Conferintă româno-rusă la Bucuresti

Fundatia Europeana Titulescu, impreuna cu Fundatia Gorchakov din Moscova si Ambasada Federatiei Ruse in Romania au organizat in data de 23 octombrie 2018, la Casa Titulescu din Soseaua Kiseleff numărul 47, din București, conferinta „140 de ani de relații diplomatice între România și Rusia. Momente semnificative”.

Anuntand obiectivele acestui eveniment, Presedintele Fundatiei Europene Titulescu, profesor Adrian NĂSTASE, a declarat ca “suntem într-un moment în care trebuie să reinventăm alfabetul dialogului. În relația româno-rusă, lipsa dialogului a făcut ca noi să nu cunoaștem, de-a lungul timpului, argumentele aduse în susținerea anumitor poziții. Consider că este important să dialogăm pentru a ne explica unii altora propriile interese și a înțelege că, ne place sau nu, vom rămâne aici unii alături de alții. Au fost momente bune în istorie în care oameni importanți, Petru Movilă, Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, spre exemplu, au reprezentat punți indestructibile de legătură. Existența, de-a lungul vremii, a multor fapte constructive care au marcat istoria noastră comună, îmi dau speranța că vom ști să dialogăm într-o manieră pozitivă, pentru a clarifica diferențele de opinii și de interese, pentru a vedea ceea ce ne unește și ceea ce este esențial pentru viitor.”
Alaturi de Domnul Adrian NĂSTASE, au mai luat cuvantul :
Doamna Maria-Magdalena GRIGORE – Secretar de Stat / Ministerul Afacerilor Externe;
Domnul Valeriy I. KUZMIN – Ambasadorul Federatiei Ruse in Romania;
Domnul Leonid Vadimovich DRACHEVSKIY- Director Executiv al Fundatiei pentru Sprijinul Diplomaţiei Publice „Alexander Gorchakov”;
Domnul Florin LUCA – Secretar General al Fundatiei Europene Titulescu;
· Doamna Liudmila BABYNINA – Şefa Centrului de Integrare Politică al Institutului European al Academiei Oamenilor de Stiinta din Rusia;
· Domnul Sergey ZABELIN – Cercetator Senior, Institutul European al Academiei Oamenilor de Stiinta din Rusia;
· Domnul Radu – Ștefan VERGATTI- Istoric, Profesor Universitar, Membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania;
· Domnul Alexander SAGOMONYAN- Profesor de Stiinte Istorice / Facultatea de Studii Globale / Universitatea de Stat din Moscova ;
· Domnul Mihail IONESCU – Profesor Universitar, General in rezerva , director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară ;
· Domnul Vasile BUGA – Coordonator al Centrului de Studii Ruse si Sovietice din cadrul Institutului National pentru Studierea Totalitarismului, Academia Romana ;
· Domnul Igor PUTINSEV – Asistent Vice Rector, Institutul de Stat din Moscova pentru Relatii Internationale ;
· Domnul Constantin CORNEANU – Director General Adjunct / Institutul Roman al Revolutiei din Decembrie 1989;
· Domnul Alexey FENENKO – Profesor Universitar, Facultatea de Politici Globale din cadrul Universitatii din Moscova.

Organizarea acestei conferinte se inscrie intr-o serie mai ampla de demersuri comune ce vizeaza stabilirea unui dialog la nivel academic intre cele doua tari, prin decriptarea abordărilor, pozițiilor, temerilor si stereotipurilor existente. Situația noastră de vecinătate (chiar directă, la Marea Neagră) ne obligă să comunicăm și să ne explicăm reciproc atitudinile si pozițiile pe care le avem. Astfel, in cadrul aceluiasi tip de demersuri, Fundatia Europeana Titulescu a mai organizat:

8 - 23.10.2018 - Conferinta 140 ani  relații bilaterale - NT Gorchacov.JPG

3 - 23.10.2018 - Conferinta 140 ani  relații bilaterale - NT Gorchacov.JPG

15 gânduri despre “Conferintă româno-rusă la Bucuresti

  1. Remarc, din lista de vorbitori, reprezentari preponderente ale mediilor academic, universitar, cultural, stiintific, istoric etc, din cele doua tari, pe care cred ca le putem integra in genericul occidental larg de “societate civila”. Observ ca reprezentarile politice oficiale, pe linie interstatala, sunt cateva, ca niste exceptii simbolice, necesare. Remarc, de asemenea, interesul oamenilor de stiinta si cultura rusi pentru colegii lor romani, a stiintei si culturii Rusiei pentru stiinta si cultura Romaniei. Daca politica noastra nu a facut pasii atat de necesari pe calea reluarii dialogului istoric si de vecinatate dintre Romania si Rusia, ignorand inadmisibil traditii de aproape un secol si jumatate si oportunitati ale unei piete gigantice, desi rolul ei, al politicii, este de a stabili cat mai multe contacte externe si a largi mediul international in care sa ne miscam cat mai liber, pentru a aduce in tara cat mai mult profit din cat mai multe directii, vad ca pasi reciproci, de intampinare, sunt facuti de societatile civile romana si rusa. Este o relatie mai putin uzuala, ca societatea civila sa fie antemergatoarea politicii, cand prin definitie politica este inaintemergatoare. Dar, in acest caz, este un auspiciu de bun augur, pentru ca in cele din urma politica va trebui sa preia trendul cultural si civil, de reinodare si revigorare a relatiilor bilaterale romano-ruse, si la nivelul celor doua leadership-uri, al Romaniei si al Rusiei. Cred ca acesti pasi si finalitatea lor asteptata sunt si vor fi un merit al celor doua fundatii, Fundatia Europeana Titulescu din Bucuresti (Ro) si Fundatia Gorchakov din Moscova (Ru) si, bineinteles, al personalitatilor culturale romane si ruse care se afla in fruntea lor si le anima. Daca urmele politicilor mai pot fi sterse, cele ale culturilor sunt nepieritoare.

  2. Dvs, domnule prim ministru, va cam jucati cu focul. Da, ceea ce faceti dvs in spatele usilor mediului academic nu se compara cu joaca de-a nucleara intre cei doi lideri ai bipolarismului militar actual, dar si focul dvs, aparent benign, poate sa atraga (impotriva domniei voastre) o plangere penala, pentru inalta tradare, din partea domnului Orban Ludovic. Si nu in ultimul rand, supararea unora dintre participantii la dezbaterile, sau controversele, de pe acest blog, care ne spun ca este mai bine pentru romani sa toarca molcom pe presul de sub masa s(ta)panilor, sau se emigreze pe coclauri indepartate.
    ps
    In povestile populare romanesti se mentioneaza deseori ,,spanul” ca fiind expresia personajului negativ. Traditii invechite si perimate…

  3. Comportamentul domnului Dragnea la intalnirea cu Iohannis a fost unul demn si exemplar. Pacat ca liderul PSD nu a avut acelasi curaj si in perioada Ordonantei 13, perfect constitutionala, chiar daca perfectibila in Parlament. Mai mult, ar fi putut sa se consulte, inainte, cu premierul de atunci ( domnul Grindeanu n.r.) in loc sa-l demita ulterior. Dar cand orgoliul este atat de mare, ce poti sa mai spui ? Sa-l ajute Dumnezeu, chiar daca Divinitatea nu agreaza trufia.

  4. Zevovici,

    „Patriotismul de fatada nu salveaza aparentele, se vede asta si din ceea ce spune prietenul tau din Canada:
    ,,Daca isi imagineaza cineva ca sub controlul altei puteri ar fi un joc in care Romania ar cistiga mai mult, sa vina sa argumenteze.”
    Vedeti stimate coleg ce inseamna un mental malformat de logica geopolitica indusa ? O tara mica, sau mijlocie, fie ea si suverana, poate ,,castiga”, adica isi poate promova interesele, atat cat i se permite, DOAR DACA se aseaza cuminte si docil sub umbrela suzerana, atotputernica si atoatestiutoare a unei mari puteri, desigur, acceptand compromisurile de rigoare. Singurul ,,amanunt” important este ca aceasta sa fie ,,umbrela cea buna”, nu-i asa ?
    …..Tare va sunt incomozi cei care nu gadesc in termenii pe care i-ati invatat acolo, in spatiul controlat de cele mai bune (conform mitologiei populare) servicii din lume. Dar nu la fel de bune ca cele rusesti din moment ce Trump a ajuns la Casa Alba cu sprijinul semnificativ al Rusiei. (Z)

    Nu te pot lua in serios, si nu am timp sa fac curs de relatii internationale cu tine. Slava Domnului, ai reusit sa incepi Cursul de Manipulare si Dezinformare, asa, scurt, cit s-a putut. Mai ai ceva de tras pina ajungi profesionist ca dl. Tolontan. Ma bucur insa ca acolo unde ai fost plecat ai reusit sa prinzi niste informatii, si generos fiind la inima, le imparti cu publicul cu „mental malformat”.

    „…Acum rusii se pregatesc sa influenteze si alegerile din toamna. Nu conteaza pe cine si de ce ar sustine, asta nu este un detaliu semnificativ. (Z)

    Ce bine ca avem un „frate roman” care stie care sunt detaliile semnificative din ce o sa faca rusii la alegerile din toamna. Stiu, „America e pe moarte”, ne spun toti specialistii rusi pe canalele rusesti, iar Rusia se inalta precum Genie din Lampa lui Aladin. Doar ca trebuie sa o freci tare de tot – pe lampa – ca Rusia cea incintatoare de azi sa faca ceva pentru Romania.

  5. @Adrian Nastase, pe subiect, cred ca e util ca cineva sa mentina canalele dialogului deschise cu Rusia. Stiu ca de-a lungul timpului, dupa 89, s-au creat tot felul de comisii comune roman-ruse, ba pentru a cauta Tezaurul romanesc „pierdut” de rusi, ba pentru a lamuri chestiuni ce tin de istoria comuna etc. Nu prea au avut succes aceste comisii, si problemele tot acolo au ramas.

    Cred ca pentru noi e vital sa fim implicati direct in chestiunea rezolvarii problemei bazei ruseti si a armamentului rusesc din Transnistria, pentru ca tine de securitatea in zona ce afecteaza atit Romania, cit si Ucraina, dar si Rusia. Stiu ca am iesit din nefericire din cadrul de negociere, dar cred ca trebuie sa cerem sa ne re-alaturam acelui format, sau sa discutam in paralel cu Rusia si Ucraina (atit cit se poate).

  6. Dacă oamenii politici nu înţeleg, din prostie, sau alte obligaţii dăunătoare nouă, însemnătatea bunelor ( şi de pe picior de egalitate) relaţii cu Rusia, o practică deosebit de păguboasă pentru economia României , în primul rând, asemenea activităţi pot compensa cu brio curgerea firească şi lină a relaţiilor dintre două ţări, dacă nu prietene, măcar, „vecine” prin Istoria Lumii, dar mai ales a celei creştine !
    Felicitări !

  7. Evaluarea de azi a lui Tudorel Toader a fost mai tare ca meciul dintre Connor McGregor vs Khabib Nurmagomedov . Cum s-ar spune la mine in cartier , dl. Toader l-a batut la fundul gol pe tortionarul cu parul vopsit pana i-au dat lacrimile . Magistrala lovitura ; a meritat asteptarea !

    Iar iesirea din scena ( pe usa din dos ) a celor doi trotzkisti stalinisti ( Augustin Luzar si madam Keobesi ) a fost EPICA ! Sa ne traiesti , Tudorele ! Si la mai multe din astea …

    P.S. D-na aceea cu ” Memorialul durerii ” ar trebui sa inceapa documentarea ticalosiilor facute de securistii astia odiosi .

    • Şi nu v-a plăcut că a scăpat o lacrimă? Mie da! Nişte plângăcioşi şi nişte pi…şi! N-am auzit NICIODATĂ să se plângă Năstase din puşcărie că-l doare una, că are cealaltă, iar ăştia ca el îşi smulg părul din cap şi se despletesc în public ca vădănile când li se clatină scaunele marca bmw! Credea că-i pe viață, că a moştenit postul de la bunelu’?!

      • Taica Lazăr, un înlăcrimat cu unghiile înfipte în Parchet

        Uluitor mi se pare celălalt personaj al zilei, Augustin Lazăr, Lazăr Cel Înlăcrimat, trist pentru că i-a fost luată din mâna mitraliera cu care se juca așa de frumos. Un alt agarici, unul cu părul vopsit în ciuda prostatei pietrificate, care când a înțeles că este pe tobogan, a început să plângă. Bărbat vopsit plângând! Ce este asta? Ce să fie? Așa înțeleg alde ăștia să se despartă de putere, cu lacrimi, cu zvârcoliri, cu unghii înfipte în plușul fotoliilor și în lâna mochetelor din birouri, până le dă sângele. Ăștia zgârie parchetul, îl ară cu caninii, în timp ce-i târâie portarii către ieșirile din instituții.

        Mirel Curea in EvZ

  8. Va mulţumesc foarte mult pentru analizele trimise si pentru notificarea activităţilor pe care le organizaţi. Acestea sunt de mare interes şi chiar aş dori să particip la unele dintre dezbaterile organizate de Dumneavoastra (singur sau însoţit de 1-2 colegi).Asociaţia noastră editează o revistă bianuală, ce se doreşte a fi de geopolitică, denumită „Dincolo de Orizonturi”. Acest amănunt cred că este suficient pentru a justifica natura intereselui nostru pentru activităţile organizate la Casa Titulescu.Motivul pentru care vă scriu este acela de a vă ruga să ne trimiteţi notificările privind activităţile organizate, pe care eu le interpretez ca eventuale invitaţii de participare (dacă greşesc îmi cer iertare), cu ceva timp inainte pentru, a putea să ne ajustam agenda.Cu deosebit respect,           Gl.Bg.(r) Dan NiculescuPreşsedinte al Asociaţiei Diplomaţilor Militari     în Rezervă şi în Retragere „Al.I. Cuza”

  9. Cu vecinii trebuie sa avem relatii bune de dialog si colaborare in toate domeniile, nu numai diplomatice. Va felicit domnule Adrian Nastase!

Lasă un răspuns