dreptul la viata al fiintei nenascute, pe care o poarta in pantece. Femeia da viata copilului, nu il ucide in timpul vietii intrauerine, prin crima numita avort. Fiecare/fiecarui om isi va adauga/i se va adauga la varsta post natala pe cea prenatala: 9 luni (la nastere), 10 ani + 9 luni, 50 de ani + 9 luni, 80 de ani + 9 luni samd. .

  6. Dedesubturile hărţilor

    Episodul de sâmbătă seara al emisiunii «Dedesubturile hărţilor» realizată de Florin Luca (B1Tv) s-a referit la Belucistan/Balucistan, un teritoriu împărţit între Pakistan, Iran, şi – într-o proporţie mai mică – Afganistan. Regiunea este cunoscută încă din timpul campaniilor lui Alexandru cel Mare sub numele satrapiilor persane Gedrosia, la sud, şi Aracosia, la nord, cea mai deşertică zonă la vest de Indus străbătută de armatele macedonene.

    La prima vedere, situaţia Balucistanului seamănă cu cea a Kurdistanului, împărţit şi el între trei state. Aici se opresc însă similitudinile, iar diferenţele sunt fundamentale. Balucii – o populaţie venită din zona Mării Caspice în jurul anului 1000 – sunt mai puţin numeroşi decât kurzii şi mai puţin dezvoltaţi din punct de vedere economic, social şi cultural, rămaşi fideli unei organizări tribale. Lipsiţi de coeziune şi fără o intelectualitate puternică care să coaguleze o mentalitate naţională, balucii nu au partide politice precum kurzii, ci doar mişcări de gherilă neunitare, parţial fundamentalist sunite, ceea ce oferă motivaţie represiunii militare din partea Iranului şi a Pakistanului, care refuză să acorde autonomie sporită acestor regiuni, anticipând pericolele pe care le-ar genera.

    Lipsa de acces dar şi de interes a marilor puteri faţă de această regiune de deşert pietros, cu bogăţii subterane nesemnificative, face ca toate acţiunile de pe teritoriul Balucistanului să fie coordonate de cele două mari state suverane, Iran şi Pakistan, motiv pentru care sunt puţine şanse ca mişcările de gherilă dezordonate să se transforme în mişcări de eliberare. Cu alte cuvinte, posibilitatea internaţionalizării conflictelor din zonă, cum s-a întâmplat în Siria, este extrem de redusă.

    Totuşi, faptul că Balucistanul are ieşire la Marea Arabiei prezintă un avantaj geo-strategic pentru două mari puteri regionale, China şi India, cărora le oferă un debuşeu, dar mai ales acces spre culoarele internaţionale de circulaţie, către materii prime, în special energetice. Cele două coridoare economice de pe teritoriul Balucistanului, cel indian – de mai mică anvergură – din Iran, şi cel pachistanez sub patronaj chinez, vor aduce cu siguranţă o oarecare îmbunătăţire a situaţiei populaţiei din zonă, numai că – aşa cum a arătat şi realizatorul emisiunii, Florin Luca – vor provoca şi o sporire a supravegherii militare pentru a împiedica orice tulburări ce ar putea leza interesele economice majore, şi în secundar politice, ale celor patru state, Iran, Pakistan, India şi China – acesteia din urmă, culoarul economic care o leagă de Europa oferindu-i în plus posibilitatea de a integra mai bine socio-economic provincia autonomă Xinjiang locuită de uiguri, musulmani suniţi turcofoni.

    Balucistanul nu are tangenţe directe cu România, dar ne poate oferi un prilej de meditaţie : de ce România, în ciuda poziţiei ei geografice, nu se găseşte inclusă în traseele energetice care leagă Răsăritul de Europa ? Oare nu este responsabilă pentru acest fapt şi politica noastră externă, extrem de pasivă ?

  7. vasile popescu În altă ordine de idei, d-le Năstase, nu ştiţi cumva cine l-a protejat atâţia ani pe iohanis? Întrebaţi-o dacă nu ştiţi pe d-na Stănoiu! spune:

    Trăiască România Mare!!!

  8. Un „post” frumos, curat. Gândul ca strâmtoarea Kerch trece sub administrare rusească face tot mai veridica ipoteza ca de fapt anexarea Crimeei era pasul inițial. Accesul din si înspre Mareea Azov, respectiv Caspica, se va face in curând exclusiv sub pavilion rusesc si/sau contra unei taxe.

    PS Autocefalia românească..suna bine termenul pe care l-ați găsit, indulceste cumva scenariul ireal desfășurat în weekend.

  9. Fundația lui Soros va părăsi și Turcia, după după ce preşedintele turc l-a acuzat pe maleficul evreu ungur că încearcă să destrame naţiuni
    26 noiembrie 2018
    Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros a anunţat luni că a decis încetarea activităţilor sale în Turcia, la câteva zile după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe miliardar că încearcă să divizeze şi să destrame naţiuni, transmite Reuters, citată de Agerpres. Fundaţia a explicat că a fost ţinta unor ”acuzaţii lipsite de temei” în media turce, ceea ce îi face imposibilă continuarea activităţii sale.

    Fundaţia a fost vizată şi de o anchetă recentă a Ministerului de Interne turc, care a încercat să demonstreze o legătură între această organizaţie şi protestele masive din zona parcului Gezi din Istanbul din urmă cu cinci ani.

    ”Aceste eforturi nu sunt noi şi sunt în afara realităţii”, a precizat Fundaţia pentru o Societate Deschisă, anunţând că va cere lichidarea judiciară şi îşi va dizolva operaţiunile în cel mai scurt timp posibil.

    Unul din fondatorii săi în Turcia, Hakan Altinay, s-a aflat în lotul de 13 persoane reţinute în urmă cu zece zile, sub acuzaţia că l-au sprijinit pe activistul încarcerat Osman Kavala într-o tentativă de răsturnare a guvernului prin proteste de masă.

    Într-un discurs rostit săptămâna trecută, Erdogan a făcut o legătură între cei arestaţi şi Soros.

    Potrivit AFP, Osman Kavala, o figură proeminentă a societăţii civile din Turcia, este încarcerat de peste un an, fiind suspectat de autorităţi că a finanţat manifestaţiile antiguvernamentale din 2013 şi de legături cu puciul eşuat din 2016.

    ”Cine se află în spatele lui (Osman Kavala)? Celebrul evreu ungur Soros. Acest individ trimite oameni în toată lumea pentru a diviza şi destrăma naţiuni şi foloseşte banii mulţi pe care îi are în acest scop”, a declarat Erdogan miercurea trecută la Ankara.

    ”În acelaşi fel, reprezentantul lui în Turcia (…) îşi foloseşte mijloacele pentru a-i susţine pe cei care încearcă să destrame şi să divizeze această ţară”, a mai afirmat Erdogan, în faţa unor aleşi locali.”

    P.S.
    Noi ce mai aşteptăm ? Că aceleaşi acţiuni le întreprind şi la noi !
    Pe cand o actiune concreta de blocare de conturi si expulzare a ong-urilor sorosiste?

    • Cine nu are turci, sa-si cumpere! Zicala era pe vremuri despre nemti, dar a fost compromisa (poate doar AfD o va reabilita) de „mama” Mekel a imigrantilor (si de „tatal” Schulze). Erdogan este un model regional de clarviziune si determinare, care merita tot respectul pentru ceea ce face pentru poporul turc. Cateva exemple (de subscris): Incirlik, Fethullah, recentele declaratii prin care ii compara cu niste raufacatori pe neriveranii, veniti de departe, care vor sa exploateze unilateral resursele energetice est-mediteraniene, protestele fata de instalarea de posturi americane de observatie in nordul sirian, sustinerea miscarii palestiniene de eliberare etc. Turcia se confrunta cu retele de terorism (militar, cultural, religios), adanc infiltrate in institutii ale statului si in societate, care urmaresc exact ce au urmarit retelele trotkiste in Rusia, care i-au nenorocit pe rusi decenii la rand cu comunismul, un regim de inspiratie alogen-cosmopolita, mult timp si cu aceeasi executie statala. Soros e un agent de influenta cultural-politica maligna pe oriunde se duce sa-si faca „cuib”. Solutia, asemanatoare „deratizarii”, e una singura: „Stop Soros!”, dupa modelul Viktor Orban de flituire.

  10. În orice meserie/profesie coexistă tipul comun, tipul de excepție pozitivă = artistul și tipul de excepție negativă = cârpaciul.
    Am făcut acest enunț pentru că vreau să mă refer la slujitorii bisericii, atacați, în bloc, aiurea, de tot felul de indivizi/individe, inclusiv pe acest blog.
    La ortodocsi preotul din parohie are si el familie, are copii, sufera si el alaturi de credincioșii laici, vicisititudinile vietii nu-l ocolesc. Are si el destule pacate lumesti, pe care mirenii nu le aprobă, dar le inteleg si de aceea au zis si zic: “fa ce zice popa, nu ce face popa”. Preotii au mers la razboi, la rascoala sau la revolutie (Popa Sapca), alaturi de credinciosii; au fost si sunt considerati de popor o tagma, o breasla, ca toate celelalte. Unii raspundeau de paduri, altii de păsuni, altii de araturi, altii de ulcele, altii de tabacit piei, altii de macinat granele, altii de cele sfinte. Toti au format si formeaza o natie. Simplii mireni si simplii slujitori ai altarului crestin se inrudesc intre ei; mai toate familiile au avut sau au o ruda preot sau măcar dascal. Creștinii au înțeles, în timp, că nu toți preoții au har și așa își aleg duhovnicii.
    Însă sunt unii ce nu admit că soția și copiii preotului pot avea dorințe/ așteptări de la viață similare tuturor mirenilor. Copii de preoți n-au nevoie de meditații, pe ei îi instruiește pronia cerească. De trotinetă/placă/role/biciletă – n-ar trebui să pomenească, că-s lucrări diavolești. Soțiile de preoți n-au ce căuta la coafor/teatru/film/etc. – ele trebuie să fie mai sfinte ca maicile de la mânăstiri.
    Un mic exercițiu. Ați mers la preot și l-ați chemat să împărtășească un muribund, iar el a întârziat că pe drum a trecut și pe la grădinița să-și ia copilul, că o fi grădinița obligatorie, dar nu după o anume oră când este lăsat copilul în curte, în grija firmei ce păzește localul. V-a deranjat că, după ce a oficiat serviciul religios, n-a plecat imediat și a dat de înțeles că așteaptă o plată? Păi el nu știe ce cheltuieli sunt cu înmormântarea? De unde atâțea bani? Nu le mai ajunge cât au îmbuibații aștia de popi!
    Știu o poveste veche, de prin 1987, din Torino, cu preotul român care la acea vreme păstorea comunitatea de români. Ca să transforme o bisericuță părăsită de localnici, în lăcaș de cult ortodox, a muncit ca lăcătuș, iar soția sa, farmacistă de profesie, s-a angajat ca fată-n casă – bună la toate. Am aflat de această poveste de la un alt român care relata, revoltat, cum un alt român pripășit pe acolo a cerut preotului un împrumut, pe care tot întârzia să-l restituie, dar a făcut scandal când preotul i-a amintit de datorie.

    • Dacă vreți să-mi spuneți mie ceva, nu vă abtineți. Eu nu mă supăr NICIODATĂ pe opinii, mă deranjează când o dăm pe chestii personale, când unul crede că deține Adevărul şi tine musai să-i ardă pe rug pe cei care nu gândesc la fel, când unul îşi închipuie că mă cunoaşte şi-mi dă, cu superioritate, lecții de viață şi indicații sau mă condamnă definitiv, crezându-se mare autoritate.
      Vă rog să-mi răspundeți. Eu sunt temperamentală, dar cred că am adus destule dovezi că nu sunt radicală, că nu caut calea de mijloc in dialog…

      • @Ana
        Când a fost cazul m-am adesat direct unuia dintre cei ce postează pe acest blog, inclusiv amfitrionului – propietar al blogului și inclusiv dumneavoastră.
        Prin postarea mea am dorit să prezint propria-mi poziționare vis-a-vis de clericii români de rit ortodox, ca parte din propria-mi concepție despre lume și viață. Sigur că îmi doresc să reușesc să determin și pe alții să privească ȘI din unghiul din care privesc eu întâmplările din viață, dar asta nu înseamnă că nu admit că pot exista și alte abordări.
        Dacă ați fi fost singura ce postează pe acest blog, poziționându-se critic față de toți preoții, tot n-aș înțelege de ce ați reacționat în acest mod.
        Pe de altă parte trebuie să recunosc faptul că nu m-am poziționat vreodată ca unic deținător al adevărului. Și acum, ca și în alte îmrejurări, am exemplificat cu situații cunoscute de mine.
        Căutați, pe acest blog, în urmă cu vreo doi ani, cum m-am poziționat, în disputa dvs. cu un alt vizitator, cînd s-a pus exact aceeași problemă pentru comportamentul medicilor.

      • Eu îmi fac de mulți ani curaj să recunosc faptul că sunt uşor atee. Mă tem, şi cred că întemeiat, de oprobriul public. Până la urmă, am ajuns la concluzia că cine mă cunoaşte ştie exact cum sunt iar cine nu mă cunoaşte nu contează. Într-un fel, îi invidiez pe cei care cred, fiindcă ei au speranță, cred într-o minune… Nu pot să mint şi să mă mint că există ceva atâta vreme cât nu cred. Morala creştină este alteva. Să nu mă înțelegeți greşit: consider că este sănătos să mergi la biserică şi să marchezi naşterea prin botez, căsătoria prin cununie, moartea prin slujba de înmormântare. Aceste ceremonii şi ritualuri fixează în conştiința noastră noi începuturi, preluarea de noi responsabilități, uşurează despărțirea de ființele dragi… face parte din noi, din ceea ce suntem, plini de obiceiuri păgâne la grămadă cu ortodoxia. E culoarea şi identitatea noastră – unică şi irepetabilă. Aceasta trebuie conservată cu orice preț! Partea mistică pentru mine – asta e altă poveste…

        Consider că rolul bisericii în comunitate este unul de maximă importanță şi trebuie valorificat neapărat de către stat. Experiențele mele cu oamenii bisericii au fost dintre cele mai dezamăgitoare. Totul s-a redus la bani şi nimic mai mult. Poate că o să vă trimit pe mail ceva… înteleg ce spuneți cu necesitățile cotidiene ale oamenilor, dar la puțini dintre ei este cazul.

        Poate că sunt uşor paranoică în ceea ce priveşte comentariul dumneavoastră de ieri. O fi rezultatul încordării generale. Toată lumea atacă şi înjură pe toată lumea, judecă, arată cu degetul, condamnă vehement. Toată lumea urăşte pe toată lumea şi răstălmăceşte tot. În acest context probabil m-am îmbolnăvit de frică. Mă aştept la orice înafară de înțelegere şi bunăvoință. Vă cer scuze dacă v-am supărat!

      • Şi încă ceva – v-ați referit şi la femei. Cred că am fost singura zilele astea care şi-a exprimat opinia în legătură cu aceste lucruri.

  11. E … e intr-un fel caraghios.

    Catedrala nationala .. aia care de 130 de ani nu se construia .. catedrala zic se face intimpul unui guvern PSD ….. mu a unui guvgern „crestin democrata” . Popozitia , alttfel mare iubitoare de crestin demagogie europeana , acuza exact PSD ul de .. infractiunea de catedrala cu argumente dede sedinta de ateoi9sm la nivel de CAP

    Da .. ciudate si incurcate sunt caile politicii ropm,anesti….

  12. Fragmentarium
    Ar fi o masura salutara, aceea de a considera ca viata bebelusului incepe chiar de la conceptie. Avortul ar trebui sa fie permis doar in trei situatii:
    1. Sanatatea / viata femeii este neindoielnic pusa in pericol;
    2. Incest;
    3. Viol;
    Dar ATENTIE ! Violul trebuie dovedit. Altfel, orice femeie care vrea sa faca avort va spune ca a fost violata. (Z)

  13. Dezideriu Dudas: „Marea ne califica aici…., mai mult decat « muntii de altadata”…” O, da, din foarte multe motive personale iubesc marea, unde am multi prieteni si colegi… Am aflat de la acestia, cu multe file de calendar date in urma, cand ne rupeam in chefuri marinaresti sau portuare, pe ale tineretii valuri, si o explicatie amuzanta, pe care v-o impartasesc. Pe cea cu oasele de peste o stiti, dar asta e mai… „ezoterica”. Nu e nevoie sa si o credeti sau sa ma credeti!, dar un spirit de gluma cred ca face bine. Asadar, inteligenta peste medie a „maritimilor” s-ar datora iodului in exces din aerul marin, care face ca tiroidele acestora sa functioneze mai bine. Tiroida fizica corespunde in plan energetic subtil chakrei Vishuddha (Vishuddha Chakra), care este centrul energetic al cunoasterii intuitive si al comunicarii. Un fapt vizibil, care ar putea fi considerat si un argument de credibilitate, este ca atunci cand tiroidele nu ne mai functioneaza in parametri, apare asa-numitul „nod in gat”, cu impact asupra comunicarii. Stiu ca Traian Basescu s-a nascut la mare si a fost slujitor al marii, dar nu fac nicio aluzie la faptul ca a ajuns presedintele Romaniei pentru ca a fost un „maritim” caruia tiroida i-a functionat exceptional pentru ca s-a hranit cu iodul in exces din aerul marin! Deci, da, va aprob si va sustin: „Marea ne califica aici…., mai mult decat « muntii de altadata”! Salutari Marii!

    • Mi-ati dat cu firma-n cap, aici, la „jefu”, vorba lui dom´Ghita ( Bizonu)…Nu era tiroida piratului, era tiroida cu energia ´ceea mare…..Fiind la „Mare”, de inteles….Sa nu-i stricam ziua lu „jefu”…..Veti crea insa o criza de iod pe piata….Va multumesc pentru relationare !

  14. Inutilă, uriașă, ternă – exact ca Palatul lui Ceaușescu.
    Au ctitorit-o deșertăciunea BOR și fariseismul politician. Românii n-au vrut-o, așa că nici n-au plătit pentru ea. Nici măcar câțiva lei de familie n-au dat. Femeile române (bisericoase, desigur) avortează mai mult decât oriunde în Europa, iar la referendumul ”pentru familie”, promovat de Biserică, participarea a fost ridicolă. Dar în țara hoției, șpăgii, gunoiului și nesimțirii față de aproape, 99% dintre cetățeni se pretind ”credincioși”!
    Când se va termina ipocrizia asta caraghioasă născută din dorința de legitimare politică a foștilor nomenclaturiști din anii 90? Doamne-ajută!

    • E … e cum sa va zic .. Catedrala este in primul rand ouata din mintea „societatii civile” .
      Ptr aia uituci si cei care erau prea juni ..

      In 89 cand ala …Mircea Fa-Te ca Lucrezi a intrat in studioul teverelolutiei a bagat imedita in prim cadru un popa tare nedumerit .. ca cica „ptr asta a luptat|” (el, dizidentii, noi, voi, ei).
      Apoi fura momentele din Piata Universitatii cand ingenuncheau toti sa recite tatal Nostru sub indrumarea lui Marina Munteanu .. fost tovaras de nadejde a UASCR.

      E si cum teleptualu’ roman este conformist ca oaia incepura toti laicii care se incurcau sa zica tatal Nostru, se apucara zic sa faca propaganda religioasa. Crez ca in nov 89 unii faceau propaganda ateista. In Romania Libera au inceput sa ceara religie in scoli cu motvatia „c’asa era ininate pe timpu’ lu’ Regele!” (A da erau si monarhisti da nu prea stiau ce copii a avut Carol I. Unii nici azi). Unde lucram io alea de fusesera in boburi si comitete de partid se interesau deja de religie si tipua cat de mult au suferit ele ca nu se spovedeau si nu tinusera post. A! Si nu era voba de mulgatoare la CAP ci de economiste, inginere de calculatiare , matematiciene , CS si CSP 3 si 2. (Raposata mea sefa a ajuns sa fie mai habotnica decat bunica mea Paraschiva. Da bunica taranca cu 4 clase nascuta prin 1890 si sefa inginer calculatoare din 70 si CSP2 si fosta secreatra de comitet)
      E .. si in aceasta atmosfera pasionala lanseaza unu ideea ca sa daramam Casa Popoului si sa coinstruim in loc o Catedrala. In Romania Libera care era oficiosu lu Alianta Civica. Si de pe la finele lui 90 incepe nene o daciada a habotniciei ostentative . Si incep popii sa fie solicitati sa sfinteasca .. dintai Ateneul Roman (prospat renovat) , scoli sectii de politie si restaurante si baruri. Au ratat doar bordelurile si toaletele publice …
      Intre timp gagicile ex PCR iste de la mine ajung la discuti savante despre tehnologia postului si tehnica rugaciunii – care rugaciune e mai eficaca – aia de la parohia de langa casa, de la patrahie sau de la o manstire? Ierhizari a lacuasurilor dupa „putere” (v „mana” culte polineziene) si de cate pori e mai efricaca magic slujba de inmormantare a unui popa fata de o sl;ujba normala condusa de un episcop (ideea fiind ca slujba de duminica de la parohie ca tarie era cel mult ca tuicva de dude daca nu ca berea). Si shcitu Darvari era noua meca a ineptualimii bucaleze si trebuia musai sa ai nu stiu ce duhovnic – tot unu care umbla la Darvari.
      A! Si la TV aparea una psiholog care fusese transcedentala (deci dizidenta!) care rezolva totul cu „ia-ti un duhovnic!” Iti murera un parinte, te parasea sotia/sotul, erai somer fara unchior da cu 2 copii imn ingrijire si nevasta la spital so iti venea sa sari in fata metroului? DUHOVNIC! A da. Si sotl dnei pisicologise, mare filozof si editoir nationale facea bani frumosi cu o colectie de carti religioase.

      Si din cand in cand mai reparea ideea Catedralei . Si impotrva erau doar „comunistii|” cu Ilici in frunte .

      Si castiga Constantinescu cica ca a pus intrebarea :Dumneavoastra crtedeti in Dumnezeu?”
      E .. asta este atmosfera sociala iar popimea zice ca acu e momentu’ tovarasi si BOR zice ca vrea Catedrala!
      Si BOR cere terenul din Pta Unirii viz a varza de Magazinul Unirea . Solutie cam nefericita dpv urbanistic. Si Radu Guvernu crestin demmocrat zice „Aferim! Sa fie dat!” si vineri 5 februarie 1999, la ora 12.00, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod şi Adunării Naţionale Bisericeşti, a preşedintelui României, Emil Constantinescu, a primului ministru Radu Vasile şi a altor reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ai vieţii culturale şi publice româneşti, a numeroşi preoţi şi credincioşi, în parcul din Piaţa Unirii, Patriarhul Teoctist a sfinţit locul şi a aşezat o sfântă cruce ca piatră de temelie a viitoarei catedrale a Mântuirii Neamului. La baza crucii s-a depus un hrisov, semnat de Patriarhul Teoctist, preşedintele României Emil Constantinescu, primul-ministru Radu Vasile, preşedinţii Camerelor şi alţi demnitari prezenţi.

      Insa revine Ilici cel Viclean iar guvernu Adrian Mistreţoctonul muta terenul pe Buleverdul Victoria Socialismului asupra Bucurestiului ( axul Bulevardului Unirii la intersecţia străzilor Mircea Vodă şi Nerva Traian). Se face un proiect cu o catedrala „incalecand” bulevardul , ceva destul de ciudat . Insa guvernul micsoreaza oferta de teren de la cca 4 hecatre la numa 3.
      Indignarisere maxima a societatii in civil , BOR cere terenul din PArcul Libertatii – azi din nou Carol. Se apoba – total 5 ha. Urma sa fie demolat momumentul funebru al comunistilor … si se pare ca..
      Se pare.

      Caci cum am scris societatea se mai si schimba. Ca ince6t incet unii juni crescuti cu ora de religie gasesc un motov traditional de razvratire, altii scolitiprin vest se prind ca titrusi altele sunt valorile in facultaile apusese, ca si unii profi univ din Romania.
      E si brusc ca de nicaieri apr Remus Cernea si a sa Asociație Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință si incepe campania „Salvați Parcul Carol, salvați statul de drept” .
      Curios ca societatea in covil, partea teleptualitatii care cerea catedrala , nu a avut nimic de zis.\Si mai curis cum monumentu ala din Parcul Carol/Lbertatii a carui demolare fusese cereta revolutioner de n ori devine peste noapte „monument de cultura”. Pe forumuri aufots dicutii interesante .. si ziarele au facut afirmatii cel putin socante prin neadecvarea la adevar.. dar scopul a fots atins! Nu se putea face catedrala acolo.

      Asa ca locul a fost mutat … A patra oarra a fopst cu noroc.
      Societea in civil a avut alte cestii de dezbatut. Asta pana cand a fots prea tarziu …

      A da. Si remus Cernea avea un site humanism.ro. Azi este de vanzare.

      Asaca puisor cand dracu vei terminsa tu cu aerele astea de Putain respectueuse?

    • Inteleg ca d-ta nu esti nici hot, nici spagar, nici gunoi, nici politician si nici nesimtit. Ferice de d-ta. Eu nu pot pretinde ca sunt atat de inzestrat, ma multumesc cu apartenenta mediocra la ceilalti 99%, asa cum sunt ei, cu bune si cu rele. Pana la urma romanii vor gasi, sper, o cale de mijloc, vorba doamnei Ana…
      ps
      Si totusi, Catedrala este o mare realizare a romanilor , in general, si a Bisericii Ortodoxe Romane, in special. Nu in ultimul rand, adresez felicitari sincere Patriarhului Romaniei. Dupa 130 de ani iata ca a devenit realitate in timpul vietii noastre…..nu e putin lucru, daca ne gandim ca exista, totusi, oameni in Romania care chiar fac ce spun, nu doar spun ca vor face.
      De ce doar marile tari (foste) catolice din Occident sa detine astfel de monumente-simbol ?
      Cei care contesta, ce ofera cetatenilor Romaniei ? Inchisori ? Un nou Gestapo ? Lagare de concentrare pe structura unor unitati militare straine si/sau in noi sedii de multinationale? E-uri ? Arme ? Sex pentru sex? Facebook ? Imigranti ? Indicatii pretioase ? MCV ?

  15. Mare parte din insubordonarea civică și disprețul pentru libertatea personală de azi își are rădăcina în campusurile universitare, iar cei care au astfel de comportamente sunt de regulă oameni trecuți prin universități. Să ne uităm la câteva exemple recente de necuviință și atac asupra libertății de exprimare.| (mai putinm la noi)
    Liderul majorității din Senat Mitch McConnell și soția sa, Elaine Chao, secretar la Transporturi, au fost acostați și hăituiți de un grup de stângiști când plecau de la o cină ținută la Universitatea Georgetown. Senatorul McConnell a fost agresat de protestatari la Aeroportul Național Reagan, dar și în mai multe locuri din Kentucky. Senatorul Ted Cruz și soția sa au fost agresați la Washington într-un restaurat. Apoi, un grup cu numele Smash Racism DC a scris: „Nu, nu poți mânca în liniște. Politicile tale reprezintă un atac asupra noastră. Voturile tare (sic) reprezintă o dorință de moarte.
    Voturile tale sunt crime ale urii”. Alți membri ai Congresului, precum Andy Harris, Susan Collins și Rand Paul, au fost atacați fizic și abuzați de stângiști. Cel mai recent caz este cel al comentatorului politic de la Fox News, Tucker Carlson. Un grup de stângiști a apărut noaptea la el acasă, i-au stricat ușa din față și au început să strige: „Tucker Carlson, vom lupta! Știm unde locuiești! Gunoiule rasist, pleacă din oraș!”

    Abuzurile împotriva celor care au alte puncte de vedere este scuzat ca fiind o reacție la un discurs al urii. Cercetătorul de la Enterprise Institute Charles Murray a descoperit asta când i s-a închis gura la Colegiul Middlebury iar profesorul care îl însoțea a ajuns la spital din cauza rănilor. Studenții de la Berkeley l-au redus la tăcere pe un vorbitor controversat și au produs pagube de 100.000 de euro în timpul protestelor. Manifestanții de la UCLA și Colegiul Claremont McKenna au întrerupt conferințele susținute de cercetătorul de la Manhattan Institute, Heather MacDonald.

    Fundația pentru Drepturi Individuale în Educație a descoperit așa numitele echipe de raportare a discursului urii în campusurile universitare. Aceste echipe raportează la oficialii din campusuri și uneori la poliție orice discurs care ar putea cauza „panică, supărare și frică” sau care pur și simplu jignește. A face niște desene care iau peste picior oamenii din cauza convingerilor lor sau a afilierii politice se poate raporta ca discurs al urii. Universitățile au în vedere în mod manifest interzicerea dreptului constituțional la liberă exprimare. După cum a relatat FIRE în 2017, sute de universități de pe întreg cuprinsul țării au pus în funcțiune sisteme orwelliene prin care le cer studenților să-și raporteze, uneori sub protecția anonimatului, vecinii, prietenii și profesorii, pentru orice fel de discurs sau opinie părtinitoare.

    Un sondaj recent realizat de Brookings Institution a descoperit că aproape jumătate dintre studenți consideră că discursul urii nu este acoperit de Primul Amendameent. Este absurd, pentru că este protejat. 51% dintre studenți cred că au dreptul să interzică unui vorbitor cu care nu sunt de acord să vorbească. 19% dintre studenți cred că este acceptabil să folosească violența pentru a-l împiedica pe un vorbitor să se exprime. Peste 50% dintre studenți sunt de acord că universitățile ar trebui să interzică discursurile și punctele de vedere care ar putea jigni anumiți oameni. Nu ar trebui să ne surprindă deloc că aceste puncte de vedere sunt susținute de mulți dintre e înțeles. Libertatea de exprimare este vitală pentru a-și împlini obiectivele de putere, control și confiscare. Dreptul de a spune ceea ce doresc este metoda lor de îndoctrinare, propagandă și prozelitism. Odată ce pun mâna pe putere, cum s-a întâmplat la multe universități, libertatea de exprimare devine o vulnerabilitate și trebuie suprimată. Este ceea ce se întâmplă în tot mai multe campusuri universitare. Mare parte din lipsa de cuviință pe care o vedem în afara campusurilor de astăzi este rodul a ceea ce educația universitară a făcut din tinerii noștri.profesori. Pe vremuri, colegiile predau și promovau o viziune a culturii occidentale. Astăzi, mulți profesori și birocrați universitari îi învață pe studenți că sunt victime ale culturii și valorilor apusene.

    Potrivit lui Benjamin Franklin, „oricine va distruge libertatea națiunii va trebui să înceapă cu distrugerea libertății de exprimare”. Cu mult mai târziu, judecătorul de la Curtea Supremă Potter Stewart a afirmat „cenzura reflectă lipsa de încredere în sine a unei societăți. Este simbolul unui regim autoritarist”. De la naziști la staliniști și maoiști, tiranii au început întotdeauna prin a susține libertatea de exprimare, la fel ca stângiștii din anii 60. Adeziunea lor este ușor de înțeles. Libertatea de exprimare este vitală pentru a-și împlini obiectivele de putere, control și confiscare. Dreptul de a spune ceea ce doresc este metoda lor de îndoctrinare, propagandă și prozelitism. Odată ce pun mâna pe putere, cum s-a întâmplat la multe universități, libertatea de exprimare devine o vulnerabilitate și trebuie suprimată. Este ceea ce se întâmplă în tot mai multe campusuri universitare. Mare parte din lipsa de cuviință pe care o vedem în afara campusurilor de astăzi este rodul a ceea ce educația universitară a făcut din tinerii noștri.

    Fruits of College Indoctrination
    By Walter E.Williams
    Walter Edward Williams (born March 31, 1936) is an American economist, commentator, and academic. He is the John M. Olin Distinguished Professor of Economics at George Mason University,

  16. Mâine, sărbătorim 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România şi-i comemorăm pe eroii care au făcut posibilă această Unire!. Sărbătoarea Centenarului a început la Putna, pe 1 ianuarie 2018, când 200 de studenţi adunaţi pe Dealul Crucii au aprins 100 de făclii, realizând simbolul Unirii, eveniment puţin mediatizat.În timp ce românii se pregătesc să plece spre Alba Iulia ( unii deja au plecat cu căruţele sau călare, înveşmântaţi în costume naţionale), alţii se străduiesc să mitingească. Oare câţi bani au fost investiţi în aceşti halştatgişti?Tot anul 2018 a fost întinat cu manifestări vulgare, pline de ură şi de răutate, cu mitinguri, în majoritate violente, cu gură -cască, victime ale violenţelor. Nimic nu-i mulţumeşte pe toţi Ghiţă Contra. Nici sfinţirea Catedralei Întregirii Neamului nu i-a impresionat. Este o vorbă înţeleaptă: ,, Câinii latră, caravana trece!”

  17. Cu voia dvs imi permit sa emit si eu o parere despre acest domn Laufer, care pare bine scrobit la imagine, si un tip inteligent, ca mai toti evreii. Dar, ca si alti colegi, cred ca a sarit muuuult calul afirmind ca a fost descalecat pen;ca e evreu si nu din alte motive. Si nu, nu cred ca PSDul trebuie sa faca scut in jurul unor astfel de declaratii, desi sunt complet de acord cu politica actuala de apropiere fata de Israel. Pina la urma insa, Laufer va fi doar o poveste maine cind o sa uitam de el.

    Referitor la vizita lui Iohannis la Macron, mi s-a parut slugarniceala afirmatia lui ca nu se baga in chestiunea protestelor din Franta, cind Macron s-a pronuntat public despre protestele de la Bucuresti in sensul ca a criticat Guvernul. Daca avea curaj ar fi spuns „Sunt asemanatoare cu cele de la Bucuresti”. CIneva totusi nu creaza o Rezolutie a Parlamentului UE in care sa condamne actiunea jandarmilor a Paris? E foarte trist ca ne plecam cocoasha si accetam biciul pe spinare, in timp ce altii sunt scutiti de biciul lui Timmermans. Pai cu asa Presedinte ioropean, asa tratament pentru slugi. Insultator, si nu vom uita cred cum isi bat joc de noi aceste papusi bruxeleze.

    M-am uitat putin peste reactiileeuropenilor fata de actiunea razboinica a rusilor in Kerci, Markel a spus ca „s-ar putea gindi noi sanctiun”, dar pina maine o sa uite. Doar estonienii si polonezii au avut declaratii mai puternice. Pina si Trump a gingurit ceva ca nu ii place ce se intimpla, gentlemen! Dar tacerea lui Iohannis pe tema asta, desi a spus ceva neremarcabil despre masuri proportioanale (adica ce, atacam noi trei vase rusesti?), ca si linistea de la MAE imi da de gindit ca Romania e cumva in incurcatura cu rusii, si vrea sa ii deranjeze, desi ei misuna cu Kalashnicoavele si cu tancurile si mai ales cu avioanele pe la noi prin ograda. Eh, ne facem ca nu-i vedem, nu? Ciort poberi!

    • De acord cu tine . Mai puţin cu…” un tip inteligent ca mai toţi evreii”. 😉
      Nu ştiu câţi ai cunoscut tu şi cum de-ai trecut de 50 %……

  18. Pen’ca se apropie centenaru..brrr…ura, ura, ura!…vreau sa ma laud, ca eu intodeauna sunt mindru sa le spun colegilor mei din patru zari, ca astia din Occident sunt norocosi sa ne aiba. Le spun asa: „pina au venit aici romanii, mincarea voastra a fost fara gust, viata voastra a fost plicticoasa…noi suntem sarea si piperu. Sunteti norocosi sa ne aveti!'”.

  19. @1% ceva se intimpla cu blogu’. Am postat ceva, vad ca a disparut.
    Vroiam sa te laud ca ai mult curaj sa afirmi asa ceva, si sa te astepti sa fii „pirjolit” .
    Mai spuneam ca pe undeva ai dreptate, si ca asistam la crearea unei noi legende pe care am numit-o „anti-Manole”. Romanii ridica jdemii de biserici falnice si durabile, dar sufletul lor se prabushehste in fiecare zi urindu-si aproapele sau departele,

    • Este excesiv să generalizăm, cei care cred în prevalența sufletului în raport cu stomacul, automobilul și contul în bancă sunt, într-un fel sau altul, în comuniune cu Biserica Națională.

  20. Fake news, mult fake news in Romania. Citesc ca „diaspora” pregateshte nu situ ce contra-miting pe 1 decembrie. Minciunele, minciunici, facute de nishte pitici. Iar baga cineva zizanie intre romani? Ei, pe aia treb sa-isa-i punetzi pe coji de nuci.

    • Eu cred că românii din Diaspora sunt mai înţelepţi decât instigatorii din ţară şi nu se lasă conduşi de alde Didi, Angi,Bădiţă şi alţi inhalatori de droguri!. Cei din Diaspora muncesc din greu pentru banii pe care îi câştigă şi dacă nu ştiu cum trăiesc cei numiţi mai sus, să se informeze şi vor afla! Să-i compare cu militanţii pentru Unire de acum 100 de ani, care pe banii lor, colindau ţara şi Europa în lung şi lat, pentru un ideal adevărat şi nu cereau spânzurarea guvernanţilor de la Viena, Ungaria sau Petersburg. Este una dintre marele deosebiri dintre militanţii de atunci şi aşa-zişii militanţi actuali, susţinuţi, din păcate, de un partid istoric şi de mulţi cetăţeni debusolaţi în identitatea lor naţională!

Lasă un răspuns