Guest Post: Mircea Popescu

Mi s-a parut interesanta relatarea colegului nostru, Mircea Popescu, asupra Conferintei de la Bruxelles:

„Am urmărit transmisiunea Conferinței de la Bruxelles organizată cu ajutorul europarlamentarului Mircea Diaconu.
Remarcabil evenimentul pentru inedit și pentru curajul de a aduce în Parlamentul European, problemele românilor din jurul granițelor și problema care ne frământă pe toți, mai ales în acest an al Centenarului, reîntoarcerea Basarabiei acasă.
Am înțeles că va fi dată publicității o scrisoare, semnată de persoane și de reprezentanții organizațiilor participante, care va fi o adevărată rezoluție a discuțiilor și propunerilor rezultate din amplele discuții.

Privită de la distanță și redusă doar la desfășurarea propriu-zisă nu am de unde să știu ce s-a mai discutat în culise, mai ales după terminarea Conferinței. Pot doar să exprim vreo două-trei păreri așa cum s-au conturat ele din cele văzute.

Completându-i pe ceilalți participanți care au luat cuvântul și care au amintit tragedia deznaționalizării forțate și continue a românilor din Ucraina (Bucovina și Bugeac), Bulgaria și Valea Timocului, George Simion a adus argumente concrete legate de necesitatea Reîntregirii Patriei.
În primul rând, liderul Platformei Acțiunea 2012 și-a structurat perfect discursul și, lucru mai rar întâlnit, fiecare din cele 5 puncte le-a exprimat și argumentat în engleză, dar și în limba română.
A fost o strategie extrem de bine gândită, deoarece a dat ocazia ca mesajele prezentate să poată fi transmise direct europarlamentarilor altor țări membre ale UE, tocmai pentru a sensibiliza comunitatea internațională asupra problemelor de interes național cu care se confruntă România și asupra necesității înțelegerii pe plan internațional al rolului țării noastre de ”fort” al Uniunii Europene la hotarul de est, inclusiv al porții maritime de intrare de la Marea Neagră.
George Simion, printr-un discurs pragmatic și bine argumentat, a fost, poate, cel mai articulat vorbitor în accentuarea necesității susținerii de către UE a Reîntregirii țării în interesul, nu numai al României, dar și al UE și NATO.

Este un bun început în ideea discutată ca CMR-Europa, al cărei Director Executiv este George Simion, să devină un actor principal al politicii de lobby pro-unioniste la Bruxelles.

La reproșul lui George Simion care s-a întrebat, pe bună dreptate, unde sunt alți europarlamentari români, domnul Mircea Diaconu a intervenit cu explicația ”că aceștia sunt foarte ocupați”.
Chiar dacă poate fi înțeleasă poziția de a-și apăra colegii europarlamentari, absența acestora nu are scuze, atâta timp cât români din diverse colțuri ale Europei, chiar și din Statele Unite au avut și timp și au cheltuit bani pentru a participa la o manifestare de trăire, dar și de dezbatere a intereselor românești.

Doamna Maria Petrescu a ridicat problema lipsei de interes a autorităților atât din România cât și de la Chișinău pentru promovarea Centenarului Marii Uniri.

Dacă în Basarabia era previzibilă ostilitatea față de fenomenul unionist, manifestându-se zilele acestea prin înăbușirea tendințelor de aniversare a acestei pagini glorioase a istoriei românilor prin șicanarea și molestarea cetățenilor români la Marșul Centenarului, inclusiv prin interzicerea abuzivă a lui George Simion de a intra pe teritoriul de dincolo de Prut, în schimb, este condamnabilă absența absolută a Guvernului și Președinției din spațiul Centenarului și, după cum am văzut și a europarlamentarilor români, deși Parlamentul României a dat o declarație pro-unionistă fără echivoc pe data de 27 Martie 2018.
În contextul agresivității Chișinăului, consider interesantă propunerea susținută, dacă nu mă înșel, de Constantin Codreanu, ca România să sisteze ajutoarele economice pentru un guvern ostil românilor, urmând ca ajutoarele financiar-economice să fie distribuite direct localităților basarabene care au nevoie, cu predilecție cele care și-au exprimat susținerea pentru procesul unionist.

Față de acest aspect al neimplicării Guvernului și Președinției în promovarea Centenarului, domnul Mircea Diaconu a pasat responsabilitatea sărbătoririi Centenarului pe umerii fiecărui român, deși promovarea acestuia trebuie să constituie o POLITICĂ de STAT, mai ales că societatea civilă este singura care se manifestă constant.

Cu aceste câteva ”neclarități” pe care le poate avea societatea civilă față de ezitările europarlamentarului, dar care, probabil au niște rațiuni politice, consider că inițiativa sa a fost o reușită deosebită, un prim pas prin care societatea civilă a putut să fie auzită în Parlamentul Europei și pentru care trebuie să-i mulțumim românului Mircea Diaconu”. (Mircea Popescu, 7 Septembrie 2018)

18 gânduri despre “Guest Post: Mircea Popescu

  1. Capitanul francez Marcel Fontaine , trimis cu Misiunea Militara franceza a generalului Henri Mathias Berthelot in Romania scrie in 1917 : ” pe peretele din fata tablei al scolii primare din comuna ieseana Rediu este afisat un tablou : Romania , reprezentata sub forma unei femei , are pe genunchi doi copii , Tara Romaneasca si Moldova . In fata lor o fetita mica plange si-si indreapta bratele spre ea , tinuta cu forta pe saua unui cazac rus – tabloul se numeste ” Rapirea Basarabiei ” .
    Vicepremierul ungar Zsolt Semjen : ” Romanii moldoveni din Basarabia refuza Unirea cu Romania . Este prima infrangere din Istoria Romaniei , pe care romanii nu o pot accepta ” .
    Nu e asa , Zsolti Bacsi .
    Nu repeta tu ca un papagal ce auzi tu cand sporovaiesti cu alde Dodon la Budapesta .
    Autoritatile romane din 1990 incoace se feresc ca Dracul de tamaie sa atinga subiectul Basarabia acasa .
    Dezgustatoare au fost la Iasi , la 24 ianuarie 2016 , tacerea si impresia de ” nu sunt aici , nu aud ” ale lui Ciolos si Iohannis cand primarul Chisinaului si publicul din piata ieseana strigau ” Unirea ” .
    Daca la Bucuresti ar fi vointa politica Basarabia ( pardon , cele 6 judete care compun Republica Moldova ) s-ar intoarce acasa .
    Cum poti sa ai 150 de cereri de Unire venite de la 150 de comune basarabene , cu texte emotionante , azi in 2018 , si sa te faci ca esti surd ?

  2. Acum este clar tuturor de ce „a sărit” Ambasada Germaniei să vaiete minoritatea germană din România. Faptul că, imediat, li s-a alăturat ambasada USA mă obligă pe mine să recunosc că am greșit când am apreciat, și pe acest blog, că Germania face un joc dublu – adică și-a asigurat sprijinul evreilor (cel puțin gruparea Soros-Clinton, inclusiv ultimii trei ambasadori USA la București) pentru a domina în Europa, dar, până la urmă nu-i va mai „trăda” pe ruși!
    Uite că, în realitate, sunt aliate toate entitățile amintite!!!
    Mă consolez cu ideea că n-am greșit când am scris, și aici, că mircea pașcu, mai ales mircea pașcu (vice la PE), dar și ceilalți parlamentari la PE din PSD + ALDE, sunt niște lași și nu-și susțin/apără țara!

  3. Eu îmi menţin punctul de vedere: Unirea trebuie să vină de la ei. Eu am prieteni basarabeni, o familie de medici şi jurişti, care şi-au luat cetăţenie română, sunt votanţi PSD, care vor să se stabilească în România, dar niciodată nu şi-au exprimat dorinţa că ar dori ca Basarabia să se unească cu România. Nu vor să abordeze acest subiect şi am bănuit că le este frică.
    Cât despre europarlamentarii noştri, nu am ce comenta. Fiecare cu interesele proprii. Mircea Diaconu este un patriot romantic rătăcit printre ei.

    • Asta înseamnă că sunteți convins că toți cei din România o doresc. Ce vă face să credeți? Sau nu vă interesează câți doresc unirea și câți nu?

      • Nu ştiu. Pe mine mă revoltă că românii nu mai sunt uniţi în fapte şi ignoră pericolul care se abate asupra acestei ţări. De unde unire, dacă este atâta ură şi intoleranţă?

      • Draga Amalia
        in momentul „U” vreau sa vad si eu pe aia de aici care zic ca ei nu vor …
        As mai zice ca unii care cred ca nu vor se vor razgandi brusc, Nu din cauza curizitatii mele ci din cauza ca astia se dau dupa cum li se pare ca e la moda sau alte mirive din astea „serioase”.
        Altii, care azi cred ca totusi …vor simti asa cum li se umfla pipota si vor striga cel mai tare Traiasca!!!

      • @Amalia: ”Asta înseamnă că sunteți convins că toți cei din România o doresc. Ce vă face să credeți? Sau nu vă interesează câți doresc unirea și câți nu?”

        Poate să începem numărătoarea cu cei ”din România” care sigur nu vor Unirea cu Basarabia deoarece importanța, inclusiv politică, a România ar crește, respectiv mai multe voturi în Parlamentul European. Ghici cine sunt? Aș zice că toată maghiarimea. Apoi, rusofilii, unii prezenți și pe blogul acesta. Desigur, și cei care au o educație națională obținută strict din lecturarea presei sau urmărirea televiziunilor.
        Totuși, în ce Românie trăiesc cei care nu doresc o țară întregită prin revenirea cătorva milioane de români acasă într-o casă reîntregită? O mai socotesc Patrie?
        Se pot numi români cei care se dezic de neam și de casa părintească?
        Deci, sigur că nu interesează câți NU doresc unirea, deoarece acesta este un proces care nu poate să țină cont de cei cu simțăminte neromânești.
        Dar este grav că mulți dintre aceștia se află în Parlament, în Guvern și la Președinție. Și tocmai aceștia se opun procesului politic al unirii.

        Despre educația patriotică a ziariștilor, dar și a politicienilor români, nu pot decât să-l citez pe Nae Cațavencu: ”este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire”.

  4. Cu stima si respect pentru Romania si Romini tara este distrusa iconomic si mural de coruptie politiciani cu 5 milioni fortat sa imigreze iconomic cred in mumentul de fata trebuie sa tace, sa asteapta noi generatie cu pateriotezm de a iubi Tara cu raspect. O zi buna

  5. Domnule Nastase, ati fost ministru de Externe si prim-ministru. De aceea permiteti sa apelez la expertiza si experienta Dvs. si sa va intreb: cum se poate realiza azi, la modul concret, Reintregirea Patriei?

    Ma refer, desigur, la Basarabia. Dar Basarabia inseamna Rep. Moldova plus teritorii care apartin Ucrainei, dar fara Transnistria, care, daca stiu eu bine, nu ne-a apartinut. Sau poate ca putem vorbi si de Transnistria… Va intreb gandindu-ma si la situatia politica din Rep. Moldova, la influenta accentuata a Rusiei. De asemenea remarc o slaba influenta a tarii noastre acolo… Si, din cate stiu, inclusiv din relatarile din presa, in Rep. Moldova cei care doresc unirea cu Romania reprezinta o minoritate, concentrata in centrul acestei tari, in zona Lapusna, daca nu ma insel.

    Si atunci cum putem si cum trebuie sa actionam?

    Cum vedeti aceasta problema a Unirii, cum se poate realiza, ce trebuie facut pentru ca sa creasca sansele de reusita a acestei Uniri?

  6. Dumnezeu nu bate cu bata !
    Individul ” nici altii nu sunt incantati ca fac parte din Romania ” , ” jumatate din Moldova este in Romania ” , marele vizitator la Budapesta la o luna de la epocala lui alegere s-a dat peste cap cu masina in Basarabia Centrala , intre Straseni – Lapusna si Calarasi – Lapusna .

  7. Centenar: Scurte reflectii de principiu privind vizibilitatea si oportunitatea unor actiuni ale politicii si societatii civile pentru reintregirea Romaniei

    Intr-adevar, este remarcabila actiunea de la Bruxelles a europarlamentarului Mircea Diaconu, descrisa de presedintele CMR, Mircea Popescu, pe tema Centenarului Marii Uniri. Urmaresc cu atentie ce face CMR, pentru care am o pretuire aparte, si il compar adesea, sub raporturile vizibilitatii si eficientei, cu ONG-ul mondial al diasporei maghiare. Acesta din urma pare sa fi jucat foarte mult cartea dublei cetatenii, in special in tarile limitrofe Ungariei, un uzufruct, inca actual, de pe urma vechii politici coloniale austro-ungare.

    “Dar asta noua ni se potriveste, pentru ca nu am fost niciodata un imperiu”, s-ar putea replica. Ar fi gresit, dupa parerea mea, pentru ca daca rasturnam paradigma imperiala, privind-o din retrospectiva teritoriilor istorice romanesti care au fost incorporate de catre cele trei foste mari imperii vecine, care si-au concurat interesele pentru teritorii straine in Romania istorica, am putea obtine o contrabalansare decisiva. Argumentele de drept istoric sunt absolut de partea noastra, legitime si imbatabile.

    Reflectand asupra informatiilor legate de CMR-Europa, m-am intrebat daca cea mai mare parte a diasporei romanesti continua sa se afle in SUA. Acesta cred ca a fost si motivul pentru care CMR a fost inregistrata in SUA si isi are sediul peste Ocean. Raspunsul meu ar fi negativ, avand in vedere cele 3-4 milioane de romani care au imigrat preponderent in Europa, in ultimul deceniu si jumatate, si care s-au adaugat la diaspora romana din Europa, care presupun ca era deja destul de numeroasa. Nu in ultimul rand, am in vedere si perspectivele atractivitatii destinatiilor geopolitice ale imigratiei, dar si in punctele de plecare, care, dupa toate indiciile, vor cunoaste schimbari/inversari semnificative de dinamica.

    Nu vreau sa starnesc o polemica, desi uneori aceasta poate imbogati un portofoliu de idei, pentru ca unde saracie de idei e, nimic nu e, pentru a folosi o parafrazare adaptata. In ceea ce ma priveste, am pragul de toleranta destul de ridicat la tot soiul de frustrari sau orgolii, pentru a incasa orice critici argumentate. Dar la plangerile privind costurile de bani si de timp cu deplasarile de departe, prima solutie care iti vine in minte este de a le reduce prin apropierea de locurile si evenimentele care le prilejuieste in mod sistematic, nu sporadic. Imi opresc aici inductia, evident incompleta, cine o va continua ar putea ajunge si la alte idei si solutii.

    In al doilea rand, nu stiu cat de indicata este strategia de a vedea dincolo de Prut numai dusmani. De fapt, de a ne crea noi insine dusmani, in spatiul geopolitic estic. Istoric ei au fost, acolo, dar nu in mod exclusiv, plus ca lumea s-a schimbat radical dupa razboiul rece. Am putea, oare, sa renuntam la provocari la adresa Estului, care nu servesc decat Vestului? N-am putea fi ceva mai flexibili si mai imaginativi, iesind din stereotipurile trecutului? Nu vi se pare ciudat ca facem din Est un dusman global? Ati remarcat cine se opune rectificarilor de granite dintre Serbia si Kosovo? Germania! Ati luat act de cine a exprimat o bunavointa in acest sens, intelegand necesitatea unor corectii? Rusia! Ati auzit vocile prietenoase cu adevarul istoric ale unor politicieni si generali rusi care recunosc ca Basarabia este pamant romanesc? Ca el a fost incorporat din ratiuni strategice de aparare impotriva amenintarilor occidentale? Dar ca acele “ratiuni” au luat sfarsit?

    Nu ar fi cazul sa iesim din transee? Sa intram pe santiere si piete comune? Sa facem afaceri impreuna, reactualizand ceea ce Margaret Thatcher spunea despre Mihail Gorbaciov? „Are o atitudine relativ deschisă şi inteligentă. Este amabil, are un anume şarm şi umor”, i-a scris Margaret Thatcher preşedintelui american din perioada respectivă, Ronald Reagan, după o primă vizită a lui Gorbaciov în Marea Britanie în decembrie 1984, cu patru luni înainte de a deveni secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, la 11 martie 1985. „Consider fără nicio îndoială că este un bărbat cu care se pot face afaceri„, a adăugat ea în scrisoare, reluând faimoasa frază rostită public la BBC după întâlnirea lor.

    Din pacate, unii lideri occidentali, dar si unii din vasalii si satelitii lor est-europeni, au ratat ocazia de a se intalni cu presedintele actual al Rusiei, Vladimir Putin, de a-l cunoaste cu adevarat si de a face afaceri bilaterale reciproc avantajoase, lucruri pe care acesta le cere neincetat, si de a vedea personal cat de deschis, de amabil, de sarmant si plin de umor este si actualul lider de la Kremlin. A te pune cu toroipanul de sanctiuni pe Rusia, pentru a o conforma umilitor unor interese unilaterale ale unei parti a Occidentului, si a-ti intemeia politica externa cu marele stat de la Rasarit pe mitologii denigratoare si fals acuzatoare (diversiuni ca presupuse “imixtiuni electorale”, fantasma “Noviciok” etc.) nu fac decat sa invenineze si sa provoace pagube imense relatiile bilaterale si internationale, dar si sa puna la indoiala buna credinta si capacitatea de competitie libera si onesta.

    Eu cred ca cea mai mare dezadaptare a actiunilor politicii si societatii civile pentru reintregirea Romaniei istorice este de a cultiva isteria ostilitatii fata de noua Rusie si de a crede ca ne putem atinge obiectivul reintregirii fara concursul Rusiei sau, o si mai mare iluzie, impotriva Rusiei. Sa mai observam si faptul ca o mare parte a vechilor probleme teritoriale dintre Romania comunista si Rusia sovietica se afla azi in jurisdictia statala a Ucrainei. Dar si sa ne amintim de ajutorul rus din Razboiul de Independenta, de Regulamentele Organice, de reformatorul Kisseleff, de ortodoxie, de limba slavona in care erau textele religioase si slujbele din bisericile din Romania.

    Pur si simplu, atunci cand devenim portavocea unei belicozitati care nu ne apartine si nu ne caracterizeaza, ignoram reactiile de conservare, dictate de instinctul si dreptul de aparare, prin care, din considerente de autoprotectie, tinta se inchide in carapace sau raspunde simetric. Eu nu sunt nici prorus, nici proamerican – branza e pe bani peste tot -, ci proroman, dar incerc sa promovez ideea ca identitatea si interesele romanilor au cele mai puternice surse cand vin din inteligenta si din toate azimuturile. Sa nu asteptam ca inputurile productive sa ne vina de la altii, ci tot de la noi, din interiorul politicii si societatii civile. Daca acest lucru nu se intampla, inseamna ca reprezentantii celor doua domenii fie sunt incompetenti, fie nu sunt liberi. Pe cale de consecinta, ceva trebuie sa facem, sa iesim odata din ignoranta si expectativa.

    • @fragmentariumpolitic: ”… m-am intrebat daca cea mai mare parte a diasporei romanesti continua sa se afle in SUA. Acesta cred ca a fost si motivul pentru care CMR a fost inregistrata in SUA si isi are sediul peste Ocean. Raspunsul meu ar fi negativ, avand in vedere cele 3-4 milioane de romani care au imigrat preponderent in Europa…”

      Corect. În 2000 când s-a constituit CMR, exilul (diaspora) din Statele Unite era mai numeros și mai activ decât în Europa.
      În Europa era cunoscut UMRL, dar care mai ”pâlpâia” doar prin personalitatea lui Rațiu, iar la Paris, Doru Novacovici. După intrarea în UE, emigrația și-a schimbat destinația.
      Au fost gânduri dacă n-ar fi mai bine să înregistrăm organizația în România, dar am decis că în Statele Unite este șansa mai mare de a nu cădea sub influențele politice.
      Practic, legislația americană este pavăza independenței relative față de politicul din România, dar și din Statele Unite.

      Acum, sigur că emigrația în Europa este foarte mare, dar nu văd o foarte mare independență de gândire printre organizațiile diasporei, cele mai multe fiind profund influențate de pasiunile politice.
      Și, mai există o situație pe care o văd prin prisma experienței căpătată în cei aproape 20 de ani de când activez în organizații ale diasporei. Revăd practic reinventarea roții, o învățare a Abecedarului de către noii activiști ai diasporei.
      Și un număr prea mare de ONG-uri ai căror lideri merg prea puțin pe principii și mai mult pe câștiguri, fie financiare, fie de influență prin poziții câștigate în diverse partide sau guvernări (deputății, posturi guvernamentale, europarlamentare, etc). Nici nu știu câte dintre ONG-uri nu sunt ”sponsorizate” de partidele din țară sau chiar de organismele guvernamentale.

  8. Compilata

    O statistică Eurostat spune că România este pe penultimul loc în Europa la forța de muncă tânără neangajată. Practic un tânăr (18-24 de ani) român din 4 nu are un loc de muncă. În același timp, angajatorii se plâng că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze, nici bătrâni, nici tineri.
    Sorina Donisă, CEO firma de resurse umane: ″Aş spune că o parte a generaţiei de azi nu îşi visează viitorul. Nu sunt pregătiţi să şi asume responsabilități. ar dori că dolescența să se prelungească. Noi, ca părinţi neavând tot ce ne am dorit, când i-am avut pe ei, le-am oferit tot ce ne-a lipsit. Ca atare, au crescut într-o zona în care a fost suficient să ceară. Au dispărut şi şcolile profesionale, termină liceul şi nu au o meserie. ″
    Aşa a apărut aşa-numită generaţie ″NEET″⁣ not in education, employment or training- adică nici la şcoală, nici la serviciu sau în pregătire. Anul trecut, statisticile arătau că peste 440 de mii de tineri români erau în această situaţie.
    În fiecare zi în România, patroni sau manageri, în general mai în vârstă, bine intenționați (doar despre ei discutăm în acest articol), sunt mirați, șocați, dezamăgiți de lipsa de dorință de a munci a unora dintre angajații lor, deși ei le oferă condiții de a performa. Nu se mai muncește ca altă dată. Tinerii din ziua de azi. De ce nu vor? Vorbele încep să circule.
    De ce nu vor să se angajeze tinerii? „Mulți sunt implicați în activități de voluntariat, activități care nu existau în urmă cu zece ani, de exemplu. Dar marea problemă este că nu au responsabilitățile atașate, nu au presiune financiară. E o comoditate, o lejeritate greu de înțeles pentru antreprenorii din generația mea. Noi voiam să ne angajăm cât mai repede, de pe băncile facultății. Mulți stau acum cu părinții. Ceea ce mă îngrijorează pe mine, ca antreprenor, este faptul că la anunțurile de angajare sau de reconversie profesională sună părinții pentru copii. Și vorbim de tineri de 20, 25 de ani. Asta e grav! Și-l întreb «Unde e tânărul?» , «Lângă mine» , «Păi, să vorbesc cu el!»”, povestește Dan Zaharia, care ține să sublinieze că e cazul unor tineri cu potențial.

    Nicuța Enache, patroana restaurantului Osteria Ciao Niki din București: „Plânge inima în mine. Acum m-a sunat o angajată de 27 de ani, care a stat patru luni, că pleacă de la mine la o cafenea că e mai puțină bătaie de cap! Ce bătaie de cap la 30 de locuri și trei feluri de paste!? Oamenii vin și cred că le știu pe toate. Vin nepregătiți, nu știu să țină un pahar în mână. Vor bani mulți. Nu mă interesează, că îi învăț. Am o fată serioasă care o duce greu și lucrează în două locuri. Dar când îi văd lasă-mă să te las, mă disperă! Să își dea interesul la lucru. Trebuie mai multă voință, implicare, responsabilitate. Și probele le-am plătit. Oamenii nu sunt serioși. Nu știu ce să-i motiveze. Cât e de greu în țară, să ai de muncă e important. Sunt foarte mulți susținuți care nu știu ce e greul. Și chiar dacă știu, nu le pasă. Felul în care sunt crescuți e important. Am avut atâtea experiențe de plânge sufletul în mine!” Am întrebat-o pe Nicuța Enache cât le oferă angajaților. 1500 – 2000 de lei, carte de muncă, plus bacșișurile pe care pot să le păstreze. E mult, e puțin?
    „Există un decalaj între aşteptările angaja­torilor şi ceea ce oferă candidaţii. Ei au nişte idei preconcepute care nu sunt potrivite cu realitatea din teren. Nu au noţiuni de bază despre organizare şi planificare a activităţii, pe care noi, ca recrutori, ne dorim să le aibă încă din facultate“, a spus Raluca Pârvu.
    O altă situaţie cu care se mai confruntă angajatorii este cea în care candidaţii nu cunosc regulile gramaticale ale limbii române.
    „Tinerii fac multe greşeli gramaticale. Am avut un client care ne-a cerut să testăm limba română. Cred că s-a ajuns la aceste deficienţe din cauză că aproape toate examenele din cadrul universităţilor sunt de tip grilă“, a explicat Daniela Necefor.
    Generația Y, millennials, cei născuți după 1980, sunt numiți și generația „why?”, generația „de ce?”. Vor să înțeleagă „de ce”-ul în tot ceea ce fac. De ce facem asta și nu cealaltă? De ce așa și nu altfel? De ce acum și nu mai târziu? Pentru că am zis eu, pentru că știu eu cum e mai bine, pentru că-s șeful, pentru că trebuie, nu e un răspuns valid.
    Faptul că un astfel de tânăr vine să muncească într-o firmă nu înseamnă că el oferă un cec în alb firmei și automat orice proiect sau inițiativă din firmă este luată în serios și acceptată ca fiind relevantă și de dorit. Un millenial intră într-o firmă cum intru eu în piață. Sunt acolo, intenția e clară, da, aș cumpăra ceva. Dar ce, și de ce? Care e proiectul unde aș vrea să fiu? Făcând ce? Sigur, tânărul nostru nu se așteaptă să stea degeaba și să fie plătit, dar se așteaptă ca managerii și proiectele să-l atragă, să-i zică ce vor ele să facă, de ce, uite de ce ar fi frumos să fii în echipa X, pentru că facem ceva important și interesant. Tânărul nostru se așteaptă să fie motivat și atras, la început, și zi de zi.
    Un manager de stil vechi crede că el cumpără muncă, pentru că el plătește salariul. Un astfel de angajat vrea ca munca să îi fie vândută. Așadar, când vrei să atragi și să motivezi talentele noii generații, nu cumperi muncă, ci vinzi muncă. O vinzi ca pe un produs, îi explici de ce e importantă, ce ar putea face el acolo, ce impact ar avea, cum se va simți bine făcând ce ai tu de făcut.

    Si daca vretui sa va indignarisiti :

    https://www.youtube.com/watch?v=PtsZ15nM07M&t=57s
    Reporter: ′’Nu te gândeşti că ar fi ok şi un job?
    Alin Goleanu: ”Încă nu. Primesc o pensie de urmaş după mama mea şi dacă reuşesc în continuare să o primesc, deci n-are rost să merg la lucru.”
    Reporter: “Nu crezi că ar fi ok să fii pe picioarele tale, să nu depinzi de stat?”
    Alin Goleanu: “Nu ştiu, nu ştiu, nu m-am gândit″
    Ionuţ, 26 de ani: “Ne plimbam prin oraş, să treacă ziua, stăm.”
    Reporter: “Atât?”
    Ionuţ, 26 de ani: “Da”
    Reporter: “De ce nu v-aţi căutat un loc de muncă?”
    Ionut: “Pentru că munceşti degeaba, 1200 nu se merită, dacă fumezi şi bei un suc.”
    Reporter: ″Și, de unde aveţi bani de ţigări, suc?”
    Ionuț: “Are familia. Mă ajută mama, tata. Sunt singur la părinţi, ce ar avea altceva de făcut?”

  9. Cand activistii lui Soros controleaza DE ZECE ANI ! departamentul Stiri al TVR .
    Telejurnalul de astazi – ” scandalurile de pedofilie din Chile ?! indeparteaza credinciosii de biserica ” – cine le dicteaza gogomania asta ? Cand vor vorbi de ” pedofilia ” din clerul iudaic si musulman ?
    Se turuie pe banda rulanta cu blocul ars in Bucuresti – evident , incearca sa incarce politic un primar de sector PSD si sa arunce vina pe guvern .
    Banda scrisa jos cotcodaceste despre ” scrisoarea de sustinere adresata lui Gabriela Firea de diferite personalitati – ne-am saturat de manipulare ” ( sic ! sic sic ! ) .
    Si , cireasa de pe tort , Avram Iancu in varianta ghedesista – sorosista : ” a luptat pentru desfiintarea iobagiei si infiintarea de scoli romanesti ” – ce -i place corectului politic mincinos si ce le convine comanditarilor budapestani , puneti in loc de scoli romanesti altfel de scoli si in locul iobagiei ” depenalizarea homosexualitatii ” sau ” interzicerea consumului de carne ” , ” interzicerea sacrificarii animalelor in abatoare ” .
    Nu , stimati activisti sorosisti basisti de la TVR platiti cu banii Natiunii , Avram Iancu si colegii lui au fost singurii supravietuitori ai administratiei romanesti din Ardeal pusa in practica dupa Blaj in 1848 cu ” prefecturile ” , ” tribunii ” , ” prefectii ” instalate in tot Ardealul si maturate de interventia militara maghiara , singurul teritoriu scapat fiind Muntii Apuseni in care Iancu a organizat gherila romaneasca .
    Apropo , cauza conflictului era declararea de care Parlamentul revolutionar maghiar a anexarii Ardealului la Ungaria …

  10. PS/NB 1: Din partea societatii civile, evidentiabile, pe temele Centenarului si Reintregirii, sunt fara indoiala actiunile Fundatiei Europene Titulescu (FET) si ale presedintelui acesteia, profesorul Adrian Nastase, care au adus, in cele doua sensuri, contributii istorice si academice remarcabile. Ma gandesc la limbajul si marturiile hartilor si cartilor vechi (v. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, deschis pentru public în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase), la articolele rememorative de pe blogul “Adrian Nastase”, referitoare la marile si hotaratoarele succese argumentative ale luptei de idei si ale diplomatiei interbelice despre legitimitatea istorica a Marii Uniri, la manifestarile stiintifice si istorice omagiale dedicate Centenarului organizate de FET etc.

    PS/NB 2: Una dintre cele mai manipulative idei care se incearca sa se acrediteze de catre geopolitica unei false, dar interesate rupturi intre Est si Vest, care ascunde nefaste politici globaliste, ale subordonarii si unipolarismului, este ca a avea relatii cu Rusia sau cu Estul ar insemna antiamericanism sau antioccidentalism, iesirea din UE si din NATO. Nimic mai fals, nimeni nu a afirmat vreodata asa ceva si nici nu poate afirma, pentru ca ar fi o intoarcere la Razboiul Rece, pe care toata lumea l-a urat si il respinge. Dimpotriva, ideea benefica pentru Romania si pentru toata Lumea, demonstrabila prin indicatori si statistici economice, cat si prin balante de securitate nationala, regionala si internationala, nu in ultimul rand pentru depasirea crizelor economica si de securitate globale, este de a avea relatii atat cu Estul cat si cu Vestul, de a iesi din epoca antagonizarii dintre Est si Vest si a intra in cea a complementarizarii acestora.

  11. De Centenar se face chiar exagerat de mult caz festivist în România. E o aiureală să reproşezi ”autorităţilor” că nu-l promovează.
    Cât priveşte problema Basarabiei, ea nu se rezolvă de către guvern, ci tocmai de către aşa-zisa ”societate civilă”. Mai ales cea din Basarabia. Fiindcă reunificarea (iluzorie, după mine) nu se poate face printr-un act de voinţă al guvernului României.
    Când în 1991 RSS Moldovenească şi-a proclamat (după consultări cu Moscova) independenţa, noul său nume de Republica Moldova a fost nu doar o absurditate istorică, dar şi o revendicare limpede a moştenirii staliniste. Până azi, basarabenii în general n-au dat semne că doesc să se despartă de ea…

Lasă un răspuns