O biserică ortodoxă superbă, intra muros, la Cluj

Ziua de ieri, după lansarea Atlasului, am folosit-o pentru a vizita muzee si anticariate in Cluj. Astăzi, câteva cuvinte despre o biserică superbă din interiorul zidurilor cetătii.

Secole la rând, românii ortodocsi nu au avut voie să aibă biserica lor, intra muros, la Cluj. După eforturi indelungate, ei au reusit sa-si ridice, in fine, o biserică, „Schimbarea la fată”. Astfel, comunitatea ortodoxă din Cluj , cu sprijinul guvernelor succesive, incepand din 1999, a finalizat nu doar un proiect de credintă ci si unul de identitate. Mă bucur că biserica a putut fi ridicată „la rosu”, in perioada 2000-2004, si prin sprijinul financiar al guvernului pe care l-am condus si in care ministrul Ioan Rus a avut un rol determinant.

Dar ceea ce s-a intâmplat incepând cu 2004 a fost, cu adevărat, extraordinar. La inceput, Consiliul parohial i-a incredintat realizarea Iconostasului maestrului Silviu Oravitzan. Lucrarea este unicat, un basorelief din lemn de tei, poleit, sculptat, incizat, cu denivelări si scobiri. Ulterior, pentru realizarea mozaicului bisericii, a fost invitat să vină la Cluj, in 2004, părintele Marko Ivan Rupnik, autorul mozaicului din capela privată a Papei Ioan Paul al II-lea si care, prin Centrul Aletti, pe care il conduce la Roma, a realizat peste 70 de biserici si de capele din spatiul catolic in intreaga lume. De-a lungul a aproape 15 ani, acesta a realizat in Biserica din Cluj un munument de artă si un simbol de ecumenism intre Apus si Răsărit, un ecumenism bazat pe artă crestină. Am fost impresionat de frumusetea acestor mozaicuri, moderne si, in acelasi timp, luminate de trăsături bizantine.

Dacă aveti timp, cand ajungeti in Cluj, mai ales in anul Centenarului, merită să faceti o vizită in acest lăcas de cultură si de artă religioasă.

IMG_5586.jpg

IMG_5585.jpg

 

 

29 de gânduri despre “O biserică ortodoxă superbă, intra muros, la Cluj

  1. Multumim pentru informația prețioasă. Sănătate și toate cele bune familiei.

    Obțineți Outlook pentru Android

    ________________________________

  2. Dupa ce am vazut cat de putini romani mai cred in Dumnezeu, prin prezenta ridicol de mica de la referendum, chiar nu cred ca mai meritam nimic pe lumea asta, prosti am fost prostiti am ramas, suntem doar o adunatura de imbecili.
    Ne meritam soarta. Basescu a fost ales de doua ori, Ciolanis va fi la fel, si un prost si mai mare probabil ca va urma dupa. Sa nu ne mai facem iluzii, scapa cine poate, dracii sar in sus de bucurie … Daca nu credeati ca dracul exista, acum v-ati convins cum lucreaza, sminteste oamenii cu o usurinta fantastica.
    Romania nu mai exista, prostii au murit degeaba … halal tara, halal cetateni, … o adunatura de imbecili, unul mai prost ca altul. Fugiti cat mai departe de tara asta, daca vreti sa mai faceti ceva cu viata voastra, nu mai stati pe ganduri, aici nu mai e nimic de facut ! Tara USR, a LGBT si a lui Remus Cernea nu ma reprezinta ! Ati stat ca prostii … lenea a invins ratiunea !

  3. Da , romanii nu aveau dreptul la constructii in piatra in tara lor .
    Generalul austriac Bukow a intreprins chiar daramarea bisericilor romanesti din piatra in Transilvania .
    Cand vad ca azi sovini rasisti de joasa speta , ca Virgil – Zsolty se fac ca nu stiu , vin si te iau la intrebari cu ” n-aveti civilizatie , uite strainii ce viziteaza in Transilvania – ce au facut altii ” imi vine sa …

    • eu sper ca nu sunt sovin, iar argumentele se refera in genere la ce spune un om si nu la ce este omul respective.
      dvs aveti evident dreptate cu constructiile din piatra (a propos de intra muros)
      totusi doua observatii ar fi de facut
      – alte nationalitati din fostul imperiu austroungar puteau face constructii bine merci- cehi, slovaci, polonezi, croati, sloveni, italieni
      – in vechiul regat desi se putea construi bine merci, cu cateva exceptii (Bucovina, nordul olteniei) , nu prea s-a construit. o sa ziceti ca sunt sovin daca compar bucurestiul cu budapesta, asa incat aleg sa nu o fac.
      in afara rautatii mele, aveti alte argumente pentru aceste discrepante
      ps- in vremurile mai actuale, desi putem cladi in piatra si beton cat vrem, nu prea ne inghesuim…toto Bukow darama si autostrazile?

      • Ma abtin cu greu .
        Cozia sau Tismana sau Curtea de Arges nu exista , Zsoltyi , nu ?
        Superbele biserici bucurestene , ce sunt ?
        Husiul si Iasiul nu au minunate constructii din Evul Mediu , nu ?
        Nici Radautiul ?
        Agapia , Varatec ?
        Bukow si interdictia romanilor a existat , nu o spui , tu , un b.. rasist , ca nu au existat , chiar daca vii cu cehii si tirolezii , fii la subiect !

  4. @diasporean OCTOMBRIE 6, 2018 LA 10:54 PM
    Habar nu am cine ești, dar cu postarea aceasta m-am lămurit. Sincer, nu mă așteptam!
    Până la urmă ești la fel ca acel individ care, după realegerea lui băsescu, a venit în țară să ne spună că românii din America votează tradițional cu republicanii și, pe cale de consecință, au votat cu băsescu! Adică eu vreau la tine bine – t’uți mama mă-ti! Așa că vreau să punctez 2 aspecte.
    1. Locuri de muncă s-au pierdut pentru că UE are politica obligării să te forțeze să vrei aderarea, dar noi NU aveam datorii și trebuia să facem. Așa că, deși am fost primii ce ne-am manifestat dorința, nu s-a putut. În înțelegere cu americanii n-am fost admiși nici în NATO, cu ptimul val. Cu ajutor neprecupețit am fost scoși din joc prin privatizări forțate și falimentări programate. Citez la grămadă: COMTIM, TREPO, ARO, Iindustria Sârmei Cămpia Turzi, Industria farmaceutică (Antibiotice Iași salvată de Adrian Năstase), Sistemul Bancar (CEC-ul a fost salvat tot de Adrian Năstase), IMEB, Industria rulmenților, Fabrica de diamante artificiale, Combinatul de Apă Grea, etc. Sigur că a fost vina și a guvernelor, dar nu chiar toate.
    2. Nu sunt invitați și stimulați material să revină în țară numai medicii. Ai punctat de două ori această problemă, pe care NU a cunoști bine.

    • V-am zis că nu se va realiza cvorumul? Cred că da. Eu sunt printre oameni toatâ ziua. Mă gândesm că se vor prezenta cam 15-16%. Nu m-am înşelat prea mult.
      La Bucureşti şi prin birouri se trăieşte cu capul în nori. Să vedem ce legi au ăştia pregătite pe sib tejghea!
      Cred în continuare că banditul de Dragnea le-a făcut jocul strategilor globalişti. LGBT este un pretext, un INSTRUMENT, O CHEIE, nu motivul acestui regerendum. Divide et impera.

    • @serbvanfl: „Până la urmă ești la fel ca acel individ care, după realegerea lui băsescu, a venit în țară să ne spună că românii din America votează tradițional cu republicanii și, pe cale de consecință, au votat cu băsescu! Adică eu vreau la tine bine – t’uți mama mă-ti!”

      Nu stiu cu ce praf s-a dat prin Romania de va iesiti din pepeni asa de rapid, si ati devenit atit de intoleranti la dialog. Da, nu le mai stiu eu pe toate asa de bine ca tine, traitor in Romania, dar multumesc ca imi readuci aminte de dulcea si vesnica tara a mirlaniei si mediocritatii. Cu cine spui tu ca ma aseman? M-ai auzit tu ca injur pe cineva?

      Da, am vrut in UE si NATO, si aia mai puternici si-au luat partea mai mare din cozonac. S-au distrus sute de mii de locuri de munca odata cu inchiderea fortata a unor intreprinderi. De acord. S-au falimentat programatic o sumedenie de intreprinderi care ar fi putut rezista cu concursul guvernelor, dar au existat intere majore ca ele sa fie distruse. Si ce legatura are asta cu comentariul meu initial? Eu sunt de vina ca s-au pierdut locurile astea de munca?

      Asta una la mina.

      Doi, pe cine mai stimuleaza guvernul sa revina in afara de medici, ca faci o afirmatie, dar fara suport argumentativ. Sigur, in nemernicia mea de „diasporean” nici nu merit, ab initio.

      @All, va spun sincer ca se intunericeshte pe blogul acesta din pacate, cu toate eforturile domnului Nastase de a oferi niste repere luminoase. E multa ura si multa intoleranta in retorica multor colegi de blog. Am remarcat cum multi au plecat de aici pe parcursul anilor, oameni care aveau ce spune, chiar si atunci cind nu eram de acord cu ei tot timpul. Ata ete, unii vin si altii pleaca, altora li se pare ca stau dar pleaca, iar altora li se pare ca pleaca dar stau.

      • Sunteți vehement şi dumneavoastră. Nu vă contrazic niciodată deşi deseori gândesc taman invers, pentru că vă consider de bună credință şi nu vreau să mă cert. Numai că din țară lucrurile se văd altfel. Nu ştiu ce vârstă aveți, dar eu îi accept şi-i iubesc pe moşneguții ăştia aşa cum sunt, tocmai pentru că sunt toți de bună credință!

        De elementele instabile nu vorbesc, sunt… ca vântul de primăvară – schimbători şi degrabă vărsători de sânge. Mai sunt şi înfumurații care nu se pot abține de la a da lecții. Ei sunt în lumea lor, dar tot bine intenționați. Mai multă acceptare şi răbdare aş vrea să văd de la adunarea noastră.
        Desigur, oricine are voie să se exprime vehement şi cu efecte speciale, altfel ne-am plictisi de moarte! Căci în mersul lumii cărțile sunt făcute şi noi nu mai avem ce să facem, decât să pălăvrăgim şi să povestim ce-am mai citit, ce-am mai făcut, ce-am mai scris. Nu pe noi trebuie să vă supărați.

        P. S. @Năstase, îmi amintesc de pisică şi papagal!😃

      • una mica a propos de medici- prin marirea salariilor nu sunt stimulati sa se intoarca cei din strainatate pt ca ei nu au post, deci salariul mare nu ii afecteaza. ii afecteaza doar pe cei gata „insurubati” sau pe cale de insurubare.

      • @ diasporean, după ce eu ți-am spus că mă simnt înjurat, îți permiți chiar să mă insulți direct!?!
        Pe de altă parte – ai dreptate invitația Guvernului nu este suficient de cuprinzătoare. Se pare că accesul la venituri substanțiale nu este promis și pentru cei ce au dificultăți de percepție corectă a exprimărilor în limba română.

  5. @Radu Humor OCTOMBRIE 3, 2018 LA 7:38 PM
    Scuze, abia acum am abservat postarea dvs.
    fragmentariumpolitic, cel care a „provocat” replicile noastre, are dreptate pe fondul articolului, eu m-am referit strict la apartenența etnică: istro-romîn. Grup etnic despre care eu am învățat în Liceu (Școala Medie la vremea respectivă) în clasa a IX-a. Din alte postări ale lui fragmentariumpolitic nu se întrevedea posibilitatea ca dânsul să nu cunoască această realitate. Precizarea mea am postat-o știind că există indivizi ca cel ce a postat, chiar înaintea dvs.:
    Adrian B. OCTOMBRIE 2, 2018 LA 7:52 PM Tesla era roman exact cum au fost romani si Napoleon ( Nea %ula Ion ) , Beethoven ( Bietu’ Vana ) si Al Gore ( Gore din Alexandria ) .
    Sper nu-mi replicați că manualul de Limba Română, unde erau prezentate dialectele limbii noastre, era din vremea comuniștilor.
    Din câte îmi mai amintesc am citit, în altă sursă, că, despre istro-români, a scris, încă din sec.XIX, Ion Maiorescu, tatăl lui Titu Maiorescu.
    Strict despre Nicolae Teslea se poate afirma că era născut în Croația. Există și informația că H.Coandă ar fi afirmat că N.T. ar fi din Banatul Sârbesc, dar el era prea mic când N.T. s-a întâlnit cu G-ral. Coandă.

  6. O realizare pentru sufletul romanesc pe care dracii din inima lui traienica nu ar fi lasat-o niciodata sa se mateializeze.

    • Dl Nastase cred ca a sublimit cele doua etape- la rosu pana in 2004 si faza de mozaic dupa 2004. deci probabil „dracii lui traienica” au tras un puiut de somnic bine-meritat.

  7. Ce interesantă coincidență , Domnule Năstase . Chiar azi 7 octombrie 2018 , trecînd prin Cluj , am vizitat această superbă biserică împreună cu soția ( suntem din Oradea ) . Am fost și noi impresionați de ceea ce am văzut . Am remarcat și modul perfect în care construcția se încadrează în linia arhitectonică a zonei . Vă mulțumim Dvs. și distinsului domn Ioan Rus pentru ”cărămizile” puse în zidirea bisericii . Să aveți parte de sănătate și numai de bine .

  8. Referendum pentru familie

    «Şi Dumnezeu i-a binecuvântat zicând : Creşteţi şi înmulţiţi-vă şi umpleţi pământul şi supuneţi-l» (Geneza, 1, 28).

    Din cele mai vechi timpuri, căsătoria dintre un bărbat şi o femeie a avut drept scop perpetuarea speciei umane sub o formă instituţionalizată.

    Acesta a fost obiectivul referendumului vizând modificarea Constituţiei : nu drepturile anumitor persoane, ci apărarea instituţiei căsătoriei în sensul familiei tradiţionale, singura capabilă să ofere copiilor – chiar şi în condiţiile globalizării – o dezvoltare echilibrată spiritual. Dacă toţi am aparţine minorităţilor sexuale, viaţa s-ar stinge pe Pământ.

    Un mesaj care nu a fost transmis cu claritate electoratului : partidele politice s-au abţinut – sub presiune externă – de la orice campanie pro-referendum, atunci când nu l-au boicotat pe faţă. De aici, numărul redus al celor care au considerat că este de datoria şi în interesul lor să participe la referendum. Un asemenea procentaj scăzut, dar şi structura votanţilor – persoane animate de convingeri religioase, partizani ai coaliţiei de guvernare şi laici fără afiliere politică – dovedeşte totodată capacitatea electorală limitată a Bisericii, singura instituţie care a avut curajul să facă propagandă deschisă în favoarea referendumului.

    • Biserica a făcut propagandă deschisă?!?! Şi noi unde eram? Că au zis doi preoți ceva cu trei zile inainte şi capii bisericii s-au gândit să se prezinte a doua zi la vot? Să fim serioşi! Ei îşi pregătesc nu buzunarele, ci remorcile să strângă banii care se vor aduna la Cuvioasă începând de azi!
      Clericul din zilele noastre e fără har, fără perspective! Nu-şi îndeplineşte sarcinile pentru care statul LE PLĂTEŞTE SALARII! M-am lămurit cu ei.

    • deci- daca partidele nu „scot” oamenii, acestia nu „ies” singuri nici macar sa-si apere nevasta/ copiii.
      adica initiativele cetatenesti (ca in elvetia) nu au sorti de reusita decat daca sunt „imbratisate” de partide
      deci, in anul centenar, apare ideea ca suntem cumva mai gagauta?

  9. Îngrijorată, poate chiar speriată de eșecul referendumului. În opinia mea, consecințele vor fi devastatoare, A fost o greșeală programare lui și campania pro a fost inexistentă.

  10. Vă trimit și eu ”O BISERICĂ ORTODOXĂ SUPERBĂ”!

    În dum., 7 oct. 2018 la 10:58, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > Adrian Năstase posted: „Ziua de ieri, după lansarea Atlasului, am > folosit-o pentru a vizita muzee si anticariate in Cluj. Astăzi, câteva > cuvinte despre o biserică superbă din interiorul zidurilor cetătii. Secole > la rând, românii ortodocsi nu au avut voie să aibă biserica lor, i” >

  11. In calitate de votant , de cetatean , solicit Guvernului Romaniei urmatoarele , intru desprinderea statului definitiv de biserica (oricare ar fi ea), asa cum a rezultat din votul exercitat pe 6-7 Octombrie :

    1.Eliminarea oricarui ajutor pentru orice ce fel de religie sau cult , care consta in salarii , pensii , ajutoare pentru constructii , reduceri taxe scolarizare , reduceri de taxe , TVA , taxe terenuri , autoturisme ( aici e interesant) , etc.

    2.Taxarea oricarei sume solicitate de preoti in legatura cu slujbele de casatorie , botez si inmormantare precum si plata TVA pentru lumanarile si restul de obiecte de cult comercializate in interiorul bisericilor ( in templu adica ) .

    3.Eliminarea interdictiei pentru cuplurile LGBT din Codul Civil si obligativitatea pentru preoti de a oficia aceste casatorii , daca partenerii solicita.

    Este scandalos ca indivizi din conducerea bisericii dau vina pe partide politice si solicit demisia acestora , partidele politice moderne nu au treaba cu religia dragi preoti.

    Vina in legatura cu acest subiect este EXCLUSIV a preotilor , care NU S-AU IMPLICAT.

    NU S-AU IMPLICAT!

    Dupa slujbele de duminica trebuia sa fie coada la vot ,preotii sunt oameni care NU SE MAI implica in viata sociala , au devenit functionari.

    Nu se implica in ajutorara oamenilor saraci , in scolarizarea copiilor proveniti din familiile cu venit mic , in indreptarea copiilor cu probleme comportamentale si nici in recuperarea tinerolor loviti de flagelul drogurilor.

    Au devenit invizibili si inutili , in orase nici nu exista.

    Vad in ultimele ore preoti amenintand prin tot felul de mijloace mass-media , ca vor face si vor drege , dar nu i-am vazut in mass-media vorbind sa indemne lumea inainte de vot.

    Poate cineva ii spune patriarhului ca referendumul tocmai ce a avut loc pe 6-7 Octombrie 2018 , iar faptul e consumat.
    80% dintre romani NU considera gresit ca sotii pot fi de acealsi sex , draga conducere BOR , asta arata rezultatul votului.Enoriasii dumneavoastra , daca ii cautati , sunt in moluri si se uita in telefoane pe facebook , unde dau LIKE dupa LIKE , la absolut orice.

    Mi se pare inadmisibil ce se intampla in aceste zile cu biserica ortodocsa , practic a tradat crestinismul si desi a dormit in legatura cu referendumul da vina acum pe terti.

    Somn usor in continuare , si catolicii au facut la fel in Europa de Vest.

    Nci nu vreau sa amintesc de numarul mare de romani care au trecut de la ortodoxie la celelalte culte si nu inteleg cum de nu se observa acest fapt din turnul lor de fildes.

    • @Ioda: ”3.Eliminarea interdictiei pentru cuplurile LGBT din Codul Civil si obligativitatea pentru preoti de a oficia aceste casatorii , daca partenerii solicita.”

      Fiind vorba de o căsătorie religioasă într-un stat laic în care se respectă dreptul al libera exercitare a credinței, este dreptul instituțiilor religioase respective să indeplinească ritualurile specifice conform canoanelor proprii.
      Dar, vorbind de stat laic vs. credință, consider că ar fi normal ca oficierea căsătoriei religioase să nu fie impusă de obținerea unui certificat de căsătorie laic.

Lasă un răspuns