Vă invit la Fundatie, la vernisajul unei expozitii de desene Pascin, pe care le voi dona Comunei Cornu

Fundația Europeană Titulescu organizează miercuri, 10 octombrie 2018, începând cu ora 16:00, vernisajul expoziției de grafică Jules Pascin, deschisă în perioada 10 – 19 octombrie, la sediul Fundației, din Șoseaua Kiseleff, nr. 47.

Jules Pascin a fost un pictor francez expresionist născut în Bulgaria, însă cu numeroase conexiuni în țara noastră. Cunoscut sub pseudonimul „Prințul de Montparnasse”, Pascin a pictat într-o manieră asemănătoare fauvismului sau cubismului și a realizat numeroase ilustrații de carte. În prezent, o parte din lucrările sale se găsesc în colecțiile Muzeului Metropolitan de Artă din New York, ale Muzeului Luvru din Paris sau ale Institutului de Artă din Chicago.

În cadrul expoziției, vor fi prezentate publicului 129 desene, gravuri și litografii realizate de Jules Pascin, precum și 28 de albume ce cuprind operele sale. Adrian Năstase, proprietarul acestor lucrări, urmează să le doneze, după închiderea expoziției, Muzeului comunei Cornu.

Vernisaj: Miercuri, 10 octombrie 2018, orele 16:00
Durata expoziție: 11 octombrie – 19 octombrie
Program: De luni până vineri – 9:00 – 17:00
Sâmbătă și duminică – 10:00 – 14:00

Evenimentul este organizat cu sprijinul BIOFARM S.A. și FARMEXIM S.A. și va avea loc la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff, nr. 47, sector 1, București.

Vă așteptăm!

37 de gânduri despre “Vă invit la Fundatie, la vernisajul unei expozitii de desene Pascin, pe care le voi dona Comunei Cornu

  1. Sunt onorata sa particip ca invitat. Va multumesc si, va rog sa-mi spuneti daca imi pot permite sa anunt cateva persoane, dintre prietenii mei, care ar fi interesate sa participe.

  2. @ Elena Neagoe spune:

    octombrie 8, 2018 la 8:40 am

    Initial si eu am gandit ca si dumneavoastra : ca organizarea acestui referendum a fost nepotrivita , Insa , dupa tot ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani si dupa reactiile demente ale unor indivizi sau partide ( Rezistenti , ONG-uri , USR , PMP , PNL , etc. ) cred ca romanii si-au cam dat seama ce calendar au acestia din urma si interesele cui le servesc .
    In ciuda acestei infrangeri de la referendum , cred ca marii pierzatori vor fi cei pe care I-am enumerat mai sus deoarece romanilor le va fi teama sa-i impinga la putere .
    Acest referendum a fost si un fel de capcana pentru cei enumerati mai sus , ca lumea sa-i vada cum se mai dau inca o data in stamba …

    • E ruşinos şi că unii se împerechează aiurea,, în fond sunt nişte bieţi bolnavi, dar e şi mai ruşinos că alţii, scârbiţi de astfel de apucături, nici măcar nu s-au străduit să vină la vot pentru a-şi exprima dezgustul !
      https://youtu.be/hVQLr3NCPIA

      • Ce tampenie!!!!

        Si unii parinti o sa riste sa aibe mari surprize ….. (iar re[peovestesc un caz. tanar, ma rog stia ca este „baiat”, nu a reusit sa intre la universitate. A ajuns la o unitate de tancuri unde a avut o, sa zicem asa, revelatie .. SI spre disperarea familiei sale a ajuns ofiter tanchist!)

  3. Geometrizarea figurilor, specifica artelor grafice si picturale denumite „cubism”, initial cu conotatie peiorativa, si violenta culorilor, proprie picturii formaliste a „fauvismului”, sunt doua stiluri puternic inrudite prin absenta perspectivei. Intre aceste coordonate artistice au fost incadrate si creatiile picturale si grafice ale lui Jules Pascin (Julius Mordecai Pincas). Pascin este o anagramare a numelui de familie Pincas, pe care tatal sau i-a interzis sa-l foloseasca pentru a-si semna caricaturile pentru revista satirica Simplicissimus, din Munchen, care avea ca tinte kaiserismul si militarismul prusace. O dominanta tematica a picturilor lui Pascin este nudul feminin, carnatia femeii, in chei pe care le-asi denumi defeminizante si desexualizante, aproape de dizgratios. Cred ca aplicarea stilului cubist la tema feminina nu a fost prea inspirata, asi spune ca stilul cubist, geometric a frustrat corpul feminin de ceea ce acesta are cel mai frumos, de gratia specifica. Sa fi venit oare acest filon carnal feminin din picturile lui Pascin din experientele sale sexuale adolescentine, in urma frecventarii bordelurilor de la acea vreme din Bucuresti, in care se mutase impreuna cu parintii, unde tatal sau, Marcus Pincas, isi deschisese o firma de cereale? Foarte probabil, avand in vedere amprentele puternice, uneori determinante, pe care copilaria le lasa asupra viitorului adult. Influenta picturala a violentei culorilor din fauvism poate fi recunoscuta si in mesajul pe care Pascin/Pincas l-a scris pe perete cu sange, inainte de a se sinucide prin taierea incheieturilor si spanzurarea sa, pe care l-a adresat amantei sale, Lucy Krohg. Desigur, pictura nu este o fotografie, dar ca orice arta ea trebuie sa starneasca emotie artistica, inaltare sufleteasca, valorizare umana. Nu prea simti nimic din aceste lucruri privind la cubismul feminin al lui Pascin. Ar putea fi si una din cauzele pentru care succesul pe care si l-a dorit l-a ocolit pe Pascin. Din frustrarile repetate, pe care a incercat sa si le inece in alcoolism si sex, nu a izvorat insa decat depresia, cu macabra sa finalitate. Cubismul, fauvismul, dadaismul etc. mi s-au parut ca niste tentative de deturnare de la marile scoli artistice, literare si culturare europene, cu mesaje coplesitoare umane. “Valorizarea” insignifiantului, nereprezentativului, subteranului este un semn de criza si/sau duce obligatoriu la criza. Este ca un drum cu sens unic. Personal, nu ma prosternez in fata etichetelor pe care altii scriu “mare artist”, “mare poet”, “mare psiholog”, “mare filosof” etc., pana nu ma conving singur, sa pot spune, prin propria-mi analiza, daca ceva este valoare authentica sau kitsch, ori, si mai rau, politica. Cand aceasta din urma patrunde, impreuna cu ideologia, in literatura, arta si cultura, produsul rezultat poate fi toxic si sucitor de cap, precum un drog.

  4. Opoziția susține că nu trebuia organizat referendumul.
    Ce ar fi făcut PNL-USR aflați la guvernare, cu inițiativa celor 3 milioane, de revizuire? N-ar fi organizat referendumul? Dacă nu, ar fi fost asta o încălcare a Consituției?

  5. România Proasta Europei Centrale și de Est
    Luni seara românii au văzut pe olandezul Frans Timmermans, primvicepreședintele Comisiei Europene, confundînd o țară suverană, egală în drepturi cu toate celelalte membre ale Uniunii Europene, cu slujnica imigrantă care-i spală lui și nevestei wc-ul din vilă.

    Așa cum au văzut telespectatorii, Frans Timmermans a adoptat față de România o incredibilă postură de comisar al Moscovei trimis să bată cu pumnul în masă într-una din coloniile care erau țările din Est. Unele critici la adresa felului în care Coaliția majoritară din România administrează politica în domeniul Justiției pot părea sau chiar pot fi corecte. Nu acestea au stupefiat pe români, ci aroganța manifestată de funcționarul UE față de o țară membră a Uniunii Europene. Privindu-l în exercițiul de ciocoi cu mînecuțe românii vor fi găsit explicația la extinderea euroscepticismului pe continent. Birocrații de la Bruxelles au uitat că ei sînt acolo pentru a servi țările membre și nu pentru a fi serviți de acestea. Să vezi în tulburările din 10 august 2018 doar violențele jandarmilor împotriva oamenilor pașnici și să treci cu vederea violențele huliganice ale provocatorilor trimiși de Servicii în cadrul Operațiunii Mortul presupune, dacă excludem sciatica de păhărel de care suferă colegul de conducere, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, falsificarea cu tîlc a unei realități evidente.

    Ședința plenară a Parlamentului european a fost un spectacol al punerii României pe coji de nucă sub pretextul discutării statului de drept. E mai mult decît interesant cum s-a ajuns la discutarea statului de drept în Parlamentul european. Pe 17 august 2018, Grupul Verzilor din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o dezbatere în Parlamentul european despre ceea ce liderii Grupului au numit violențele forțelor de ordine împotriva demonstranților pașnici în 10 august 2018. Ca urmare a acestei cerințe, pe 13 septembrie 2018, Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE., a decis organizarea unei dezbateri în Parlamentul European în prima sesiune plenară din octombrie 2018, urmînd ca în partea a doua a lui octombrie să se adopte și o Rezoluție. Nu despre violențele din 10 august 2018, ci despre statul de drept! Cum s-a ajuns de la tulburări la statul de drept?

    Pe 12 septembrie 2018, Parlamentul european a discutat situația statului de drept în Ungaria. La finele dezbaterii, liderul Grupului PPE din Parlamentul european, Manfred Weber, poreclit și Pudelul lui Merkel, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să fie îngrijorată nu atît de situația din Ungaria, cît mai ales de cea din România. Așa a debutat ceea ce am putea numi Operațiunea România – proasta Europei Centrale și de Est. Operațiune prin care se vrea mutarea atenției de pe Ungaria și Polonia pe România. Dacă în Parlamentul european s-ar fi dezbătut violențele din 10 august 2018, România n-ar fi putut fi pusă pe coji de nucă. Prin mutarea dezbaterii de pe violențe pe situația statului de drept, România a putut fi plasată pe același plan cu Ungaria și Polonia.

    ac asta așa cum spun în chip neghiob liderii Coaliție majoritare de la București, pentru că nu cunosc realitățile de la noi sau pentru că sînt dezinformați de siniștrii lui Traian Băsescu – Monica Macovei, Cristian Preda, Sigfried Mureșan?

    Nici vorbă.

    Ștabii UE știu prea bine ce se întîmplă la noi.

    Ștabii de la UE nu se lasă influențați de umorile Monicăi Macovei. Sînt sigur că ei manifestă dispreț față de țiganii de români care vin cu pîra pe la ușile lor. Da, îi folosesc pentru a-și rezolva interesele dubioase în ce privește România. Ce Stăpîn ar proceda altfel? Ștabii UE acționează în cunoștință de cauză în cadrul Operațiunii pe care am putea-o numi Operațiunea România – proasta Europei Centrale și de Est. Despre această Operațiune declanșată în birourile de la Bruxelles, cu sprijinul neprecupețit al lui Klaus Iohannis și al Sistemului instituțiilor de forță de la noi, am mai scris. Am avertizat că nu e vorba doar de un accident de campanie electorală în vederea europarlamentarelor din 2019. E vorba și de tradiționala tratare a României ca Proasta Europei Centrale și de Est prin raportare la Ungaria, Cehia, Polonia, răsfățatele Occidentului. Dublul standard s-a manifestat în cazul României și în anii interbelici și în postdecembrism. Cine are memorie cît de cît își amintește umilințele la care a fost supusă România în primii ani postdecembriști. Și nu numai pentru că la putere era FSN-ul lui Ion Iliescu, ci și pentru că era România. În timp ce răzgîiatele Occidentului au făcut tot ce-au vrut în tranziție, României i s-a impus măsuri exagerate, cum ar fi brusca reformare a prețurilor, desființarea peste noapte a CAP-urilor, distrugerea Serviciilor secrete. Răzgîiatelor li s-au îngăduit toate șovăielile și rătăcirile tipice desprinderii de comunism. România, care pornise de la o situație mult mai grea decît răsfățatele, n-a beneficiat de nici o îngăduință. Și după venirea Dreptei la Guvernare în 1996 Occidentul ne-a tratat cu mai multă asprime decît a avut față de țările catolice. Să nu uităm că deși Traian Băsescu era considerat un președinte pe placul Occidentului cu toate strădaniile noastre, n-am intrat în Schengen, MCV a continuat să funcționeze, iar România a fost tratată mai departe ca o colonie.

    Cînd va scăpa România de postura de Proastă a Europei Centrale și de Est?

    Cînd va scăpa de năravul de a exporta țigănia politică internă.

    Ion Cristoiu | miercuri, 03 octombrie 2018

  6. felicitari! ce bine ar fi ca si altii sa mai si doneze cate ceva pt comunitate. imi amintesc de un interviu acasa la raposatul patriciu- povestea cum va dona toti grigorestii si luchienii statului roman.
    nu dau sugestii dar cred sincer ca poate mai bine de imbogatit patrimoniul unui muzeu deja „dotat” care este cat de cat in circuit touristic. imi amintesc aceeasi discutie cu un pictor (acum decedat) inainte ca acesta sa-si doneze colectia unui muzeu nou ce-i poarta numele.
    am experiente neplacute cu mici muzee pe care nu le viziteaza decat ff putini oameni, in afara grupurilor scolare. pe de alta parte si comunitatile mai mici merita …. nu stiu cum e mai bine.
    am fost relative recent la muz t aman si era un pustiu…poate muz colectiilor de arta era o solutie- sigur, daca acceptau donatia, ca s-a mai vazut si d-astea.
    oricum, jos palaria!

  7. Am spus odata ca ati fi fost un extraordinar Ministru al Culturii. Nu stiu de ce PSD nu va propune macar postul.

    Felicitari pentru lucrurile frumoase pe care le faceti, in permanenta cautare de a aduce oamenii impreuna in jurul unor valori perene! Asta da sens vietii, mai ales dupa o anumita virsta, dupa care nu prea te mai regasesti in „lumea noua”, asa cum spunea si dl Mircea Popescu.

  8. Mi s-a parut importanta declaratia domanei Corina Cretu, Comisar UE, care este foarte dezamagita de acest Guvern si de administratia din Romania, care parca lucreaza impotriva intereselor nationale de dezvoltare. Exista bani multi alocati de UE pentru proiecte de infrastructura, insa banii nu pot fi accesati pentru ca nu se depun proiectele. Conform doamnei Cretu, exista un singur proiect major cu finantare europeana azi, linia de metrou spre Otopeni. Ori asta e gravisim,si motiv de adio pentru acest Guvern incapabil sa accese fonduri si sa faca proiecte majore de infrastructura (nu ca celelalte dinainte ar fi facut mare brinza).

    Doamna Dancila poate comenta aceasta stare de fapt, si sa explice romanilor de ce nu se depun proiecte pentur dezvoltarea Romaniei, finantate cu bani europeni? Sau este un fel de revolta impotriva UE? Un pas spre Roexit, hotarit prin cercuri oculte? Si populatia ce spune?

    Faptul ca nici un guvern pina acum nu a reusit sa foloseasca eficient bani europeni, spre deosebire de tari ca Polonia si Ungaria, vorbesc tare despre incapacitatea Romaniei si a romanilor de a se dezvolta. Sa spun mai mult? Spun! Nu romanii din diaspora va pun bete in roate!

    • Ați aflat și cum o pleznește cristoiu?
      Deși cred c-ar fi fost normal, N-AM OBSERVAT NICI O PUNERE LA PUNCT A OPORTUNISTULUI!

  9. Multe discuţii vor avea loc pe rezultatele referendumului! Se vor învinui reciproc partidele şi membrii din rândul aceluiaşi partid. Ei nu au înţeles cel mai imporatant lucru, şi anume, că au greşit felul în care au promovat această campanie. Au pedalat pe familie, nu pe căsătorie şi au stârnit temeri, pentru cei care au crezut că familiile lor monoparentale sau acelea constituite prin concubinaj nu vor mai fi considerate familii şi îşi vor pierde drepturile. Au vorbit de familia tradiţională, de morala religioasă etc. dar nu au arătat ce înseamnă căsătoria, că aceasta este doar o uniune legal constituită,între două persoane de sex opus (conform legilor româneşti), nu e o instituţie, o formă de organizare socială realizată prin căsătorie sau concubinaj ori prin legături de sânge , cum este familia. De asemenea, trebuia explicat faptul că prevederea constituţională este greşit formulată, pentru că soţii sunt rezultatul căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie, nu că se realizează căsătoria între doi soţi. Părerea mea este că doar o parte din cei care nu au ieşit la vot au avut temeri şi nu au înţeles diferenţa dintre familie şi căsătorie, pe când ceilalţi nu au votat, pentru că nu au vrut, nu le pasă şi pentru că nu se respectă, deoarece nu-şi exercită un drept. Cât despre cei care afirmă că au dreptul să nu voteze, eu îi sfătuiesc să caute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în drepturile înscrise în toate constituţiile lumi şi nu-l va găsi, pentru că nu este un drept, ci o atitudine, prin care nu-şi asumă nicio responsabilitate.

    • Mda si apoi Sefu se intreaba de ce n-are ursu coada…

      Scuzele mele ins ala noi … la noi preddomina o gandire tzoparlaneasca f careia arta si mecenatul sunt prosteli de oameni extrem de bogati .. wsi daca mai esti/ai fpots si mebru a unuio partdo socialist .. ala esti!

  10. Un gest exceptional .
    PS – Corina Cretu nu mai suporta fuga de raspundere si indolenta autoritatilor romane :
    ” am reusit in mandatul meu sa acord finantare unor proiecte terminate cu ani inainte , pentru care Romania a facut credite la BEI si BERD – autostrada Cernavoda – Constanta , Arad – Timisoara , Bucuresti – Ploiesti , degrevand bugetul romanesc de DOUA MILIARDE DE EURO .
    Spun de luni de zile ca nu avem proiecte noi pentru finantare din Romania pe domeniul in care Romania este cel mai vulnerabila – al infrastructurii de transport .
    Guvernul Romaniei s-a angajat sub propria semnatura sa trimita pana in DECEMBRIE 2017 documentatia pentru metroul 2 , linia Berceni – suntem la un an mai tarziu si nimic nu a fost trimis .
    Insist si repet sa trimita documentatia podului de la Braila , a drumului expres Craiova – Pitesti , a centurii Bucuresti , pentru ca este un mare risc sa pierdem mari ocazii de finantare ” .
    Plumb ? Sova ? Dancila ? Cine isi asuma raspunderea pentru aceasta inactivitate scandaloasa si antinationala ?
    Corina Cretu pleaca in iunie – iulie 2019 si in locul ei vom avea un Werther sau un Sorensen care nu vor da , cu pretexte exotice , o centima drumului expres Craiova Pitesti , nici podului de la Braila !

  11. MIC ESEU DESPRE MANIPULARE ȘI URĂ

    MOTTO: „…Dacă eu, în momentul în care merg în străinătate, sînt conceput, sînt privit ca un neisprăvit, ca un corupt, cum pot eu să particip la lucrurile astea? Nu pricepeţi? Păi, nu se poate, iertați-mă, dar iar mă enervez.”( Adrian Năstase, premier, 2002)
    ……………………………………………………………………………………….
    De câte ori trebuie un cetățean oarecare să molfăie între gingii, netulburat, același scenariu pentru a-și da seama, în sfârșit, că e ceva în neregulă cu gustul ăla mereu la fel de rânced?

    Mai întâi a fost „criminalul ” de Ion Iliescu… apoi a fost „arogantul și coruptul” de Adrian Năstase… apoi a fost „prostănacul” de Mircea Geoană… apoi a fost „mincinosul și ticălosul” de Victor Ponta ( bine, aici n-aș insista, că timpul ne-a arătat cam ce fel de fes poartă dânsul, dar, la vremea când îl cocoșau micuții sub puzderie de PUIE MONTA aplicați pe scăfârlie, nu aveam încă o privire de ansamblu asupra personajului)… acum este „hoțul și penalul de Liviu Dragnea” . Fiecare a avut, la rândul lui, rolul categoric, de necontestat, de INAMIC PUBLIC NR. 1… dar ce îi leagă? Aparent, nimic. Educația , pasiunile , cultura, discursul…toate sunt net diferite la acești oameni … și-atunci, care e, totuși, trăsătura lor comună, cea pentru care au fost cei mai detestați oameni din România, huliți și călcați în picioare, tăvăliți prin praf ca niște șnițele vieneze prin pesmet, dați prin mașina de tocat cu sită mică, urâți ca o mie de Hitleri și de Stalini la un loc ? Păi, faptul că au fost președinții unui partid, întâmplător al celui mai mare partid din România .

    Presa n-a contenit să ni-i prezinte pe toți ca pe niște nenorociți, minimalizând orice virtute a lor și lăbărțând în editoriale nesfârșite orice defect…

    Așa s-a întâmplat. Convingerea mea este că acesta a fost rezultatul unui handicap major, înnăbușit, al presei care înainte de 1990 nu putea să se atingă de falnicii conducători nici cu buricelul degetului mic iar apoi a simțit nevoia să-și ia revanșa și să lovească cu palma desfăcută – nu contează cum! N-ar fi nici o problemă, presa trebuie să fie critică… dar trebuie să fie critică în așa fel încât rezultatul intransigenței sale să aibă un rol benefic pentru societate. Dacă rezultatul intransigenței este însă această isterie generalizată, acestă ură bolnavă, căreia nimic , nici o urmă de rațiune, nu poate să-i stea în cale și care a sporit de la an la an, situându-se cu germenii infecției în 1990, dar având parte de o frumoasă coacere a furunculului din 2004 încoace, de arată acum ca o gogoașă stând gata să pocnească, lustruită și rozaliu-gălbioară în vârf, de mai mare dragul! dacă DOAR acesta este rezultatul, pentru că de îndreptat , nu s-a îndreptat nimic printr-o metodă atât de brutală, atunci calea e profund greșită!

    Dar dincolo de erorile presei, totuși : cum arată un cetățean cu o gândire atât de rudimentară încât să poată accepta că TOATE RELELE ROMÂNIEI provin de la un SINGUR OM și că, dacă acela va merge la pușcărie el va mai avea și alte beneficii în afara satisfacției joase, mizere, a celui care se bucură de necazul altuia ?

    Trăim în atmosfera asta insuportabilă, în care până și aerul expirat se aprinde ca gazul metan, și arde totul în jur , lăsând un deșert atomic acolo unde până mai ieri erau alți oameni, de niște ani buni .

    Și iată că încă nu am pierit ca popor . Căci ura e singura fiară care se hrănește și se îngrașă devorându-se pe ea însăși.

    • Ala care zici ca ar fi un cetățean cu o gândire atât de rudimentară are in destule cazuri o diploma universitara, pa si o lecturaq de Palton Pestera si cietaza in prostie de la Arendt la Zarahustra ..
      Unii chiar au cetit pre Eliade si cadn ii acuz de gandire magica ma intreaba nedumeriti „ce e aia magica?”

  12. Ioda spune:
    OCTOMBRIE 8, 2018 LA 7:33 PM

    Domnule coleg, de aceasta data, spre deosebire de alte comentarii, mi-ai dat, acum, senzatia unei incoerente determinate de absenta unei osaturi principiale si logice, sau, ca navighezi fara busola prin ceata apelor involburate ale triunghiului Bermudelor. Mai ai foarte putin pana la momentul … pierderii/disparitiei ireversibile.
    Sa o luam metodic, ca la facultate:
    1. Romania NU mai este stat indivizibil, avand in vedere ca si-a instrainat o buna, poate cea mai buna parte din terenurile sale agricole si nu numai – fie si daca ne gandim ca societati straine au acces discretionar la padurile noastre si, in curand, la rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra (in conditii destul de neclare ce par impuse din afara, prin presiunile unor factori politici externi, care, culmea obrazniciei, ne dau noua lectii de anticoruptie si anti-trafic de influenta);
    2. Romania NU mai este stat unitar, daca ne raportam la adversitatea – neegalata in istorie – romano-romana;
    3. Suveranitate ? Sa fim seriosi. Romania este obligata prin propriile asumari iresponsabile de a transpune in legislatia nationala directive, norme si legi elaborate in afara Romaniei, chiar daca unele tind sa incalce legile naturii si pe cele ale firescului, sau regulile nescrise de comportament si interrelationare umana cristalizate timp de generatii, adica exact suportul comunitar bazat pe coerenta si unitate care pot sa faca dintr-un spatiu geografic un stat national, unitar si indivizibil. Se doreste, de fapt, sa se sparga unitatea romanilor prin mecanismele diabiolice ale unei fortate si false diversitati cu finalitate programata catre un nou egalitarism de tip marxist.
    Sa ne gandim, referitor la Legile Justitiei, la insistenta unor…romani de a pune mai presus indicatiile pretioase ale Comisiei de la Venetia decat prevederile Constitutiei Romaniei si deciziile Curtii Constitutionale.
    Amestecul tolerat, dar in afara cadrului normativ stabilit prin tratatele internationale, al ambasadorilor asaziselor ,,tari prietene si aliate”, a deveni deja un fapt banal, cotidian, care nu mai deranjeaza o masa critica de romani laicizati, dimpotriva, ne inchinam la Inaltele Porti mai ceva decat la icoanele din biserici.
    Iata, foarte recent, exemplul oferit de ambasadorul Olandei, care, speculand pe marginea invalidarii Referendumului, s-a bagat in seama, cu o insolenta fara seaman, cerandu-ne sa acordam imediat drepturi comunitatii gay din Romania. Apropo, se evita cu mare grija sa ni se spuna cam cati homosexuali autodeclarati se afla in Romania (ca si orice alta tara de altfel) in acest moment. Conteaza, probabil, sa fie cel putin doi. (Z)
    …In fine, am ajuns si la Biserica…domnule Ioda, admit ca si d-ta, ca orice alt om, poseda o anume doza de credinta, in stare latenta, in genere autoreprimata, dar care razbeste la suprafata in momentele critice, sau limita, ale vietii umane. Cine ar fi spus ca cei de la Colectiv sunt falsi atei, dupa ce mii de lumanari au fost aprinse in memoria unor victime inocente (in sensul de ,,inconstiente”) ? Se intampla asta din simplul motiv ca sufletul omului este creat din lumina si cauta in permanenta lumina pentru a putea sa-si gaseasca linistea si echilibrul.
    Domnule, nu te supara, dar a spune ca preotii nu s-au implicat, sau ca bisericile sunt inchise, reprezinta un afront pentru cei care se considera crestini ortodocsi (deci si pentru mine), care denota ca te-ai indepartat de biserica, presupunand ca ai fost vreodata in proximitatea ,,campului sau gravitational”.
    Ioda, preotii nu fac campanii pe strazi, ei si-au facut datoria IN BISERICA, mai ales dupa slujbele Sfintei Liturghii duminicale, iar cei care au fost acolo stiu cu cat patos, credinta si argumente petinente si-au facut preotii datoria fata de credinta neamului.
    In realitate, SINGURA institutie care a facut campanie PRO, a fost Institutia Bisericii Ortodoxe Romane. Sistematic, argumentat si in deplin acord cu invataturile parintilor credintei noastre.
    Unii vor spune ca ei nu au auzit. Este si normal, daca acestia stau doar cu nasurile in feis-buci, spatiu virtual acaparat, o spun metaforic, de diavol, in loc sa mearga , macar o data pe saptamana, in lacasurile sfinte, fie si doar la momentul predicii parohului. Mai mult, mesajul bisericesc este bruiat permanent de televiziunile de stiri, care focalizeaza doar pe cazurile punctuale ale unor oameni in sutane care se abat de la drumul drept, sau pe aglomeratiile de la Sfanta Paraschiva s/sau Manastirea Nicula, uitand ca acolo vin parinti si bunici care se roaga ore in sir pentru sanatatea familiilor indurand pentru asta frigul, ploaia si , de multe ori, foamea sau setea.
    Totusi exista Trinitas TV, sau Radio TV, sau Radio Doxologia, unde s-a explicat in fiecare zi de ce sa ne prezentam la Referendum si cum sa votam. Era suficienta o simpla apasare pe telecomanda, domnule Ioda, o simpla apasare….toate acestea pot/puteau fi usor accesate, fie in grilele furnizorilor de programe prin cablu, fie pe Youtube. Nu mai vorbesc de excelentele emisiuni culturale, sau legate de sanatatea omului, la care sunt invitati mari specialisti in domeniu.
    ..Dar cum spuneam, poporul roman, intr-o semnificativa majoritate, si-a diluat credinta, daca nu cumva si-au pierdut-o de-a dreptul ratacind acum pe coclaurile si prin meandrele labirintice ale desertaciunii.

    Romania pare a fi fost cucerita fara razboi, pas cu pas, dupa ,,fezandarea” mentalului colectiv si inocularea sentimentului de indoiala, prin substitutie culturala programatica.
    Mai poate reveni Romania la normalitatea unui stat cu adevarat suveran, unitar si indivizibil ? Poate, printr-o minune divina, sperand ca rabdarea Domnului nu s-a epuizat deja.

  13. Oscar Wilde

    Articolul din Constitutie care trebuia reformulat se refera la definitia Familiei. Pentru cine a avut urechi sa auda, s-a specificat deseori ca cei aflati in diverse cazuri particulare nu-si vor pierde drepturile reglementate prin legile in vigoare. Chiar si dreptul de sedere in Romania al unui partener homosexual strain .
    Nu poti sa scrii explicit in Constitutie, ca regula de baza, decat ca familia este definita prin casatoria intre doua persoane de sex opus.
    Doar din reavointa, lehamite sau adversitate politica nu s-a votat, nu din teama. Sa nu uitam si intensele campanii de boicotare, intretinute de presa si anumiti politicieni, care ne-au tocat la cap ca Referendumul se face in primul rand pentru imaginea lui Liviu Dragnea. Si nu as spune ca nu exista un mic sambure de adevar in asta.

  14. Post-Referendum: Boicotul si nevalidarea, esecuri ale democratiei. Criza clasei politice traditionale

    Am simtit de la inceput ca ceva nu este in regula cu referendumul pentru familie. Sub avalansa indiciilor, simtul pericolului mi s-a contractat, in asteptare. Presentimentul nu m-a inselat. Neintrunirea cvorumului de validare a referendumului a avut loc! Ea a fost efectul unei operatiuni anticrestine si antiromanesti, care a fost indelung si bine planificata politic, cu si prin colaboratiune. Un referendum fara campanie politica si boicotat politic este un nonsens. A fost ca si cum organismul societal nu a avut cap. Totusi, capul politic al societatii romanesti a existat, dar el a fost afectat de un sindrom de personalitate dubla. El una a hotarat, in parlament – desfasurarea referendumului -, dar alta a facut pentru a pune in aplicare ce a legiferat – a boicotat referendumul si a interzis campania referendara. Tinta acestei batai de joc politice au fost romanii, care formal au fost convocati la vot, dar care, paradoxal, pe fond au fost descurajati sa se prezinte la urne. Cu toate acestea, rezultatul referendumului este departe de a fi tragedizat. Dimpotriva, plebiscitarii au dat o lectie usturatoare clasei politice. De altfel, insasi prezenta cuantificata la referendum, de 21,10%, fara campanie si cu boicot (fara drepturi la aparare si promovare) arata slabiciunea celor 8,90% care au lipsit pana la pragul de validare. Reacția Bisericii a exprimat cel mai adecvat realitatea post-referendum: A fost un succes nedeplin. Atitudinea românilor trebuie respectată şi analizată. Doua mari idei au prefatat si determinat absenteismul masiv, sub pragul de validare. Prima, ca cea mai mare parte a populatiei convocate la referendum a inteles caracterul total inutil al plebiscitului. In Romania crestina, casatoriile gay nu sunt permise constitutional si legislativ. Aceasta nepermisivitate a fost, este si va fi functionala, fara niciun impact al referendumului, indiferent de validare sau scor. Unii, mai putin informati juridic sau mai tendentiosi politic, au inceput sa speculeze ca nevalidarea ar fi o “”unda verde” pentru casatoriile si familiile gay. Nimic mai fals, Constitutia, Codul Civil si Codul Familiei nu permit in mod explicit decat casatoriile si familiile traditionale. O a doua idée sau cauza de esec a constat in faptul ca populatia a respins posibilitatea ca partidele politice, de la guvernare si din opozitie, sa-si regleze conturile intre ele prin intermediul unui referendum politic, care oricum nu urma sa produca nicun fel de efecte juridice. Esecul referendumului este de fapt esecul clasei politice “traditionale”, care a fost structurata dupa decembrie 1989. Cele doua mari partide traditionale, PSD si PNL, au iesit destul de botite din referendumul politic. Practic, ele au primit un avertisment preelectoral dur, care se va reflecta in scaderi semnificative in preferintele populatiei, la alegerile care vor urma. O noua clasa politica, sub forma unor noi partide, este deja formata si in ascensiune. Nu este nevoie decat de o proba electorala pentru a fi si confirmata. Unii influenceri, care de fapt sunt mereu aceiasi, pe platformele online si in platourile de televiziune, cat si unele ONG-uri, in mod evident cu consultanta si logistica sofisticate, poate si cu o finantare neindigena, au incercat sa acrediteze niste fantasmagorii politice, punand esecul referendumului in contul unor pretinse “alergii” la autoritate sau “apoteoze” resentimentare, doua dintre fortele care distrug orice coeziune si orice perspective, care, probabil, s-ar dori, ocult, reactivate. Adevarul mult mai simplu si mai autohton, deja afirmat in spatiul public de catre partide noi, este ca partidele vechi au incercat sa-si ascunda starea de criza, de partide consumate, prin confiscarea unor teme majore din societate.

    • Hmm….E o chestiune de timp pana cand indolenta ne-votantilor va fi ,,asplatita” din plin cu o lege privind parteneriatul civil. Iar de aici pana departe mai e doar un singur pas.
      A se lua act de propunerea legislativa post-plebiscit, culmea, a unui social democrat (sic!).
      Asa ca, domnule Fragmentarium, eu sunt mult mai pesimist si impacat cu situatia. Adica, cu faptul ca diavolul este mai tare si in Romania.

      • ZeV, impotriva diavolului se lupta cu credinta nestramutata in puterea invincibila a celor sfinte. In aceasta lupta, Papa a chemat in ajutor ingerii. Un slujitor al bisericii ortodoxe a declarat ca a venit timpul întoarcerii la metodele folosite de biserică în primele secole ale creștinismului – afurisirea, anathema si excomunicarea. Parerea mea este ca trebuie sa devenim o Tara Sfanta, dupa modelul Tarii Ierusalimului. Am remarcat de mult ca doar Crestinismul s-a indepartat sau a fost indepartat de cele sfinte. Spre deosebire de Iudaism si Islamism, care nu ies din litera cartilor sfinte. Imi amintesc ca fostul presedinte american George W. Bush a introdus, la Casa Alba, o ora de lectura saptamanala a Bibliei. Deci un inceput de revenire la cele sfinte ale Crestinismului a fost deja facut in SUA.

      • PS/NB: Apropos de referendumul pentru familie, o istorie amara care va face pesimist, sa nu uitam ca esecurile trecute sunt „motoare” de mobilizare pentru victoriile viitoare.

Lasă un răspuns