Marin Sorescu, „De vorbă cu posteritatea”

Au trecut mai mult de două decenii de la moartea lui Marin Sorescu. L-am cunoscut și l-am admirat. Din când în când, iau din bibliotecă volumele sale de versuri și le recitesc. Privesc și tabloul pe care mi l-a dăruit – o minunată coridă.

Iată, spre exemplu, volumul „Încoronare”, publicat postum, în 2000,  care cuprinde și zeci de portrete schițate de prieteni ai săi, la evenimentele de poezie la care participau.

Am ales o strofă din poezia de tinerețe (publicată în 1960) și intitulată „De vorbă cu posteritatea”:

„Voiam să plec în Marte, călare pe un nor.

Simțeam în mine-avântul…Aș fi putut să zbor,

Dar chiar atunci un critic, cu zelul meseriei,

Îmi jumulise groaznic aripa fanteziei”.

Portretul pe care l-am ales a fost realizat de Eugen Mihăescu, în 1965.

11 gânduri despre “Marin Sorescu, „De vorbă cu posteritatea”

  1. „Capul lui Dancila vrem!” Ce ar fi mai bine sa urmeze?

    In niciun caz reactia fortelor de ordine la protestele violente din 10 august nu poate fi calificata drept “represiune”, in sensul clasic, consacrat al cuvantului. Oricat de mult ar dori opozitia, pentru beneficii politice, eticheta “represiune” este inadmisibila, de drept si de fapt. Nicio represiune politica a unei manifestatii despre care exista informatii ca va fi violenta, impotriva guvernului si statului, nu se face la sfarsitul acesteia, ci la inceputul ei, pentru a o impiedica sa se desfasoare si sa-si livreze mesajele. Reactia atipica a jandarmeriei a avut cel mai probabil la baza informatii de alerta care au fost false. Nu se poate stabili o raspundere colectiva a Guvernului Dancila pentru unele excese in evacuarea in forta a Pietei Victoriei, inevitabile de altfel cand nu exista o detasare a masei de manifestanti pasnici de protestatarii violenti sau cand aceasta detasare este impiedicata sau operativ imposibil de facut. In Guvern sunt ministri care au avut prestatii manageriale deosebite. Raspunderea pentru daunele colaterale aduse unor persoane pasnice la protestele antiguvernamentale “Diaspora” este unipersonala, apartine sefei Guvernului, Vioricai Dancila. In noua situatie, la zi, exista doua optiuni reparatorii, politice si de stat drept, ambele privind-o pe sefa Guvernului, demisia sau demiterea acesteia. Cea de-a doua optiune ar implica o motiune de cenzura, care volens nolens ar extrapola semnificatiile negative, de neincredere, asupra totalitatii Guvernului, ceea ce ar fi nedrept si incorect, dupa cum am mai spus. Rezulta ca optiunea cea mai buna nu ar fi o demisie colectiva, ci o demisie unipersonala, a premierului Dancila, prin care sefa Executivului sa-si asume intreaga responsabilitate si sa se asigure ca opozitia a luat act de aceasta conditionalitate. Pasii ce vor urma dupa depunerea demisiei personale a premierului vor fi cei legali, dar important va fi ca realizarile echipei guvernamentale, unele notabile, sa nu fie anulate sau umbrite de greseala unui singur om, care in afara de lipsa de experienta mai este in plus si femeie, mai vulnerabile in situatii de criza.

  2. Mie cel mai mult mi-a placut cand a ” legat copacii la ochi c-o basma verde” si copacii l-au gasit …

  3. Din pacate doamna Fizician, a venit, a vazut, a cucerit, si ne-a parasit, asa, cuceriti fiind de logica unui om de stiinta.

    Si Alin din UK a disparut, dupa ce mi-a aruncat vorbe simple si incarcate de tilc, adica: sa fiu, totusi , mult mai sincer cu mine insumi. O sa fac un efort sa fiu si mai sincer decit sunt de obicei cu mine insumi, si sper, daca-mi iese, sa va mint pe voi mai incetishor. Poate asa revine Alin purul, printre noi, astia, pacatosi ideologic si mincinosi cronici.

    Printre picaturi chinezesti si vorbe invirtite, am inteles ca nu vedem totusi cit de rau e PSDul altoit cu ALDE, si ca viitorul pentru copiii nostri, daca nu va fi alb va fi negru, sau invers. Buna ar fi fost insa o lista concreta cu lucruri de la rele la foarte rele sa o discutam. Pen’ca altfel ne-nvitim in jurul cozii proverbiale, fara a avea o coada reala in jurul careia sa ne dam utza.

    Banui insa, cu o probabilitate de 49.9%, ca Alin si multi azi diasporezi, se refera la „penali”, in speta la mult iubitul si stimatul (de #rezistenti) domn Dragnea, si ceata lui din codrul des. Sunt doua teorii acceptate universal pe planeta democrata: ca un om e nevinovat pina la condamnarea definitiva, si al doilea, ca oricine a acuzat de o fapta penala si e la butoane, trebuie sa se retraga din functie, sa nu sufere partidul, tara, neamul. Ambele sunt neplacute ba unora ba altora, si interpretate in fel si chip de destinatari. Par example, amu ceva timp in urma, tinarul si virilul Presedinte al Partidului Conservator din Canada, a fost acuzat de o duduie ca gadilat-o neregulametar, ceea ce a dus imediat la iesirea furioasa pe usa partidului a tinarului ciupitor de ce-i frumos. Deci, ghicictoarea e: „de ce sta-n fruncea PSD, ghici ciuperca cine?”. Pai, stimate domnule Alin, nu stiu daca ati fost informat, pe la noi pe la Dimbovitza de pe vremea cind Diaspora l-a pus Taraboste pe Basescu, a existat o conlucrare super „tovarasheasca” intre organele de partid (PDL-PNL), de stat (Presedentie), si „inima” care bate corutii (Securitate, pardon SRI), pentru a arata Occidentului cit de corupti suntem, si cite capete de politicieni se vor ridica pe virfurile Cetatii. Iar „organili”, au facut dosare penale si au ridicat opozanti ai lui Basescu la inceput, si mai apoi babe de prin sate, cu o eficienta de care sunt sigur ca fostii securisti o invidiaza. Copiii lor sunt mult mai buni ca parintii lor! Ei, iata ca se poate!

    Deci, habar nu am daca Dragnea e „penal” pe bune, sau si lui i s-a construit un esafod, urmind a fi executat…politic, asa cum a fost si dl. Nastase, de altfel. „Executat politic” si aratat cu degetl lumii intregi ca cel mai criminal si corupt politician din Romania, desi, daca citesti logul de la inceput (Succes!) poti sa incepi sa-ti pui intrebari. Pentru niste termopane? Pentru pixuri si stilouri? Haida-de…

    O alta intrebare cu raspunsuri misterioase: de ce nu i se rezolva definitiv dosarul lui Dragnea mai repede? Dar dosarele dlui Iohannis si a familiei sale ce se mai aude cu ele?

    Si ce spuneti domnule Alin de fatul ca Seful Opozitiei a cerut dosar penal pentru Prim Ministrul tarii pentru „tradare nationala”, iar Procurorii chiar l-au crezut si i-au facut dosar? pe baza caror probe? Ce secrete militare a fi putut PMul deconspira PMului israelian, cind Israelul e mult, mult mai tare ca noi la capitolul secrete si securitate si cercetare militara si orice altceva? Poate a dezvaluit PMul Romaniei marele secret ca s-au produs mult mai mult pepeni de Dabuleni, ei putind fi folositi ca arma letala daca ne ataca rusii?

    Alin, va invit napot la dicutie si de ce nu si distractie….mi s-a parut chiar ca va pasa.

  4. Niciodata , dar absolut niciodata , DNA-ul nu s-a atins de mafia patronata de Emil Boc si de fostul PDL in Cluj !!! De ce ? Pentru ca DNA este creata si condusa de fosti PDL-isti si pentru ca madam Kovesi a fost colega cu Boc !
    Chiar l-au arestat pe Horia Uioreanu ( fost USL ) cand acesta devenea presedinte al CJC si un pericol pentru vechea gasca PDL-Psd ( Boc – Rus – Dancu -Tise )

    Daca nu stiti , Cluj este orasul unde peste 800 de arhitecti lucreaza ca agenti imobiliari si unde daca vrei sa-ti faci o casa trebuie s-o faci neaparat doar prin unul din cei 5 arhitecti agreeati de primarie , unde stai vreo 2 ani dupa autorizatie si trebuie sa dai spagi grele si unde nu construiesc decat cativa smecheri din mafia locala !

    Insa coruptia nu se vede decat in Bucuresti pentru ca asa e ordinul pe unitate .

    Acest fake city este promovat de tot felul de vedete sau prin fake news ca fiind cel mai dynamic si mai dezvoltat oras din Romania cand in realitate este un oras destul de infect , mai corrupt ca oricare oras din Romania , fara locuri de parcare , cu circulatia blocata , cu deficit de locuinte , etc.

    https://www.cotidianul.ro/dna-cluj-claseaza-dosarul-rachitele-ic-ponor-prejudiciu-estimat-la-1-milion-euro/

    https://www.cotidianul.ro/cum-se-minte-clujul-pe-el-insusi/

    https://www.wowbiz.ro/andreea-esca-isi-construieste-un-hotel-langa-catedrala-din-cluj-napoca-o-echipa-de-6-arhitecti-proiecteaza-transformarea-cladirii-istorice-in-care-investeste-celebra-vedeta-de-televiziune-exclusiv-17891240

  5. Am citit versurile geniale ale lui Sorescu, si ma intreb: „daca o tara e tinuta ocupata timp de peste 10 ani cu lupta impotriva coruptiei, si daca mai toate energiile sunt captate aici, cine mai are timp sa se gindeasca la dezvoltarea tarii”? Apropo de aia 30 ani de care vorbea Alin.

    Nu cred ca cineva vrea corupti in functii publice, altii decit prieteni coruptilor, sau cei care beneficiaza de acte de coruptie. Chestia e cit din viata unei tari se refera: la combaterea coruptiei, la prinderea si judecare adevaratilor criminali, si apoi la toate celelalte aspecte ce tin de viata cetatenii: aparare, educatie, sanatate?

    Tinindu-ne ocupati cu tema „coruptiei” se baga carbuni pe focul celor ce afirma ca Romania e cea mai corupta tara din UE, ca ar exista un regim „kleptocrat”, ca ar trebuie pedepsita si tinuta in continuare in „carantina”, si ca doar Iohannis, PNL, doamna Macovei si urmasii lor sunt cei mai puri si cei mai avizati sa conduca perpetuu, dar democratic, Romania. Aia sunt romani, restul niste tilhari majoritari.

    In timpul asta, ceilalti se dezvolta frumos si accelerat, chiar daca seful VW, Audi, Porsche, al Deutsche Bank, Commerbank, sunt poate cu mult mai corupti decit ai nostri, si ne dau peste bot la capitolul „eficienta la furat”.

    Ce te faci, Alin, ca roman, cind altii se uita la tine ca venind din „tara hotilor”, cum ne portretizeaza chiar „de-ai nostri”, pornind de la Presedinte, si uneltele acestui sitem „de opozitie”?

    Coruptia nu a inventat-o si nu patentat-o Romania!!!! Noi doar „invatam”de la alti „Mesteri Ai Democratiei”, doar ca eu cred ca in perioada asta, sunt mult mai putini corupti la virf. Daca erau, ii „inhatza” DNA, fara sa se mai chinuie sa fabrice probe prin distinsele si super-profesionistele sale sucursale judetene.

  6. Vreau doar sa mai spun (azi) ca sunt mindru ca tara mea de adoptie a trimis avioane de lupta Hornet si militari pentru a apara spatiul aerian al Romaniei s NATO. Asta este adevaratul partneriat intre aliati. Ma bucur si ca Ambasada Canadei la Bucuresti a incetat cu „scrisorile deschise” adresate public, pe teme ce tin de justitia din Romania, in loc ca subiectele contencioase, ce tin de relatiile bilaterale, sa fie discutate in privat cu Ministerul Roman de Externe. Nu am auzit de Scrisori ale Ambasadei Romaniei la Ottawa trimise mediei din Canada, pe subiecte precum violenta crescuta din Toronto, sau cum „scapa” cei care au omorit militari , politisti canadieni, si oameni nevinovati ca urmare a unor acte violente ce probabil trebuiau fi catalogate drept „acte teroriste”, dar care mai toate sunt portretizate in media, ca la comanda, ca ar fi acte ale unor indivizi cu probleme psihice. Duh, nu toti teroristii au probleme psihice?

  7. Ca de obicei :Morala-i imorala
    De vreo 2 luni imi aduc aminte de o cestie mai veche.
    Eram deja cam chelbos, insa inca in forma si nu chiar gras (burta moderata 84 kg sept si 88 in mai) cca 40- 44 de ani. In momentu ala aveam un contract cu un spital si pe la birou treceam .. din cand in cand .
    Si la un moment dat cadrele medicale cu care colaboram (destule .. plus ca locu in care lucram era un soi de sala comuna ) discutau depre ce tampit poate fi ministrul sanatatii Iulian Mincu.
    Care „tampit” dorea sa prosteasca populatia ca ar putea exista o encefalita provocvata de virusu West Nile. Eu am indraznit sa zic ca totusi pasari migratoare, tantari ar fi posibil. Au ras superior -” ba nu esti prost INSA nu te pricepi ba!”
    E… au trecut ani de zile. Iulian Mincu nu mai este ministru. Amicul meu Liviu M (medic) nu mai este (un caz „interesant” de diabet decompensat .. la 57 ani pa! Cu multa „reavointa” a dat dovada de ”ïnsuficienta ziliera” [expresia ii apartine] sfidand eforturile a juma din Spitalul de Urgenta).
    Virusul West Nile bine mersi face ce stie el mai bine. Un bărbat a ajuns la spital în stare gravă, după o înțepătură 15 aug 2018, Crez ca al 6lea anu asta.

    Ca de obicei :Morala-i imorala NU conteaza adevarul ci doar prejudecata!

  8. Mai e o problema ce tine de costul pagubelor dupa democnstratia violenta. Dar ar fi existat un organizator oficial, acela ar fi trebuit sa asigure ca protestul este pasnic, si ar fi fost responsabil. Asa, aflam ca Primaria face un inventar al bunurilor stricate. Cine le va plati?

    Din start protestul nu trebuia lasat sa aibe loc fara autorizatie si fara ca cineva sa fie organizator responsabil.

  9. Ce, numai la noi avem nişte sceleraţi la Realitatea TV ?! 😉
    „Donald Trump, atac dur la adresa rețelelor de socializare
    Preşedintele Donald Trump a criticat sâmbătă vehement blocarea de către reţelele de socializare a unor conturi şi conţinuturi ale unor personalităţi din rândul dreptei conservatoare americane, liderul de la Casa Albă vorbind despre ‘discriminare’ şi calificând drept ‘bolnav’ comportamentul a două posturi de televiziune, relatează AFP.

    ‘Reţelele de socializare discriminează clar vocile Republicane/Conservatoare’, a scris Trump pe Twitter, promiţând că administraţia sa nu va permite ca acest lucru să continue, dar nu a precizat ce intenţionează să facă.

    ‘Vor să reducă la tăcere opiniile multor persoane de DREAPTA, în timp ce nu fac nimic în cazul altora’, a explicat în continuare preşedintele american.

    ‘Cenzura este ceva foarte periculos şi absolut imposibil de combătut. Dacă veţi căuta ştirile false (Fake News), nimic nu este mai fals decât CNN şi MSNBC, iar eu nu cer eliminarea comportamentului lor bolnav. M-am obişnuit cu el şi privesc (aceste posturi n.red) cu precauţie, sau nu le privesc deloc’, scrie Trump într-o a doua postare.

    ‘Să lăsăm să participe toată lumea, bună sau rea’, îndeamnă el în postarea următoare.

    Fondator al website-ului InfoWars, Alex Jones este o personalitate mediatică afiliată extremei drepte şi care s-a remarcat prin teorii ale conspiraţiei după atacul armat asupra unei şcoli din Sandy Hook, în 2012, soldat cu moartea a 26 de persoane, dintre care 20 de elevi.

    Facebook i-a suspendat cele patru pagini principale, acuzându-l pe Alex Jones că ‘glorifică violenţa’ şi că ‘foloseşte un limbaj dezumanizant în descrierea persoanelor transgender, musulmanilor şi imigranţilor’.
    Dovadă că ordinele vin de la acelaşi soroş ! :mrgreen:
    Citiţi şi :
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/darius-valcov-cine-ar-indrazni-sa-modifice-legea-offshore-ar-trebui-condamnat-pentru-tradare-de-tara-vorbim-de-6-miliarde-de-dolari-18353294

  10. Tin locul unei pietre de pavaj,
    Am ajuns aici
    Printr-o regreatabila confuzie.

    Au trecut peste mine
    Masini mici,
    Autocamioane,
    Tancuri
    Sitot felul de picioare.

    Norii ma apasa cu umbra lor,
    De evenimente grele 
    Si importante
    Am facut bataturi.

Lasă un răspuns