John McCain

In urma cu cateva zile, a murit John McCain, o legenda a politicii americane si un veteran al Razboiului din Vietnam – unde a fost prizonier timp de peste cinci ani.

Adaug regretele mele pentru aceasta pierdere importanta din politica americana.

In Senatul SUA si in Camera Reprezentantilor a avut mandate succesive, incepand cu anul 1983 pana in acest an.  A candidat in alegerile prezidentiale din SUA si s-a exprimat public – cu multa vigoare – pe cele mai importante chestiuni de politica interna sau internationala.

Am avut privilegiul de a-l intalni – in SUA dar si in Romania. Temele de discutie au fost legate, intre altele, de relatiile bilaterale , de participarea Romaniei la NATO sau de  sistemul reprezentativ american in comparatie cu cel din Romania.

Adaug doua fotografii de la acele intalniri.

J6144x4069-58454.jpg

30 de gânduri despre “John McCain

  1. A fost un promotor al politicii de forta pentru USA; a fost printre principalii regizori ai maidanului cu ale carui consecinte dezastruoase se confrunta intreaga Europa si care ne afecteaza direct deschiderile posibile de politica externa.
    In rest, fie-i tarana usoara…

  2. De influenta normalitatii nu se poate fugi la nesfarsit: Dizidentii americani si rusi isi dau mana pentru refacerea relatiilor dintre SUA si Rusia

    Tot amestecul de evenimente din timpul si de dupa alegerile prezidentiale americane din 2016, despre care fostul regim Obama si chiar o parte din actuala administratie Trump acuza fara dovezi Rusia ca le-ar fi influentat, isi dezvaluie in mod neasteptat o alta fateta, diferita de versiunea bipartizana. Ea a fost revelata de moartea senatorului John McCain, al carui sicriu urmeaza sa fie depus sambata la Catedrala Nationala din Washington.

    John McCain este apreciat unanim ca un erou al SUA in razboiul din Vietnam, unde a cazut prizonier de razboi si a stat cinci ani in inchisorile vietnameze. El a fost si un critic vehement si global al establishmentului american, ceea ce il situeaza la limita dizidentei. Atacurile lui McCain i-au tintit pe Obama si democrati, dar si pe Trump si republicani. Oricat ar parea de ciudat, criticilor lui John McCain, care tintesc politica oficiala, bipartizanismul complicitar si sistemul institutional, nu i se poate refuza definitia de dizidenta. A fost McCain un dizident?, iata o intrebare care da peste cap multe pozitii oficiale, analize si evaluari politice. Va intra el in istorie ca un patriot dizident?

    Dizidenta este o insotitoare fireasca a democratiei. Uneori mai subtila, alteori mai ascutita. Nu ar trebui prin urmare ca foarte probabila dizidenta americana a lui John McCain sa fie ascunsa sau respinsa. De altfel, nu ar fi singura. Ea se adauga unui sir lung de nume americane, dintre care cel mai de rezonanta internationala, din istoria foarte recenta a SUA, este Edward Joseph Snowden, fost agent CIA si NSA, care a denuntat cu o deosebita forta morala sistemul american.

    In urma acesor critici si de pe o asemenea pozitie, Snowden a inceput sa fie vanat de serviciile secrete americane, motiv pentru care a fost nevoit sa ia calea exilului, in Rusia. Multi americani vad in reformele radicale din Rusia ultimelor trei decenii un exemplu de normalitate, de a carei influenta pozitiva SUA nu pot fugi la nesfarsit. Un alt dizident, de aceasta data rus, Vladimir Kara-Murza, critic inversunat al Kremlinului, care isi imparte timpul intre Washington si Moscova, a fost inclus de catre organizatorii funeraliilor lui McCain pe lista celor care ii vor duce sicriul.

    Unii comentatori americani cred că dizidentul rus Vladimir Kara-Murza ar fi fost ales ca un ultim mesaj critic pe care senatorul John McCain îl transmite liderului de la Kremlin. Intr-un fel, se “personalizeaza” in mod discutabil o relatie intre cei doi, care, prin pozitiile detinute si lipsa de contacte, nu avea cum sa fie una “personala”. Desigur, este o presupunere care merita sa fie intoarsa pe toate fetele, McCain nemaiputand sa o confirme sau sa o infirme. Insa daca gestul a fost gandit sa ingroase antirusimul politic visceral american, asa cum pare sa fie la prima vedere, sansele lui de veridicitate si de contagiune prin imitare sunt minime. Pentru un politician american nu este ceva iesit din comun sa critice Rusia, ca adversara a SUA. Ceva a scapat totusi calculelor planificatorilor funeraliilor. Un dizident rus la Washington, un dizident american la Moscova. Intre ei, o punte pe care, vrand-nevrand, dizidentul John McCain a creat-o, din eternitate, intre SUA si Rusia, ale caror relatii foarte proaste curg in defavoarea ambelor tari. Simbolistic, dizidentii americani si rusi par sa-si fi dat mana pentru a reface relatiile de normalitate dintre SUA si Rusia.

  3. Dumnezeu sa-i ierte pacatele ! Nu sunt politician dar din ceea ce-am citit in ultimii ani , dl. McCain mi s-a parut unul din marile pericole la pacea lumii ! Incitari la razboi si conflicte , declaratii revoltatoare , partizanate ( vezi Kovesi ) si actiuni contrare oricare forme de diplomatie si corectitudine .
    Un om al razboiului , nu al pacii … Multi si-au exprimat dubiile si in legatura cu cariera lui militara .
    Sa multumim lui Dumnezeu ca acest individ n-a ajuns presedinte al SUA !

    https://www.timpul.md/articol/rusia-este-o-benzinarie-controlata-de-mafie-i-care-se-pretinde-tara-77346.html

  4. diasporean, asa este, exista (cel putin teoretic) o ordine mondiala, o ordine bazata pe tratate internationale si supervizata de ONU. O ordine a statelor egale. Ne spui, cumva, ca practica…ne omoara ? (Z)
    Daca da, rezulta, evident, ca autoritatea ONU este aproape invizibila. Ce se poate vedea de catre cei care deschid larg ochii, este ca in Palestina mor oameni in fiecare zi si nu numai de batranete.
    PS
    Eu mai simt mai bogat dialogand cu oameni de dincolo. Totusi, inca mai astept argmente solide ca dincolo este mai bine decat in Romania. Probabil ca definitia binelui este subiectiva si depinde de perspectiva si de ce intelege fiecare despre lumea in care traieste. Eu, de exemplu, nu vad in prosperitatea materiala un deziderat viabil daca se bazeaza pe ipoteci si credite. O iluzie, un balon de sapun. As mai putea spune ceva despre cultura, dar..CARE cultura ? Cea bazata pe tehnologie ? Nu aveam de-a face cu o contradictie in termeni ? In fine, colegul Fragmentarium are, cu siguranta, multe de adaugat pe aceasta tema.

  5. John McCain ? Un nationalist extremist, periculos pentru pacea lumii, chiar si dupa moarte.
    A fost un erou in Vietnam, spun unii, dar le-as aminti ca si nemtii au avut eroii lor, in Al Doilea Razboi Mondial.

  6. «In memoriam» John McCain

    Ne-am despărţit de o figură emblematică a politicii americane cunoscută pentru atitudinea sa belicoasă de dreapta, de unde şi porecla «Bomb, bomb, bomb» (Bombardează, bombardează, bombardează), erou şi victimă a războiului din Vietnam dat fiind lunga sa perioadă de prizonierat, un politician care s-a remarcat prin pierderea a doua curse prezidenţiale.

    În ceea ce priveşte relaţiile cu România şi politica din România, John McCain s-a dovedit un antagonist consecvent al politicii de stânga, chiar şi de centru-stânga, după cum o dovedeşte scrisoarea din ultimele zile pentru susţinerea Laurei Codruţa Koveşi la conducerea DNA, scrisoare pe care – printr-o manevră abjectă – lobby-ul de dreapta din România l-a pus să o semneze. Este puţin probabil ca un muribund conectat la aparate să fi fost capabil să înţeleagă conţinutul unui asemenea document, însă în mod evident familia îi cunoştea orientarea politică şi a apreciat că ar fi în consonanţă cu dorinţele sale.

    Tot în calitate de oposant al stângii politice, John McCain l-a asigurat personal pe Traian Băsescu în perioada în care a fost suspendat de sprijinul SUA.

    Ne-a părăsit aşadar un mare şi nedomolit adversar al PSD şi – în anumite momente – chiar al României.

  7. Cuvintele, ah, cuvintele…și frazele, ah, frazele…Cine le mai dă atenție azi? Ei, da, mai sunt câțiva, dar prea puțini, din ce în ce mai puțini…
    Imaginile, prieteni, fotografiile, filmele, filmulețele, ASTEA sunt postate și prizate cu miliardele, cu catralioanele, fiindcă nu cer efort, nu manâncă timp…o imagine face „cât o mie de cuvinte”. Dar de ce ne trebuie o mie de cuvinte? Ce să facem cu ele? Sunt prea multe cuvintele din limba română! înlocuim zece cuvinte cu două litere/sunete: ok. Prețurile sunt ok (mici); la televizorul meu se vede ok (bine); -vin mâine, cum am stabilit. -ok (e în regulă); dar cel mai ok dintre ei era A. (bine îmbrăcat)…
    Ce atâtea cuvinte? extraordinar, amuzant, bine pregătit, deosebit, asta a fost bună!…Unul singur pentru toate: tare.
    Săracă limbă, cum te-au sărăcit! tu ești de vină. Erai prea bogată, prea grea, prea plină de sinonime, antonime, omonime și omofone, desinențe, terminații, cazuri, moduri și timpuri. Ne ajung câteva interjecții (și dejecții), câțiva pumni, câteva picioare și IMAGINI, IMAGINI…un flash și s-a dus în neagra veșnicie…Flash după flash ating retina fără să lase o urmă în creier…

  8. @fragmentariumpolitic AUGUST 31, 2018 LA 2:33 AM
    Vă citez: „Socoteala gheșeftărească e simpla, pentru a-si atinge nebunescul vis mesianic de lume unipolara, cu un guvern mondial si “o unica natiune indispensabila”, statele si natiunile trebuie slabite pana la disparitie.”
    Nu știu cât de aproape de adevăr este această afirmație, mai ales că circulă și interpretarea că se dorește apariția individului care nu-i legat nici de trecut, nici de viitor (n-are habar de ascendenți/strămoși și nu-i interesat de descendenți/urmași), adică individul conceput de doi heterosexulai de rase diferite, dat adoptat și crescut de doi homosexuali din a 3-a rasă, produs perfect pentru manipulat/modelat după dorință.
    Nu insist – bănuiesc că ați dat și dumneavoastră peste alegații pe acest subiect.
    Eu cred că se dorește, pur și simplu, distrugerea civilizației și culturii europene! De ce doresc această distrugere tocmai unii care și-au adus și ei o contribuție majoră la crearea civilizației și culturii europene, îmi este imposibil să înțeleg!?!
    Să zicem că se atinge obiectivul în vestul și centrul Europei, se pare că sunt ceva semne că pe această cale va merge cumva și Canada, hai să admitem că-s ceva șanse să se zgâlție ceva și din concepția despre lume și viață din USA, dar cu toată siguranța afirm că NICIODATĂ nu vor fi aduse pe acest făgaș Japonia, China, India , Rusia, America latină,Țările arabe, Lumea musulmană și, cu voia dumneavoastră(!), creștinii rămași la ritul ortodox.
    Cam asta-i bătălia ce o duc în România gruparea Clinton-Soroș, prin ambasadorii Gitenstein, Taubman, Klemm și țuțării de la ambasadele Marii Britanii, Franței, Germaniei, Olandei, cu sprijinul „benevol” al românilor ajunși cozi de topor: macovei, mungiu-pippidi, liiceanu, pleșu, patapievici, băsescu, iohannis, cioloș, m.r.ungureanu, etc., plus presarii cumpărați pe mai nimic.
    Încă mai cred că vom rezista.

  9. fragmentariumpolitic spune:
    AUGUST 31, 2018 LA 2:33 AM

    Draga Fragmentarium, comentariul dvs este extrem de coerent si bine argumentat, dar, fara suparare, va spun: Sunteti idealistul perfect. Filosoful pur, adept al generozitatii absolute si al iubirii neconditionate.
    Da, Romania este foarte departe de Japonia si (implicit de) milenara sa cultura a nobletii si educatiei bazate pe arta si stil pentru a putea genera un model monarhic de inalta reprezentativitate care sa impuna prin statura morala si forta exemplului propriu. Ramane varianta republicana cu un sistem semi-prezidential, care, din pacate, a esuat lamentabil.
    Ce ne ramane de facut ? Un singur lucru, pe moment (pana cand vom putea schimba , IN BINE, Constitutia): Sa fortam PSD sa renunte la orgoliul de a desemna un candidat propriu si sa decida a-l sustine cu toate fortele pe Calin Popescu Tariceanu. Chiar si asa, avand in vedere barajul de ostilitate al Vestului opus perpetuarii si consolidarii valorilor nationale romanesti si, mai ales, credulitatea multor cetateni ,,romani” (dispusi sa-si vanda patriotismul si independenta discernamantului pe cativa arginti gauriti sub forma de ,,colaci” cu miros de Soros), sansele alegerii lui Tariceanu sunt destul de reduse. Acesta este poporul pe care il avem si nu putem face altceva altceva decat sa ne supunem ,,Mariei Sale”, poporul roman, ca adevarat, autentic si unic ,,monarh” in aceasta tara atat de ravasita de istorie.

  10. Iată în corul de elogii și o voce discordantă (Paul Craig Roberts, ministru adjunct în timpul președintelui Reagan):
    Perhaps the Russian government will understand the meaning of the orchestrated eulogies for John McCain. It is not normal for a US senator to be eulogized in this way, especially one with such an undistinguished record. What is being eulogized is McCain’s hatred of Russia and his record as a warmonger. What Washington is eulogizing is its own committment to war.
    https://www.paulcraigroberts.org/2018/08/31/can-war-be-avoided-and-the-planet-saved/

  11. Candidatura unica PSD-ALDE ptr presedintie

    M-am mai iecsprimat in ăst sens.
    Da, au dreptate unii că care zic ca ar fi rusinică ca gigantu PSD sa nu isi prezinte catindatul propriu. Că câr că mâr …
    Ia sa facem apel la memorie. … Asa se pare ca micul Titulescu (numa 192 cm … ) a ajuns ca catindeze imporiva lu Kalusch cel Mut Iohannis. Cine este azi Presedinte si cine mai este Inaltul Tont? (la 192 decat cu ceva efort imi putea seminte in cap insa putea sa segfaca ca priveste peste mine de numa 187). Oare nu ar fi fost mai bine cu Adormirea Sa Antoneasca la 3Coceni ??!

    Că cum sa mai zic si cine sa fie catindatu propriu? Liviu cel Penal exclus. Antoneasca este Abramburica. Pleșonianu? Prea necopt. Olguța? Guiță partenerii strategici ca fu in PMR.. Firea? E la al 3lea sot … samd

    De fapt cestiunea constă in capacitea catindatului PSD de a „trece dincolo” de bazinul electiral al PSD.
    Că PSD aduce 40% din voturile iecpsrimate. Si in turul I si in 2.. toti atatia votcaci numerici (adica numarati pe persoana fizica). Sa fie si Marean Care Este catindatu PSD isi ia voturile ca electoratu’ PSD este disciplinat si isi cunoaste enteresele : ii plac micii, carnatii si olrice gratar si cand se imbata nu se imbata cu apa rece!!! Betia de cuvinte o respinge aprioric ca pe o deficienta a intelectului!!! (Ba! Crede careva ca eu sunt prostu satului? Incult?! Cand vreau sa ma pilesc prefer 40 de grade nu … aqua quiorensis. Si inca #rezist. Deci ramane ca betia de cuvinte este o deficienta a intelectului!!! )

    Buon sau prost asa. Problema este al doilea tur .
    Catindatul PSD „nu trece”. Votacii altor partide sufera de deficvneta intelctuala numita intelectualism (boala aia definita de Maiorescu Tit ca „betia de cuvinte”). Le da PSD reducere de taxe, transport gratuit pe CFR si nu mai stiu ce … ei e convinsi ca „cu PSD e numa nenorociri” .
    Ponta nu a trecut. Geonelu cel Prostănak idem. Liviu poate ca barbat are carlig la femei (chiar si mai tinere decat fi-su!) insa dpv electoral are carima si sex apelul unei platici rasol . Pe deasupora pescuita din Herestrau (daca nu stiti .. pestele din Herestrau pute a petrol ca o sonda!!!)…
    Scuze trebe alt catindat. Motocicleanu are 1001 pacate si 5 casatorii insa pare aliat „fiabil”. Macar ptr 3 ani de presedentie fiabil ….
    Exsita sanse de castig. Cum am zis electoratul PSD este disciplinat si practic. 40%. PLus un minim de 4% ai lui ALDE si intra in turul 2. In turul 2 Motocicleanu „trece” si aduce voturi. Cu un pic de bafta iese din turul I …

    PSD ar trebui sa isi aduca aminte de cum perdu Geonelu si Tontelu. Ca o fi fost si statu paralel samd.. dar astia nu „treceau” .. Daca Tonta cel Inalt nu il asculta pe tata Socru cel Raspopa Far Un Ou si alti de aceiaisi teapa .. dadea azi interviuri ca este prea obosit sa fie de 10 ani premier si ca guvernare neguvernare dar ar vrea un raliu!!

    Ca recurs la istorie – poate si amabila gazda „trecea” insa in Momentul Electoral a neglijat electoratul lui Vadim… care elctorat juma vota Baselu si juma stătu acasa sa faca pasiente.

    Deci intrebarea este cum este mai bine? Inca 5 ani cu Iohannis sau 5 cu Tariceanu?!

  12. A refuzat sa fie eliberat din detentia vietnameza , foarte grea , inainte ca si colegii lui sa fie eliberati .
    Altfel , interesant , tara lui , care cere altora eliminarea oricaror subventii si disparitia oricarui control asupra pietei comerciale , acorda subventii enorme agricultorilor americani ( bumbac , porumb , avicultura ) – doar in productia de bumbac fermierii USA , proprietari de sute – mii de hectare si cu sustinerea Congresului si a fondurilor de stat sunt fata in fata cu producatorii traditionali ( comunitatile satesti ) de bumbac din Africa de Vest – Mali , Burkina Faso – cu zero sprijin de nicaieri .
    Cine e cel mai bogat cetatean al statului Benin ?
    Un anume Talon , sef de stat azi , importator de pui congelati … americani la Cotonou …
    PS – in afara subiectului – trei contracte de noi programme de infrastructura semnate in spatiul a 20 de luni de guvernele PSD – mega podul de la Braila ( semnat cu disperare de Tudose in ultimele sale minute de mandat , bravo pentru patriotismul lui local ) , 10 km de autostrada la capatul Brasov al autostrazii Brasov – Bucuresti ( rezultatul voluntarismului unui ministru tanar si ambitios , Cuc , fortat sa demisioneze acum un an ) si – surpriza – centura Suceava , abandonata de patru ani , contract semnat acum sapte zile .
    In rest , seceta .
    Surprinzatoare ( in sensul bun al cuvantului ) insistenta guvernului de a promova linia a 6 – a a metroului bucurestean , spre Otopeni , in ciuda unei campanii denigratoare ( ca de obicei , din tara ) la adresa proiectului , campanie care influenteaza negativ Bruxelles-ul care ezita sa-l finanteze ( metroul 6 costa 1,3 miliarde de dolari , Japonia ne imprumuta 300 de milioane ).
    Apropo de Bruxelles , Corina Cretu , avocata noastra de acolo , isi va termina mandatul peste 9 luni si cine in locul ei ne va valida acordarea , in avans si in timpul lucrarilor si nu doi ani dupa terminarea lor , de sume de 200 milioane de euro , ca astazi ?
    Avem un interes national ENORM de a trimite la Bruxelles cereri pentru finantarea marilor proiecte , care ar fi ele – podul Braila , centura Timisoara Sud ( 25 km de drum national nou ) autostrada de centura bucuresteana ,drumul expres spre Oltenia , chiar metroul 6 – inainte de plecarea Corinei Cretu .
    Ministrii Plumb si Sova , doamna prim ministru Dancila – se aude ?

    • Nu ma asculta , bineinteles , nimeni dar din fericire autoritatile reactioneaza si ele .
      Administratia romaneasca a trimis in 28 august cererea de finantare pentru centura Timisoara Sud , 325 de milioane de lei ( 80 de milioane de euro ) pentru 25 de kilometri de drum national nou .
      Centura ocolitoare Satu Mare costa si ea 80 de milioane de euro , e un pod peste Somes .
      Ca sa vedem si mai bine ce inseamna efortul financiar , fiecare costa echivalentul a 100 de milioane de dolari americani – va amintiti ce insemna aceasta suma in anii 1970 – 1980 ? – o suma fabuloasa pentru Romania socialista – azi avem sansa istorica de a beneficia de aceasta mana , maine o vom mai avea ?
      Investitia secolului a Romaniei socialiste , canalul Dunare Marea Neagra , a fost de 2 miliarde de dolari si a secat intreaga tara la timpul respectiv .
      Sunt sume imense in joc pentru proiecte la urma urmei regionale , ce sume sunt in discutie pentru proiecte nationale , caile ferate noi sau autostrazi noi , pe distante scurte – 40 – 50 de kilometri – de 300 la 500 milioane de euro , aproape un miliard de dolari proiectul .
      Si e bataie pe aceasta finantare , sunt unii mai mari decat noi care o vor , de aceea ” Romania are o rata scazuta de absorbtie ” – pentru ca se pune stampila ” refuzat ” la Bruxelles .
      Fara fondurile UE Romania , chiar cu o vointa politica pe care liderii ei nu o au intotdeauna , nu si-ar permite decat un proiect national pe deceniu – SAU o noua linie de metrou bucurestean SAU poate 100 de km de autostrada spre Sibiu SAU 60 de kilometri spre Brasov SAU o cale ferata reabilitata – noua spre Buzau sau Giurgiu dar nici vorba doua proiecte nationale deodata , niciodata SI .

  13. De mortuis nil nisi bene sa ii fie iertate pacatele insa Mc Cain s-a cam dovedit CăineRău fata de România….
    Unu mereu nemultumit indiferent cat gloftea…..

    Curios este ca nu prea se pomeneste ca si era un „corupt” adica lobist….
    In 97 cu prilejul întîlnirii cu ministrul român al Apărării, Victor Babiuc, aflat la Washington’ , McDulău zicea intr-o declaraţie acordată postului de radio „Vocea Americii”:
    „Fără îndoială, opţiunea integrării României nu era luată în considerare, pînă nu de mult. În prezent este luată în considerare” 97 inceptul distrugerrri Iugoslaviei… Mda ..
    In 2002 se întâlnea cu preşedintele Ion Iliescu, ocazie cu care a primit un exemplar al cărţii acestuia „România la momentul adevărului”. România tocmai semnase acordul cu Statele Unite referitor la Curtea Penală Internaţională, apreciat drept un act de curaj şi de prietenie cu SUA. Senatorii McCain şi Fred Thompson şi-au exprimat susţinerea pentru integrarea României în NATO şi au apreciat participarea României la operaţiunile din Afganistan; cu această ocazie a apărut şi tema luptei anti-corupţie, intens reluată de senator în următorii ani. … Baita prevzazatir – o fi luat lectii de parsivenie de la rusi?!

    In 2008, când publicaţia USA Today anunţa că România era reprezentată de firma de lobby aparţinând unui consilier al lui John McCain. Era vorba de firma de lobby înfiinţate de Randy Scheunemann, consilierul pe probleme de politică externă al lui McCain.
    Scuzati eu ca balcanic stiu ca Sefului i se da „dreptul” … si parca imi aduc aminte ca cansva am invatat despre „comandita”.
    În 2017, în contextul protestelor legate de modificarea legilor justiţiei, pe agenda lui McCain revine tema anti-corupţiei. „România nu îşi poate permite să facă paşi înapoi în lupta anticorupţie”, a arătat senatorul într-un comunicat de presă, declarându-se profund îngrijorat de dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie şi considerând că … Eu consider ca la el contga doar banu ce-l gloftea.
    Apoi mica scrisororica de acu .. cand avea scuza canceruliui la creier.

    Insa de fapt el stia f bine ce face. Ce a facut sprjinind Ba’Securistu cand cu referendumurile.
    Ca in 2016 în contextul dezbaterilor electorale din SUA azis , că, indiferent dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite, spunând: „Nu suntem România.” Adica in Romania sistemul functioneaza dupa cum vrea Prezidelu . Cam aici se invartea si sprijinul lui acordat unor personae cu agende politice mai deocheate. Imi vine sa cred ca stgia si de protocolae ca cand zicea Nu suntem România

    Nu-i nimic. Timpul nu este pierdut. Poate ca vor fi!!!!

  14. Discreditare prin mistificare: Istoricul britanic Dennis Deletant, propaganda platita anti PSD. Denaturari flagrante ale esentei democratiei si obiectivitatii cercetarii faptelor istorice

    Printr-un articol platit anti PSD, istoricul britanic Dennis Deletant pare sa fie un ucenic intarziat si diletant al fostei factiuni subversive, din Societatea Regala (1662), de teoreticieni, pretinsi ai “stiintei” si “democratiei”, care au dat directii intentionat gresite celor doua forte de modelare globala. Ele au permis daramarea ordinii vremii si ascensiunea liberalismului jefuitor si imperiului colonial al UK.

    Cel putin doua dintre marile false teorii care au avut un asemenea scop si o asemenea emanatie, in special scotiana si engleza, din universitati precum Edinburgh si Cambridge, adanc infiltrate de iudeo-masonerie(v. tenebrele politice recente ale festivalului “Beyond Borders”, de la Edinburgh, unde a participat masonul catalan separatist Carles Puigdemont, si ale scandalului “Cambridge Analytika”), se afla la originea profundelor crize economica si morala din zilele noastre.

    Libertatea de a jefui popoarele si de a le transforma in sclave ale Coroanei Britanice si-a aflat “legitimitatea” teoretica in lucrarea “Avutia natiunilor” (1776) a scotianului Adam Smith, care a adus in economie conceptele de liberalism si mana invizibila, imbratisate la scara mondiala drept invariante ale comertului liber si capitalismului.

    Prin teoria “Originea speciilor” (1859), Charles Darwin, unitarian, anglican si ulterior agnostic, casatorit cu verisoara sa, un eveniment apreciat ca ciudat, care il plaseaza intr-o apartenenta ezoterica si cu incrucisari sexuale inchise, specifice masonilor, a dat o grea lovitura credintelor religioase si, in principal, bisericii crestine, unica institutie de cultura a moralei. Cel mai probabil, evidentele calcule politice ale teoriei privind presupusa descendenta a omului din maimuta, apreciate dupa devastatoarele efecte ale acesteia asupra politicii si ordinii vremii, nu i-au apartinut lui Darwin, ci iudeo-masoneriei, avand in vedere anticrestinismul si antieuropenismul acesteia.

    Manipularea “democratiei” nu a fost cu nimic mai prejos decat cea a “stiintei”. Sa analizam cu atentie structurile guvernamentale, de sistem juridic, economic, mass-media si ale altor institutii occidentale numite in bataie de joc “democratice”. Ele sunt in totalitate rupte de vointa si interesele popoarelor. Modelul originar al acestor structuri fals democratice, care servesc in mod exclusiv vointa si interesele unor grupuri restranse si inchise de interese, a aparut din Londra.

    Marele secret al manipularii popoarelor aservite de catre Imperiul Britanic consta in faptul ca acesta a inlocuit un sistem deschis, vizibil, de control si dictatura cu unul inchis, invizibil sau sub acoperire. Este marea farsa a democratiei care se joaca in ultimul secol in Africa, America de Sud, SUA, Canada si, bineinteles, intr-o alta forma de subordonare, in Marea Britanie. Si britanicii, ca si americanii, sunt simpli sclavi, care muncesc pentru o elita oculta, transnationala, cosmopolita, adanc cuibarita in City-ul londonez, capul care comanda tentaculele din intreaga lume, care tin Imperiul Britanic ca intr-un corset.

    Asa-zisa contractie sau desfiintare a Imperiului Britanic este aparenta . In fapt, Imperiul a inlocuit ocupatia fizica cu cea financiara, iar metodele deschise de control cu cele sub acoperire. Pretinsele “retrageri” din colonii si “redari” ale “libertatii” si “independentei” acestora sunt false, sunt doar spectacol. Imperiul Britanic a lasat in urma lui in aceste tari retele de societati secrete, de linii genealogice si de structuri institutionale care detin mai mult ca oricand in mainele lor intrega putere. Coroana britanica nu are nicio teama de revolte din partea populatiilor din colonii, deoarece acestea nu stiu ca sunt controlate sau cine le controleaza de fapt.

    “Permisiunea” ca aceste tari sa se guverneze singure este o manipulare sinistra. Totul este controlat si coordonat din City of London (1694), care cuprinde centrul financiar cunoscut sub numele de Mila Patrata, o aluzie la suprafata restransa a acestei zone din capitala Regatului Unit, si perimetrul de pe malul Tamisei care se intinde pana la Casa Parlamentului, sediul Guvernului si cel al Serviciilor Secrete, inclusiv Buckingham Palace, rezidenta liniei genealogice Windsor. Guvernul, care nu este al poporului britanic, ci al “Majestatii Sale”, o persoana aflata in varful piramidei Imperiului si sanctificata politic ca Regina, si Parlamentul, cu Camera Lorzilor, care nu este aleasa de popor, ci este numita, reproducand linii genealogice ale familiilor stapanitoare, dupa aceleasi principii ereditare ca si ale dinastiei regale, nu reprezinta decat niste acoperiri ale Agendei care este operata din City of London si City of Westminster.

    In aceasta schita de fals context post colonial britanic, din care ni se dau, noua si lumii intregi, false lectii de “democratie” si “stat de drept”, trebuie vazute si alegatiile istoricului Dennis Deletant privind PSD si Romania. “Măsurile luate de PSD pentru a bloca separația puterilor în stat amenință să submineze democrația în țară”, zice Deletant. E limpede ca pentru Deletant nu exista nicio legatura intre stat de drept si democratie. Cand de fapt democratia este sursa si suverana statului de drept. Cand in realitate unicitatea vointei poporului, exprimata in majoritatea electorala si in majoritatea parlamentara este incompatibila cu partajarea puterilor statului cu vointe de grup minoritare sau cu vointe straine, externe. Am scris bine, Deletant si altii ca el sa citeasca cu atentie, inca o data, si inca o data…

    Unicitatea vointei populare este inseparabila, ea nu poate fi impartita cu nimeni, substituita sau blocata de nimeni. Cu nicio persoana si de nicio persoana, indiferent de rang, doar poporul este suveran, cu nicio organizatie secreta, cu nicio linie genealogica, cu nicio institutie. Istoricul Deletant ignora faptele de guvernare ale PSD, care sunt in slujba vointei si intereselor romanilor. Se pare ca tocmai acest lucru creeaza neplacerea celui care a dat istoria pe propaganda platita anti PSD. Deletant ignora ca toti indicatorii economici si sociali ai Guvernelor PSD sunt in crestere fara precedent dupa 1989 si cu perspectiva de crestere. Discreditarea prin mistificare a Guvernului PSD este o denaturare flagranta a obiectivitatii cercetarii faptelor istorice ale guvernarii, ceea ce pentru Denis Deletant este o autodiscreditare ca istoric. In aceeasi linie se inscrie si distorsionarea esentei democratiei, care inseamna majoritate de voturi in alegeri parlamentare, majoritate in parlament, mandat de guvernare in numele poporului si potrivit vointei si intereselor poporului.

    Ce mai zice Deletant?, care ca istoric ar trebui sa lumineze ungherele intunecate ale istoriei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, ale domniilor unor regi englezi si scotieni loiali si crestini, a unui Eduard I al Angliei, care, ca sa vezi ce ciudatenie!, fara sa fi fost un Hitler, i-a expulzat pe evrei in 1290, a lui Charles I al Angliei, Scoției și Irlandei, care a fost decapitat in 1649 pentru ca s-a opus revenirii tulburatoare a evreilor, ori a evlavioasei regine catolice Mary Stuart a Scotiei, executata (1587) de Elisabeta I, care a restabilit suprematia Bisericii Anglicane, in fruntea careia s-a auto-numit, si a dus o campanie de epurare a catalocilor, prin care si-a atras titlul de “Elisabeta cea Sangeroasa”.

    Deletant aserteaza ca “subminarea democratiei” de catre PSD, care a obtinut cel mai mare scor electoral la ultimele alegeri, deci este partidul care se bucura de cea mai mare incredere populara (semn “rau” pentru autor, pentru care doar dezbinarea pare sa fie acceptabila, asa cum probabil este in UK!) ar “slabi” capacitatea Romaniei “de a rămâne un aliat credibil în NATO și de a respecta valorile fundamentale ale UE”. In mod clar gandirea propagandistica a lui Deletant a luat-o inaintea celei istorice! Discursul sau fals incluziv, cand vorbeste de UE, este o culme a ipocriziei, pentru ca Brexitul inseamna tocmai o alergie la valorile comunitare, de care GB se va decupla la sfarsitul lui martie anul viitor! Zau ca ar merita ca aceasta mostra de fatarnicie sa fie trecuta intr-un “călindár” al minciunilor si manipularilor de care este in stare un istoric!

    Dar afirmatia de zelot-fariseu, o combinatie sui generis pe care numai un propagandist-istoric o poate realiza, cu care probabil ca Dennis Deletant spera sa dea lovitura “stiintifica” modelatoare, dupa unele modele cunoscute si amintite, desi, sincer, tentativa lui mediocra de manipulare nu ar merita o asemenea comparatie, o face cand se refera la “scânteia” care a aprins protestelor, cele mai mari de la revoluței – “intenția de a dezincrimina abuzul în serviciu”. In realitate, pe care o falsifica in mod grosolan un Deletant si cei care amorseaza cu regularitate protestele, ca pe niste atacuri ale unor grupuri de soc si de asalt asupra legiferarii, intentia PSD nu este de a dezincrimina abuzul in serviciu. PSD urmareste tocmai contrariul, sa aduca reglementari mai precise si proportionale care sa faca daca nu imposibile cel putin cat mai mici si mai rare abuzurile in serviciu, cat si, atunci cand sunt savarsite, masurile de indreptare sa fie cat mai rapide si mai reparatorii.

    Autorul articolului se alatura celor care incearca sa-si mentina pozitiile de influenta geopolitica asupra Romaniei, plantate in puterile executive si judiciara, incercand sa impiedice luarea din mainile persoanelor lor de incredere a acelor parghii de putere care le ofera posibilitatea sa reprime orice tentative ale PSD de a iesi din Agenda cvasi/coloniala occidentala (anglo-americana). Aceste unelete de represiune, folosite impotriva PSD, au fost obtinute in timpul regimului Basescu-Boc prin modelari legislative favorabile Agendei Imperiului. Deletant incearca sa manuiasca cu dexteritate unealta dezbinarii pe care o reprezinta principiul polarizarii. Cine vrea sa impiedice unitatea unui popor, este suficient sa creeze polarizare in sanul acestuia. De cat de mare, de activa, sau contondenta va fi polarizarea, cu atat mai mica, mai pasiva sau slaba va fi unitatea. Ori, fara o unitate majora, nimic major nu se poate infaptui.

    Tintele polarizarii pot fi partidele, guvernele, parlamentele, initiativele legislative si legiferarile etc. In treacat, aceeasi agitare insistenta de catre tavistoki a principiului polarizarii devine tot mai vizibila in anul Centenarului Unirii. Iata-l prezent si la Deletant, care afirma: ”PSD este acuzat din acest motiv (al pretinsei “dezincriminari” a abuzului in serviciu, n.m.) că nu este un partid care reprezintă interesele grupurilor sociale defavorizate, ci unul pentru oligarhi și birocrați corupți (tentativa de polarizare, rupta parca din manual, n.m.). Se poate spune că Guvernul PSD a căutat să legalizeze corupția, transformând-o dintr-o situație de facto într-o situație de jure” (o adevarata “perla” concluziva, adica de falsa concluzie, oricum am da-o, de sofisme socratice, de erori de logica aristotelica, de dialectica hegeliana etc., n.m.). Daca vrei sa descoperi coruptia, urmeaza calea banilor, spune un proverb. Interogatie retorica: Unde se afla industriile financiare de unde pleaca in lume banii straini?!…

    • @fragmentariumpolitic: ”iudeo-masoneria”, ”Agenda cvasi/coloniala occidentala (anglo-americana).”, etc. etc, împănate și cu niscaiva chestii pe placul ”comunității PSD”.

      Ești bolnav rău, domnule colonel. Ai preluat integral discursul stalinist despre jidanii, masonii, imperialiștii anglo-americani.
      Acum că Rusia-i la cuțite cu Anglia, Kremlinul v-a transmis noi ordine: ”Toate tunurile pe Anglia!”.

      • Domnule Mircea Popescu, repet ce v-am mai spus. Exista o diviziune a analizei internationale pe spatii geo/politice, Est, Vest si asa mai departe. Insa in pofida acestei diviziuni, toti analistii internationali sunt colegi. Ei sunt legati prin misiunea publica de a critica, dezaproba si devoala tot ceea ce politic este de condamnat, de criticat, de scos la lumina. Ei sunt uniti, bineinteles, si prin deontologia comuna. Sau ar trebui sa fie. Deontologie care obliga la respect fata de istorie si adevar. Pentru a va corecta derapajele de la istorie si adevar, va recomand staruitor doua lucruri. (1) Eliminati-va gravele lacune sau distorsionari informationale despre trecut, dati de pamant cu falsurile si amagirile spalatoare de creiere, puneti mana pe cartile/documentarele/studiile de istorie si reamintiti-va ca cine uita istoria risca sa o repete. (2) Re/deschideti “Etica nicomahica” a lui Aristotel si cititi si recititi pana veti pricepe si memora: “Mi-e prieten Platon, dar mai prieten imi este adevarul.” Nu doar va fuduliti in van cu culturile europene greaca si romana precum o samanta seaca, fara miez, ca cei din studiorile unde va sunt preparate mesajele si care le folosesc impotriva europenilor. Imi amintiti de infractorul genocidar si farsorul politic Obama, caruia i se impleticea limba si se vedea ca habar nu are de “valorile” si “umanismul” la care facea referire cand isi citea de pe prompter discursurile facute de altii, care si ei trecusera ca gasca prin apa prin universitati adapate din culturile si civilizatiile transatlantice. Daca “alesul” impostor ar fi fost luat la intrebari despre “conceptele” si “conceptiile” vehiculate mecanic, dezamagirea ar fi fost la fel de mare ca in fata unei tabula rasa. Rupeti acea panza neagra a mistificarilor si manipularilor, despre care, ca despre “sfanta sfintelor”, vi se spune ca nu trebuie sa cercetati ce se afla inapoia ei si sa luati de “bune” cele ce vi se spun. Politica trebuie tinuta sub control public. Indiferent de latitudinile si longitudinile politicilor. Sunteti un agent de influenta al Vestului in Est? E o problema care va apartine. Dar nu uitati sau ignorati ca eu sunt un estic si nu am sa inghit minciunile si manipularile facute, culmea!, din spatii geopolitice ale Estului impotriva Estului. Aveti un deficit ingrijorator de inteligenta argumentativa, de fiecare data esuati lamentabil in afirmatii propagandistice, nesustenabile logic si istoric. Ia vedeti domnia voastra cam ce a fost la Drogheda (Irlanda) in 1649 si dupa, primul cel mai mare masacru genocidar din istorie, cele mai mari confiscari de pamanturi si plecari in bejenie, savarsite impotriva irlandezilor catolici de catre Oliver Cromwell, supranumit “Călăul lui Dumnezeu”, si faceti legatura peste timp cu ceea ce la fel se intampla in Siria, dupa acelasi “stil”, care este ca o semnatura, cu deosebirea ca teroristul-sef Abu Bakr al-Bagdadi, facut scapat si uitat (de cine oare?) a fost instruit si impins pe scena lumii arabe si islamice in rolul de “Călăul lui Allah”. Sa va mai amintesc de genocidul britanic impotriva burilor în timpul celui de-al Doilea Război Anglo-Bur, din 1899-1902, în Africa de Sud, la care a participat si Winston Churchill, si de crearea cu acel prilej a primelor lagare de concentrare, înconjurate cu sârmă ghimpată, unde au fost inchisi circa 200.000 de bătrâni, femei şi copii ai burilor, pentru ca bărbaţii buri să fie infrânţi moral şi să renunţe la luptă, cum s-a si intamplat? Ori despre nemultumirile lui Churchill, din 1920, fata de ezitarile armatei britanice de a utiliza gazele neurotoxice impotriva revoltelor arabilor si kurzilor din coloniile britanice? Nu-mi repovestiti mie demonizarile despre Stalin, care a fost un mare lider patriot si eliberator, in cele doua tipuri de razboaie, civil, exact dupa modelul si scopul celui din Siria, dar nu numai, il amintesc doar pentru ca este cel mai recent si inca neterminat, si de invazie hitlerista, a carei copie, una din ele, am recunoscut-o in invazia bushista asupra Irakului. Eu nu primesc de la nimeni ordine despre ce sa scriu, cu atat mai putin de la „Kremlin”, cum fabulati, dar daca domnia voastra sunteti un „influencer”, nu stiu de care, sunt onest si presupun doar, nu va acuz, nu cred ca trebuie sa admitem, v-o spun cu toata deferenta, ca unele inchisori fizice straine, care au existat pe teritoriul nostru, sa fie transformate in inchisori mentale.

      • @fragmentarium politic: ”Nu-mi repovestiti mie demonizarile despre Stalin, care a fost un mare lider patriot si eliberator, ”
        =======================
        Oare mai este ceva de adăugat, acum când v-ați dat jos masca?

        Vorbiți de analize geopolitice bazate pe adevăruri istorice?
        Păi fiți consecvent:
        1. America a salvat Europa și valorile europene în trei războaie: primul, al doilea și războiul rece.
        2. Rusia s-a retras cu coada între picioare în primul război.
        3. Rusia a fost salvată de America în al doilea război mondial.
        2. Rusia a distrus România și a comis genocid împotriva românilor.
        3. ”Patriotul” Stalin, idolul dumneavoastră a comis genocid de milioane de cetățeni ai URSS și nu numai.

        Oare cămașa proprie nu îți este mai aproape de piele decât haina vecinului?
        America sau Anglia sunt cele care constituie un pericol permanent pentru România, sau Rusia?
        Siria, Orientul nu știu care, Africa de Sud sunt mai apropiate de soarta românului decât Basarabia și alte teritorii luate cu japca de Stalin și poporul rus?

        Mă întreb oare când veți face o analiză corectă geopolitică despre efectul nefast al Rusiei asupra României?
        Sau acesta este un subiect tabu, ori nu vi se dă voie, ori o anumită educație nu vă permite să fiți onest?
        Se pare că onestitatea vă este filtrată prin nu știu ce filiație moștenită sau asumată față de un Est, căruia îi aparțineți, așa cum afirmați, dar Estul de dincolo de hotarele naturale ale României.

        În rest, ați compus din nou un text lung, o poliloghie cu iz doct, dar fără substanță și cu pretenții de analist internațional, după cum vă autodefiniți. În orice caz sunteți lipsit de, așa cum spuneți, ”deontologie care obliga la respect fata de istorie si adevar”.
        Tocmai de aceea, deveniți plictisitor prin repetarea la infinit a propagandei insuflate de Estul dumneavoastră.

      • M.P., ramaneti din pacate incremenit intr-o stare de isterie de razboi rece, din care nu poate iesi nimic bun pentru Romania. Cautati dusmani in vecinatate Romaniei si le dati staturi hiperbolice ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat din 1989 incoace. Confectionati teze istorice false cu un Fat Frumos occidental si un Balaur oriental. Va agatati de corectitudinea politica pentru a livra la nesfarsit acuze nefondate si rauvoitoare. Calariti calul deja mort al unei istorii scrise de invingatori (macar acest lucru ar trebui sa va dea de gandit). De ce credeti ca intre Romania si Rusia nu ar fi poisibila o reconciliere dupa modelul franco-german? De ce ar trebui sa zanganim mereu arme si sa traim pe picior de razboi? Visati legitim, ca si mine si noi toti, la o Romanie reintregita, dar omiteti ca fara incheierea razboiului rece, facuta din initiativa si cu contributia hotaratoare a URSS-ului lui Mihail Gorbaciov, un lider vizionar si intelept, nu numai pentru Rusia si Est, ci si pentru lumea globala, Reintregirea Romaniei ar fi fost la fel de iluzorie si un subiect la fel de interzis de a fi discutat public ca pana la daramarea zidului Berlinului. Nici macar un lider nationalist precum Nicolae Ceausescu nu discuta public si nu avea planuri pe aceasta tema, si nici nu avea cum, pentru ca erau chestiuni imposibile in timpul comunismului est-european. Azi, in schimb, facem din acest subiect un proiect de tara, pe care il discutam in extenso, fara sfiala. Aveti onestitatea sa recunoasteti cine se opune Reintregirii, rumegand teza “independentei” unui stat artificial, care nu se deosebeste cu nimic de cea din vremea razboiului rece? Desigur, sunt probleme acumulate istoric in relatiile bilaterale romano-ruse, care nu pot fi rezolvate peste noapte, dar nici tragandu-ne peste cap o piele de imprumut de leu-paraleu, care tot rage si rage… Vor fi necesare concesii de ambele parti, niciuna nu poate pretinde ca este fara pata si ca poate ridica prima piatra. Nu va iau in seama jubilatia ca m-ati pus la colt, eu sunt un nimeni, nici macar cat un fir de praf cosmic, ci mai degraba provocarea de a regandi relatiile dintre cele doua tari, trebuie sa o facem, iar totul incepe cu un prim pas. Poate din aceasta galagie pe care o faceti si din noroiul pe care il aruncati asupra mea, cineva, acum sau mai tarziu, va intelege ca e nevoie de o schimbare de abordare si de perspectiva in relatiile bilaterale dintre Romania si Rusia. Marile Reforme postcomuniste din Rusia si Romania trebuie continuate si printr-o Mare Reforma a relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

  15. Pentru ,,amicul” ghita:
    ,,ZeV spune (sau fac o incercare) pe mizeria numita ,,contributors.ro”:
    Comentariul tău e în așteptare.
    02/09/2018 la 19:14
    Mai baieti si fete, bateti campii la greu. Jandarmeria Romana a actionat corect, moderat si proportional, respectand legea, ceea ce nu se poate afirma despre,,organizatorii” mitingului din 10 august. Apropo, cine SI-A ASUMAT mitingul ? Gusa ? Bot ? FIREA AR TREBUI SA DEMISIONEZE, NU CARMEN DAN !
    Aud ? Nimeni nu are dreptul sa ceara altora sa respecte legea, daca el insusi/ea insasi/ei insisi /ele insele o calca in picioare, aruncand cu excremente, cu bordurile lui Videanu si cu invective in spatiul public, demonstrand o crasa lipsa de educatie.
    ps
    A nu se confunda brandul meu cu al impostorului Zev.
    Democratia se bazeaza pe vot, orice ati spune voi, extremistii ,,euromaidanului” (asazis) romanesc.
    Ma mira ca nu va deranjeaza protocoalele si abuzurile procurorilor. Este, indubitabil, o dovada ca domniile voastre NU va doriti o independenta reala a Justitiei, dimpotriva.
    Vreti revolutie ? Prea bine, veti avea, atunci, un razboi civil. Va asigur ca nimeresc tinta cap de derbedeu de la 150 de metri.

  16. GABRIELA FIREA, DEMISIA ! Ai tolerat un miting neasumat (implicit ilegal) si, culmea, ii ceri demisia doamnei Carmen Dan…pen’ce , stimată demagoagă dă Bucuresti ? Pentru ca una dintre putinele institutii independente ale statului de drept (Jandarmeria Romana n.r.) si-a facut datoria aparand institutii fundamentale in stat si aplicand corect legea ?
    Nu vezi ca procurorii militari neo-stalinisti actioneaza exact ca in cazul suspendarii lui Basescu din 2012, in incercarea de a intimida si descuraja orice opozitie la statul paralel ?
    Sa-ti fie rusine, Gabriela Firea si out din PSD ! Singura si nesilita de nimeni , daca pretinzi ca ai c…..(a se citi cojones) de mascul. Te-a speriat mesajul d-nei Corina Cretu de la (varza de) Bruxelles ?Deocamdata doar gura e de tine, unde e traficul rezolvat din Bucuresti ? Ți-ar minciunile de ras sa-ti fie, spre disperarea bucurestenilor de buna credinta. Jurnalista ai fost, jurnalista vei muri. Macanind steril in cel mai pur limbaj de lemn postrevolutionar.
    Firea: O CRUNTA DEZAMAGIRE.

  17. Amalia spune:
    SEPTEMBRIE 2, 2018 LA 11:18 AM
    Cum să forțăm PSD?

    Folosind, in continuare, cuvintele ,,demodate” (dupa feisbucistii lu’ peste prajit) ale limbii romane.
    Cuvinte potrivite si adaptate scopului. Cu cu cat mai putine volute semantice, pentru a fi cat mai percutante.

Lasă un răspuns