Câteva gânduri despre evenimentele recente

Suntem în Anul Centenarului, iar nevoia de unitate şi solidaritate a societăţii româneşti este profund disturbată de escaladarea violenţei, de la formele simbolice/verbale la cele fizice.

Cred că avem nevoie de o evaluare serioasă a ceea ce se întâmplă, pentru  regăsirea unei stări de echilibru şi normalitate.

Dorim o guvernare prin „maidane” sau revoluţii colorate? Chestiunea esenţială la care trebuie să găsim răspuns este dacă modelul democraţiei reprezentative, bazat pe alegeri periodice din patru în patru ani mai este viabil? Ma intreb acest lucru deoarece, în ultimii ani, guvernele sunt puternic contestate şi se încearcă dărâmarea lor nu prin instrumentele luptei parlamentare, ci prin presiunea străzii. Îmi aduc aminte cum, în 2004, alegerile prezidenţiale au fost masiv influenţate de ameninţarea cu organizarea unui „maidan” la Bucureşti, după modelul celui de la Kiev. Atunci, omul în geacă portocalie a cucerit puterea şi a creat Sistemul.

După tragicul incendiu de la Clubul Colectiv, sub presiunea străzii, guvernul Ponta a fost înlocuit cu „guvernul meu”. Imediat după alegerile din 2016, a apărut „omul în geacă roşie” care a legitimat protestele de stradă. Nu pot să nu observ că Dreapta politică din România utilizează pentru cucerirea puterii instrumentele folosite în trecut de stânga insurecţională sau de cele mai recente ale „revoluţiilor colorate”, sprijinite de peste Atlantic, începând cu „revoluţia trandafirilor” din Georgia.

Este România în criză economică, socială sau politică? Care sunt raţiunile unor proteste de stradă? În 2012 au existat masive proteste de stradă, însă atunci România era în criză socială, ca urmare a acumulării consecinţelor tăierilor de salarii şi a celorlalte măsuri de austeritate. Guvernele Boc şi Ungureanu aveau o susţinere parlamentară firavă, creată oricum prin traseim politic (o nouă „soluţie imorală” a lui Băsescu!). Acum, şomajul este la cote reduse, salariile au crescut, nu au fost tăiate, iar guvernul PSD-ALDE are o majoritate parlamentară solidă. În lipsa unor crize sociale ori economice reale cauzele protestelor trebuie căutată în altă parte. Este destul de clar faptul că stilul guvernării din ultimii doi ani a creat o stare de nervozitate sau de frustrare socială, iar unele persoane au dorit să-şi manifeste neîncrederea faţă de coaliţia de guvernământ prin participarea la proteste politice, în principalele oraşe din România şi, uneori, în alte oraşe din Uniunea Europeană. Tot la fel de adevărat este că Dreapta politică încearcă să compenseze debilitatea forţei lor parlamentare prin stimularea protestelor de stradă, pentru a crea impresia că este mai puternică decât este în realitate. Întotdeauna însă formele de protest ale unei minorităţi hiperactive şi stigmatizarea unei comunităţi, precum cea a votanţilor, simpatizanţilor ori membrilor PSD, determină o „spirală a tăcerii” şi creşterea coeziunii interne. Acest lucru s-a observat prin participarea la mitingul organizat de PSD recent în Piaţa Victoriei.

Dacă evaluăm mitingul de ieri, observăm că este lipsit de o miză concretă care sa fie uşor de identificat. Legislaţia penală nu s-a schimbat peste noapte. Nu a fost dată nicio amnistie sau graţiere. Instituţiile publice nu şi-au degradat funcţionarea într-un ritm atât de rapid încât să fie nevoie de o intervenţie publică pentru salvarea lor miraculoasă de către populaţie. Dacă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat atunci explicaţia mitingului trebuie căutată în faptul că urmează doi ani electorali şi se încearcă, prin orice mijloace, atragerea de voturi. Si eventual schimbarea guvernului pentru a obține, precum Băsescu în 2009, modalitățile instituționale de a „număra” voturile.  Banal, dar trist! Şi-a descoperit, în sfârșit, Preşedintele Republicii fișa postului?

Desfăşurarea evenimentelor politice din ultimii doi ani ne indică faptul că dl. Iohannis încă nu a terminat de citit „manualul de utilizare” a funcţiei prezidenţiale. Anunţarea (posibil prematură) a candidaturii pentru al doilea mandat prezidenţial îi slăbeşte  poziţia de factor de echilibru în stat şi creează impresia că toate acţiunile sale sunt orientate spre recâştigarea alegerilor. Dl. Iohannis, nu a descoperit, de exemplu, instituţia consultărilor cu toate partidele parlamentare şi cu alte instituţii, pentru a căuta să genereze consens în societate. De ce, de exemplu, dl. Iohannis nu a invitat partidele parlamentare la consultări pe tema deţinerii preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene? De ce tema „Diasporei” nu a fost dezbătută cu partidele parlamentare, asociaţiile din diaspora şi alţi actori relevanţi, în contextul înrăutăţirii percepţiei faţă de imigranţii din Est în Vestul Europei?

Cine are, până la urmă, „monopolul violenţei legitime”? În teorie, statul. Acceptarea drept legitime a unor proteste politice aparent spontane a creat confuzie în rândul instituţiilor care trebuie să menţină ordinea publică. Permisiunea de a fi organizate proteste publice prin încălcarea sistematică a legii a creat un precedent care este mereu invocat. Atunci când Jandarmeria a reacţionat în faţa provocărilor unor persoane violente, au devenit vizibile consecinţele ambiguităţii în care forţele de ordine se află: prin lege le este cerută o reacţie fermă, dar cutuma politică a fost de acceptare a încălcării legii. Prinşi la mijloc şi dezorientaţi, unii jandarmi este posibil să fi reacţionat disproporţionat, din instinct de apărare. Prin comparaţie cu intervenţiile forţelor de ordine în cazul unor proteste din Statele Unite, Franţa, Spania ş.a., acţiunea jandamilor nu mai pare  „diproporţionată”, chiar dacă orice violenţă şi suferinţă sunt regretabile. Pe când o lozincă, la proteste, „Vrem jandarmi ca afară”?

Cu toate că ne aflăm într-o situaţie de „criză fără crize”, am speranţa că România îşi va regăsi echilibrul intern şi nu va intra într-un ciclu al violenţelor, pentru a celebra cu demnitate un secol de la Marea Unire. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene ar trebui să fie un alt argument pentru maturitate, responsabilitate şi patriotism.

79 de gânduri despre “Câteva gânduri despre evenimentele recente

  1. Eu rămân la constatarea (ce am postat-o de mai multe ori!) că Blair, DSK, Hollande, Papandreou, Renzi, Năstase, Ponta și în cudând Pedro Sánchez, au fost „lucrați” de gruparea Clinton-Soros, care are sprijinul celor 15 asociații evreiești ce l-au abordat pe Iohannis când a fost la ONU.
    „Capital Research Center”, prin Jacob Grandstaff, ne-a spus multe despre influiența sososistă în România. Tot J.G. ne-a lămurit și cum s-au reușit atât de multe debarcări în atât de multe state – prin acapararea întăi a Partidului Democrat din USA care a permis acapararea Departamentului de Stat, unde 90% din personal este angajat de Partidul Democrat! Adică degeaba Trump la mutat pe seful CIA la Departamentul de Stat și tot degeaba a nominalizat Trump un nou ambasador la București, că în seara de 11 aug. 2018, puțin înainte de „întețirea” mitingului, H. Klemm și-a făcut rondul de verificare a ocupării exacte a punctelor fixate.
    Apropos ambasadorul USA, după prima zi de miting, pe site-ul Ambasadei a fost postată o poză interesantă – să știe tot poporul de unde vor veni zilele mai luminoase!!!
    Strict privind situația de la noi, ceea ce deranjează este, și asta am mai scris-o aici, că deșii au fost corupte 3 partide să treacă la gruparea popularilor europeni (PNȚ/PNȚ-CD, PD, PNL), populația NU se lasă păcălită și votează cum îi convine ei. Evident că nu țin seama de prezidențialele din 2014, când Patriarhul a glăsuit că „binele românilor a venit, de multe ori, de la cei de neam străin”!
    Aud de prin 1990, că socialiștii români au un partid mamut. S-a rupt aripa roman/băsescu, s-a rupt aripa meleșcanu, s-au târât prin tribunale și pușcării cam toți leaderii, dar PSD rămâne cel mai important partid politic din România. Și asta sperie pe unii.
    Pe mine mă sperie mamutul Partid Popular Europeni – ei sunt corifeii corupției continentale!

  2. Cred ca Guvernul Romaniei ar trebui sa ia cateva masuri foarte benefice sanatatii sociale zic eu :

    – Sa premieze Jandarmeria Romana pentru profesionalismul aratat vineri.
    Ce nu inteleg legionarii nazisti prezenti in piata este ca reactia putea fi si mai dura ,iar Riot Police din SUA nu ar fi stat pe ganduri in a aplice masuri mult mai radicale in conditii similare si mult mai rapid.Probabil utilizarea de asa numitele „stingers” de catre Jandarmerie ar fi fost mai potrivita.
    .Daca n-au avut mariri salariale in ultima perioda s-ar impune sa fie facute cat mai curand , poate din septembrie.Dotarea trebuie imbunatatita de asemenea.
    Banii suplimentari pentru Jandarmerie ar putea veni de la oprirea finantarii stadionului pentru CSA Steaua ai caror suporteri s-ar parea ca sunt implicati in macelarirea jandarmeritei.
    Domnisoara si colegul dansei sunt eroi in opinia mea si trebuie tratati ca atare.

    – De asemenea Ministerul Aparararii ar putea taia finantarea pentru echipa de fotbal ai carei suporteri sunt implicati , alte sporturi cum ar fi gimnastica sau scrima ar fi mai doritoare de finantare.

    Felicit reactia excelenta a domnului Tariceanu precum si reactia excelenta a domnului Aurelian Pavelescu care cred ca trebuie sustinuti pentru ca Romania sa aibe din nou un pol real de dreapta non-extremist si patriotic.
    Extrema dreapta adica pedenele si musere se fac vinovate de atac asupra democratiei , nici nu cred ca mai pot fi considerate partide politice , vineri s-au descalificat complet.

    Mai intreb in calitate de cetatean ce scop are CNA-ul avand in vedere violenta verbala de la unele posturi de televiziune in legatura cu acest miting legionar.Nu e suficient ca lasa nesanctionate televiziuni care difuzeaza ziua in amiaza mare filme in care se practica si stimuleaza perversiuni sexuale si consum de substante interzise , sau emisiuni cu injuraturi si nuditate sexuala de tip reality show. la care au acces sute de mii de minori ,se mai permite prin intermediul TV si difuzarea mesajelor de tip „hate speech” care in nicio tara civilizata din lume nu sunt permise si lasata nesanctionate.
    La A3 se promoveaza in continuare asa zisele abuzuri ale Jandarmeriei in timpul interventiei.E scandalos cand multi am fost martori la ce era in piata.Redactorii A3 probabil s-au uitat la o realitate paralela sau poate datorita prezentei lor in redactiile vantu realitatea in trecut simt nevoia de coeziune.

    Avand in vedere lipsa de inactiune se poate concluziona ca indivizii din CNA sunt niste nesimtiti si ca CNA-ul ar trebui dizolvat pentru ca este total inutil.

    Nu poti sa mai pastrezi licenta de emisie pentru posturi care genereaza „hate speech” fascist prin chiar ziaristii prezenti si care nu mai respecta in emisiuni niste principii elementare in lumea presei civilizate cum sunt verificarea unei stiri din 3 surse diferite sau prezentarea amebelor puncte de vedere asupra unui subiect la momentul dat.

    .Iar sanctiunile sa fie in ore de emisie in prime time si nu in bani , in trepte , pana la oprirea completa ca si in cazul OTV.

    Tot ceea ce se intampla pe Facebook intru generarea de „hate” poate fi oprit prin reclamarea conturilor respective catre administratorii Facebook care ca si in cazul miscarilor „white supremacist”, nu va ezita sa baneze conturile nazistilor legionari in cauza pentru „hate speech”.
    Existau indivizi in multimea de vineri cu tricouri cu simboluri purtate si de asa numiti „white supremacist ” in SUA la Charlottesville.
    Ce fac astia pe Facebook nu mai sunt glume si statul in esenta lui trebuie sa reactioneze.

    Scenariul seamana cu ceea ce s-a intamplat in Ucraina , scopul final fiind probabil crearea noului stat Transilvania cu capitala la Cluj sau Sibiu.Sunt probabil implicate agenturile care au lucrat si in Ucraina iar statul vecin condus de un Orban (opa) nu va ezita sa actioneze.

    Probabil ca Centenarul prezentat ca o catusha in piata , de manifestantii legionari deranjeaza pe multi.

    Facebookarilor mai dati ma si voi un ignore la indivizii cu apucaturi legionare/rasiste , izolatii , sau in 2-3 ani o sa practicati salutul legionar pe strazi.

Lasă un răspuns