PSD la rascruce de strategii

În ultimele săptămâni, în contextul evenimentelor politice, în mod special al celor din PSD, jurnalişti, prieteni, sau foşti colegi de partid mi-au cerut opinia. Am păstrat o anumită rezervă în exprimarea publică, tocmai pentru a nu emite păreri prea grăbite ori judecăţi partizane. Acum, as vrea să fac insă unele comentarii  asupra unor chestiuni pe care le consider importante.

Alegerile prezidenţiale. M-am numărat printre cei care au spus, la începutul acestui an, că pentru PSD ar fi fost utilă convocarea unui congres extraordinar în care să fie discutată inclusiv o strategie pentru alegerile prezidenţiale.  Din păcate, la Congresul PSD din luna martie a avut loc doar reaşezarea scaunelor în jurul mesei, Congresul fiind o ocazie ratată in a clarifica problema strategiei alegerilor prezidenţiale. De altfel, in scrisoarea lui Nae Bădălău erau multe sugestii, formulate cu bună credintă, care insă – cred – nici măcar nu au fost citite.

Preşedintele Republicii ocupă un loc instituţional şi simbolic foarte important în România, iar competiţia prezidenţială este importantă pentru electoratul fiecărui partid, deoarece ea generează pasiuni şi solidarităţi imense. Chiar dacă un partid nu reuşeşte să câştige alegerile prezidenţiale, dacă are insă un candidat propriu cu o bună prestaţie, electoratul îşi menţine încrederea în acea formaţiune politică şi pentru următoarele alegeri. În acelaşi timp, partidele politice sau candidaţii importanţi îşi construiesc strategia politică pentru a câştiga turul al II-lea al alegerilor. Acest lucru este foarte vizibil în strategia lui Klaus Iohannis, care încearcă să coaguleze electoratul PNL, USR ş.a., în sprijinul său.

Anunţul lui Liviu Dragnea că nu va intra în competiţia prezidenţială  simplifică dar, in acelasi timp, şi complică lucrurile. Le simplifică pentru că deschide calea desemnării unui candidat comun al PSD-ALDE în persoana lui Popescu-Tăriceanu. Dar nu sunt clare raţiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic. Este vorba despre un proiect politic comun de lungă durată? Care ar fi acela? Este un proiect social-democrat sau liberal? Este un proiect ideologic sau o „alianţă dinastică”? Sper că nu este vorba doar despre o strategie de tip tranzacţionist cu beneficiari restrânşi, aşa cum spun unii analişti!

Sigur, un candidat commun poate fi o solutie. Asa s-a intâmplat si in 2004 sau in 2009. Sau in 2014. Candidatul comun insă provenea de la partidul mai important al aliantei. Unii vor spune că, deocamdată, s-a anuntat doar că va exista un candidat comun dar, in timp ce ALDE tocmai si-a anuntat candidatul, PSD a anuntat că si-a retras candidatul. Mai este timp pentru a „construi” un candidat al PSD pentru a-l concura pe Tăriceanu ( pe care, de altfel, il pretuiesc pentru pozitiile lui din ultimii ani) ? Greu de crezut, la cum merg lucrurile…

In plus, poate că, pentru a câstiga turul al doilea, cele două partide ar putea să sustină, impreună, un candidat din afara partidelor – un academician, de exemplu -, care să poată să mobilizeze voturi si din zona indecisilor.

Pentru electoratul PSD absenţa unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice. Nu trebuie uitat episodul alegerilor locale din Bucureşti, din anul 2008, când Sorin Oprescu, blocat de Mircea Geoană să candideze, a câştigat Primăria Generală, iar candidatul formal al PSD, Cristian Diaconescu a obţinut doar 13% din voturi (mai puţin de jumătate din cele ale partidului). Lecţia acelui episod este că niciun preşedinte de partid nu poate tranzacţiona voturile partidului pe care îl conduce, dacă votanţii nu se simt reprezentaţi de un candidat. În fapt, disciplina de partid funcţionează pentru alegerile parlamentare dar într-o măsură mult mai redusă atunci când în competiţie se află persoane, care generează simpatii şi antipatii.  Este riscant să crezi că votanţii PSD vor merge masiv la vot doar pentru că aşa le spune „Partidul”.

Abandonul PSD în competiţia prezidenţială de anul viitor nu va rămâne fără urmări nici în ciclul politic 2020-2024, deoarece viitorul Preşedinte al României, fie că va fi ales cu sprijinul social-democraţilor sau împotriva lor, va încerca să micşoreze bazinul electoral al stângii. Este o consecinţă ineluctabilă. În mod concret, este de aşteptat ca în alegerile parlamentare din 2020, oricare va fi numele viitorului preşedinte, acesta să dorească realizarea unei majorităţi parlamentare în care partidul din care provine să joace un rol dominant. De aceea, punerea chestiunii alegerilor prezidenţiale la categoria „Diverse” poate reprezenta pentru PSD o eroare de strategie cu implicaţii majore pentru viitorul său.

 

Managementul conflictelor. PSD şi guvernul său sunt parte a unor conflicte deja existente şi a altora latente, dar în plină dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis şi cu partidele din opoziţie; războiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august; instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic”; pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante; reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. La acestea se poate adăuga tensionarea societăţii în contextul organizării unui referendum pentru definirea familiei. Aşadar, sunt cinci-şase zone de conflict simultan, iar riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernării în această toamnă. Apropierea rapidă a preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să genereze o reacţie de stingere/rezolvare a acestor conflicte cu potenţial de a se transforma în crize majore. PSD ar trebui să găsească „supape de evacuare” a conflictelor şi să nu mai genereze alte crize, cel puţin aşa ar reieşi din lectura unui manual de management politic….

 

Relaţiile cu lumea euro-atlantică. Nu este locul aici pentru o analiză a politicii internaţionale a României, însă conducerea PSD trebuie să înţeleagă deplin consecinţele interdependenţelor dintre state. Cazul extrem este cel al Venezuelei, o ţară foarte bogată în resurse, dar care este acum în colaps. Poate că există şi la Bucureşti tentaţia unui regim iliberal, a căutării de duşmani reali sau inventaţi, însă ar trebui să fie conştientizat faptul că Polonia şi Ungaria au avut întotdeauna mai mulţi susţinători în Occident decât a avut România. Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre „gândaci externi” nu face decât să aducă şi mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni şi rivalităţi.

Nu sunt pe deplin convins că am ieşit din logica „politicii licuricilor”, dacă ne uităm la modul în care diverşi reprezentanţi diplomatici scurtcircuitează cutumele diplomatice şi discută direct cu înalţi oficiali statali. Mai este vreo ţară europeană unde ambasadorii sunt acceptaţi să ţină „lecţii de dirigenţie”? Credeam că s-a înţeles că respectul îl putem dobândi prin consecvenţă, predictibilitate şi o exprimare raţională a punctelor de acord şi a celor în divergenţă. Nici cumpărarea de „indulgenţe” (armament?), nici negocierea puţin transparentă a resurselor energetice nu vor asigura sprijinul politic internaţional dincolo de orizontul atingerii obiectivelor imediate.

Cred că sunt puţini doritori în Vest ca România să fie un nou „copil problemă al Estului”. Chestiunea esenţială este cea a încrederii – care se câştigă greu şi se pierde repede. De aceea, pentru a semnala partenerilor noştri ce dorim, mă întreb dacă nu ar fi fost cazul să fie realizată/prezentată/dezbătută „Viziunea PSD pentru Europa”?

 

Resursele umane ale PSD, sursa crizei de încredere. Devine tot mai greu de respins concluzia că o parte din tensiunile din societate şi atacurile împotriva PSD sunt determinate de evidentele carenţe profesionale ale unei părţi din cei însărcinaţi să conducă ministere, agenţii sau alte instituţii publice. Cauza se află, după cum am spus în mai multe rânduri, în desfiinţarea de facto a Departamentelor de specialitate ale PSD. De altfel, practic, Consiliul Naţional nu mai functionează.

Despre PSD s-a spus mult timp că este „un partid respectat pentru stiinta guvernării, chiar dacă nu este iubit”. Din păcate, acest lucru pare a deveni tot mai putin valabil. 

59 de gânduri despre “PSD la rascruce de strategii

  1. Buna ziua,
    acest gen de articole astept eu de la un fost Prim Ministru, chiar daca nu sunt de acord cu toate opiniile.
    Eugen

    • chiar ma bucur sa vad o asemenea schimbare la dl Nastase. Prea ati intrat intr-un con de umbra. Ce-ar fi sa recuperati partidul din mainile gastii care-l duce spre dezastru? Sincer, nu avem pe cine vota. Tariceanu oricum o luam, e o canalie, si e jenant ptr PSD sa mergeti cu un alt candidat..
      Am o idee… daca dracnea reuseste sa treaca OUG, inseamna ca si Adrian Nastase poate candida la presedentie. De ce sa nu fie Adrian Nastase noul presedinte al Romaniei? Profitati de ocazie, Dracnea oricum intra la bulau sau il trimiteti in Brazilia, si recuperati partidul, Domnule Nastase !!
      Scapati tara ! Haideti sa facem ceva si ptr tara.. vremea furturilor a trecut.. sa avem un moment zero si de aici sa construim.. Se poate Nastase presedinte ????

  2. Două blonde:
    – Auzi, dragă, ce-i aia… insuficienţă cardiacă?
    -Păi, bănuiesc că e atunci când n-ai bani suficienţi pe card,….. cred!

    Salariu.
    Cît am fost la vechiul loc de muncă, nu mă urcam niciodată în mașină cu fluturașul de salariu la mine. În caz că se întîmpla ceva, nu voiam să se creadă că am vrut să mă sinucid.

    Lecție de management:

    La spargerea unei bănci, participă doi spărgători. Primul strigă:
    – „Nu mişcă nimeni! Țineţi cont: banii sunt ai altora, viaţa este a voastră.”
    Toată lumea din bancă s-a întins pe podea, în linişte.
    Asta se numeşte „Schimbarea Modului de Gandire

    O tipă se întinde provocator pe masa din faţa ei, încercând să atragă atenţia.
    Spărgătorul i se adresează:
    – „Vă rugăm să fiți civilizată! Acesta este un jaf, nu un viol!”
    Asta se numeşte „Profesionalism – Concentrează-te doar pe ceea ce ştii să faci”.

    Când s-au întors de la seif, spărgătorul cel tânăr (cu studii superioare) i-a spus hoţului mai bătrîn (care avea doar studii primare)
    – „Hai să numărăm câţi bani am furat!”.
    Hoţul bătrân, indignat îi răspunde:
    – „De ce să pierdem noi atâta timp şi să ne prindă, când putem să aflăm diseară, de la ştiri, câţi bani lipsesc din bancă.”

    Asta se numeşte „Experienţă – În zilele noastre experiența este mult mai importantă decât calificările de pe hârtie de la cursurile POSDRU” :))) .

    Imediat după ce hoţii au părăsit banca, directorul i-a ordonat casierului să cheme repede poliția.
    Casierul după ce se gândi o secundă îi răspunse:
    – „Domnule Director, nu e mai bine să punem 5 mil. de € deoparte şi să spunem că i-au furat hoţii?”jaf-banca
    Asta se numește „Trasformarea ameninţărilor în oportunităţi – a întoarce o situație defavorabilă în avantajul tău”.

    Casierul zâmbind: „Ar fi minunat să avem câte o spargere în fiecare lună!”
    Asta se numeşte „Oportunitate – Fericirea este cea mai importantă.”

    Seara la ştiri se anunţă că doi hoţi au intrat într-o bancă şi au dat o spargere de 100 mil.€. Hoţii au început să numere banii de mai multe ori şi nu le ieşeau decât 20 de milioane.
    Furioşi au început să înjure:
    – „La dracu’, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare sau poate chiar viaţa şi directorul s-a ales cu 80 de mil, cât ai bate din palme ?!?”
    Asta se numește „Ştiinţă managerială – Cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!”

    Directorul băncii este fericit şi zâmbitor, că pierderile lui de la bursa de valori sunt acum acoperite de acest jaf. Plus că i-au ieşit şi câteva milioane bune bani de buzunar. Iar banca este pe profit.
    Asta se numește „Arta managementului – Curajul de a-ți asuna riscuri!”

  3. […] „PSD si guvernul sau sunt parte a unor conflicte deja existente si a altora latente, dar in plina dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis si cu partidele din opozitie; razboiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potentiale implicatii penale dupa mitingul din 10 august; instalarea neincrederii externe in PSD, pe fondul perceptiei existentei unui „deficit democratic”; pesta porcina, cu efecte sociale si economice importante; reglementarea exploatarilor de gaze naturale din Marea Neagra. La acestea se poate adauga tensionarea societatii in contextul organizarii unui referendum pentru definirea familiei. Asadar, sunt cinci-sase zone de conflict simultan, iar riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernarii in aceasta toamna. Apropierea rapida a preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui sa genereze o reactie de stingere/rezolvare a acestor conflicte cu potential de a se transforma in crize majore. PSD ar trebui sa gaseasca „supape de evacuare” a conflictelor si sa nu mai genereze alte crize, cel putin asa ar reiesi din lectura unui manual de management politic….”, a scris Nastase pe blog. […]

  4. poate ca gresesc eu dar am impresia ca dl Dragnea este omul care distruge PSD.. nu stiu daca asta este vrerea sau capacitatea domniei sale dar, trist adevar, ma uit si ma intreb unde sunt acei oameni profesionisti pe care ii gaseai in PSD in mandatul dumneavoastra, mai rar dar inca erau in mandatul lui M Geoana, se rarefiasera in mandatul domnului Ponta… In perioada in care erati premier eram in administratie publica locala.. stiti ce spuneau adversarii PSD: hoti astia de la PSD dar stiu meserie.. acum nu stiu ce mai spun caci am trecut in zona privata in 2006 dar stiu ca uitandu-ma spre ei nu mai vad meseriasii

  5. Niciodată românii nu vor alege vreun Președinte academician. Este bine ca cele două partide să aibă un candidat comun. Problema este, cine să fie sau ce profil să aibă cel propus. De la 1866 încoace, românașilor le plac străinii sau carismaticii. Așadar, candidatul ideal trebuie să întrunească cele două trăsături: un pic străin și carismatic. Dacă mai e inteligent și patriot, norocul nostru. Ar corespunde Orlando Teodorovici , dar trebuie să iasă în public, nu la posturile TV sau în cluburi, ci prin țară, dacă între timp nu devine penal!
    Dar deocamdată, trecem prin momente grele, iar în PSD, isteria a atins cote maxime. Firea se comportă ca la ,,Bălcescu” (comuna unde s-a născut) și acest comportament nu o onorează! Mi-a plăcut spectacolul folcloric de la Festivalul ,,Cerbul de Aur”, dar erau foarte puțini tineri printre spectatori. Am văzut lacrimi în ochi și mari emoții.

  6. Dar nu sunt clare raţiunile pentru care PSD ar asuma un candidat din partea unui partid mult mai mic.

    Am explicat.
    Electoratul disciplinat al PSD va da voturile candidatului sprijinit de PSD. Cu ce mai are ala, ce se mai poate atrage …. IESE!

    Si este mai bine ca presedintele sa fie unu prietenos.
    Sa ne amintim ?!
    In 2004
    Senat

    Uniunea Națională PSD + PUR : 37,16% (3.760.560)
    Alianța Dreptate și Adevăr PNL – PD : 31,71% (3.209.073)
    Partidul România Mare : 13,63% (1.379.789)
    Uniunea Democrată Maghiară din România : 6,26% (633.735)
    Partidul Noua Generație : 2,36% (239.106)
    Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat : 1,91% (193.318)

    Camera Deputaților

    Uniunea Națională PSD + PUR : 36,64% (3.692.608)
    Alianța Dreptate și Adevăr PNL – PD: 31,26% (3.150.301)
    Partidul Romania Mare : 12,93% (1.302.724)
    Uniunea Democrată Maghiară din România : 6,20% (624.717)
    Partidul Noua Generație : 2,23% (225.171)
    Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat : 1,84% (185.501)

    Insa presedinte era Basescu.

    2008 …. ie4se guvernul Boc. Prin meritele basesti.

    Lipsa de memorie, povestile cu Ros, Alb si Verde-mparat auzite prin copilarie, filmele hollywodiene fac ca imaginarul colectiv romanesc sa acorde un rol exagerat presedintelui.
    Exagerata fata de Constitutie. Presedintele a devenbit cam „Factor Constitutional” si se vede ce [poate face chair si un Wenrer de provence.

    Decvi .. este mai bine cu un predeinte prietenos. Ca e dintr0un partid micv?!

    Excelent! Va trebui sa fie culant cu Marele Aliat. Macar 3 ani ….

    Acu isa sa ne inchipuim ca nu se strica USLeaua si ca Frumoasa Adormita motaia la 3 Coceni…
    Ar mai fi fost Ciolos?
    Ar mai fi fots scandalulu cu Crudutza? (poate daca Prea Inalt Tontul o reconfirma)
    Ar mai fi fost degringolada celor 3 premieri PSD (asta a dat urata de tot… )

    Intrebarea corecta este : isi mai permite PSD inca un mandat a lui Iohannis?| Sau unu Ciolos?

    Este un proiect social-democrat sau liberal? la Lucifer in persoana! Cele mai liberale masuri tocami ca s-au luata de guvernele PSD!

    niciun preşedinte de partid nu poate tranzacţiona voturile partidului pe care îl conduce, dacă votanţii nu se simt reprezentaţi de un candidat.
    Asa este!!!!
    Insa cine sa ne „reprezinte”? Scuze dar cam sunteti toti stanga caviar servit cu linguri de argint din portelanuri de Sevres! Sevres sec XVIII … „stii draga vasul asta a fost al pompaduroaicei ..”
    Asa ca poate merge si Motocicleanu …. mai ales daca se explica
    – activului de partid : „ba e ptr bine nostru! Sa apucam 3 ani de liniste sa refacem partidul!”
    – electoratului „da , e liberal si o sa aibe unele pretnetii. INSA e fiabil si nu se sucare daca cresc salariile si pensiile!!!! Ca cu altu se poate sccimba guvernul si aia sigur nu vor mari! Sa fim fericiti daca nu vor taia!!!!”

    INsa se pare ca problema sta la unii sa zicem „baroni” care au ambitii … nebuloase si nu invata nimic. Cas epare ca au stricat jucareau USL si ? Si ce a iesit?!

  7. Va salut d-le ministru!
    Cu permisiunea dvs., vreau sa va relatez un aspect destul de interesant constatat in ultimul an legat de mesajele si analizele dvs. preluate de alte publicatii, respectiv postarile.
    Daca, pana prin anii 2015-2016, spre exemplu un site gen ziare.com (cu o pozitie clara privind aversiunea fata de PSD) prelua articole de pe blogul dvs., comentariile sau injuriile la adresa autorului erau in numar destul de ridicat, micile stele de la 1 la 5 acordate comentariilor fiind alt indiciu in ceea ce priveste parerile sau convingerile oamenilor de buna credinta sau postacilor de meserie si cu norma angajati de PDL.
    Din pura curiozitate, am observat insa ca mesajele si analizele dvs. din ultimii 2 ani au avut o reactie de aprobare in majoritatea comentariilor, existand si persoane care isi faceau o mini “mea culpa” in privinta opiniilor exprimate in anii trecuti la adresa dvs.
    Totodata, deoarce in ultimii ani am avut timpul necesar si ocazia de a calatori ceva mai mult prin tara, am observat ca exista un trend de regret legat de AN, si ce a urmat anului 2004.
    Recunosc insa ca in strainatate lucrurile nu s-au schimbat, mare parte din acei oameni (si copii lor din punctul meu de vedere) fiind un pariu pierdut pt. Romania.Logica multor beneficii acordate celor care au parasit tara fara viza dupa anul 2002 (la un an dupa vecinii bulgari), scutirea de taxe consulare acordata de V.Ponta, nefiind argumente in pozitiile majoritatii diasporei (surprinzatoare insa pozitia lui mme. Pippidi legat de “asa-zisa diaspora” anterior mitingului din august).
    Revenind la impactul mesajelor dvs. din ultimii ani, nu pot sa nu observ ca parerile oamenilor obisnuiti sau de un nivel mai ridicat sunt cam aceleasi.Se reclama lipsa de autoritate coroborat cu lipsa de pregatire de baza a celor care conduc institutii, ministere, etc.
    In sistemul bugetar cat si la nivelul organizatiilor judetene PSD am observat ca se conduce (peste 60% cred) prin “imputernicire”.Fara a mai cauta etimologia cuvantului in sine, ca iubitor de istorie universala, nu pot sa nu constat valentele medievale ale expresiei cat si puterea temporara si cu limite acordata a celui imputernicit (dar multumit).
    In fine, desi scriu rar pe blogul dvs., consider ca repetarea unor analize si preluarea acestora chiar si de unii dintre membrii PSD este si va fi benefica in ce sper ca va urma ulterior episodului Dragnea.
    Cu respect,
    Catalin

  8. Domnule Nastase o analiza excelenta,ca deobicei, dar astazi si chiar la momentul alegerilor, PSD-ul NU are un candidat la presedentiale care sa cistige si nici nu are de unde sa-l scoata. Solutia cu Tariceanu ,candidat unic,este viabila si chiar cistigatoare daca se doreste raminerea la putere . In aceasta problema nu mai este nevoie de nici un Congres fiind evident ca Dragnea nu poate cistiga,pe persoaa fizica !

  9. @ZeV / @Adrian B. La mine la televizor s-a văzut/auzit așa:

    -Transferul Elcen la Radet. În ţară, toate cet-urile s-au dat gratuit la primării. La noi nici cu bani nu s-a încheiat acest proces şi avem numai beţe în roate.
    -Transferul Centurii ocolitoare a Capitalei de la Ministerul Transporturilor la Primărie este blocat.
    – Pentru Spitalul Metropolitan a durat un an de zile, pentru transferarea unei bucăţi mici de teren de la Guvern către primărie.
    – La Târgul de Crăciun am fost lăsată singură, pentru că protestatarii de profesie au pătruns în piaţă, lăsaţi chiar de jandarmi şi au dărâmat scena.
    – Doamna Creţu m-a sunat pentru că pe parcursul verii Liviu Dragnea nu i-a răspuns la telefon.

    @Catalin (septembrie 3 2018 la 10:30 AM)
    La aceeași concluzie am ajuns și eu – dragnea este omul care distruge PSD!

    • Colega , pana sa-l distruga l-a adus la putere cu un scor istoric de 45% si daca maine ar fi alegeri , PSD ar castiga cu peste 40% . Nu sunt fan Dragnea dar macar a avut curajul sa se lupte cu sistemul securist al lui Basescu . Ceea ce nu se poate spune despre d-nii Ponta , Grindeanu si Tudose care erau brat la brat cu tortionarii …

  10. Privitor la candidatul PSD pentru Președinția României, vreau să amintesc de ALEXANDRU ATHANASIU (n. 1 ianuarie 1955) care, în anul 2000, după retragerea lui Sergiu Cunescu, a devenit președintele PSDR. În perioada în care a fost președinte al PSDR, a negociat cu Adrian Năstase, președintele PDSR, fuziunea celor două partide într-un partid denumit și acum Partidul Social Democrat.
    Alexandru Athanasiu este profesor universitar la Facultatea de Drept, Universitatea București.

  11. Chiar daca ar candida si Papa de la Roma din partea PSD, este evident pentru orice om rational ca va iesi Ciolanis, ca in ultimii 15 ani. Daca nu suntem in stare sa invatam din greseli le vom repeta la infinit. Orgoliul nu are ce cauta acum, e mult mai important sa scapam tara de Ciolanis si gasca lui portocalie securista, e limpede pentru orice om de bine. Nu va lasati pacaliti de prostiile astea securiste, ca astia abia asteapta sa va dezbine si sa va speculeze cum vor ei, sunt artisti in acest domeniu de pe vremea lu impuscatu. Cea mai buna varianta in acest moment politic este Tariceanu,
    el poate castiga chiar din primul tur, fara probleme. Daca se ajunge la turul doi, Ciolanis castiga detasat, cu voturile din diaspora, cum a mai castigat si prima data, e previzibil. Este clar ca tara este impartita, e foarte normal acest lucru, asa e in toate democratiile, doar ca castiga cel care are mai multe voturi, si in acest caz se pare ca Tariceanu are de departe prima sansa …

  12. Din pacate sa trasferat PSD in SRL cu asuciat unic care conduca partidul dupa placul lui cu chiteva admenistrator interesul personal peste al partidului condus de asuciatul motiv adesparut bazinul de specialitate al PSD si Departamentelor de specialitate si Consiliul Naţional nu mai functionează.
    Si stiinta de guvernarii a desparut.

  13. Domnule Adrian Năstase,
    Nu credeam ca voi citi la Dvs următoarele:
    „PSD şi guvernul său sunt parte a unor conflicte deja existente şi a altora latente, dar în plină dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis şi cu partidele din opoziţie; războiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august; instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic”; pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante; reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. La acestea se poate adăuga tensionarea societăţii în contextul organizării unui referendum pentru definirea familiei. ”
    Cum adică vine asta, „criza de imagine CU POTENTIALE IMPLICATII PENALE după mitingul din 10 august”???!!! Puteți detalia? Fata de cine e „criza de imagine”? Fata de electorat, sau fata de Vijulie?
    „Instalarea neîncrederii externe în PSD”? Ce sa va spun, mare încredere externa era în PSD pana acum! Cine câștigă alegerile, exteriorul, sau interiorul?
    Ce „deficit democratic” există, atunci când PSD-ALDE au o majoritate solida, obținută PRIN VOT?
    „Conflictul cu partidele din opoziție”? Dvs vreți sa fie protejate, precum speciile pe cale de disparitie?
    „Conflictul cu KI?” Da, și ficusii trebuie protejați!
    Politica este CONFLICT, lupta pentru putere!
    Peste toate, aduceți în discuție și pesta porcina, unde acționează poate cel mai bun ministru din guvern, Petre Daea. Sau PSD a adus pesta porcina în România?
    Și bineînțeles, nu lipsește acuzația ca PSD vrea o familie compusa dintr-un bărbat și o femeie.
    Va rog sa ma scuzați pentru cele de mai sus, dar efectiv nu va mai recunosc! Pare ca vreți sa spuneți ceva, dar nu aveți curajul și o luați pe ocolite!

    • scuza-ma, dar sau esti prost sau postac. Pe vremea lui Adrian Nastase, un Daea era cel mult grajdar. La fel, bietele secretare de prin guvern, marionetele unui taran parvenit. Pe vremea lui Nastase PSD avea prestanta si oameni. Cu toate pacatele lui, PSD-ul guverna binisor. Sper sa va treziti, ptr ca ramaneti in tara doar cu spargatorii de seminte. Nu am niciun viitor in tara asta cu un asemenea Psd.

    • Marea problema este ca acest sistem s-a nascut din visul totalitar al lui Basescu si Macovei, incurajati cred si de niste servicii externe „partenere”, si parafate de ambasadorii SUA la Bucuresti. S-au bucurat si inca se mai bucura dusmanii tarii noastre, o tara in deriva cred in aceasta perioada, mincata de prea multe conflicte, ce nu pot fi solutionate rapid.

      Lupta cu „statul paralel” e foarte grea, si dupa cum vedem inca nu avem invingatori clari. Dl., Maior, din pozitia de Ambasador inca, ameninta nediplomatic politicieni ca isi va deschide gura, si ii va da in vileag. Dl. Hellvig da ceva semne, dar nu este convingator ca SRI se reformeaza sub el: aflam ca si el a semnat protocoale secrete, ca si dl, Maior. Tacerea lui in ce priveste actiunile evidente de subminare a statului roman este foarte, foarte suspecta. Nimeni nu isi da demisia in mod onorabil, sau sa isi recunoasca public incapacitatea.

      Justitia e inca in deriva, iar dl. Toader, dupa ce a marcat un gol in poarta DNA, pare slabit, si nu e clar daca va continua lupta cu Lazar, o alta marioneta securistoida.

      Apoi, vin alegerile, si se incing spiritele, atit cele adevarat liberale, democratice, cit si la circarii pusi parlamentari de Securitate. USR, PMP, PNLDL, sunt focare de infectie a democratiei, pentru ca legitimeaza prin tacerea asurzitoare functionarea mecanismelor securiste create sub Basescu.

      Dumnezeu sa ajute Romania! (pentru ca liderii ei par ca vor sa o duca in iad!)

  14. Din pacate Domnule Adrian Nastase astazi PSD-ul este fara prestanta din perioada in care erati presedinte al acestui partid.Mai grav este ca nu se vad perspective bune.Nocul acestui partid,dar ghinionul tarii,este ca si celelalte partied sant pline de oameni in care nu poti avea incredere.
    Este nevoie de o noua strategie pe termen mediu si lung dar avem nevoie de oameni de calibru Dumneavoastra,maturi,documentati,cu spirit analitic,cu o cultura politica internationala.
    Va fi foarte greu pentru noi,ca tara,daca nu vom gasi lideri responsabili.Este drept ca ar trebui rase mai multe ONG-uri care fac foarte mult rau.Imposibil de facut asta pentru ca degradeaza relatiile international si asa subrede.
    Pana atunci,toti trebuie sa ne facem treaba ,dar din pacate tara arata plina de mizerie si autoritatile sant fara reactie.

  15. Securitatea nu va permite victoria lui Tariceanu .
    Cum sa lase ea cale libera distrugerii Sistemului banditesc pus in viata in 2005 ?
    Sau vor fura la numararea electronica , ca in 2004 si 2009 , sau vor crea o tragedie gen Colectiv , tren care deraiaza sau vapor de pasageri care se scufunda in Dunare punand vina pe PSD .
    Sau Iohannis va lansa din nou militantii USR PNL , fanatici si orbiti de ura , in strada , noaptea , facand viata insuportabila – scenariu deja incercat in aprilie -iunie 1990 si , timid , in noiembrie 2004 , va amintiti ?

  16. @Adrian Nastase, cu permisiunea dvs, as mai adauga la lista problemelor PSD „razboiul” sau cu ce numim „diaspora”. Sigur ca este unul artificial creat si sustinut, dar PSD a pierdut de multe ori alegerile pe mina „diasporei”.

    Asa cum ati remarcat, opozitia se coaguleaza, cu greu, cu icneli, cu tipete, pentru ca nu are un program functional pentru romani care sa fie perceput de cei nehotariti sau „independenti” drept o alternativa la programul. PSD. Asta inca este o grea piatra la piciorul opozitiei, dar nu ar fi exclus sa le vina mintea la cap si totusi sa faca un program concret, si care sa linisteasca perceptia multoraca sunt adepti ai „statului paralel”.

    Puterea merge in paralel cu politica si chiar cu strategia-metodele lui Trump. Sunt ratiuni concrete ca statul democratic a luat-o razna, dar exista si aici riscul (mic azi) sa devenim o republica cu partid unic, cu justitie sub papuc si deci, deci iliberal. Parerea mea e ca, per asamblu, trebuie sa fim atenti cu toata lumea si sa nu divizam. Dar, trebuie sa actionam si cu curaj in anumite directii, precum consolidarea aliantelor cu state care au interese in zona, cum ar fi Marea Britania (si potential Canada, pentru ca nu e exclus ca aceasta tara sa fie impinsa si mai mult spre Europa daca e scoasa din NAFTA).

  17. Unul din cele mai bune articole scrise de Dvs. O analiza foarte buna. Cred ca nu v-am laudat prea des, dar acum trebuie sa va felicit.

    Nu sunt pesedist, dar daca as fi m-ar ingrijora desfiintarea Departamentelor de specialitate. Mie mi se pare o subminare din interior a partidului. Inclusiv slaba politica de cadre – este evident ca asa se duce de rapa tot partidul. Poate asta se si doreste pana la urma… Totusi, foarte slabe reactii din interior. Ar fi trebuit de mai demult sa avem mai multe reactii de o intensitate sporita pentru ca sa se poata indrepta lucrurile. Greu de inteles de ce partidul a acceptat prelungirea pentru un timp indelungat a unei stari de lucruri negative. Si spun asta gandindu-ma la faptul ca e cel mai mare partid din Romania.

  18. In sfirsit, domnule Nastase, ati iesit cumva din conformismul ultimelor, deja luni! Sa fie intr-un ceas bun, caci inca mai e nevoie de expertiza dumneavoastra …

  19. Incep prin a-mi marturisi adancul plictis si ca sunt f obosit der atata joc de-a vocea din desert.
    Se pare ca sunt singurul, sau printre putinii care incearca sa vaza unde merge lumea, care va fi cursul, cum se pot evita „asperitatyile” viitorului.
    Dar .. ce folos? Que sera sera .. Nimanui nu ii pasa . Noi” qam parcat masina pe trecereade nivel si peripoatizam despre toate cele – ei si daca ceva mai incolo apare ceva ata de nesemnificativ si vulgar ca un … tren?!!
    Prost asa…

    ma uit pe sarite prin cartea George Soros Puterea din umbra. The Shadow Party: How George Soros, Hillary Clinton, and Sixties Radicals Seized Control of the Democratic Party
    SI acolo gasesc un citat interesant (interesanta in sensul chinezesc – sa te fereasca zeii!)Nu il redau din carte (eu si dactilografia .. mai ales copiatul!) ci am cauta si gasit citatul reprodus . Iata-l

    Stânga nu-și ascunde intențiile în ceea ce privește Constituția. Vrea să o schimbe, în moduri care nu au nimic de-a face cu ceea ce spune documentul. Dorește ca Constituția să-și consacre propriile preferințe de politică – scăpand astfel de necesitatea obositoare de a câștiga alegerile. Și cum va fi schimbată Constituția? Printr-o convenție constituțională sau un vot de două treimi din legislaturile de stat? Desigur că nu. Întreaga problemă, din perspectiva liberală, este că ei nu pot obține organele alese în mod democratic să-le legifereze agenda . Unul dintre participanții la conferința de la Yale a spus: „Ne punem toate sperantele in justitie, nu avem alta varianta, cui altcuiva sa ne adresam?Noua Constituție îmbunătățită va fi posibila printr-o reinterpretare judiciară.

    The left makes no secret of its intentions where the Constitution is concerned. It wants to change it, in ways that have nothing to do with what the document actually says. It wants the Constitution to enshrine its own policy preferences–thus freeing it from the tiresome necessity of winning elections. And how will the Constitution be changed? Through a constitutional convention, or a vote of two-thirds of the state legislatures? Of course not. The whole problem, from the liberal perspective, is that they can’t get democratically elected bodies to enact their agenda. As one of the Yale conference participants said: „We don’t have much choice other than to believe deeply in the courts–where else do we turn?” The new, improved Constitution will come about through judicial re-interpretation. It only awaits, perhaps, the election of the next Democratic president.

    What Liberals Want de John Hinderaker , April 18, 2005 in The Weekly Standard

    (Prin stanga trebe inteleasa aia americana „liberala” si „progresista”)

    Ati pricepit?
    Sa va fac un desen?
    Se „capteaza” ce numea Basescu „cheile justitiei” si apoi cu ajutorul lor si sub |acoperirea de arftilerie” a mediei, ideologilor, ganditorilor publici OLBIGI societatea sa faca ce vrei TU!!
    Statul devine irelevant (atunci cadn vrei tu!) , parerea democratic exprimata un moft si cu cativa procurori si judecatori ….. DECIZI!

    Na de curand o STIRE ce trecu’ mai neobservata decat un caine mort pe sosea :

    Justiţia italiană a deschis o anchetă contra ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, pentru „sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere”, în cazul migranţilor reţinuţi la bordul navei Diciotti.
    Decizia intervine după încheierea audierilor în cazul a doi responsabili din Ministerul de Interne conduse de Luigi Patronaggio, procurorul din Agrigente, care a deschis o primă anchetă în acest caz pentru a înţelege cine a dat ordine de a interzice debarcarea migranţilor.

    Nava Diciotti a acostat în Catania luni seară, dar cei 150 pasagerii au fost nevoiţi să rămână la bord, ministrul de Interne, Matteo Salvini, nepermiţând debarcarea lor până când Uniunea Europeană „nu va interveni pentru a ajuta”. Majoritatea provin din Eritreea şi Somalia.
    c
    Mda. Este in dreptul ministrului sa interzica accesul pe teritoriu italian a oricaui individ care nu are cetatenia italiana si nu se incadreaza in cerintele legale ….
    Insa un procuror isi aroga dreptrul de a cenzura nu un ministru ci politica unei tari . De a impune o soluitie contrara celei preconizate de guvernbul ales politic…..
    In acest sens citez (partial) din BlogR Ikonoklast

    Pentru ce este bună justiţia de tip stat în stat şi de ce o promovează agresiv globaliştii
    Cazul Matteo Salvini: „Matteo Salvini, ministrul de Interne italian, este cercetat pentru sechestrare, arestări ilegale şi abuz de putere după scandalul migranţilor„1.

    Acesta este motivul pentru care nu doar Soros, dar toţi globaliştii sunt obsedaţi de independenţa justiţiei. La fel şi marile puteri. Ei nu vă spun că independenţa justiţiei este faţă de propriul popor, faţă de orice formă de verificare (vedeţi reacţia politică a lui moş Lazăr faţă de controlul care îl vizează: activitatea lui nu trebuie nicicând controlată) şi faţă de orice formă de răspundere pentru actele proprii.

    Justiţia dorită de globalişti este o supraputere în stat (cum corect spunea Iohannis că nu trebuie să fie înainte de a fi capturat de sistem), utilizată pentru a controla şi subordona statul întreg, iar cea mai bună dovadă că e vorba de o politică globală este ce se întâmplă acum în Italia: degeaba poporul italian, disperat de invazia maghrebiană, a votat schimbarea. Justiţia împiedică apărarea frontierelor maritime ale Italiei.

    Cum se explică asta? Foarte simplu: nu există ABSOLUT nicio metodă de aducere a justiţiei sub control democratic, adică aceasta şi-a aservit întreaga naţiune italiană, la fel cum se întâmplă şi la noi. Justiţia nu răspunde nicicum în faţa poporului, ci poporul răspunde în faţa ei.

    Nu a fost de ajuns „Mani Pulite”, operaţiunea prin care justiţia italiană a distrus pentru decenii potenţialul de dezvoltare al Italiei. Ce era Italia până în anii ’80? Un miracol economic!

    Apoi în anii ’90 a venit di Pietro cu al său Mani Pulite. A distrus clasa politică italiană, iar Italia a devenit o ţară care stagnează de 20 de ani, enorm îndatorată, incapabilă să-şi apere graniţele şi să-şi modernizeze infrastructura, ba încă şi cu tendinţe centrifuge puternice din partea regiunii nordice.

    Acum, aceeaşi justiţie care a distrus potenţialul de dezvoltare al Italiei îi distruge şi capacitatea de autoapărare.

    Asta ca să fie clar pentru orice român, din România sau din Moldova, ce fel de independenţă a justiţiei susţine Comisia Europeană: justiţie independentă de propriul stat şi popor, dar dependentă de executivul super-statului european.

    Imi aduc aminte de unu Pitt care a zis sa fie stransa harta Europei …

    Dar ce importanta au fleacuri din astea?
    Ce=i ala care vine? Un tren? La ce serveste?
    Mai bine mai ia o bere!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=Kc3y2KaS1Qc

    Războiul Troiei va avea loc!!! da cine @@@a-si e Gerardox?!

  20. „PSD şi guvernul său sunt parte a unor conflicte deja existente şi a altora latente, dar în plină dezvoltare: tensiunile interne din partid, oficializate la CEx-ul de la Neptun; conflictul cu Klaus Iohannis şi cu partidele din opoziţie; războiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august; instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic”; pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante; reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. La acestea se poate adăuga tensionarea societăţii în contextul organizării unui referendum pentru definirea familiei. Aşadar, sunt cinci-şase zone de conflict simultan, iar riscul, deloc de neglijat, este de blocare a guvernării în această toamnă. Apropierea rapidă a preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să genereze o reacţie de stingere/rezolvare a acestor conflicte cu potenţial de a se transforma în crize majore.”
    Mda ! şi ar mai fi câteva…. 😉
    Dar să nu recunoaşteţi în toate astea mâna lungă a celor care spre deosebire de PSD, cu Dragnea-n frunte, nu vor deloc binele , nu doar al PSD ( ar fi normal politic), dar nici al României !
    Probabil că citindu-vă postarea a apucat-o şi pe Firea ” ruşinea de a nu mai putea da ochii cu străinii în urma celor întâmplate pe 10 august” ! Când s-a întâmplat ce ?! :mrgreen: Că nici morţii de la îmbulzeala din ’89 n-au produs atâta „impresie” precum „gazaţii” de acum! De parcă n-ar ştii cum bat şi gazează nemţii, francezii, sau americanii în caz de proteste, mai ales nreautorizate , ca al ăstora de la noi ?!
    Văd că cei de la USR şi-au aplicat în semn de protest nişte botniţe !
    Era şi cazul : că prea le pute gura, după cît soare egiptean şi hat românesc îngurgitează zilnic, după reţeta prescrisă şi plătită de unii ca Sprpş şi ai lui ortaci ! !
    Şi apoi de ce să le fie ruşine să mai scoată capul prin Europa lui Firea şi Creţei de ce s-a întâmplat atunci, pe 10 august şi nu de ce s-a întâmplat cu mult mai înainte, în viaţa fiecăreia dintre ele ?! Ne cred proşti, uituci, sau se cred prea deştepte ?!
    De ce nu le revoltă, măcar tot pe-atât felul în care înţelege Johannis să dezbine Ţara în an Centenar ?!
    Şi apoi, cum să critici ca bun român felul în care este concepută reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră şi să-i critici tot pe cei care vor să mai arunce ceva din halca aceasta şi bieţilor români !?
    Felul acesta ordinar şi concertat în care este atacat Liviu Dragnea nu vă dă de gândit ?! Nu găsiţi asemănări cu ce vi s-a întâmplat ?!
    Adică unul ca Băsescu trece drept un mieluşel pe lângă Dragnea, dovadă că-l plătim încă pe viaţă din banii noştri , nimeni nu-i reproşează nimic, iar Dragnea mai are puţin şi ajunge pe eşafod ?! De ce ?! Pentru că-i unul dintre foarte puţinii români get-geget, care a îndrăznit să se lupte nu doar pentru el, ci şi pentru semenii lui ?! Nu-i vedem nici pe cel fost şi actual din fruntea Statului, unul penal dovedit, celălalt, prin grija sistemului paralel încă nedovedit, am uitat de Roman, Hrebenciuc, Videanu, Berceanu, Flutur, Frunzăverde şi încă mult alţii, care au distrus sistematic Ţara asta ? E prea de tot ! :mrgreen:

  21. Stimate domnule Prim-ministru, Adrian Nastase am onoarea sa va salut! Am circulat mult,am auzit multe,am stat de vorba cu diferiti oameni,cu partid si fara de partid si din vorbirele lor s-a desprins o singura concluzie, aceea ca,pana nu pleaca dl. Dragnea din fruntea PSD-ului si toti presedintii judeteni numiti si nu alesi la conducerea organizatiilor judetene iar acestia sa nu mai fie alesi nu va fi liniste in partid!!! Majoritatea membrilor PSD s-au saturat de acele persoane care au monopolizat partidul,rezolvand numai problemele lor personale si ale familiilor acestora si al neamurilor. Pe ei nu-i intereseaza decat banul, vila si functia.Cu cat functia o au mai mare cu atat interesul pentru oameni scade. Se aude ca oamenii nici nu vor mai merge la vot! Nu mai e ca pe timpul dumneavoastra!Dl. Dragnea s-a inconjurat numai de femei, nu spun ca nu sunt bune dar sunt prea multe,ar fi trebuit ici pe colo cate una,dar nu cu duzina domnilor. Cum este posibil sa numesti in functie, unde ar trebui sa fie barbat, femeie la MAI? Sau la M.M.J.S. La ministere grele unde se lucreaza cu barbati ce sa caute femei!Dupa mine,acum,cel mai capabil pentru functia de Presedinte al Romaniei sunteti dumneavoastra! In orice caz garda veche a fost cea mai buna!Va doresc toate cele bune!Pentru a ne pastra dainuirea,Romanii au nevoie de conducatori buni. Daca liderii vor fi buni poporul nu se va rataci si nu va suferi!!!

  22. Presedintele Iohannis nu pierde nici o ocazie sa divizeze Romania si sa emita comunicate prezidentiale mincinoase si iresponsabile. Comunicatul despre pesta porcina in care afirma ca Guvernul nu a facut si nu face nimic in ce priveste preventia pestei porcine si efectele ei este unul chiar ticalos. Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a explicat foarte concret despre actiunile de preventie si de combatere a efectelor acestei crize. Mai mult, Romania are record la productia de griu si orz in Europa, dar Presedentia nu vede si nu lauda aceste succese.

    Daca Presedentia minte, noi pe cine sa credem?

  23. Parerea mea este ca Dumneavoastra sunteti singurul om politic din Romania. Va sustin in continuare neconditionat.
    Va salutam de la Cumpana, Constanta.

  24. personal consider ca toti cei care se ridica impotriva actualului guvern nu sunt decat niste fiare care doresc sa-l sfasie pe dragnea crezand ca asa se vor afirma ei. sunt avizi de putere nu de a conduce romania.

  25. O idee ca sa avem Presedinti mai umani: la investire sa li se dea cadou Presedintelui ales un puppy, un catzelush care sa fie parte din familia prezidentiala. Sa-l creasca acolo la Presedentie, sa il plimbe zilnic. Comunicarea cu catzelul o sa-l faca mai uman,

    Inteleg ca actualul Presedinte nu are copii naturali, si ca nici nu a adoptat vreun copil din orfelinat. I-ar prinde bine macar un catzel sa il creasca (daca nu are, nu stiu). E parte din ce ne defineste ca homo sapiens sa ne dedicam timp sa crestem o fiinta linga noi.

  26. Scriu din straianatate. Apreciez caracterul nepartizan al articolului chiar daca nu sint votant PSD-ALDE. Ramane de vazut daca va schimba ceva. Va doresc succes – fara ironie. Contrar propagandei PSD diaspora nu doreste esecul Romaniei.

  27. In nici o tara din lumea democrata Presedintele unui partid nu este toata ziua la televizor. Ori atit dl Dragnea, cit si Orban, Barna si ceilalti sunt permanent mediatizati, fiecare avind posturi preferate unde sa apara. Tot timpul trebuie sa clarifice, sa raspunda sau sa atace pe cineva. Nu mi se pare in regula. Inteleg ca Presedintele sa mai aiba conferinte de presa (al nostru stie ce sunt alea?), ministri sa mai raspunda din cind in cind, dar permanentizarea acestei saga politice in media nu e de bun augur pentru viitorul tarii. Par mai mult ocupati cu fardul decit cu treburile lor de partid. Oamenii de rind cred ca sunt realmente saturati cu nesfirsitele povesti politice.

    Parca ne-a inoculat cineva un microb al scandalului, al scindarii. Pare treaba diavoleasca sa faci dintr-un popor intreg prizonierul acestui spectacol de prost gust. Din cite vad romanii fie nu mai au incredere in Presedinte, fie in Guvern, fie in Parlament, fie in servicii secrete, fie in intelectualii asociati cu societatea civila, fie in ONG-uri, fie in jurnalisti sau media. Toti tipa pe limba lor, si nimeni nu mai dialogheaza cu adevarat, Nimeni nu e dispus sa recunoasca ca a gresit, si sa intinda mina celuilalt, sa colaboreze pentru a gasi solutii la probleme concrete.

    Atmosfera asta de haos total, de lipsa de civilitate, de violenta de limbaj, de multa irationalitate te pune pe ginduri. Mai poate cineva sau ceva sa dea un alt curs pozitiv vietii in cetate? Pentru ca romanii se urasc azi pe generatii, tineri urasc batrini, copii isi urasc parintii, procurorii urasc judecatori, judecatori pe procurori, securisti pe politicieni si invers, sefii de institutii unii pe altii, jurnalistii pe politicieni si invers, etc.

    Deci, mai e cineva in stare sa imprime un curs pozitiv tarii sau ne lasam batuti de soarta cu astfel de „lideri”?

  28. Recomandare de lectura :
    la sorinamatei .ro
    [center]
    http://sorinamatei.ro/wp-content/uploads/2018/08/38860590_10155478422996890_3244931312062038016_n-Copy.jpg
    Hell Hellvig
    [/center]
    În România care oftează după tătuci, desprinsă teoretic acum aproape trei decenii din blocul sovietic dar rămasă cu aceleaşi metehne, stat care are încă şi îşi plăteşte din bani publici nu mai puţin de şapte servicii secrete, ei bine, în această ţară– ce situaţie- nimeni, dar nimeni n-a avut niciun colţ de şerveţel de informaţie în legătură cu “revoluţia” care s-a pregătit atent din timp, în care s-a investit puternic, susţinut, masiv şi care era plănuită să aibă până la urmă doar câţiva beneficiari.

    Apodictic. Mai sa zici ca-i Zarahustra

  29. Dragnea și Europa
    de Cristian Unteanu

    Cum se explică procesul de izolare care înconjoară România asemenea unui nor toxic, ameninţând ca, foarte curând, să se transforme într-un cordon sanitar?

    Multe dintre explicaţiile momentului, dacă nu mai toate, au legătură cu Excelenţa sa Liviu Dragnea, în calitatea Domniei-Sale de Preşedinte al celui mai mare partid politic din ţară, componentă principală a coaliţiei de guvernământ, Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi, conform credinţei general împărtăşite, coordonator direct al Guvernului.

    Au legătură cu Domnia Sa deoarece, dacă începem o enumerare a problemelor de relaţionare externă vedem că, spre exemplu, niciodată socialiştii români nu au fost mai departe de preocupările şi activităţile familiei politice din care fac parte, aceea a socialiştilor europeni. Altfel ar fi greu sau chiar imposibil de explicat de ce liderul socialiştilor români este absent la marile reuniuni tip pre-Summit organizate la Bruxelles de Partidul Socialiştilor Europeni (aşa cum fac toate partidele politice europene) înainte de fiecare Summit, în scopul ajungerii la un punct de vedere comun care să fie prezentat opiniei publice. Sigur, dânsul are o problemă evidentă de comunicare provocată de imposibilitatea de a susţine un dialog personal cu colegii europeni în acele discuţii discrete care au loc în afara prezenţei traducătorilor.

    La fel, tăcere completă din partea socialiştilor români în ce priveşte participarea miniştrilor la lucrările celorlalte reuniuni de nivel înalt ce replică formatul Consiliului pe diferite domenii, iarăşi ocazie pentru miniştrii de resort să-şi coordoneze poziţiile de negociere în forumurile europene. În fine, ruperea asta nefirească a socialiştilor noştri de Partidul Socialist European (PES) are ca efect direct lipsa tematicilor propuse de PES de pe agenda oricăruia dintre congresele sau reuniunile oficiale ale socialiştilor noştri, cu agenda lor care nu răspunde decât certurilor şi scandalurilor interne. Şi, mai nou, bătăliilor fratricide care, fiindcă veni vorba, răsună extrem de neplăcut în familia socialiştilor europeni. Vreţi să vedeţi agendele de lucru şi temele de discuţei? Iată, le aveţi aici. Nu vă gândiţi că aş dori să vorbesc despre petiţia care circulă pe net şi care cere scoaterea PSD din familia europeană, deoarece cred că numărul mic de semnături o face irelevantă şi, ca atare, nesemnificativă.

    Ceea ce mi se pare însă a fi foarte serios e că socialiştii români ai domnului Dragnea anunţă că, din nou, sunt gata să declanşeze un front de luptă perfect românesc, dar care va lovi direct în jocurile europene: deschiderea scandalului privind numele viitorului comisar european. Socialiştii europeni înregistrează deja cu multă neplăcere faptul că numele Corinei Creţu, unul dintre cei mai respectaţi comisari europeni şi mereu argument pentru calitatea aportului socialist la administraţia europeană, este amestecat în scandalurile politice din interiorul PSD, folosit fiind ca vehicul pentru a-l implica şi pe Juncker împreună cu întreaga Comisie Europeană. Marea greşeală europeană a domnului Dragnea a fost de a nu înţelege, nici măcar acum, dimensiunea externă a dezastrului produs de reprimarea violentă a manifestaţiei organizate de diaspora pe 10 august. Moment complet neplăcut deoarece, chiar dacă dl. Dragnea cred că ignoră totalmente acest lucru şi, pe fond, chiar n-are de ce să-i pese de jocurile înalte la care oricum nu-l invită nimeni, socialiştii europeni îşi apără cu îndârjire orice om din structurile europene, mai ales că se apropie europarlamentarele. Există un motiv, anume că exemplul din Germania arată că s-ar putea ca în întreaga Europă să se continue procesul de scădere a numărului lor de votanţi şi, implicit, să le scadă ponderea în PE şi, implicit, numărul de comisari din grupul socialist. Şi semnalele care vin din România spun acum că e extrem de posibil să nu mai existe o nouă nominalizare pentru Corina Creţu, în ciuda faptului că s-a dovedit o personalitate agreată şi de grupul popularilor şi de cel al verzilor, urmând ca Guvernul României să facă o nouă propunere. Care, evident, trebuie să vină din grupul oamenilor extrem de apropiaţi domnului Dragnea, cu toate implicaţiile acestei poziţii care nu poate fi decât de dependenţă totală. Numai că, deoarece persoana respectivă ar trebui să fie susţinută de Preşedintele Iohannis în faţa colegilor săi din Consiliul European, presimt (şi nu numai eu) că vom produce pe piaţa politică europeană încă un scandal care să facă cinste bogatei noastre tradiţii. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem cum va decurge dialogul propunerilor între domnul Dragnea şi viitorul personaj nominalizat pentru conducerea Comisiei Europene, domnul Weber, cel susţinut cu tărie de doamna Merkel şi, foarte posibil, de Emmanuel Macron.

    Dar, din punctul meu de vedere, marea greşeală europeană a domnului Dragnea a fost de a nu înţelege, nici măcar acum, dimensiunea externă a dezastrului produs de reprimarea violentă a manifestaţiei organizate de diaspora pe 10 august. Nu pot comenta nimic despre dimensiunile penale ale unora dintre faptele de atunci, este o anchetă în curs şi este normal să aşteptăm deciziile justiţiei. Mă refer la neştiinţa demonstrată de dl. Dragnea în ce priveşte evaluarea impactului pe care urma să-l producă prezenţa în Piaţa Victoriei a unui număr mare de cetăţeni români dar trăitori acum pe alte meleaguri care, poate pentru prima oară în viaţă, luau contact direct, pe pielea lor, la propriu, cu efectele grenadelor lacrimogene, tunurilor de apă şi cu bătaia administrată de jandarmii dezlănţuiţi în atac nediscriminatoriu asupra mulţimii. Ce n-a înţeles dl. Dragnea (ceea ce nu ştiau nici consilierii săi de imagine sau de comunicare) a fost că, din acel moment, fiecare dintre membrii diasporei aflat acolo devenea, aşa cum spun unele manuale de specialitate, vector natural de imagine. Este o categorie de o valoare nepreţuită tocmai fiindcă e superioară relatărilor profesioniste uşor de acuzat de a fi producătoare de „fake news“, partizane şi interesate. Nu, ei sunt cetăţeni obişnuiţi care, odată întorşi acasă, vor deveni tot atătea puncte de diseminare a informaţii în totate mediile pe care le frecventează, cu o poveste umană despre teroare într-o ţară primitivă şi imprevizibilă. Să nu aveţi niciun fel de îndoială, poveştile astea circulă acum spuse cu mare convingere personală şi de tineri sau tinere care lucrează la Comisia Europeană, Parlament, Consiliu sau alte organisme comunitare, relatând în faţa colegilor lor cum au fost ei agresaţi, fugăriţi şi terorizaţi în ţara natală. Adică exact tipul de istorii care dă o motivaţie umană măsurilor viitoare de izolare a României domnului Dragnea care nu numai că nu se mai poate baza pe o acţiune cât de cât favorabilă a diasporei, ci a construit o diasporă indignată şi ostilă. Îmi pare tare rău, dar, nespunând toate astea, nu poate fi explicat îndeajuns şirul viitor al evenimentelor. Luaţi agenda priorităţilor declarate de Guvernul Dăncilă, citiţi proiectele discutate şi adoptate în Parlament şi comparaţi-le, măcar o săptămână, cu agenda europeană. Sau cu cea a Uniunii Eurasiatice. Sau cu cea a ASEAN sau a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Veţi vedea că nu ne legăm de nimic. Doare? Sigur. Şi ce facem după asta?

    • Deci Jagardele

      dupa voi o ;ege care doreste sa combata discriminarea este o tentaiva de limitare a libertatii de exprimare ??!

      Si imi place de tineri sau tinere care lucrează la Comisia Europeană, Parlament, Consiliu sau alte organisme comunitare, Hm asta e diapora?! Ramona Strugariu consiliera parca a Mioncai Macovei9 care fu dezamagiota ca Revolutai nu a iesit si ea nu s-a trezit ministreasa?!@?
      Cat despre gaze .. ete na . Occidentu le foloseste din plin!

  30. La remanierea Guvernului Francez, fosta înotătoare Ruxandra Maracineanu a fost numită ministrul Sporturilor. Numele ei e spaima redactorilor de la France 24.

  31. O frantuzoaica de origine romana ministru in guvernul Macron .
    O mare premiera si un plus pentru noi in Franta lui Macron , Macron care pare prietenos Romaniei – vom sti noi sa avem lobby la Paris prin ea ?
    Franta e gigantul Europei , cu o influenta nu doar economica , ca Germania , ci si culturala si mediatica
    Ruxandra Maracineanu , plecata la 9 ani , campioana mondiala la inot in 1997 .
    La inceputul vietii ei franceze purta la antrenamente o casca in culorile Romaniei – antrenorul ei din orasul de provincie a fortat-o sa o dea jos !
    Inutil sa spun ca acelasi minabil antrenor n-ar fi indraznit asa ceva cu copiii imigrantilor algerieni care se afiseaza peste tot cu tricouri nationale algeriene – chiar pe masti de scrima ?

  32. Primarul hashtag a iesit la declaratii.

    Cica e vina Guvernului ca nu poate administra capitala.Mai era unu in 2000-2004 care zicea ca nu face nimic ca-l blocheaza Guvernul.

    Da” zilele astea cine blocheaza Guvernul , nu tot aia care blocheaza si Primaria?!

    Aseara la RTV un Oier infiera cu manie proletara toata Romania „ca e prosti” ca de ce a votat domne lumea cu Dragnea , dp care , ca prin minune primarita hashtag se dezlantuie la un alt TV.
    Tot Oierul mai zicea ca nu e bun nici Tariceanu.

    Daca primaria din bucharest a ajuns pe mana unui oier e grav , sa speram ca nu ajunge si Guvernul.

    Cati Trojeni dastia mai sunt in PSD ?

    Daca nu poti administra primaria iti dai demisia nu dai vina pe altii.

    Asta nu era in Bucuresti pe 10 August ,era plecata conform ziarelor ,ce dracu tot ii trage cu violentele din Bucuresti si le tot pune in carca ministerului de interne.
    Sa-i dea aia dela A3 o inregistrare cu ce era pe 10 in piata ca sa vada cine genera violentele

    Alegeri locale la Bucuresti rapid poate vine cineva care poate.

  33. Erodarile sunt și din exterior, cele care cară și fac „avulsiuni” nerevendicate, dar și din interior, expansiuni de celule canceroase nesatule. Lăcomia este baza în ambele situații. Omul lacom moare nesatul. Comunismul a fost și este considerat o utopie. În orice orinduire ar trai oamenii, poate cineva sa spună, „cu mana pe suflet”, ca oamenii nu s utopici? Vor sa fie tați înainte de a fi fii și sa fie mame înainte de a fi fiice. Cum sa fii părinte dacă nu ți înțelegi părinții? Utopic, nu?? #@

  34. Nu pot să spun nimic despre PSD, fiindcă nu sunt informată suficient ca să-mi dau o părere (nu CU părerea).
    Știu atât: am făcut parte dintr-un partid mare, iar când nu mi-a mai convenit strategia lui, am ieșit elegant, fără să-l bârfesc, fără să fac predicții în privința soartei lui…
    Spun drept că m-aș fi înscris în altul dacă sănătatea mi-ar fi permis, pentru că a fi membru înseamnă a activa (la nivelul tău, dar A ACTIVA), a participa la mitinguri organizate de partid, a face campanie electorală, a participa la ședințele organizației…Membria de partid nu e doar plata cotizației.

Lasă un răspuns