Guest Post: Ramona Mănescu

Într-o analiză  pentru DC News, Ramona Mănescu, membră ALDE, a arătat unde este, cu adevărat, marea corupție din Uniunea Europeană. Nu este în România, așa cum vor să arate unii și alții, ci în țări precum Germania sau Olanda.

 

”Vanand pesti mari in Romania, UE a uitat de balenele din vest

In 2004, Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, vorbea in fata Parlamentului European despre stadiul procesului de aderare la Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei. Spunea atunci ca spera ca „justitia va ajunge sa-si faca datoria asa cum trebuie” si ca „si pestii mari vor ajunge dupa gratii, nu doar persoanele mai putin insemnate”. Au trecut de atunci 14 ani si Romania a furnizat o gramada de pesti, si mari si mici, in numele justitiei.

Dincolo de granitele Romaniei, in restul Uniunii Europene, lucrurile par insa sa aiba doar nuante de roz. Perceptia cetatenilor privind coruptia, din tari precum Germania, Olanda sau Danemarca, confirma aceasta.

Atunci oare de ce incearca Parlamentul European, pentru a doua oara din 2016 incoace, sa convinga Comisia Europeana asupra „Necesitatii unui mecanism cuprinzător pentru democrație, statul de drept și drepturi fundamentale”? Intelegem din asta ca cei 54% dintre olandezi, care spun ca in tara lor coruptia este un fenomen rarisim, se inseala.

Rezoluție Parlament European

In documentul pe care l-am votat joi in Parlamentul European, alaturi de colegii mei atragem atentia asupra unei realitati pe care Comisia, sustinuta de mai multe State Membre extrem de influente, o ignora. Punctul N spune: „rapoartele anterioare privind combaterea corupției la nivelul UE și rapoartele de țară din 2018 din cadrul semestrului european arată că în diferite state membre corupția stârnește motive serioase de îngrijorare, erodând astfel încrederea cetățenilor în instituții și în statul de drept.”

Situație mult mai gravă

Din textul Rezoluției putem ghici o situație mult mai gravă pe care Bruxelles-ul, Berlinul, Amsterdamul sau Parisul nu sunt dispuse să o admită public. În timp ce est-europenilor li se predau lecții de anti-corupție, problemele se acumulează sub preșul mare al nepăsării, iar Europa întreagă alături de cetatenii sai vor deconta efectele.

Scandal uriaș în Danemarca

Dar despre ce probleme vorbim? Cel mai bun exemplu este actualul scandal care vizeaza Danske Bank, cea mai mare banca comerciala din Danemarca si cu o traditie de aproape 150 de ani, „un giga scandal” asa cum l-a descris chiar Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Competitie. Acest scandal a pornit odata cu deschiderea unei investigatii cu privire la o afacere de spalare de bani, in valoare de peste 200 miliarde EURO, printr-o sucursala a Danske Bank din Estonia. Banii negri ar proveni din Rusia si sunt conectati atat cu familia presedintelui Putin cat si cu serviciile secrete rusesti.

Din pacate, acest scandal nu este singurul de acest fel. El vine dupa cazul care a implicat ING, cea mai mare banca olandeza. Acest dosar a fost finalizat in 2018 cu o amenda de 900 milioane USD pentru spalare de bani in perioada 2010-2016. In cazul ING apare legatura cu VimpelCom (VEON acum), companie controlata de firma Altimo a oligarhului rus Mikhail Fridman, si care a transferat cu ajutorul ING o mita de peste 114 milioane USD in Uzbekistan pentru accesul la piata locala de telecom.

Alt caz de corupție

Un alt caz recent se refera la Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania. Aceasta a acceptat sa plateasca o amenda de 630 milioane USD din 2017 pentru spalarea a 10 miliarde USD, bani proveniti tot din Rusia.

La fel, nu poate fi trecuta cu vederea BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei, si amenda record de 8,9 miliarde USD din 2014, pentru spalare de bani, pentru clienti din Sudan, Iran si Cuba. Trei ani mai tarziu, BNP Paribas a mai platit 10 milioane de euro amenda pentru lipsa de interes in a implementa masurile impotriva spalarii banilor.

Toate aceste scandaluri s-au finalizat cu intelegeri intre avocati, recunoasterea acuzatiilor si plata penalitatilor.

O intrebare legitima este: pana unde au mers investigatiile in aceste cazuri? De asemenea, a fost clarificata banuiala implicarii autoritatilor statului in sensul facilitarii, acoperirii sau impartirii beneficiilor obtinute din astfel de practici ilegale?

Daca ar fi un singur caz, probabil ca recursul la lege si explicatia unor greseli individuale ar putea fi acceptabila.

Din pacate vedem un adevarat model, impartasit de cele mai puternice tari europene, care implica sume uriase, incalcarea cu buna stiinta si timp de ani de zile a unora dintre cele mai importante legi europene, coruptie si favorizarea unor puteri straine, recunoscute ca adversare ale proiectului European.

Scandalurile se sting în tăcere, printr-o înțelegere între avocați

Ar fi pueril sa credem ca toate acestea se intampla fara stiinta si acceptul tacit al leadershipului acestor mari puteri europene.

Ce este si mai dureros este sa vedem cum Germania, Olanda sau Franta, cu ajutorul unor romani, au marcat Romania pe harta Europei ca fiind „patria coruptiei”. Aceasta in timp ce sute de miliarde, ce alimenteaza terorismul, traficul de arme, droguri si persoane, sau care tin intregi regiuni ale globului in sub-dezvoltare, sunt trecute dintr-un cont in altul, prin cele mai mari si respectabile banci, iar cand fraudele sunt dovedite, scandalul se stinge in tacere, printr-o intelegere intre avocati.

Pornind de la versetul din Biblie „cel fara pacat dintre voi sa arunce cel dintai cu piatra”, ma intreb pana cand vom inchide ochii la ipocrizia Europei si la faptul ca dublul standard a devenit regula?

Este timpul ca fiecare sa-si rezolve propriile probleme si nu toata lumea sa fie preocupata doar de neimplinirile Romaniei, reale de alminteri, dar incomparabil mai mici ca ale altora.

Raportul uitat din 2014

Putini isi aduc aminte de primul raport anticoruptie dat publicitatii de Comisia Europeana la nivelul tuturor statelor membre UE, in 2014, si care arata ca si statele Occidentale se confrunta cu serioase probleme in interiorul propriilor granite. Spre exemplu, gasim acolo Germania cu o economie subterana de 13% (echivalentul a peste 487 miliarde USD, de doua ori si jumatate cat intregul PIB al Romaniei la acel moment!). In realitate, „economia subterana” este doar un sinonim pentru coruptie. Cu toate acestea, in 2017, 41% dintre germani erau convinsi, conform Barometrului European privind Coruptia, ca acest fenomen este ceva rar sau inexistent in tara lor.

Este evident ca unii sunt foarte eficienti in a proiecta o falsa imagine de curatenie, atat inspre interior cat si inspre exterior. Faptul ca si la Berlin si la Bucuresti se discuta doar despre coruptia din Romania, desi miliardele de euro spalate de Deutsche Bank fac mult mai rau intregii Europe decat orice s-ar putea intampla la Bucuresti, contribuie la aceasta perceptie falsa de curatenie.

Asa cum un cetatean german, olandez sau francez are dreptul sa stie care sunt problemele si nivelul coruptiei in alt Stat Membru, la fel si un roman ar trebui sa stie adevarata situatie din alte tari. Nu este o curiozitate. Este vorba despre interesul nostru, avand in vedere ca realitatea a demonstrat, de multe ori, cum un grup foarte restrans de State Membre influenteaza in mod hotarator politicile europene care ne afecteaza pe toti. In mod cert voi reveni intr-un articol viitor cu detalii despre diferitele politici europene, despre cum sunt elaborate si influentate si mai ales cum aceste politici ii afecteaza pe romani. Sa nu fim naivi in a crede ca punerea Romaniei la colt vine dintr-o dorinta pura si altruista de a respecta un set comun de valori. Dincolo de fatada sunt interese financiare, sustinute si intretinute de venituri obtinute prin acte de mare coruptie, si nevoia de mentinere a unui status quo in care unii dicteaza si altii executa.

De asemenea, este timpul ca si marile cazuri de coruptie, de incalcare a legislatiei europene, dintre care am amintit cateva mai sus, in ciuda faptului ca se incearca minimizarea lor desi implica direct bani si beneficii pentru firme si indivizi, sa fie analizate din punct de vedere al efectelor.

Cand sumele vehiculate sunt de sute de miliarde, implicatiile trec de granitele unei singure tari. Sunt puse in pericol politicile de vecinatate, de aparare si de securitate ale unui intreg continent

Acestea nu sunt pure speculatii. Legaturile apar scrise negru pe alb in diferitele rapoarte de investigatie. Cel mai bun exemplu este documentul din august 2018 al BaFin (Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară a Germaniei) ce analizeaza progresele inregistrate de Deutsche Bank. La un an dupa uriasa amenda incasata de Deutsche Bank, pentru spalare de bani, aceasta continua sa aiba minusuri majore in a preveni spalarea banilor si finantarea terorismului.

Terorismul si spalarea banilor nu apar intamplator in aceeasi fraza. Sa nu uitam ca terorismul este problema indicata constant de 500 de milioane de europeni ca fiind principala cauza de ingrijorare in ultimii ani. Dupa infrangerea ISIS in Siria si Irak, primul si cel mai important pas ce trebuie facut pentru ca aceasta plaga sa nu reapara in alte colturi ale lumii, este taierea surselor de finantare. Iar ISIS are ca principala sursa de finantare aceleasi retele de crima organizata care folosesc bancile europene dupa bunul plac. Este evident ca spalarea a sute de miliarde de euro nu finanteaza doar placerile unor oligarhi ci si nevoile unor organizatii teroriste.

Din pacate, aceste cazuri de coruptie si de incalcare a legislatiei europene nu vizeaza doar bancile. Este foarte proaspat in memorie Exemplul GasGate, care a legat Gazprom de Germania prin preturi preferentiale la gaz pentru unii si impovararea altora. Investigatia a fost condusa de DG Competition, concluzionata in 2018, si este dovada vie a modului in care practici ilegale afecteaza si securitatea energetica a Europei, nu doar eficienta luptei impotriva terorismului.

Si cum multe dintre aceste dosare implica Rusia, fie ca este vorba de bani negri sau de gaz, nu mai trebuie sa ne miram de puternica influenta a Moscovei in interiorul UE. Sutele de miliarde de euro transferate dintr-un cont in altul, gazul vandut mai ieftin celui puternic si mai scump celui mai slab – toate acestea nu doar ca vulnerabilizeaza profund un continent intreg ci si cumpara bunavointa, voturi sau inchid in mod fericit anchete.

Regulile să fie egale pentru toți

Cei care trag ponoasele sunt cei mai mici, simpli cetateni sau state europene mai putin influente. Daca vrem ca proiectul european sa aiba un viitor solid, regulile trebuie sa fie egale pentru toti si in practica, nu doar pe hartie. Romania are un interes profund in a sustine proiectul european pentru ca bunastarea romanilor depinde in mare masura de succesul UE. Tocmai de aceea Romania si romanii au o voce legitima in a cere incetarea stigmatizarii artificiale a tarii noastre si abordarea cu curaj a marilor dosare care se strang de ani buni si stau sub cheie la Bruxelles, Berlin, Amsterdam sau Paris.

Romanii poate isi fac rau singuri. Stim ca Romania are inca destule probleme de rezolvat pe plan intern pentru a deveni un bun partener extern. Cu totii trebuie sa fim constienti de aceasta realitate si mai ales sa facem pasii necesari in sensul rezolvarii problemelor. Insa efortul trebuie sa ne apartina si nu trebuie sa vina din exterior.

In acelasi timp, sutele de miliarde de euro spalate, subminarea sigurantei energetice a europei sau sabotarea luptei impotriva terorismului fac rau si romanilor si celorlalti 480 de milioane de europeni. Este momentul ca zgomotul artificial al discutiilor false sa inceteze si sa fie abordate problemele cu adevarat grave, care compromit intreaga constructie europeana.”

 

25 de gânduri despre “Guest Post: Ramona Mănescu

  1. Corect, Si Deutsche Bank si Commerzbank au spalat bani murdari (rusesti?). Ca sa nu mai vorbim de coruptia de la gigantii VW, Audi, dar si Siemens.
    Modul in care a fost „discutata” chestiunea statului de drept in Parlamentul european, si permnentele imixtiuni manipulatoare de la Bruxelles, a unor functionari ilegitimi practic, nealesi, si pusi acolo peobabil pe pile si aranjamente politice, trebuie sanctionat de romani, printr-o actiune, sau un set de actiuni democratice dar si oficiale.
    Noi aici de exemplu am putea face o petitie online, si vad CMRul ca cel mai potrivit, pentu ca il avem pe Don Popescu printre noi. Putem sa distribuim si altor organizatii romanesti din diaspora, desi acolo va fi iar cu scandal, din pacate.

    • Si Consiliul ne acuza ca nu am transpus nu stiu ce directiva care cica combatea spalarea banilor…
      Danezilor la ce le-a folosit?
      Estonienilor?
      Nermtilor?

      Da parca si Drunker sciaticul cu un pantof negru si unu maro are niste experente prsonale cu spalare de bani…,

    • @diasporean: ”Noi aici de exemplu am putea face o petitie online, si vad CMRul ca cel mai potrivit, pentu ca il avem pe Don Popescu printre noi. ”

      Printre dumneavoastră îl aveți și pe Dezideriu Dudaș care este directorul executiv al CMR-România.

      1. CMR-România ar fi mai indicat pentru un astfel de document, deoarece este o organizație chiar din țara afectată. În schimb CMR-mamă este înregistrată în SUA și o astfel de inițiativă ar fi privită de unii ca o imixtiune americană în treburile ”noastre” europene.
      2. Care ar fi obiectul cererii petiției? Cerem instituțiilor românești să respingă Rezoluția?
      3. Cine este vizat: Consiliul European, Parlamentul European, Comisia Europene? După definirea adresantului ar trebui înmânată unui membru român din instituțiile respective ca să-l prezinte și să întreprindă măsurile necesare. De exemplu, lui Klaus Iohannis pentru Consiliul European.
      În orice caz, o petiție ”On line” este frecție la piciorul de lemn deoarece nimeni nu-și va asuma vreo responsabilitate.
      4. România este în faza de stopare a construcției Turnului Babilonului, fiecare vorbind în altă limbă. Deci adio unitate națională.
      5. Momentan, orice inițiativă este estompată de scandalurile politice, de fricțiunile Parlament-Președinte-Guvern (la nivelul instituțiilor statului), de instabilitatea politică generală și la nivelul structurilor partinice (a se vedea PSD), de dezbinarea la nivel popular, de influențele externe pe diferitele paliere ale vieții sociale și politice, inclusiv ale instituțiilor statului (vezi participarea europarlamentarilor români).
      6. Un rol important în promovarea inițiativei trebuie să revină massmediei, care în acest moment nu este deloc independentă cum se pretinde, ci este captivă și subjugată diverselor interese de partid mărind, prin influența pe care o are, dezbinarea românească.

      Nu vreau să fiu pesimist, dar consider că este nevoie de stabilizarea societății pentruca orice document adresat instituțiilor europene, susținut sau inițiat de societatea românească, să fie luat în considerație. Și, desigur, începutul trebuie făcut de politic.

      Dar, CMR rămâne deschis unei cooperări pe această temă. Și reamintesc că în România există un directorat, condus de Dezideriu Dudaș și câteva filiale, dintre care una este cea din București.
      Opinia mea este că cei care doresc să devină membri ai organizației, pot avea o voce mai puternică dacă acționează unit.
      Statutul CMR poate fi găsit la: (https://mipopescu.wordpress.com/statut-cmr/)

  2. Sunt perfect de acord cu doamna europarlamentar si putem sa facem niste deductii ca in respectivele cazuri nu s-a mers mai departe pentru ca se ajungea cine stie pe unde.

    Dar avem niste lucruri concrete care se intampla sub aceasta „liniste” din vest , si putem sa facem si niste deductii , sa ne uitam la rusi , fac tevi pentru transport gaz , ba prin sud , ba prin nord , ba prin est , ba prin vest.In fiecare saptamana se mai inaugureaza cate una (turcii au a doua teava zilele astea).
    Vor perfora toata Europa si Asia cu tevi de gaz , iar pentru asta trebuie bani si lobby.
    Probabil singura explicatie pentru sanctiunile ce le sunt aplicate este scaderea pretului in negocieri.
    Se aplica o tactica similara si pentru noi via UE , din ce mi se pare , suntem bine tocati sa ne scada valoarea.
    Suntem oricum prinsi intr-un cleste al razboiului gazului.
    Zgomotul cu anticoruptia (care se poate practica si fara atata galagie media) , care dureaza deja de mai mult de 10 ani a mascat aceasta procupare continua a puterilor noii Axe pentru gaz/resurse si preluarea controlului pe tot lantul.
    Si prin autodistrugerea industriei asa zis energofage am reusit practic sa ne mai punem in stand-by niste gaz pentru terti.
    In acest context avem un vecin esuat la nord , care are multe milioane de cetateni.

    S-ar parea ca asa numitele bariere doctrinare nu mai exista in Europa , si probabil doar in Romania se mai gasesc politicieni care sa dea cu parul in propria tara de dragul doctrinelor , ca sa-i „faca” pe ceilalti.
    Problema este ca „doctrinarul” nu pricepe ca la taierea cracii(saparea gropii) pica cei „sapati” dar si ei , si exista riscul sa devina chiar groparii unei intregi tari.
    De altfel doctrinele in Europa se reduc la pro sau anti migranti la acest moment.Nimic altceva nu mai conteaza , corporatiile/multi-nationalele parand sa controleze cam tot , iar piata muncii , clasa mijlocie sau mediul sunt elemente de decor.

    In Romania privatii fac scandal pentru un salariu minim mizer (adica sa nu-l dea desi e un minim), pe care statul intr-adevar , daca era un stat capitalist , nici nu trebuia sa-l impuna , dar hei , uzual privatul (multi nu realizeaza probabil ce salarii de rahat ofera) decisese deja ca 500-900 de lei pentru 12 ore de lucru (nu sunt niciodata 8) , per zi sunt ok , cand facturile la energie sunt enorme pentru noi care traim intr-un stat PRODUCATOR.
    Tot UE a decis pentru noi (tot ei pentru noi) ca desi suntem PRODUCATOR trebuie sa liberalizam piata sa faca si aia micii bani.Pai hai sa nu mai liberalizam pentru NOI.

    Cred ca in fata acestui asalt direct si indirect Romania trebuie sa aibe grija de cetatenii si firmele ce produc aici si sa le ofere in mod direct energie la un pret bun , cum va face si Germania de altfel.
    Statele puternice vor trada asa zisele interese comunitare , in legatura cu energia , in curand , iar noi va trebui sa fim in postura de egali si nu de vasali , la acel moment (care e foarte aproape).

    Pai daca strigi pe strazi in vest , tu despre tine ca esti corupt , cum va negocia oare ala cu tine , de la egal la egal sau ca un stapan cu sclavul propriu ?!Ce pret iti va oferi?!

    2.Se vorbeste des pe blog despre kashoghi.Pai cred ca lucrurile trebuie privite si aici in profunzime superficiala.
    Actualul print mostenitor se pare ca l-a convins pe rege (care pare sa sufere de alzeihmer) sa il scoata din linia succesorala pe precedentul (fost sef al serviciilor pentru o bucata buna de timp).
    Printul mostenitor , care pare sa fie tinta scandalului , doreste sa faca reforme de tip occidental.Vrea privatizarea industriilor de hidrocarburi , doreste deschidere culturala , cinematografe , mai multe drepturi pentru femei , dezvoltare durabila pe domenii variate ale tehnologiei.
    In virtutea acestui fapt a declansat o asazisa operatiune anticoruptie in cadrul careia au fost arestati foarte multi oameni importanti intre care si un mare miliardar cu implicatie in banchereala si media.
    Respectivii nu-s chiar incantati de noile tendinte banuiesc , iar cazul cu ziaristul pica manusa cu o justificare simpla , actualul print ar fi cica iute la manie.Fapta se produce , exact , in Turcia unde exista o alta orientare „fratzeasca”.
    Lupta pentru resurse pe acel areal probabil ca va ajunge sa cuprinda toate tarile.
    Toti migrantii noi rezultati vor veni banuiesc tot in Europa , ca doar nu in Rusia sau China.

    Asadar sa scapam de „zgomot” si sa analizam realitatea capitalista , al treilea razboi mondial este despre resurse si are loc chiar acum.Tot ceea ce se intampla in UE are legatura cu asta.
    Ca sa scapam trebuie sa fim toti ca unul.

  3. Ce sa mai spunem de marele moralist , seful mijloacelor de informare in masa ( cu exceptia lui Le Figaro ) si cel ce domina invatamantul francez , Partidul Socialist Francez , cu un sef – Strauss Kahn – cunoscut ca un pradator sexual in vecinatatea caruia nici o femeie nu putea ramane singura – Partidul s-a facut ca nu stie si nu vede , el , aparatorul femeilor …
    Dar de presedintele gabonez Bongo , care venea la hotelul Lutetia din Paris incarcat de plicuri cu bane pe care le distribuia intregului esichier politic francez ?
    PS – Olguta la Transporturi – nu e meseria ei , e sigur dar sper ca se va bate pentru drumul expres Craiova – Pitesti si pentru celelalte proiecte inecate in hatisul birocratiei .

  4. Hei Ana, ce mai faci? 🙂 Sper ca bine si tu si cei dragi tie. Iti raspund acum la un comentariu mai vechi: stiu ca nu esti de acord cu mine pe anumite subiecte. Apreciez chiar tacerea mai mult decit zgomotul (si eu mai fac valuri citeodata). Dar amindoi stim ca e chiar util sa nu fi de acord pentru a putea sa cazi la un acord. Ceea ce implica un schimb de energii benefice pentru ambele parti ale ecuatiei 🙂

    De mult vroiam sa-ti spun ca te admir pentru forta pe care o ai de a trai acolo cu toate greutatile ce le ai, impreuna cu familia. Eu nu cred ca as mai putea sa o iau de la inceput. Mult succes, si sanatate!

    • Aici sunt! Şi eu vă admir şi vă iubesc pentru spiritul românesc, pentru patriotism, pentru perseverență!… Nu contează că nu suntem întotdeauna de acord – în fond, cine poate şti care dintre noi vede lucrurile mai clar?
      P. S. O să revin, am treeaaaabăăă!❤

  5. Mai mult, cazurile individuale de coruptie ale marilor bogatani insumeaza probabil toate acetele de corutie mai mica din Romania (nu ma pricep la cifre, dar ca proportie, alea mari par sa le subsumeze pe alea mici). Ghosn de la Nissan-Renault a fost pus sub acuzare in Japonia ca si-a mai redus din modestele venituri de milioane.

  6. Trebuie într-un fel sau altul să-şi justifice activitatea de luptă anticorupţie! Strategia este simplă: ca să nu se vadă scandalul de la ei, creează altul, acolo unde sunt sprijiniţi. România este cea mai comodă ţintă.

  7. Frumoasa doamna din imagine puncteaza bine pe tema marii coruptii in Europa, dar eu tot astept un gest simplu din partea celor mai importanti demnitari ai statului:
    DENUNTAREA UNILATERALA A MCV.
    Chiar daca a fost un angajament asumat, nicaieri nu scrie ca un grup obscur de comisari are dreptul sa puna la indoiala legitimitatea unor institutii fundamentale ale statului roman: Parlamentul, Guvernul si CCR. Parlamentul legifereaza (dupa consultari cu partile interesate si/sau implicate in aplicarea legii), Guvernul emite ordonante cu valoare de lege, iar CCR impune propriul sau mecanism de verificare si control raportat la Constitutia in vigoare si la directivele europene.
    Toate acestea s-au petrecut in ultimul an, fiind parcursi toti pasii necesari si suficienti pentru ca romanii sa beneficieze de un sistem de justitie cu adevarat independent, profesionist si responsabil, bazat pe respectarea, fara exceptii si fara privilegii ilegitime, a drepturilor fundamentale ale omului.
    …Incerc sa-l scot din ecuatie pe Liviu Dragnea, devenit tinta si contraargument pentru adversarii reformei in justitie, dar trebuie sa recunosc ca este foarte dificil, chiar si pentru mine.

  8. Acordul Brexit cu repetitie: Fortarea psihologica, un pariu pierdut. Trantirea sau inchiderea usii?

    Nici nu s-a racit bine draful de acord Brexit pe care Londra l-a pus pe masa Bruxelles-ului, ca premierul britanic Theresa May s-a razgandit. Ea a anuntat, duminica, ca in saptamana care urmeaza va veni din nou la Bruxelles, pentru reluarea discutiilor cu oficialii europeni. “Nu vom ajunge la un acord referitor la ieşirea (din UE)… până când nu vom obţine ceea ce dorim în relaţia viitoare (cu Bruxellesul), pentru că cele două merg împreună”, si-a motivat May noua decizie, de a reveni si reincerca sa reinnoade negocierile, pentru “ceva” ce inca nu este clar. De ce Londra nu spune cu claritate, cu subiect si predicat ceea ce doreste sa obtina prin “acord”? Probabil ca este atat de scandalos, avand in vedere ca relatiile UK cu UE sunt cu multilateralitatea comunitara, si deci cu tot atatea interese (27+1), incat prefera subtextul, pentru a evita oprobriul public. Unii istorici cred ca Brexitul este o conspiratie, al carei efect scontat ar fi de criza civilizationala, comparabila cu cea obtinuta de Moise la plecarea din Egipt. Mai probabila mi se pare o fortare psihologica a acordului, prin sacaitoare reveniri unilaterale asupra lui, cunoscand ca probabilitatea obtinerii unui rezultat depinde de numarul incercarilor. Chiar daca anglo-americanii sunt mari mesteri in ale cuvintelor, nutrind iluzia, precum Donald Trump, care are si o carte pe tema, ca poti manipula perceptiile incat “sa ai intotdeauna dreptate”, sunt mici sanse ca, dupa suitele lor istorice de autodecredibilizari, unilateralismul, utopia si psihologia sa mai “vrajeasca” multilateralismul, luciditatea si interesul. Manevrele obsesive ce par ghidate ca de o incantatie repetitiva, ca “totul se poate din aproape in aproape”, au fost dezvrajite. Nu se poate orice. Pe acest refren, May incearca sa mai faca un pas inainte, inapoindu-se la Bruxelles cu limitele desenate de fostul ministru britanic pentru Brexit Dominic Raab si de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. Aceste repere de ultima ora nu aduc nimic nou. Ele sunt gaselnite de revenire, subordonate tacticii ca se va mai schimba o virgula, un cuvant, o idée, care sa duca la o si mai mare apropiere de interesele unilaterale ale UK. Noile limite privesc presupunerile ca proiectul de acord ar fi “total gresit” si că “încă se poate schimba cursul acordului” (Raab), cat si fabulatia, care este o noua fuga de electorat, potrivit careia “Un al doilea referendum privind Brexitul este o opţiune pentru viitor, nu pentru prezent” (Corbyn). O dezicere atat de rapida a lui May de proaspatul ei proiect de acord privind relatiile UK cu UE dupa Brexit si reintoarcerea la Bruxelles pentru renegociere ar putea fi expresia unei strategii de fortare psihologica. Daca se confirma, cred ca este un pariu deja pierdut. Este printre rarele ocazii cand sunt pe deplin de acord cu fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson: Este o „iluzie tragică” să se creadă că acordul poate fi îndreptat la negocieri viitoare. Intr-un timp atat de scurt, asi adauga. Nisipul din clepsidra aproape s-a terminat. Din cele trei variante emise de May saptamana trecuta, la anuntarea aprobarii de catre Guvern a proiectului de acord – iesirea cu acord, fara acord sau sa nu fie niciun Brexit -, au ramas doar doua. Intrebarea, pe noul context, este daca UK va tranti sau va inchide usa Brexitului?

  9. Dieselgate , scandalul falsificarii emisiilor de noxe cu ajutorul unor softuri si prin care grupul german VW a tras teapa intregii planete ! Batista pe tzambal !
    Chiar astazi , presedintele grupului Renault – Nissan – Mitsubishi a fost arestat pentru ca si-a inselat partenerii japonezi . Macron a sarit ca ars si probabil ca in cateva zile se va asterne linistea …

    In principiu , prostii suntem noi pt. ca nu suntem capabili sa ne aparam interesele , ne lasam calcati in picioare de tot felul de tupeisti si nu reusim sa ne debarasam de tradatori si de mentalitatea aceea de sclaveti .

  10. Ioda
    ,,privatul (multi nu realizeaza probabil ce salarii de rahat ofera) decisese deja ca 500-900 de lei pentru 12 ore de lucru (nu sunt niciodata 8) , per zi sunt ok ”

    Ioda, dezinformarile referitoare la veniturile romanilor nu fac bine nimanui. Cred ca ai vrut sa scrii 1500-1900 lei.
    In situatia unei acute lipse de foarta de munca (inclusiv muncitori necalificati pentru domeniile constructiilor) nu vine nimeni sa lucreze (nu se da jos din pat) pentru sumele mentionate de tine mai sus, nici macar pentru salariul minim de 1150/1162 lei net/luna.
    Sa-ti dau un exemplu legat de activitatea mea: Muncitorii cu care lucrez primesc in mana, pentru 8 ore/zi, cel putin 1900-2000 lei net/luna (valabil la necalificati), dar, de regula, se munceste 10 – 12 ore/zi rezultand un salariu net de pana la 3000-3500 lei/luna. Doi sau trei (specialisti in sudura autorizati ISCIR), ajung chiar si la 4000-4500 lei.
    Reprosam unora ca isi denigreaza tara, dar exact asta faci si d-ta.

    • @ZeV
      „In Romania privatii fac scandal pentru un salariu minim mizer (adica sa nu-l dea desi e un minim), pe care statul intr-adevar , daca era un stat capitalist , nici nu trebuia sa-l impuna , dar hei , uzual privatul (multi nu realizeaza probabil ce salarii de rahat ofera) decisese deja ca 500-900 de lei pentru 12 ore de lucru (nu sunt niciodata 8) , per zi sunt ok , cand facturile la energie sunt enorme pentru noi care traim intr-un stat PRODUCATOR.”

      Asta era fraza completa si cred ca e destul de clara , inclusiv in fragmentul citat de tine.Exact ceea ce zic eu este motivatia pentru care romanii se duc unde vad cu ochii.
      Inainte de marirea salariilor minime de pesedisti cam aia era plata si a cam fost chiar pana in momentul cu sucirea contirbutiilor.
      A , ca poate unii patroni mai dadeau pe sub mana ceva (fara contributii platite ) aia e alta problema , tu stii mai bine.
      In esenta patronatul tzipa impotriva salriilor minime si-i injura pe Olguta si Dragnea la greu pentru ca odata cu fortarea contributiilor si cresterea salariilor minime trebuie sa dea mai mult per fiecare angajat si sa-i tina si la vedere.
      Din cate stiu sudorii sunt ceva aparte , rar de gasit si platiti bine.Sa nu amestecam planurile.
      Mai exista si smecheria cu jumatatea de norma.
      Daca n-ai ce manca te cobori din pat si pentru minim stai linistit sau pleci in vest.

  11. diasporean spune:
    NOIEMBRIE 19, 2018 LA 3:25 PM

    Este absolut OK comentariul tau. Daca dialog nu e, nimic nu e….
    In alta ordine de idei, ai dreptate, romanii nu stiu sa-si promoveze adevaratele interese (limitandu-se doar la cele egoist-meschine) si nu e de mirare din moment ce au ajuns atat de jos (unii dintre romani) incat isi calca in picioare propriile valori doar pentru ca asa se simt ei cool si in trend.

  12. Sic transit ….. Ponta îl distruge pe Dragnea! Dezvăluiri șocante despre președintele PSD! Secrete spuse în premieră . Ponta: Dragnea a încercat să-i șantajeze pe americani, ca să scape de dosarele penale. O idee ruptă de realitate, care o să-l coste scump . Ponta: Dragnea a încercat să-i șantajeze pe americani, ca să scape de dosarele penale. O idee ruptă de realitate, care o să-l coste scump
    Pisicutu ‘ se facu magar si rage din rasputeri crezand ca a devenit leu….

    Ce a fost si ce a ajuns ..
    A fost sef de partid important, a fost premier .. avea un viitor mare.
    Si din abuz de faceboock in uz necugetat a ramas doar cu faceboockul si citarile celor care ii erau dusmani.
    Si mai rau, el , exporcirot, el ex sef al corpului de control, el ce fu si acuzat aiurea fara probvatiune el cel cu memorie scurta ”situația din PSD e întreținută cu milioanele de euro furate din bani publici” . MDa curat ca ala ce a zis sa vina oamenii sa taie stejarul!

    Micul Titulrescu a ajuns mareele .. nimic. Barfitor de faceboock
    Morala – Dumnezeu da dar nu baga si in traista!

    Dar treber sa observ ca PSD isi gestioneaza tare prost victoriile …

  13. Ştiu că n-aţi aflat, aşa că vă anunţ cu mândrie că Parlamentul European a mai adoptat o moţiune cu cântec. Cică statele membre trebuie să instituie un control mai strict al exporturilor de arme. Corect, am spune, e chiar necesar ca armele să nu mai ajungă pe mâna oricăror descreieraţi ai planetei.

    Numai că, ce să vedeţi, dintre toate statele membre, bravii croitoraşi europeni au găsit şi oile negre, anume România şi Bulgaria. Cică noi n-am reuşit să instituim un control strict al exporturilor şi de-aia ar trebui să fim sancţionaţi. Iată cum golănia devine o mizerie ticăloasă.

    Poate vă întrebaţi care-i şmecheria. Păi e banală. România exportă arme ieftine, simple şi fiabile. Kalaşnikovul e simplu. Şi-un copil de grădiniţă îl poate înţelege şi folosi. Nu se blochează, merge brici în cele mai nasoale condiţii.

    Şi-acum hai să vedem cum devine problema. Atunci când ai o urgenţă militară ce preferi să cumperi: junk-urile franco-nemţeşti scumpe şi proaste sau kalaşnikoave şi alt armament de bază despre care ştii că-i beton, că-şi face datoria şi, în plus, mai costă şi-o nimica toată? Evident că iei ceea ce produc est-europenii în general(pentru că au licenţele de la ruşi) şi românii în special. Iar aici sunt lovite interesele mahărilor care vând armamentul la fel cum vând maşinile: cu teste falsificate, cu fiabilitate discutabilă şi cu performanţe îndoielnice, dar bine lăudate de organisme pe care tot ei le finanţează.

    Aşa se face că, în rezoluţia cu bucluc la care n-am auzit să fi chiţăit vreun europarlamentar român – doar ei se duc acolo doar pentru salarii şi pensii grase! – ne acuză pe noi şi-i laudă pe nemţi şi francezi. Adică ălora care sunt responsabili pentru genocidul din Yemen li se pun laurii pe cap pentru c-au oprit exporturile către Arabia Saudită. Asta după ce i-au îndopat p-ăia până la refuz, de nu mai au unde să depoziteze echipamentele militare primite de la nemţi şi francezi. Iar de picat în rahat, tot eterna şi fascinanta Românie care oricum joacă în liga mică.

    http://trenduri.blogspot.com/2018/11/alta-rezolutie-impotriva-romaniei.html

  14. …ei da domnu’ cris, da’ stii d-ta si totusi, cetatenii din tarile aflate in chestiune, vorbesc, doua, trei limbi straine, in general, prin raportare cu noi, care nu mai vorbim naibii, bine nici limba materna,,spitatele lor cu siguranta nu arata ca ale noastre,si nici drumurile si nici garile,, ma rog infrastructura in general, ca sa nu mai vorbim de calitatea vietii in general, lasand la o parte decalajul dintre noi la care tot facem trimitere, din cauza regimurilor politicie, exemple sunt cacalau… Coruptia lor e cu totul alta chestie decat coruptia noastra, ma rog, implicatiile si consecintele ei.

    • Cum adica, mai floricica plaiului, ,,Coruptia lor e cu totul alta chestie…” ? Adica daca furi si/sau mulgi miliarde de la fraierii lumii deja nu mai e coruptie ci necesitate de stat ? Ca doar nu vrei sa spui ca armele americane se vand fara implicarea…,,legitima” (adica acoperita de legile dedicate americane) a ambsadorilor, secretarilor de stat si presedintilor….. ce sa ma vorbim de minciunea cu softul de falisficare a noxelor emise de motoarele diesel…vrei sa spui ca madam Merkel, sau herr Juncker, nu aveau habar ? (Z)
      Ce coruptie e in Romania ? Una singura, dupa parerea mea: Actiunea de pervertire/corupere a mintilor sustinatorilor dreptei de catre papusari plini de parai, atat din interior cat si din afara. Restul sunt facaturi in stil Gestapo (vezi ,,Trofeul Calitatii”), sau CIA (vezi cazul asasinarii spionului dublu saudito-amerlocan in Turcia).
      ps
      Am trecut printr-un spital din Spania (vizitand un amic) si am vazut cum arata si spitalul Fundeni. Scuza-ma, dar este exact invers decat ne toacă la cap mizerabilii sorosisti din ,,Coruptia ucide”.

      • Iaca, dă Domnul să fiu nevoită să vă dau un like. Vedeți că eu nu-s floricică, nici măcar un trandafir cu spini, ci holeră de-a dreptul. Să nu ne întindem la vorbă.

  15. Mircea Popescu scrie:
    ,,Nu vreau să fiu pesimist, dar consider că este nevoie de stabilizarea societății pentruca orice document adresat instituțiilor europene, susținut sau inițiat de societatea românească, să fie luat în considerație.”

    Absolut corect, stimate coleg. Daca in Romania exista dezbinare si antagonisme ireconciliabile, niciun demers de contracarare a presiunilor ilegitime puse de politrucii europeni pe grumazul tarii noastre nu are vreo sansa sa fie luat in considerare.
    Din pacate, ceea ce lipseste Romaniei este un Presedinte. Pana si Basescu a promovat un pact de coabitare in timp ce neamtul parca este surd si orb. Incep sa cred ca nu-l ajuta capul, pur si simplu.
    Cum sa respingi (fara motivare- sic!) ministrii PSD din moment ce in Constitutie scrie clar ca revocarea si remanierea sunt atributele stricte ale primului ministru ?

Lasă un răspuns