Moștenirea Zambaccian

„Trăim în istorie și murim în afara ei”. Cuvintele lui Camus i s-ar fi potrivit lui Zambaccian. Destinul ne-a „așezat” foarte aproape. Muzeul său se află la o distanța de o sută de metri de celebrul bloc, pe strada cu același nume. Și nu foarte departe de Muzeul Hărților Vechi, din strada Londra. De fiecare dată, trec cu emoție prin fața clădirii ce adăpostește o colecție de minuni de artă românească și europeană.

Știți însă când a avut loc donația Zambaccian și înființarea Muzeului? După război, în martie 1947!

Donația? 18 lucrări  Grigorescu, 15 Luchian, 8 Andeescu, 29 Petrașcu, Iser 15, Pallady 27, Tonitza 14, Ressu 9 și multe altele. O selecție de o calitate extraordinară. Ați vizitat vreodată Muzeul? Vă îndemn să-l vizitați.

La inaugurarea muzeului din strada ing. Al. Davidescu (așa se numea atunci), în 1947, au luat cuvântul Ion Pas – ministrul artelor, care, în numele Regelui, i-a înmânat ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, părintele Gala Galaction, Ion Jalea, Victor Eftimiu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, G. Oprescu, Constantin Baziliade, I. Levy, Jean Steriadi. Au adresat cuvinte de mulțumire colecționarului ce și-a dăruit lucrările.

Răspunsul lui Zambacian a constat din doar câteva fraze. Una dintre ele mi-a reținut atenția: „Fie ca această danie să adie ca o briză reconfortantă în aceste clipe grele pentru țara noastră și să rămână o modestă mărturie a solidarității ce trebuie să ne călăuzească pe toți, indiferent de origine, religie și ideologie politică”.

De câteva zile, privesc cu coada ochiului, emisiunile tv – doar despre violențe, agresivitate, huligani, proteste, gaze lacrimogene, jandarmi, procurori. Și realizez, cu tristețe, că în anul Centenarului, nu mai suntem capabili să ne prețuim cultura și valorile.

 

15 gânduri despre “Moștenirea Zambaccian

  1. Doar eu am impresia ca in anul centenarului (prea) se-nghesuie mizeria morala sa iasa ca paduchele in fata?

  2. Cu regret, trebuie să recunosc, că în anii 70-80 ai secolului trecut, dicolo de faptul că începuse nebunia cultului personalității, exista un mai mare interes pentru istorie și cultura națională, fenomen pe care unii istorici îl semnalează ca naționalism-comunism ( noțiune cu care eu nu sunt de acord). În acele vremuri, muzeele erau vizitate, sălile de conferințe erau pline, se făceau filme istorice, oamenii respectau sala de spectacol și pe artiști, îmbrăcându-se corespunzător. Astăzi, muzeele sunt asaltate de profesori și elevi în perioada ,, Școala altfel” sau în ,,Noaptea Muzeelor”, la conferințe participă cei din generația mea și puțini tineri ( la fel și la vernisaje și lansări de cărți), iar în sălile de spectacole, chiar și la concertele simfonice, mai vezi indivizi în bermude, încălțați cu șlapi etc.Dacă întrebăm pe stradă, într-un oraș în care mergem pentru prima dată, unde este cutare muzeu sau cutare monument,constatăm că puțini știu să ne orienteze. Însă toți știu astăzi ce înseamnă M..E PSD, mulți se lasă manipulați și preiau o știre fără să o verifice, sunt solidari în vulgaritate și incultură. Câți dintre turiștii de la Sinaia vizitează Peleșul sau Mănăstirea Sinaia, câți dintre turiștii de pe litoral vizitează muzeele din Constanța sau Cetatea Histria, câți se opresc, în drum pe la Niculițel sau Basarabi? Am fost de curând la Oradea,iar în Cetatea Oradei, recent reamenajată, eram singura româncă vizitatoare, în cetate fiind doar grupuri de străini. Sunt sigură că mulți studenți care își fac studiile prin București, nu au intrat niciodată într-un muzeu, nu cunosc monumentele capitalei și nici nu-i interesează. Nu știu cum să termine mai repede facultatea și să plece din România, despre care nu știu mare lucru.

  3. In atentia dnei fizician Monica Georgescu, Alin medicu’ si nu numai…..

    Despre ce este vorba in agitatia de azi?
    In nici un caz despre „Stat de Drept” (ca altfel cei pe care ii simpatizati ar respecta legea circulatiei si aia a intrunirilor publice) , „democratie” si alte din astea ci despre BANI.
    Restul este praf in ochi atuni ca cadn nu este minciuna ordinara . Sa dau un exemplu de manipulare grosolana

    A fost așadar reactivată eterna poveste a lui nu e momentul importată de pesediști din arsenalul de gândire și de gândire primitivă al comunismului rezidual. Alina Mungiu- Pippidi, același nemăsurat nemernic Cristoiu, Pieleanu, fostul poet Mircea Dinescu (hélas!), astăzi o ruină a respectatului disident de odinoară, Cristache de la TVR, Chirieac, Gâdea, Ciutacu au primit misiunea de a-i discredita pe românii din străinătate care, prin faptul că prestează acolo munci necalificate ori că nu l-au citit în integralitatea lui pe Shakespeare ori din cauză că folosesc cursele low cost nu ar avea dreptul să își mai facă auzită vocea în țara din care au fost siliți să plece, în primul rând din cauza politicilor aberante ale guvernărilor succesive, dintre care cea mai frecventă a fost aceea social-democrată. FSN, PDSR, PSD nefiind decât aceeași Mărie cu altă pălărie.

    Diatriba apartine unui anume Mircea Morariu critic de teatru, dottor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea.
    Insa .. insa acestg critic de arta „uita” niste amaunte :
    – daca e vorba despre politici aberante apai primele ce merita a fi pomenite sunt politicile CDR si PD din anii Zodiei Tapului (Emil Constainsesc, presedintele uitat. Da nu de pensie , RAPPS si privilegii!) Ani cadn au fots eutanasiate sute de mii, poate milioane de locuri de munca.
    Acu poate mnevaostra inteploctuali nu prea intelegeti – insa cum sa va spui ..daca eu in juma de ora ma apuc si sparg geamurile, vasele si manjesc peretii .. veti avea mulot de tras ca sa reparati isparva mea. Sa nu mai zic ca daca am spart nu stiu ce vaza de la bunica ..nu se poa inlocui valoarea sentimentala..

    – discreditarea românilor din străinătate care, prin faptul că prestează acolo munci necalificate ori că nu l-au citit în integralitatea lui pe Shakespeare. Mda asta zse reproseaza sustinatorilor PSD. In plus ca sunt „asistati social” Si ptr ilustrare iata un comenatriu de pe Contributors

    Livio spune:
    16/08/2018 la 11:48
    Frumos textul, rational. Din pacate PSD-istii nu citesc. Iata profilul votantilor PSD: 60% din cei cu 10 clase sau mai putin, 47% din someri, 60% din pensionari, 46% din cei cu liceu.

    Deci Aline cum ar fi parintii tai ?!
    Apropos Aline .. fiind plecat de 12 ani, pesemene ca nu stii ca dupa 2010 pensionarii, inlcus cei cu limita de varsta si stagiu de cotizare integralo sunt „asistati” in viziunea PNL ex PDL …. Eu personal sunt scarbit sa aud ca sug sangele poporului tanar si muncitor .. si o azu de pe la 50 de ani (cand eram la serviciu nu la pensie!)

    Si la sustinerea mea. Este vorba despre bani . Sau razboi ptr resursa bugetara in cel m ai malthusian sens . Adica orice banut „rispit” cu pensiile si progame sociale este un ban mai putin ptr diversi profitori …
    Si salarile mari sunt impotriva logicii economice.
    Ia sa citez din unu Bogdan Glavan … (omu e libertarian si prof univ) care de vreo 3 ani perotesteaza impotriva m ariri salariilor si pensiilor …” Pensionarii cu mai multi bani in buzunar se vor duce la piata si vor cumpara diverse lucruri. Deci vor imprima o tendinta de crestere a preturilorDeci vor imprima o tendinţă de creştere a preţurilor. Cred că vom avea în continuare o rată a inflaţiei mult mai mare decât eram obişnuiţi, banii îşi vor pierde în continuare puterea de cumpărare„. Deci draga Aline ar fi bine sa nu mai trimiti bani parintilor tai … masi ales ptr medicamente – ptr ca sa „iasa din sistem pe cai natuirale” asa precum preconiza regimul BUBA (Basescu-Udrea-Boc-Anastase) … fiindca profu ala zice ca pensionaru care cumpara tlelemeas de oaie si medicamnet e pericol ptr natiune!
    I se latura si Adrian Vasilescu .. si el fotografiat prin piata desi n u este din Diaspora ci de la BNR : „BNR nu poate sa atace inflatia cu o dobanda de politica monetara de 5%, sa fie dobanda real pozitiva, pentru ca se intampla un lucru rau. Dobanda de politica monetara mare inhiba cresterea economica. Ar domoli inflatia, dar ar domoli si cresterea economica. Deci BNR nu poate interveni cu cel mai eficient mecanism, care este dobanda de politica monetara egala cu inflatia, ca sa o domoleasca, pentru ca ar inhiba cresterea economica
    Deci totusi inflatia ar fi biuna sireaca .. dar una mai altfel ..
    Din nou ne lumineaza Glavan : „Am fi putut avea o evolutie diferita. Si va amintesc in acest context ca in 2004-2008 Romania a avut o tendinta de dezinflatie. Adica aveam inflatie, cred ca mai mare decat ce avem astazi, dar inflatia scadea de la un an la altul. Deci ritmul de crestere a preturilor scadea de la un an la altul si in final am ajuns in deflatie.
    Dar acei ani erau niste ani cu o crestere puternica a masei monetare, a productiei de bani, care s-a reflectat nu in preturile bunurilor de consum, ci in preturile bunurilor de capital. La terenuri, in tot ce insemna productie si investitii. Acum insa nu s-a mai intamplat asa, pentru ca Guvernul a decis ca banii trebuie bagati in consum. A marit pensii, a marit salarii. Deci iata de ce avem cresterea preturilor la bunurile de consum”
    Mda .. profu „uita” ce scria tot el despre boomu ul imopbiliar.
    De fapt ce lauda el a fost o bula speculativa … care s-a terminat cu un dezastru.
    De latfle el si PDL deneit PDL au fost si contra scaderii TVA .. si contra cresterii veniturilor..
    Insa preamaresc „investiitle” din anii BUBA. Adfica bani (muoti!) bagati in „investitii” de genul terenuir de fotbal in panta, bazine olimopice fara apa, telegondole si telescuane fara clienti si alte asemenea. Care au ingrasat asfaltangii, „promoteri” si alte dihainii din astea.
    Este drep-t ca s-au plait lefuri insa nu ar fi fots mai bimne ca banii sa fi fopts investiti in ceva util?

    A da. Asflatangii de Partid Democrat si Stat de Drept azi sunt cam pe drojdie . Si fomistii politici la fel.
    Asa ca fac agitatie..

    Ce s-ar dori?

    Pai revenirea la anii BUBA, da cu late initale. Adica asusteriatte ptr „prostine” (zisa si „pulime”), poate TVA marit iknsa bani ptr ivestitii. Nu in spitale, nu in autiostrazi, cai fverate, poduri ci in pretexte „legale” ca in epoca BUBA.
    Adica asuteritate ptr noi , beneficii ptr altii.
    Dar ar parli si pe cei ca voi – aia cu datorii la banci, mai ales ptr case.
    Si ar fi un tranfer profitabil! Ca in 2010-2012!
    Ca nu va faceti iluzii… in acei ani chlketuiele sociale , de salrizare scadeau insa cresteau cele de „investitii” …. si cresteau si conturile …

    Si … si
    INSA agitatia voastra isi produce primele efecte .
    PSD da inapoi in ce priveste taxarea veniturilor din gazele de la Marea Neagra. Teodorpovici zice ca se leapada de salariu minim in zona privata …

    Hai fiti cinstiti si recunoasteti ca asta vreti si voi!

  4. Lecția predată de liiceanu a fost bine însușită! Circulă, NET, un

    ANUNȚ IMPORTANT:

    TRAIAN BĂSESCU ȘI LUDOVIC ORBAN VOR ANUNȚA FUZIUNEA PRIN ABSORBȚIE (SUCȚIUNE)
    DINTRE PMP ȘI PNL. NOUA FORMAȚIUNE SE VA NUMI PLM. SLOGANUL ELECTORAL VA FI :
    VREI SĂ TRĂIEȘTI BINE? DU-TE-N PLM !

    • Exact asa.

      Desi pe la 22 a zilei de 10 ar fi fost cazul ca sa fie convocat directorul SRI „ba si ptr ce iei leafa aia babana ba? Imedita sinteza :cine au fost ionstigatorii! Cine ii plateste!!” si cemntare cu o reducere a posturilor si bugetului din motive evidente…

      Eu repet a n-a oara :
      https://www.youtube.com/watch?v=o95GMP1CQag&t=56s

      Priviti la secunda 46. Mesaj pe ecanu camerei de folamt :”Protestul trebuie sa ajunga la huliganism”

      De ceva vreme se incearca sa se ajunga la violente….

      • E frapant cum toti terfelistii/si destule iste au sarit pentru unul din leaderii lor, resind in buna parte sa musamalizeze gravitatea actului huliganic a gibonului cu ‘box’ pe mana; de acolo pana la diversiunea cu ‘hotii’ nu a mai luat mult timp. Ce chipuri bicisnice constituie ‘centrele de condensare’ pentru tagma acestor ‘idioti utili’…
        Sigur ca procurelul sef se uita la alt meci/daca nu se plimba cu tractorul.

  5. Suntem multi cei care le pretuim, domnule Prim Ministru.
    Va multumim pentru aducere aminte. Andreescu, in opinia mea, cel mai expresiv. Dar, uriasi sunt toti cei prezenti in muzeul Zambaccian.
    Dumnezeu sa-i ajute pe romani sa faca pace cu semenii lor si fiecare cu el insusi.
    Seara buna!

  6. Dacă e să ne luăm de politicienii care fac gafe și greșeli de exprimare, apăi să ne luăm de toți!
    Orban: sunt un om care iubesc oamenii; suntem un partid care suntem deschiși la…
    Sebastian Burduja, USR, în dialog cu Cosmin Prelipceanu, Digi 24, despre confuzia pe care a făcut-o Dancilă între Priștina și Podgorița (atenție la exprimare!):
    Cosmin Prelipceanu: problema e că nu e o mică scăpare, e ceva foarte grav (daa, s-ar putea ca Macedonia să ne declare război…)
    Sebastian Burduja: Este, domnule Prelipceanu, și eu nici nu mai pot să râd, pentru că umorul din punct de vedere… umanizează. Ceea ce se întâmplă în România… și să fii condus, să ai un guvern condus de un asemenea personaj este pur și simplu tragic. Deci chiar nu pot să râd, chiar nu gust glumele legate de această doamnă. Eu cred că e și o oportunitate foarte mare ratată, și vă spun o poveste personală.
    Am avut șansa să fiu invitat la summit-ul NATO ca bursier la Consiliului Atlantic, recent, unde, după ce s-a extins invitația către Muntenegru (Macedonia) să se alăture să devină al 30-lea stat-membru al Alianței, premierul muntenegrean (macedonean) a venit și ne-a vorbit, și chiar am avut un schimb de replici cu dânsul, și îmi mulțumea pentru sprijinul pe care l-a regăsit în România pentru extinderea NATO către Muntenegru (Muntenegru e membru NATO de mai bine de un an). Sigur, nu sub doamna Dăncilă despre care dânsul nici nu auzise vreodată.
    Deci să ai oportunitatea să vizitezi această țară după ce tocmai a fost primită cumva (?) în clubul NATO, cu problemele pe care, să recunoaștem, a fost un exemplu de civism pentru mine Muntenegru, să renunți la o parte din identitatea ta, numele țării…
    C.P.: confundați cu Macedonia.
    S.B.:…confund cu Macedonia, așa e. Vedeți? Fac și eu gafe…(vedeți, Alin? fac și ai dv gafe; vă place exprimarea stimabilului?)
    (ăștia, când nu-și șterg nasul cu mâna, când nu dorm și nu-și rod unghiile în ședințe, salvează România…)

  7. Am sa incerc sa pun pe-un catastif tot ce a facut Guvernul Nastase. Ce a facut efectiv, nu ce a vrut sau ce a fost banuit. Eu stiu ca azi exista 400 de sali de sport pentru ca…Nastase. Stiu ca toti anii de dupa 2004 au fost caracterizati de o oarecare (si oarecum noua la aceea vreme) bunastare, in mod fals confiscata de Basescu. Si mai stiu ca Adrian Nastase a avut un rol decisiv in intrarea tarii in diverse aliante ale „lumii civilizate”, de departe cea mai importanta fiind NATO. Evident, si cu UE tot el, dar Basescu, impreuna cu bunastarea ce venea ca urmare a guvernarii Nastase, a confiscat si aderarea la UE

  8. Mulți boieri sau neboieri dar oameni cu educație și de caracter au făcut abstracție de regimul pe care îl repudiau, și au făcut gesturi nobile față de țară și națiune, nu le-au pedepsit pentru ca să pedepsească și regimul.

Lasă un răspuns