Lansarea volumului cu hartile Transilvaniei, la Cluj

Ieri, in cadrul Festivalului international de carte de la Cluj, am lansat volumele cu hartile Transilvaniei si ale Basarabiei. Alaturi de mine, au participat coautorii lucrarilor- academician Ioan Aurel Pop si ambasador Mihai Gribincea. Un tiraj al acestor lucrari a fost sustinut financiar de Fundatia Transilvania Leaders.

Au fost prezente numeroase notabilitati locale, ministrul culturii, fosti ministri (Ioan Rus, Vasile Dancu), profesori si studenti, precum si mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andeicut si episcopul greco catolic de Cluj-Gherla.

12 gânduri despre “Lansarea volumului cu hartile Transilvaniei, la Cluj

  1. Europa, in avangarda remodelarii puterilor statului: De la statul cu trei picioare la statul cu cinci picioare

    Alin, acum, duc si eu gandul mai departe, dar pe abordarea mea, care imi apartine in totalitate:

    http://www.contributors.ro/reactie-rapida/daca-e-asa-de-importanta-casatoria-civila-la-ce-mai-e-buna-cea-religioasa/

    Daca s-ar reveni la intaietatea casatoriei religioase, cred ca s-ar sparge gasca aia numita “comunitatea LGBT”. Aceasta din urma mi s-a parut intotdeauna ca este o adunatura pe criterii politice, fortat denumita “comunitate” sau “minoritate”. Scopul ei este de a fi utilizata ca arma politica pentru slabirea si dezagregarea majoritatii unui popor sau natiuni, avand ca finalitate supunerea sau subordonarea.

    A se vedea flebetea jewmericana pentru minoritate si folosirea acesteia in lupta geo/politica precum un fel de berbece de razboi, dupa moda mașinilor (grinzilor) din antichitatea romana cu care se izbeaŭ și spărgeaŭ porțile și zidurile unei cetati asediate.

    De-laicizarea Tainei casatoriei o consider absolut necesara, mai ales ca laicizarea a fost un act brutal al statului, dar si pentru faptul ca suntem in proportie covarsitoare un popor crestin. Si nici islamicii nu sa li se incalce datinile de catre LGBT (na!, i-au dat si denumire, i-au dat si steag, maine-poimaine te pomenesti ca o sa-l faca si partid!).

    Daca vrem sa ne reconsolidam apararea identitatii si traditiilor, cred ca puterea religioasa trebuie musai reintrodusa intre puterile statului, ca un alt tip de separatie, bidimensionala, intre laic si religios – o imbinare perfecta intre traditie si modernitate -, coexistent cu cel tridimensional (parlament-executiv-judiciar) sau mixt, ceea ce in final ar insemna un sistem de putere pentagonal.

    Un stat care s-ar sprijini pe cinci picioare ar fi fara indoiala mai puternic si mai stabil decat unul cu trei picioare.

    Emmanuel Macron a lansat deja o idee, aflata in incubatie, ca statul sa refaca legaturile cu biserica.

    • PS/NB: Un argument cu mare greutate pentru o arhitectura de putere care sa includa si religia este ca aceasta face parte din cultura, ca parte istorica principala. Eventuale obiectii ar fi nefondate. Religia ne-a inchegat si pastrat ca neam.

      Obiectorilor le trebuie reamintit ca nu numai clericii au avut acces la putere, de care au facut exces. Au detinut puterea si filosofii, care, desi sunt autorii celor mai manipulatoare ideologii de putere, au fost cei mai slabi conducatori de cetate. Au condus societatea si militarii, care au abuzat de forta armata.

      Exercitiul unilateral al puterii, de suprematie in stat, il observam cu surprindere si la juristi, prin utilizarea justitiei politice si a statului paralel, in ultimul caz in simbioza cu serviciile secrete.

      In concluzie, deficitul de moralitate si de control moral, ultimul, in trecat spus, fiind la fel de important ca si justitia constitutionala, si-ar afla echilibrul sau cel putin proportia optima sau functionala prin includerea puterii religioase in sfera puterilor statului.

  2. Un risc de luat in seama: Interconectivitatea, un “buton” (nenuclear) pentru crize majore

    Masinile fara sofer uman, cu creiere digitale, sunt si un mare risc de securitate, pe mai multe planuri (personal, local, national etc.). Razboiul cibernetic abia asteapta sa deschida un nou front de lupta, prin care sa se autolegitimeze. Controlul asupra unor masini cu creiere digitale poate fi usor preluat, de la mare distanta, putand produce efecte ca de razboi. Chiar si prin simpla inactivare a atomobilelor, de a nu le putea porni, misca din loc (ar fi ca o greva a transportatorilor; mi-aduc aminte, cam o greva de acest gen l-a „terminat” pe Salvador Allende, presedinte marxist al Chile).

    Daca americanii vor sa si le faca la ei acasa, n-au decat, oricum la ei violenta „civila” comite cu regularitate asasinate, adevarate crime in serie, si daca se mai comit si altele prin tintirea digitala a autovehiculelor, ar putea spune cu cinism ca la populatia lor de peste 300 de milioane „isi pot permite si alte pierderi”, ca „au de unde” (asta in ghilimele mi-a spus-o un prieten, dar cu umor).

    Povestea cu interconectivitatea digitala s-a mai incercat, chiar cu visteriile digitale ale statelor, daca nu gresesc, in perioada presedintelui Bill Clinton, a fost apoi cea cu e-mail-urile lui Hillary Clinton, acum se incearca zgandarirea interconectarii apararilor cibernetice in NATO etc. Problema e ca o bresa de securitate intr-un sistem interconectat, provocata in cea mai mica tara sau la cea mai mare distanta, se propaga instantaneu in intregul sistem. SUA au obsesia asta a interconectarii globale, dar este una interesata politic, pentru ca ofera un „buton”, ca si cel nuclear, prin care se pot provoca crize majore. Interconectivitatea este prin urmare un risc care trebuie luat in seama.

    http://www.contributors.ro/editorial/tesla-altruist-vs-tesla-egoist-%C8%99i-parabola-bunului-samaritean/

  3. În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, un asemenea eveniment editorial capătă semnificaţii naţionale.

  4. @Ioda: ”Lipsa prezentei mai confirma ceva foarte important , desprinderea romanilor de biserica si traditie , astfel ei sunt in sfarsit pregatiti pentru noul pas intru modernizare sociala asa cum se intampla in Canada spre exemplu.”
    @Cornu: ”Romania nu mai exista … halal tara, halal cetateni, …”

    Acest comentariu îl postez la câteva minute după ce am aflat care a fost prezența la vot la ora 19:00.
    Referendumul dovedește că România a intrat definitiv și ireversibil în UE. Respingerea simbolică a valorilor tradiționale, prin lipsa de implicare pentru apărarea lor, este pe linia adoptării noilor valori europene.

    Sâmbătă am făcut peste 300 de mile dus-întors ca să votez. N-a fost mult comparativ cu alții care au venit de la peste 300 de mile (Tampa-Miami) ca să voteze. Este vorba de diaspora care se zice că este neinformată și fără interese față de ce se petrece în Patrie.
    În țară, cu secții de vot, practic, la fiecare colț de stradă, noii români au preferat să stea acasă din lene, indolență, neinformare (cică), îndoctrinare sau pur și simplu pentru a boicota cum au îndemnat tinerii frumoși și liberi sau partidele.

    Iar partidele, pe față (USR) sau mai subtil prin discursurile liderilor (Orban, Tomac, Băsescu, Cioloș, etc), prin propaganda mișcării #rezist, sau chiar a Bisericii Evanghelice Luterane, au legat în mod pervers eventualul succes al referendumului de teme și interese politice. Iar după un referendum al societății civice, folosesc eșecul tot în scop politic.
    Cu alte cuvinte, a existat un îndemn general la boicot fie direct, fie mascat.

    Spunea @bogdan: ”Nesimtirea nu are limite in clasa politica in acest moment.”, dar această clasă politica este oglinda nesimțirii poporului nou pe care-l reprezintă, popor.care-și respinge valorile.

    Nu știu dacă cei cca. 20% care mai păstrează în ființa lor tradiția și speranța de continuitate a națiunii, vor fi suficient de puternici să se apere și să lupte împotriva parazitismului altoit de miciuriniștii progresismului globalizator.

    @diasporean încearcă să explice piedicile pe care le-ar întâmpina cei din diasporă dacă s-ar întoarce ”acasă”, în România.

    În lumina celor de mai sus, consider că ”acasă” nu se mai potrivește, deoarece ”acasă” înseamnă familia și tradițiile. Ori dacă aceste tradiții sunt înlocuite cu ”valorile universale”, așa zis europene, prin adoptarea impusă a acestora, ”acasă” poate fi oriunde în lume.

    Cum eu sunt român născut și educat cu alte valorile moștenite, nu adoptate, nu mă mai regăsesc ca parte a noului popor român, îmi pun în mod serios întrebarea dacă mai are rost să mă frământ pentru soarta unui popor din care simt că nu mai fac parte, un popor care el însuși nu mai face parte din trunchiul sănătos al poporul român, fiind de fapt un altoi nefericit.

    Pentru mine, România rămâne doar un simbol a ceeace a fost cândva, o țară cu tradiții, cu obiceiuri, cu mândrie, o țară suverană, întreagă între niște hotare neciuntite. România nu mai este ”acasă”, ci doar o construcție dărăpănată cu niște pereți fără suflet care stau să cadă, rămânând doar amintiri înlăcrimate.
    Astăzi, asist la destrămarea unei națiuni lipsită de demnitate dintr-o regiune periferică a UE, cu o populație gata să renunțe la toată moștenirea care i-a fost lăsată, moștenire clădită cu jertfa și sângele unor întregi generații.

    Chiar nu mai există speranță?

    • Din pacate, nu, stimate coleg. Romania nu mai exista ca stat suveran, unitar si indivizibil, de o buna (sau rea) bucata de timp, dar abia acum se vad proportiile dezastrului.
      Cred ca in aceste momente, ceea ce cer opozantii ar trebui sa se indeplineasca, adica, organizatorii Referendumului , recte Guvernul de la Palatul Victoriei (in mod voit nu am scris ,,Guvernul Romaniei”), sa demisioneze in bloc. De ce ne-am mai dori mentinerea la putere a PSD ? Sa faca, ce ?
      Are dreptate doamna Ana: Un guvern de papusi nu poate adopta o decizie mai buna decat aceea de a pleca de la pupitrul de comanda. Oricum sunt acuzati pentru orice apasare pe butoanele decizionale, cand de fapt apasa degeaba, ,,dubla comanda” fiind sub controlul altor maini.
      Unde se afla aceste parghii ? E foarte simplu de aflat si/sau dedus, daca vom incerca sa gandim independent. Stiu, si acest lucru devine tot mai greu, pe zi ce trece.
      Asta este..sa ne ajunga din urma blestemul Ceausestilor, pe care i-am ucis taman in ziua Craciunului ?
      Este foarte posibil ca atunci sa fi fost momentul zero al inceputului sfarsitului pentru Romania ca entitate cu valori proprii si solide, singurele care pot sustine si in fapt conceptul de suveranitate nationala.
      Romania ar fi putut fi o tara cu adevarat europeana, doar daca ar fi crezut, sincer, in valorile sale nationale.
      Europenism nu inseamna dizolvare intr-o masa amorfa pseudovalorica , ci reuniune paritara, bazata pe respect reciproc, a specificitatilor nationale intr-o constructie pe termen lung, prin singurul liant viabil peste timpuri si un dat universal al tuturor culturilor, oricat de diferite ar fi ele: Credinta.
      Primul impuls imi spune ca poporul roman si-a pierdut, probabil, cel mai important reper valoric. Totusi, mai vinovati decat poporul roman sunt politicienii, pentru ca le-au cerut oamenilor sa voteze, oferindu-le, in schimb, iluzii si o nemasurata sete de putere. La ce iti foloseste puterea, domnule Liviu Dragnea ?

  5. @Zev

    Nu inteleg ce vreti sa spuneti.

    1.Romania este stat cel putin stat unitar si indivizibil daca nu cumva si suveran.

    2.Plecarea Guvernului ar fi o eroare grava , au fost votati sa fie acolo , cu tot cu uratul Dragnea si mai sunt inca 2 ani de mandat.

    3.Guvernul Romaniei nu are nicio treaba cu religia.sau credinta mai ales ca este un guvern socialist si chiar mai mult decat atat , ar trebuie sa retraga orice sprijin catre orice biserica sau cult, bisericile strang bani pentru care nu platesc nicio taxa , din multe surse.

    4.Esecul referendumului se datoreaza be….lor (80%) care nu s-au prezentat la vot si neimpilicarii asa zisilor preoti , neinformarea este o motivatie cretina , fiecare roman are cel putin 2 telefoane cu feisbuc si goagle.
    Nu vad picior de preot in cartiere ,de multe ori , nici de zile mari religioase , vad in ultima vreme biserici cu lacat pe usi (si sediile PNL sunt cam la fel 🙂 ).
    Nu vad preoti mergand prin oras si interactionand cu oamenii , nimeni nu face observatie copiilor care rumega tigari.si stau cu sticla de bere in mana la nici 15 ani.
    Implicarea preotilor in comunitati este zero.
    Preotii au generat doar 10% prezenta.
    Partidele din RO nu cred ca au mai mult de 1 milion de oameni cumulat , cam aia 5% din prima zi.
    Ala de la Cotroceni , dupa aparitie a adus cateva zeci de mii de voturi.

    5.Uniunea Europeana nu are nicio legatura cu credinta.de niciun fel , dar chiar deloc.

    6.Dragnea daca se implica un dosarel i se facea mai mult ca sigur. si referendumul se invalida , asta cred eu , avand in vedere ce s-a inatamplat cu celelalte.

    7.Daca gugalim nitel aflam repede ca partidele socialiste ca si grupul ALDE sunt dispusi doctrinar de partea cealalta a esicherului credintei.
    Pentru nationalism crestin PNTCD ar fi fost vehiculul si vedem ca are la dispozitie 3 milioane de persoane.

    8.Incepand de ieri trebuie implementate masurile de tip UE referitoare la drepturile minoritatilor sexuale , pentru ca UE , surprinzator ,e si despre acest aspect , sau poate mai ales despre acest aspect.Deci Codul Civil trebuie adaptat imediat.

    9.Parintii care plimbau carucioare cu copii prin parcuri sambata si duminica si care n-au mers la vot si-au asumat implementarea masurilor legislative UE referitoare la minoritatile sexuale.

    10.Ce putere are Dragnea domnule Zev ca nu vad nik.La ce putere va referiti.
    Dar domnului de la Cotroceni , care este un mare crestin familist , unde a fost la referendum ? Sapatamana trecuta nu l-am vazut , iar aparitia la sectie si-a facut-o cand a vazut ca referendumul nu obtine cvorumul , chestie care oricum supara UE maxim.

    Domnule Zev doctrina social-democrata n-are nene legatura cu religia si credinta , mergeti pe o cale gresita.PSD nu e partid national socialist.
    Vreti religie faceti alt partid.

    Si pentru nenea Gogu militaru de la A3 , bre banii s-au cheltuit pentru ca 3 milioane de oameni si-au dorit acest referendum ,
    Dragnea si Tariceanu le-au aprobat in Parlament procedura , deci si-au incheiat menirea , s-au organizat sectii de votare cu paza platita , deci Guvernul si-a realizat menirea , care au stat goale , pentru ca cetatenii au privit la feisbuce , pe banci , e foarte simplu.Cetatenii nu si-au indeplinit menirea.Poate trebuie vot cenzitar.

    Ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca modificarea in Constitutie trebuia facuta invers si modificata catre cuvantul „soti”.Noroc ca limba romana e versatila.

    PRESEDINTELE care trebuie sa fie un tatuc al Romaniei , si care cica e mare crestin , a avut ZERO influenta la REFERENDUM.Presedintele ZERO !!!

  6. […] Președintele Academiei Române și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop a fost co-semnatar, alături de Adrian Năstase și Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, al volumului “Transilvania în cinci secole de cartografie”, potrivit Ministerului Culturii și blogului lui Adrian Năstase. […]

Lasă un răspuns