“Firul Ariadnei”

Acesta este titlul unui roman ce-l are ca autor pe Iosif Igirosianu. L-am parcurs, cu mult interes, zilele acestea. Pe autor il intalnisem cu multi ani in urma la ADIRI. Apoi, in 1991 l-am invitat sa fie membru fondator al Fundatiei Europene Titulescu. Lucrase in diplomatie cu Titulescu si il venera pe fostul ministru. A fost la multe posturi in strainatate – Geneva, Paris, Varsovia, Sofia. A scris insa si mai multe romane de succes, devenind membru al Uniunii Scriitorilor.

Actiunea romanului „Firul Ariadnei” se petrece in perioada premergatoare razboiului si include nume reale dar si nume fictive de la Liga Natiunilor si de la legatia romana de la Geneva. Este o lectura pasionanta pentru cei interesati de diplomatia europeana in perioada compromisurilor cu Germania nazista si de intrigile politicii de la Bucuresti. Multe dintre momentele diplomatice relatate au acoperire istorica iar personajele descrise isi traiesc viata intr-o atmosfera apasatoare, plina de tradari.

O carte pe care vi-o recomand – plina de savoare, cu portrete memorabile din viata Palatului „Ariadna” – palatul Societatii Natiunilor. Din pacate, asa cum arata autorul, prin actiunea lor, Marile puteri, la sfarsitul anilor ’30, au „taiat”firul Ariadnei ce ar fi permis iesirea din Labirint.

Despre cartea lui Igirosianu mi-a vorbit, demult, Nicolas Fotino. El mi-a spus ca exista un cod al numelor din carte. Ministrul Pitesteanu, ambasadorul Baltescu, Serban Deleanu, Teofil Vallini, printul Musatin – toti au un echivalent in viata politica si diplomatica a acelor ani. Voi incerca, la Bucuresti, sa deslusesc acest cod.

40 de gânduri despre ““Firul Ariadnei”

 1. Pentru meritele deosebite, excelentul ambasador si om de cultura a pierdut, ca multi altii, datorita unei legi trunchiate si spre satisfactia unui prea parcimonios ministru al Muncii, dreptul la indemnizatia de scriitor alaturi de pensie, deci la o recunoastere binemeritata din partea Statului roman.

  Apreciat de 1 persoană

 2. A murit Gary Kurtz: Star Wars, un film politic pentru intimidarea “trecutului” sau provocarea viitorului?

  Moartea lui Gary Kurtz, de cancer, la 78 de ani, duminica, la Londra, a readus in actualitate o polemica mai veche, legata de seria filmica Star Wars. Kurtz a fost producătorul primelor două filme din seria ”Star Wars”, prin colaborarea cu regizorul George Lucas. Ideea in polemica, aproape necunoscuta marelui public, circulata doar in unele medii politice si culturale de elita, deci foarte restransa ca arie de raspandire, se refera la masura in care Star Wars a fost un film politic si la scopurile sale. A fost Star Wars un film politic de intimidare a prezentului din epoca sa, respectiv a trecutului razboi rece, ori de provocare a viitorului? Gary Kurtz nu ne mai poate raspunde, iar George Lucas ma indoiesc ca o va face, la cei 74 de ani ai sai. Poate doar Donald Trump, care, la 72 de ani, apartine aceleiasi generatii!

  Sustinerea ideii ca Star Wars a fost un film politic de intimidare in razboiul rece ar fi putut fi cu usurinta respinsa ca o simplista si tendentioasa teorie a conspiratiei, daca ea nu ar fi fost incarnata de presedintele american Ronald Reagan si incorporata ca un punct tare in programul militar al SUA, cunoscut ca Initiativa de Aparare Strategica (Strategic Defense Initiative, SDI), lansat in 23 martie 1983. Proiectul SDI prevedea crearea unui scut antirachetă nord-american împotriva unor posibile atacuri cu rachete balistice intercontinentale ale URSS, adversarul geostrategic global din razboiul rece al SUA, pe care acestea o etichetau drept un imperiu al răului. Deoarece SDI urmarea instalarea în spațiul cosmic a unor sateliți purtători de baterii de lansatoare, dotate cu radare și lasere pentru a depista și distruge mai ușor rachtele balistice, proiectul SDI a fost supranumit „Războiul Stelelor“, supradenumire sugerata de titlul si continutul filmului lui Lucas si Kurtz.

  SDI-ul s-a adaugat astfel la euro-criza rachetelor, care impreuna s-au dorit o presiune infernala asupra URSS. Este insa putin probabil ca cele doua varfuri de razboi psihologic si informational au jucat vreun rol sau, in orice caz, nu cel hotarator in implozia controlata a sistemului hipercentralizat (1), ultraprotectionist (2) si de totala „societate inchisa” (3), din Europa de Est. Militar, URSS era cu mult superioara SUA. Reformele radicale, de abandonare a monopartidismului, economiei centralizate, izolarii si inchiderii au fost rezultatul unor lucide vointe politice. Cei trei vechi factori principali frenatori au fost inlocuiti cu vectori noi, de inalta si necesara competitivitate, cuprinzand innoirea si deschiderea sistemica, modernizarea economica si democratizarea accesului la putere si a exercitarii puterii. Nu in ultimul rand, o sursa de progres, de valoare adaugata a fost asezarea pe baze noi de catre Est a relatiilor sale cu Vestul si cu Lumea. Noile principii de politica externa pe care Estul isi cladeste relatiile bilaterale si multilaterale sunt dreptul international, respectul reciproc, avantajele echitabile, recunoasterea drepturilor multipolarismului, care sunt comparabile cu drepturile omului la scara extinsa a popoarelor, in care subiectul om este inlocuit cu subiectul popor. 

  In SDI, abandonata in 1991, Reagan si-a jucat bine rolul, dar el a fost un actor nou intr-o piesa veche. Filmul si, apoi, politica Star Wars au facu parte din aceeasi teorie a „montajului agitatiei si atractiei”, inaugurata de Eisenstein si preluata de cvasitotalitatea generatiilor de cineasti si actori americani, care de regula se angajau in productii si roluri filmice doar daca erau suficient de violente sau sexuale. Simptomatica pentru angrenarea in subiectele de acest gen de mai tarziu este ca George Lucas, de care Gary Kurtz ajunge sa se desparta datorita unor neintelegeri de abordare (probabil pentru ca Lucas incepuse sa acorde prioritate „jucariilor”, cum le spunea Kurtz, pentru obtinerea de „emotii si divertisment”) si sa se mute in Marea Britanie, pe timpul studiilor universitare in cinematografie a facut parte, impreuna cu alti colegi studenti, dintr-o gașcă cunoscută ca The Dirty Dozen (Duzina de ticăloși). Daca “ticalos” in cinematografie inseamna a stoarce fara scrupule un maxim de emotii si de frici politice (prostirea privitorului prin montaje si trucuri cu camera de filmat, cam in genul aselenizarilor americane), spun asta din perspectiva peliculelor lucasiene si a impactului acestora, care aveau sa urmeze, trebuie spus ca prin Star Wars George Lucas a reusit de minune.

  Am intredeschis foarte putin aceasta usa filmografica spre George Lucas, care a controlat in totalitate productia Star Wars, pentru a intelege ca motivul politic privind suprematia unipolara, care a inspirat programele militare ale Casei Albe din vremea lui Ronald Reagan, are un filon istoric bogat, cu anumite radacini etnice biblice. De altfel, atat producatorul cat si regizorul filmului Star Wars au fost inrolati in Marina (ultimul chiar ca profesor-instructor la o clasa a Marinei), prilejuri cu care in mod cert cei doi au luat contact cu doctrina militara de razboi rece a SUA si preocuparile politico-militare ale leadershipului american de a iesi pe scena internationala cu ceva iesit din comun, care sa starneasca dualismul “agitatie-atractie” si sa induca perceptia unei superioritati absolute. Raspunsurile mele la intrebarile din titlu sunt afirmative in ambele cazuri, Star Wars a fost intr-adevar un film politic de intimidare in trecutul razboi rece, dar si de provocare a viitorului.  Revenind de unde am plecat, la moartea lui Gary Kurtz, un comunicat dat publicitatii luni ii aduce un omagiu celebrului cineast, in care precizeaza: “Gary a fost un preaiubit soţ, tată, bunic, prieten, coleg şi mentor, al cărui talent s-a exprimat în film, fotografie, muzică şi istoria cinemaului. A fost înrolat în marină, a călătorit prin lume, a iubit natura şi a fost o persoană bună şi plină de compasiune.”

  Apreciat de 1 persoană

  • PS/NB: Decuplarea lui Gary Kutz de la cinematografia americana si mutarea sa in Marea Britanie au avut valori de denunturi subtile. Acestea din urma au fost ascunse sau necomentate in SUA din motive politice. Gary Kutz a fost inca un dizident american, care a respins sistemul imbatranit, corupt si abuzator-manipulator din Statele Unite si a optat pentru valorile europene. Gary Kutz a avut un acut simt al autenticitatii valorilor si a fost, intr-adevar, un om bun si plin de compasiune.

   Apreciază

  • Care polemica ?

   Star Wars a doar un film . Unul care sa tinteasca un castig coimercila considerabil .. si a reusit! Castigurile, pana acum , ar fi undeva la 2,5 miliarde $ (un calcul äjustat la inflatie) Numai „Pe Aripile vantului” il surclaseaza. Si va mia duce bani MULTI!
   A fots in acelassi timp un moemnt de cototura icve [priveste efectele speciale. De fpat fara efecte speciale ar fi doar un basm tâmpiţel de serie B daca nu C (C nu exista!|) ptr copii de pana la 10-12 ani (sau ptr copii tâmpiţi de max 14 ani). De la prima vizionare au fopts apreciate efectele .. cronicele au fots ceva de genul „filmul este prost insa TREBUIE VAZUT! mama ce efecte are!!!” Si da… tinminte ca eram tolanit si cam usorsceptic cand a inceput filmul …. insa .. ins apare crucisatorul lui Wader … care nu se mai termina!!! Mai vazusem filme SF… insa ikn care tgrebuia sa faci un mic efrot sa crezi .. de atat asta VEDEAI !!! (E cam diferenta dintre tiraonzuaul din 1 Million Years BC si aia din Jurasic Parc)

   Star Wars NU a fost un film politic de intimidare in razboiul rece….
   Sik Reagan s-a gandit la o Inditiativa de Aparare Strategica [Strategic Defense Initiative (SDI)] nu la „Razxboiul Stelelor” Nustiu cine a dat SDI supranumele de Razbiul Stelelor … si daca nu cumva a fost si ceva batjocura in aceasta denumire….

   Tu draga Fragmentzel traiesti intr-o realitate paralela .;…
   Asta este hoba teleptualului roman – nu si da da seama cand delireaza … insa strnaba din nas la literatura SF ca deh nu e destul de intelectuala. Stii care insa este marea difernta intre amatorii de SF si voi intelectualii?
   Amatorii de SF nu traiewsc in lumi paralele .. decat cadn citesc SF uri!@

   Apreciază

   • @Ghiță Bizonu, realitatea paralelă a lui @fragment este că își închipuie că peste tot mișună imperialiști americani care nu-l lasă să-și trăiască visul rusesc conform unor valori europene pe care nu prea știe cum să le definească.
    De aici și talmeș-balmeșul ăsta de interpretări și simbolistici pe care le produce pe bandă rulantă într-o confuzie totală, încercând să se convingă, sau să convingă, de înalta sa capacitate intelectuală. Dar tocmai de aceea îndoielnică.

    Apreciază

 3. Da , cei doi magnifici , Lucian Sova ministrul transporturilor si Narcis Neaga directorul CNADR , au fost convocati ieri la Parlament .
  Norocul lor e ca parlamentarii insarcinati sa-i ia la trei pazeste sunt atat de informati asupra proiectelor in curs cat sunt Paolo Rossi sau Simona Halep .
  Cei doi oficiali au plimbat subiectul cu ” deschidem intrarea A3 in Bucuresti ” ( 3 km , in lucru de 9 ani ) , ” anuntam castigatorii pe Craiova Slatina saptamana viitoare ” , ” acordul de Mediu pe Sibiu Pitesti nu e vina noastra , e Mediul ” samd .
  Bineinteles , nici un stralucit parlamentar habar n-are ca pe segmentele Autostrada Bucuresti Sud sunt 22 de contestatii ?! nici ca pentru continuarea de la aeroportul Tg Mures spre oras sunt procese in curs de 3 ani ! nici ca se asteapta de un an castigatorul pe Bors Barcau , nici ca nu au trimis NIMIC la Bruxelles pentru finantare , samd samd samd …

  Apreciază

  • In concluzie: PSD nu poate gestiona o problema atat de complexa si se impune revenirea lui Ciolos in regim de urgenta.
   Cel putin asta rezulta din obsesiile dumitale far’ de sfarsit. Ce naiba, te-a facut m……ta in masina ? Ia-ti o bicicleta. Ce spui ? Madam Firea ignora biciclistii ? Hai la un miting in fata Primariei Generale, sa vedem daca guraliva isterica (care nu a facut nimic in si pentru Bucuresti) va mai avea curajul sa ceara sprijinul jandarmilor. (Z)
   Asa, o tot batem in cap cu infrastructura fara ca ceva palpabil sa se intample. Nu se va intampla.
   Domnule, eu tot iti spun ca Romania nu poate finaliza nimic (in afara proiectului numit Catedrala Mantuirii Neamului) pentru ca nu vrem sa invatam administratie de la distinsul Patriarh al Romaniei. Secretul: Vorbe putine alese cu atentie, organizare si fapte. Punct.

   Apreciază

   • Si eu zic ca ar tgrebui cooptatai la givern niste inalti arhierei – aia cu rezultate notabile intru adtie si parale … Ca ptiu ptiu unii dintre ei se pricep f bine la ochiu dracului!! Mai bine decat la cateheza!!

    Apreciat de 2 persoane

 4. Ambasadorul Germaniei: „Recentele afirmaţii defăimăitoare ale unor înalţi politicieni români la adresa minorităţii germane sunt total inacceptabile….Nu vreau să vă ascund că ar fi util dacă şi întregul Guvern al României s-ar distanţa public necondiţionat de aceste defăimări,”

  Nu stiu cine sunt politicienii aia de rang inalt care au defaimat intreaga minoritate germana. Daca exista, trebuie dati afara din joburile lor. Din cite am vazut eu polemica este totusi in jurul comportamentului dlui Iohannis, care nu cred ca tine de etnicitate, ci de gradul de pregatire a sa pentru aceasta inalta functie care cere foarte mult de la cel ce o ocupa.

  Eu cred ca romanii in general stimeaza foarte mult pe etnicii germani din Romania, probabil chiar mai mult decit pe germanii din Germania.

  https://www.agerpres.ro/politica/2018/09/24/ambasadorul-germaniei-ar-fi-util-daca-intreg-guvernul-s-ar-distanta-de-defaimarile-la-adresa-minoritatii-germane–181418

  Apreciat de 1 persoană

 5. O initiativa civila, care ar trebui sa ramana civila, nepolitizata: Referendumul pentru familie

  Familia normala este procreativa, formata dintr-un barbat si o femeie, care asigura dreptul fundamental al copilului la un tata si o mama

  Pe langa dezacordul privind remanierea ministrilor Externelor si Justitiei, Tudorel Toader si Teodor Melescanu, care fac parte din ALDE, intre PSD si partenerul sau liberal de coalitie a mai aparut unul, care fragilizeaza si mai mult majoritatea aflata la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, că ALDE nu se va implica în campania pentru referendum. ”Vom recomanda votanților noștri să voteze potrivit propriei conștiințe”, a spus Tăriceanu într-o declarație la Parlament.
  Opinia mea poate parea surprinzatoare, dar cred ca referendumul pentru familie, care va avea loc ca urmare a unei initiative civile, care se incadreaza in prevederile constitutionale, trebuie sa ramana un eveniment civil, al carui rezultat sa fie civil. Trebuie sa distingem intre doua chestiuni diferite. Sustinerea parlamentara a unei initiative civile este una din ele, care in caz contrar ar fi un act neconstitutional si nedemocratic. Campania pentru referendum este a doua chestiune, care trebuie sa apartina initiatorilor si altor ong-uri sustinatoare ale familiei naturale.
  Prin urmare, cred ca presedintele ALDE procedeaza corect neimplicandu-si partidul in campania pentru referendum, dar lasand membrilor sai dreptul de a vota cum le dicteaza constiinta de romani si de crestini, nu de membri de partid. Dupa parerea mea, si partidele din opozitie, care au adoptat o norma de conduita relativ similara privind referendumul pentru familie, se inscriu intr-o linie politica justa, de nepolitizare. Pe de alta parte, cred ca a face din scorul referendumului un act politic si a-l lega de un partid extrem de uzat precum PSD, care este azi la guvernare, dar maine poate sa nu fie, ar fi o greseala. Ca tara covarsitor crestin-ortodoxa, Romania are, fara nicio indoiala, suficienti vectori in societatea civila care sa conduca spre un rezultat civil al referendumului pentru familie, corespunzator ponderii majoritare crestin-ortodoxe. Campania pentru referendum va trebui prin urmare sa ramana civila, care sa conduca la un rezultat civil. Societatea civila va trebui sa fie lasata sa “inoate” liber in societatea romaneasca. Va fi simultan un experiment si un test, un experiment de autoorganizare si regenerare participativa, dupa o lunga perioada de incremenire, dar si un test de responsabilitate civila.

  Apreciază

 6. Ne e sila de „invataturi” primitive: Un ONG, probabil evreiesc dupa nume, ne boicoteaza referendumul pentru normalitatea casatoriei si a familiei

  Dumnezeiasca Familie procreativa: Un Barbat+o Femeie+Copii

  Pentru a pune capat raului care ne-a invadat societatea, dupa 1989, va trebui sa oprim invazia sodomiei si sa ne curatam de efectele sale, care ne duc pe calea pierzaniei. In acest sens, primul pas cu adevarat semnificativ va fi participarea masiva la referendumul pentru familie.

  Votand pentru familia si casatoria intre un barbat si o femeie, vom da o replica decisiva celor care vor sa ne spurce religia crestin-ortodoxa, cultura normalitatii si traditia originara a creatiei si procreatiei. Dumnezeu e cu noi, istoria si traditia sunt cu noi, democratia e cu noi. Creatorul ne-a facut romani dupa chipul si asemanarea Sa, ne-a dat poruncile Sale ca noi, romanii, si pamantul nostru, romanesc, sa pastram si sa pazim cu strasnicie comoara dumnezeiasca a crestin-ortodoxiei. Istoria ne-a ocrotit nemurirea ca natie si a intarit-o cu traditiile normalitatii din mosi-stramosi. Noi suntem democratia, ca demos si majoritate covarsitoare, cu care am fost binecuvantati pentru a ne apara fiinta si identitatea cu forta invingatoare a celor mai numeroase voturi.

  Referendumul pentru familia si casatoria naturale, dintre un barbat si o femeie, se va desfasura in doua zile, pe 6 si 7 octombrie. Sa iesim la vot intr-un numar cat mai mare posibil, pentru a ne apara credinta, normalitatea si traditia. Romania nu este si nu va fi niciodata Sodoma sau Gomora. Celor care vor organiza si desfasura un mars pentru boicotarea referendumului, in 30 septembrie, care a fost anuntat pe Facebook, sub auspicii se pare evreiesti, dupa nume – Asociatia Mozaiq, mozaismul fiind religia monoteistă a evreilor, fondată, potrivit legendei, de Moise la sfârșitul sec. XIII î. H., ale cărei principii sunt cuprinse în Vechiul Testament – nu le cerem decat sa ne respecte suveranitatea de a trai dupa Legea Pamantului Romanesc.

  „Iubirea” trupeasca in afara relatiei naturale Barbat-Femeie nu e iubire, ci perversiune sexuala, sodomie, copulatie animalica (cf. Wikipedia)

  Apreciază

 7. Domnul Manfred Werber se declara deosebit de ingrijorat de ce se intampla in Romania si mai cu seama de ceea ce s-a intamplat pe 10 August.Opa ! Deci motivatia manifestarii nu era interna !?

  Si eu care eram ingrijorat de valul neo-nazist care se ridica din ce in ce mai mult in toata Germania.Valul e vizibil si -n Suedia , si n Italia , si-n Austria , si-n Olanda , e o „ciuma” creata de politicile merkeliene.

  Deci care va sa zica noi din Romania nu suntem ingrijorati de „Chemnitz unrest”., si de faptul ca politica merkaliana a migratiei a dat chix aducand la 35% AfD partid neo-nazist si nici de marsurile neonaziste de pe intreg cuprinsul Germaniei.

  Pai stai putin , vreau si eu ca un europarlamentar roman sa ridice aceasta problema a neonazismului din Germania.Consider ca statul de drept din Germania nu functioneaza si nu a luat masurile necesare pentru ca acest val de ura rasiala sa ajunga la cote gigantice , intr-o tara care chipurile este prospera si civilizata

  Nu cumva si Germania trebuie pusa la zid pentru ca pune in pericol proiectul european printr-o guvernare care genereaza ura neonazista ?.

  Dar violentele de la Chemnitz (din fata lui nenea Karl Marx) nu sunt nene de reprosat guvernului Germaniei ?

  Daca astia se implica in politica interna a Romaniei sub masca UE , iar noi nu putem face acelasi lucru ?
  Pai ce UE e reich german?!

  Banueisc ca gazul din Marea Neagra i-a adus in rosu pe oamenii reich-ului.Pai atunci sa le dam si niste petrol din pedeapsa reportata de la 1918.

  Consider ca este foarte grav ca o tara teoretic aliata sa-si faca muschi pentru dispute politice interne pentru alegerile proprii , pe seama noastra.

  Cred ca trebuie sa-si vada de luptele interne la ei acolo si sa nu-si trasfere tensiunea din alianta interna la noi.
  Si trebuie o reactie inainte sa ajungem ca Jugoslavia.

  Germania tara prietena ?

  Apreciat de 4 persoane

  • @Joda, nu aduceți în derizoriu mișcările anti-imigraționiste considerându-le neo-naziste. Asta-i propaganda doamnei Merkel și a responsabililor din UE a acestei politici de încurajare a fenomenului emigraționist extra european.

   Apreciază

 8. Vi-l amintiti pe cancelarul german Schroder cautand mormantul tatalui pe care nu-l cunoscuse niciodata , impreuna cu Adrian Nastase , in 2004 , la Ceanu Mare ?
  E ceea ce-mi amintesc scrisorile de pe front ale soldatilor germani in ultimul razboi , publicate recent .
  Alois S. , catre sotie si copil :
  ” scumpii mei toti ! Gerd implineste astazi 4 ani si tata nu poate fi cu el .
  Gerd , s-o asculti pe mama si intr-o zi vei fi un barbat mare si curajos ! ” .
  Rudolf O. , incercuit de rusi la Stalingrad :
  ” dragi parinti ! Armata noastra e incercuita de rusi de 3 saptamani . Dar punga de incercuire a fost sparta acum cateva zile . Avioanele noastre ne aprovizioneaza dar trimit mai ales butoaie cu benzina tancurilor noastre . Ieri am avut o jumatate de sticla de snaps si tutun . Tutunul este rar , n-o sa pot sa-ti pun deoparte , draga tata , camarazii mei nu pot economisi nici ei ” .
  Gunther F :
  ” dragii mei ! Suntem saizeci pe lista de asteptare pentru permisii . Cel care distruge un tanc de-al lui Ivan are dreptul la intaietate dar suntem separati de rusi de o mlastina , tancurile lor nu pot ajunge la noi ”
  Franz S.
  : ” dragii mei toti ! Am primit 5 colete saptamana trecuta ! Am gasit Friwi ( biscuiti germani ) , sosete , izmene , bomboane si tigari . Mama , te imbratisez caci aveam mare nevoie . Pachetul meu a fost re-ambalat la Erfurt caci a fost rupt in timpul transportului . Doamne , cat de salbatici sunt acesti rusi si ce ar fi ajuns frumoasa Germanie daca hoardele lor ar fi ajuns la noi ! Am fost impresionat de moartea lui Wigbert Zellerman . Este un vechi camarad cazut , cunoscut de cand era mic . Parea ciudat cu manierele lui dar e din cauza lui maica-sa care il prea proteja . Il vad , cu parul lui blond , la Craciun ultima data ” .
  Gottfried F . , in ultima luna a razboiului :
  ” scumpa sora Hanni si dragii mei nepoti ! Va scriu ca unul care a pierdut tot ce putea pierde un om . Vreau sa cred ca tata , care de la inceput s-a opus razboiului , n-a suferit sub blindatul rusesc care l-a zdrobit . Trebuie sa fiu ocupat cu ceva caci daca realizez ce s-a intamplat devin nebun . Stii ca -mi ard degetele sa scriu
  sa te intreb ce face micutul meu copil si ce face mama , ea care toata viata a avut doar griji , cand amandoi nu mai sunt ? ”
  Ingrozitor .

  Apreciat de 3 persoane

  • @Amalia: „Dacă boicotezi un referendum de teamă ca, îndeplinindu-se cvorumul, să iasă cum nu vrei tu, ești democrat?”

   Se pare că aceasta este gândirea socialiștilor europeni, care consideră că organizarea referendumului pentru familie de către Guvernul Dăncilă, se abate de la ”valorile europene” și ”progresiste” pe care PSD, partid de guvernământ TREBUIE să le împărtășească în cadrul marii familii socialiste europene.
   Cel puțin așa au declarat trei colegi europarlamentari ai PSD-ului din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, în momentul în care au apostrofat-o la Bruxelles pe dna. prim ministru a României, declarând că sunt împotriva liniei susținute de PSD de încălcare a drepturilor omului.

   De exemplu, culese din presă:
   Europarlamentarul Virginie Roziere (Les radicaux de gauche – Franța):
   ”Am auzit că modificarea Constituției pentru a interzice accesul persoanelor de același sex la căsătorie este o cerere a cetățenilor, dar vreau să vă întreb, doamna premier, care este poziția dvs? Care este poziția dvs., vă rog să spuneți clar dacă doriți să rămâneți în linie cu carta fundamentală a drepturilor omului?.”

   Europarlamentarul Lopez Aguilar (Partido Socialista Obrero Español- Partidul Socialist Muncitoresc – Spania) , pe un ton dur:
   ”Vreau să discutăm despre o temă pe care nu ați menționat-o, un referendum groaznic pentru familie. Vreau să văd că Partidul Social Democrat din România se poziționează împotriva acestei modificări”.

   Alt eurodeputat socialist:
   ”Interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Constituţia României este incompatibilă cu un partid care aparţine familiei noastre. Trebuie să avem în vedere că multe organizaţii LGBT se bazează pe noi şi ne consideră apărătorii lor în interiorul UE”.
   Am dori să vedem partidul socialist român opunându-se revizuirii modificării constituţionale care interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.”

   Deci, dragi socialiști români, cum rămâne cu ”valorile europene” nou inventate pe la Bruxelles? Cum rămâne cu ”democrația” care se impune sub ce formă doresc colegii din diverse partide ”frățești” europene?

   Apreciază

   • Consider că multe dintre „valorile” europene sunt false valori. Să crezi orbește în niște principii care îți sunt băgate pe gât cu sila pentru că, chipurile, nu ai fi modern și înaintat, e un semn de superficialitate și snobism. Sunt umblată prin Europa, urmăresc zilnic posturi tv în trei limbi, și n-am rămas cu impresia că tot ce e în Europa și SUA e demn urmat. Nu mă impresionează niciun partid din PE, așa că degeaba îmi dați exemplu PS. Mă „impresionează” doar partidele noastre care aplică politicile care îmi convin mie. Toată viața am fost nonconformistă și am avut o personalitate feroce, neinfluențabilă, așa că n-am să mor leșinată după modernism.
    Referendumul e despre CĂSĂTORIE, ca și legea de revizuire.

    Apreciază

 9. Oscar Wilde spune:
  SEPTEMBRIE 25, 2018 LA 5:39 PM

  Devorati de Minotaur ? E buna asta…..,,minotaurul” globalist devoreaza doar resurse…pe noi ne…..direct in…….ca tot e cool sa fi koo..ist.

  Apreciază

 10. Bre Ghita, unii dintre noi traiesc, intr-adevar intr-o lume paralela in raport cu a ta. Ramane de analizat, cu alt prilej, care dintre ele este cea reala.
  Eu, spre exemplu, iubesc genul SF, dar nu inteleg de ce tu confunzi un film execrabil de duzina (Star Wars) cu un film/scenariu/nuvela/roman Science Fiction adevarat. A proiecta in viitor naravuri militarist-globaliste, specifice actualei orientari geo-strategice a SUA, de ca si cum speciile Galaxiei ar fi prin definitie agresive si expansioniste, oricat de avansate ar fi, NU inseamna SF, ci o parodie propagandistica cu efecte speciale de doi bani care face apologia dictatului celui mai puternic , argumentele fiind, in exclusivitate, armele. America l-a ucis (simbolic) pe Dumnezeu si crede doar in valentele Fortei. De care parte se situeaza unchiul Sam ? Ghici ciuperca ce-i.
  Iti mai dau si exemplul filmului ,,Independende Day”, in care Presedintele SUA conduce si castiga lupta impotriva unei rase mult superioare din punct de vedere tehnologic, victoria survenind chiar de …1 iulie. Sa-ti dai cu tesla lui Musk in …nu alta.
  Asta ce-i, Ghita ? SF, sau politica primitiva pentru prosti si fraieri de Dambovita ?
  Daca vrei sa vorbim de SF autentic, pai sa ne referim la Solaris, Nebuloasa din Andromeda, scrierile remarcabile ale lui Jules Verne, Asimov, Arthur Clarke, Frank Herbert, Ray Bradbury, sau la filme chiar demne de remarcat, cum ar fi Limitless, Filmul are are mai multe episoade, iti sugerez sa le urmaresti pe toate, poate afli reteta pilulei care ti-ar permite sa-ti folosesti creierul 100%. (Z)

  Apreciat de 2 persoane

 11. Mircea Popescu spune:
  SEPTEMBRIE 27, 2018 LA 4:07 PM

  De ce d-ta, ca si Ghita Bizonu’ , va atacati colegii prin limbaj grobian ? Stiu, coerenta si curajul domnului Fragmentarium sunt rara avis in blogosfera, dar nu ar fi mai util pentru voi sa invatati si iar sa invatati ? NU doar sa cititi. (Z)
  Asta va spunea, in esenta, I n urma cu aproape 100 de ani, omul vostru, adica al ideologilor experimentalisti iudeo-euro-atlantici, recte, Vladimir Ilici Lenin. (Z)

  Apreciază

  • Candva am cunoscut un medic ce fu directorul unui balamuc. Si omu zicea ca :
   – cine zice ca e sanatis trebuie imediat bagat in camasa de forta !
   – numai nebunii sunt intotdeauna logici ….

   Cat despre SF … azi exista mai mukte ramuri. Star War face parte din zona Space Opera – actiune razboinica, ereoi razboinici, floste spatiale imnse samd .
   Cat despre cei pe care ii enurmri .. se pare ca nu ai citit sau nu ai reusit sa intelegi ce ai citit .
   Asimov – ciclurile Fundatia si Imperiul … sunt, cumva in marginea Space Opera. Impreiul nu -sa fondat si mentinut prin pace !!! V si ciclul robotgilor – Pamantul este mentginut sub o stare coloniala …

   Frank Herbert … in romanele sale dezbate mereu si mereiu aceiasi problema . Împilarea Si ciclul Dune (cele 5 volume) sunt , in felul lor, cel mai bun m,anula de politica . PLsu ca si aici si dinastia Corrino si cea Atreida isi caldesc imperile prinb lupte crancene ….

   Ray Bradbury – destule referi la violenta.

   Sa nu mai zic de Henlein sau van Vogt..
   Dac vrei socitetai pacifiste itirecomand Strgatchi , Efremov …. (ma rog ideo9logia comunista impunea!)

   Cat despre Independece Day … m-am amuzat nespus. Filmul a aprut in 1996 si in mai 2004 uraganul Katrina!!! Bun contrastul, nu?

   Asa ca ce sa invat ?! Cum s aimim dau cu parerea despre lucruri despre care nu am habar?!

   Apreciază

   • Cei enumerati au navigat prin tematici complexe legate de viitorul ipotetic al Omenirii. Da, au avut si referiri la violenta, dar au facut-o cu mult talent, iar violenta nu era scop in sine. Unii au imaginat variante de viitor in care specia omeneasca a stagnat cca 1 miliard de ani, supercomputerele avand grija sa mentina aceleasi coordonate ale destinelor individuale, recreate mereu si mereu, dupa mortile biologice. In cele din urma, cineva a decis ca moartea definitiva este necesara pentru ca specia sa evolueze si a cerut sa nu mai fie readus la viata. Interesant, nu ?
    Altii au facut vorbire despre computaplexe capabile sa modeleze viitorul, cu ajutorul masinii timpului, cu acelasi rezultat: Specia a stagnat. Pur si simplu eliminau detaliile din trecut care ar fi putut conduce catre alte linii evolutive, nedorite de ,,eminentele cenusii” situate undeva, in afara timpului. Parca seamana cu bilderbergii, nu-i asa ?
    In schimb, Lem a pus la indoiala absolutul capacitiv al speciei umane in raport cu alte entitati inteligente, oamenii dovedindu-se incapabili sa inter-comunice cu planeta vie numita Solaris, cea care putea crea viata din neutrini scanand mintile oamenilor din zona sa de influenta. Clone ale ,,amprentelor” lasate de fiinte dragi, unele disparute, in memoria celor apropiati, care, la un moment dat, deveneau constructii bionice cu personalitate independenta.
    Asimov a imaginat legi care sa ne protejeze de masini, prin rutine care sa le mentina in starea de docilitate, dar de aici si intrebarea daca putem sa consideram masina de un anumit nivel o simpla unealta, sau o constiinta artificiala egala cu cea umanoida. Personal nu cred ca se va putea realiza vreodata o entitate inteligenta si dotata cu constiinta proprie, din ,,sarme”, dar americanul far’de Dumnezeu si far’ de minte instruita asta isi doreste cu ardoare in prezent, lipsit fiind de reperele traditionale. Putem sa spunem ca o jucarie care il bate la sah pe Spaski este o structura inteligenta ? Dupa parerea mea, nu. Nu masina invinge, ci experientele altor jucatori umani profesionisti inserate/insertate in soft, pe baza unor algoritmi matematici cu grad mare de predictibilitate si anticipare.
    Pana la urma , adevaratii scriitori de SF au fost si filosofi, in sensul ca s-au intrebat obsesiv daca supracontrolul, egalitarismul fortat si supratehnologizarea ajuta omul in evolutia sa, sau il zombifica fixandu-l, ca intr-un insectar, in rol de sclav cu viitor ,,stantat” si cunoscut dinainte, mai precis, au dovedit ca scriitura de SF nu este o simpla banda desenata exprimata in cuvinte, ci o pledoarie pentru viata, responsabilitate si speranta de mai bine pentru Om ca intreg planetar si – de ce nu ? – galactic.
    …Oricum, cu totii au fost mult prea optimisti. Vor mai trece sute de mii de ani, pana cand omul va putea sa traiasca in armonie cu Universul, intelegand mai in profunzime lumea inconjuratoare, nu aproximand-o ca azi, intervenind in legile universale doar atat cat trebuie pentru a nu strica echilibrele.

    Apreciază

 12. @ Mircea Popescu

  Mișcările anti-imigraționiste sunt de natura neo-nazista in opinia mea.Daca anterior erau insufletite de infractorii estici „ex-comunisti” acum s-au adus stimuli noi pentru mai multa motivare.
  Hitler nu putea construi fara mortar , si-n vest mortarul exista din belsug , numai ca trebuie amestecat bine sa prinda.

  Apreciază

 13. Ce Titulescu? Diplomatia romana si politicul prin traditie au fost niste dezastre si in timp ce Ungaria lui Horthy se inarma noi il aveam pe Titulescu cu Societatea Natiunilor si cu dezarmarea incat e sub semnul intrebarii ca spion horthyst. In fapt un Titulescu a slabit Romania prin aliante imaginare cu tari care erau in conflicte teritoriale cu Romania asa cum a fost Cehoslovacia care anexase 2/3 din Maramures la Trianon dupa ce au fost invinsi de comunistii lui Bela Kun si cu Yugoslavia care anexase Banatul de Vest dupa jefuirea primariei din Timisoara cand armata sarba alerga cu scaunele si cu mesele in spinare. Ce a facut Titulescu? Titulescu a inselat o tara intreaga pentru niste aliante imaginare cu tari inamice in conflicte teritoriale care la diktatul de la Viena isi concentrau armata pe granita cu Romania: Yugoslavia.

  Apreciază

 14. Domnule Adrian Nastase, perdantii sunt perdanti si perdantii astia au dezintegrat o tara in fumurile lor intelectualiste rupti de realitate si intr-un regim corupt in care toate contractele de reanarmare se lasau in scandaluri de coruptie. Aia au desfiintat o tara , sunt perdanti si orice perdant e condamnat din prima clipa ca perdant- securistii in anii 50 faceau furie cand vedeau asa dezastre. Marea diplomatie romaneasca a lui Titulescu si a lui I C Bratianu a ,,reusit” la Trianon sa piarda teritorii cu retragerea armatei romane: 2/3 din Crisana pentru Horthy si 2/3 din Maramures pentru cehoslovacii invinsi de trupele lui Bela Kun plus din Pocutia pentru polonezi care nici macar nu aveau o armata. Plus renuntarea la o extindere la sud de Cadrilater unde si astazi o sa vezi pe harta un Targoviste! Ce coduri vezi dumneata acolo? Sunt codurile unor ratati si perdanti cand in fata rapoartelor directiilor militare pe reanarmarea ungariei lui Horthy ei vorbeau de dezarmare si isi sabotau propria tara pe dezarmare!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.