Salonul de carte de la Slobozia

Mâine, voi participa la Salonul de carte de la Slobozia, unde voi prezenta volumul lui Nicolae Titulescu despre „Politica externă a României”. La acest eveniment, va veni si doamna Georgeta Filitti, care va prezenta lucrarea „Basarabia noastră”.

Nu vreau sa uit să mentionez că ieri am dezvelit, la Ambasada Federatiei Ruse, busturile lui Titulescu si Litvinov, cei care, in 1934, au restabilit relatiile diplomatice intre cele două tari. Manifestarea a avut loc in contextul sarbătoririi a 140 de ani de la stabilirea relatiilor diălomatice intre România si Rusia. Bustul lui Titulescu, realizat de sculptorul Doru Drăgusin, a fost donat de Fundatia noastră.

 

_DSC6658

 

21 de gânduri despre “Salonul de carte de la Slobozia

  1. Felicitari ! Sunteti mereu inaintea Ministerului de Externe si Presedintiei cu vreo 10 pasi …
    De fapt , aia imi dau impresia ca stau pe loc amortiti de prostie , frica sau lipsa de viziune !

    P.S. Sunt placut surprins de turneul d-nei Dancila in Turcia si Dubai . Chiar imi place prestatia dansei . Si ma bucur cand vad ongheurile 🙂 si propaganda ca sufera in chinuri .

  2. Pentru cineva care zicea că cea mai mare pensie din Europa (10.000 de euro, pare-mi-se) e cea a unui român:
    „Pensioni d’oro” italiene sunt cuprinse între 30.000 și 91.000 de euro. Guvernanții nu știu cum să facă să le mai micșoreze. Sursa: Rai Uno.

  3. Daca-mi aduc bine aminte, din primele mele studii in sistem organizat de relatii internationale. Titulescu si Litvinov au fost angrenati intr-un demers comun de definire a agresiunii, care a fost foarte aproape de a fi oficializat de Liga Natiunilor. Din pacate, doi ani mai tarziu, marele nostru diplomat a fost scos brutal de la sefia diplomatiei Romaniei monarhice, iar apoi, peste cinci ani, incepea agresiunea hitlerista impotriva rusilor. Poate ca daca definitia titulescian- litvinova a agresiunii ar fi fost adoptata de LN, razboiul ar fi avut o alta amploare, submondiala, o alta durata si un alt sfarsit. Dar, Titulescu a fost o piedica in calea razboiului, care trebuia inlaturata, iar relatia de fratietate intru credinta romano-rusa trebuia rupta. Acum, relatiile politico-diplomatice dintre Romania si Rusia, desi formal subzista, sunt la cel mai de jos nivel, ca si cand ar fi fost dezactivate. Pierderile sun imense si pentru ambele parti. Este nevoie de un imput puternic de activare, consolidare si dezvoltare intensificata, pentru securitatea extinsa din zona Marii Negre si pentru libertatea economiei de piata.

      • Va multumesc de precizare, care, recunosc, imi disparuse din minte. Pe de alta parte, privind la FET si la actiunile ei, constat cu satisfactie ca politica externa si diplomatia pacii promovate de Nicolae Titulescu au un demn continuator. Deocamdata, la nivel academic, de societate civila si cultura politica, dar care sunt si cei mai puternici vectori de modelare a politicii externe a unui stat. Nutresc nadejdea ca intr-un viitor cat mai apropiat politica externa a Romaniei, aflata in managementul strategic al Institutiei Prezidentiale (MAE avand un rol tactic si operativ), isi va trage radacinile din expertiza adaptata si imbogatita a continuatorilor ilustrului Nicolae Titulescu.

  4. Daca se poate sa va „aplecati ” si sa comentati stadiul discutiilor privind relatiile bilaterale cu Rusia si o analiza a mandatului de negociere si momentul in care suntem in prezent privind negocierilor cu partea rusa in retrocedarea tezaurului si a tuturor obiectelor trimise spre pastrare catre Rusia.
    Deasemenea daca aveti vreme si puteti sa „desenati” o imagine a ceea ce inseamna politica externa a Romaniei analizind ca ex. mutarea ambasadei de la TelAviv si cum partenerul Rusia ar interpreta aceasta mutare a ambasadei Romaniei. Cu respect.

  5. Simona Halep se retrage de la turneul de la Moscova, exact cand trebuia sa joace in turul doi. Organizatorii o acuza ca de la inceput scopul Simonei a fost sa participe, dar sa nu joace efectiv, doar pentru a o bloca pe Wozniaki.
    Parerea mea despre acesta asazisa sportiva, cocotata nemeritat pe prima pozitie in clasamentul WTA, prin aranjamente si calcule meschine, nu urmare a valorii confirmate, o cunoasteti, asa ca nu mai adaug acum altceva.

  6. Cu toata dragostea, atat cat a ramas din ea, dupa numararea merelor si perelor autohtone (ca intrun cunoscut cantec rusesc!) constat ca li s-a dat rusilor inca un prilej pentru a ne numara diviziile. O fi bine, Natiune?

  7. Am citit parti din interviul dlui Kuzmin re. 140 ani de relatii diplomatice Romania – Rusia, si, daca textele de pe Hotnews nu sunt „scoase din context”, as vrea sa fac citeva comentarii.

    1. Afirmatiile domnului Kuzmin sunt pline de …”mici scapari” si „inconsecvente”. De exemplu, dinsul afirma ca: „România a „devenit un furnizor de insecuritate și de destabilizare în această regiune, din cauza rachetelor de la Deveselu”.

    Daca cineva a fost si a ramas un „factor de destabilizare”, cu mult inaintea Romaniei, acel stat este Rusia. Rusia a creat „razboaiele inghetate”, in Transnistria, in Osetia si alte locuri placute pentru ei, pentru vederea frumoasa la mare. Cu razboiul nedeclarat impotriva Ucrainei si cu ocuparea ilegala a Crimeei, Rusia a confirmat ca politica lor „stabilizatoare” se refera la faptul ca Imperiul Rus pe rit nou se intinde oriunde sunt rusi in vecinatatea Rusiei, si unde Rusia declara ca ei sunt in pericol.

    Poate ca rachetele de la Deveselu pot fi transformate, nu contest, insa rachetele si armatele rusesti ameninta lumea Occidentala, si mai ales Estul si Centrul Europei, inclusiv Romania de mult mai multe secole, asa ca avem experienta necesara sa recunoastem „diplomatia” ascunsa din limbajul dlui Kuzmin.

    Dl. Kuzmin afirma ca: „„Apropo, în Rusia nu există nici o retorică anti-română … Din păcate, în România, încercările de a explica logica poziției noastre sunt percepute ca amenințări și acest lucru nu este adecvat….În domeniul dialogului politic, relațiile sunt destul de modeste. În acest sens, încercăm să urnim această diplomație blocată în punctul mort. Din păcate, acest lucru nu este încă foarte reușit și, de regulă, nu este din vina Federației Ruse. Nu vom aprofunda subiectul”, a spus Kuzmin,

    Nu intru totul exact. Exista ultra-nationalisti si in Rusia si in Romania. Istoria indelungata cu vecinul agresiv de la Est ne-a invatat sa fim precauti in ce priveste politicile lor declarate ca fiind „pro”.

    „Nu este vina Rusiei”. „Nu vom apofunda subiectul”. Declaratie tipica, de sus, a vocii celui ce reprezinta un stat totalitar-autoritarist-militarist. Cred ca nu merita un raspuns.

    Inteleg ca dl Kuzmin a gasit deschidere spre dialog la Fundatia Titulescu. Ma tem pentru dinsul ca in final discutiile vor trebui „aprofundate” en detail fie la Fundatia Titulescu, fie la MAE fie la Presedentie. Romania are citeva dosare „strategice” nerezolvate cu Rusia, si acestea necesita rezolvare. Altfel, vorbim eufemistic/diplomatic fara mare folos.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22761227-ambasadorul-rus-valeri-kuzmin-rom-nia-devenit-furnizor-destabilizare-din-cauza-rachetelor-deveselu-domeniul-dialogului-politic-rela-iile-sunt-destul-modeste-dar-nu-din-vina-rusiei.htm

  8. Kuzmin .
    Un personaj tulburat , perturbat .
    El e diplomatul care a trimis guvernului Ciolos 100 de euro pentru comedia coldista cu ” Brancusi e si al meu ” din 2016 .
    Tot el e diplomatul care a avalizat publicarea pe site-ul Ambasadei Ruse a unor monstruozitati gen ” Bucurestiul a ocupat Basarabia si si azi moldovenii isi amintesc cu oroare de acea perioada ” ?! ( care moldoveni traitori adulti , zbierand sub biciul romanesc in 1938 sau 1925 sunt in viata in 2017 , anul opusului lui Kuzmin ? ) .
    Sa trecem la lucruri serioase – loteria dementa a Justitiei romane .
    Vorbeam ieri de cei 45 de km din 230 angajati in constructii pentru care s-ar putea semna contracte , scapati miraculos de contestatii si de ghearele Justitiei – azi avem o stire relativ buna , avem inca 17 din cei 50 ai autostrazii de centura Sud unde CAB respinge contestatia impotriva constructorului turc – numai ca aceeasi Justitie tembela accepta contestatia lui Aktor ( cum care Aktor ? care nu lucreaza mai nimic pe portiunea lor de autostrada Aiud – Alba Iulia de 2 ani si care taraganeaza intrarea A3 in Bucuresti de 7 ani ) impotriva excelentului constructor bacaoan UMB , obligand la alta licitatie ?!
    Ufff !

  9. La referendum s-au prezentat circa 3,5 milioane de crestini , pentru a vota in favoarea articolului redefinit referitor la familie din Constitutia Romaniei.

    Raportand numarul de prezenti la cvorumul „real” al cetatenilor romani cu drept de vot , in mod concret , pragul de 30% pare a fi fost indeplinit.

    Pe de alta parte sondajele de opinie realizate de domnul Pieleanu il dau pe Ciolosh , fost ministru performant al Guvernului Romaniei (poate cel mai performant) , si sustinator al drepturilor minoritatilor sexuale ( avand in vedre declaratiile anterioare referendumului ) , ca fiind un viitor presedinte al Romaniei la anul.

    Avand in vedere comportamentul Bisericii Ortodoxe vis-a-vis de politica din ultima vreme , ne reamintim cu placere de poza de grup a d-lui Trojan Vasescu de prin 2007 , precum si noile poze ale domnului KWI ( care nu este un crestin ortodocs din cate stiu ) ralizate in Italia recent , si avand in vedere si traditia din perioada regala a Romaniei , cand unii prelati erau senatori , cred ca ar fi o idee foarte buna reintoarcerea la radacini.Asta mai ales de Centenar.

    Mai exact se impune ( 3,5 milioane de romani sunt alaturi ) ca Biserica Ortodoxa din Romania sa propuna un candidat la presedintie la anul.Este o necesitate pentru unitatea poporului roman.
    Un popor ce isi recunoaste caracterul crestin nu poate fi (inca) condus de un liberal pur sange cum este domnul Ciolosh , un om cu viziuni moderne , europene.

    In randurile Bisericii Ortodoxe din Romania exista oameni extraordinari care ar putea face fata cu brio acestei functii de presedinte .
    Ar fi si in afara oricarei banuieli de partizanat politic si ar beneficia si de incredere deplina din partea cetatenilor , spre deosebire de politicieni (cel putin asa rezulta din sondajele domnului Pieleanu referitoare la increderea in diverse institutii).

    • Ioda, o propunere interesanta, pe care o sustin. Daca laicitate inseamna in afara religiei si bisericii (1), iar societate civila are semnificatia de a fi in afara statului (2), mi se pare surprinzator sau tendentios ca se ignora, minimalizeaza sau omite apartenenta bisericii ortodoxe romane la societatea civila.

      Incluziunea BOR in societatea civila este o realitate incontestabila, dar si de preferat reintoarcerii acesteia in sanul statului, redevenind biserica/religie de stat (o posibilitate care nu poate fi definitiv exclusa). Din cate deja s-a conturat in acest an preelectoral, si probabil tendinta va fi si in anul electoral, criza partidelor traditionale, usor de extrapolat asupra a tot ce se numeste “partid”, se manifesta si ca o criza a candidatilor prezidentiali, propusi si/sau sustinuti de catre partidele politice.

      Din acest punct de vedere, propunerile de prezidentiabili ar putea foarte bine sa vina si din partea societatii civile, din partea celor mai semnificative componente ale acesteia, ori declaratii de sustinere a unor candidati propusi de partide. BOR ar avea toata legitimitatea si suportul marii majoritati sa propuna un candidat pentru alegerile prezidentiale din 2019 sau sa-si exprime sustinerea fata de unul dintre candidatii propusi de catre partidele politice.

      • PS/NB: Cred ca manipularea politica a invalidarii referendumului pentru familie va avea si un revers, o contra-reactie de tipul unui val electoral urias. Alte doua consecinte, deocamdata nevazute ca partea invizibila a aisbergului, isi vor face probabil simtite prezenta: boicotarii referendari si candidatii anti-sistem vor fi provocari electorale diametral opuse. 

    • Pe mine scade-ma din cele 3,5 milioane..
      A! Nu intelege gresit eu am votat DA din motive culturale, ce nu sunt doar (100%) derivate din crestinism sau alat religie abrahamica. Zic doar ca ptr mine crestinismul este doar o mostenrire culturala – pe care nu o neg.

  10. Cred ca dumneavoastră va preocupați cu adevarat pentru a promova România și reușitele conducătorilor și poporului roman in ansamblu comparativ cu ceea ce fac instituțiile/autoritățile publice, mai ales in aceste momente importante: 100 de ani de la Marea Unire. Cu respect

Lasă un răspuns