Conferinta mea – Romania: 100 de ani de politica externa

Marti, dupa amiaza, la sediul Muzeului National al Literaturii Romane, voi sustine o conferinta privitoare la politica externa a Romaniei, in ultimii 100 de ani. Va fi o analiza a felului in care dupa Marele Razboi si Marea Unire, a reusit tara noastra sa-si apere interesele nationale, in situatii internationale complicate.

22 de gânduri despre “Conferinta mea – Romania: 100 de ani de politica externa

  1. Cred ca acest tip de diplomatie activa si omniazimutala se incadreaza in genericul binecunoscut de „diplomatie itineranta”. Am in vedere participarile distinsului si reputatului diplomat Adrian Nastase la seminarii internationale, cum ar fi cel din primavara de la Moscova si cel din toamna de la Stockholm. Conferinta de marti, „Romania: 100 de ani de politica externa”, cred ca ar putea fi incadrata in ceea ce s-ar putea numi „diplomatie de placa turnanta”. Este un exemplu elocvent de eforturi constructive, de a face din diplomatia politica a Romaniei o placa turnanta a relatiilor dintre Est si Vest, a unor relatii destinse si productive, in interesul egal al Estului si al Vestului si, prin aceasta abordare, in interesul global. Disting in aceasta diplomatie si politica externa doua filoane, unul care vine pe filiera Centenarului, altul, subsumat magistral primului, care este o continuitate Titulesciana.

  2. Incredibil cat de jos poate cobori Telejurnalul TVR 1 , principala emisiune informativa a Romaniei , realizata de functionari ai Statului Roman – angajati de Basescu toti pe criterii de fidelitate , nu de calificare – Radulescu , Constantin , Csiki , Petrisor si nefericita de Dorina Florea care le citeste productiile .
    Stire TVR 1 , Telejurnal : ” in cluburile de noapte bucurestene saruturile sunt codificate , e maniera prin care traficantii isi plaseaza drogurile clientilor ” – de borat , nu altceva , nu doar ca tehnic e imposibil .
    Altfel , demagogul Iohannis a primit la Cotroceni doi auto-numiti sefi de organizatii pentru ” autostrada Iasi – Targu Mures ” – fizic de sofer de autobuz , si pe Ciurea , seful ONG-ului USR ProInfrastructura .
    Iohannis a plans cu cei trei nerealizarea acestei bagatele de autostrada , care ar traversa doua siruri paralele de munti si intra in primii 100 de km intr-o zona practic nelocuita .
    Un specialist in logistica explodeaza aceasta nascocire a unor sabotori si demagogi – 1 )Iasi – Targu Mures nu se justifica economic cat timp traficul celor 3 drumuri nationale care leaga Moldova de Ardeal , impreuna , reprezinta traficul unui drum national romanesc
    2 ) costul lucrarii ar consuma toate fondurile pentru investitii ale Romaniei , proprii si alocate de UE
    3 ) autostrazile se construiesc in zone populate , Carpatii Orientali sunt regiunea cea mai putin populata din Europa
    4 ) nu e adevarat ca ” Europa ” ar pune presiune pentru construirea acestei axe
    5 ) capitalurile pentru dezvoltare sunt LIMITATE , nu ” abundente ” , asa cum se trambiteaza la noi .
    Romania are o suma limitata pentru infrastructura .
    6 ) tari bogate , ca Franta si Elvetia , nu-si investesc banii pentru autostrazi in zone putin populate si greu accesibile , ci modernizeaza ( 2 + 1 ) drumurile existente .
    Verstehen , herr Iohannis ?

  3. Am sperat că domnul Melescanu se va ridica la înălțimea înaintașilor săi implicați în politica externă a României.
    Din păcate, n-a fost să fie… n-am auzit discursuri memorabile, n-am văzut ambasadori convocați în regim de urgență și, după caz, expediați în țările de origine în max 72 ore ca răspuns legitim al unui stat suveran la declarații și atitudini neconforme tratatelor internaționale și cutumelor diplomatice. N-am avut parte de asemenea puseuri de demnitate națională, dar politicienii puterii executive au acum ocazia ideală de a se revanșa: Să denunțe unilateral instrumentul umilirii naționale numit MCV. Primii pași au fost făcuți de Viorica Dancila și Călin Popescu Tăriceanu, cu relativă timiditate. Este nevoie acum de o reacție puternică și concertată din partea celor două instituții fundamentale ale statului de drept: Guvernul și Parlamentul. Am convingerea că asta așteaptă marea masă a românilor încă nehotărâți dpdv electoral.

  4. Solicit europarlamentarilor romani initierea unei rezolutii impotriva Frantei la UE/PE/CE , in baza reactiei scandaloase a fortelor de ordine franceze la protestele anti-Macron din 17-11-2018 , cand protestatarilor trebuia sa le fie permis accesul in cladirea presedintiei Frantei in virtutea drepturilor si liberatilor cetatenesti.
    Utilizarea fortei , scuturilor si gazelor lacrimogene a afectat grav dreptul la protest al cetatenilor francezi.
    Asemenea reactie din partea fortelor de ordine in apararea institutiilor franceze este inacceptabila.

    • Subscriu, unde semnez, cine face Petitia?
      Capul plecat sabia nu taie, dar, totusi, putina mindrie nationala. Rusine lui Timmermans, si Comisiei UE pentru atitudinea discriminatorie si vadit imperialista la adresa Romaniei!

  5. Stimate Domnule Adrian Năstase,
    Am în față cca. 17 pag. de însemnări de la Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul « Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului”, organizată de AsociațiaCasa Mării Negre / Black Sea House, la Constanța, sâmbătă, 17 noiembrie 2018. Voi transmite cât de curând o sinteză a evenimentului.
    Cea mai des invocată “lebadă” în sens negativ la manifestare a fost Rusia, totuși fiind destule accente de echilibrare a trendului… Transmit înaintea acestei sinteze “lebăda neagră” pe care am invocat-o eu, pe o direcție de extensie artistica ceaikovskiană a interpretării conceptului făcută de d-nul Valentin Naumescu, respectiv inconsistența aprecierii de a ne limita la faptul că Rusia ne e dușman ar fi problema noastră majoră. Acestei directii i-am contrapus consistența acțiunii de definire a interesului nostru național, în determinare dinamică față de toate blocurile de putere, inclusiv Rusia, evident. Am adus ca argument “Lacul lebedelor” la care am participat joi la Fundația Titulescu, repectiv lansarea cărtii d-lui Dan Botez, „Iuliu-Maniu, Făuritor al Marii Uniri și tragicul său sfârșit”, dar mai ales la mențiunea făcută de dvs. prin indicarea de a citi pasajul de la pag. 208 din carte în care autorul relata propunerea din decembrie 1940 făcută de Iuliu Maniu lui Nicolae Titulescu de a prelua conducerea opoziției democratice din « Mișcarea România Libera » în locul lui Virgil Madgearu care fusese asasinat. Tot la manifestarea de la FET retinusem și dintr-o formulare autorizată ( istoricul Corneliu Mihai Lungu ) că Iuliu Maniu a fost liderul român cel mai dedicat promovarii drepturilor națiunii, a statului de drept ( atunci, încă nealterat de prea multă « dreptate” ), a drepturilor omului până la urmă, prin deschiderea sa spre țările libere….Am subliniat în cuvântul meu, din sală, de la Constanța, adresat unui auditoriu dobrogean reprezentativ dar și celor 12 participanti de la prezidiu, experți în domeniul geopolitic din România (București, Constanța, Cluj-Napoca), Turcia (Istanbul) și Ucraina (Kiev și Cernăuți), că propunerea lui Iuliu Maniu adresată lui Nicolae Titulescu, considerat de istorie, nedrept, asociat politicii expansive a răsăritului, poate reprezenta „lebăda neagră” a ieșirii României din criza actuala, prin renunțarea definitivă la a aborda critic doar o singura parte a problematicii, relațiile noastre geopolitice cu Rusia. N-am apucat să spun, dar o voi face în comentariul sinteză de după eveniment, cu detalii că, Avram Iancu, după ce a reușit să obțină drepturi importante pentru români, a ajuns la un moment dat să negocieze și cu Ungaria ( !!! ) atât timp cât pretențiile Imperiului Țarist și cele ale celui Imperiului Austriac deveniseră din ce în ce mai periculoase pentru interesele nostre. Asta, chiar dacă anterior ne ajutaseră.
    Cred că e bine să dăm și o notă pozitivă evaluării istoriei noastre atât timp cât propunerea către românul Nicolae Titulescu, repet, acum mai direct, considerat „omul rușilor”, pe nedrept, a fost făcuta de românul Iuliu Maniu, considerat, din nou pe nedrept, „omul occidentului” ! E drept, aici „vina” era și este „mai mica” dar acum trebuie sa demonstrăm că doar „oamenii României”, dedicați interesului ei național, trebuie să aibă un cuvânt de spus în politica mare. Asta, fără a scoate din ecuația repoziționării României în lume a niciunui bloc de putere, cu toata apartenența noastră la NATO și UE. Nu se exclud una pe alta atât timp cât Merkel, Macron și/sau Trump nu-și cer voie nimănui când se întâlnesc cu lideri ruși, chinezi sau chiar nord-coreeni. Odată v-am comparat cu Lucrețiu Pătrășcanu și simt un sentiment de deja-vu, dar norocul nostru a fost că istoria n-a vrut să se repete sau, în simbolistica postării, nu e târziu de a demonstra că Adrian Năstase nu a fost și nu este o simplă „lebădă” ci poate fi acea „lebada neagră” așteptată pentru politica românească, atât de frumos conceptualizată de Nassim Nicholas Taleb ! Mă gândesc la dvs. ca la un furnizor de expertiză și de solidaritate socială care poate schimba trendul evoluției României.

    • Imi propusesem mai mult, dar o sa transmit doar o insiruire telegrafica a principalelor idei care cred ca merita retinute dupa intalnire ( le prezint in ordinea prezentarii lor, indiferent de ce au reprezentat, parte din materialele prezentat, raspunsuri la intrebari, chiar intrebari care cuprind idei interesante…. ) :
      1.Prof. Marian Cojoc, istoric
      -Nu doar noi romanii am fost auncati in calea tuturor „routatilor”, ci si Marea….
      -un raport al CIA din 1949 ( CIA s-a infiintat in 1947 ) continea idei si fraze aidoma cu unul din anul 1942 al serviciilor noastre .
      – un alt Raport ( sau carte ? ), post-fatata de Romulus Rusan cuprinde ideea interesului americanilor ca litoralul romanesc sa fie folosit ca platforma de debarcare a trupelor….
      – pe vremuri, serviciile de informatii aveau capacitate de predictie a evenimentelor, buna.
      2. Noul Consul al Turciei la Constanta, Sulhi Turan
      – Academia Turciei, Universitatea din Instanbul – parteneriate universitare la Constanta
      3. Valentin Naumescu, conf.dr. UBB, coordonator Grup reflectie si analiza internationala Citadel
      -Capacitatea de predictie a serviciilor de informatii ale evenimenelor s-a diminuat deoarece au aparut actorii non-statali asupra carora statele nu mai pot avea influenta.
      4.Catalin Buciumeanu – Director executiv, Centru de Strategii Avansate
      – Marea Neagra nu mai e locala, a devenit un „bun” global.
      -incapacitatea principiilor occidentale, a democratiei, de a deveni principii globale : capitalismul de stat de tip China vs. Capitalismul privat tip SUA
      – rezultate impresionante China ( ex. Accesul la educatie 1990-2018 : 28-82% !!!, Venit pe cap locuitor 1990-2018 : 1 – 10 $ !!! , indicele cresterii discrepantelor dintre clase sociale, mai bun in China )
      – SUA a inceput sa se gandeasca si la infrangere ?
      – SUA spre Levant, prin Grecia ( investitii masive pe litoral )
      5.Muzzafer Senel – Director, Centrul pentru Studii Moderne Turcia
      – Popescu….Gica Popescu – Hagi !!!
      – reducerea riscurilor – prin cooperare
      – societatea civila-comuniune dintre oameni
      – se incearca Ucraina si Georgia….fara pasapoarte . Romania si Bulgaria nu, pentru ca sunt candidate Schengen ( n.m : ironia sortii ! )
      – a murit dragonul cel mare ( URSS ), dar au ramas o multime de serpi sau de dragoni mai mici
      – idee exceptionala : CENTURA CARE SA INCONJOARE MAREA NEAGRA !!! – dezvoltare resurse umane in jurul Marii Negre.
      – Turcia si nici celalalte tari nu au un program al Marii Negre la nivel universitar. Nici macar la scolile de vara nu exista studii ref. la Marea Neagra.
      -pentru stabilitate – cresterea capacitatii actorilor non-statali.
      6. Valentin Naumescu Intrebare – Muzaffer Senel Raspuns
      – Turcia, arme cumparate din Rusia – Raspuns : cresterea capacitatii NATO, indirect, un fel de NATO 2….
      7. Marian Zidaru, istoric
      -Prezentare armamentul din zona
      8. Serghei Hakman, director adj. sef sectie activitate stiintifica si internationala la Centrul regional Cernauti de perfectionare a calificarii functionarilor publici.
      -Litinov-Titulescu….
      -Tratatul de prietenie si parteneriat Ucraina-Rusia, in vigoare.
      -problema bisericii ortodoxe si multicefalitatea ei in Ucraina.
      -tatarii din Crimeea – cei mai darzi aparatori ai intereselor Ucrainei
      8.Valentin Naumescu, Intrebare – Dorin Popescu, Raspuns
      -De ce n-a fost prezenta Federatia Rusa la nivel de consulat ? Raspuns : Invitatii au fost la nivel de toate Consulatele de la Constanta, deci inclusiv la cei ai Federatiei Ruse
      9.Valentin Naumescu
      -Declaratie Petru Porosenko- presedinte Ucraina : „Noi, Ucraina, suntem deja noul flanc estic al NATO” !!!
      10.Alexandru Marian Crenganis – Universitatea Ovidius
      -Rusia prefera ca in Europa de Est sa investeasca masiv China deoarece se slabeste astfel capacitatea de cooperare a UE.
      – acord Kosovo-Serbia trebuie semnat prin octombrie 2019
      -in Balcanii de Vest vocea Romaniei poate conta – exertiza, fragilizare….. miscari nationaliste…
      Valentin Naumescu
      -introducerea in ecuatie si a Balcanilor de Vest este interesanta, ne duce cu gandul la INITIATIVA CELOR 3 MARI ( Baltica , Adriatica, Marea Neagra ), cu lideri asociati importanti ca Polonia si Croatia ( Summit in 2016 ), initiativa consonanta ….
      11.Dezideriu Dudas, Consiliul Mondial Roman – Intrebare / Raspuns Serghei Hakman
      -in ce masura poate fi important rolul cetatenilor in zona si distinctia dintre capitalismul de stat chinez si cel privat din SUA / Raspuns : 14.000 de km de autostrada in Africa construiti de China demonstreaza cel mai bine calitatea democratiei si a capitalismului „exportat”…
      12. Senator Virgil Chitac
      -Initiativa celor 3 Mari, domeniul economic, comercial, infrastructura, transport energie
      -Initiativele de la Marea Neagra – domeniul securitate
      Intrebare col. Remus Macovei – Raspuns Valentin Naumescu
      -de ce firmele germane si cele rusesti ocolesc Romania prin rutele lor de transport gaze ? / Raspuns : Nu putem cere firmelor private sa faca ce le trebuie statelor….Exista doua logici corecte, legitime, logica politica a statelor si logica economica a profitului, a firmelor private…
      Intrebare col. Remus Macovei – Raspuns Valentin Naumescu si Vergil Chitac
      -ce ar trebui sa faca Romania ca, in cazul unui conflict armat, sa nu mai faca precum in al 2-lea razboi mondial, sa inceapa alaturi de o alianta si sa termina alaturi de cealalta . / Raspuns Valentin Naumescu : Sa speram ca ne vom respecta aliantele cu toti si nu se va intampla vreun conflict / Raspuns senator Virgil Chitac : exemplul cu gazele de la Marea Neagra. Pastrarea regulilor in timpul jocului….
      13. Senator Virgil Chitac
      -China face „food american” din investitii – obligatia de a te asocia cu un partener local – aport tehnologie
      – China nu are o economie de piata
      -PIB-ul Rusiei, 40 % din armament si resurse
      -din Donbass rusii au transferat intreprinderi in Rusia, bucata cu bucata.
      14. Marin Gherman, presedinte Centrul Media BucPress Cernauti, Ucraina.
      -nu e Rusia sursa raului, ea doar utilizeaza un sol fertil existent, neingrijit de nimeni…
      – trebuie depasit stereotipul prieten-neprieten…
      -disparitia presei de calitate…presa este nevoita, venituri din reclame…
      -propunere Centre de presa…. – CLUSTERE DE SCHIMBURI DE INFORMATII….in zona bazinului Marii Negre. / depasire Riscuri – Cooperare….
      15. Marioara Cojoc, conf.univ.dr. Universitatea Ovidius Constanta
      – din istorie, pasagerele, lebedele albe ale Marii Negre….
      – 1956 – Comisia Statelor Riverane ale Dunarii ( fara statele riverane !!! )
      – citate, lideri straini, ref. la importanta geostrategica a Marii Negre…
      – George Frydmann – iun. 2018 : ” Situatia de securitate la Marea Neagra nu a fost de interes pentru SUA. SUA nu va provoca Rusia. Daca rusii stau acasa, americanii tot acasa stau. Romania trebuie sa-si intareasca, ea, strategia de securitate.
      16.Valentin Naumescu
      – „lebada neagra” nu are doar conotatii negative. Este doar rara, dar poate avea si conotatii pozitive. De ex. „Caderea zidului Berlinului”
      17.Serghei Gherasimciuk, vice-presedinte, Seful Departamentului de Studii Est-uropene, „Prisma ucrainiana”, Kiev, Ucraina
      – N-ar trebui sa vizam doar SECURITATEA ci si ECONOMIA – ex. 14.000 km. de autostrada
      -rusii creaza simultan probleme si isi pregatesc si „solutiile”, pe sistemul virus-antivirus….
      -echilibrul si stabilitatea intaresc Democratia….
      -nu mai e valabil ca doar oamenii fara educatie sunt mai vulnerabili la dezinformare ci s-a constatat ca si cei cu educatie…
      -voi, romanii, va impotriviti destul de bine Federatiei Ruse, aveti limba voastra la care tineti….
      -Rusia are intotdeauna un Plan B, cultura, economie, social…
      18.Gabriel Moise, comandor dr. Fortele Navale Romane
      -diplomatia publica externa, la limita activitatii navale….
      -la doua luni dupa Crimeea, in 2016, Regata Marii Negre, Romania-Bulgaia, Rusia….
      19.Valentin Naumescu
      -acum cativa ani, vizita presedintelui Romaniei in Bulgariei…. – la nivel de presedinti, se acceptase ideea FLOTEI NATO la Marea Neagra, dar, la plecare, Guvernul, NU.
      20.Dorin Popescu, presedinte Black Sea House
      -HIBRIDIZAREA instrumentelor ….
      -diabolizam in mod gresit, unilateral, Rusia
      -in zona, Razboiul din Georgia – prima lebada neagra, Razboiul din Crimeea – a doua lebada neagra…
      -intrebari cheie : daca face implozie UE in regiune ? Daca face implozie NATO ? Turcia e posibil sa iasa din NATO ?
      21.Marian Zidaru
      – Putin a anuntat cu 2 luni inainte ca daca Ucraina va cere intrarea in NATO, Rusia va lua Crimeea ….
      Intrebare Dudas – Raspuns Gherasimciuc
      -in ce masura este vorba de problema raportului Securitate/Economie si nu este vorba de fapt de Neincrederea si suspiciunea unor complicitati la nivel de Elite ? / Raspuns : Problema ruperilor elitelor de societate e generala si se releva foarte bine prin castigul lui Trump in alegerile din SUA, recrudescenta partidelor extremiste in Europa….
      22.Valentin Naumescu
      -in regiunea Marii Negre – deficit de incredere
      -in multe tari NATO un sondaj a relevat faptul ca cetatenii cred mai degraba ca vor fi ajutati de Rusia decat de SUA in cazul unui conflict armat. E drept, toate aceste tari se simt amenintati de Turcia…
      -as face investitii pe termen mediu si lung in zona….
      -m-as fi bucurat sa fie un reprezentant al MAE in sala
      – a fost intrebari foarte bune pe zona economica, intrebari pragmatice, mi-am schimbat opinia despre Constanta si ma voi duce la Cluj cu o alta impresie….
      23.Dorin Popescu
      -nu prin canoane ci prin EREZII INTERPRETATIVE apar lebedele negre….

  6. Aproximativ 124.000 de persoane au participat sâmbătă în Franţa la 2.000 de adunări de protest faţă de creşterea taxelor la carburanţi, a anunţat la prânz ministrul de interne Christophe Castaner.

    Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, duminică, în legătură cu protestele de sâmbătă din Franța, unde sunt marii lideri ai UE care să condamne violențele manifestațiilor de acolo, așa cum au făcut în cazul României, în luna august.
    „Sâmbătă a avut loc, după cum titrează presa internațională, un protest masiv împotriva guvernului francez și a președintelui Macron la care au participat, conform Le Figaro, 282.000 de manifestanți. Un protest împotriva guvernului nu reprezintă o noutate, însă în urma manifestațiilor de sâmbătă forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţii mişcării, dar și la forță. Rezultatul? Potrivit ministrului de Interne, peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de Interne, 52 de persoane au fost reţinute, dintre care 38 se află în arest preventiv, iar acesta este un bilanț provizoriu. Din păcate s-a produs și o tragedie, o persoană pierzându-și viața.

    În luna august, deontologii și analiștii propagandei acuzau intervenția jandarmilor din București, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene și forță împotriva unor manifestanți care spuneau că sunt pașnici. Politicienii opoziției, în frunte cu USR și PNL, acuzau instituția Jandarmeriei pentru modul în care și-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acțiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetățenilor.

    Iată că azi vedem cum acționează jandarmii francezi în cazul unei manifestații mult mai mari decât cea de la București. Ce au de zis acum cei din opoziție, marii deontologi care acuzau jandarmii români? Vor face sesizări la ONU, vor merge să ceară o rezoluție împotriva Franței? Aștept cu interes să văd cum vor cere europarlamentarii PNL, care au votat împotriva României, precum și Dacian Cioloș și reprezentanții USR, demisia lui Emmanuel Macron și a guvernului francez după violențele de sâmbătă. Aștept ca Monica Macovei, Siegfried Mureșan și ceilalți trădători ai intereselor României, care au votat rezoluția împotriva țării noastre, să acționeze la fel și în cazul altor state. Sau ei sunt mânați doar de interesele politice interne?”, a spus Andrei Gerea.

    Mai multe incidente grave au avut loc în puncte de blocaj pe teritoriul ţării, a declarat ministrul, precizând că o manifestantă a fost omorâtă în Savoia şi 47 de persoane au fost rănite, dintre care trei grav. Totodată, forţele de ordine au reţinut 24 de persoane pentru rebeliune sau pentru că au încercat să forţeze barajele de manifestanţi. Ministerul de Interne a indicat cinci „situaţii notabile” care ”au necesitat intervenţia forţelor de ordine”: la nivelul podului Normandia, al tunelului Mont-Blanc, pe autostrada A16 în Grande-Synthe, pe A31 în Meurthe-et-Moselle şi pe A9 în apropiere de Nîmes, scrie Agerpres. În cadrul unei şedinţe avute la prânz, ministrul Castaner şi secretarul de stat Laurent Nunez le-au reamintit prefecţilor consemnele: „privilegiaţi dialogul, interveniţi atunci când păstrarea ordinii publice o impune, semnalaţi infracţiunile”. „Niciun blocaj nu va fi tolerat de Ministerul de Interne”, au amintit ei, potrivit unui comunicat.

    • Interesante și la obiect intervențiile celor doi politicieni. Atâta doar că bat la ușile deschise ale românilor frustrați. Practic, vorbesc pentru a câștiga niscaiva capital electoral, nu pentru a avea impact la nivelul comunității internaționale, deci efect concret pentru România.

      Nu cumva europarlamentarii români ar putea, așa cum propunea @Ioda, să inițieze vreo acțiune comună și coordonată la Parlamentul European pentru a proba caracterul părtinitor al Rezoluției?
      Am văzut că intervențiile singulare ale unora sau altora sunt doar vorbe în vânt.
      Sigur, nu-i exclus ca să vorbească în fața unei săli care se va goli instantaneu în semn de boicot.
      Bănuiesc, totuși, că inițiativa în numele unui grup compact al eurodeputaților României va fi înregistrată oficial și va putea constitui o referință pentru intervenții viitoare, inclusiv pentru argumentele vizând respingerea actualei Rezoluții.
      Și, eventualele intervenții pe marginea acțiunii românești ar putea ridica un văl de pe fața ipocriziei UE, de care ar putea să profite o diplomație bună, susținută de un popor trezit ”din somnul cel de veci”.
      Dar ce te faci cu grupul românesc ”Gică Contra” creat de Monica Macovei & Co.?

  7. „I am nationalist. Eu sînt naționalist.
    Turbare maximă în sînul haitei globaliste în urma afirmației categorice a lui Donald Trump.

    „I am nationalist.”

    Acum aveți de ales la vedere, fără rușinarea indusă, cu ceața confuziilor, construite cu acerbie demonică de la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial, risipită.

    Aveți de ales între

    Tabăra minciunii sistematice, a condiționării ființei umane pînă la dispariția noțiunii de libertate însăși, după un program mereu adaptat, dar niciodată abandonat.

    Tabăra colectivist-comunitaristă, tribală, anticreștină (în țări născute creștine!), reformatoare cu orice preț, la nesfîrșit, inventatoarea corectitudinii politice ca formă de autocenzură și de represiune permanentă, etern modificabilă pentru a te incrimina, măcina și supune.

    Tabăra statului unic mondial, ca scut pentru apărarea democrației, desigur, democrație uimitor de înjosită prin referendumuri cu repetiție, pînă iese rezultatul dorit, și a referendumurilor boicotate grotesc, pentru a nu se putea corecta aberațiile.

    Tabăra regulilor pentru orice fleac, cu sfidarea bunului simț, cu sfidarea demnității de cetățean, cetățean peste care se prăvale monstruozitatea birocratic-represiv-academică a imposturii lacome.

    Tabăra bancherimii. Tabăra masoneriilor. Tabăra ecumeniștilor către toate zările. Tabăra toleranților de orice. Tabăra deviațiilor de orice fel, prezentate ca normalitate sau chiar progres.

    sau

    Tabăra celor normali. Cu păcatele lor. Cu greșelile, ambițiile, rîcile, interesele, scăderile și vîrfurile, excesele, excepțiile, armoniile și disonanțele, căderile și remușcările, trăirile extreme și cele sublime, experimentate individual, haotic adesea, nu la comandă, nu de masă pentru mase.

    Tabăra celor imperfecți, dar conștienți de asta. Cei care nu vor ca imperfecțiunea lor să devină tiparul absolut în care să fie turnați toți ceilalți.

    Tabăra celor care înțeleg că responsabilitatea aduce mai degrabă sacrificiul decît avantajul.

    Tabăra celor care țin la ce e al lor, tocmai pentru că este al lor și nu al tuturor. Și sunt dispuși să apere ce este al lor.

    O alegere simplă, după mine, între o omenire castrată, dusă de nas, o colecție de „resurse umane” dispozabile și o omenire vie.

    Națiunile seamănă cu oamenii, organisme cu plusuri și minusuri, cu creșteri și regres, chiar cu posibilitatea dispariției, unuia sau altuia, uneia sau alteia, la orizont.

    Statul mondial ? Coșciugul timpuriu pentru toate națiile, cu vină sau fără, cu viitor sau sclerozate, dinamice sau contemplative. Că au hotărît alții așa pentru ele.”

    Subscriu !

  8. Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat duminică, la Alba Iulia, că îi va solicita ministrului de externe să reacţioneze faţă de „un gest condamnabil al Guvernului de la Budapesta”, care, potrivit parlamentarului, le-ar fi interzis profesorilor români din Ungaria să participe la o acţiune desfăşurată sâmbătă la Jula.”Voi cere mâine ministrului de externe o poziţie oficială a statului român faţă de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate aşa ceva !” a guiţat el !
    Numai că realitatea e cu totul alta :
    „Un mincinos notoriu ca și marinarul care l-a născut.Toți profesorii din Ungaria au dezmințit minciuna la un post public de televiziune din Ungaria.Unii mănâncă orice maro doar să câștige oleacă dî imajine pe seama ungurilor…oare de ce nu mă mir??(https://kronika.ro/…/cafoljak-a-kronikanak-a…)

  9. Dupa 100 ani de la Marea Unire, un roman din Romania ii cere aici unui alt roman din diaspora sa taca, sa dispara (de pe blog). Cei din diaspora sunt jigniti non stop in Romania, desi romanii din diaspora ajuta activ economia romaneasca, chiar si venind in fiecare an in Romania si cheltuind bani acolo, cum fac eu. Sigur, diaspora e foarte diversa. Diaspora insasi e divizata din cauza modului defectuos in care romanii din Romania isi gestioneaza politic tara, si a mediei romanesti. Romania la rindul ei nu are oficial un proiect clar pentru diaspora.

    Daca ajuta la unitatea romanilor, eu sunt gata sa „dispar”. In afara de ZeV si serbanfl, cine alticineva vrea ca eu sa nu mai scriu aici?

      • @Adrian Nastase, multumesc, continui, si o sa incerc sa fiu mai putin caustic, macar de Sarbatori 🙂
        E singurul blog din Romania unde scriu, si singura mea legatura cu cei de acasa. Nu sunt nici pe Facebuk nici pe Twitter.
        Cred ca aici se afla suflul viitorului Romaniei, in ciuda aparentelor.

  10. Diasporean, având în vedere caracterul public al blogului, sunt necesare, după părerea mea, câteva corecții, astfel incat cititorii să beneficieze de adevăr și nu de fakenews. LUKOIL va demara procedurile de foraj la o sondă de EXPLORARE în perimetrul TRIDENT din Marea Neagra în următoarele șase luni, în baza parteneriatului cu ROMGAZ. Directorul societății românești declară că trecerea la EXPLOATARE se va face doar dacă se va dovedi că zăcământul este economic viabil. În acest timp, Exxon și OMV așteaptă rezultatele ,,presiunii,, americanilor pt legea off shore. PS – Prezența celor de la LUKOIL in România constituie o garanție că România este în siguranță. ADEVĂRATUL scut antiracheta nu este la Deveselu ci la … Ploiesti. 😉

    • OK, ZeV, avem foarte des pareri contrare, dar o sa incerc sa fiu mai conciliant, desi, recunosc, e greu cind incepe sa fiarba singele LOL. Eu sper sa ne avem bine si cu americanii si cu rusii, dar cu rusii avem niste chestiuni grele pe care ei nu vor sa le rezolve cu noi. Nici noi nu stim sa ne prezentam interesele insa, cred eu.

  11. @diasporean NOIEMBRIE 18, 2018 LA 9:26 PM
    Efortul tău de a readuce oaia rătăcită prin Siberia este apreciat de cine trebuie. Așa că totul este O.K.
    Spre noi succese cu toată forța!

    • @serbanfl, sun primul care imi cer scuze desi tu ai inceput cu prostiaq aia cu suplimentarea veniturilor. Nu de asta sunt aici, nu fac bani aici, si nu am niciu o intentie sa ma folosesc de acest blog sa fac bani.
      Hai sa incercam impreuna sa nu ne mai jignim, vin Sarbatorile 🙂

  12. Educatie: Guvernul trebuie sa faca ceva pentru ca radacinile inteligentei romanesti sa ramana in tara

    Brexitul va trebui sa ne dea serios de gandit si in domeniul educatiei universitare. Ca tara UE, Marea Britanie si-a recrutat de pe continent studentii pentru universitatile sale. Statisticile spun ca peste 135.000 de studenţi din Uniunea Europeană sunt înscrişi la universităţile britanice, reprezentând peste 5% din numărul total de studenţi. Dintre aceştia, peste 8.000 sunt studenţi din România.

    Dupa Brexit, insa, cand Marea Britanie va deveni o tara terta si un concurent acerb pentru UE, pastrarea pe continent a inteligentei europene va deveni o necesitate de la sine inteleasa. De aceea, am privit cu o anumita circumspectie stirea privind asaltul a sase universitati britanice pentru a-si recruta studenti din Romania. Interesul britanic pentru inteligenta romaneasca este magulitor, dar, dincolo de acest aspect, ne poate costa extrem de scump, prin efectul cunoscut ca brain drain.

    Cand multe dintre varfurile inteligentelor romanesti sunt recrutate sa ramana in Regatul Unit si sa lucreze pentru economia acestuia, ba chiar sa devina agenti pentru corporatiile sau serviciile secrete britanice, problema exodului post-Brexit de studenti romani la universitatile britanice poate capata si alte conotatii, dintre cele mai negative pentru noi si pentru continent. Nu subestimez cu nimic inteligenta britanica, pe care o consider pe deplin europeana, insa am rezerve fata de politica Brexitului, care popular este pe curs antibritanic si geopolitic pe curs de rupere de europeni. O distinctie neta intre inteligenta etnic si autentic britanica si inteligenta imigrantilor, care este o inteligenta etnic straina de cea britanica, va trebui facuta.

    Altfel, pietrele pretioase din Coroana Britanica vor fi fals britanice, inteligentele care vor straluci in Regat apartinand de fapt unor etnicitati si natii non britanice. Ceea ce nu este deloc kosher, daca ne gandim ca penele multicolore ale paunului, care ii apartin genetic, nu sunt podoabe luate de la terti. Nationalismele “Brexit” si “Trump”, care aseaza UK si US pe primul loc, trebuie sa atraga reactii simetrice ale popoarelor si natiunilor Lumii. In ceea ce ne priveste, inteligenta romaneasca trebuie sa-si pastreze radacinile in tara si sa fie, oriunde s-ar afla, pro Romania.

    Cred ca, in cazurile studiilor in strainatate, politica educationala post Brexit poate pastra in tara radacinile inteligentei romanesti prin cel putin doua instrumente. Unul ar fi simbolic, individual, de constiinta angajata in sensul respectiv. Altul ar fi material, de sustinere individuala, prin burse romanesti, integrala sau procentuala, de stat sau de catre firme, a tinerilor care vor urma universitati din afara Romaniei.

    Legat de contextul educational ar fi si cel al cercetarii stiintifice, al pastrarii in tara a savantilor, a descoperirilor stiintifice si inventiilor tehnologice, subiect la care am doua observatii. Prima, ca este nociva discriminarea negativa a comunicarilor stiintifice in publicatii romanesti, care este un alt mod, mai ascuns, de a turna in sacul fara fund occidental, de a sustine scurgerea in afara a geniului si inteligentei romanesti. Este o regula nedreapta, care trebuie schimbata. Sa avem publicatii de elita romanesti, regionale si/sau estice.

    De fapt, tot noi, in sens global, dam o notorietate nemeritata publicatiilor occidentale (in speta celor anglo-americane). Banii marelui capital mondial din spatele lor le folosesc ca o momeala, pentru a atrage geniul si inteligenta de pretutindeni, fraudand si saracind astfel popoarele lumii de elitele lor legitime. Consecintele de spoliere culturala fac popoarele tinta numai bune de dominat. Cu geniile si inteligentele adunate din toate tarile cu ajutorul „banilor blestemati”, camatarii si speculatorii isi impodobesc mediocritatile (am scris despre ce a patit Tesla!). A doua, asi atrage atentia, fara sa comentez, ci voi spune doar ca e un semnal de criza a racolarii de gulere violete (de suprainteligente) si a brain drain-ului, ca instrumentorii acestor jafuri de IQ-uri sunt pe cale sa scoata un nou jurnal academic, in care sa se permita publicarea sub pseudonim! Disperare mare! Jeff McMahan, profesor de filosofie morală la Universitatea din Oxford, și unul dintre fondatorii publicației academice, a spus: ,,Un astfel de jurnal le-ar acorda oamenilor ale căror idei ar putea să le facă probleme, fie cu indivizi de stânga sau de dreapta, fie cu propria administrație universitară, dreptul de a folosi un pseudonim.” PS/NB: Acest text a fost scris pentru varianta post Brexit, care sper sa nu se intample, cat si pentru o imagine corecta privind competita onesta si relatiile bilaterale egale, fara avantaje unilaterale.

Lasă un răspuns