La mulți ani!

La mulți ani pentru toți cei care poartă numele Maicii Domnului, într-o zi de vacanță, destul de tensionată politic.  Maria, Mariana, Marin, Marian – e sărbătoarea voastră și, dați-mi voie, dragi prieteni de blog și de Facebook, să vă urez să aveți o zi onomastică frumoasă și liniștită.

Această sărbătoare – a Adormirii Maicii Domnului – românii obișnuiesc să o definească drept „Sf. Maria Mare” (pentru a o deosebi de Sf. Marie Mică, de la începutul lui septembrie). Îmi permit doar să vă reamintesc că acest cuvânt înseamnă, conform teologilor, fie „copil dorit”, fie „amărăciune”. Conotațiile sunt, evident, religioase.  Este un nume frumos, folosit în România, dar și în multe locuri din lume pentru a marca opțiunea pentru creștinism.

Încă o dată, La Mulți Ani!

 

12 gânduri despre “La mulți ani!

  1. Corectare Cerându-mi iertare,dați-mi voie sa va corectez.Ziua onomastica a celor care poarta numele de Maria,Mariana …se serbează pe 8septbrie(NAȘTEREA MAICII DOMNULUI)și mu pe 15 august(ADORMIREA MAICII DOMNULUI)-In tradiția BISERICII ORTODOXE STRĂMOȘEȘTI ! Trimis de pe iPhone‑ul meu

    Pe 15 aug. 2018, la 11:04, ADRIAN NĂSTASE a scris:

    > >

  2. Stimate Domnule Presedinte va comunic din scripturile ortodoxiei romane ce insemnatate este azi, de Sfanta Maria! Asadar,de Sfanta Maria de la 15 august se pomeneste Adormirea Maicii Domnului, trecerea Sa in nefiinta. Este o sarbatoare de tristete, innaltarea Fecioarei la Cer! In acesta zi nu se fac urari de La Multi Ani, acestea se transmit si se spun prin viu grai pe 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica! In aceasta zi de 15 august,al fiecarui an, se merge la Biserica cu flori cu pomeni in pomenirea Sfintei Fecioara Maria si al tuturor Mariilor ce poarta acest nume. Se merge in cimitire la mormintele celor adormiti pentru tamaiere si impartirea de pomeni la oamenii si copiii saraci. Nu se fac urari! S-auzim numai de bine, ca de rele ne-am saturat! Sanatate multa!

  3. https://www.luju.ro/magistrati/parchete/mascarada-judiciara-stupefiant-procurorul-ionel-corbu-s-a-antepronuntat-impotriva-jandarmilor-in-dosarul-privind-violentele-de-la-mitingul-prin-care-s-a-incercat-rasturnarea-guvernului-sub-nicio-forma-actele-de-agresiune-exacerbate-nu-se-justificau-atata-

    Procuratura si procurorii din aceasta tara au facut si vor face ce vor ei pentru ca nimeni nu le face nimic ! Dupa toate abuzurile din tara asta , inca pSD-ul se poarta cu manusi cu acestia si parca nu vor sa-i deranjeze cu nimic . Rezultatul : abuzuri inimaginabile comise de acestia .

    Ba mai mult , securistii infiltrati de system in PSD vin cu idei si mai aberante si cer marirea pedepselor la majoritatea infractiunilor .

    https://www.antena3.ro/actualitate/un-fost-ministru-al-justitiei-propune-modificarea-codului-penal-privind-uciderea-din-culpa-482981.html

    Jenant …

  4. Donald Trump devine, incet-incet, dusmanul SUA! Nationalismul sefului Casei Albe nu este american!

    Nu de Rusia, China, UE, Germania, Turcia, Coreea de Nord, Iran etc. – lista este ingrijorator de lunga, amenintand sa cuprinda o parte din ce in ce mai mare a lumii – ar trebui SUA sa se teama, atunci cand le aplica de-a valma si fara oprire sanctiuni economice si taxe de razboi comercial, nealegand intre aliati si adversari. Oricum, lipsa de vointa politica pentru reforme structurale interne, incapacitatea de competitie libera si cinstita si/sau unilateralismul distrugator de bilateralism si multilateralism nu vor putea face ca America sa fie “First” pe vecie. Fiecare tara isi are locul pe care il merita la un moment dat in ordinea mondiala. Nimic nu poate inlocui eforturile proprii de autodepasire. Nimeni nu iti poate compensa propriile scaderi sau sa fie obligat sa faca ceea ce trebuie sa faci tu insuti pentru tine.

    Substratul politic nociv al unilateralismului american, de care majoritatea tarilor se distanteaza, a fost dezvaluit si explicat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in vizita de marti de la Ankara, intr-o conferinta de presa cu omologul sau turc, Mevlut Cavusoglu. Lavrov a caracterizat ca “nelegitime” sanctiunile impuse de SUA impotriva Rusiei si Turciei, si, intr-un cadru mai larg, a denuntat mecanismul nociv de impunere la nivel mondial a unilateralismului american. „Considerăm politica de înăsprire a sancţiunilor ca fiind nelegitimă, dictată decisiv de dorinţa de a domina pretutindeni şi totul, de a dicta politica, de a face ordine în treburile lumii fără a fi de acord cu nimeni”, a declarat ministrul de externe al Rusiei. “Statele Unite se folosesc de sancţiuni pentru a obţine câştiguri incorecte la nivel mondial”, a punctat Lavrov.

    La raul pe care il fac economiei mondiale si lumii in general, SUA ar trebui sa aiba in vedere legea universala a actiunii si reactiunii (perceputa in unele culturi si ca legea compensatiei sau legea karmica), care nu poate fi manipulata. Pentru oricine intervine brutal in relatiile dintre state si le obliga cui sa nu vanda si/sau de la cine sa nu cumpere, va veni inevitabil o zi cand va deveni obiect al acelorasi actiuni sau inactiuni, de la care oamenii nici nu vor cumpara, nici nu ii vor vinde. Drept urmare sanctiunilor economice si taxelor de razboi comercial pe care le impune statelor lumii, presedintele american Donald Trump devine, incet-incet, dusmanul Americii. Cauza profunda a acestui tip de atitudine si de comportament, identificabila prin analize regresive, cat si prospective, este ca nationalismul liderului de la Casa Alba nu este american, ci evreiesc. In mitologiile “First America” si “Poporul Ales”, a caror esenta comuna de leadership este mai mult decat nationalista si foarte aproape de a fi rasista, se afla toate explicatiile privind subordonarea coloniala a Statelor Unite, a carei perceptie este impiedicata cu iluzii.

    • @Vocea Kremlinului, respectiv @fragmentariumpolitic zice:
      ”Lavrov a caracterizat ca “nelegitime” sanctiunile impuse de SUA impotriva Rusiei si Turciei, si, intr-un cadru mai larg, a denuntat mecanismul nociv de impunere la nivel mondial a unilateralismului american.”

      Asta, după ce, în cadrul aceluiași comunicat al corespondentului rus @fragmentarium, se exprimă îngrijorarea crescândă a Moscovei pentru săraca America supusă dictaturii nemiloase a președintelui american: ”Donald Trump devine, incet-incet, dusmanul SUA! ”.

      Și ca tacâmul să fie complet, profitând de libertatea exprimării forumului domnului Năstase, respectivul @fragmentariumpolitic o mai dă și pe anti-semitism pentru a câștiga, în mod populist, simpatia unora. Sigur, pentru a descifra ”cauza profundă”, folosește foarte doct ”analizele regresive și prospective” :-): ”Cauza profunda a acestui tip de atitudine si de comportament, identificabila prin analize regresive, cat si prospective, este ca nationalismul liderului de la Casa Alba nu este american, ci evreiesc.”

      Curat murdar, gospodine!

Lasă un răspuns