La FET – lansarea unei cărti despre Iuliu Maniu

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 14 noiembrie 2018, începând cu ora 16:00, lansarea cărții:

„Iuliu Maniu – Făuritor al Marii Uniri și tragicul său sfârșit”
Autor: Dan BOTEZ
Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Ioan SCURTU
Prof. univ. dr. Corneliu-Mihai LUNGU
Prof. univ. dr. Gheorghe SBÂRNĂ
Prof. univ. dr. Dumitru BORȚUN
Dr. Dan BOTEZ
Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE – Președintele Fundației Europene Titulescu
Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

18 gânduri despre “La FET – lansarea unei cărti despre Iuliu Maniu

  1. O posibila speta de asa-zisa „psihologie clinica”, in voga in serviciile secrete americane, de influentare ostila a perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor multimilor: O scrisoare melodramatica, cat un exercitiu de programare neuronala

    Ungurii sunt un popor mai mic si mai tanar, care au stapanit teritorii straine intinse si popoare sau populatii non-unguresti numeroase, in comparatie cu care erau o minoritate. O minoritate imperiala dominanta. Aceasta specificitate este obligatoriu ca intotdeauna sa fie mentionata. Din ea isi trage radacinile minoritatea actuala a maghiarilor romani. Acesta este si motivul real pentru care ungurii, cu care regii lor au colonizat o parte din teritoriul si populatia romanesti din Transilvania, sunt minoritari in vremurile de dupa destramarea fostului imperiu, al coroanei ungare. Cu modestele si non-nuvelisticile mele randuri de fata, dar nu mai putin de suflet precum scrisoarea domniei sale, mi-as ingadui sa observ ca domnul Szilagyi N. Sandor melodramatizeaza pe nedrept, cand se refera la minoritatea maghiara, si, sper sa nu se supere, psihologizeaza tendentios si tintit, cand se refera la cetatenii romani si la sarbatoarea lor nationala. Ca si cand, sa fiu iertat daca gresesc, autorul ar vrea ca romanii sa nu-si sarbatoreasca plenar ziua de sarbatoare nationala si de centenar al iesirii din robia unui fost colonialism imperial, cu discriminari in masa si represiuni oribile, de care au avut nesansa istorica sa aiba parte. Daca romanii care au fost supusi maghiarizarii fortate, doar pentru ca erau romani si tinutul lor era bogat, dar, mai ales, pentru ca erau vecinii ungurilor (sa lasam povestea cu Jules Verne “Gyula” – Nantes, unde s-a nascut scriitorul francez, nu se invecina cu Ungaria imperiala!) s-ar fi bucurat macar de o particica, oricat de mica, de drepturile pe care le are minoritatea maghiaro-romana de azi, ori de drepturile omului, care nu erau pe atunci, probabil ca amintirea impilarii si suferintelor coloniale de odinioara, din partea stapanirii austro-ungare, care i-a tratat mai rau ca pe sclavi, ar fi fost mai putin intensa sau comemorata. Sa nu ne amagim, dar nici sa-i lasam pe altii sa ne amageasca, Sarbatoarea Nationala si a Centenarului Marii Unirii sunt una si de nedespartit, iar esenta ei este de Comemorare. NB: Imi doresc o subscriere comuna la luciditatea mesajului Macron-Merkel, de sambata, referitor la unitate: ”Nu trebuie cedat deloc în faţa pasiunilor triste și a tentaţiilor diviziunii.
    ***
    A propos de episodul critic cu statuia regala, de “non-empatie” culturala si artistica, cred ca distinsul domn profesor Szilagyi N. Sandor ne supune unui exercitiu sofisticat de manipulare, printr-un dublu standard si o singura perceptie. Nu ma dau in vant dupa asa-zisa psihologie clinica si comportamentala, care face furori prin serviciile secrete americane si a inceput sa faca pui si pe la noi, dar, una peste alta, marturisesc, critic, ca nu ma lasa rece discursul manipulativ al lui Sandor bácsi. Autorul ne povesteste episodul cu memoria sa individuala a clipei, care, desigur, ne indigneaza. Dar exista si o memorie colectiva a istoriei, incomparabil mai revoltatoare, care stie ce se ascunde in spatele unor simboluri ale unor timpuri revolute. Pentru a fi bine inteles, asi face o trimitere ipotetica la o posibila cea mai reusita statuie a lui Hitler, care ar fi privita de catre urmasi ai Holocaustului. Neindoielnic, evreii vor vedea intr-o astfel de statuie nu valoarea ei culturala si artistica, ci simbolistica social-politica nefasta a acesteia, ramasa in memoria colectiva evreiasca si transmisa generational, din motive prudentiale, de neuitare si de nereproducere, toate extrem de legitime. Stapanirea ungaro-austriaca a fost un Holocaust politic, identitar si cultural al romanilor din Transilvania, adeseori chiar si fizic, prin urmare nu exista motive de “empatie” artistica romaneasca pentru niciunul din simbolurile statuare ale acelui trecut de oprimare feudala a romanilor. Daca elevatul nostru concetatean Szilagyi N. Sandor, indraznesc sa-l numesc si compatriot, pentru ca toti mancam aceeasi paine, a aceluiasi pamant, pe care ni-l dorim liber de orice dictatura, invrajbire sau invazie straina, ar fi facut un minim efort perceptiv de a fi privit lucrurile si din pozitia fostilor sclavi coloniali romani si a urmasilor acestora, cu certitudine ca ar fi renuntat la acea eufemistica adresare de “dragi indignati” (romani). Ar fi evitat sa mai apese pe o rana dureroasa, deoarece si-ar fi dat seama ca indignarea romanilor este cu mult mai mare si mai indreptatita istoric, comparativ cu falsele frustrari ale maghiarilor romani, din prezent, care se bucura de toate drepturile democratice, potrivit standardelor europene privind minoritatile nationale. http://www.contributors.ro/cultura/scrisoare-de-suflet-romanilor-indigna%c8%9bi-despre-romani-%c8%99i-unguri-pu%c8%9bin-altfel/

  2. Nu este de mirare, domnule diasporean, ca nu intelegi multe lucruri. Probabil ca daca ai fi un inginer bun, preocupat sa citeasca si sa se informeze in permanenta, nu ai scrie enormitati politicianiste bazate exclusiv pe ura fata de rusi si dispret facil fata de unii colegi care rareori spun ceva fara sa se bazeze pe studiu si analiza temeinica.

    Noi nu ,,dam” la LukOil nimic, rusii au venit in Romania cu tehnologie, ce a permis realizarea, pe temelia unei ctitorii romanesti in domeniu, a uneia din cele mai moderne rafinarii din Europa (SC PETROTEL SA PLOIESTI – fondată în anul 1904 de către Societatea Româno-Americană sub numele de Rafinăria Româno-Americană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial rafinăria a fost bombardată de puterile aliate în iunie 1942.)
    In plus, rusii nu proceseaza in Romania petrolul romanilor (asa cum le place unora sa spuna intr-o jenanta necunostinta de cauza si dintr-un patriotism de mucava utilizabila la fabricarea lozincilor), ci aduc petrol din Rusia, pentru procesare si distributie fiind angajati cca 6000 de salariati romani.

    ,,Lukoil a procesat în 2017 la rafinăria Petrotel din România peste 2,5 milioane de tone de țiței, aceasta contribuind la majorarea cantității de petrol procesat de Lukoil la nivel global cu 1,8%. Peste 10% din petrolul prelucrat de Lukoil în afara Rusiei a fost procesat la Ploiești. Anul trecut, Petrotel a fost de departe cea mai performantă rafinărie deținută de Lukoil în Europa, înregistrând un grad de valorificare a țițeiului de 99% (nu rămâne practic nimic neprocesat și nevalorificat) și un randament al produselor ușoare (benzină și nafta) de 83%. Trimestrial, la Petrotel au fost rafinate între 0,6 și 0,7 milioane tone de petrol, pe primele trei trimestre cantitatea rafinată fiind de 2 milioane de tone.
    O vizită la rafinărie relevă o uzină mult mai modernă decât ai avea impresia pentru o rafinărie cu o vechime de peste 115 ani. În ultimii 15 ani au fost aduse tehnologii americane și franceze în instalațiile rafinăriei, cele trei coșuri conice și mari de evacuare au fost dezafectate, iar emisiile de dioxid de sulf și de compuși organici volatili au fost reduse conform normelor europene de mediu, pe care companiile din România sunt obligate să le respecte după intrarea în Uniunea Europeană.
    Compania a implementat sistemul de ardere „LowNox” în 2011, iar de atunci emisiile de oxizi de azot la coșurile cuptoarelor tehnologice s-au redus cu 70%, concentrația de pulberi a scăzut de opt ori, iar concentrația dioxidului de sulf în gazele evacuate s-a redus de 90 de ori după finalizarea, în 2012, a instalației de spălare a gazelor de rafinărie.”
    DE RETINUT:
    ,,Rafinăria își asigură 80% din materia primă necesară din Rusia, traseul fiind prin Marea Neagră după care prin conducte, restul provenind din diferite zone, cum ar fi Iran. Producția ajunge în proporție de 60% pe piața internă, iar 40% la export, în Ungaria, Republica Moldova, Slovacia și Bulgaria. De asemenea, în Bulgaria și în Serbia se exportă și gaze lichefiate, care reprezintă circa 12% din producția totală a rafinăriei. Produsele albe, adică benzină și motorină, au o pondere de aproximativ 81% din total, majoritară fiind motorina, cu o procent de circa 40 – 45% din totalul producției anuale.
    Cocsul rezultat din rafinare ajunge în centrala termoelectrică din cadrul rafinăriei, operată de divizia Lukoil Energy & Gas Romania, pusă în funcțiune în 2011 și care are o capacitate electrică de 61 MW și termică de 300 Gcal/oră. Energia termică este utilizată exclusiv de rafinărie.
    Centrala termică este, de asemenea, de ultimă generație, ridicată după tehnologie americană, denumirea fiind Cazan cu Pat Fluidizant Circulant, care permite arderea la temperatură mai mică decât în centrală cenvențională și emisii foarte mici de noxe. Materia primă este cocs, în proporție de 90%, restul fiind gaze și cărbune. Investiția pentru modernizarea centralei în cogenerare s-a ridicat la 171 milioane dolari, iar divizia a mai alocat 109 milioane dolari pentru parcul eolian, care are o capacitate de 84 MW, și 18 milioane dolari în cel fotovoltaic, cu o capacitate de 9,4 MW.”

    COMENTEZ:
    Ai avut rabdare sa citesti, domnule diasporean ? Daca nu, te rog sa o faci cu rabdare, cuvant cu cuvant, dupa care putem incerca sa stam de vorba ca doi oameni ce se pretind maturi angajati in schimb de idei si informatii, nu palavre anti ca replici la ce nu confirma cliseele, prejudecatile istorice si politicianismele ieftine.

    ps
    Daca ai urmarit dezbaterile pe marginea legii off shore, poti constata ca ROMANIA NU ARE NICI PANA IN PREZENT O STRATEGIE ENERGETICA PE TERMEN LUNG.
    Conform legii, cel mult 50% din gazul exploatat va fi tranzactionat pe piata romaneasca…daca nu cumva practica va suprima teoria, urmare a presiunilor uriase venite …dar te las pe tine sa apreciezi directia din care vin aceste presiuni: economice, politice, judiciare si diplomatice.
    MAI MULT, LEGEA NU OBLIGA COMPANIILE SA ANGAJEZE PERSONAL ROMANESC INTR-O ANUME PROPORTIE. Deh, asa scrie in directivele europene si in regulamentele interne ale transnationalelor…sa fie o simpla coincidenta ?

    ….In fine, tot rusii sunt de vina…au influentat decisiv alegerile in America, iar aceasta mare tara ,,joaca” acum conform intereselor lui Vladimir Putin, ignorand interesele Romaniei. Sper ca te-ai prins ca glumesc.

    • ..Mai retin din cele spuse de tine (atat cat este nevoie pentru postare): ,,Rusii nu vor avea nici o ezitare sa ne stearga de pe harta.”
      Stai linistit, pe moment nu este niciun pericol, deoarece LukOil face afaceri cu statul roman (platind taxe si impozite, adica), iar agentii lui Putin bantuie atat Romania, cat si acest forum. (Z)
      …Iar de extraterestri ne apara presedintele SUA pilotand un F22 Raptor (daca nu Trump, este disponibil Bush senior – cu experienta sa de pilot al celui de-Al Doilea Război Mondial) si care va obtine victoria decisiva exact de 4 iulie, Ziua Independentei.
      ps
      Vorbind acum foarte serios, atat d-ta cat si pupaza din tei ati cam depasit limitele obrazniciei decente….a ramas foarte putin pana la a-l acuza si pe Adrian Nastase ca este agent FSB. Nu mai bine luati amandoi o pauza de reflectie ?

  3. E o vorba buna romaneasca „cu o frunza nu se face primavara”. Dar, iata o frunza care da sperante. Firma lui Florin Talpes, Bitdefender, vinde puternic in American de Nord soft anti-virus. Pare ca a cistigat batalia cu Kaspersky Lab, firma ruseasca care face un tip similar de antivirus,dar care mai tragea cu ochiul la tine, cu ce te ocupi pe calculator, ca sa poata sa raporteze la Kremlin multe „succesuri”.

    Bine, Florin Talpes a fost cine a fost, are sprijin american banuiesc. Dar poate mai primesc si altii sprijim american si de ce nu, chiar romanesc, sa isi vinda produsele pe alte piete.

    Din pacate insa, se vede cum viata politica in Romania e acaparata de acst razboi intre Presedinte si Dragnea, care nu e sanatos pentru tara. Mai umbla si altii sa bage pe tzeava niste figuri obosite si de care romanii s-au plictisit. Nu dau nume, ca se stiu ei cine sunt.

    • Bine, Florin Talpes a fost cine a fost, are sprijin american banuiesc. A fost un inginer bun si a fost si a ramas un om de bun simt.
      Si bunulo simt l-a facut sa dea atentie si apoi sa acorde incredere alauia care a sctis prima varianta de bitdefender. Nu chiar curios dar pe asta nu l-am cunoscut

  4. Iuliu Maniu a fost doar unul din marii înfăptuitor! Însă spre deosebire de alţi mari înfăuritori ai Unirii: Vasile Goldiş, Iancu Flondor, Pantelimon Halippa, care, dezamăgiţi de nedreptățile sociale, de corupția și de ambițiile oamenilor politici de pe Cheile Dâmboviţei,s-au retras din viața politică , dedicându-se activităților culturale, Iuliu Maniu a rămas în politică şi din păcate într-un partid, care , deşi naţional, a promovat o politică a ,,porţilor deschise”, favorizând capitalul străin în detrimentul celui românesc. Urmaşii ţărăniştilor, după 1989, au dus aceeaşi politică. Cele mai aberante privatizări, pe nimic, distrugându-se economia românească, au fost realizate în perioada guvernării lor, fapt care s-a uitat.
    Însă ceea ce i s-a întâmplat lui şi altor oameeni politici este o realitate, care nu ne face să fim mândri. Atunci eram ,, vânduţi” lui Stalin dar acum, cui suntem ,, vânduţi”?

  5. Ce se mai întâmplă în România mea?
    1.Astăzi, Preşedintele, la întâlnirea cu primarii din municipii, ,,a băgat şopârliţa”.Primarii sunt vrednici, dar Guvernul nu-i ajută. Eu ştiu că obiectivul oricărui guvern este de a crea politici economice şi cadrul legislativ , prin care acestea să fie implementate. În rest, este problema fiecărui primar să realizeze proiecte bune, prin care să acceseze fonduri de la stat sau de la UE. După aceea, Preşedintele a spus că actualul Guvern este un ,,accident al istoriei” şi că nu este pregătit pentru preşedinţia Comisiei U.E. Întrebare: de unde ştie? Eu ştiu că atunci când faci o afirmaţie atât de gravă, trebuie să argumentezi! Părerea mea este că el este un ,,accident al istoriei” mai mare decât a fost Prezidentul!
    2.Se discută, dacă doamna Carmen Iohannis se va prezenta la Parchetul General, unde este citată în calitate de martor, având în vedere că va fi , probabil, plecată cu Preşedintele în Marea Britanie. Mă întreb: în ce calitate? Are vreo poziţie oficială în ierarhia politică din România?. Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, trebuia să fie prezent la o întâlnire internaţională ALDE , însă s-a prezentat la DNA.
    3.Gabriela Vrânceanu Firea Pandele este în plină isterie, încât din cauza bolii (dânsa fiind de altfel o persoană instruită), compară celelalte mari oraşe ale României cu Bucureştiul, cartierele cu sectoarele. Se contrazice permanent, de la o frază la altă: când toţi primarii generali au fost vrednici, însă primarii de sectoare au fost nepricepuţi, când primarii generali nu au fost deschişi faţă de problemele capitaliei cum numai dânsa este! Când un ziarist a afirmar acum câteva luni că se victimizează, i-am sărit în apărare, dar constat că am greşit. Oare este cu adevărat bolnavă sau este disperată ( după cum am mai afirmat pe acest blog) pentru că o au cei din Statul Paralel cu ceva la mână şi o şantajează ( să ne amintim că într-o perioadă ne informa că e ameninţată de forţe oculte; acum spune că Dragnea vrea să o distrugă fizic).
    4. În rest, în România mea, oamenii aşteaptă Măreaţa Zi de 1 Decembrie, întrebându-se: oare nişte plesniţi la creieri vor organiza proteste, îi vor huli pe politicieni la manifestările organizate sau vor respecta cu pioşenie semnificaţia acestei zile, nu doar pentru că e Ziua Naţională,ci în memoria celor care au făcut acum 100 de ani să trăim în frontierele aproximative ale naşterii noastre ca popor?.

  6. PRĂJITURA PREA PRĂJITĂ A LUI KLAUS

    Ce ne facem, măi Klaus… ce ne facem… acum, eu eram sigură că la voi acasă tu faci prăjiturile în timp ce doamna Carmen, așezată comod pe canapea, acordă întreaga ei încredere doamnei Cătălina Stoica -„NAIL EXPERT” care-i face manichiura și pentru care „…fiecare moment petrecut împreună cu dumneavoastră, doamnă Carmen Iohannis, reprezintă o adevărată inspirație…” Dar dă-o naibii, cu toate că ești PREȘEDINTE, dragă, te dovedești a fi un cofetar absolut nepriceput, că deși ai toate ingredientele la dispoziție, tot o lipie arsă iese, de nu se poate nimeni atinge de ea… nici ca tâmplar nu ești cine știe ce, în ciuda faptului că ai în subsolul vilei LAC 3 bancul de lucru pe care ți l-ai dorit de când erai mic precum și felurite bormașini nemțești , al căror zumzăit simpatic reprezintă, de fapt, singurul tău cântec de leagăn mulțumitor…

    Dar să ne întoarcem la PRĂJITURĂ… Știm, nu ți-a ieșit… ai dat rateu… dar trebuia să mergi până în Franța ca să ne anunți că nu știi să gătești? Ia te uită ce destăinuiri ai făcut acolo, la ambasada nostră de la Paris, asta după ce, bineînțeles, nu te-ai putut abține , și le-ai spus tinerilor care au venit curioși să vadă dacă ești chiar așa de gafeur cum se spune, că ei sunt CEI MAI BUNI AMBASADORI AI NOȘTRI … chestie pe care ai mai spus-o și la Istanbul… și la Ierusalim… și la New York… și la Ziua Marinei…și-n Afganistan… de fapt, cred c-ai zis-o peste tot, pentru că e singura idee originală produsă de mintea ta de la „De ce e întuneric noaptea?” încoace. Citez din „alocuțiunea” ta : „…E ca şi cum ne-am pregăti să facem o prăjitură foarte bună şi avem pe masă toate ingredientele: făină, zahăr, nuci, unt, ce vreţi. Şi ne uităm la ele şi cineva întreabă: aveţi tot ce vă trebuie ? Da. Dar de acolo urmează pasul cel mai important de a pune toate ingredientele laolaltă în aşa fel încât să iasă o prăjitură foarte bună, şi nu ceva ars care este mai degrabă jenant (…) Noi pendulăm între ceva ars şi o prăjitură foarte bună….”

    Și, pentru că nu ți-a ieșit prăjitura, ești supărățel… dar așa de nasol supărățel că iar vrei să dai jos guvernul. La întâlnirea cu primarii de municipii, din 12 noiembrie 2018, te-ai trezit cuvântând: „ …Și cred că, din păcate, și acum, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care este Guvernul Dragnea-Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave.”

    Necesitate-necesitate, zici? dar cum , dragă, să-i dai jos? N-a mers cu amenințările la Tăriceanu, în finalul lui 2016, și câte paltoane n-ai aruncat de-atunci, de dracii le-a luat, pe diferite capote de limuzine, și-ai plâns în baie, cu fundul pe capacul de closet ( diametru XXXL, pentru președinți masivi), de atâta neputință … că n-a mers nici cu „Noaptea ca hoții”, în ianuarie-februarie 2017… nici cu cei doi premieri infiltrați de Statul paralel, nici cu „Revoluția din 10 august 2018”, nici cu Monica Macovei, care scrie, și scrie … nici cu MCV-ul … nici cu bârfa pe la înaltele Porți…și , după toate astea, Klaus, atât ți-a mai rămas, să încerci „puciul de toamnă” cu Robert Negoiță? Penalul ăla, despre care nu mai ai tu voie să zici că e penal? Vai de capul tău…
    …………………………………………………………….
    P.S. Și apropo de cât de analfabetă e „analfabeta aia de Veorica” , vezi că POZITIV nu are grad de comparație… deci „foarte pozitiv” și „extrem de pozitiv”, expresii pe care le-ai folosit în alocuțiunea de la Paris , „…e espresii care nu se poate…” dar, dacă insiști, spune-i și lui Ben Oni Ardelean, când mai râde el de doamna Dăncilă, că ele pot fi totuși dezvoltate în discursurile prezidențiale de ținută prin „îngrozitor de pozitiv ” și „devastator de pozitiv”.

    • Doamna Arhire, numai că la Ambasadă, Preşedintele-Ştie Tot vorbea de o prăjitură arsă. Prăjiturile arse se aruncă. Cu alte cuvinte, Preşedinte vorbea despre ţara care-l plăteşte că e un eşec total, o prăjitură arsă, deci, urmând firul logicii, şi România trebuie aruncată. Probabil, la gunoiul Europei. Acest Preşedinte, care vorbeşte franceza, engleza, la fel cum vorbeşte limba română ( mai mult ca sigur, iubita sa nevastă exersează cu el, dar fără rezultat, pentru că omul nu are abilităţile pronunţării sunetelor, ale aceentului şi ritmului unei fraze; la el totul este liniar şi rar) este adulat de acoliţi şi orice s-ar spune despre dânsul, despre faptele sale, aceştia îl apără. Parcă am fi în ,, Ţara Oglinzilor Strâmbe” ( este un film, pe care l-am văzut în copilărie).

  7. Nu inteleg de ce politicienii romani, cel putin unii dintre ei, intra in clenciuri electoraliste apeland la consultanta politica tenebroasa a unor evrei verosi, aflati in vizorul autoritatilor judiciare din tara lor.
    Politicienii romani nu se simt in stare sa convinga electoratul prin programul si mesajul lor ? Nu se simt capabili sa ajunga la perceptia alegatorului fara proceduri de manipulare elaborate de profesionisti in materie ? Daca asa stau lucrurile este foarte grav, iar Romania chiar are o problema, ce decurge din faptul ca NU detine politicieni care sa o reprezinte.
    Pe de alta parte, îi rog pe toti romanii care citesc acest blog:
    NU RASPUNDETI NIMANUI CARE VA INTREABA CARE VA ESTE INTENTIA DE VOT. RASPUNSURILE DVS SUNT UTILIZATE IN LUPTA POLITICA SI IN FABRICAREA DE NOI SI NOI MECANISME DE MANIPULARE A CONSTIINTELOR VOASTRE, PRIN INTERMEDIUL MEDIEI, SAU RETELELOR DE SOCIALIZARE. CEI CARE VA INTREABA, O FAC PE BANI, NESTIINDU-SE INTOTDEAUNA PROVENIENTA LOR, SAU CAT DE ,,CURATA” ESTE ACEASTA.
    MINTITI PUR SI SIMPLU, SAU REFUZATI SA RASPUNDETI ! ASTA AR INSEMNA CA IN SFARSIT NE MATURIZAM DPDV POLITIC !

  8. Dacă vreţi să vedeţi cum arată urâţenia spiritului datorată urii şi răutăţii, priviţi-i pe Monicuţa şi pe Cristinel. Chipurile lor te înfioară. Am văzut foarte mulţi oameni urâţi, dar majoritatea erau plăcuţi, pentru că ei erau oameni buni şi bunătatea lor diminua din urâţenia fizică. Cei doi au votat Rezoluţia U.E. Mai mult, Monicuţa a fost coautoare. Să-i numesc trădători sau nemernici? Ei au făcut cel mai mare deserviciu României, nu pentru că au votat Rezoluţia, ci pentru că au arătat Lumii, că România poate fi oricând îngenunchiată de oricine, pentru că vor fi susţinuţi de unii dintre semenii românilor.
    Cât despre cererile lui Frans Timmermans, ce să zic? Nenea ăstă este treaz vreodată?. Am impresia că ori este beat ori somnoros şi nu pricepe ceea ce i se zice, pentru că :i s-a explicat ce este cu legile, codurile , ordonanţele, atât oral de către Tudorel Toader, Viorica Dăncilă cât şi în scris, iar dânsul dădea impresia că a înţeles despre ce este vorba, după care şi-a schimbat părerea, ceea ce îmi dovedeşte că era beat şi a uitat sau era treez şi nu a priceput. Apoi mă întreb: cât tupeu trebuie să ai sau ce interese slujeşti, ca să impui României cum să numească procurorii, cum trebuie Parlamentul să dea legi?.
    Mă aştetam ca ultima cerere să fie formulată astfel: Cerem României, să cedeze Olandei, imediat, portul Constanţa!. De fapt, dacă stau bine şi mă gândesc, trebuia să facă doar această cerere, fără să se mai străduiască să formuleze nişte cereri atât de penibele, adresate unui popor suveran.

  9. O idée decontributoare: Afirmarea genialitatii romanesti in strainatate nu ar tine de etnicitate, ci de sistemele social-politice: Fals, depinde de tiparnita de bani a Occidentului, care e o chestiune de Imperiu!

    Aflu de pe un site, baptist cred, despre o idée decontributoare a unui fost ministru de externe, Teodor Baconschi. Nu cunosc motivul real pentru care acest gen de idei ii este promovat cu asiduitate pe site-ul respectiv. Presupun doar ca evitarea unor mari platforme de idei contributoare este o tactica politica, de sustragere de la sanctiunile critice ale numerosului si avizatului public cititor care le frecventeaza. Ori poate ca preluarea unor idei ale autorului de catre site-ul mentionat este menit pentru consumul ideologic al unui grup redus si inchis, compus din persoane lustruitoare ale Vestului si mai putin aderente sau integrate la refondarea post-moderna a societatii romanesti. Se ignora ca inainte de a fi “vestici”, suntem estici si romani. Daca vrem sa ne ridicam, ca tara si zona, nu vom reusi fara stima de sine. “Atunci când citim știri despre români cu mare succes profesional în alte țări, prima noastră pornire e să ne explicăm acest succes prin faptul că sunt români, nu prin acela că au ajuns în sisteme sociale care încurajează performanța și recunosc meritul”, afirma Teodor Baconschi, a carui idée a fost selectata sa titreze postarea pe care am citit-o, semn ca era impartasita. Din pacate, nu si corecta. Oriunde s-ar manifesta, genialitatea, creativitatea sau succesul romanilor tine de gena etnica a neamului romanesc, nu de banii vestici care o cumpara, pe una sau pe alta. Solutia nu este prin urmare sa perpetuam robia romanilor de banii vesticilor. Este fals ca in societatea romaneasca nu ar fi recunoscute performanta si meritul. Adevarata problema este ca nu avem inca o piata competitiva a salariilor si a locurilor de munca. Aceasta se obtine prin investitii suverane masive. Investitiile suverane, pe principiile economiei de piata, vor creste si racorda cele patru mari categorii de piete, ale resurselor, muncii, salariilor si educatiei, unicul mod prin care vom obtine banii de care avem nevoie, pentru a nu mai depinde de banii vesticilor. Pe aceasta cale de crestere suverana merg ultimele guverne de stanga. Din pacate, aceste guverne pro-romanesti sunt blocate sau franate, interesat, de catre Vestul caruia fostul ministru de externe al Romaniei pare sa ii fie dedicat trup si suflet.

  10. După întâlnirea ref. la lansarea cărtii d-lui Dan Botez, „Iuliu-Maniu, Făuritor al Marii Uniri și tragicul său sfârșit”, am reținut câteva idei care merită reiterate, mereu și mereu. Nu le mai trec, inginerește, pe căprării…. Le transcriu eseistic.
    După cum ne-a indicat d-nul Adrian Năstase la manifestare, la pag. 208 a cărții ( Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2018 ) apare solicitarea lui Iuliu Maniu către Nicolae Titulescu de implicare în « Mișcarea România Liberă”. Titulescu se retrăsese din viața publică și atunci era in Franța. « Mișcarea România Liberă » se înființase în noiembrie-decembrie 1940, Madgearu fusese asasinat la 27 noiembrie 1940 la Snagov, iar Maniu i-a propus lui Titulescu să preia locul lui Madgearu în conducerea opoziției democratice externe. Din păcate, până să ajungă mesagerul lui Maniu în Franța ( Ștefan Nenițescu ), Titulescu a murit în martie 1941….Iată deci că așa zisa orientare prea spre răsărit a lui Titulescu este invalidata chiar de cel mai constant promotor al relațiilor noastre spre occident din istorie, Maniu. Asta, după ce ( am aflat tot la lansarea de carte a d-lui Dan Botez ), Maniu a stopat decadența României prin oprirea cursei haotice a lui Carol al II-lea și a validat venirea lui Antonescu la putere. Ulterior Maniu a invalidat trecerea lui Antonescu de Nistru. Am mai reținut informațiile despre sfârșitul lui Pătrășcanu ( o alta carte a lui Dan Botez, « Lucrețiu Pătrășcanu – Destinul unui intelectual comunist » ). Nu reținusem că, deși Pătrășcanu nu a putut fi acuzat cu probe pentru « vina » lui de a-și susține interesul propriei țări, la un moment dat « a cedat nervos » și a incercat să fugă de sub escortă. A fost împușcat în ceafă….E bine « să nu cedăm nervos », mai ales când e vorba de interes național, parcă mai « incorect politic » definit de mine mai sus, interesul propriei noastre țări ( mai trebuie însă mult… pentru « egalarea » cu corectitudinea….)! Trebuie să-i mulțumesc pentru această ultimă relaționare istoricului Corneliu Mihai Lungu, unul din prezentatorii cărții.
    Închei miniseseul/comentariu cu versurile lui Nicolae Labiș, aduse în memoria noastră de profesorul Dumitru Borțun, prezent alături de « comeseni » la masa prezidiului prezentării cărții ( apropo’, am trecut ieri pe la Ministerul Culturii și tot nu pot face omlete….), căruia i-am făcut propunerea de a deveni președinte al CMR – Consiliul Mondial Român- România la sfârșitul întâlnirii :
    « Mame scumpe, voi,
    Învățați-i dragostea de țară,
    Și toate vor veni de la sine, apoi. »
    ( “Dacă toate acestea vor fi învățate” – Nicolae Labiș)

Lasă un răspuns