Pavel Sușară: o initiativă valoroasă

Ieri, am participat la avanpremiera expozitiei „Viziuni, efigii, semne – Andrei Cădere, Doru Bucur, Virgil Preda”, expozitia reprezentând momentul de inaugurarew a Muzeului de Artă Moderă si Contemporană Pavel Sușară”, situat pe Intrarea Viitorului nr.4.

O initiativă valoroasă, de punere in circulatie  mai ales a unor lucrări de artă apartinând unor artisti , din perioada post-belică, mai putin cunoscuti marelui public.

Adaug o fotografie si un comentariu – „foarte” contemporan – al lui Corneliu Baba, despre Regele nebun dintr-o carte a lui Pavel Sușară.

27 de gânduri despre “Pavel Sușară: o initiativă valoroasă

  1. Uneori sunteți prea dur, chiar și postând doar un citat.
    Sper că este la momentul necesar.
    Nimic nu-i întâmplător pe lumea asta! Avanpremiera- ieri. Premiera – azi?

  2. Mi se pare revelatoriu pentru inteligenta romaneasca (si ingaduiti-mi sa fiu mandru pentru acest lucru!) ca un roman, un artist, un Corneliu Baba a anticipat, cu aproape o suta de ani inaintea presedintelui francez Emmanuel Macron, stupiditatea divizarii unui popor in tabere de „stanga” si de „dreapta” si nesfarsita razboire politica si civila intre acestea, care duc la mersul infranat, cu jumatate de energie, slabire si poate chiar pieire, a oricarei natiuni care a imbratisat aceasta fantasmagorie manipulatoare. Am mai evocat ideea ca cei care ne-au inglobat ca pe niste sclavi sau, mai rau, niste animale in imperiul lor verzuliu de hartie (verzuliul s-ar parea ca este si culoarea iadului, iesita din sulf si pucioasa!) au langa casa de bani si o casa in care-si tin ideile de stanga, fara de care nu pot face revolutii, prin care sa rastoarne lumea, sa provoace crize majore prin care sa preia conducerea globala. De aceea, „verzulii” au o frica paroxistica de ideile de dreapta si de nationalism, care le bareaza calea inaintarii putregaiului lor in trupurile sanatoase ale natiunilor. Noile politici de centru sunt un exemplu (sau un contraexemplu vs actiunile „verzuliilor”) de inteligenta politica adaptativa. Stanga traditionala va trebui sa dispara si sa fie inlocuita cu dreapta, in care stanga dreptei sa devina noua stanga si dreapta dreptei sa devina noua dreapta. Trebuie sa ne decuplam de stangism, in urma careia va disparea si suprematia inrobitoare a Imperiului de hartie (poate supravietui, dar nu cu pretul libertatii Lumii). Am remarcat reactiile masive ale brazilienilor de respingere a mitologiei, postate pe pagina de Facebook a Ambasadei Germaniei in Brazilia, potrivit careia nazismul ar fi fost o miscare de dreapta. Nu, nazismul a fost de stanga, un alt stangism turnat intr-o alta forma, si nu numai denumirea de NSDAP spune acest lucru, ci si angrenarea revolutionara de masa, care este specifica „stangii”.

    • PS/NB: Am vazut filmul “Atacul martienilor” (1996). In urma vizionarii, m-am intrebat si eu precum un critic al cliseismului filmic american: cui ii apartine ideea că marţienii trebuie să fie nişte omuleţi verzi şi cu capete mari? Ar putea sa fie vreo legatura, imi inchipui “glorificatoare”, intre imperiul verzuliu de pe Terra si fiintele presupuse ultrainteligente de pe Marte? Si de ce neaparat de pe Marte, oare pentru ca Marte (in latina Mars) era zeul roman al razboiului? (inca o copiere a spiritului european, ceea ce pentru imitatori nu este un semn de inteligenta).

      • As zice tipic ptr tine ….
        Adica vezi o parodie de serie B [“Atacul martienilor” (1996)] si incepi sa tragi concluzii abisale … fara sa stii despre ce naiba ar fi vorba!!!

        Si de ce neaparat de pe Marte ?!!!? AI auzit cumva de unu HG Wells? A scris un roman „Razboiul lumilor” . Pana atunci , eventualele relatii intre speciile inteligente de pe planete3 dfierite , erau descrise ca politicoase si bine voitoare (in literatura fantastica fireste!) Insa HG si-a zis „dar daca aia s-ar purta ca noi prin Africa, Hawai, India ? Si asa aparu „Razboiul lumilor” ….. de la cre se trag restu de carti pe tema invaziei …

        „Omuletii verzi|” sunt o specie „mitologica” a fanteziilor cu extrateresrti. Mai era vorba si de niste oameni inalti cenusii .. insa nu stiu de ce little green man a aprins imaginatia publica. In gnl sunt asociati cu interesul starnit de povestile cu OZN uri din anii 50-60

        Si ..da.. E si din cauza ca planeta Marte este asociata razboiului. Ins avina ii partine lui Edgar Rice Burroughs care in afara de Trazan omul maimuta a scris si Printesa Martiana.
        Dar nu este cazul sa faci filozofie pe baza lui … pove3stile sale sunt cam infantile ….

        Ca cam asa fu si cu postarea aia de se vrea inteligenta ….

        Cestie ce ma face sa zic ca , cu toate deficentele sale culturale , Burroughs va era net superior dpv al intelectului ….

    • Da, aveţi dreptate: la început nazismul a fost de stânga, deszvoltându-se din socialismul german dar a sfârşit, fiind pus în practică, ca o ideologie de extremă dreapta. Astăzi, avem ideologii de centru stânga-social-democraţia şi de centru dreapta- neoliberalismul. Pe lângă acestea, se manifestă în România elemente de anarhism şi pseudo-ideologii nedefinite de unele partide ( cum ar fi, de exemplu USR) sau de partide în formare, pe care le vedem alături de # Rezist.

  3. Gabriela Firea si Paul Stanescu se cred PSD: Scrisoarea initiata de cei doi, prin care ii cer demisia presedintelui partidului, nu tine loc de Congres

    Manipularile de dinaintea sedintei CEX-ului, in care lideri pucisti minoritari din PSD incearca sa-l inlature pe Liviu Dragnea de la presedintia partidului, se tin lant. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, se autovictimizeaza, lansand gulguta ca “miza” CEX-ului de azi ar fi “excluderea” ei din PSD, la care, pentru efecte de scena, adauga si “remanierea” lui Paul Stanescu si Tudorel Toader. De fapt, Firea cerseste compasiune si, prin aceasta, sustinere in planul ei nebunesc de a decapita PSD.

    La fel este si manipularea testata de un alt aventurier, dornic de marire, de rupere a randurilor si iesire in fata, vicepremierul Paul Stanescu, care inaintea CEX-ului a declarat: “Nu facem artmetică / Nimeni nu va pleca din PSD; suntem nemulţumiţi de managementul politic al lui Dragnea.” Mai sa fie!, oare ce “nemultumiri” existentiale, legate de managementul presedintelui partidului, il framanta pe Stanescu de vrea sa dinamiteze PSD si, printr-o evidenta consecinta de avalansa, Guvernul Dancila?

    Admitand ca cei doi au opinii divergente fata de cele ale presedintelui PSD si de cele ale sefei Guvernului, ei nu sunt indreptatiti sa iasa in mod ilegal din disciplina si ierarhia de partid. Minoritatea se supune majoritatii, asta e regula de otel a democratiei. Scrisoarea initiata de Firea si Stanescu, dar nesemnata de premierul Dancila, este un act tendentios si manipulativ, care nu tine insa loc de Congres al PSD, forumul care l-a ales ca presedinte al partidiului pe Liviu Dragnea si singurul care ar fi in drept sa-i retraga mandatul, printr-o motiune congresista de neincredere.

    • PS/NB: Evolutiile politice de natura strategica nu trebuie sa iasa din matca normalitati: pe cele privind PSD le hotareste Congresul partidului, pe cele referitoare la Guvern si Guvernare le decide Parlamentul. Pozitia lui Dragnea in partid este legitima, iar unitatea PSD este o necesitate functionala. Restul sunt detalii, lucruri pentru care lui Firea si Stanescu nu li se poate spune decat „Mars in front!”, pana la Congres!   

  4. Fragmentarium scrie:
    ,,….cui ii apartine ideea că marţienii trebuie să fie nişte omuleţi verzi şi cu capete mari? Ar putea sa fie vreo legatura, imi inchipui “glorificatoare”, intre imperiul verzuliu de pe Terra si fiintele presupuse ultrainteligente de pe Marte? ”

    Pai e simplu, ideea a venit din unicul neuron functional pe care subcultura occidentala i-l rezerva omului de tip nou. Este cat se poate de normal ca orice extraterestru sa fie mult mai inteligent decat omul, din moment ce omul, manipulat de impostorul Elon Musk, chiar crede, in imensa lui naivitate si prostie, ca Marte ar fi compatibil cu viata, civilizatia si implicit cu colonizarea fortata ce prespune bilet doar ,,Dus”.
    Omul va deveni cu adevarat inteligent doar atunci cand va realiza ca Raiul este pe Pamant si se va comporta pe aceasta UNICA planeta (a sistemului nostru solar) precum un vizitator tacut, plin de sfiala, smerenie si respect, al unei Catedrale.

  5. Respect Catalin Radulescu ! PSD a ajuns sa faca implozie din cauza securistilor si lichelelor cu care a fost infiltrat si care astazi se detoneaza in direct ( Tutuieni , Firi , etc. ) . Dar si din cauza SLABICIUNILOR si FRICILOR lui Liviu Dragnea …

    https://www.cotidianul.ro/mitraliera-azvarle-doua-bombe/

    Mult timp am considerat ca Vadim Tudor a gresit cand a criticat-o pe Gabi Firea pentru topismele sale si pentru lipsa de character ( faptul ca si-a inmormantat fostul sot la matineu , la 7 dimineata , relatia cu fiul vitreg , etc. ) . Astazi realizez ca Vadim Tudor avea perfecta dreptate si ca acesta doamna pe care chiar am stimat-o este total lipsita de character si are tradarea in sange ! Este un fel de Ponta cu fusta !

  6. …Nu cred ca stanga romaneasca trebuie sa devina ,,o stanga a dreptei”, deoarece acest fenomen s-a petrecut deja in Europa, cu rezultate catastrofale pentru ideea de national si umanism in Europa, ducand la actuala ruptura dintre cetatenti si elitele politice si corporatiste. In fond, de aceea a fost creat ,,creuzetul” PPE, un fel de ,,palarie” multiideologica si transnationala. Privind in trecut si in oglinda, este exact ceea ce si-a dorit Ion Iliescu cu FSN-ul originar. Se pare ca occidentalii sunt foarte receptivi si inovatori in raport cu experientele si experimentele socio-politice comunistoide din Europa de Est si incearca sa invete din erorile trecutului comunist generat tot de ei, adica de politicienii si filosofii lor descendenti ai lui Moise si David. (Z)
    In UE, nationalista este extrema dreapta, desigur, cu stridentele si excesele de rigoare, fara nicio legatura cu dreapta globalista. Sa nu ne lasam inselati de actualul nationalism american, care nu este altceva decat o forma exacerbata de …globalism ,,made in SUA” mult mai insolent si agresiv decat cel promovat de stanga progresista.

  7. Politicianului social-democrat roman Liviu Dragnea, care va deveni personaj de balada, un adevarat Robin Hood al Romanilor!
    https://youtu.be/BIGu2oQXadw
    PS/NB: Robin Hood este un iubit erou legendar din folclorul englezesc, a cărui istorie izvorăște din timpurile medievale, dar care rămâne important în cultura populară, fiind cunoscut pentru că era de partea poporului, luptand contra nedreptății și tiraniei.

    • Teleormanul ( ,, pădure nebună”, în limba cumană, pentru că le săreau românii în spate, din copaci, cumanilor atacatori care trăceau prin pădurile din aceste locuri) a fost renumit prin haiduci. Printre pandurii lui Tudor Vladimirescu erau 100 de haiduci din Teleorman, iar în ceata lui Grozea, care se stabilise în Teleorman, erau mulţi haiduci localnici, conform informaţiilor din acele vremuri. Documentele pomenesc mulţi haiduci din Teleorman, cum ar fi: Badea Hoţul, Tiţă Dudea, Ioniţă Tunsul, Dobra etc. Aşa că, Dragnea n-ar fi primul haiduc teleormănean. Depinde, de pe ce poziţie privim haiducii! Liviu Vasilică a fost un culegător de balade şi cântece haiduceşti teleormănene, ceea ce ne demonstrează cât de mult erau apreciaţi haiducii în această zonă a ţării!

  8. Ministerul Public este RUSINEA ROMANIEI ! Au ajuns cea mai josnica si mai infecta institutie a acestei tari ! De la politie politica , subordonare politica sau in fata unor mafioti , unealta in mana unor puteri straine , actiuni la comanda , acoperirea uor infractori , razbunari odioase , procurori inepti , etc. Practic , nicio ticalosie n-a lipsit din actiunea acestor ” aparatori ” ai statului .
    Si toate acestea dupa ce s-au compromis si in regimul comunist !

    https://www.cotidianul.ro/cum-pot-sa-ancheteze-procurorii-un-protest-ilegal-precum-cel-din-10-august/

    • Si RUSINE lui Dragnea si PSD-ului pentru slabiciunile si fricile aratate in actul de guvernare . Au trecut peste 2 ani de guvernare si n-au facut aproape nimic ca sa curme abuzurile din aceasta tara ! Sunt niste cacaciosi odiosi cu vreo 2-3 exceptii !
      PSD avea toate instrumentele posibile sa rezolve problema tortionarilor din tara asta in 24 de ore !!! Puteau sa-l suspende pe Iohannis si in 24 de ore sa schimbe toti sefii de servicii , de procuraturi , etc. ; sa-l lase pe Iohannis fara jucarii . Dar n-au facut-o ! De ce ?

  9. Genul, „constructie sociala” ?!! C’esti prost/oasta?!

    [blockquote]
    In minunata Suedia, un profesor universitar, Germund Hesslow pe numele său, este investigat pentru o infracţiune de-a dreptul groaznică: într-o conferinţă a afirmat că ”există diferențe determinate biologic între bărbați și femei, motiv pentru care genurile nu pot fi considerate niște «construcții sociale»”.
    Germund Hesslow are două doctorate, unul în neurofiziologie, iar celălalt în filosofie. Se pare că pregătirea sa nu l-a ajutat prea mult, iar acum, în urma declanşării investigaţiei de către mult prea scrufuloasa universitate la care preda, riscă să-şi piardă slujba. E o caracteristică a acestor societăţi aşa-zis democratice, în fapt nişte tiranii în care se manifestă strict tembelismul ideologic. Ai spus că genurile nu sunt „construcţii sociale”, adică ai contrazis ideologia statului suprem, marş afară din Universitate deoarece nu eşti capabil să speli suficient de eficient creierele bieţilor studenţi!
    Acesta este statul suprem, în care marxismul cultural şi progresismul au ajuns să acţioneze la modul debilizant. Orice manifestare a normalităţii devine pasibilă de excludere a ta din rândul societăţii care, pe zi ce trece, se transformă într-o ficţiune iraţională. De-aceea trebuie mers şi votat DA. E o şansă pe care ne-o dăm, o frână pusă alunecării noastre în mocirla unei societăţi perfecte în exterior, dar extrem de murdare în esenţa sa.[/blockquote]

    Mda … constructie sociala.
    Exista si alte produse sociale, unele la limita scabrosului . Ca cel care urmeaza:
    Clasa Ia se striga catalogul … la un moment dat
    – Lica Franaru!
    – Aici ! se aude o voce de bas profund..
    –Care? Ridica-te!
    – Aici! Si se ridica un copil slabut.
    – Da de ce vorbesti asa gros?
    – Pentru ca ma fots tripleti!
    – Si? Nu inteleg…
    – Pai mama avea doar 2 ţâţe de la care au supt fratii mei ….
    – Si tu?
    – Eu am supt de la tata ….

    Nu-i asa ca a fi tata e doar un construct social ?!
    Scabrosul sigir ca este …

  10. Ghita Bizonu’

    De fapt, in Razboiul Lumilor martienii nu erau nicidecum aidoma actualei perceptii despre extraterestrii probabili (omuleti verzi cu capete uriase). Acele specimene aratau monstros, cu chip de insecta si tentacule (,,creaturi voluminoase, asemănătoare caracatițelor, dar de mărimea unui urs:), protejati in carcase cu trei picioare (un fel de tancuri umblatoare dotate cu ,,raza mortii”).
    De fapt, cred ca se asemanau cu o parte a sufletului omenesc predispus la violenta, rautate si (auto) distrugere. Si in prezent exista reminiscente, vizibile chiar la unii colegi (de fapt unul singur) care simt o placere aproape erotica sa-i jigneasca pe altii mai articulati si coerenti decat ei (ex: ,,estie ce ma face sa zic ca , ,,….Burroughs va era net superior dpv al intelectului ….” SAU: ,,As zice tipic ptr tine ….” SAU: ,,Ca cam asa fu si cu postarea aia de se vrea inteligenta ….”).
    Inteleg: Doar asa poti avea succes la femei in ziua de azi. 😉

    • R’ ar sa fiti de teleptuali!
      Ba!!!! Tu esti zevzec!!!

      Un sunt „martienii” la HG Wels , alta sunt la Burroghs, alta la Alexei Tolstoi (Aelita) , si altceva la Larry Niven (seria Protector) . Si mai sunt …
      Intelegi pe dracu ghem.
      Ba ! Asta este fantezie !!! Fiecare autor „descrie” ce vrea, ce il duce capul samd .

      Insa aici picati voi …. Va gabatim unde habar nu aveti despre ce este vorba, calcati peste conventii* si apoi zbierati „”Ädmirati-ne ce destepti suntem!””
      Nu tine . Asta este domeniu „specializat” si voi picati ca musca in lapte !
      Si se vede ce sunteti – ignoranti agitati!

      * Na o conventie generala . Inexistentul ansiblu care inseamna un aparat ce permite transmiterea instantanee a informatiei . Sau daca nu chiar instantanee … sigir cu viteze „”hiperluminice””. Unicu’carfeicearca o explicatie „tehnico-stiintifica”” este Orson Scott Card … un mezon „despicat”. Oricum daca scrii ansiblu, continuu spatiu temporal, hiperpropulsie (termeni de fantezie … ce nu corespund realitatii) milioane, zeci de milioane de oameni vir intelege aceasli lucru . Asta se cheama „cultura”.
      Asta este o difernta fata de voi aia „inteligenti” care nu va mai intelegeti intre voi ce o fi aia drepata, ce o fi aai stanga.
      na ca exemplu :
      asta este de STANGA:

  11. …Si totusi, candva, in viitorul nu foarte indepartat, se impune organizarea unui Congres ADEVARAT (adica NEMIMAT) al PSD care sa decida in mod real democratic liderul partidului, evident, prin selectarea celui mai bun din cel putin trei candidati. Un lider capabil si credibil INCLUSIV pentru functia de premier si/sau de Presedinte al uneia dintre Camerele Parlamentului.
    Mai bine un Congres care sa aleaga, prin reprezentanti, din mai multi, decat candidatul unic ales, vrand nevrand, de membrii de partid din teritoriu. Ca pe timpul lui Nicolae Ceausescu.
    …Un Congres la care sa participe si Adrian Nastase. Visez cu ochii deschisi, spuneti domniile voastre ?
    Nope. O fac cu ochii inchisi. Daca-i deschid…vad realitatea deprimanta pe care o vedeti si dvs.

  12. R’ ar sa fiti de teleptuali!
    Ba!!!! Adunatura de zevzeci!!!

    In afara celor de mai sus sunt sa zic asa si cantecele „de scalp” cum sunt marsuirle gen Erica, cantece ca „El novio de la muerte” care merg cu orice regim cum ar fi si asta care merge cu convingerile tale „Ridicați-te pentru credință, pământ rusesc!””
    https://www.youtube.com/watch?v=iu9URT0JjkU
    cu diferenta ca tu te-ai ridica in aer cu primul avion !!!! [Observati :publicul se ridica in picioare!]
    ( asta a fost prelucrat ca „|Farewell of Slavianka” mai dragut , mai .. dar ramen de scalp!)
    Insa cele mai de scalp (dupa parerea mea) raman :
    3 Chant des Partisans in versiunea Mireille Mathieu 2004
    2 La Marseillaise :
    Ca dușmanii tăi, în ceasul morții,
    Să-ți vadă triumful, iar noi, a noastră glorie!
    (crestin sentiment! Iliada curata si mai rau …)
    1 Războiul sfânt (Священная война ) :sânge, otel si porunca divina!

    Cumk sa va zic :sunteti fundamental inculti si asa o sa muriti mandri ca suntei inculti!! O sa muriti prostindu-va unul pe altul si predicand ca alcoolul este apa … si fiilor vostyrui ca servitutea este destinul lor!

    • Numai că poporul rus nu-şi neagă istoria, şi-o asumă cu bune şi cu rele şi sunt mândri că i-au bătut pe nemţi! Pe când noi, le acordăm unor domnitori câteva rânduri ( pe alţii nici nu-i pomenim), Avram Iancu nu e pomenit în manualul de clasa a XII şi nici despre mişcarea memorandistică nu se scrie niciun rând.

Lasă un răspuns