Lecțiile puterii

Cred că, în general, după o perioadă de exercițiu al puterii, devii mai înțelept. Este inevitabil să tragi unele concluzii, unele, din păcate, amare.

Am citit, zilele acestea, o carte chiar cu acest titlu – „Les lecons du pouvoir”,  publicată, recent, de Francois Hollande. O carte care trebuia să șteargă o parte din impresiile negative generate de volumul de convorbiri ale sale cu Gerard Davet și Fabrice Lhomme, „Un president ne devrait pas dire ca”. O carte care i-a anulat orice șansă de a se prezenta pentru un nou mandat prezidențial.

Îmi aduc aminte de prestația lui Hollande în întâlnirea finală cu Sarkozy – remarcabilă. Din păcate, mandatul lui a fost marcat de incidente teroriste grave și de multe neîmpliniri politice, de trădări și insatisfacții. Sigur, viața lui sentimentală, și ea, a alimentat unele scandaluri. A rămas antologică încercarea lui de a scăpa de urmăritori folosind scuterul – în drum spre noua iubită.

Sunt însă interesante unele observații din acest volum deși cartea nu aduce lucruri spectaculoase.

Iată, spre exemplu, ce spune în legătură cu Donald Trump: „imprevizibilitatea sa în acte se adaugă provocărilor pe care le aduce prin cuvinte”. Destul de corect.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, Hollande amintește că, la una dintre întâlniri, acesta i-a oferit o scrisoare a lui Napoleon, scrisă în timpul campaniei din Rusia și pe care „ar fi cumpărat-o el însuși de la un colecționar”. Poate va găsi și unele obiecte de tezaur românesc pentru o eventuală întâlnire cu președintele Iohannis!

Hollande vorbește despre „generația terorismului”, despre vizita în Cuba (înaintea lui Obama!), despre mecanismul de decizie în Consiliul European („constrângerile consensului”), despre Manuel Vals și Emmanuel Macron, despre speranțe și deziluzii.

Reamintește abordarea lui în materia luptei împotriva corupției (să nu ne audă Monica Macovei!). El a impus o procedură nouă și anume „tranzacția penală” , pentru a se plăti o amendă direct la Buget, de către oamenii de afaceri care „nu s-au comportat correct” și fără a se aștepta desfășurarea unui eventual proces. Ar putea oare cineva din guvernul român să găsească această lege și să se inspire din ea? 

În opinia lui, politica este arta acțiunii și arta sintezei. Ea constă în a aduna în jurul unei idei, a unui program, într-un partid sau într-o țară, să construiești o echipă pentru a pune în operă un proiect politic.

Un capitol amplu este consacrat social-democrației – „regina Europei” în anii ’80 ai secolului trecut – un proiect ideologic ce și-a pierdut din atracție.

Închei cu un citat mai lung, definitoriu pentru mandatul de președinte (s-ar putea să i se aplice oare și lui Băsescu?): „Rolul președintelui este acela de a reaminti faptele, de a uni națiunea. El trebuie, de asemenea, să evidențieze constantele istoriei noastre, să tragă concluzii din succesele noastre și să ridice voalul de pe paginile dureroase cu grija de a nu redeschide cicatrici dureroase. El trebuie să utilizeze comemorările pentru a medita asupra trecutului dar și pentru a pune în lumină provocările de astăzi. El trebuie să fie un pedagog și să arate felul în care barbaria se reproduce cu alte fațete și de a apela la forțele care le pot învinge. A celebra nu a fost niciodată pentru mine un exercițiu de stil sau un gest teatral. A fost un act politic destinat să favorizeze pacea amintirilor”. 

 

39 de gânduri despre “Lecțiile puterii

  1. Hollande a avut curajul de a refuza dansatorului Putin la nuntile ministrelor de externe austriece de extrema dreapta vanzarea a doua port-elicoptere de 2 miliarde de dolari cand deja echipajele rusesti erau in porturile franceze – un amiral rus se lauda cu doua zile de operatiuni pe coasta Marii Negre cu aceste ambarcatiuni fata de patru saptamani fara ele .
    Ca si de Gaulle – retragerea trupelor americane din Franta in 1967 a dus la pierderea a 16000 de locuri de munca franceze pe langa americani – Hollande a ales , intre un castig financiar fara sa tina seama de morala , interesele superioare ale Statului .
    Hollande a inaugurat personal la Ghimbav o uzina ultramoderna de elicoptere de atac in 2015 – numai ca uzina nu produce , noi nu am comandat un aparat de atunci si pana azi .

    • Si ma rog de ce nu am comandat?

      Nu cumva ptr ca el;icoperul ala e unu de transport (camion) si mai avgfem IAR 330 Puma in buna stare?

      Ce am avea nevoie ar fi un elicopter de atac … vreo 96 bucati. Ori in aceasta privinta oferta Eurocopter e cam.,. cam nu prea cine stie ce. Au unu Gerfaut/Tiger care este ,mult prea scump ptr calitatile sale.
      A! la douce France – in anii 90 ne-a oferit Fenec … unu bun ptr Columbia care are treaba cu narcotraficantes sau ptr Pakistan care are niste triburi mai turbulente. Si nu zic unde i-a durut ca poate puteau sa ne ajute sa punem la punct AirFox ul
      In schimb au bata bete in roate ptr AH 1 Dracula …
      Acum folosind argumentele lor .. ar fi de presupus ca marea firmsa Eurocopter sa nu stea in cele catvea elicopetre pe care nopi le-am putea comanda )cateva la jandarmi, o duzina la armata si inca vreo 4 dracu stie unde)

    • Hollande s-a facut de ras nerespectand un contract comercial pentru doua nave care fusesera deja platite de rusi ! Asta arata ceva neseriozitate si cred ca multe tari se vor gandi de 2 ori inainte sa faca afaceri cu francezii .
      Cat ii priveste pe romani ( tot un fel de francezi ) au dovedit si ei aceeasi neseriozitate tragandu-i pe sfoara pe francezii care au investit degeaba la Ghimbav .
      Oricum , cu practici de genul asta nu ajungi prea departe …

    • Domnule Nastase, dumneavoastra interactionati cu cei ce va iau in serios monologurile? Va intreb pentru sinceritatea raspunsurilor mele viitoare, ce-i drept naive pentru moment . Numai de bine, Mihai Robert TUDOR

  2. Stiti vorba aceea a cuiva ca se voteaza sentimental si atunci cine analizeaza daca un candidat are macar o parte din calitatile care l-ar ajuta sa joace( nu cu sens peiorativ) bine si foarte bine rolul atat de important( mai ales in vremuri grele) de Presedinte al unei tari.
    Nu-mi permit sa fac si eu unele comentarii,Va multumesc
    ca am ocazia sa iau din lumina mintii Dumneavoastra idei,ganduri.
    Multa sanatate si lecturi cat mai multe !

  3. Cred ca cei doi jurnalisti care l-au desfiintat politic pe Hollande cu cartea „Un presedinte nu trebuie sa spuna asta” au fost niste ipocriti, robi ai „corectitudinii politice”. Un lider politic suprem, daca mi se ingaduie sa spun asa, despre care chiar cred ca exista si in democratie (ma gandesc la Basescu si Iohannis), este infinit mai nepotrivit pentru magistratura de presedinte decat o persoana onesta si sincera, careia nu ii este frica sa spuna adevarul. Corectitudinea politica este pentru sclavi, este lantul cu care cel puternic il leaga pe cel slab. Multi cred in mod fals ca Trump este un non-corect politic, dar daca analizam cu atentie blocada comunicarii pe care acesta o realizeaza cu „fake news”, ne dam seama ca succesorul lui Obama foloseste doar o alta tactica, o alta fata a strategiei corectitudinii politicii, la fel de inhibanta si de ostila libertatii de exprimare. Pe Hollande l-am perceput drept un om cinstit, loial intereselor francezilor, care prin situatiile aparent non-conforme nu a incercat decat sa faca din raul inevitabil unul cat mai mic posibil. Cred ca unele abordari hollande-iene din cartea la care m-am referit pot fi deasemenea niste lectii ale puterii. De pilda, mi s-au parut extrem de comparabile cu situatiile de la noi doua definitii sau aprecieri ale lui Hollande: (1) despre Justitia franceza – „o institutie a lasitatii”, in care toti procurorii se ascund dupa jocul de-a „virtuosul”; (2) despre Partidul Socialist Francez – „este necesar un act de lichidare”, un „hara-kiri” pentru partidul socialist.

  4. A facut Putin vreun gest prietenos pina acum fata de Romania?Fortarea granitei pe Nistru cu tancuri apartinind armatei ruse este un act „defensiv”, ca tot se supara aici ZeV si Radu Humor ca as avea declaratii „puerile”? Hai cititi, cum vajnici soldati rusi ameninta la propriu Republica Moldova, zi de zi, parte a unui razboi hibrid complex promovat de rusii lui Putin.

    Eu nu ma astept la vreun act amical din partea Rusiei lui Putin. Ei au alte planuri, nu sa se impretineasca cu romanii si Romania.

    Citatul despre rolul presedintelui este util si lui Iohannis, Nu pregeta sa aminteasca despre incalcari ale normelor democratice in Romania (evident de catre PSD ALDE).
    Tot timpul o da pe aia cu „iliberalismul”, adica cum a ticluit el Dragnea sa instaureze o tiranie in Romania. Cind e vorba de protocoale secrete care darima practic statul democratic, e mielushel, nici usturoi nu a mincat, nici gura nu-i…

    Din punctul meu de vedere Iohannis are credibilitate spre zero. Ciolos, un mort politic reinviat (din exterior), Orban e de risul curcilor. Mircea Diaconu imi pare autentic, roman cu inima pentru tara, si l-as vota Presedinte.

    „Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. Am putut observa, în ultima perioadă, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democrația românească. „

  5. Iohannis: „Cred că au fost atâtea evenimente negative în Piaţa Victoriei, faptul că Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii mi se pare incalificabil, inadmisibil, din orice punct de vedere”

    Ba este calificabil, si anume, admisibil. Dl. Iohannis continua razboiul romano roman divizind in continuare, si fara sa stie sa isi nuanteze declaratiile.

    https://www.mediafax.ro/social/klaus-iohannis-faptul-ca-guvernul-psd-a-gazat-si-a-batut-romanii-mi-se-pare-incalificabil-17474495

    • Greu de cap cum este, acest Augustin la nemţi, corespondentul lui Bulă la noi, de Ştrulă la alţii, declară rituos ” faptul că Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii mi se pare incalificabil, inadmisibil, din orice punct de vedere”, dar , continuă el, Augustin, „nu mă pronunţ în nici un fel, până nu se pronunţă organele în drept !” 🙂 Păi, Viorica Dăncilă e cu două clase peste el, dar „teleptualii” tot pe ea o muşcă de…şi nu prea au de ce !
      Relaţia Preşedinţie- Guvern, sau Putere- Opoziţie, până la urmă dintre guvernanţi şi popor are multe în comun cu relaţiile la scară redusă dintr-o familie, dintre soţ şi soţie, dar am impresia că sasul nostru încă nu pricepe asta. Şi s-ar putea ca până pricepe el să fie prea târziu, nu doar pentru el, ci şi pentru România, cea pe care a „luat-o” şi i-a jurat, pe bune !, credinţă !
      Facem abstracţie, de câţi din marea familie românească l-au vrut şi câţi nu, dar până la urmă contractul ar trebui respectat ! Cu atât mai mult că reprezintă etnic o minoritate mult prea puţin numeroasă ca altele ( maghiară, poloneză, sârbă, ucraineană, sau aromână ş.a.) care iată n-au avut ocazia ( cu excepţia evreilor) să aibă vreun reprezentant în cea mai înaltă funcţie în stat, acest preşedinte ar fi trebuit să-şi asume toate datele problemei şi să încerce să nu dezamăgească ! Dacă era român get-beget, vorba aia, dacă te f…că unul de-al tău, parcă nu-ţi pare chiar aşa rău, dar când vezi că îi dai nas lui Ivan, adică cea mai înaltă funcţie în stat şi el se suie pe divan, de unde te scuipă-n cap cu tot felul de chestii, parcă nu-i deloc koucher !
      P. S.
      Citeam recent o ştie oarecum hazlie, dar care mă duce cu gândul şi la „mariajul” nostru, al poporului român cu acest ultim preşedinte :
      ” Un cuplu din China a descoperit abia acum, după patru ani de căsătorie, adevărata cauză pentru care nu puteau avea copii : amândoi erau perfecţi din pdv procreativ, dar făceau sex greşit, cel anal ne putând să le asigure mult doriţii urmaşi !” !
      „Cuplul” nostru mai are un an la dispoziţie să aleagă cea mai bună poziţie, ca să rămână ceva în urma lui ! Încă nu-i prea târziu !
      Dar pentru asta e necesară cooperare, nu dezbinare !

  6. Am inteles, Iohannis considera ca Guvernul Dancila, a lui Dragnea adica, cu oameni placuti lui Dragnea, din Teleorman, e unul iliberal, pentru ca nu ii place lui, si nu poate sa lucreze cu el. De ce i-ar place cind Dragnea se strofoaca cu protocoalele astea nesuferite secrete care permit noii Securitati sa faca dosare penale si sa conduca munca din Justitie cum vrea mushchiul securist?? Hai sa-l sun pe Lazar sa-i deschida dosar penal ca Valcov si-a permis sa publice un document secret, care arata caracterul iliberal al statului ce-l conduc in mod exemplar de liberal, adica „mi se rupe” de statul de drept.

    Dar daca ar fi Guvernul lui, cu prietenul sau Orban, cu oameni numiti de Orban, cu protocoale secrete pe care nimeni nu cuteaza sa le desecretizeze, nu ar mai fi unul iliberal, doar si pentru ca avem cuvintul „liberal” in PNL. Hai sa facem o mica dictatura Prezidentiala, cu partidul favorit, cu oamenii care nu cricnesc si care sunt pe placul Presedintelui, si cu institutii conduse perpetuu de Lazar, Coldea si Kovesi *care trebuie sa revina de cit de buni sunt la plecat spinare si pus catushe la opozanti,. Aaaa, cum se numeste Republica asta?

    Eu cred ca romanii au vazut cum le-a fost cu clanul Basescu. Clanul Iohannis, in visul lui umed, arata absolut la fel de tiranic si iliberal. Ei nu ar mai bate si gaza romanii de-ai lor, ci i-ar ciomagi si gaza pe PeSeDisti.

    https://www.mediafax.ro/politic/mesajul-transmis-de-iohannis-liberalilor-reuniti-la-sibiu-orban-e-prietenul-meu-eu-vreau-guvernul-meu-cu-care-sa-pot-sa-colaborez-presedintele-intrebat-daca-se-teme-de-suspendare-ha-ha-ha-17474815

  7. Sper ca micutul sa cunoasca o Romanie in care trenul ” accelerat ” sau ” rapid ” sa nu aiba nevoie de 23 de ore in conditii penibile pentru a lega Satu Mare de Mangalia .
    Cum se poate submina Dragnea pe sine prin ce spune ?
    Cum de poate lansa santiere pentru aeroporturi la sud de Bucuresti , autostrazi la Ploiesti Brasov sau Alexandria – Craiova – Lugoj sau port la Bucuresti ( acum ies din palarie metrou Bragadiru Voluntari si statiuni ( pardon , ” resorturi ” de lux la mare ) cand santiere – proiecte de mult mai mica anvergura , finantate in teorie in plus de UE , sunt batjocorite si blocate de contestatii si deciziile demente ale Justitiei care trateaza aceste contestatii ?
    Stie domnul Dragnea ca doar 10 km de autostrada de la aeroportul Targu Mures spre Targu Mures , dati acum TREI ANI unui constructor , sunt blocati la calendele grecesti de o decizie a ” Justitiei ” care cere reevaluarea perdantului – si , oricare ar fi concluzia ” reevaluarii ” va urma alta contestatie de la celalalt sau perdant , al circ ?
    Cazinoul Constanta , o bijuterie , cade in al doilea oras ca bogatie al Romaniei din cauza acelorasi decizii demente ale Justitiei , a contestatiilor si a fricii tuturor , de la Constanta la ministere , de a se amesteca ca-i ia Securitatea pentru ” abuz ” sau stiu eu ce alt pretext .
    Stie ca la autostrada de centura Sud a Capitalei , constructori numiti de sase luni , totul este pus in cauza prin acceptarea a patru contestatii si deci alta asa zisa licitatie si alte contestatii dupa aceea ?
    In loc sa fantasmeze cu proiectele in parteneriat public privat ( cine va veni la noi cu banii lui sa ne faca autostrada de la Alexandria la Craiova la Lugoj sau de la Targu Mures in Neamt , noi nu suntem Coasta de Azur franceza ? ) mai bine sa smulga din radacina sistemul actual de atribuire si contestare a constructorilor care omoara totul !

  8. Tonta cel Lung emite o flatuenta cu pretentii de analiza politica
    Fostul premier Victor Ponta susţine că ceea ce s-a întâmplat la mitingul Diasporei a fost o „acţiune premeditată, provocată din partea decidenţilor politici”, socotind că vina principală aparţinei ministrului de Interne, Carmen Dan, care va trebui să răspundă pentru faptele sale. El a menţionat că jandarmii fac ce li se ordonă.

    Cred ca este in mare pericol; de a fi primul boped care sa contractez epesta porcina africana …

  9. diasporean spune:
    AUGUST 24, 2018 LA 11:35 PM

    Regret ca nu putem continua dialogul nostru constructiv, deoarece mai multe comentarii dedicate pe care le-am postat pe firul anterior au ramas in suspensie.
    Poate ne vom intalni in prima linie atunci cand Romania se va decide sa atace, preventiv, Rusia. In fond, n-ar fi o premiera istorica.

    • @ZeV, nu cred ca istoria se va repeta, si nu cred ca romanii vor ataca vreodata Rusia, daca nu vom fi atacati primii. Ba mai mult, sper la un moment dat sa poata reincepe dialogul politic intre Romania si Rusia, asa cum au si americanii si nemtii. Fiecare cu interesle lui nationale. Interesul major este cel de securitate, si poate cu un efort din partea tuturor, sa se mai relaxeze tensiounea din zona Marii Negre.

      Razboiul insa a imbracat alte forme, este unul economic, si in special de resurse. Putin are succes in a ingenunchea tari cheie pentru Romania, cum sunt Austria, Germania si Ungaria. De ce altfel s-a deplasat la Bucuresti doamna care a ingenunchiat in fata lui Putin? De ce s-a intilnit Iohannis cu Seful OMV, si ce au discutat (deocamdata nu stim pentru ca Presedintele nu vorbeste si nici nu e intrebat)? A semnat Iohannis Legea Off Shore? Daca nu, de ce nu? L-a intrebat cineva?

      Pe de alta parte, vezi si cum Ucraina lui Poroshenko, ce a ramas din ea in urma agresiunii ruseshti si furtul de teritorii, doreste, pentru prima oara in istoria ei sa se intoarca spre Occident, si sa intoarca spatele Rusiei lui Putin.

      Rusia are nevoie ca de oxigen de recunoastere internationala, si de aceea si urmareste cu ceva succes sa divizeze statele europene.

      Atita timp cit Romania este controlata dinspre Germania, Austria si Ungaria, Rusia e multumita. Cu cit insa ne distantam de aceste state, incepem sa vorbim de interese nationale, si mergem cu americanii, englezii si canadienii, Rusia va da semne de nervozitate din ce in ce mai mari (vezi itruziunile in spatiul aerian al Romaniei, si in apele noastre teritoriale ale unor nave militare ruseshti). Crezi ca Romania trimite avioane in spatiul aerian rusesc ca sa vada care e capacitatea lor de reactie? Eu nu cred ca noi iii provocam asa cum ne provoaca ei.

  10. “Beyond Borders”: Carles Puigdemont, vizita neanuntata, de reincarcare cu satanism politic

    Preocupata insistent de aneantizarea frontierelor altora, in timp ce de ale sale tine cu dintii, cuiburile iudeo-masonice din Scotia au organizat un “colocviu” in cadrul unui “festival“ cu nume sugestiv, “Beyond Borders” (“Dincolo de frontiere”). La aceasta manifestare, foarte probabil cvasiritualica in afara ochilor lumii, a sosit vineri, neanuntat, Carles Puigdemont, fost lider separatist al Cataloniei (Spania).

    Scotia a tot pus in scena dramolete avand ca subiect “independenta” sa, cu care a “amenintat” in mod repetat Marea Britanie. Ele nu au fost insa niciodata urmate de nimic. Opinia indusa de aceste inactiuni propagandistice este ca ele au fost tot atatea blufuri, menite sa stimuleze miscarile de scesiune din Europa si din alte parti ale Lumii. Nu intamplator, Scotia a fost singura tara europeana care a sustinut independenta Cataloniei, prin ruperea acesteia de Spania (v. declaratiile lui Nicola Sturgeon, liderul Partidului National Scotian si prim-ministru al Scotiei).

    Sosirea intempestiva la Edinburgh a lui Puigdemont, un secesionist indoctrinat care poate fi asimilat cu un levier iudeo-masonic pentru dezmembrarea Spaniei, poate fi pusa in legatura cu nevoia acestuia de a se reincarca cu energia negativa a raului, a satanismului politic, pe care sa o foloseasca in noi actiuni de instigare a Cataloniei la secesionism medieval. Dupa lovitura de secesiune esuata din Catalonia, Carles Puigdemont a fugit la Bruxelles (o alta locatie simptomatica pentru agentii “putreziciunii”), impreuna cu alti trei membri din fostul guvern secesionist. Clara Ponsati, un al patrulea fost ministru secesionist, s-a refugiat, deloc accidental, in Scotia, unde a creat un adevarat cuib-retea pentru clocirea pe mai departe a ideilor secesioniste, de asasinare politica a unitatii statale a Spaniei.

  11. Am citit cu mult interes ! Am reținut mai ales ultima parte, ultimul citat. Ar fi foarte bine dacă unul sau altul dintre consilierii domnului actual preșidenției…l-ar pune în temă cu spusele fostului președinte francez.

    Trimis de pe iPad-ul meu

    Pe 24 aug. 2018, la 20:41, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  12. Mi-a placut articolul. O analiza interesanta a situatiilor prezentate ce ar trebui sa fie cunoscuta de cat mai multi romani si mai ales de catre politicienii nostri care, ar avea de invatat cate ceva.

  13. Din gandirea „democratica” a Procurorului Lazar:

    „Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă”, mai spune procurorul general, acuzând că „reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018…”

    Deci, tema protocoalelor este fals introdusa si reintrodusa, scoasa si bagata, pe agenda publica de tot felul de „agenti” ai PSD. „Frectia” la care e supus poporul are ca unic motiv scaparea lui Dragnea de streang. Protocoalele secrete sunt o „banalitate”, si ca orice banalitate trebuie cifrata si securizata. Ce ar avea Lazar de ascuns? Ne asigura dl Procuror Sef ca acolo e vorba doar de acte de terorism, si ca toate formularile sunt kosher. Si trebuie sa-l credem pe cuvint, nu? E doar la fel ca si la celalalt protocol desecretizat, unde formularile din text erau atit de laxe, incit oricine putea fi ridicat pe sus, noaptea, ca hotii, pe tema de protocol.

    Ca si Kovesi, Lazar considera ca orice incercare de evaluare a activitatii lui, este un act contra statului de drept, a democratiei si in special a Justitiei. Nu mai exista nimeni in stare sa-i inlocuiasca, ei fiind perpetuu-perfecti. Deci, niste statui vii la care ar trebui sa depunem coroane de flori, cu onor militar.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22669518-reac-procurorului-augustin-laz-dup-anun-lui-tudorel-toader-privind-evaluarea-reluarea-dezbaterii-tema-acestor-protocoale-nou-atac-adresa-ministerului-public-ntr-perioad-care-sunt-curs-solu-ionare-dosa.htm

  14. In Franta s-a intamplat ceea ce s-a intamplat si in Romania !

    Este absolut JENANT sa vezi cum dupa niste presedinti de exceptie si politicieni de talie mondiala ca Francois Miterrand si Jacques Chirac sa se perinde pe la putere niste pigmei ca Hollande , Sarkozi si Macron ( indivizi de talia lui Basescu ! ) care tin prima pagina a ziarelor de cancan cu tot felul de curvasarii si care si-au subordonat tara intereselor americane !!!

    Eu am trait anii 2000 in Canada cand Franta era o VOCE in politica internationala si la ONU , cand Franta se opunea conflictului din Irak , cand Franta era front comun cu Canada impotriva porcariilor facute de americani sau de rusi , cand Jacque Chirac si Jean Chretien il urecheau pe George Bush , cand Franta era unul din jucatorii si factorii de echilibru ai acestei planete

    https://www.nytimes.com/2002/11/27/world/canadian-government-aide-who-called-bush-a-moron-resigns.html

    Ce este Franta de la Hollande incoace ? O mare rusine !

    Lucru de neinteles cu atat mai mult cu cat francezii au inca mari politicieni ( Dominic de Villepin , Alain Juppe , etc. ) care puteau sa readuca Franta pe locul pe care il merita . Insa acestia au fost eliminati rand pe rand si ei de catre ( …) prin mijloacele deja cunoscute celor care mai inteleg ceva din viata asta .

    • E … daca e vorba de cuvarasarii .. las ca tonton Mitterand era la datorie!

      Intrarat incat Danielle excedata (era 2 nopatea) s-a ratoit „si de unde vrei sa stiu in ce pat doame presedintele vostrju? (Daniele Mitterand sotia )

      Da stii cine este Mazarine ?!~Sa zic asa la un moment dat era un secret .. nu de stat ci doar de presa

  15. Vad ca s-a ridicat problema „legalitatii” protocoalelor secrete. Evident, oamenii care le-au semnat nu sunt niste stafii, ci niste angajati ale caror semnaturi sunt legale, ei fiind sefii institutiilor. Dar problema nu este daca doua institutii au voie sau nu sa semneze niste protocoale, ci daca textele sunt constitutionale, adica respecta ordinea de stat de drept, si anume separarea Justitiei de zone oculte de putere. Dupa cum am vazut in trecut Justitia s-a subordonat SRI in anumite cazuri, conform altor protocoale secrete. Deci, haideti sa vedem textul desecretizat si apoi discutam despre „legalitate”.

  16. S-au aruncat stiri „fumigene” din fiecare „tabara”. PSDul a spus ca violentele au fost bine organizate si finantate de unele corporatii nefericite ca Guvernul este mai atent cu taxele lor platite statului, si de anumite servicii din exterior, dornice sa schimbe acets Guvern. Pe de cealalta parte, PNL USR PMP au tipat ca PSDistii insisi au organizat violentele, ca sa aibe motiv sa atace si sa „gazeze” romanii.

    Pina acum nimeni nu a confirmat sau a infirmat aceste ipoteze. E nevoie urgent ca serviciile (SRI/SIE) sa ne lumineze daca au existat organizatori externi care doreau destabilizarea Romaniei. DA sau NU? Tacerea e suspecta. Pe de alta parte, poate vreo institutie sa concluda daca cei care au produs violentele au fost angajati si platiti de PSD-ALDE?

    Eu nu cred nici intr-o teorie nici in cealalta, desi ma pot evident insela. Cred ca au fost o mina de extremisti, care vroiau sa se „caleasca” luptind cu jandarmii, insotiti de o alta parte foarte agresiva contra PSD, si o parte ne oameni ce traiesc intr-o relaitate paralela si care isi imaginau ca participa la o „revolutie”.

  17. Vorbesc des cu multi alti „diasporeni” care sunt oameni ce gindesc cu capul lor (deci nu aia de urla pe stadioane si injura Romania). Nici unul nu poate sa arate cu degetul spre un vinovat sau mai multi, nici unul nu poate sa afirme ca stirile din Romania conving, dar, dupa ce tragi linia, nici unul nu ar mai vrea sa se intoarca in Romania si sa se stabileasca in tara.

    Tot se continua in media cu „mitingul diasporei: pe la DIGI (daca asa a fost ordinul pe unitati media!). Mi-ar place sa vad cum reporterii si sociologii chiar merg in „diaspora” , in diferite tari, si incearca sa ia pulsul cu sondaje stiintifice, nu mituri securiste despre „diaspora”. Pentru ca e mai multe…

  18. Complexul de inferioritate se ascunde in sfidarea civilitatii: Kanye West, în papuci si ciorapi la o nuntă

    Nu stiu cine este Kanye West. Am aflat ca este un rapper negru si ca a socat printr-un act marginal civilitatii. Individul s-a dus la o nunta in papuci si ciorapi. Lumea se intreaba daca a fost un nesimtit, un mitocan sau un trend-setter (inovator, cica).

    Nu frate, a fost un reflex al complexului de inferioritate. Originea si desprinderea tarzie de salbaticie sunt niste handicapuri psihologice, denumite complexe de inferioritate. Ele se activeaza in afara mediului geografic din care le provin genele, in alte medii in care diferentele sunt vizibile si necompetitive. Cine are aceasta infirmitate psihologica va incerca mereu sa braveze, sa sfideze civilitatea.

    Ca si tenismena afroamericana Serena Williams, care a sfidat sportul alb si audienta de la Roland Garros cu costumul complet negru in care a fost imbracata in turneul de la Paris, in meciul jucat cu Kristyna Plsikova.

    Solutiile la aceste probleme sunt educationale si de integrare. Deviantii comportamentali, nu numai cei a caror inadaptare are radacini geo-climato-genetice continentale, ci si cei apartinatori de autohtonitatea generatoare de civilizatie, dar care au deficiente educationale, de proaste obiceiuri de imitatie (belciug in nas, tatuaje etc.), trebuie ajutati sa caute normalitatea si modelele inainte, nu in urma, in civilizatie, nu in salbaticie.

    Critica, distantarea sau, la limita, izolarea unor astfel de exemple sfidatoare si de lipsa de bun simt, adaugate ajutorului corectiv concret, vor contribui la gasirea mai usoara a drumului spre civilitate si, implicit, la eliberarea de complexele de inferioritate.

  19. Daca citesti DW in romana, e un nene acolo cu „angoasa” care emite atitea timpenii, incit nu poti sa nu te intrebi de ce DW accepta un astfel de „jurnalism”. Individul are o teorie si o intrebare, ambele stupide, dar indicative la cit de mult le sta in git PSDul celor ce o servesc pe Merkel si pe Putin. „Nenea Iancu” se mira de ce trupele anti-tero ale SRI nu au venit in piata sa se bata cu Jandarmii, care ar fi atacat in mod „terorist” demonstrantii. Deci, sa repetam, statul roman (ala a lui Dragnea) comit acte de terorist impotriva romanilor, iar SRI ar trebui sa raspunda de ce nu a trimis acolo trupele sale anti-tero sa protejeze demonstrantii de Jandarmerie. Trebuie sa recunoastem, ca omul pare sa aibe febra mare si frisoane pe anumite circomvolutiuni.

    In Germania, sigur, cind intervine politia sa disperseze o demonstratie, nemtii nu sunt terorizati, nici gazati, nici batuti cu „pulanul”. Autoritatile lui Merkel sunt blinde, si doar ii mangaie pe demonstranti pe spate, sau ii gidila pe la nas cu gazele.

    Ma intreb, acest tip de jurnalism pe cine satisface, daca nu pe niste radicali pusi pe „revolutie”?

    https://www.dw.com/ro/terorism-de-stat-antirom%C3%A2nesc/a-45208187

  20. An si eu o intrebare: de ce trebuiau secretizate aceste protocoale? Ce trebuia ascuns, si ce nu trebuia sa fie cititi de cetateni? Eu am citit primul protocol desecretizat, si nu mi s-a parut ca ar avea mari secrete de ascuns unor posibili teroristi…cine hotaraste secretizarea si pe baza caror argumente?

  21. Mare pacat cu incendiul de la Oradea. Ce cladire superba, abia reconstruita, a luat foc. Aceste cladiri refacute, care sunt istorice si protejate, nu au instalatii anti incendiu ? Sper sa o refaca rapid si sa instaleze acele instalatii cu apa impltriva incendiilor in interior.

  22. O EVALUARE…. POATE ULTIMA !

    MOTTO: „…Nu trage, dom’ Semaca! Sunt eu Lăscărică !!! ” ( CU MÂINILE CURATE, regia Sergiu Nicolaescu , scenariul Titus Popovici și Petre Sălcudeanu)
    ………………………………………………………………………………..
    Domʹ Tudorel, mata ai înnebunit? Vrei să mă evaluezi taman pe mine, La(zăr)scărică Augustin? Da’ ce ce? De ce să mă evaluezi, mă musiu, de ce să iei așa măsuri dușmănoase împotriva mea?

    Tocmai acum când anchetam și eu cum a dat băieții de la Jandarmerie cu gaze în cetățeni… că a dat, nu poți spune că nu !!!.. și-n cine? în cetățenii pașnici care se pregătea să le care-n cap cataroie aduse de-acasă precum și borduri care le-a stat în cale la fața locului ( hai, că nu era așa grav, că jandarmii avea cască de protecție, sau cel puțin ăia care n-a reușit cetățenii pașnici să le-o smulgă din cap, avea!) și apoi să desfacă gardul din fața Guvernului și să intre în Palatul Victorie cântând, în triumf, pe mai multe voci, mai ceva ca trupa QUEEN „ We are the champions” !

    D-aia am și dat eu un comunicat astăzi care, cine mi l-a scris, zice foarte bine:

    ”Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod «ilegal», «subteran» de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”(…) Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”

    Așadar nu trebuie să atrag atenția, da? că Dosarul cu gazele luʹ Jandarmeria e la fel de tare ca Dosarul cu Revoluția. Și, cu celeritate, eu le finalizez pe ambele-amândouă… pe primul cu o celeritate care durează o lună iar pe celălalt cu o celeritate care a durat până acum 28 de ani , da’ eu zic că mai durează!

    Că ce-i așa nasol cu protocoalele alea? Nu-i dragă, nici o problemă… că nici nu mai este funcționale , doar am zis chiar eu pe 18 ianuarie 2017, în ședința CSM:

    „Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este și o lipsă a mea, care nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: «Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu știu ce». A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public și serviciile de informații, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însușit și nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic așa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedura penală, Doamne Dumnezeule… Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecați după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu știu ce”

    Eu , când am preluat mandatul , deci, nu am găsit picior de protocol activ! Tocmai de aceea, pentru că resimțeam asta ca pe un gol dureros, cam ca atunci când mă doare capul, m-am și grăbit să închei unul nou, cutezător, în 2016, prin care eliminam ambiguitățile și SRI devenea, așa cum și distinsa doamnă Prună și-a dorit – o doamnă foarte potrivită la ministerul Justiției, care nu i-ar fi dat vreodată prin cap să mă evalueze- devenea, zic, ORGAN DE CERCETARE PENALĂ, cum era pe vremuri, când ehehei! ce bine colaboram și puneam împreună ouă fierbinți la axilele bandiților!

    Că art. 7 și art .12 din Protocolul din 2016 eu personal și cu doamna Prună le-am scris, după cum urmează:

    ”Parchetul coordonează, prin intermediul procurorilor desemnați, conform prevederilor legale, activitatea organelor de cercetare penală specială ale Serviciului”

    și :

    „Serviciul derulează activități specifice organelor de cercetare penală speciale, prin consilieri juridici anume desemnați și ofițeri specializați, care își îndeplinesc atribuțiile specifice sub conducerea și controlul direct al procurorului desemnat”.

    Banditul ăla de Sebi Ghiță … cum a dat el înregistrarea unde procurorul Portocală Negulescu zicea de procurorul general, care eram eu, că e o ZDREANȚĂ… de mi-au venit azi în minte, privind la mata, Tudorele, cum vrei să mă evaluezi ca pe-un nimic, nemuritoarele versuri a lu’ Tudor Arghezi :

    „Zice Zdreanță-n gândul lui:
    «S-a făcut al dracului ! »…”

    P.S. Liiceanu Gabriel, maestre… mai ții minte, dragă, cum afirmai în ROMÂNIA GURILOR ȘTIRBE că toate gurile fără dinți erau ale unor pesediști neeeducați ? Da’ pe ăsta l-ai văzut, dragă? Tot pesedist, tot pesedist și ăsta? Că doar, cum magistral subliniai: „Nu mai putem sta – iată s-au făcut deja 70 de ani (1947- 2017) și în curând vom sărbători o sută de la nașterea României Mari – FĂRĂ DINȚI ÎN FAȚA EUROPEI ”!!!!

  23. Cred ca oricine va beneficia ascultind o ora prelegerea lui Prof. Jordan Peterson la Oxford, mai ales dl Iohannis, dl Dragnea si cei multi aparatchiks care le formeaza ierarhiile. Este o provocare pentru cei care vor sa continue sa gindeasca si nu sa se cuibaceasca confortabil intr-o cutie. Se discuta de la filozofie, la politica, de la aportul savantilor rusi, la geniul britanic din coasta americanilor. Multa stiinta sociala, multe planuri paralele, si care se incruciseaza, evolutii istorice umane si vesnice pericole ce vin de la politicieni care vor sa mai rezolve cite ceva ce nu are sens sa se apuce fara sa gindeasca la urmari.

    Sunt multe lucruri greu de urmarit, dar merita efortul. Peterson e genial!

    https://youtu.be/UZMIbo_DxJk

  24. Interesante zicerile d-lui Hollande, cat despre relatiile economico-diplomatice ale Romaniei cu Franta, este un dezastru. Reflectiile ex Presedintelui Republicii Franceze, ar trebui citite si cunoscute de multi dintre potentatii politici ai zilelor noastre.

  25. Bumerangul crimelor si discriminarilor din Africa de Sud se va intoarce: Semintele rasismului pe care le-a semanat vor starni furtuna impotriva lui Barack Obama si a clicii sale din statul paralel. Niciun presedinte negru nu va mai ajunge la Casa Alba

    Președintele SUA, Donald Trump, s-a referit miercuri seara la situaţia privind crimele si discriminarile rasiste din Africa de Sud. El a anuntat pe Twitter că a ordonat şefului diplomaţiei americane să examineze atacurile criminale si confiscarile pamanturilor dispuse de regimul rasist si pre/comunist de la Pretoria impotriva fermierilor albi. “L-am rugat pe secretarul de stat [Pompeo] să studieze îndeaproape confiscările de pământ şi ferme din Africa de Sud și uciderea pe scară largă a fermierilor,” a scris Trump. “Guvernul sud-african confiscă acum pământul de la fermierii albi,” a mai afirmat el, in mesajele preluate de televiziunea Fox News.

    Potrivit marturiilor din teren, situația albilor din Africa de Sud este infioratoare. Raul rasist este cu mult mai mare decât a fost în Zimbabwe. Albii sunt ucisi, maltratati si jefuiti la scara intregii Africi de Sud. Sangele albilor din aceasta tara pateaza imaginea negrilor rasisti. Inevitabil, aceasta maculare sangeroasa rasista arunca o umbra nelinistitoare si de nesiguranta asupra fostului regim rasist afroamerican Obama, despre care exista temerea ca s-a ingaoceat intr-un stat paralel. Dar, mai ales, temerile populatiei americane sunt legate de ce s-ar putea intampla, daca in SUA va continua invazia negrilor, stimulata de legile Obama, si daca un alt negru va ajunge presedinte la Casa Alba.

    Pe de alta parte, evaluarile expertilor privind nationalizarile de tip comunist din Africa de Sud sunt sumbre. Ei avertizeaza ca acestea vor conduce rapid la efecte mult mai grave decat cele din Venezuela, ca vor fi comparabile cu cele care au dus la prabusirea regimurilor falimentare comuniste din Europa de Est. O alta temere a americanilor este ca “democratii” lui Obama, alintati ca “progresisti “, de care membrii si simpatizantii majoritati albi sunt asteptati sa se disocieze, pregatesc calea comunismului in SUA.

    Mesajul tweet al presedintelui republican Donald Trump arata ca acesta este constient de posibila perspectiva a comunismului rasist in SUA si de posibilele tulburari sociale si economice, care vor arunca in aer stabilitatea traditionala a Americii. El a fost salutat de o parte a conservatorilor americani şi a celor etichetati ca “extrema dreapta” sau “suprematisti albi”, desi acestia din urma sunt evreii kazhari, care detin suprematia totala in SUA, care este in primul rand politica si financiar-economica. Conservatorii americani critică de mulţi ani guvernul din Africa de Sud pentru politica de confiscare a pământurilor fermierilor albi si de discriminare politica si de represiune lichidatorista a acestora.

    Insa presa progresista si liberală din Statele Unite şi comentatorii de stânga au ripostat la mesajul lui Trump, cu acuzatii de “rasism” şi de pretinsa sustinere a unor teorii pretins de “extrema dreapta” şi de “naţionalism alb”. Astfel de reactii arata sursa instigarilor impotriva populatiei albe majoritare si traditionale din SUA. Nu este deloc intamplator, ci este foarte sugestiv, ca discursul evreicei kazhare albe Hillary Clinton, din vremea cand era secretar de stat in administratia Obama, inca o dovada, daca mai era nevoie, referitoare la cine detine suprematia reala in SUA, era presarat cu sintagme rasiste si discriminatorii de tipul “muncitorii albi”. Hillary Clinton se exprima astfel fara echivoc asupra posturii politice si economice marginale rezervate populatiei albe, de muncitori, producatori majoritari de PIB, de pe urma caruia huzuresc evreii si traiesc negrii. Evenimentele din Africa de Sud prefigureaza ca bumerangul crimelor si discriminarilor din aceasta tara se va intoarce de unde a plecat. Semintele rasismului pe care Barack Obama si clica sa le-au semanat vor starni furtuna impotriva lor. Niciun presedinte negru nu va mai ajunge la Casa Alba.

  26. Mare sucar mare legat de scrisorica lui Giuliani…

    De la „cine mai e si asta” (Dan Barna – cam asta este nivelul USR ului!) la unu care era spumos la One Eleven la e avocata ce ne uitam in gura lui pana la este platit si nu il cheama McCâine ..
    Insa „curios” nimeni nu contesta acuzele ca ca s-a practicat sau se mai se practica?) intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.
    Cat despre „protocoalele secrete” dintre Serviciul Român de Informaţii si Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii diversi specialisti precum Mitzu Vlaston ne explica ca ar fi “normale” intr-o tara democratica. Adica e normal ca Securitatea sa conduca sau sa controleze procurorii …

    Insa se pare ca unii chiar ca depasesc orice inchipuire :

    Augustin Lazar prezinta dovada ipocriziei pesediste. Protocoalele cu SRI s-au semnat in regimul Nastase, de catre oamenii PSD-ului

    aktual24 | 3 august 2018

    Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a publicat, vineri, un protocol de colaborare incheiat cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) in anul 2005.

    Protocolul de colaborare incheiat intre cele doua institutii „pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale” este semnat de procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos, si de fostul director SRI Alexandru Radu-Timofte, potrivit documentului declasificat publicat pe site-ul PICCJ.

    La finalul protocolului se precizeaza ca acesta inlocuieste o intelegere similara incheiata in anul 2000.

    „Prezentul Protocol de cooperare s-a incheiat in doua exemplare, din care unul se pastreaza la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si altul la Serviciul Roman de Informatii si intra in vigoare la trei zile de la data semnarii. La aceeasi data, prevederile Protocolului de cooperare inregistrat la SRI sub nr. 02313/12.05.2000, respectiv nr. 092/15.05.2000, la Parchetul General, isi inceteaza aplicabilitatea”, se mentioneaza in document.

    ha?

    Ia sa vedem niste date : 12.05.2000, respectiv 15.05.2000. Au in 2000 au fost niste alegeri generale la 26 noiembrie 2000 castigate de PDSR . Presedinte a iesit Ion ILiescu.\Deci cinsa fie cin sa fie aia cu semnatura ?
    Pai ca cum cine :
    La 3Coceni era Maria Sa Țapu’ dEbil ala de se crdea lider regional dinamic .
    La guvern era Mugur Constantin Isărescu ot BNR und Drăgășani, dorit de Țapu’ si sustinut cu muta adorare de PNȚcd.

    Noul protocol de caere se face vorbire este datat 30/06/2005.
    Ia sa vedem cin sa fie cin sa fie , nu cumva amabila noastra gazda cunoscuta in epoca ca Bombo? Ia iute WIKI : Prim-ministru al României În funcție 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004.
    Hm (cu ton smiorcait) deci nici Bunicuta la 3Coceni! care pleca din palat la 20 decembrie 2004!!!)

    Deci cam asa stam … multa minciuna, tuoeu cat cuporinde si un public fara tinere de minte – cca 80 % gobonii aia care citesc titlul si dau like si share !

    A da si se pare ca totsusi protocolul din 2000 era nitel mai altfle ”

    Augustin Lazăr, procurorul general de azi, a fost „comandantul suprem” al primului Protocol anticorupție din 1998
    Simona Ionescu | joi, 12 iulie 2018

    Poate fi considerată o bombă de presă sau nu. E, însă, cu siguranță, o informație care ar trebui să ne lumineze, măcar un pic, cu privire la pozițiile pe care le are astăzi procurorul general al României, Augustin Lazăr în legătură cu lupta anticorupție, cu celebrele protocoale cu SRI, precum și cu dosarele DNA.

    Lipsa probelor pare a nu-l deranja prea tare, denunțurile sunt apreciate și, una peste alta, ne spune că trebuie să avem și achitări în actul de justiție fiindcă ăsta e rostul instanțelor.

    Uneori, ascultându-l pe procurorul general ai impresia că practicantul dreptului se transformă în ofițer de informații bosumflat că munca lui nu-i confirmată de cătușe. Răspunsul pentru această – să-i zicem – deformare profesională trebuie căutat în trecutul lui Augustin Lazăr. Trecut de care mi-am reamintit datorită dezvăluirii făcută de site-ul luju.ro cu privire la un protocol pe anticorupție, semnat de instituțiile de forță ale statului, condus atunci de președintele Emil Constantinescu.

    Strămoșul Protocoalelor cu serviciile de informații s-a născut spre sfârșitul anului 1998, după marea operațiune „Țigareta II”. A fost primul Protocol semnat și parafat.

    Pentru cei mai tineri, e necesară precizarea că, sub masca unei acțiuni de contrabanda cu țigări, s-a desfășurat un trafic de arme pe calea aerului. Noi, jurnaliștii, am numit-o Operațiunea Țigareta II. În toată povestea au fost amestecate personaje din SPP, Armată, Aviație, Vamă, Poliție de Frontieră, SRI, civili îmbogățiți peste noapte și o rețea de traficanți arabi. Prin implicarea colonelului Gheorghe Truțulescu de la SPP, instituția Administrației Prezidențiale și președintele Emil Constantinescu au avut mult de suferit ca imagine.

    Pe fondul acestui șocant eveniment, adus în atenția publică doar datorită ziariștilor din trei redacții (într-una lucram și eu), CSAT a decis să se treacă la elaborarea unei strategii prin care să fie prevenite actele de contrabandă internațională, precum și cele de corupție de la nivelul „gulerelor albe”.

    Așa a apărut un plan de colaborare între cele mai importante instituții ale statul, anunțat de Valeriu Stoica, ministru de Justiție în 1998, într-o conferință de presă. Se considera că toate informațiile pe domeniul corupției de la nivelul funcționarilor publici, al angajaților MI și al magistraților să fie puse la dispoziția procurorilor de către SRI, SIE și UM 0962 (celebra unitate „doi ș-un sfert” a Ministerului de Interne) și de serviciul secret al Ministerului de Justiție, fostul SIPA. O mână de ajutor trebuia să dea și Ministerul de Finanțe, prin informații legate de banii din conturile unor „miliardari de carton”, de operațiuni ilegale, de spălare de bani, sau să vină cu modalități de recuperare a unor sume mari, obținute fraudulos și ascunse prin offshoruri.

    Spre deosebire de protocoalele marca Coldea-Kovesi, protocolul din 1998 impunea ca informațiile să fie dirijate către procurorii Ministerului Public și nu către SRI. Dar… căci totdeauna există un „dar”, un alt serviciu secret a fost preferat de regimul Constantinescu să gestioneze informațiile alături de procurori. E drept, nu în decembrie 1998, atunci când s-a semnat Protocolul, ci la începutul anului 2000 când șefia instituțiilor semnatare s-a mai schimbat și a apărut un „Plan de măsuri” pentru aplicarea înțelegerii.

    Deci, cine rămânea la comanda Grupului Operativ Central, înființat conform protocolului de strategie anticorupție însușit de miniștrii Valeriu Stoica (pentru Justiție), Gavril Dejeu (Ministerul de Interne) și Decebal Traian Remeș (Finanțe), de procurorul general Mircea Criste, de șefii serviciilor – Costin Georgescu (SRI) și Cătălin Harnagea (SIE)?

    Ei bine, șeful de la „doi ș-un sfert”! De ce? Simplu, se bănuia că în cazul „Țigareta II” oamenii din SRI nu au jucat corect, iar cei care au făcut dezvăluiri incredibile către presă au fost ofițeri ai serviciului aparținând Ministerului de Interne.
    Cine era în 2000 șef la UM 0962? Generalul Virgil Ardelean, numit de ministrul de interne Constantin Dudu Ionescu, azi consilier prezidențial

    Nu am văzut niciun ziarist din acea perioadă să-și amintească faptul că acest „Protocol privind cooperarea în domeniul criminalității organizate și corupției” a fost gestionat pe perioada decembrie 1998- februarie 2001(conform art.1 din Protocol) de Augustin Lazăr, atunci procurorul șef al Secției anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. El conducea, coordona și dădea dispoziții tuturor reprezentanților din Grupul Operativ Central, care erau obligați să îi furnizeze informații.

    Așadar, putem afirma fără nicio urmă de îndoială că experiența lui Augustin Lazăr în „cooperarea” dintre instituții, la nivelul întregii țări, se regăsește în activarea protocoalelor încheiate în mandatul lui Traian Băsescu și aplicate în mare forță în perioada lui Klaus Iohannis. Doar că de data aceasta, SRI prin Clodea conducea jocul, iar DNA prin Kovesi executa. Se anchetau nu numai funcționari publici, magnați și magistrați corupți, cum prevedea documentul din 1998 care-l făcuse puternic pe Augustin Lazăr, ci și miniștri, parlamentari, oameni politici. UM 0962 plătise polița, fusese demult desființată, iar ofițerii lui Coldea erau cei care primeau raportări despre mersul anchetelor procurorilor și nu invers.

    Procurorul general Lazăr, readus la București de la Alba Iulia, a acceptat noile reguli ale jocului, făcându-se util principiului „nimic nu se pierde, totul se transformă” și ignorând faptul că noile protocoale de cooperare cu SRI încalcă legile țării și drepturile omului.

    Din EvZea.
    Nu mai dau linkuri ca se site-ul deveni cam nervics si postarile cu limk fac ca magarii in ceata : dispar!

Lasă un răspuns