PSD – ce urmeaza?

De-a lungul anilor petrecuti in politica, eu am considerat ca nu poti sa gestionezi eficient mai mult de trei crize in acelasi timp. Nu stiu daca  considerati corecta aceasta teorie, dar eu tin la ea si, mai ales, am tinut seama de ea.

In momentul de fata, pare ca PSD are de gestionat, in acelasi timp, tot mai multe crize – tensiunea cu Bruxelles-ul, cu PES, cea cu Comisia de la Venetia, relatia complicata cu Palatul Cotroceni, cu procurorii, cu SRI, cu SIE, cu STS, cu unele ambasade de la Bucuresti,  cu Patriarhia Ortodoxa, cu consecintele pestei porcine, cu posibile tensiuni legate de o noua lege a pensiilor, relatia cu ALDE si formularea finala a legii off shore, candidatura Aliantei la presedintie (in conditiile in care nu a fost pregatit un candidat vizibil al PSD), consecintele invalidarii referendumului, OUG-ul pe chestiunile justitiei si legile justitiei in ansamblu, modificarea codului penal si a codului de procedura penala,  seceta din ultimile luni, cresterea robor dar si a datoriei publice, inasprirea  conditiilor de creditare, insatisfactia in legatura cu lipsa de rezultate in construirea de autostrazi, nemultumirile legate de conditiile de desfasurare a adunarilor publice, cresterea preturilor la electricitate si la gaze, sentimentul scaderii nivelului de profesionalism in administratie si blocajele birocratice determinate de frica de a lua decizii, profilul coborat in politica externa in ceea ce priveste UE si  zona Balcanilor sau cea a Europei Centrale, decizia mutarii ambasadei romane la Ierusalim, asteptarile legate de presedintia Consiliului UE, asteptarile legate de marcarea in tara sau in strainatate a Centenarului, dificultatea relatiei cu Udmr, congresul partidului lui Ponta, etc

O chestiune imediata o reprezinta insa decizia de a schimba unii membri ai guvernului. O solutie  poate fi remanierea, adica schimbarea post pe post, procedura in care premierul propune si presedintele aproba. Aceasta formula il transforma  pe Iohannis in arbitrul momentului, in conditiile in care poate sa refuze prima propunere sau sa o intarzie. A doua solutie o reprezinta restructurarea guvernului prin parlament. Pot fi adaugate, comasate, eliminate ministere, pot fi schimbati ministri, poate fi adus un adendum, o actualizare la programul de guvernare si toate acestea pot fi supuse Parlamentului (sper ca obtinerea votului nu este o problema) iar presedintele nu ar face decat sa consemneze aceste schimbari. Care solutie vi se pare mai buna?

De aceea, saptamana viitoare va fi foarte importanta in luarea unor decizii la CEX pentru  abordarea, graduala si cat mai inteleapta, a temelor mentionate. Sunt posibile si aici doua abordari. Una este cea a refacerii solidaritatii interne, a strangerii randurilor, inclusiva -cum spun social-democratii, revigorarea ideologica, selectarea cu grija a noilor cadre, analiza serioasa a esecurilor si construrea unor strategii responsabile pe aspectele delicate. A doua solutie ar fi cea a razbunarilor, a excluderilor, a stabilirii unor tapi ispasitori. Care solutie vi se pare mai buna?

28 de gânduri despre “PSD – ce urmeaza?

  • Ideea este ca nu contează care dintre variante nu se pare nouă mai bună, ci efectiv ce se va întâmpla. Noaptea cuțitelor lungi face un popas de lungă durată în PSD. Pot sa va dau o scurtă mostră de înțelepciune populară: peștele de la cap se impute. Ca un partid sa funcționeze normal și sa crească, să atragă electoratul trebuie ca orice membru, indiferent de funcție sa fie dispus să plece când afectează imaginea partidului. Când ai la conducere un infractor care nu vrea să plece și care are în societate o încredere de sub 4% tot ceea ce se poate întâmpla este ca încet-încet sa tragă după el partidul către această cotă de încredere. În acest moment perceptia oamenilor este ca PSD e un partid al mafioților care are ca unic scop salvarea Nașului.

   Apreciază

 1. Cred ca solutiile care sunt trecute prin Parlament au mai multe sanse de a fi si cele mai bune, in situatia data, decat cele care ies doar din doua capete, ale lui Dragnea si Iohannis. Deja dupa a nu stiu cata remaniere, o schimbare de program si de directie mi se pare mai importanta decat o schimbare de ministri. Daca toate remanierile care au avut loc au dus la acumularea atator probleme, la intrarea in clinciuri cu tot mai multi actorii interni si externi, mi-e teama ca un moment de prabusire ca cel din 1989, datorat izolarii, este aproape inevitabil. Parlamentul va trebui sa decida.

  Apreciază

  • PS/NB: Totusi, nu Liviu Dragnea reprezinta intreaga problema, el este doar o parte a problemei, cealalta parte fiind Klaus Iohannis. Plecarea PSD-ALDE din Palatul Victoria nu va rezolva problemele, cu Iohannis la Cotroceni. De ce? Pentru ca atat Dragnea cat si Iohannis au facut din partizanatele politice si din orgoliile personale niste naframe cu care s-au legat la ochi, nemaivazand astfel problemele reale ale Romaniei. O solutie cuprinzatoare si pe termen lung va trebui sa vizeze intregul sistem, nu doar o parte a lui. Orice s-ar pune in locul PSD la guvernare, partea bolnava sau stricata din sistem, de pe cealalta ramura a puterii executive care va ramane dupa plecarea PSD acasa, va strica intregul sistem. Daca analizam cauzal, cred ca nici Parlamentul nu este tocmai nevatamat. Si, atunci, ce ne ramane? Cred ca doar alegerile anticipate generale vor fi ultima solutie, si cea reala de fapt.

   Apreciază

   • PS2/NB2: Liviu Dragnea si PSD nu mai fac de mult un corp comun, asa cum este normal intre lider si partid. De aceea, nu este exclusa aparitia a inca unei contradictii interne, din perspectiva unor posibile alegeri anticipate, daca aceasta tema va deveni de prim-plan: liderul sa le respinga, partidul sa le aprobe! In ultimul caz, poate si ca o reactie de a scapa de un lider care a devenit nedemocrat si un balast pentru partid, printr-o cale sigura, care iese din schema trocurilor obisnuite din PSD. Ori, poate, din dorinta PSD-ului de a se alinia la ceea ce pare sa fie nu numai un trend politic, ci si unul popular anti-Dragnea.

    Interesant este ca intr-o asemenea ipoteza se va naste un triplu de forte convergente: PSD-Opozitia-Electorat. De prisos sa mai evaluam sansele si raportul de forte. Dar, pentru a respecta regulile jocului, s-ar putea ca PSD si Sistemul, cel de-al doilea devenind si el, indirect, prin Opozitia de Dreapta, o parte a jocului, sa fie pusi in situatia de a-i respecta lui Liviu Dragnea conditiile, care in opinia mea vor fi de nerefuzat, daca deblocarea statului si interesele nationale vor cere alegeri anticipate.

    Apreciază

 2. In legatura cu prima chestiune, consider ca cea mai buna solutie este remanierea. Iohannis oricum nu este( si nu a fost) un arbitru ci un sustinator al opozitiei, un instigator si un propagator al multor crize si tensiuni din cele pe care le-ati mentionat. Este oricum o solutie mult mai putin riscanta decat cealalta!
  In legatura cu cea de-a doua chestiune , eu consider ca cea mai buna solutie ar fi de fapt un mix intre cele doua exprimate de dumneavoastra. Trebuie urmarita refacerea solidaritatii interne si a unitatii partidului , dar trebuie in acelasi timp si eliminate acele persoane din interior care prin pozitiile, iesirile publice si actiunile lor au subminat exact aceste lucruri! Cand pozitiile lor sunt pe acelasi ton si in acelasi mesaj precum al celor care ataca guvernarea si conducerea partidului ( sa nu uitam si momentul ales pentru aceste iesiri !) atunci trebuie sa fie scosi pe *linie moarta* sau eliminati din partid!
  In tot ceea ce face ( conducerea partidului) trebuie sa tina cont in primul rand de dorintele si opiniile elctoratului sau si bineinteles de interesul politic ( mentinerea guvernarii si realizarea intr-un procent cat mai mare a programului de guvernare).

  Apreciat de 2 persoane

 3. Referitor la infrastructura , daca spunem ” faceti autostrazi ” sau ” infrastructura e zero ” vorbim fara sa spunem nimic .
  Lucrurile trebuie numite clar , la obiect .
  Nu ” autostrazi ” in general , termen care permite oricarui demagog – sabotor sa peroreze o zi si o noapte , ci , simplu :
  1 ) continuarea autostrazii Transilvania spre orasul Targu Mures , 10 km , e blocata de 3 ani de ” Justitie ” – ce se asteapta ?
  2 ) cand se da ordinul de incepere a lucrarilor pe cei 10 km ai autostrazii Cristian – Rasnov ?
  3 ) de ce nu se publica pe SEAP licitatia pentru autostrada Transilvania in Salaj si Cluj , de peste un an ?
  4 ) cine sunt , nominal , persoanele care dau Acordul de Mediu pentru Sibiu Pitesti ? Care este blocajul aici si cum se poate depasi ?
  5 ) sistemul de achizitie si recursul sistematic la deciziile Justitiei incompetente in acest domeniu – cum poate fi schimbata modalitatea de licitare si cum poate fi orientata discutia solutiilor alese dinspre Justitia incompetenta in tehnica – contabilitate spre organe de evaluare tehnice ?

  Apreciază

  • Uniunea Europeană se folosește de romanica pentru a opri tirurile cu marfa dinspre Turcia spre vest. Simplu ca bonjur. Este nediplomatic ce va scriu, dar eu nu s un diplomat. Cele doua culoare, spre Sibiu și spre Brașov, se vor deschide pentru ca nimeni nu poate stăvili viitorul, dar vor fi încetinite cit se poate de mult. Pentru a distrage atenția de la aceasta lupta comerciala puternica(Turcia a fost și rămâne puternica, fără sa uitam ca are și ea vanitate), a fost ascunsa într o lupta închipuita interna, nord sud, care nu atrage atenția asa mult. Se
   Vor face și autostrăzi, după 2021 cind se va întoarce Tudor din Vladimir, ca el e cel mai aproape după centenar. :))))

   Apreciază

 4. Ce Dumnezeu se întâmplă?! Mie îni este clar, de multă vreme, că dragnea și iohannis sunt de aceeași parte a baricadei. Pe zi ce trece apar tot mai multe dovezi că dragnea are sarcina de a decredibiliza PSD. La alegerile pentru PE nu-i cazul ca PSD să mai aibă 50% din deputați. Și-i sigur că nu-i va avea!

  Apreciat de 1 persoană

  • De a doua zi după alegeri a fost clar! Țin minte că m-am înfuriat văzându-l în emisiune la Gâdea. L-a întrebat Badea dacă prima treabă rezolvată va fi legea răspunderii magistraților şi el a molfăit moale pe sub mustăți: „Vom vedea… sperăm…” Sau acesta n-a fost un indiciu suficient pentru toți că am luat țeapă? Tot mormăia cu „vom vedea” şi „să sperăm”, parcă pupa moaşte şi spera să se vindece!
   Faptul că-i țin sabia deasupra capului cu dosare, că este condamnat cu grijă şi atenție încât să poată alege şi să fie ales, faptul că a procedat contraproductiv in campania de promovare a referendumului şi alte chestii, cum ar fi Congresul, le ştiți, asta m-a convins că el cu mutul sunt de aceeaşi parte, de fapt, sunt SLUGILE ACELUIAŞI STĂPÂN!

   Apreciază

 5. O mica joaca, cu un cod atribuit celor trei figurine: prima pare sa fie mai leonina (Klaus Iohannis?). A doua si a treia sunt asemanatoare unor maimute (partidul maimutelor? Liviu Dragnea si Viorica Dancila?). Sorry, caricaturizarile sunt frecvente in/despre politica, nimeni nu se supara, ci toti se amuza.

  Apreciază

 6. Daca ne raportam la criteriul increderii publice, înaintea procedurii de identificare și implementare a unei soluții, primul pas, obligatoriu (după părerea mea), trebuie să-l facă Liviu Dragnea. In spate.

  Apreciază

 7. Dumneavoastră, Domnule Adrian Năstase, cu experienta Dvs politica, va puteți prezenta pur și simplu CLAR opiniile privind situația PSD și soluțiile de ieșire din crize. Stilul tip ghicitoare și pseudo-ironic nu va mai avantajează.

  Apreciază

  • Considerați că PSD poate redeveni ce a fost, cu hibele lui, dar măcar o umbră a ceea ce a fost??? Eu nu. Nu-i cu cine. Poate că nici domnul Năstase nu mai crede şi n-are sens să-şi mai răcească gura. Măcar să ne amuzăm…

   Apreciază

 8. Domnule Adrian Nastase aveti perfecta dreptate in explicatiile dumneavoastra, insa nu toti din PSD impartasesc ideile si invatamintele dumneavoastra. S-a inradacinat atata ura intre membrii de partid,ceea ce nu s-a intamplat de la constituirea lui pana in 2016 dupa votare, incat, acum nimeni nu poate face ceva bine, atat pentru partid cat si pentru tara! Se spune ca pestele se impute de la cap si se curata de la coada, ori acum cred ca ar trebui inlocuita toata garnitura existenta, in partid si in guvern. Trebuie adusi in partid oameni de mare calitate profesionala, oameni de forta, oameni de incredere, oameni verticali, oameni dornici sa munceasca pentru Tara si popor, oameni cu atitudini serioase, oameni nesantajabili si incoruptibili. Nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei femeie, in fruntea MAI femeie, in fruntea unor unitati militare femeie( CMJ, CMZ), indiferent de desteptaciunea lor! Cum vrem ca subordonatii sa le asculte si sa le execute ordinile, cand acestea nu stiu nici pe ce pamant traiesc! In iunie, 2005, in Flacara lui Paunescu, era un chestionar, cuprinzand 15 intrebari, adresat natiunii romane, una dintre acestea suna cam asa;in ce parte se indreapta Romania? Am cutezat sa fiu printre cei care au raspuns la acel chestionar, raspunzand ca Romania actalimente este vlaguita ai dezorientata,are nevoie de minim 15 ani, pentru a o repune pe fagas, numai atunci ne putem pronunta cu siguranta in ce parte se indreapta! Chiar asa, in ce parte ne indreptam?

  Apreciază

 9. […] De aceea, saptamana viitoare va fi foarte importanta in luarea unor decizii la CEX pentru abordarea, graduala si cat mai inteleapta, a temelor mentionate. Sunt posibile si aici doua abordari. Una este cea a refacerii solidaritatii interne, a strangerii randurilor, inclusiva -cum spun social-democratii, revigorarea ideologica, selectarea cu grija a noilor cadre, analiza serioasa a esecurilor si construrea unor strategii responsabile pe aspectele delicate. A doua solutie ar fi cea a razbunarilor, a excluderilor, a stabilirii unor tapi ispasitori. Care solutie vi se pare mai buna?”, a scris Năstase pe blog. […]

  Apreciază

 10. Corect, prea multe fronturi, tot atitea crize. Deși, poate, intenția este bună, greșeala este evidenta. Unul dintre rezultatele liberalismului exagerat și /sau exacerbat este dorința și nazuinta individului sa se individualizeze. Prea multe antagonisme. Bărbat vs femeie, tinar vs virstnic, tradițional vs futurist, conservator vs liberal, diaspora versus statornic, roman vs roman, etc. Cine și cui se mai supune, cine și pe cine mai recunoaște de a fi „vrednic”, cine decide și cine executa? Meritocratia are loc lingă
  autocratie? Trebuie sa se excludă sau sa convietuiasca? Toate ar fi simple dacă omul nu și dorește mai mult decit are nevoie și nu în ultimul rind dacă omul înțelege ca
  și altruismul și comunismul sunt utopice pentru ca el, omul, este utopic. DACĂ Băsescu scapă necondamnat, înseamnă să ne uităm istoria, sa lasam un chior sa o rescrie.

  Apreciază

 11. Solutia eliminarii amenintarii teroriste prin desfintarea serviciilor secrete si a dna/ dicot Ce naiba, si pe vremea mea erau procurori si egali la acelasi nivel in parchete de nivel egal! Nu d-le Nastase, oare cine le-dat drumul la intreprinderi SRI, parca dvs Si cand ma gindesc la ADIRI si la prietenul Sas, finul dvs….o tempora

  Apreciază

 12. #pupaza din tei. Culoarele comerciale sunt multe. Cu cit sunt mai multe cu atit mai bine. Eu n am zis ca stopează, doar încetinesc…. Iar în ceea ce privește Romanica nu a fost nimic în sens peiorativ, dar fiecare înțelege ce vrea. Turcia este un colos comercial pe care unele minți nu l pricep, mai ales în materie de food. Greu la deal cu boii mici….

  Apreciază

 13. E interesant, PSD impotriva tuturor, as adauga impotriva tradatorilor si impostorilor. Consider ca esentiala este conditia umana a celor din varful partidului. Nu pot trece cu vederea recenta tradare si scandalul provocat de d-na Firea & Co. Cu ani in urma ne uitam cu admiratie la dl. Ponta, azi constatam atitudinea total duplicitara a acestuia si lipsa de fairplay. Ce va urma este greu de spus, lupta este acerba. Acum mai mult ca niciodata PSD-ul ar trebui sa performeze pe fondul unei degringolade a opozitiei.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.