Hartile Transilvaniei – un eveniment editorial al anului

A iesit de sub tipar un volum deosebit – ” Historia Transilvaniae. Transilvania in cinci secole de cartografie”. Un volum pe care l-am realizat impreuna cu academicianul Ioan Aurel Pop si cu ambasadorul Ioan Gribincea. Un volum ce continua seria lucrărilor cartografice, pe care le-am initiat,  consacrate Dunării, Mării Negre si Basarabiei.

Volumul cuprinde 128 de harti si 11 vedute, la care se adauga studiile introductive ale  autorilor. Lucrarea a fost realizată cu finantarea Institutului Cultural Român si impreună cu Muzeul Hărtilor Vechi,  Biblioteca Academiei Romane si Muzeul National de Istorie a României.

Ideile de baza ce rezulta din analiza acestor harti si a altor documente sunt continuitatea romanilor pe teritoriul vechii Dacii si unitatea teritoriilor românesti. Chiar harta de pe coperta volumului este o mărturie in acest sens. Aparitia acestei lucrări se inscrie in seria cărtilor dedicate centenarului Marii Uniri.

Prima lansare a unei editii speciale a volumului, impreuna cu Fundatia Transilvania Leaders, va avea loc la Cluj, in 5 octombrie. Va urma o alta lansare a atlasului, la Bucuresti.

IMG_5479.jpg

92 de gânduri despre “Hartile Transilvaniei – un eveniment editorial al anului

  1. Acesta este genul de omagiu relevant adus celor 100 de Ani. Nu cantaciosii penibili ai Firei. Deh, fiecare dupa cum poate!

    • Firea finanțează o activitate inițiată de altcineva. Când ai o „durere” nu te repezi la primul impuls – s-ar putea ca efectul să fie invers! Nu vezi ce mare campion al susținerii familiei tradiționale a ajuns dragnea?!

  2. “Tesla”-nul Elon Musk: De trei ori fraudator

    Desi in opinia mea n-ar trebui, cetatenia si nationalitatea isi disputa adeseori intaietatea, uneori cu rezultate contradictorii. Spun “n-ar trebui” deoarece cetatenia este in toate privintele determinanta. In unele cazuri, doar minoritatile sunt de alta parere. Ferice de Franta, unde nu este acceptat conceptul de “minoritate nationala”. Dar in SUA, de pilda, se utilizeaza terminologia de “afroamerican”, ca fostul presedinte Barack Obama, in care rasialitatea este inaintea etnicului sau nationalului. Se vorbeste, de asemenea, de “evreul american”, precum George Soros sau “evreica americana”, ca Hillary Clinton. Si in aceste cazuri, evreitatea este inaintea americanismului. Dar sa nu ne pripim cu concluzia, pentru ca aceste identitati sunt utilizate in mod selectiv, celebrul dublu standard fiind omniprezent. Oricui din ceilalti imigranti americani i se spune simplu, “american”. Nu este rolul acestui articol de a face o analiza amanuntita si/sau comparativa pe acest subiect, dar cred ca si etnicitatea si rasialitatea celorlalti imigranti americani conteza, si macar la cei celebri ar trebui sa li se sublinieze etnicitatea in nominalizarile civile. De pilda, sarbul american Nikola Tesla.

    Cu acest nume am ajuns de fapt la tema propriu-zisa a articolului. Marturisesc ca ori de cate ori l-am auzit pe investitorul canadiano-american Elon Musk (iata, si aici o dubla identitate!) ca isi lega numele personal si pe cel al companiei sale de cel al sarbului ortodox Nikola Tesla (1856-1943), unul din cei mai mari savanti europeni si mondiali ai secolelor XIX-XX, in domeniile electricitatii si celor conexe care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială, am simtit un rictus, ca in fata unui impostor dovedit, dar care continua sa se foloseasca netulburat de impostura. Mi s-a parut nedrept in primul rand pentru ca SUA si-au insusit una din cele mai mari inteligente ale sarbilor, pe care au folosit-o impotriva poporului sarb. In razboiul SUA/NATO din Iugoslavia, din 1999, sarbii au fost bombardati in ziua de Paste, cu mesajul cinic “Paste fericit!”, scris pe bombele americane, si le-au avariat retelele electrice folosind efecte Tesla, descoperite de geniul unui fizician sarb, al carui tata a fost preot ortodox. Cum s-ar zice, o dubla lovitura, de tinut minte si de nerepetat, ca nicio farama de inteligenta europeana sa nu mai fie racolata sau furata de “banii blestemati” americani, ai evreimii americane, de fapt.

    In al doilea rand, pentru ca Elon Musk si-a insusit un brand sarbesc, fara ca macar sa pomeneasca acest lucru, atunci cand pronunta sau scrie numele fizicianului sarb american Tesla, a carei genialitate apare astfel ca fraudata de catre co-fondatorul companiei Tesla Motors. O minima moralia ar fi impus un drept la memorie si identitate pentru “sarbul-american” Nikola Tesla, cel putin dupa aceleasi principii cand se uziteaza pentru “afro-americani” sau “evrei-americani”, unii dintre acestia fiind foarte jos pe scara reala a valorilor, ca persoane anonime sau modeste, fara contributii personale geniale la stiinta, cultura si civilizatia umanitatii.

    Iata insa ca Justitia americana l-a dovedit pe Elon Musk si ca fraudator financiar si de incredere, fapte care, adaugandu-se la fraudarea de brand (Tesla), il fac de trei ori fraudator. In urma plângerii Comisiei pentru Garanţii şi Tranzacţii financiare, Elon Musk a fost acuzat de frauda si inducere in eroare a investitorilor. Ca urmare a acestei vinovatii si după un acord cu autorităţile de reglementare din Statele Unite, Elon Musk va trebui sa demisioneze din functia de presedinte al companiei Tesla si sa plateasca o amenda de 20 de milioane de dolari. Omul de afaceri nu va avea dreptul să fie reales în această funcţie timp de trei ani, dar va putea rămâne director general al companiei Tesla. Infumuratul fraudator Elon Musk a mai fost implicat in doua scandaluri care i-au pus in lumina un profil de personalitate tenebroasa, de neincredere. In vara, Musk a fost dat în judecată pentru defăimare după ce a lansat acuzații la adresa unui scafandru implicat în recupearea unor copii din peșetera Thai. In septembrie, “Tesla”-nul Elon Musk a apărut intr-un video fumând marijuana, fapt care adus la scaderea cu 9% a acțiunile Tesla.

    O intrebare fara raspuns este daca Serbia va cere SUA repartii privind memoria si genialitatea sarbesti ale lui Nikola Tesla. Celebrul fizician si inventator sarb a fost fraudat si dupa stabilirea in SUA, in 1884, in orasul New York, de catre Thomas Edison, care i-a oferit 50.000 $ (1.1 milioane de dolari în 2007, ajustați de inflație) pentru reproiectarea motoarelor și generatoarelor ineficiente ale companiei acestuia, care i-a adus insemnate profituri financiare. În 1885, când Nikola Tesla a cerut plata angajată, Edison i-a răspuns cinic: „Tesla, tu nu înțelegi umorul nostru american”. Si ar mai fi o intrebare: Cand celelalte state, natiuni si popoare isi vor recupera superinteligentele stiintifice si tehnnice proprii (fie si sub forma unor despagubiri), care au fost momite cu niste hartiute verzi si insusite inselator de catre SUA (v. Tesla) si care au facut SUA mare si mareata? Interesante ar fi si niste statistici referitoare la cate din marile descoperiri stiintifice facute de catre imigranti au fost folosite impotriva popoarelor si patriilor lor de origine de catre SUA?

    • Nu cred că nu știți că de fapt Nikola Tesla (Nicolae Teslea) era istro-român.
      Nu ajungea să amintiți că Iugoslavia i-a acordat o pensia viageră?

      • Tesla era roman exact cum au fost romani si Napoleon ( Nea %ula Ion ) , Beethoven ( Bietu’ Vana ) si Al Gore ( Gore din Alexandria ) .

      • „Nu ajungea să amintiţi…..”
        Nu ajungea şi bine a făcut că a dezvoltat acest subiect. Poate era bine dacă aducea în discuţie şi alt fapt asemănător , cel al românului Paulescu a cărui invenţie indiscutabilă ( penicilina) a fost atribuită altora ! Din motive asemănătoare şi nu mai puţin condamnabile !

      • Nu inteleg de ce instituțiile culturale românești nu întocmesc un documentar cu toti oamenii de știință care s-au născut pe alte meleaguri si aparțin neamului traco- geto – dac, care este stromul nostru al romanilor .
        Nu cred ca trebuie lăsate informatiile de acest gen la voia întâmplării,trebuie sa ne expunem si valorile neamului ,destul ne expun alti părțile negative desi de multe ori nu sunt alea neamului românesc ci a traitorilor pe meleagurile noastre!

  3. ” Patrulaterul Vestului ” – de ce nu ” Cadrilaterul Vestului ” – 4 primari PNL , cunoscuti , Boc ( Cluj ) – Falca ( Arad ) – Bolojan ( Oradea ) si Robu ( Timisoara ) se trezesc vorbind de ” patrulatere ” in ” Vest ” , care ” vor colabora ” .
    Ca si cum pana acum tirania impiedica autoritatile locale clujene sa le contacteze pe cele timisorene ….
    Iresponsabili , sectarism de partid si regionalism care nu aduce nimic bun .

  4. Amalia spune:
    SEPTEMBRIE 30, 2018 LA 8:36 PM

    Definitia familiei, asa cum se doreste de catre legiuitor, este cea corecta. Ceea ce spuneti dvs se refera la cazuri particulare. Evident ca pe parcurs un parinte poate sa moara, sau cei doi sot-sotie se pot desparti, sau pot intra amandoi in nefiinta in urma unul accident, copiii ramanand in grija rudelor. Dar si rudele acestea sunt tot derivatii ale familiei , in sens traditional.
    Eu NU votez neaparat impotriva casatoriei gay (mai mult, sunt dispus sa accept o forma de parteneriat civil care sa vizeze exclusiv cuplul homo), ci PENTRU dreptul fundamental al copilului la o mama naturala si la un tata natural casatoriti intre ei. Doar asa (dupa parererea) mea psihicul copilului se poate dezvolta armonios, prin trecerea fireasca de la o etapa la alta, functie de varsta biologica. Astazi se doreste ,,arderea” unor etape, expunand copilul socului sexualitatii si trivialitatii asociate cu libertatea toxica promovata de catre asazisii modernisto-progresisti.
    ..Da, am vazut mame singure cu copii, din care, unele, habar n-aveau cine este tatal natural. Asta nu se poate numi familie…iar copilul, bineinteles, nu prea stie sa-si formeze anumite repere morale. Vede uneori, in dormitorul mamei, barbati straini…cam naspa.
    Deci, sa votam PENTRU FAMILIE, in forma pe care o stim de la strabunii nostri si biserica noastra.
    …Unii o tot bat in cap cu iubirea. Daca ar fi sa ne limitam doar la iubire, totul s-ar termina intr-o balta de…. deci nu e suficient. O data, de doua ori, de noua ori, dupa care intervine plictisul. Un sot si o sotie au si alte lucruri importante de facut in afara de a se iubi si……
    Cel mai important obiectiv este sa construiasca cu perseverenta si sa MENTINA un camin adecvat pentru copiii lor si, nu in ultimul rand, vital pentru echilibrele socio-mentale ale ambilor parinti, un camin in care niciunul dintre cei doi sa nu se simta nici prizonier si nici plafonat. La mine in familie exact asa stau lucrurile, chiar si acum, dupa 25 de ani…sigur, poate ne imaginam, uneori, ca evadam, uneori o facem de-a dreptul, dar tot acasa este mai bine. Familia iti ofera si cele mai mari satisfactii, dar iti impune si cele mai complexe responsabilitati si te determina la o anumita autocenzura, ca doar n-om fi animale, sau albine, sa zburam din floare in floare.
    Omul care confunda libertatea cu bunul plac nu este om. Devine doar un sclav amarat al simturilor primare.

    • „Da, am văzut mame singure cu copii, din care, unele, habar n-aveau cine este tatăl natural (nu văd nicio problemă în faptul că o tipă face un copil fără să fie căsătorită, chiar dacă nu știe cine e tatăl. Cum e cu fertilizarea in vitro?). Asta nu se poate numi familie…(eu cred că se poate, fără probleme. La fel, un bărbat care adoptă un copil orfan fără să fie căsătorit), iar copilul, bineînțeles, nu prea știe să-și formeze anumite repere morale (serios? în familiile biparentale toți copii au repere morale? Am un văr crescut doar de mama lui care l-a făcut fără să fie căsătorită, care văr are o calificare solidă, o căsătorie solidă, copii, și o moralitate cum nu au mulți). Vede uneori, în dormitorul mamei, bărbați străini…(chiar toți copiii care nu au doar mamă văd în dormitorul mamei bărbați străini fără număr? și apoi, toți bărbații sunt „străini” pentru copilul care crește doar cu mamă. Dacă mama are un prieten, vă oripilează? În altă ordine de idei, știu că virgulele sunt gratis, dar nu faceți risipă!)

      • Da, am văzut mame singure cu copii, din care, unele, habar n-aveau cine este tatăl natural (nu văd nicio problemă în faptul că o tipă face un copil fără să fie căsătorită, chiar dacă nu știe cine e tatăl.
        Uneori, aceiasi probloema o au si unele casatorite! Ceva in genul :

  5. Ana spune:
    OCTOMBRIE 1, 2018 LA 11:24 AM

    Dvs aveti facebook, dar cred ca majoritatea celor de la tara nu stiu cu ce se mananca asta…din fericire, spun eu. Poate ca se gandesc la ,,feisbuci” ceea ce reprezinta un motiv in plus sa mearga la vot.
    Eu am incredere in taranii romani, aceia inca nedezradacinati. Facebook este o mare mizerie virtuala prin care bantuie ce este mai urat in sufletul needucat al omului (ura, frustrarea, grobianismul, manipularea, aroganta…dar si ignoranta). Ca sa nu mai spun ca este o ,,carte deschisa” pentru NSA, CIA si FBI, structuri care pot edita si re-re-scrie ( pe ea, ,,cartea”) cand vor muschii lor. (z)

      • Adev[rul este că așa cum eu, bucureștean, nu am vrut să intru PE NICI O REȚEA de socializare, se poate ca și în mediul rural, unde tentația este mai mare căci a dispărut obiceiul organizării clăcilor, să mai existe câțiva care au cum să-și ocupe timpul!

      • Pe fb faci o grămadă de bani! Sunteți pensionari şi nu vă interesează, dar eu sunt acolo întruna! Pot să vă dau pulsul, întrucât am strânsă legătură şi cu viața de la țară. Locuri de muncă nu-s, şcoala nu face două parale, mentalitatea este de pomanagii (avem un prieten cu brutărie in zonă – mai are puțin şi ajunge la nebuni: lene, hoție, sule în coaste, angajați-rude cărora nu le poate refuza nimic etc.!) Este o altă lume! Viața la țară se schimbă odată cu moartea vechii generații. Veşnicia s-o fi născut la sat, dar se pare că obştescul sfârşit se apropie!

      • Cred ca demersul punctual e f ok dar dintr o perspectivă mai largă amintește nitel de Nea Nicu cu 2050 de ani de la Burebista. Folosim surse occidentale pt ne afirmă continuitatea existenței fără a zice nimic de continuitatea civilizației. Si aici avem o problema…

      • ” Virgil” ( Zsolti ) , da , civilizatia o au doar compatriotii tai ….Veniti in Europa destul de curand .

    • Asta-i ” Virgil ” cu ” trebuie menajati sensibilitatile ” in legatura cu Unirea , de acum un an … imi amintesc perfect .

      • A propos de civilizație putem, desigur, sa consideram ca totul e ok. Sau putem sa facem comparatii cu, desigur, Ungaria ( putem incerca si Bulgaria) . Sau putem vedea pe site uri de turism pt ce vin oamenii in transilvania, care sunt obiectivele cele mai vizitate. Sau putem citi cărțile de istorie- sectiun

  6. Domnule Năstase,
    Mă uitam la articolul precedent, ”Civilizația spectacolului”, un spectacol în sine de egouri… de subiecte politice…din 47 de comentarii niciunul nu a avut vreo legătură cu tema…nu spun că e rău, nici că e bine, dar îmi pare că există o falie…apropo, domnule Năstase, îi cunoașteți pe ăia de la UE, cum e să vină dna Dăncilă, pe care, diplomatic, o caracterizați o doamnă ca fiind OK, să le spună șefilor de stat cum stă treaba cu bugetul UE? Vai de capul ei, vai de capul nostru…

  7. Cineva se întreba parşiv dacă este cineva vrednic să se implice în a susţine acest Referendum şi iată un răspuns :
    Nu ştiu dacă tu eşti vrednic să decizi în legătură cu familia altcuiva, dar văd că o şi faci, în mod direct, parşiv şi insidios, afirmându-ţi pe faţă intenţia de a nu participa, dar eu am dreptul, ba mai mult şi obligaţia să-mi apăr familia şi viitorul copiilor şi nepoţilor mei ( poate şi a strănepoţilor !) de neghiobia unor anomalii sociale ce sapă conştient la rădăcina neamului omenesc, nu numai românesc !
    Nişte escroci internaţionali se folosesc de nişte nenorociţi ai sorţii pe care-i folosesc drept carne de tun ( exploatându-le nu doar apucăturile pidosnice, de fapt bolile ce-i distrug încet dar sigur : cît se vor mai putea înmulţi ca număr doar prin ademenirea şi coruperea inclusiv a minorilor ?! ! ),în încercarea lor disperată de a diviza, distruge şi acapara pe căi mai mult decât penale, chiar criminale , mai întâi hălci întregi din trupul unor state, inclusiv la nivel uman, nu doar material prin furtul sau cedarea pe nimic a bogăţiilor, şi apoi prin cumpărare în vrac a unor trădători de neam şi Ţară ajunşi , tot cu ajutorul lor mişelesc, în funcţii de conducere şi de decizie !
    Te-am respectat pentru ştiinţa comentariilor sportive, dar mă dezguşti prin această încercare a ta de a mai face rost de nişte bani în plus !
    Pentru că nu eşti nici atât de prost, nici atât de ticălos, ca să debitezi asemenea rânduri doar din simplă convingere ! Păcat !

  8. 1.UE se comporta ca un stapan si nu ca un organism colectiv care decide doar cu unanimitate.
    Conducerea de tip colectiv practic nu se face , doar se impun lucruri , se dicteaza.
    UE e inca un proiect ce pare bun , dar care merge catre esec , pas cu pas , pentru ca loveste exact in fani.

    Avand in vedere ca anumiti indivizi de la UE incearca sa infranga vointa interna a statelor membre ex-comuniste in ceea ce priveste optiuni ce tin de bucataria interna , cred ca s-ar impune si in Romania un referendum serios cu urmatoarea intrebare ( parca la aderare n-am avut) :

    „Dragi romani doriti cedarea suveranitatii(sovereignty) catre Uniunea Europeana ?” Daca raspunsul e DA atunci sa conduca ei.

    Cred ca cel mai cinstit este sa consultam poporul.
    In Elvetia cica e bine cu referendumuri.

    Sa ne amintim ca UE nu are o constitutie proprie ,e un ceva destul de nedefinit.

    2.Exista oare o legatura intre marfa de mana a doua din supermarketurile vestice din Romania si cresterea galopanta a numarului de cancere , care consuma sume imense din bugetele de sanatate ?

    Ar fi bine de vazut cat cancer a adus UE in tarile estice prin deosebitele produse impinse aici de multinationale (legume ,fructe , sucuri, detergenti , materiale de constructii , pesticide ,etc).

    Sunt cozi la oncologie.Cum erau la oua si ulei inainte de ’89.Nu e familie sa nu fi avut macar un om implicat in lupta cu aceasta boala marsava generata de globalizarea mancarii.

    Pe alta nisa traficul de substante halucinogene e la niste cote gigantice in Europa (ma ingrozesc stirile cu capturi) , n-am auzit nici o faptura de la UE sa fie ingrijorata de acest aspect.
    Ce mai pot genera tinerii afectati de acest flagel in Europa si Romania ,poate doar cheltuieli cu spitalizare in ospicii (tot pe banii statelor) unde primesc tratamente de dezintoxicare.
    Trump populistul are ca prioritate exact acest aspect si cu sugestii in clar pentru tarile de origine.

    Toata lumea tipa dupa spitale , dar nu priveste catre cauze.
    Un popor sanatos la minte si trup n-are nevoie nici de zeci de farmacii pe fiecare straduta si nici de zeci de spitale judetene.

  9. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=342869206467754&id=100022340322146

    Iată la ce reacționează cu inimioare generația tânără! Culmea, şi tineri de la țară, foşti colegi de-ai mei despre care credeam că au oareşce discernământ, că au respect pentru bunici, părinți şi bătrâni în general. Vorbesc de CADRE DIDACTICE! Nu puține!

    Cred cu tărie că, datorită educației pe care le-o dau, copiii mei nu pot fi influențați de asemenea „dascăli”. Sunt oripilată, oameni buni. Oripilată! Deznădăjduită!

  10. Dupa 2000, si in Romania: Alinierea profesiei si institutiei Dreptului la interesele Occidentului

    Inainte de intrebarea „Ce-i de facut?” sunt intrebarile „Ce se intampla?” si „Din ce cauza?”

    Vremurile sunt aproape. Nu sunt departe timpurile cand toti ambasadorii americani vor fi obligati sa-si intoarca fata dinspre indeletnicirile de profeti mincinosi si activisti politici spre diplomatia neamestecului in treburile interne ale tarilor in care sunt acreditati. Aceasta schimbare nu va avea loc ca urmare a aplicarii sanctiunii “persona non grata”, care este convenita si nu trebuie sa fie justificata (Conventia de la Viena, 1961). Ea se va produce sub impactul unor constructii puternice si mutuale de “suveranitate in solidaritate” in si intre toate statele lumii. Suveranitatea in solidaritate va provoca o reactie globala de condamnare si izolare atat de coordonata si de eficienta impotriva oricarui amestec diplomatic, incat ambasadorii “penali” la acest nou cod cutumiar vor fi nevoiti sa renunte de buna voie la orice imixtiuni in politica interna sau externa a statelor acreditare, pentru a evita riscul deconectarii dintr-o lume hiperconectata.

    O agitatie neobisnuita. Cateva intrebari sunt pe buzele tuturor romanilor. De ce ambasadorul american Hans Klemm se agita pentru “independenta” justitiei si lupta “anticoruptie” din Romania, mult mai mult si mai indreptatit decat ar trebui sa o faca pentru SUA? Din ce ratiuni, Klemm stabileste ca origine, hotar sau termen de comparatie “inceputul anilor 2000”, in evaluarea sa diplomatica privind afectarea de “coruptie” si “influenta politica” a Justitiei din Romania? Care sunt cauzele pentru care ambasadorul SUA la Bucuresti a facut poteci batatorite spre profesia juridica si institutia judiciara, unde sustine discursuri moralizatoare si juridicizatoare, care prin obiectivele nedeclarate pot fi considerate, si unii specialisti reputati ai independentei Dreptului le si apreciaza, ca o “avocateala sinistra”?

    Subversiunea care hraneste Imperiul. Cei care au studiat istoria, in special cea coloniala, a Imperiului Britanic, de unde au plecat majoritatea principiilor si institutiilor juridice pentru a administra deschis sau ocult teritoriile cele mai diverse din toata Lumea, aduse sub stapanirea Coroanei Regatului Unit, au obtinut cea mai completa panorama a colonizarii si post-colonizarii. Pe langa Forta bruta, folosita de obicei in prima etapa, a colonizarii, represiunea prin Dreptul metropolei a jucat un rol cel putin la fel de important, colonial si post-colonial.

    La cea de-a doua etapa, post-coloniala, aflata pe bordul actual al Imperiului, Occidentul a mai adaugat o etapa, a pre-colonizarii, pentru tarile din Est, inglobate prin NATO si UE in spatiul pre-colonial euroatlantic. In Est, amintita “avocateala sinistra” are rolul de a cultiva dependenta, instrainarea/alogenizarea si decuplarea Dreptului de la vointa nationala a tarilor estice “pre-coloniale” si cuplarea acestuia la vointa supranationala sau internationalista a noilor “metropole”, in functie de culoarea politica a guvernelor care se succed la Washington si Bruxelles.

    Denumirile de “pre-colonie” si “pre-colonial”/ism sunt un detaliu sau artificiu de distinctie, raportabil la tarile post-comuniste din Europa de Est, pentru a le distinge de tarile post-colonii si post-colonialismul la care s-au ajuns in urma miscarilor/revolutiilor de eliberare nationala, care au prabusit imperiile coloniale traditionale, dar care nu difera esential de perioada coloniala clasica. O a doua observatie este ca “avocateala sinistra” nu are nimic in comun cu profesia nobila si independenta de avocat, ci exclusiv cu avocatii politici si geopolitici ai Imperiului, care aveau acte de “aparatori” ai razvratitilor din colonii, dar care in realitate erau acuzatori care trebuiau sa se asigure ca cei care atentau la ordinea coloniala/post-coloniala nu scapau necondamnati. De aici, multe plangeri impotriva avocatilor metropolei sau care erau cumparati de catre metropola, de unde si expresia de “avocateala sinistra”.

    Nu intamplator, etimologia Baroului este englezeasca, ea vine de la Temple Bar, in care trebuie sa se inscrie orice jurist daca vrea sa devina avocat, intrand in Templul Interior, in cel Mijlociu sau in cel Exterior. Vechea teza subversiva care continua si azi sa hraneasca Imperiul stipuleaza strategia juridica coloniala potrivit careia daca vrei sa controlezi alte tari – colonii, post-colonii, pre-colonii etc. – trebuie sa-i controlezi mai intai Legea autohtona, Dreptul national, care practic inseamna sa dispui cine poate sa fie pus sub acuzatie si cine nu. In acest obiectiv secret aflam zelul ambasadorului american Hans Klemm de a corupe procurori si judecatori, printr-o varietate de mijloace si tehnici (laude, sustineri, diplome, burse, trafic de influenta, dirijarea din umbra a carierei etc.), dintre care multe le-am vazut pe viu, din care nu pot fi excluse chiar plati financiare directe, in conturi la banci din strainatate (la care s-a recurs in alte spatii geopolitice, in cazuri deja de notorietate). La polul opus, aflam expresii ale „recunostintei” si „recunoscatorilor”, sub formele fizice, materiale, concrete ale victimele represiunii politico-juridice – lideri romani patrioti, aruncati in inchisoare sau hartuiti cu procese si mitingisme finantate, care distrug vieti, familii, frâng statute socio-profesionale, inchid perspective. Este nedrept si revoltator!

    Colonizarea profesiei si institutiei juridice. Ceea ce in esenta se straduieste ambasadorul american Hans Klemm sa obtina prin interventionismul activ in domeniul Dreptului, sub masca “cooperarii” americano-romane in lupta pentru “independenta” justitiei si impotriva “coruptiei” este alinierea profesiei juridice si a institutiei judiciare din Romania la interesele occidentale. In mod efectiv, ambasadorul SUA incearca sa ia sub control mentalurile colective ale judecatorilor, procurorilor si studentilor in Drept. Cea mai recenta si mai densa speta de tentativa de aliniere a profesiei juridice la interesele occidentale o aflam in discursul rostit de ambasadorul SUA, Hans Klemm, luni, in fata studentilor de la Facultatea de Drept Bucuresti. Nu voi relua ideile lui Klemm, care au o coloratura imixtionista ca de curcubeu, incluzand afirmatii graduale despre “coruptia” si “influenta politica” din Justitie, pe care le intinde in timp din anii 2000 incoace, pentru ca de atunci au inceput invaziile asupra domeniului, a profesiei si institutiei juridice, de aliniere a acestora la interesele Occidentului. Ele continua cu atacuri asupra Parlamentului si cu o ostilitate ostentativa in ceea ce priveste “puterea”, respectiv Guvernul Romaniei, si se incheie cu un mesaj cvasiinstigativ. “Veţi avea motivaţia şi curajul să protejaţi şi să îmbunătăţiţi sistemul judiciar al ţării dumneavoastră? Nu e o decizie pe care o veţi lua fără să vă coste în viaţa personală. Mereu va fi mai uşor să vă aliniaţi celor de la putere, decât să acţionaţi cu integritate şi curaj”, le-a transmis Klemm studenţilor la Drept, ca un controlor de mental colectiv.

    https://www.g4media.ro/avertismentul-ambasadorului-sua-la-adresa-parlamentului-schimbarile-recente-ameninta-sa-intoarca-timpul-la-inceputul-anilor-2000-cand-justitia-era-afectata-de-coruptie-si-influenta-politica.html

    • Asta ne arata ca PSD degeabva a dat inpoi in ce priveste taxarea exploatarilor Offshores! Daca impunea un 60% FClemuta asta pesemen zicea ca nu il proveste si ca in USA magistrattii nu fac proteste.

      Asat este o lectie care tgrebuia invata „trebe sa fii al dracului! Uite Orabu e al dracului.. si atunci toiti maharii Evropeiei sar pe Roamnai. De ce? Ca sta ca proasta!

    • De ce ambasadorul american Hans Klemm se agita pentru “independenta” justitiei si lupta “anticoruptie” din Romania, mult mai mult si mai indreptatit decat ar trebui sa o faca pentru SUA?

      Pai cum da de ce?

      Ca e mai ieftin!!!!
      Mult mai ieftin!!!!

      Nsite birse acolo (date si de Sors si alti particleri nu numai de SUA) , o icra si un pahar la Embassy ), ceva laude in presa (nu cota nimic) un titlu gol ca „cea mai curjoasa”- air nu costa nimic! restu se face cu banii clientului dipa formula locala si batuta si f@@@ra si cu banii luati!

      Ca mde .. daca chiar ar avea de a face cu o clasa politica coruota da corupta cum scrie la carte … ehe! Pai sa le dai melioane de caciual, sa le oprganizezi deplasari, cuprimirm la cocioaba varuita samd etc ar cam costa.

      Mai rau ar fi cu o putere coruota in mod moderat (1/4 cat Clintineasca) si care isi stie enteresul .
      POai njenica cat ar fi fost taxeele ptr gaze? Cat ?! Ca Africa celebra ca habar nu are ce e aia neoneros ia cica 50%!!
      Sau .. styii paranghelia de la Deveselu?! O codicere politica cvonstienta silib3erqa pe deciziile sale ar fi cerut AJUTOR MILITAR . Ca 1 mld pe an äsa ca un gest proetenesc”Ntz. gestu ar fi fopst al nostru! Ca azi ce e aia melardu? P{ai se compara cuj melardu pe care il primeau grecoteii in anii 80? Parcon nu chiar 1 ci numai 800 milioane anula ajutor militar!!!
      Pe cand asa.. cu npoi e misto! E ca si cum ar fi iunu ata de tampit sa dea bani ca sa fie incornorat!
      Insa cum noi /… suntgem .. nenagajam sa dam cateva melearde bune . Ca ascuta-ma pe mine … noi panja acum meritam s aavem, un grup de F16 noi d’a moaca! Plus alte jucarele dragute cu care sa fdaci pac-pac.
      Vezi ce buna socoteala? Nu (prea) luam bani ptr gaze dela Exxon si le platim miliarde ! I-am depasit pe asutraleni!
      Mai prosti ca noi nici in grajdu de vite!!

      PS. Dragnea, cu orice risc trebuia sa puna taxe mai mari pe gaze… si sa se tina tare. Deja trebuia bagat6 referendumul asta ((ca sa enerveze pe aia de la UE) si sa manevreze astfrle incat sa ajunga la urechuiloe cui trebe ca .. noi ne gandim sa intram in zona Euro.. la vreo 15 ani dupa intrarea in Schengen! SI atiunci Tinemasa ala zicea cel mult ca jandarmii din Bicele s-ua arata f retinuti …

      • Nu i-a enervat Dragnea prea tare. Se hârjonesc, cel mult! E un scenariu de doi bani. De ce musteciosul a rămas cu dreptul de a alege şi a fi ales? Nu pentru că trebuie să fie acolo şi să le facă treaba?

      • @Ghiță Bizonu: ”Asta este o lectie care trebuie invatata “trebe sa fii al dracului! Uite Orban e al dracului.. si atunci toti maharii Evropeiei sar pe Roamnia. De ce? Ca sta ca proasta!”

        Este valabil pentru întreaga propagandă progresistă globală.
        Vorbesc aici de agresivitatea propagandistică care folosește orice mijloc, inclusiv manipularea oamenilor cu educație precară civică sau politică, pentru obținerea unei mase critice care prin îndoctrinare poate fi folosită pentru provocarea unor explozii sociale, comparabile cu atentatele teroriste.

        Ca exemplu recent aș menționa propaganda USR, Bisericii Evangheliste, ONG-urilor LGBT, ONG-urilor sau demnitarilor cu filiație în curentul Soros care cu deosebită agresivitate folosesc argumente false sau lipsite de logică pentru a determina boicotarea Referendumului pt. familie.
        De exemplu, se merge până acolo încât acest proces electoral inițiat de 3 milioane de cetățeni ai societății civile este legat, în mod tendențios, de o posibilă asumare de către PSD a meritelor acestui referendum sau de o influență a Rusiei.
        Desigur, sunt argumente false și în numele democrației, respectivii pledează pentru anti-democrație, respectiv pentru boicotarea unui proces democratic. Și asta din teama justificată că ideologia lor progresistă va primi o grea lovitură prin votul pozitiv al majorității.

        Dacă ne amintim, pentru a se împiedica votul în țările din care provin rețelele teroristeau, au existat nenumărate atentate la secțiile de votare soldate cu zeci de morți.
        Tocmai de aceea, nu este deloc deplasată analogia dintre boicot și astfel de atentate teroriste pentru înlocuirea unui proces democratic cu anarhia și instalarea prin violență a unei stări de permanentă instabilitate și tensiune socială.

        Dacă pe plan intern, o asemenea propagandă negativă a îndemnului la ură și divizare a societății naționale pe criterii ideologice capătă o așa amploare și se dovedește atât de eficientă, ne mai putem mira că prin extinderea ei în exterior prin intermediul unor factori politici sau activiști inconștienți, argumentele lor distructive sunt binevenite pentru forțele externe în acțiunile de limitare și de subordonare a intereselor românești scopurilor marilor actori politici?

        În concluzie, unei propagande agresive nu i se răspunde cu justificări mai mult sau mai puțin defensive, ci tot cu o poziție agresivă bine argumentată.

      • Ambasadorul Klemm pleacă în Octombrie. A primit decorația de la Johannis pentru o activitate care i-a fost apreciată și răsplătită, așa încât a mai dat un recital cu cîntecul de lebădă ca să gâdile auzul unor ”melomani”..

  11. Ana
    Am spus majoritatea, si dvs sunteti adepta primatului minoritatilor ? E si normal, din moment ce frecati toata ziua feisbucul. Asta va da probabil impresia ca in exterior, adica in spatiul real, nu mai exista…lume.
    ps
    Niste palme la feisbuci tare v-as da, asa, din amicitie, daca as pune mana pe dvs. Sa plece dracusorii care incotro…(Z)

      • Ana

        PROTESTEZ in numele PORCILOR!

        Adica cum poti sa compari acele minunate vietuitoare, atat de gustoase, atat de utile cu ZeVzecea?!
        Pai ai plati ptr el cat ptr un … porc ?

        Ma rtopg in gnl orice comparatie intre om si porc este insultatoare ptr .. porc .

    • Ei …da, asta reacție de bărbat adevărat – felicitări! (Am rămas cu slăbiciunea exprimărilor eliptice!)
      Hai să admitem că proporția minoritari – majoritari poate fi diferită de la areal la areal și vă repet și dvs. ideea ce am scris-o și doamnei Ana, în susținerea afirmației dânsei: DE MULTĂ VREME OBICEIUL CHEMĂRII LA CLACĂ ESTE DOAR ÎNTÂMPLĂTOR. Cu alte cuvinte, ancestralul sistem de socializare în rural este practic dispărut. Pe de altă parte așa cum eu, bucureștean, NU AM CONT PE NICI O REȚEA DE SOCIALIZARE, este de așteptat că și în mediul rural să existe indivizi cu alte preocupări și cu alte obiceiuri de socializare.
      Simnt că-i cazul să vă povestesc, cu toată siceritatea, o secvență din viața mea: după 5 ani de trai alături de soție, fică și soacră, am calculat foarte științific și, la o diferență de aproape 6 ani față de fetiță, soția a adus pe lume un băiețel! Și așa am ajuns ca anul trecut să facem și cununia de 50 de ani, alături de copii și nepoți.

  12. Amalia spune:
    OCTOMBRIE 1, 2018 LA 8:38 PM

    Pana la urma nu am inteles daca dvs mergeti la vot si daca da, pentru ce anume votati. Din ceea ce (imi) scrieti, rezulta ca Referendumul este inutil. Sau, pur si simplu, va place contradictia in sine, inclusiv cu dvs insiva ?
    ps
    Exista fertilizare in vitro practicata, din proprie vointa, de cupluri normale care nu pot avea copii. De regula se foloseste material biologic de la sot (in situatia in care sotia nu poate ramane insarcinata pe cale naturala). Daca sotul este de vina, atunci exista calea adoptiei, perfect legitima si integrabila in conceptul de familie traditionala. Spun un NU categoric utilizarii bancilor anonime de sperma, in sine o anomalie sociala. Dezvolt cu alta ocazie, daca voi constata ca sunteti receptiva la dialog bazat doar pe argumente, nu si pe reprosuri puerile generate de o anume stare de disconfort psihic. Am apreciat intotdeauna pozitiv plusul dvs de calm, limpezime si maturitate fata de ……..hmm….nu rostesc prenume. (Z)

  13. Franceza, franceza cea frumoasă, cea elegantă, cea fină nu se mai învață, nu mai e „la modă”, a făcut „un pas înapoi” în față orăcăitei engleze…, astfel că o redactoră tv (ca să nu-i zic editoare, deși…editoareo, ce ești!) a pronunțat Șarlîs Aznavour…

    • @Amalia: ”Franceza, franceza cea frumoasă, cea elegantă, cea fină nu se mai învață, nu mai e „la modă”, a făcut „un pas înapoi” în față orăcăitei engleze…, astfel că o redactoră tv (ca să nu-i zic editoare, deși…editoareo, ce ești!) a pronunțat Șarlîs Aznavour…”

      Poate i-a fost mai greu să citească Shahnour Vaghinag Aznavourian în ”franceza cea frumoasă, cea elegantă, cea fină”, decât numele stâlcit în ”orăcăita engleză”.

      Dumnezeu să-l odihnească.

    • Acuma, să nu credeți că o consider năpăstuită! Știu că engleza a câștigat datorită caracterului ei sintetic, datorită flexiunii simple comparativ cu limbile latine care au o flexiune mizerabilă (româna fiind pe primul loc). Așadar, engleza se învață relativ repede, apoi mai e și faptul că informatica s-a dezvoltat cu precădere în SUA și a impus limba. Nu în ultimul rând vine prestigiul SUA și UK…
      Da, dar am o nostalgie, e „prima dragoste”, îi știu nuanțele, întorsăturile, obligată fiind în școală să citesc literatură clasică în limba lui Racine.
      Și ce plăcere îmi face să ascult muzică ușoară-grea interpretată, compusă și împodobită cu texte îngemănate cu poezia, de Aznavour, Brel, Ferrat, Brassens…!

      • @Amalia: „Da, dar am o nostalgie, e „prima dragoste … Și ce plăcere îmi face să ascult muzică ușoară-grea interpretată, compusă și împodobită cu texte îngemănate cu poezia, de Aznavour, Brel, Ferrat, Brassens…!”

        Și mie. Cu atât mai mult cu cât aici, în America, este o specie dispărută, iar în România o rara avis.

  14. trexsr

    Omule, eu respect popoarele. Nu-i respect pe cei care nu le respecta. Si nici pe romanii (auto)dislocati din spatiul lor nativ si infestati de/cu ideologia nenaturala a egalitatii de gen care pun la indoiala legitimitatea si utilitatea unui Referendum PENTRU familie, promovat de o mare coalitie de romani, fara implicarea directa a PSD-ului. Desigur, pana la urma institutiile statului au dreptul si obligatia sa organizeze si sa gestioneze un asemenea demers, chiar daca, intr-un fel sau altul, tot politicienii sunt cei solicitati sa aplice legea.
    Ce ne preocupa pe noi, romanii din Romania, este extrem de important, din punctul nostru de vedere. Pentru noi si copiii nostri. Pe d-ta, cel din Canada, nimeni nu te obliga sa mergi la vot, dar nici nu cred ca iti poti aroga dreptul sa dai lectii unui…popor din care am mari indoieli ca mai faci parte in intregimea dumitale. Asta pentru ca tot ai facut vorbire despre popoare.
    Ce prioritati au romanii ? Sa lupte cu coruptia sine die, pentru ca asa vor dirguitorii UE si NATO, pana la anihilarea totala a adversarilor politici ai dreptei ? Sa defriseze mii de hectare pentru baze permanente americane ? Sa permita impanzirea tarii cu rachete ? Sa manance ce ne vand altii ? Sa isi trimita copiii minori in tabere LGBT pentru…a experimenta in vederea aflarii (chipurile) carui gen apartin ? Sa scoata religia din scoli sa sa introduca cu varf si indesat lectii despre sex in toate variantele posibile ? Sa dea politicile de orice fel pe mainile oengeurilor obscure si nealese de nimeni pe care nu cumva sa le intrebe cineva de unde isi primesc si cum isi gestioneaza fondurile ?
    ..Nu cred ca acestea sunt prioritatile romanilor, daca isi doresc un viitor pentru tara lor. N-ar strica sa mai priveasca si la experientele si initiativele grupului de la Visegrad, pentru refacerea, fie si partiala, a demnitatii nationale, pentru ca nu cred ca din Occident poate veni ceva cu adevarat bun pentru Romania, mai ales ca ne cam multumim cu putin…cu mult prea putin fata de cate compromisuri am facut si facem datorita numeroaselor cozi de topor care pretind ca ne reprezinta.

    • ps
      Nu-ti plac versurile mele ? Sa spunem ca te inteleg…sunt mai suportabile, probabil, clipurile de pe Internet cu scene erotice practicate de homosexuali in numele iubirii…..pana la urma, elementul acela biologic, la care am facut referire, exista, nu-l poti nega, cu totii il posedam, si are, de mii de ani, un unic si cat se poate de firesc rol fara de care viata biologica nu ar fi posibila.

    • @Zev: „Pe d-ta, cel din Canada, nimeni nu te obliga sa mergi la vot, dar nici nu cred ca iti poti aroga dreptul sa dai lectii unui…popor din care am mari indoieli ca mai faci parte in intregimea dumitale. ”

      Continui sa ma asiguri ca ai probleme cu „infrastructura”, si ca te bantuie ceva necurat. Vezi ca ti s-a ars „crestino-metrul”.

      @Dle Nastase, nu sunt un puribond, dar daca „Balada Anusului” semnata de Zev, viitorul bard celebru al aliantei strategice cu Rusia, e de atit de mare pret pentru a ramine in istoria blogului dvs., probabil ca a venit momentul sa consider ca acele critici pe care le-am adresat lui Patapievici si amicilor sai bautori de lichide naturale, si organice, au fost fara folos.

  15. Idiotii USR .
    ONG mediatizat ( Digi , TVR 1 , Realitatea ) care a dat omenirii un consilier lui Ciolos in anul de lumina in intuneric 2016 si un deputat USR de Timis ( Drula , bucurestean cu teren in Mogosoaia parasutat de partid si Ciolos in Timisul cu care n-are nimic in comun ) , ONG in teorie interesat de infrastructura – Pro Infrastructura .
    Numai ca acest ONG are reactii foarte stranii pentru unul chipurile pasionat deinfrastructura – tot ce posteaza , la 24 de ore dupa anuntarea castigatorilor drumului expres Craiova – Bals – Slatina , este ” contestatia lui Erbasu nu poate bloca totul ? ” , ” cum e cu uzina de Slatina in fata drumului ? ” cum de nu poate fi oblacat proiectul ? ” samd samd .
    Infiorator .
    Imi amintesc de un lider taranist din anii de trista amintire ai algoritmului 1997-2000 : ” vedeti plopii in fata scolii ? Comunistii i-au pus ! Trebuie taiati ca sunt plantati de comunisti ! „

  16. Dragnea a avut o reacție slăbuță, cu juma’ de gură la discursul lui Timmermans. Trebuia un răspuns atât de puternic, încât să vuiască presa europeană, ca atunci când vorbeşte Orban de la Budapesta!!!

    Să şteargă cu bețivanii din Comisie pe jos! Să nu şoptească pe sub mustăți! Jalnic!!!Dezastru! Ce speranțe mai dă partidul de guvernământ? Scapă cine poate! Vindem tot şi ne mutăm, eventual în Rusia! Acolo Putin le arată uşa cât ai zice „peşte”… unde mai pui că acolo gazul şi curentul sunt moca…

  17. Simona Halep afirma, abia acum, pe pagina de FACEBOOK (conform unei televiziuni, eu neavand o asemenea pagina), ca ar fi bolnava de hernie de disc (sic!)
    Sa o credem ca nu stia nimic inainte de a participa la cele doua turnee din China din care a fost eliminata cat se poate de penibil, dar in urma carora poate beneficia de bonusul de 1 milion de dolari ?
    Chiar atat de irational si iresponsabil poate deveni un om caruia i se vantura prin fata ochilor simbolul dolarului ?
    Sa-ti fie rusine, Simona Halep ! Sper sa dispari definitiv din viata sportiva (tu neavand nicio tangenta cu sportul), asa cum imi doresc sa bage capul la fund si cadavrul viu pre numele sau CTP, cel care te sustine chiar si acum, cu un nemasurabil robo-cinism. Un CTP iubitor de libertate sexuala absoluta…poate cu mortii, CTP-ule, de urat, far’de suflet si uscat ce esti.

    • #ZeV: „Sa-ti fie rusine, Simona Halep ! Sper sa dispari definitiv din viata sportiva (tu neavand nicio tangenta cu sportul), ”

      Comentariu pe deplin edificator pentru caracterul acestui personaj.
      Mă celovekule să-ți fie ție rușine. Mai ești și nesimțit, sau mai pe înțelesul vostru, al rusnacilor, mojic.

    • Un milionj e un milion

      Si este viorba despre o decizie ratioanala te prezinti, esti exlcus (te umilesti!) si iei banu care iti va prinde bine sa faci infiltratii, tratement dopmane feri operatie samd, Si sa ai din ce trai.

      Inversu ar putea fi rxata drept TRUFIE. Al mai prima dintre cele 7 pacate ….

    • Poeziile tale . Lasa-ma . Barbatul sta deasupra femeii opt minute , am lasat gravide femei in Ardeal samd samd – glume de centru de recrutare militar judetean din anii ‘ 80 . Acum arunci cu piatra in Simona , ca fariseul . Simona a castigat Rolland Garos acum trei luni . Daca ti-ai inlocui ” v” ul din zev- zez -ul tau de ” nume ” si l-ai inlocui cu ” ro ” ?

    • Înțeleg repulsia față de ctp și-s perfect de acord cu ea, dar asta nu înseamnă că este justificată mojicia față de Simona Halep. N-ai aflat că NU este acum cazul de operație, ci doar de fizioterapie?! O urăști pentru că a reușit să ajungă în situația de a practica un sport care el însăși produce bani, din care o parte, numai o parte, se distribuie practicanților?!?
      P.S. Ai auzit care-i sportivul care câștigă cel mai mult? Este vorba de un împătimit al golfului! Dacă afli cam câți bani produce acest sport să-mi spui și mie.

  18. @ Domnule Năstase,

    ZeV se întrece de tot cu gluma. Cred că trebuie sancționat într-un fel sau altul.
    Îmi pare rău că trebuie să-l pârăsc, aşa ca la grădiniță, dar nu-mi permit să-i spun tot ce-mi vine pe limbă! In schimb dumneavoastră puteți regla debitul dejecțiilor sale mai uşor…

  19. Zonele in care a fost filmat ” Game of Thrones ” devin atractii turistice

    https://www.descopera.ro/dnews/17532015-zonele-filmat-game-of-thrones-devin-atractii-turstice

    O foarte buna IDEE pentru ministrii turismului si culturii de a promova turismul romanesc si de a creste numarul de turisti care ne viziteaza tara !
    Se stie ca si anumite poze de pe wall-ul Windows sau poze celebre de pe net ( plaja Navagio din Zakinthos , etc. ) au generat incasari de sute de milioane de $ si milioane de turisti care au vizitat acele locuri .

    • Cred ca ministrii turismului din Romania ar trebui selectati asemeni managerilor din multinationale : pe perioada determinata , pe proiecte clare si cu tinte la fel de clare ( cresterea numarului de turisti cu x% si a incasarilor din turism cu y% ) . Nu ti-ai indeplinit targetul , ai plecat !

    • @Adrian B., nu-i suficient să vrea miniștrii turismului să promoveze zonele din țară în care se filmează. Este nevoie ca să fie companii importante de film care să facă filme de mare audiență, dar și reclamă a locurilor unde s-a filmat.
      Pentru a atrage astfel de companii, este nevoie de crearea unui mediu ”prietenos”: bază materială (”hangare” în care să se poată filma, echipament local pentru închiriat, suficient personal autohton calificat, firme de logistica filmului, etc). O spun, deoarece în ultimii ani am lucrat la ”Panavision”, cea mai mare companie din lume de echipament de filmare și am venit în contact cu politicile companiilor de filmare.
      Printre altele, afară de cercetarea și producția echipamentelor (camere, lentile, etc), la ”Panavision” se formau viitorii specialiști în tehnica filmării și am încercat să fac recomandări Guvernului României să ia legătura cu conducerea companiei.
      Lucrând chiar la sediul central (HQ) aveam contacte și relații zilnice, inclusiv cu CEO-ul care s-a arătat extrem de deschisă unei asemenea perspective, aprobându-mi să iau legătura cu autoritățile române..
      Răspunsul Bucureștiului a fost ZERO.

      Pe de altă parte, foarte multe filme ”americane” se realizează în Canada, cu predilecție în Toronto și Vancouver. Cauza o constituie reducerea enormă de taxe în cazul filmărilor acolo, dar cu condiția ca unul dintre rolurile principale să fie acordat unui actor de origine canadiană și cetățean canadian. În plus, Toronto are deja o industrie a producției cinematografice de vârf, în sensul în care defineam mai sus, ”mediul prietenos”.
      Hollywoodul rămâne capitala emblematică a filmului, dar filmările se mută de acolo din cauza taxelor excesive din California. A mai rămas foarte activă industria filmelor porno care aduce venituri de miliarde de dolari anual cu minimum de investiții.

  20. Cineva întreabă :
    „@Amalia, e dreptul tau democratic, si foarte bine ca ti-l exersezi. Eu am pus o intrebare despre momentul ales pentru Referedum. Stiu ca in cultura noastra familia intotdeauna a fost intre un barbat si o femeie, si nu vad de ce se cere vot pentru ceva care este evident. Ne-am schimbat cumva intre timp si e neclar ce vor romanii?”
    Un lucru este cert şi nu avem nici un dubiu : Dacă familiaşi căsătoria nu sunt definite în mod clar în Constituţia României, în cel mult 5-6 ani, România, ca şi America şi ca cele mai multe şpri din Occident, va avea şi ea, mai întâi căsătorii homosexuale şi mai apoi adopţiiiile respective, impuse ori de Curtea Constituţională, ori de Parelament !
    Aşa au păţit şi francezii şi nemţii care s-au trezit prea târziu !

    • Domnul care nu vede de ce se cere vot uită că în Constituție scrie „soți”, deci actuala Constituție permite adoptarea unei legi care să dea liber la căsătoriile gay, pe când, dacă în Constituție va scrie „bărbat și femeie”, nu va mai fi posibilă adoptarea unei asemenea legi.

  21. Ana spune:
    OCTOMBRIE 2, 2018 LA 6:36 PM
    ZeV trebuie sanctionat dandu-si perechi de palme pentru opiniile exprimate, asa cum dvs ati precizat INAINTEA MEA. Bine, cate sa-mi dau, ca sa fiti multumita ? Dar dupa asta imi dati voi sa va fac ceea ce am spus ca mi-as dori ? (Z)
    PS
    Doamne, ce bine va cunosc…si nu e intotdeauna de bine….daca o va face, sper ca domnul Nastase sa ne tempereze pe amandoi, fara partinire, in numele egalitatii de gen.

  22. Comentarii ale unor suporteri ai tenismenei despre ,,prestatia” Simonei Halep”…
    CITEZ:
    ,,”Si-a batut joc de organizatori si de fani!” Simona Halep, criticata masiv dupa retragerea de la Beijing”
    ….
    „Daca stia ca e accidentata de ce a jucat? Doar si-a batut joc de organizatori si de fanii care au platit bilete”

    „Halep pierde primul set si se retrage. Daca esti accidentata, nu intri in turneu. E simplu”

    „WTA trebuie sa o amendeze pe Simona Halep. Nu exista scuza pentru ce a facut”

    „Nu am respect pentru Simona Halep”

    „E incredibil ce a facut Simona Halep! Se retrage imediat dupa primul set si am pierdut pariurile. Rusinos”

    „As spune ca mi-am pierdut respectul pentru Halep, dar nu am respectat-o niciodata”

    „Simona nu ar fi trebuit sa participe la turneele din Asia”

    „WTA este o frauda. Simona este accidentata si a jucat in continuare”

    Toti sunt mojici si rusofili, mister Mircea Popescu & Co? Daca scot injuriile din ,,amprenta” dumitale virtuala, ce ramane ? …….?! Iti spun eu: O simpla carcasa inca vorbitoare de limba romana.
    ….Nu uita ca aici nu esti pe Twitter-ul actualului si vremelnicului ocupant (inclusiv al unei parti din lume) de la Casa Alba, sau in contul de mail al doamnei Hillary Clinton.

  23. trexsr

    Ma intreb, deseori, de ce oare omul ,,cade” la nivelul unui copil de gradinita, atunci cand este nemultumit, agitat si nervos, un copil care nu stie altceva decat (contra) atac la persoana ?
    E de studiat, stimate coleg…..poate de aici vine si raspunsul la intrebarea:
    Stim cu cine, de ce si pentru ce votam ? Dupa parerea mea: Daca luciditate nu e, nimic nu e….

  24. serbanfl spune:
    OCTOMBRIE 2, 2018 LA 10:27 PM

    Felicitari pentru familia dvs longeviva, un model care ar trebui sa mobilizeze toti cititorii acestui blog la votul crucial de duminica, fara a mai fi nevoie sa se ,,informeze” pe mizeria #rezistenta (la adevar si normalitate) numita Facebook.

    • .ps
      Taranii romani nu se intalnesc doar la claca, cred ca de biserica ati auzit. Nu exista sat (si nu a existat niciodata in istoria Romaniei) sat fara biserica. Uneori, intai s-a construit biserica si mai apoi satul. Aceasta este Romania profunda, chiar daca unora, din interior si din afara, le sta ca un nod in gat.

      • Bisericile sunt pline, duminecă de duminecă, în tot Bucureștiul!
        La Bran, de exemplu, slujba duminicală se face o săptămână la biserica de vis-a vis de cazarmă, iar în următoarea săptămână la biserica din Predeluț.
        Adevărat este că la București foarte des auzi țoape ce au ceva de discutat, nu și la Bran.

  25. Cu voia gazdei, dati-mi voie sa va mai spun ceva (inainte de a pleca spre aeroport) ce simt acum: O IMENSA ADMIRATIE PENTRU D-NA DANCILA, CARE, IN CELE 5 MINUTE DE DISCURS ROSTIT IN PARLAMENTUL EUROPEAN, A COMPENSAT, CU BRIO, TOATE GAFELE ANTERIOARE (unele puerile, vanate de jurnalistii de doi bani cu studii obscure ostili PSD).
    Premierul Romaniei a reusit sa cuprinda ceea ce nu au spus liderii politici de multi ani incoace….in fine, FELICITARI, STIMATA DOAMNA !
    Asa este, Romania este tara membra cu drepturi egale a Uniunii Europene si trebuie respectata ca atare. Ea, Romania, si poporul sau.
    …Felicit si personajul care i-a scris, sau inspirat discursul. Cred ca acel personaj statea in dreapta premierului si este cel mai bun ministru al acestui guvern.

  26. Occident: Raul propagandei exclusive consta in faptul ca aceasta mascheaza nevoia de reforma

    „Banda” Dragnea?! Mda, se poate spune si asa. Ca si hartia, virtualul poate suporta orice. Plus ca „demonstratologii” de toate felurile, de la logicieni la epistemologi, ar spune, fara nicio sansa de a-i contrazice (Magister dixit!), ca argumentum ad hominem subtiaza, pana la a fisura, orice demonstratie. Necazul e altul, si e mult mai mare. Nu numai Rusia si Turcia s-au verticalizat, dar si alti estici. Polonia, Ungaria vin in tromba din spate, pentru a le ajunge din urma. Colac peste pupaza, ca si cand orice rau poate deveni si mai rau, si unii vestici incep sa se dignitas-eze (Italia, Austria, lista e deschisa). Ideologic si politic, e nevoie de ceva mult mai mult, care sa reconstruiasca prestigiul si influenta Vestului.

    Din pacate, din frontul aparatorilor Vestului au inceput sa dispara filosofii, economistii, futurologii (cam de multisor), glorificatorii prin vers si scris asisderea. Din acest motiv, politicienii si politologii nu-si prea mai gasesc puncte de sprijin. Se pare ca UE a priceput ceva, de a inceput sa-si condimenteze discursul cu cuvantul „reforma”. Dar probabil ca inca nu stie de unde sa inceapa. Dinspre SUA, niciun vant de schimbare. Altfel, nu numai ca ne vom aminti, dar vom si repeta, privind spre Occident, celebrul vers shakespeareian din Hamlet: „E ceva putred in Danemarca!”/ „Something is rotten in the state of Denmark!”.

    Esenta mesajului meu critic, de la un intelectual critic catre intelectuali critici, este ca cei care iubesc Occidentul trebuie sa vina cu ceva ajutator de substanta, cu propuneri si solutii privind o noua ideologie, o noua teorie, un nou model, ca noi motoare de dezvoltare, care sa se degaje din dezbaterile publice. Unii cercetatori vorbesc deja de post-liberalism, dar cautarile lor sunt inca incerte, nu stiu inca ce sa puna in loc. Probabil va fi o lunga perioada de tranzitie cenusie. Numele destinatiei finale a tranzitiei cred ca va fi aflat destul de tarziu. Pana atunci, este important sa observam ca raul propagandei exclusive occidentale consta in faptul ca aceasta mascheaza nevoia de reforma a Occidentului.

    http://www.contributors.ro/editorial/rosictir

  27. Cei care l-au scos pe domnul Năstase din politică pe articole scrise de „jurnaliști” gen Tolontan, cum sărbătoresc 100 de ani de la Unirea Mare? că domnul Năstase uite cum sărbătorește!

  28. https://www.catavencii.ro/editorial/mergi-sau-nu-la-referendum-votezi-da-sau-nu-tot-vin-unii-si-ti-iau-gazele/#comment-125693

    Felicitări şi pentru acest articol cu ale cărei enunţuri nu sunt în totalitate de acord ! Măcar de-ar înţelege ceva şi alţi colegi de-ai tăi , dar în special îngălatul de Dinescu ceva din tot ceea ce cu brio faci în această redacţie !
    P.S. I-am pus şi lui un comentariu deşi sunt sigur că nu va apare, dar măcar să ştie zevzecul în ce parte o ia !
    Dacă tot e în plină dezbatere tema…
    Dinescule, băi pui de lele rusească, de fapt evreiescă, în delirul tău inept nu-ţi dai seama că-ţi pui în pericol colegii, nişte oameni excepţionali precum Doru Buşcu, PAH, C. Teodorescu şi dacă-i excludem pe cei doi Radu, Mihai şi Cr. aproape nici unul n-ar merita soarta celor de la o altă publicaţie satirică franceză care a sărit nu numai calul, ci şi pragul dintre viaţă şi moarte din cauza unor descreieraţi ca tine ?!
    Imbecilule , sunt atâtea subiecte care merită tratate la misteaux, care, chiar cu puţinul tău talent ar putea descreţi nişte frunţi, dar tu, ca un ghiolban sadea te trezeşti ( vorba vine ! ) să iei în derâdere cele sfinte unui popor atât de încercat precum românii şi într-o perioadă atât de sensibilă precum cea prin care trecem ! Provocare, sau inconştienţă ? Ură, sau dispreţ pentru cei în mijjlocul cărora trăieşti, obţinând avantaje enorme pentru merite aproape inexistente ?!
    P.S. Beleşte-ţi ochii bulbucaţi la felul în care abordează aceeaşi idee colegul tău ( sper să nu-ţi fie subaltern, dar mai ştii ?… cum aţi întors voi Lumea asta cu curu-n sus , nu m-ar mira ) P:A.H. în stil de mare domn, inteligent, fără a jigni prosteşte ! Panimaeşi băi, desţăratule ?!

    😉

    • Iată şi capodopera, de fapt mărgica, pe care-o scoate scremându-se din fundul coorului de anticreştini muntele de impertinenţă şi suficienţă cretină :
      Un referendum anticreştin

      Dacă socotim că Iisus Hristos n-a fost chiar rodul unei căsătorii tradiționale, ci mai degrabă al unui binecuvîntat ménage-à-trois, e lesne de înțeles că referendumul născut din concubinajul Bisericii noastre ortodoxe cu Partidul Social Democrat e o țîră anticreștin.

      Să vedem pe unde își vor scoate cămeșile preoții puși să stea de veghe la urdinișul școlilor cînd elevii din clasele primare îi vor întreba de ce obișnuia Învățătorul să cineze doar în compania burlacilor și de ce fetele nemăritate și cu probleme aveau mai mare trecere în ochii lui decît nevestele habotnice.

      Dar cetele de îngeri de ce au ocolit mai bine de două mii de ani închisorile Stării Civile? Dorește oare Preafericitul Daniel să-i caute acum la prepuţ? Într-o țară în care a fost însfinţit nu demult un mare voievod, iute la mînie și degrabă vărsătoriu de sînge nevinovat, avînd la activ un șirag de ibovnice și la fel de multe neveste ca Tăriceanu, e lucrul dracului ca Biserica Ortodoxă să umble cu detectoarele de păcat pe sub plǎpumile mirenilor şi sǎ oficieze relația tradițională dintre sulă și prefectură.

  29. La UE se discuta in aceste zile asa numitul caz Romania.
    Nu reusesc sa inteleg nici eu si nici altii unde e problema.

    M-a uimit agresivitatea asa numitilor lideri europeni , care se pare ca se considera stapani ( o fi si datorita trecutului intru stapanirea Africii ) , avand in vedere tonul din timpul discursurilor , dar si aberatiile debitate.

    Si timersans si verhofstar au fost pur si simplu surprinzator de neplacuti , niciun pic de echilibru in abordarea asa ziselor probleme , sursa de informare in acel grup pare sa fie una singura si malformata , sau poate e rea intentie si informatiile din celelalte surse sunt ignorate.Paralele facute in mod stupid in relatie cu alte state.

    Acum evenimentele din 10 august par a fi fost create din exterior ( de unde si denumirea de protest al diaspora probabil ) , urmarile sa fi fost si motivare pentru „injuraturi” consistente in parlamentul european la adresa noastra.
    Altfel nu vad de ce s-ar fi amintit de interventia Jandarmeriei care a fost mult mai moale comparativ cu ce se intampla in Spania , Belgia , Franta , Germania sau Grecia , unde protestatarii sunt batuti cu bate , cu o violenta incredibila si tinuti la respect cu garduri ghimpate mobile.

    Pentru ca sunt dezamagit de lipsa de respect aratata si de iunkers (a evitat intalnirea cu premierul) si de cei 2 de mai sus , personal voi boicota alegerile europarlamentare de anul viitor si voi sfatui si pe altii sa faca la fel ,NU MA MAI INTERESEAZA aceasta asa zisa democratie europeana lipsita de substanta , oricum fac intotdeauna ce doresc si calca in picioare statele membre.

    Am avut chiar impresia ca acolo avea loc o sedinta de partid comunist , ca de dinainte de 89 , in fata careia elementul rau era supus oprobiului activului , cu multa manie proletara.Noroc ca ambientul nu era rosu , ci albastru.

    Motivatia de suprafata pare sa fie noul cod penal , care de fapt e vechiul nou cod penal.
    Avand in vedere ca noul cod penal nu este agreat de nimeni , nici de CCR (zeci de articole au fost declarate neconstitutionale de la intrarea in vigoare), nici de cei cel aplica , nici de cei carora le este aplicat si nici de UE , probabil trebuie implementat in Romania un cod penal dintr-o alta tara unde coruptia a fost infranta.

    Modelele ar fi Franta ,Germania sau chiar Austria.
    Un copy/paste dupa aceste coduri si o asumare in parlament cu intrarea in vigoare imediata ar elimina aceasta problema rasucita in permanenta la nivelul UE fara incetare.

    Dupa care poate ca ar fi necesar sa negociem de pe pozitii de forta cu toate statele europene ai caror lideri nu mai pot dormi din cauza coruptiei romanesti , de parca in coruptie exista doar ala care primeste.Exista destule multinationale.

    In ceea ce priveste Brexitul poate Romania ar trebui sa se pozitioneze strategic , incercand sa deschida comertul catre un UK post Brexit , cel putin pe agricultura.

    Poate cineva are nevoie ca Romania sa fie slaba pe perioada Brexitului , care se intampla exact pe durata presedintiei rotative , in vederea obtinerii umilirii UK.

    La o analiza simpla singura procupare „europeana” reala (in contextul international) pare sa fie cum sa se traga energie din Romania , cat mai ieftin , si prin cate mai multe conexiuni , schimbarea guvernelor fiind uzual suficienta pentru slabirea pozitiei in orice negociere.

    Tot la UE se pare ca institutiile si statele sunt confundate cu persoane , in virtutea profesionalismului banuiesc.

    Pentru Romania se facea referire la ADN in relationare cu fostul sef , iar pentru Polonia e mare agitatie ca o doamna judecator de 70 de ani nu este lasata sa profeseze , desi varsta de pensionare a fost deja depasita.

    Am auzit aseara la un post TV si un europarlamentar roman care vorbea de incalcari grave ale statului de drept in Polonia si Ungaria si ca noi nu suntem ca ei.
    Sper , in calitate de fost alegator , ca nu spunea aceste lucruri cu superficialitatea ce ne era livrata noua de verhofstar , cu informatii luate de pe holuri.Daca Romania este tratata in acest fel ma pot gandi ca si in cazul celorlalte tari estice exista probabilitatea unui tratament asemanator in baza unei informari superficiale (ceva specific pentru liderii UE).

    S-ar parea ca Greciei ii este bine ca imagine si in ceea ce priveste coruptia (cum si-or fi creat oare acel deficit gigantic) si in ceea ce priveste activitatea jandarmeriei proprii , care bate ca la fasole pe oricine sta pe strazi , mai ales de cand tine milioane de migranti departe de UE.Sau poate e din cauza cotatiei monedei Euro 🙂

    Dubla masura este o caracteristica UE de ceva vreme.Unii sunt mai egali decat altii.La anul porobabil , dupa alegeri , se vor crea 2-3 clase de cetateni europeni.Baietii buni de tip premium si cei rai second class , poate noi intram la clasa a treia daca suntem cuminti.

    Desi UE este o organizatie cu tematica economica nu se spune nimic despre aspectele pozitive pe care le prezinta Romania de ceva timp .Sau poate agricultura romaneasca deranjeaza si este nevoie in continuare de capsunari si ingrijitori de oameni in varsta.

    • Domnule, chiar crezi că-i bine să nu mergi la vot pentru europarlamentare și, mai ales, să faci publică opțiunea?! Vezi că pe acest blog sunt câțiva mai pricepuți în tehnici de manipulare!
      Dacă ajunge iar macoveasca în PE, blestem pe toți susținătorii ei să nu li se mai învârtoșeze ştromeleagul!

      • Pardon! Conjunctiv prezent e „să nu se învârtoșească”, după modelul „să nu se învârtească” (verbe de conjugarea a IV-a, a învârti, a învârtoși).

      • @serbanfl

        Nu manipulez pe nimeni , doar ma exprim.Parlamentul UE chiar e nereprezentativ si inutil in opinia mea.Mecanismele de functionare in UE sunt altele si n-au legatura cu alesii trimisi.Nucleul dur se va urca intr-un turn de fildes , iar tarile nou intrate vor deveni tari rank 2.
        Politicile europene , incepand cu anul viitor , vor fi impuse doar de Germania , Franta si Olanda.
        Poate ca UE va ma exista pe hartie o perioada de timp , dar practic proiectul e cam terminat.

  30. Sunt unii bloggeri pe aici foarte invershunati, ba impotriva diasporei, ba impotriva Occidentului, ba a unor practici liberale de a oferi protectie unor minoritati. Eu cred ca fiecare are poate un pic de dreptate dar invershunarea sau ura nu ajuta.

    Eu unul de exemplu nu ma consider anti-rus. Sunt pro-roman, mai clar pro-interese ale romanilor. Unii cinici rid de romanii din diaspora sau ii dispretuiesc, citeodata pe buna dreptate, dar de cele mai multe ori nu. Dar ma intreb: citi oare din romanii care treaiesc in Rusia ati auzit ca lauda Rusia, si ca sunt fericiti ca traiesc acolo? Si daca nu sunt, de ce nu se duc? Cred ca problema ramine a atitudinii imperiale a Rusiei in ce priveste Romania, si faptul ca o serie de conducatori ai lor ne pun bete in roate in ce priveste reunificarea. Dar mai sunt atit de multe alte probleme pe agenda bilaterala nerezolvate ca nu ai cum sa privesti Rusia ca un stat prieten.

    Din punctul meu de vedere este la fel de ingrijorator ca Romania si UE incep sa aibe conflicte deschise, ce se bazeaza, cel putin in teorie, pe diferente de valori in ce priveste statul de drept,si in curind cele ce tin de drepturile unor persoane ce apartin unor minoritati. Dar in special surprinde gradul de toleranta, sau mai bine spus intoleranta unor romani, foarte vocali, care sunt gata sa se comporte chiar ne-crestineshte atunci cind cred ei ca religia lor e „atacata”. Unii chiar cer Roexit. Ca sa colaboram cu cine? Am crescut suficient economic sa ne permitem sa intoarcem spatele UE? Mai mult, asta este viziunea despre a fi membru al UE, sa iti creasca turta, ca apoi sa infigi cutitul in spatele celui care ti-a fost partener ( cu nuantele de rigoare )?

    Da, UE pare ca nu ne trateaza corect, dar avem noi toate informatiile ca sa afirmam ca schimbarile din legile justitiei sunt conforme cu cerintele statului de drept? Dl Toader cere pe buna dreptate ca viitoarele recomandari ale Comisiei de la Venetia sa fie introduse in legislatia modificata, unde apare ca s-au strecurat si multe „noutati” neconstitutionale. Deci probabil ca nu degeaba ne arata Timmermans cu degetul…

  31. În sfârşit psd-ul a decis să creeze măcar iluzia că are demnitate în fața PE. Am ascultat discursul cu atenție – cine l-o fi conceput nu ştiu – a început bine, însă intonația Vioricăi Dăncilă era tot una de copil care recită la grădiniță. Se vedea că nu sunt vorbele ei. Totuşi, mai hotărâtă şi mai fermă decât altă dată. În principiu, a fost discursul cumva la locul lui, însă mentalitatea de vasal a celui care a conceput şi scris discursul tot răzbate în final: „Nu INTERZICEȚI României ceea ce ESTE PERMIS în alte țări…” Adică nouă trebuie să NI se permită pe când prin alte părți nu LI SE permite, ci este… Şi mai zice „Nu permiteți să se întâmple…”, referitor la abuzurile justiției – adică ăia să nu permită??? Ce caută ei în borşul nostru?!

    În fond, nu cred nicio secundă că am avut noroc de prezența domniei sale acolo ca să afle PE de protocoale şi abuzuri. Aşa cum pot eu (şi orice elev de la țară) să aflu despre problemele din justiție cu dosare … cum a zis Portocală? am uitat… făcături, oricum, despre achitări şi aşa mai departe, aşa poate afla şi orice europarlamentar în frunte cu Timmermans. O mascaradă cu atât mai penibilă, cu cât e mai înalt nivelul la care se prtrece.
    Cred în continuare că guvernul este unul de păpuşi.

  32. expediaza si prin curier la Cluj? locuiesc in Elvetia, imi doresc foarte mult cartea si daca se poate cu un autograf de la dumneavostra! Fara sa par penibil, ati fost unul dintre cei mai adevarati prim ministri ai Romaniei! Aveti toata stima mea!

Lasă un răspuns