Episcopia Europei de Nord

La 30 de kilometri de Stockholm, se afla Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord. Intr-o casa de lemn, cumparata prin grija celui care este si acum episcop acolo – PS Macarie. M-a impresionat simplitatea si rafinamentul acestei case parohiale dar si loc de slujire. Catapeteasma si obiectele religioase din lemn au fost realizate de un mare artist, de altfel, un vechi prieten al meu. La masa de seara, parintele Macarie ne-a vorbit despre drumurile sale de misionar in Suedia, Norvegia, Danemarca, despre problemele enoriasilor sai, despre cum se vede tara noastra dinspre Suedia. Am discutat ore bune despre primele biserici, despre vikingi, despre romanii din Suedia, despre cultura…

Ieri, impreuna cu un prieten roman, am umblat prin Stockholm, am intrat in catedrale, am fost in Orasul vechi si ne-am aplecat la mormantul lui Olof Palme – aflat in curtea unei biserici. Apoi am intrat in mai multe magazine de antichitati -veche patima- dar nu am vazut mare lucru – cu exceptia unor superbe icoane rusesti, ajunse acolo cine stie cum…

14 gânduri despre “Episcopia Europei de Nord

  1. Nu inteleg foamea dupa parohii – biserici – episcopii in Europa de Vest a BOR .
    Romanii trebuie sa stea acasa in tara lor , nu sa slugareasca la Göteborg sau Edinburgh iar BOR face rau ca isi creeaza posturi dupa posturi pe urma emigrantilor , cu ferma intentie de a ramane la Porto sau Nisa , Parma sau Crottone – ce avem noi sa cream parohii acolo ? sunt tarile noastre ? – dand impresia ca fuge dupa banii lor ( castigati penibil ) .
    Altfel , pagina originala din 11 noiembrie a lui Le Figaro – Franta de atunci nu avea nimic in comun cu Franta lui Sarkozy , Wauquiez sau Fillon ( toti trei bine intretinuti de o putere de la Est de noi ) .
    Titlu : ” Germania a capitulat ! Bucurie nationala . Multumirile Frantei marilor ei morti ” .
    Mai jos ” nemtoi ( boches ) pana la capat . In momentul semnarii armistitiului germanii au inundat cu obuze cu gaz chimic mortal orasele Charleville si Mézières , cu 22000 de civili inauntru ” .
    Mai jos : ” omagiu marilor nostri sefi , Dubail , in Vosgi , Maunoury , pe Ourcq , dragul nostru batran Castelnau , la Nancy , Fayolle , pe Somme , Gouraud , inaltimile de la Reims , Sarrail , Guillaumat si Franchet , in Macedonia , Berthelot , in Romania ” .
    Mai departe : ” ce au adus magnificii nostri aliati in aceasta batalie , britanicii , belgienii si sarbii tot timpul , rusii in zilele glorioase ale Prusiei Orientale , americanii pe Meuse si in Aisne , fericitii italieni pe Piave , intreprinzatorii romani ”
    Marele comandament aliat nu uita Romania , privind frontul oriental german , li se ordona nemtilor ” incetarea imediata o oricarui prelevement fortat si a rechizitiilor in Romania si Rusia ”
    ” trupele germane prezente in Romania , Austro-Ungaria si Turcia sa se intoarca imediat in Germania ”
    ” se anuleaza imediat tratatul de pace al Germaniei cu Romania de la Bucuresti ” .
    Mai jos ” salutul Frantei Lorenei si Alsaciei . ”
    ” In fata camerei deputatilor mii de piepturi scandeaza ” Clemenceau ” ” Clemenceau ”
    La Senat intreaga asistenta striga ” Traiasca Franta ! si ” Traiasca Clemenceau ! ”
    Pe bulevardul des Italiens am vazut un soldat in permisie cu un succes imens . Venea direct de pe front , plin de noroi , cu casca de metal – de la gara de Est fusese servit de trecatorii entuziasti si incepea sa se clatine . O tanara fata a vrut sa-l imbratiseze , urmata de altii , si a urmat o defilare de imbratisari in jurul acestui brav care indura acest asalt cu un zambet resemnat , foarte comic „

  2. Din pozele postate de Dvs. biserica este una luminoasa, interesanta, are aerul bisericii de la Draganescu. Intotdeauna o biserica este inobilata si de personalitatea celui ce slujeste in aceasta, sigur PS Macarie este un preot, episcop cu zar.
    Este un gest de mare om politic si nu numai ca v-ati aplecat si mormantului lui Olof Palme un mare politician al secolului trecut, prea devreme uitat de aceasta lume agitata si confuza.

  3. Inteleg ca dl. Nastase face o pirueta spre Est, desi merge in Vest. Sigur ca observ cum se consolideaza un dialog intre dl. Nastase si gaspadin Zev, care il asigura pe dl Nastase ca „ne aventi pe noi”. Aha, oceni horosho daraghie bratia. Dar pe noi, astia din Vest, nu ne aveti, dle Nastase? Credeti ca Rusia este mai buna la inima si va va da viza permanenta la Kremlin?

    Desi inteleg ca dl. Nastase a fost executat de Administratia Obama, cind Ambasada SUA anunta cu trimbitze in paralel cu Basescu, ca i-au ridicat viza pentru SUA inainte sa fie intemnitat, totusi ce nu prea decompila este de ce totusi Rusia devine o favorita pe termen lung pentru Fundatia Titulescu, pe cind MAE, si reprezentanti la virf ai statului roman declara ca Rusia nu este totusi un stat prietenos fata de Romania? Ce reactie are dl. Nastase si Fundatia Titulescu fata de declaratia recenta a lui gaspadin Putin, care a amenintat direct Romania cu distrugerea? Nici una…poate ca unii au luat amenintarile dlui Putin ca o invitatie la o halba cu kvas…Rusii nu vor avea nici o ezitare sa nestearga de pe harta. Desi Vestul e mult hulit de ZeV & alte fragmente, el ramne singura aparare pentru Romania. Pina vin extraterestri.

    • Serviciile lui Putin incearca sa exploateze resentimentul anti-american al domnului Nastase si sa compenseze abandonul lui de catre establishmentul romanesc prin prezenta lor .
      Ai remarcat ca , niciodata , domnul Nastase nu a evocat un mare eveniment al mandatului sau , vizita presedintelui Bush in octombrie 2002 ?
      De aceea avem comisii la Moscova si defilari de diplomati rusi si dezgustatori agenti rusi pe acest forum

  4. Eu unul recunosc ca sunt multe lucruri pe care nu le inteleg, inca, De exemplu, nu inteleg de ce Romania trebuie sa isi ofere resursele pe tava, asa cum le cer tari ca Ungaria, Austria, Canada, SUA. Si cind spun „le cer tari”, stiu ca suna vag, pentru ca nu sunt tari care o cer direct, ci grupuri de firme cu suport politic din aceste tari,. Trebuie Romania sa plateasca pentru scuritatea sa prin a isi ceda resursele pe nimic?

    Am urmarit documentarul doamnei Avram la Antena 3 „Romania scapa gaz” si nu poate sa nu shocheze, cum polticienii din Romania par ca bat palma pentru a isi vinde tara la propriu , cu concursul vajnicilor din Securitate 2.0 Beta version. Dam gaz pe conducta in Ungaria (care se vrea hub de export de gaz ieftin romanesc), dar in sate si orase din Romania pe unde trece conducta BRUA, nu dam gaz la romani. Te face sa il regreti pe Ceausescu. Mai ales cind rememorezi cit au investit comunistii in protejarea si exploaterea resurselor nationale. Tot ce producea Romania se facea pentru romani. Astazi, nici nu mai stim ce resurse avem disponibile. Dar, dam la straini, inclusiv la Lukoil, care eploateaza alaturi de OMV si Exxon in regiunea romaneasca. Wow, hear that Mr. Basescu? 10 ani am marait la rusi, dar le-am dat ce au vrut de la noi. Davai ceas, davai sotie, harasho tovarashie. Doar nu o sa distruga Putin tara de unde scoate bani, alaturi de austrieci si americani. Mi se face dor de Ceausescu!

    Legea Offshore. Cred ca politicenii PSD ALDE nu au reusit sa explice romanilor care este avantajul pentru ei, dupa ce au aprobat legea. Si cred ca se expun unei revolte latente, care va veni la un moment dat. Din pacate, Romania se expune pe termen lung la insecuritate, vinzindu-si resursele pe cai….obscure.

    Ziceti ca Diaspora va sta in calea fericirii?

  5. Pana una alta nimeni nu stie cu adevarat care sunt sentimentele sau resentimentele stapanului acestui blog fata de unii sau altii, sa nu uitam ca suntem in UE si datorita eforturilor depuse de echipa d-lui Nastase, iar UE saptamana viitoare dupa toate probabilitatile va executa Romania. E bun UE-le asta, numai ca fata de „mititei” aplica un dublu standard greu de digerat de cei cu un dram de iubire de tara si dor de identitate.
    In privinta apartenentei unora si altora la diverse servicii, nu-mi fac probleme. In zilele noastre la Bucuresti, se calca astia pe picioare mai rau ca noi in transportul in comun. Daca e vorba de asa ceva tare mi-as dori o mai mare implicare a serviciilor autohtone in favoarea Romaniei, suntem noi parteneri si aliati strategici si cu unii si cu altii, insa „frate, frate dar brinza-i pe bani”. Acest aspect nu vor sa-l inteleaga decidentii de azi si nu numai.

    • ” Drumuri nu stim sa facem ” – Transfagarasanul ce e ?
      Ce lucrare mai grea vrei ?
      Avem 580 km de autostrada deschisi dupa 2004 – vrei sa spui ca nu exista , ca decretezi tu ?

  6. Noi avem vreo ambitie ca natiune? La turism ne bate rau Bulgaria, o tara fara nas pe sus ca „sofisticatii” de romani. Dar ne-au lasat puternic in urma. Nu avem infrastructura turistica, hoteluri suficiente. Politicienii au „securita” si de ani de zile pesedistii au ramas cu deshtu-n gura la capitolul legislatie pentru turism. Nu imtereseaza pi aleshi,

    Drumuri nu stim sa facem, hoteluri nu stim, canalizare nu putem, hoteluri ne doare capu, spitale sa vina sa ne construiasca chinezii, sunt bani europeni da ne pute ca vrem sa facem altfel. Am ascultat o gramada de tovarashi pesedishti care se dadeau ca capu de perete, ca vai, Corina Cretu, ce tradatoare, lucreaza pentru straini, e mai scump sa construim cu bani europeni spitale regionale. Mai bine le facem cu altii, ca e mai ieftin. Acum si-au dat seama ca e mai scump? Nu puteau sa gindeasca cind trebuia? Sau e un alt tertip sa amine munca? Hai, da-i la tzambal, ca e mai placut decit sa-ti bati capu’ pentru natiune.

    Zicem ca vrem sa fim europeni. Suntem europeni la cancanuri, scandaluri si media de proasta calitate. La altceva mai suntem europeni?

    • @diasporean: ”Drumuri nu stim sa facem, hoteluri nu stim, canalizare nu putem, hoteluri ne doare capu, spitale sa vina sa ne construiasca chinezii, sunt bani europeni da ne pute ca vrem sa facem altfel.”

      Puțin mai diversificat.
      1. Da, drumurile și canalizarea sunt lucrări de infrastructură care țin de guvern și sunt plătite din banul public obținut din impozitarea cetățeanului.
      2. Hotelurile sunt investiții private, cu care guvernul nu are nici în clin nici în mânecă. Doar niscaiva autorizații.
      3. Spitalele pot fi private sau de stat. Asta depinde de reforma sistemului sanitar. Dacă se dorește a fi spitale de stat, atunci, poate ar trebui ca și serviciile medicale să fie fără plată. Asta deoarece românul plătește din impozite atât pentru spitale cât și pentru servicii. Dar, aici este de discutat.

      Bugetul anual al statului ar trebui să prevadă cât se duce în sistemul sanitar, funcție de cererea bine documentată a ministerului de resort.

      Mai există și varianta ca în incinta spitalului, fie privat, fie de stat, sălile de operații, de recuperare cu personalul aferent, să fie închiriate de medicul independent care asigură serviciul medical, iar pacientul, prin asigurări, să acopere cheltuielile. Așa se întâmplă în Statele Unite.
      Avantajul ar fi că întreținerea spitalului și modernizarea echipamentului sunt asigurate prin prețurile obținute la închiriere.
      Cu cât spitalul este mai bine întreținut și este mai modern echipat, cu atât cererea pentru acel spital este mai mare, inclusiv veniturile, dar și calitatea serviciilor asigurate de doctori reputați.

      Să nu se tragă niscaiva concluzii pripite. Oricine ajunge la un spital este tratat indiferent de starea sa social-financiară, putând avea acoperite serviciile prin sistemul social. Sigur există și o anumită sumă care este plătită de pacient.
      Deci, nimeni nu este lăsat să moară, dar nici nu abuzează de serviciile medicale, mai ales de urgență, pentru orice zgârietură sau strănut care ar putea să-l coste mult mai mult decât aspirina de la farmacie.
      Există și o parte pozitivă, nimeni nu stă cu zilele după o operație minoră, de exemplu de apendicită sau de hernie, deci cheltuielile și ocuparea spațiului spitalicesc sunt reduse la maximum.

      Nu spun că asta este soluția pentru România. Dar este un exemplu al sistemului sanitar din altă țară din care se pot trage concluzii și, poate, chiar învăța și aplica câte ceva.

      Sigur, în cele din urmă este problemă de mentalitate, dar și de legislația UE care guvernează România.
      A propos de mentalitate și de sistem. Ieri am văzut la televizor situația sistemului medical din Brazilia, a opta economie a lumii, în care serviciile medicale sunt gratuite. Cel mai mare și modern spital al țării a ajuns să arate mai rău ca o policlinică din Pocraca, cu tavane care stau să cadă peste echipamente, pereți scorojiți, cozi interminabile de pacienți, doctori sătui de condiții și disperați, etc.

      Deci, cred că nu ar strica dacă responsabilii pentru sănătate din România ar vizita diferite țări pentru a studia sistemele de sănătate implementate și rezultatele obținute în timp. Ar fi mai util decât să le creioneze din imaginație pentru România din spatele unor birouri.

Lasă un răspuns