Băsescu – o mare ticăloșie: vânzarea băncilor și a industriei românești

Din când în când, Băsescu, în stilul lui obișnuit, mincinos, încearcă să scape de responsabilitățile ce-i revin în dezastrul economiei și infrastructurii românești, în timpul mandatelor pe care le-a avut.

Astfel, în Memorandumul semnat de Băsescu, în 2000, referitor la înțelegerile cu Banca Mondială, puteți vedea cine este autorul angajamentului incalificabil de privatizare a Petrom și a întregii industrii românești.

Angajamentele relativ la Petrom se găsesc la pagina 10 din anexă. Până acolo despre sare, apa minerală, CFR marfă, eliminarea băncilor de stat din sistemul bancar românesc, Romtelecom, BRD, Petromidia, Romaero, Tarom, Sidex, Alro, Alprom, Conel și Romgaz. Toate trebuiau înstrăinate, la fel ca și flota comercială, despre care opinia publică și mass media par a fi uitat.

Dovada că Memorandumul ministrului transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a produs efecte este și includerea acestor condiții în Memorandum de condiții economice și memorandum tehnic cu FMI, din 16 mai 2000, care poate fi accesat pe site-ul FMI și unde se precizează printre altele că:
„Al treilea, cu privire la companiile naționale (fostele regii autonome), după cum s-a convenit cu Banca Mondială, am oferit pentru privatizare la sfârșitul lui 1999 o cotă minoritară de capital al PETROM (35%). Totuși, această strategie a eșuat în atragerea vreunui interes serios. Vom analiza motivele care au condus la eșuarea acestei strategii, împreună cu Banca Mondială și vom deschide o licitație pentru privatizarea PACHETULUI DE CONTROL al PETROM anul acesta.”

 

basescubmpetrom_Page_01basescubmpetrom_Page_02basescubmpetrom_Page_03basescubmpetrom_Page_04basescubmpetrom_Page_05basescubmpetrom_Page_06basescubmpetrom_Page_07basescubmpetrom_Page_08basescubmpetrom_Page_09basescubmpetrom_Page_10basescubmpetrom_Page_11basescubmpetrom_Page_12basescubmpetrom_Page_13basescubmpetrom_Page_14basescubmpetrom_Page_15basescubmpetrom_Page_16basescubmpetrom_Page_17basescubmpetrom_Page_18basescubmpetrom_Page_19basescubmpetrom_Page_20

28 de gânduri despre “Băsescu – o mare ticăloșie: vânzarea băncilor și a industriei românești

  1. Da ….

    Insa imi permiteteti (asta e o figudra de stil!) sa ma autocitez?
    Mulotumesc :

    Acel guvern (Cirobea) a debutat prin semnarea unor acorduri internationale care au fost benefice doar pentru altii. Ma rfer la acordul CEFTA, ASAL, FESAL si planul Bechtel. Acordurile FESAL si ASAL au fost impuse impuse de FMI si Banca Mondiala.

    O sa incep cu acordul ASAL , pentru restructurarea agriculturii. Acesta accord a impus:
    3 Desfiintarea aproape completa a subventiilor si a primelor din agricultura; Anularea Legii nr. 83/1995 care prevedea sprijinirea concreta a producatorilor agricoli si ca nu vor mai fi prime pentru export agricol;
    4 Incetarea refinantarii de catre BNR a creditelor directionate pentru agricultura;
    5 Reducerea stocului rezervei de grau la 350.000 de tone, fata de 2.800.000 de tone cat fusese practicat inainte;
    6 Introducerea licitatiilor la achizitionarea cerealelor pentru rezerva de stat, cu participare internationala, stiut fiind ca Uniunea Europeana subventioneaza intens sectorul
    Mai prevedea, de asemenea, si cateva masuri obligatorii, cum ar fi:
    – Toate fermele de porci si pasari sa fie privatizate, lichidate sau introduse in procedura de lichidare;
    – Incheierea procesului de lichidare a cel putin 30 din cele 50 de foste IAS-uri.

    Costul acestui accord a fost de 350 milioane dolari SUA. Care este insa suma cumulata a importurilor alimentare din acesti ultimi 10 ani nu ma intrebati ca nu stiu !! Ce este mai intersant este faptul ca provincialii nostri guvernanti au acepatat conditii pe care nu le indeplineau tarile din care veneau negociatorii….

    Era sa uit – taxele vamale pentru importuri agricole au fost scazute.

    Insa in acelasi timp s-a semnat si acordul CEFTA. Acesta nu ar fi fost rau daca insa ar fi fost negociat cu grija. In primul rand a fost deschisa piata pentru importurile agricole. Tineti minte, noi renuntaseram sa subventionam agricultura! Nu si ungurii si nici polonezii!! Asa ca Ungaria a exportat de toate pe piata romaneasca – inclusive malai! – iar porcii polonezi au gasit aici un larg teren de desfacere – porcu polonez beneficiind de credite generoase, subventii si taxa de export in timp ce porcii COMTIM treceau la canibalism.. Asa ca agricultura romaneasca nu avea nici o sansa. Insa as observa ca in unicul domeniu in care in 1997 Romania avea un mic avantaj competitiv, piata ramanea inchisa – si ma refer la industria automobilistica …unde Daewoo tocmai poposise.

    Acordul FESAL viza restructirarea industriei romanesti … prin restructurare trebuie sa intelegeti lichidare. S-a impus :
    7 Liberalizarea preturilor si cometului tuturor care in prezent sunt supsuse concurentei si sa observam mai ales ca “preturile titeiului, gazului natural si produselor rafinariilor se vor stabili la nivel mondial si se vor mentine la acest nivel prin ajustari bancare“.
    8 Liberalizarea extensiva si stabilizarea comertului extrior, si mai cu seama “eliminarea tuturor interdictiilor si contingentarilor la export, cu exceptia produselor forestiere si a acelor cote impuse prin acorduri internationale”. Adica pe sleau guvernul s-a obligat sa favorizeze exportul materiilor prime in detrimentul producatorilor autohtoni. Si la “Accelararea privatizarii” se mai gasea un paragraf interesant: ”se vor aduce schimbarile necesare legislatiei pentru a permite vanzarea actiunilor la licitatie celui care ofera cel mai bun pret, fara a stabili un pret minim sau alte conditionari”. Adica uneori nu a fost chiar coruptia fratilor !!
    9 Privatizarea accelerata a intreprinderilor de stat care inregistreaza pierderi se cerea posibilitatea ca lichidatorii desemnati sa fie atat romani cat si straini …

    La acestea s-a mai adugat Planul Bechtel privind industria petrochimica. Romania avea o capacitate de rafinare de aproximativ 30 milioane tone si o productie proprie de cca 7,5 milioane tone. Consumul annual era insa mult mai redus decat capacitatea instalata, rafinariile exportand difernata – in jur de 3,5 milioane tone de benzina si 4 milioane tone de motorina (insa importand pacura, produs inferior sau reziduu). Insa dupa anul 1990, prin pierderea contractelor de barter cu Iranul – Romania livra tractoare, ciment si alte asemena – industria de prelucrare a titeiului a intrat in criza furnizand 10-11 milioane tone. Guvernul Ciorbea a preluat studiul firmei Bechtel si a incercat in prima faza inchiderea unor rafinarii. A dat inapoi din cauza consecintelor cauzate – de exemplu imediat s-a descoperit ca ar fi trebuit sa fie importate benzinele de extractie… Si chiar daca nu s-au inchis rafinariile, in schimb s-a trecut la o impartire foarte complicata a titeiului brut si la un joc al valorii petrolului folosit. Si nici o rafinarie nu producea la capacitate ci cel mult la 50 % – situatie care in mod normal se lasa cu pierderi.. Oricum exporturile romanesti de produse distillate au disparut si… si in 1997 a fost primul an cand a trebuit sa importam pacura cu banii jos (pana atunci pacura se importa din sumele rezultate prin exportul distilatelor). Oricum ce trebuie retinut: planul Bechtel a facut sa se piarda niste bani.. si prin alte locuri sa se castige.

    Deci rolul reformei si a celor 4 tratate combinate se poate concluziona in: pierderea pietei interne, pierdera industriei, pierderea de locuri de munca. Si in final emigrarea a nu se stie cati dintre concetateni.
    Insa nu uitai un amnunt: intreprindera cea mai energointensiva din Romania a fost si a ramas ALRO Slatina. Nimeni nu mai vorbeste de consumurile ei uriase, dupa ce a fost privatizata. Oare de ce?! Eu nu am nici un raspuns. Poate niste idei de ce se vorbea inainte…

    Si in afara acestora mai este si sistemul bancar… Practica din anii 91-1997 a bancilor a fost una de prada. De multe ori ele au pus pe butuci niste afaceri nu prea profitabile, dar oneste. Intarziau transferul de bani in cont timp de 15-20 de zile. Si atunci unii erau nevoiti sa se-mprumute cu dobanzi exorbitante, desi ar fi trebuit sa aiba bani in cont. Si de la o estimare a unui beneficiu mititel de 2-3% se ajungea la o pierdere de 20%. Dar bancile castigau si-si faceau sedii luxoase, etc. Fiindca erau autonome. Si nici azi, chiar privatizate cu capital strain bancile noastre nu renunta la ideea de prada.

    Si era sa uit. A fost dusa o intreaga lupta de elinimare a produselor romanesti. De la micul producator agricol pana la producatorul industrial. Incununata cu success aceasta lupta. In cele mai diverse domenii. De la diamante artificiale la tigari. In numele pietei libere si a liberei concurente nu am observat ca produse romanesti au disparut fiind inlocuite cu produse straine mai scumpe. Si va rog nu-mi pomeniti de calitate! De exemplul Colvitiodul era un medicament produs dupa licenta Vitaiodurol. Acum puteti cumpara Viatiodurol. Colvitiodul nu se mai fabrica. Si mai sunt duzini de alte produse.

    extras din La trei secole de Paris– Ghita Bizonu’. despre –Seculara inapoiere a Romaniei Capitolul 9. Dupa 1990

    • Toate aceste lucruri s-au spus şi s-au tot spus. Cine a avut urechi de auzit… şi creier să înțeleagă masterplanul… Şi mai zice lumea că sunt bolnavă de pesimism şi de teoria conspirației. Suntem morți şi îngropați. Asta suntem.

      Atenția publicului este distrasă de alte bazaconii:

      A zis Micron de curând că numai femeile ignorante se puiesc. https://www.ilprimatonazionale.it/esteri/i-figli-li-fanno-solo-le-donne-ignoranti-ultima-gaffe-di-macron-94853/?fbclid=IwAR1cENAbnNqNSlfDdIJ2eJFr-OEEHrQwen-uOUSJdlGYla4FzLKlfsOpKLM

      Vă mai amintiți de suspiciunile mele, cum că se urmăreşte divizarea societății în atomi mici-mărunți? Atât de multe clase antagoniste au fost create doar luna aceasta – homosexuali vs hetero, transgender vs hetero, ortodocşi vs restul, tradiționalişti neortodocşi vs homo, progresişti închpuiți vs conservatori (sunt puțin confuză în legătură cu care-i stânga şi care-i dreapta la noi, da’ na…)… Acum femei ignorante cu copii vs moderne fără!

      Toate astea după epoca piratului bețiv, când a început chiar el personal să facă mersul unor entități financiare şi politice:
      Pacient vs medic
      Elev şi părinte vs cadre didactice
      Tineri vs bătrâni (adică cu dinți vs fără dinþi)
      Bugetari vs privați
      Femei contra bărbați (un fel de feminism, sau ceva)
      Diaspora vs cei din țară
      Vrem spitale nu catedrale
      ……..
      Şi toți în pragul fanatismului! Dacă nu eşti cu ei, obligatoriu le eşti duşman de moarte! Care mai de care confiscă familia trădițională de parcă a existat de când lumea şi pământul alta. Sexul este noua religie şi se studiază de la grădiniță! Nimeni nu mai are măsură. Nimeni nu mai are intuiție, instincte naturale şi bun simț!

      Din casa asta de nebuni, din acest balamuc este de tras o concluzie simplă: divide et impera se produce prin creearea de clase antagoniste şi RADICALiZAREA lor!

      Ştiți care-i culmea ironiei? Eu am rămas pe dinafara oricărei tabere şi toți au aruncat cu rahat în mine pentru că NU POT aborda lucrurile în mod radical. Am făcut tot posibilul să ajungem la timp să votăm la referendum pe lista noastră (Suceava a făcut cvorum!!!😊) dar nu am putut să aderăm la grupul radical religios al prietenilor. Astfel ne-au dat cu flit ambele tabere. Radicalizarea şi dezechilibrul este problema noastră principală. Cred că intervenția (lor) a reuşit, pacientul (noi) este mort.

  2. Băsescu? Hahahahai să vă spună taica popa cel răsbăsit cum stă daravela cu această secătură:
    UN TRĂDĂTOR AL ROMÂNIEI ŞI AL ROMÂNILOR! UN SMINTIT DE PUTERE ŞI AVERE! UN VAI MAMA LUI FĂCĂTOR DE FETE, PIPERNICIT, GHEBOS ŞI CRĂCĂNAT!

    PS Când mă gândesc că timp de un mandat am crezut în această secătură, îmi vine să-mi trag palme după ceafă cu patul armei …… pfiuuuuuuu că prost am mai fost neicusorule ….. PROST-PROST!

  3. Sefu. acu’ sper ca nu te superi da am gasit ceva in zona asta

    În 2006, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a înștiințat Petrolexportimport că figurează în evidențele sale cu o datorie de 110,5 milioane lei, reprezentând majorări și penalități pentru neplata ratelor de capital, a dobânzilor și a comisioanelor aferente unei linii de credit pentru import de țiței acordată de Chase Manhattan Bank în 1997. Petrolexportimport a fost privatizată în anul 2000.

    „Compania nu a confirmat debitul și a transmis Ministerului de Finanțe adrese în care arăta că Petrolexportimport a avut numai rolul de comisionar al Companiei Române de Petrol (actualmente SNP Petrom), care era beneficiarul țițeiului importat în baza acestui credit, în solidar cu rafinăriile prelucrătoare, acestea obligându-se să facă plata în intregime și la termen a costului creditului pentru țițeiul importat, a costului scrisorii de garanție externă, să plătească necondiționat penalități,dobânzi și daune în caz de nerespectare a termenelor de plată”, se relatează în raportul Petrolexportimport pe primul semestru al anului trecut.

    Compania mai arăta că obligațiile puse în sarcina sa au aparținut Companiei Române de Petrol (actualmente SNP Petrom SA), ale cărei datorii la Chase Manhattan Bank au fost preluate la Fondul special pentru produse petroliere prin OUG nr. 249/2000. De asemenea, spune Petrolexportimport, prin OUG nr. 249/2000 s-a clarificat debitorul obligației garantate, respectiv SNP Petrom SA, în calitate de succesor al fostei Companii Române de Petrol.

    Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/stafia-importurilor-de-titei-pe-datorie-din-anii-90-provoaca-petrolexportimport-pierderi-de-115-mil-lei-15394066

    OUG nr. 249/2000 București, 30 noiembrie 2000. PRIM-MINISTRU MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU Contrasemnează: Ministrul industriei și comerțului, Radu Berceanu Ministrul finanțelor,
    Decebal Traian Remeș

    A d. Petrolexportimport intra in insolventa

  4. Domnule prim-ministru, scuzati, va rog, dar nu se prea intelege: Dvs. criticati privatizarile sau felul in care au fost facute, sau intelegerile cu Banca Mondiala, cum s-au realizat, Memorandumul cu FMI? Ca ce putem citi in legatura cu companiile de stat ne arata o situatie jalnica: datorii enorme, conturi blocate, o stare economica foarte proasta. Spre exemplu, puteti citi ce s-a relatat in presa recent despre CFR Marfa, Oltchim… Problema, as zice eu, neofitul, e alta. E legata de ce spunea Nicolae Vacaroiu: de ce 80% din privatizari au fost ratate? Asta e, de fapt, marea problema. Si nu ca privatizarile n-ar fi trebuit facute in vederea modernizarii si cresterii competitivitatii industriei romanesti, conectarii economice la Occident prin Uniunea Europeana, o platforma care ar fi trebuit si ar trebui in continuare sa permita efectuarea in bune conditiuni a unei asemenea conectari.

    Pe de alta parte – foarte interesant – eu vad acolo, in documentul expus de Dvs. scris asa: „Aprobat, Mugur Isarescu, prim-ministru”. Despre Mugur Isarescu, cel care a aprobat aceasta strategie, chiar nu aveti nimic de spus? Dvs. il criticati pe Basescu, care era, ca sa-l citez (din memorie), „un biet” ministru, iar despre prim-ministrul de atunci, Dl. Isarescu, care a aprobat si care a ramas si e si actualmente Guvernatorul BNR nu ne spuneti chiar nimic? Sau n-a aprobat… Dar atunci cum putea sa faca asa ceva „un biet” ministru, asa de capul lui, astfel de lucruri?

    Iar in timpul Guvernului condus de Dvs. de ce n-ati facut ajustarile necesare, corectand acolo unde era cazul? Nu trebuia si nu erati obligat sa va solidarizati cu Guvernul dinaintea Dvs.

  5. Lupta anticoruptie a uitat cu desavarsire de distrugerea economiei romanesti de la finalul anilor ’90 mai exact perioda ’97-2000 , cand Romania a fost aproape de colaps economic.
    Cazurile Bancorex , Columna , Albina , FNI , Caritas , Gerlado , etc au fost uitate cu desavarsire , iar dictonul „follow the money” nu e cunoscut in Romania , nici macar acum.
    Nimeni de la DNA nu-si arunca ochii pe la fostul FPS.

    Countdownul a inceput , mai sunt doar 380 de zile cu acest non-presedinte , anticrestin (referendumul pro familie a fost complet ignorat de dansul).non-mediator , starnitor de scandal si ignorator al zilei de 1 Decembrie.

  6. Multa lume vorbeste cu un nationalism demn de o cauza mai buna cum „le-am dat” noi strainilor intreprinderile noastre dragi. Dar cand erau ale noastre ce-am facut? Le-am capusat, le-am furat, le-am inglodat in niste datorii enorme, aproape ca le-am scos din circuitul economic si, daca nu s-ar fi privatizat, in felul asta s-ar fi distrus de buna seama. Numai vorbesc de numarul mare de someri pe care „i-am produs”, milioane luand calea strainatatii. Pe cand OMV Petrom are aprox. 14.000 de angajati, contribuie la bugetul de stat cu 9,5 miliarde de lei, face investitii de miliarde de lei, e o companie profitabila. Eu ma ingrozesc ce s-ar fi intamplat daca ar fi ramas „a noastra”, cum ne-am fi batut noi joc de ea, la gradul nostru de cultura si civilizatie. Numai sa ne gandim ce „abordare” de business aveau astfel de companii inainte de privatizare, abordare trebuind sa fie scris intre ghilimele.

    E o mare tristete sa constat ca nu vreti sa veniti de partea buna a lucrurilor. As fi vrut sa combateti nationalismul populist, care da bine la un anumit electorat. Si chiar nu inteleg de ce nu se spune adevarul, de ce nu se arata mai mult si mai clar starea companiilor de stat, fata de o companie precum OMV Petrom, pentru ca oamenii sa inteleaga si sa faca diferenta. Cum e posibil, bunaoara, ca inainte de 2004, deci inainte de privatizare, cand era „a noastra”, Petromul sa fie pe pierdere si dupa privatizare, dupa 2004, sa ajunga pe profit? Ca eu constat cu surprindere ca nimeni nu-si pune intrebarea asta. In schimb, dam vina pe straini, ca nu ne lasa. Strainii, nu-i asa, sunt de vina ca inca mai avem constructii neterminate de 30 de ani in Bucuresti, ca inca Bucurestiul nu are o centura pe masura faptului ca e o capitala europeana. Eu cred ca trebuie luptat impotriva acestui populism pagubos, inradacinat de multa vreme in mintea romanului, ca altii sunt de vina, derobandu-ne pe noi de orice vina, de orice responsabilitate.
    Ca sa nu ajungem cu totul de rapa…

  7. Dar de perla guvernarii algoritmului , ” privatizarea ” Romtelecom , in toamna lui 1998 , cine isi aminteste ?
    Guvernul Vacaroiu facuse investitii de sute de milioane de dolari in centrale cu fibra optica – investitii in anii saraciei teribile a anilor 1990 , nu azi ! – in centrale telefonice moderne , la varf ; cehii isi vindeau compania ( Cehia , de trei ori mai mici ca noi ) cu 3,2 miliarde de dolari in aceeasi perioada – la noi algoritmii vindeau unor ciprioti – greci Romtelecom pentru 540 milioane de dolari … si banii , nici aceia , nu veneau …
    PS – pentru aparatorii autocratilor de azi de pe acest blog , Putin , Erdogan , Kim , Li Xi , Ben Salman , Maduro sau Castro , chipurile mielusei vanati si persecutati de spurcatele democratii occidentale , ia sa vedem ultimul ” persecutat ” dupa unul de pe acest blog , el si ” Davosul desertului ” al sau, micutul Ben Salman – trei colonei identificati ai Internelor saudite au venit la Istanbul , au intrat in consulat cu trei ore inaintea venirii lui Kashoggi si au parasit Turcia in aceeasi seara – unul este medicul legist sef al Internelor din monarhia wahabita , cu lucrari despre „autopsiile mobile ” – asculta muzica decupandu-l pe Kashoggi ! – ce ” gafa de interogatoriu ” pe care incearca Trump sa o inventeze justifica venirea legistului in echipa de 15 casapi sauditi intrata – plecata in aceeasi zi ?
    Alt colonel , seful bandei , colonelul Motreb , il insoteste pe Ben Salman in deplasari .
    Inregistrare audio din consulat , data de turci – consulul – ” faceti asta afara , o sa-mi faceti probleme ! ” – o voce : ” taci ! daca vrei sa fii in viata in Arabia ” .
    Saracutii cu ” Davosul desertului ” bociti de unul de pe acest blog , cateva sute de printi sauditi , cei ce exporta ideologia wahabbita din care se inspira ucigasii djihadisti din Siria si Bataclan si Nisa …

  8. Cine inventeaza comploturi impotriva lui Ben Salman – m-am uitat mai jos , unul dintre agentii rusi prezenti pe blog … toata lumea conspira impotriva micutilor dictatori si criminali , responsabili de asasinate in strainatate ( Berëzovski , Litvinienko , Kashoggi ) , razboaie cu zeci de mii de victime civile ( Yemen , Donbass ) , coruptie la nivelul relatiilor internationale ( contracte de 110 miliarde de dolari pentru armament american ca sa-l cumparam pe Trump sau videouri cu prostituate la Moscova si ajutarea lui Le Pen si Trump cu fonduri cand erau in dificultate )

  9. Am stiut cat este de perverseste omul acesta, dar sa-si vanda tara si neamul nu m-a dus mintea sa gandesc pana acolo! Este diavolul coborat pe pamant. Eu nu l-am votat niciodata, strabunicii si bunicii mei spuneau ca omul insemnat este mesagerul Diavolului! Au fost prea blanzi, este Diavolul in persoana!

  10. […] „Al treilea, cu privire la companiile naționale (fostele regii autonome), după cum s-a convenit cu Banca Mondială, am oferit pentru privatizare la sfârșitul lui 1999 o cotă minoritară de capital al PETROM (35%). Totuși, această strategie a eșuat în atragerea vreunui interes serios. Vom analiza motivele care au condus la eșuarea acestei strategii, împreună cu Banca Mondială și vom deschide o licitație pentru privatizarea PACHETULUI DE CONTROL al PETROM anul acesta”, scrie Adrian Năstase pe blogul său. […]

  11. Domnule Nastase , actiunile si faradelegile facute de Basescu le-a simtit fiecare roman pe pielea sa. Cind era primarul Bucurestiului a retrocedat pe legea 10 la foc automat . Minciunile cu ” aici sunt banii dumneavoastra” au fost uitate de oamenii de rea credinta , dar oamenii de buna credinta nu le uita. Ceea ce publicati dumneavoastra are doua valente ; una , reprezinta o dovada iar cealalta readuce si mentine in atentie ceea ce era evident .Cu stima

  12. Statul ilegal Kosovo: O armata “nationala” ilegala

    Tot ceea ce s-a putut incalca in materie de drept international si de act final de la Helsinki (1975), s-a incalcat in Kosovo, care este un stat ilegal, nascut mort, cu forcepsul militar american. Acest mic teritoriu balcanic, fara iesire la mare, fost leagan al poporului sarb, si-a declarat in mod unilateral independenta fata de Belgrad, in urma cu zece ani. Declaratia de “independenta” a survenit dupa ce SUA, sub steag NATO, a bombardat Serbia in 1999, una dintre cele mai brutale si samavolnice agresiuni ale unipolarismului american. Pe aceasta lista a faradelegii si rusinii internationale, SUA au adaugat ororile razboaielor din Orientul Mijlociu.

    Din cele 193 de state membre ale ONU, doar 110 ţări au recunoscut independenta Kosovo. Intre acestea, se numara si 23 de state din cele 28 membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a provinciei Kosovo. Ilegalitatii statutului de “stat independent”, sustinute de SUA, i se adauga o noua tentativa de ilegalitate, de creare a unei armate “nationale”. Parlamentul din Kosovo a aprobat joi crearea unei armate naţionale, deşi minoritatea sârbă a denuntat ilegalitatea acestui demers. Un al doilea vot va avea loc în zilele următoare.

    In trecut, parlamentarii minoritari sarbi au blocat o astfel de măsură, cu argumentul legitim ca înfiinţarea unei armate naţionale necesită o schimbare a Constituţiei. De aceasta data, guvernul kosovar a trecut peste argumentul de legitimitate, promovand trei legi care au fost votate, in urma cu o zi, de parlamentul de la Pristina.

    Noile legi modifică mandatul Forţei de Securitate din Kosovo (KSF), care va deveni o armată naţională cu 5.000 de militari activi şi 3.000 de rezervişti, situatie care, susţine guvernul kosovar, nu ar necesita modificarea Constituţiei. Pana acum, KSF cuprinde 2.500 de militari, echipati cu armament uşor şi pregătiti de NATO, pentru misiuni privind gestionarea situaţiilor de criză, protecţia civilă şi aprovizionarea.

    Al doilea demers unilateral, de “armata nationala kosovara”, este in mod evident coroborat si sustinut cu si de eforturile diplomatice unilaterale ale SUA la ONU, cat si pe alte planuri. În scrisoarea de demisie, înaintată secretarului general al ONU, Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, a facut un apel către statele membre ale organizației mondiale să pună capăt misiunii din Kosovo, UNMIK, sustinand că aceasta și-a depășit scopul de mult timp. Rolul misiunii UNMIK a fost minor, de la declararea independenței Kosovo, în 2008. Între timp, UE a preluat rolul de supervizor al justiției în Kosovo, printr-o misiune proprie, EULEX. Probabil, SUA se vor unic diriguitor in Kosovo, un teritoriu european, a carui „statalitate” discutabila a rezultat in urma unui razboi de agresiune. Se uita sau ignora lectii ale trecutului, cum ar fi de pilda cea a Berlinului, al carui statut militar si juridic a fost o garantie de securitate si pace.

    • #fragmentarium: ”Probabil, SUA se vor unic diriguitor in Kosovo, un teritoriu european, a carui „statalitate” discutabila a rezultat in urma unui razboi de agresiune.”

      Sigur, gospodin, ”probabil” imperialismul american.
      În legătură cu Kososvo, despre care unii vorbesc cu aer doct și cu mult patos, dar fiind, se pare, total în afara problemei, câteva lămuriri.

      De la început, trebuie spus că războiul din Kosovo a fost ilegal neavând autorizarea ONU și călcând suveranitatea națională a unui stat.
      În momentul în care s-a pus problema intervenției în Serbia, Statele Unite au ezitat să se alăture alianței vest-europene.

      Deși Henry Kissinger, de exemplu, a atenționat că ”abandonarea abruptă a conceptului de suveranitate națională riscă scăparea de sub control pe plan mondial a oricărei noțiuni de ordine”, replica europeană a fost că ”Sfârșitul Războiului Rece a produs un set de valori în Europa și aceste valori comune susțin intervențiile în contextul european, atât moral cât și practic.”

      Pentru a determina Administrația Clinton să se alăture războiului din Kososvo din 1999, europenii au introdus un nou concept, acela al ”ordinii europene” bazate pe istoria specifică a Europei și a ”valorilor care trebuie să decurgă din această istorie”.
      Fără discuție că mulți din Administrația americană au considerat că un asemenea precedent poate fi util pe viitor enunțând principiul: ”Multilateral dacă-i posibil, unilateral dacă-i necesar”.

      Joschka Fisher, șeful partidului verzilor din Germania, de exemplu, a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai promovării războiului, pornind de la curentul împărtășit în toate cercurile europene că există legitimitatea morală a prevenirii unui alt genocid pe continent, chiar dacă nu s-a obținut autorizarea ONU. De altfel în acest cor al legitimității morale au cânta și Tony Blair sau Dominique de Villepin, acesta din urmă opunându-se apoi războiului din Irak la fel ca și nemții.

      ”Memoria comună europeană a holocaustului și a dislocării populației din cauza naționalismului (extrem) justifică intervenția armată” a devenit ideea care stă la baza ”ordinii europene”, prin care însăși ”suveranitatea națională” nu mai poate fi luată în considerare.

      Și, ca o notă strict personală, această idee stă, în opinia mea, și la baza UE, care-și arogă dreptul de a interveni, nu numai armat, pentru stabilirea noii ”ordini europene”.

      Deci, abia la insistențele Europei vestice, America s-a alăturat întervenției din Kosovo, dar a considerat și consideră că problema Kosovo este o problemă europeană.

      Ar fi bine ca cei care sunt pe dinafara, să pună mâna pe o carte pentru a se mai instrui, nu numai să deschidă plicurile cu instrucțiuni pentru diseminarea propagandei fanteziste anti-americane.

  13. O REUNIUNE INFORMALĂ CARE ERA CÂT PE CE SĂ-I STRICE VACANȚA LUI KLAUS

    Deși era în Italia, el ar fi mers, măi, la Bruxelles la „întâlnirea informală” a Consiliului European având ca subiect BREXIT-ul… că într-acolo și plecase, de fapt. Dar, nu mai știe sigur din ce cauză, s-a gândit s-o ia către Bruxelles prin Napoli… unde – fatalitatea dracului ! – l-a cutremurat gândul că nici el, nici doamna Carmen n-au văzut Pompeiul! Și era la numai doi pași, acolo …aproape… că așa spune, de fapt, și expresia : „Vedi Napoli e poi muori”, nu „Vedi REUNIUNEA INFORMALĂ e poi muori”!

    S-a uitat lung la Carmen- îmbrăcată de Pompei, clar, nu de BREXIT!…a scotocit prin bagaj – a găsit imediat acolo pantalonii lui ăi albi, de Florida…de Tenerife… daʹ pantalonii sobri, de REUNIUNEA INFORMALĂ, ioc! Nu erau…În schimb era, frumos pliat, tricoul lui bleumarin, de excursie în munți, și a mai găsit și espadrilele din pielicică de căprioară … nu tu cămașa bleu, de BREXIT și nici pantofii ăia oribili, de SUMMIT, care-l strâng îngrozitor !

    Deci, cetățeni, nu el, ci DESTINUL a decis! Și-apoi, ce să spună el acolo, despre BREXIT… că el n-are nici o părere despre chestia asta… A! pe când la Pompei a stat , s-a uimit, a învățat lucruri, s-a pozat în ținută sport… păi, când îi pozează , oficial, la Bruxelles, numai cravata lui albastră și nasoală se vede- că e și cel mai înalt și n-are cum să se-ascundă…

    Altfel , a fost mișto în Italia… antreprenorilor români stabiliți acolo le-a băgat textul ăla tare al lui, de rezistență: „… Vă invit să-i antrenați în acest demers și pe partenerii dumneavoastră italieni și să deveniți astfel, ca să mă exprim așa, veritabili «AMBASADORI de afaceri» ai României”.

    De e spun că-i textul lui de rezistență? Păi, pentru că tot metafora cu ambasadorii a folosit-o și pe 9 martie 2016, la Ierusalim ( la întâlnirea cu comunitatea de români de acolo) :

    „…O comunitate cum sunteți dumneavoastră, mare, puternică și apreciată, așa da, AMBASADORI pentru România ȘI VĂ MULȚUMESC!”

    …dar și pe 22 martie 2016, la Istanbul :

    ”…dacă ne reîntoarcem privirea spre chestiunile noastre foarte apropiate între România și Turcia, dumneavoastră sunteți AMBASADORII noștri ȘI VĂ MULȚUMESC!”

    …și, de fapt, a folosit-o peste tot, la întâlnirile cu diaspora…

    Dar știți de ce anume o iubește cu atâta pasiune? pentru că, asemenea zguduitoarei creații științifice: „DE CE E ÎNTUNERIC NOAPTEA? ” metafora cu „ambasadorii” ÎI APARȚINE ! Dovedind astfel că poți avea un suflet de poet chiar dacă știi numai 26 de cuvinte în limba română, plus trei expresii uzuale și un proverb de largă circulație!

    P.S. Și l-ar închipui cineva pe domnul Adrian Năstase. premier al României, făcând așa ceva? Asta, ca să știm cum stăm… și să avem dimensiunea involuției.

    • Din autoerotismul intelectual al lui KWJ ,nu puteau emana mai multe cuvinte ci doar câteva flatulații anemice. In rest la LUPANAR cu ei , aleargă tare după Nr.10.

  14. Si jigodia asta de Basescu e bine mersi ! Mai da si lectii de morala dupa ce toata viata lui numa’ a furat , a mintit , a turnat , a tras pe sfoara , s-a razbunat , a pus piedici , si-a tradat tara , a facut politie politica si probabil a ordonat si crime asemeni printului saudit .
    Cred ca Basau se califica de drept ca una din cele mai TRISTE si mai ODIOASE figuri din toata istoria Romaniei !!!

    Ce ma deranjeaza cel mai mult e ca cei din PSD nu se ating deloc de acest ticalos de Basescu desi au toate instrumentele necesare sa-l caute la ticalosii . Se leaga de oricine – de nuntasi , de fotografi , de buticari , de manelisti , etc. – dar de zdreamta asta de Basescu nu se ating deloc si pare ca chiar il protejeaza . Iar comisia aia a lui Manda a facut un KKT …

    Sper sa iese cat mai repede de la pandaimos dl. Bercea Mondialu ‘ – Sefu banilor si impreuna cu copiii lui Televizor , Ambasador si Izaura sa puna punct protectiei oferite de licurici si de procurori .

    Pana atunci , RESPECT maxim eroului Adrian Zglobiu , cel care l-a scuipat in gura ( cu sange din maseaua cariata ! ) pe ticalosul de Basescu

  15. Citez:
    „În prezent se folosește doctrina marelui licurici în ceea ce privește ”asasinarea”, satanizarea conducătorilor. Un asasinat ca la Dallas face multă mizerie și produce un martir, au tras concluzia păpușarii.Ia să-i băgăm noi pe cei care conduc, oriunde, deci și în România, la pușcărie! Este democratic și îi facem zombi, morți-vii, îi scotem în afara ringului politic. De exemplu, Adrian Năstase. Tare individ, amarnic, la contre! Cum se purta cu otrepele din România se purta și cu cei de afară. Îi călca în picioare! România nu poate să fie condusă de oameni capabili, tari și care nu pot fi convinși de orice și care, când au timp, se ocupă și de interesele României! Așa că i s-a făcut o campanie de presă fulminantă, a costat ceva, i s-au înscenat niște termopane, toată presa era plină și a fost băgat la pușcărie. Adio și-un praz verde…”
    https://evz.ro/horoscop-confiscarea-simbolurilor.html?v=347635&page=1

  16. Cineva abereaza defaimator despre „autocratia” din Est. Nu au importanta numele, ci ideile. De fapt, din sintagma „auto-cratie”, pe care o incrimineaza, a omis o alta unitate ligvistica, pe cea de „natiune”. Auto-cratia din Est este in realitate auto-natio-cratie. In Est, adica, ca nicaieri in Vest, natiunile se auto-guverneaza, prin reprezentantii legali, alesi in mod democratic, pe perioade determinate. Fara bagatori de seama din afara sau impunatori de legi straine, sub minciuna politico-coloniala de „stat de drept”. In care legile sunt vointa poporului, exprimata in parlament, nu de cea a unui ambasador, cu slabe cunostinte juridice, dar tare in gura si in speculatii. Deci, autonatiocratia este de salutat, de laudat si de raspandit pe tot globul. Autonatiocratia este deja o realitate consolidata in Rusia, China si celelalte tari pomenite malitios de amicul nostru, lustruitor sarguincios al unei false „corectitudini politice”. Tarile islamice, din Orientul Mijlociu, sunt intr-o stare incipienta, dar pe curs crescator, de autonatiocratie. Ceea ce a fost la consulatul saudit din Turcia a fost o punere in aplicare a unei sentinte de condamnare la moarte a unui abjurator si tradator. Se stie, pentru tradare si inhaitare cu dusmanul exista o singura pedeapsa. A fost cel mai probabil efectul unei sentinte emise printr-o fatwa islamica, de un tribunal islamic, de care regele si printul mostenitor nu au stiut, iar dupa ce au aflat au trebuit sa se conformeze. Ce a fost in Afganistan, este de asemenea un fapt graitor pentru lichidarea liderilor colaborationistilor si a liderilor ocupantilor. Este un punct de rascruce, de intoarcere a armelor, si de unitate etnica si religioasa, in curs de a deveni exemplara si atotstapanitoare.

    • PS/NB: Iuda a avut cel putin acel bun simt de ultima instanta al remuscarii si al constientizarii nimicniciei celor treizeci de arginti, primiti ca plata pentru tradare. De aceea K. a avut parte de „masa mobila” a celor „7 minute”, care va baga groaza in toti tradatorii.

  17. Când vor plăti criminalii ăștea , ai României ? De ce nu se sesizeaza cei responsabili ? Pot fi acuzati de protejarea criminalilor financiari! Au băgat oameni nevinovați la puscarie ,le-au inventat fapte , pentru a se acoperi adevarati hoti si criminali ,precum Basescu,Maior,Coldea ,Isarescu .Blejnar,Berceanu,Videanu , etc.

Lasă un răspuns