Civilizatia spectacolului (II)

Un fapt intr-adevar neobisnuit in societatea noastra – spune Llosa – e disparitia unui personaj care timp de secole a jucat un rol important in viata statului – intelectualul. In Grecia antica, in Roma, in timpul Renasterii sau al Iluminismului, al Romantismului, intelectualul era cel care ghida, cel care arata directia in care sa se orienteze Cetatea.

In zilele noastre, intelectualul a disparut din dezbaterile publice, cel putin din cele care conteaza. Unii mai semneaza manifeste, scrisori publice dar ele nu mai au influenta reala in societate. In civilizatia spectacolului, considera Llosa, intelectualul mai starneste interes doar daca e in pas cu moda si daca se transforma in bufon.

Explicatiile sunt legate si de complicitatea lor cu sistemele totalitare, sau din cauza oportunismului. In plus, in lumea in care traim, asistam la suprematia imaginilor asupra ideilor. De aceea audiovizualul, cinematografia, televiziunea, internetul au lasat in urma cartile.

Astfel, frivolitatea in cultura inseamna sa ai un set de valori rasturnat sau dezechilibrat, unde forma conteaza mai mult decat continutul, aparenta mai mult decat esenta iar gestul si provocarea tin loc de sentimente si de idei. In civilizatia spectacolului, spectatorii nu au memorie. Traiesc agatandu-se de stiri, de breaking news si inghit publicitate intre episoade ale unor seriale pe care le uita imediat.

Este clar, in opinia lui Llosa, ca a avut loc si o banalizare a sexului, erotismul disparand in umbra pornografiei. Nu exista, de aceea, o metoda mai eficace de a amuza si a distra publicul decat sa dai apa la moara celor mai josnice pasiuni ale muritorilor de rand. Printre ele, un loc de frunte il ocupa dezvaluirea intimitatii celuilalt, mai ales daca e vorba de o figura publica.

18 gânduri despre “Civilizatia spectacolului (II)

  1. ,,…intelectualul mai starneste interes doar daca e in pas cu moda si daca se transforma in bufon.”

    Foarte corect, avem in Romania un exemplu notabil: Gabriel Liiceanu. Distinsul intelectual a decis sa fie ,,in pas cu moda”, preluand si transformand in filosofie, ba chiar in teorie sociala, formula promovata de strada si stadioane la adresa PSD.
    Domnia spera ca astfel va evita riscul de a ,,se transforma in bufon”. Ramane la latitudinea colegilor sa aprecieze daca domnul Liiceanu a si reusit in nobilul sau demers de a contrazice axiomele normalitatii.

  2. Daca e vorba despre spctacol .. Sefu’ imi pare cu regret dar se pare ca ca veti fi distribuit in Rolul Godot din filmul „Austoatrada Coruptiei” :

    România A PIERDUT un MILIARD și jumătate de EURO. Unul dintre cele mai FIERBINȚI DOSARE a fost CLASAT
    După ani de zile de cercetări dosarul Bechtel a fost clasat. În contractul prin care statul statul român a plătit peste 1,4 miliarde de euro pentru 52 de km de șosea, procurorii nu au găsit niciun vinovat.

    Motivul pentru care statul român nu va primi niciun ban despăgubiri pentru contractul oneros cu firma Brechtel este acela că faptele penale, dacă au existat, s-au prescris.

    În 2003, statul român a plătit peste 1,4 miliarde de euro, însă americanii de la Bechtel au realizat doar 52 de km, iar autostrada nu s-a realizat nici până astăzi, nici după ce contractul a fost reziliat.

    Contractul cu Bechtel a fost asumat fără licitaţie, în anul 2003, de guvernul condus de Adrian Năstase. Anexele şi prevederile sale concrete nu au fost prezentate în şedinţa Executivului. Mai mult, nu a existat un studiu de fezabilitate care să stea la baza acestui contract.

    În 2003 guvernul PSD a emis mai multe acte normative prin care a pregătit intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2004, a contractului de proiectare şi construire a Autostrăzii Transilvania de către firma americană Bechtel, în asociere cu partenerul lor de tradiţie, cu care mai construise şi alte autostrăzi, compania turcească Enka.

    Evz azi vineri, 12 octombrie 2018

    Si desi ca si Godot nu veti parea personal … veti avea pa=te de mulct .. cuvantul ala de l-ati cenzurat …..

    C’est la vie toujours parchivă …..

    Cum o sa observe poimaine unii care au votat cu TB . P:ardon cum ar tgrebui sa observe insa nu mai tin minte ca l-au votta ptr ca a promis ca nu se face …

  3. Ceea ce spune Jorge…Llosa si subliniati Dumneavoastra cu amaraciune,cu mirare vedem si noi(nu avem condeiul Dv,claritatea ideilor…).
    Intr o zi ,poate ne spuneti cum ganditi ca ar putea interveni o schimbare in bine.
    Cred ca ,dupa 1990,cu fiecare an ,multi dintre cei reponsabili de soarta acestui neam au devenit tot mai indiferenti,mai putin responsabili.Astfel,aproape totul a fost lasat la voia intamplarii.
    Posibil ca multi dintre acestia erau adeptii ideii ca”Daca un lucru nu se rezolva de la sine,inseamna ca nu a fost just”(am citat un primar din acum vreo 15 ani)

  4. Interesul si posibilitatea unor grupuri oculte de a crea turbioane ale placerilor in care sa fie atrase simturile oamenilor, pentru a le obtura rationalitatea si a le decupla analiza diacronica si sincronica de la cauzele celor ce li s-au intamplat sau li se intampla, lor si altora, in scopul de a-i domina si exploata cu usurinta, au existat dintotdeauna. Probabil ca Sodoma si Gomora au fost asemenea locuri ale placerilor care duc la pierzanie, ai caror autori nu putem decat sa-i banuim. Astazi insa, unirea puterii cu banii, tehnologia, media si globalizarea au facut ca totul sa se intample la cea mai mare scara posibila, instantaneu si cu efecte pandemice, prin care putreziciunea cuprinde rapid intregul. Este inspaimantator. Ceva trebuie facut. Toti trebuie sa fim solidari impotriva raului totalitar, adica global, in care nu mai avem intimitate sau optiuni libere, aspiratii, planuri, visuri, in care ni se planifica zi de zi, subliminal sau prin agenda setting, tot ce facem, si nici macar nu ne dam seama de acest lucru, ca suntem manipulati, ca input-urile care ni se transmit politic si mediatic se adreseaza acelei mici zone R din creierul uman, a primitivitatii si agresivitatii, pentru a-i schimba sensul, dinspre regresie, prin educatie si cultura, spre progresie, pentru a ne stimula instincte primitive si agresivitatea. Si tot la fel ne transforma in sclavi ai simturilor si placerilor. Devenim o gloata sau o turma a unui stapan, la dispozitia celui care are cei mai multi bani. Sursa “valorilor” si ierarhiei au devenit banii. Banii blestemati. A trai doar aici si acum este o viata foarte asemanatoare animalelor. Lupta, hrana si sexul, specifice junglei, incep sa ne fie si noua specifice, din ce in ce mai mult. Cineva parca s-ar fi instalat in varful verticalei evolutiei speciilor si ne impinge in jos, tot mai in jos. De sub tirania lui “acum” si “aici”, in care doar clipa, momentul, prezentul conteaza, doar cand privesti un ecran sau tastezi ori apesi pe un buton, nu se poate scapa decat prin educatie staruitoare, in familie, societate, la locul de munca sau in alte locuri publice, dar pentru asta e nevoie de intelectuali, de oameni de cultura, de lideri lucizi si vizionari, buni analisti ai trecutului si prezentului, dar si buni corectori si programatori ai viitorului. Fiind robii prezentului, dispare gandirea critica, regresiva sau proiectiva, despre trecut sau viitor. Pentru turma sunt folosite drogurile, introduse deja in unele tari occidentale, si homosexualitatea, pentru a-i prosti, manipula si domina dupa dorinta.

    • Comparativ, ia sa ne uitam cu atentie la premierul canadian Justin Trudeau, la ce familie heterosexuala fericita si implinita are, ce sotie frumoasa si ce copii reusiti, agitarea gay-ului e pentru prosti si prozeliti ai indobitocirii, la fel “fumatul ierbii”, cum facea si Obama, pentru a-i incuraja sa se autonarcotizeze, sa fie sclavii drogurilor si prostitutiei fara gen. La fel sa facem si cu fostul vicepresedinte american Joe Biden, care ne certa deunazi pe legea referendumului pentru familie, la ce viata normala a avut si are, cu familie normala, cu copii naturali, nu adoptati, fara patimi morbide, consumptive, cum sunt drogurile, sau cu homosexualitate, toate aceste degradari sunt pentru low society…

  5. Atacurile cibernetice anonime, in cautarea unui autor: Londra anunta ca ar putea stinge lumina la Moscova. O provocare condamnabila, care expune aliatii din NATO si securitatea internationala

    Dupa cateva atacuri cibernetice anonime, la nivel global, care au provocat daune si ingrijorari internationale, Lumea se tot intreba cine ar avea o asemenea capacitate si ce interese ar motiva-o. S-au dat unele raspunsuri, dar ele nu sunt credibile, prin prisma potentialului disponibil si a tintelor multipolare. Autorii potentiali sugerati sau direct si fara probe acuzati, nu intrunesc cumulativ cele doua conditii. Fie nu au potentialul cibernetic necesar, fie nu au interesul sa obstructioneze ordinea multipolara, ci dimpotriva.

    Din laudarosenie sau pentru intimidare, un anunt venit dinspre Londra deschide o pista neasteptata. Ziarul Sunday Times a scris, citând surse la nivel înalt din domeniul securității, că britanicii au testat capabilități ce ar cauza pene de curent majore, inclusiv la Kremlin, dacă Rusia intră în Estonia, intervine în Libia sau atacă trupe ale Regatului Unit. ”De aceea (războiul) cibernetic este atât de important; poți intra în ofensivă și stinge luminile în Moscova pentru a le transmite că nu fac ce trebuie”, a spus una dintre surse.

    Informatia scursa in presa britanica este condamnabila, prin conotatiile sale politice provocatoare, cu tinte numite cu subiect si predicat, emanand din sfera oficiala. Oricum a-i da-o, ea este tendentioasa si unilaterala. Ar mai fi fost de inteles, daca ar fi fost o reactie la o situatie de amenintare nominala. Desi nici atunci. Intrarea in logica spiralei si escaladarii nu este inteleapta. Este pentru toti perdanta. Ministrul adjunct de externe Oleg Syromolotov a reacționat explicativ si preventiv, avertizand ca, la posibilele atacuri cibernetice pe care Londra le-ar lua în considerare, Moscova va avea o riposta severa si legitima. ”Marea Britanie a fost inamicul Rusiei de la Ivan cel Groaznic și până acum. Dacă fac asemenea declarații, probabil că vor încerca, dar noi ne vom apăra și răspunsul va fi destul de sever”, a declarat Syromolotov. “Probabilitatea”de a „incerca” a britanicilor, evocata de oficialul rus, este o groapa de suspiciuni in care, in mod paradoxal, liderii britanici tarasc Londra in mod ilogic si gratuit.

  6. Fragmentarium
    ,,Lupta, hrana si sexul, specifice junglei, incep sa ne fie si noua specifice, din ce in ce mai mult.”

    Nope, stimate coleg. Noi, dimpotriva, ne indepartam de legile naturale specifice junglei (un areal doar aparent haotic) , in care speciile traiesc liber, uneori in armonie, alteori se confrunta pentru hrana si supravietuire, dar totul se petrece cu scopul continuitatii in spatii naturale ale biosferei care functioneaza in acord cu legile echilibrului universal.
    De aceea in jungla nu exista sex IN SINE, practicat pentru placere pura, la limita si in intersectie cu perversiunea, ci imperechere cu finalitatea reproducerii si pereptuarii.
    Omul devine, pe zi ce trece, sclav in toate mediile, real, virtual, sau chiar in interiorul propriei gandiri. Trebuie sa admit ca papusarii sunt diabolic de inteligenti si lucreaza in conformitate cu un program extrem de sofisticat menit sa ne transforme in receptori docili de stimuli senzoriali. In timp, cand se va ajunge la saturatie, cred ca instinctele omenesti se vor toci, uza si epuiza, iar omul va deveni robotul biologic perfect.

  7. Internetul , retelele de socializare , batalia pentru rating a televiziunilor si noile tehnologii au permis marii mase de idioti sa aiba o tribuna permanenta de exprimare si sa-si dea cu parerea in orice domeniu diluand si acoperind practic. vocea intelectualilor autentici .

    Iar Social media marketingul , digital marketingul , SEO si accesul tot mai facil la device-uri performante au permis ca informatiile sa ajunga foarte usor in telefonul sau computerul fiecarui om .

    Iar daca mai luam in calcul ca internetul , media si retelele sociale sunt controlate de grupuri oculte de putere sau servicii de spionaj care au tot interesul sa promoveze imbecili , sa speculeze pornirile primare ale oamenilor sau sa manipuleze mase , cred ca avem un tablou relativ complet a ceea ce se intampla astazi .

  8. Fragmentarium

    Garnitura de politicieni britanici aflata la putere, este cea mai slaba din istoria Imperiului Britanic. Acesti politicieni pigmei nu exprima pareri proprii, ei sa afla in solda ,,statului paralel” american, inca suficient de puternic, care incearca prin ,,sperietoarea ruseasca” sa-i aduca pe democrati, din nou, la putere (incepand cu alegerile apropiate din toamna).
    Evident ca varful de lance al acestui ,,stat paralel” este FBI, dar si o parte a mediei corporatiste, care a cancerizat informatia, face parte din acest supra-stat.

  9. Despre democratizarea până la frivolitate a culturii vreau să amintesc că, în realitate, sfertodocți există de multă vreme alături de cei sunt semidocți. Adică crește mereu numărul celor pe care oamenii cu adevărat instruiți îi tratează cu multă codescendență. J.A.Komenski (Comenius) a observat, încă din sec.XVII, că „Sunt luați drept învățați și posesorii unei biblioteci frumoase”. Mai recent, se știe că Emil Cioran a refuzat initația președintelui Franței de a dejuna împreună. Și parcă nu numai o invitație a fost refuzată.
    Sigur că există o evoluție – în zilele noastre se întâmplă să apară o conjunctură în care unul are posibilitatea să ofere altuia o editură și, automat, ambii devin „boieri ai minții”! Dar se trădează singuri – unul a închirat Ateneul pentru a modera dialoguri cu doi laureați ai Premiului Nobel, iar celălalt s-a manifestat ca un bufon și, imediat, a fost pus la punct de autenticii intelectuali invitați.
    Pentru pasajul: „In zilele noastre, intelectualul a disparut din dezbaterile publice, cel putin din cele care conteaza. Unii mai semneaza manifeste, scrisori publice dar ele nu mai au influenta reala in societate.”, vreau să reamintesc de Octavian Andronic (cel ce a transformat Informația Bucureștiului în LIBERTATEA, chiar în primele ore ale Revoluției), care, în 1997, la moartea Prințesei Diana, a explicat, într-o emisiune televizată în direct, în prezența celebrului fotograf cunoscut sub numele Fane Jeg, cum s-a tabloitizat presa, folosindu-se experiența vânzătorilor de droguri. Adică traseul: „i-a trage și tu un fum din țigarea asta”, apoi „uite termină tu chiștocul ăsta”, urmat de „hai că-ți dau o țigară”, ca până la urmă să se ajungă la dependență, a fost preluat în presă prin mici bârfe publicate ocazional, urmate de rubrici cu subiecte deochiate, până la transformarea întregului ziar în furnizor de informații, mai mult sau mai puțin corecte, despre intimități ale unor neicanimeni ce toacă niște bani nemunciți de ei. Exemplul cel mai bun fiind chiar evoluția ziarului Libertatea, după ce a fost cumpărat de un Trust de Presă din străinătate!
    Am mai întrebat și am să repet întrebarea: OARE DE CE NU SE APUCĂ NIMENI CA, FOLOSIND ACELAȘI MECANISM, SĂ GENEREZE MODELE PENTRU TRASEE POZITIVE ALE SOCIETĂȚII UMANE?!
    Sigur că se poate trasa un traseu care să conducă la dezvoltarea societății umane și nu la degradarea persoanelor și personalităților, inclusiv folosindu-se mijloacele spectacolului de divertisment, căci divertisment nu presupune numai subcultură, dar NU SE DOREȘTE!
    Și iarăși ajungem la tot mai actuala luptă pentru păstrarea/degradarea speciei umane.
    Personal am senzația că, după ce teoria lui Malthus ( cel care considera că sărăcia, bolile, epidemiile și războaiele sunt factori pozitivi pentru omenire, dat fiind că asigură echilibrul între numărul populației și cantitatea mijloacelor de subzistență.) afost practic anulată cu ajutorul chimicalelor și după ce relocarea în Univers a cam eșuat căci nu se știe câte generații mor și se nasc până se ajunge la corpul ceresc cu admosferă cvasi similară Terrei, se speră că molima LGBT va ajuta mai mult scopului propus de Malthus!!!
    Dar, repet, se distruge cultura și civilizația europeană, însă nu-s șanse în Asia și mă bucură cum pun problema australienii.
    Domnule Adrian Năstase, mărturisesc că așteptam cu mult interes această parte a doua, pentru a observa oboșnuitul mesaj încifrat într-o fotografie/desen/ hartă/reproducere/etc.
    Mă poziționez în peisajul audiovizualului, scos în prim plan de acest articol și mă declar surprins că NU ați mai folost genericul ci post genericul! Însăși această translatare nu o percep pozitiv, pentru că a dispărut gustul picant al francheții. Ce nu-mi place, la modul în care am decelat eu mesajul înctiptat, este că posibilitatea scurtării cât de cât a unui drum întortochiat este identică cu posibilitatea întoarcerii la punctul de plecare, care este, practic, exact la fel de întortochiat.
    Scuze, n-am fost capabil să scurtez mai mult postarea.

  10. Intelectualul ce pare să fi dispărut, după o carieră de milenii…

    Eu unul nu ridic pe soclu acea categorie.

    Iar din Llosa as cita mai prudent.
    Căci și el se află om.

    PS
    Destui își vor aduce aminte cu tandrețe de Las Fierbinți, oripilați totodată de ce-o fi in voga la 2040 ori 2060.

    La chestiune, Fierbinții mi se par a fi un rău mai mic, decît Mugur Mihăescu și compania.

Lasă un răspuns