Expoziția Imago Romaniae – Terra Christiana

Ieri, a avut loc, în prezența a numeroase personalități,  vernisajul expoziției de la Muzeul național de istorie a României.  Adaug textul pe care l-am pregătit pentru catalogul expoziției:

„Anul Centenarului găsește România într-o conjunctură complexă, în care mediul economic, politic și de securitate global prezintă numeroase provocări și incertitudini. Aniversarea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918 este un prilej de reflecție asupra unui interval de timp în care România a cunoscut, în mai multe rânduri, transformări fundamentale și provocări de natură existențială. Istoria este, știm, știința vieții. A tot ceea ce înseamnă viață. A oamenilor, a națiunilor, a statelor, a etniilor, a tot ceea ce se petrece. Se întâmplă întotdeauna să recurgem la istorie pentru a înțelege unde suntem, cum am ajuns în momente semnificative, încărcate de istorie și de simbolistică. La o analiză sumară, privind trecutul, putem recunoaște perioadele propice din secolul istoric pe care îl sărbătorim în anul 2018. Totodată, Centenarul Marii Uniri, ne permite reafirmarea identității și unității naționale, proiectând și spre exterior semnificațiile evenimentului din 1918.

Expoziția Imago Romaniae – Terra Christiana, conține documente, manuscrise, hărți referitoare la istoria poporului român și invită la o reflecție asupra semnificației timpului și a istoriei. Avem în față cursul a două milenii de istorie frământată, mărturii privitoare la începuturile creștinismului pe pământul românesc, precum și îngemănarea, de-a lungul veacurilor, a valorilor creștine cu spiritualitatea poporului român.

Acest proiect este o continuare a expoziției Monumenta Romaniae Vaticana, vernisată în ianuarie 1996, la Vatican. Susținută de Arhiepiscopia Catolică din Bucuresti, Ministerul român al Afacerilor Externe și Biblioteca Apostolică a Vaticanului, expoziția a fost îngrijită de marele vaticanist, profesorul Ion Dumitriu – Snagov. Expoziția era o sinteză a mărturiilor istorice despre români, existente in colecțiile Vaticanului. Dintre cele 152 piese prezentate, cel mai vechi data din secolul IX, descriind Viețile Sfinților, în special a Sfantului Andrei. După prezentarea expoziției în original, în fața unui public din toate colțurile lumii, Monumenta Romaniae Vaticana a poposit la București, la Muzeul de Istorie Cotroceni, urmând apoi un itinerariu în principalele orașe din România. Inaugurarea acestei prestigioase expoziții pe continentul american, în iulie 2001, la Montréal, a reprezentat o manifestare culturala de vârf, cu ocazia congresului Academiei Româno-Americane, apreciată în mod deosebit de istoricii canadieni.

Am profunda convingere că identitatea noastră naţională – identitate europeană, exprimă realitatea adevăratei noastre vocaţii istorice. Ca președinte al Fundației Europene Titulescu, am considerat că este de datoria noastră să ne implicăm în realizarea unor activități care să marcheze Centenarul și care să promoveze, să explice, să consolideze unele dintre ideile legate de activitățile premergătoare sau ulterioare Marii Uniri. Să încercăm să prezentăm cât mai complex, unele aspecte care pot fi utile în activitățile viitoare. Unul dintre elementele care a dus la realizarea unității naționale, la crearea națiunii române îl reprezintă dimensiunea spirituală.”

P8080608.JPG

P8080492.JPG

27 de gânduri despre “Expoziția Imago Romaniae – Terra Christiana

  1. Cred ca vietile si faptele romanilor de-a lungul timpului, de la inceputurile pretimpurii si nedeslusite si pana la stadiile mature si puternic tusate din vremurile noastre, sunt ca o suita de tablouri sau multiplanuri particulare, de diferite dimensiuni, care fac parte dintr-un urias tablou general, cu care se identifica Istoria Romaniei. Salut cu tot entuziasmul initiative integrative de genul “Expozitia Imago Romaniae – Terra Christiana”. Oamenii politici si de stat pot juca un rol sustinator exceptional al unor astfel de demersuri reconstitutive si evocatoare de Istorie a Romanilor. O personalitate proeminenta din aceasta galerie o reprezinta fara indoiala politicianul Adrian Nastase, care, iata, in discursul sau pentru vernisajul si catalogul expozitiei integreaza tabloul istoric secular “Romania 100” in tabloul panoramic, milenar “Romania 2000”. Cred ca aceasta recompunere si fixare precisa a locului piesei Centenarului in puzlle-ul Bimilenarei Istorii a Romaniei dovedeste nu numai o capacitate de pre-viziune politica, absolut necesara pentru a putea merge inainte, ci si una de retro-viziune istorica, absolute necesara pentru a sti cine am fost si suntem. Dupa parerea mea, aceste puneri la un loc a Romaniei 100, Romaniei 2000, pre-viziunii si retro-viziunii sunt un fapt rarisim, care merita pretuit si legat cat mai strans de decizia politica strategica, pentru a-si gasi si alte intrupari, spre binele Romanilor si Romaniei.

  2. Inspectiile trimisilor Vaticanului in parohiile catolice moldovenesti din secolele 17-18 descriu o populatie catolica romaneasca , nu de alta limba .
    Trimisii Papei vorbesc de misionarii catolici straini din Moldova – polonezi , italieni , maghiari – care au invatat toti ” limba romana ” ca sa poata comunica cu populatia si cer celor ce vor veni sa invete limba romana .
    Si mai departe in trecut , asa cum spune istoricul Armbruster , papii adresau mesaje domnilor din Tara Romaneasca si Moldova ( secolele 15-16 ) in care li se amintea originea si limba lor latina pentru a-i indemna sa treaca la catolicism .

  3. https://raduchirita.com/lectii/

    Radu Chiriţă

    Lectii de Drept şi alte chestii

    Aseară am citit motivarea unei decizii prin care s-a respins apelul declarat de un client pe care l-am asistat în faţa curţii de apel. Omul era acuzat că, în calitate de poliţist, a luat şpagă de la nişte interlopi pentru a “rezolva” o cerere de revizuire pe care o formulase unul dintre ei. A susţinut tot procesul că este victima unei înscenări, fără să aibă prea multe probe în acest sens. Asta până la ceea ce a fost ultimul termen de judecată din apel, când unul dintre martorii acuzării a venit în faţa instanţei să povestească cum a fost forţat de procuror şi poliţişti să declare mincinos. Omul avea şi mai multe convorbiri telefonice cu procurorul pe care le înregistrase, cu alţi martori din dosar cu care vorbea despre ce le-a spus procurorul să declare, precum şi câteva mailurile schimbate tot cu procurorul. Apelul clientului meu a fost respins (adică or mai micşorat pedeapsa, dar asta este irevant).

    Nu ştiu dacă omul meu era vinovat sau nu de faptele care i se imputau. Habar nu am. Ştiu însă că procesul lui nu a fost unul corect. E prima oară când mă exprim public cu privire la un proces la care am participat, deşi nu e prima oară când văd soluţii revoltătoare. Am crezut tot timpul că e mai bine să mă abţin să îmi exprim public gustul amar după astfel de soluţii, pentru că nu vreau să arăt cu degetul către toţi judecătorii, iar societatea noastră este prea năvalnică pentru a evita generalizările. Pentru mulţi judecători îmi scot pălăria, pentru că fac o muncă grea, în condiţii dificile şi poartă pe umeri o responsabilitate pe care eu nu aş avea forţa să o duc. Nu e deloc uşor să trebuiască să fii sigur pe tine atunci când arunci un om pentru câţiva ani în iadul puşcăriei. Aşa că bag acum un disclaimer: nu toţi judecătorii de penal şi-au pierdut menirea, nu toţi s-au pus cu curu’ pe unul dintre talerele balanţei, nu toţi se uită pe sub bandana de la ochi la nişte dosare galbene, nu toţi sunt parte a unor complete de execuţie, care au schimbat puştile cu robele şi gloanţele cu hotărârile. Aproape toţi tac însă şi îşi bagă capul ca struţul în propriile dosare, dar asta e o altă discuţie, care include şi tăcerea asurzitoare a avocaţilor.

    După ce am citit decizia motivată ieri trăiesc unul dintre acele momente în care regret că m-am făcut avocat. Oricât îmi place meseria asta şi cu oricâtă pasiune mi-o fac, sunt momente în care mă întreb dacă mai are rost. E prea târziu să mai renunţ la asta, plus că roata meseriei o să mă plimbe curând într-unul din momentul în care sunt mândru de ceea ce am realizat împreună cu colegii mei, în care simt că pot să ajut un om, în care simt să sistemul funcţionează şi Justiţia este făcută. Dar până atunci senzaţia de greaţă va persista. Cred că din orice se pot învăţa nişte lecţii, aşa că iată lecţiile care se pot învăţa din această decizie definitivă.

    Lecţia 1 (pentru judecători). Legea are caracter facultativ în anumite situaţii. Mai ales atunci când e vorba despre drepturi fundamentale ale celui legat la ochi, cu spatele la zid. În speţa despre care discutăm, sentinţa de condamnare nu a fost pronunţată în şedinţă publică. Era o hârtie la dosar care spunea că judecătorul nu a mai pronunţat-o în şedinţă publică. I-o fi fost lene, probabil. În lege scrie că hotărârile judecătoreşti se pronunţă în şedinţă publică, iar încălcarea regulilor cu privire la publicitatea şedinţei de judecată se sancţionează cu nulitatea absolută. Curtea de apel face o demonstraţie pe două pagini, care începe în forţă spunând că legea nu spune ce înseamnă şedinţă publică, pentru a concluziona că pronunţarea în şedinţă de publică de către preşedintele completului împreună cu grefierul înseamnă că soluţia s-a publicat pe portalul instanţei. În consecinţă, lecţie pentru judecători: nu vă mai chinuiţi cu pronunţarea în şedinţă publică, dă-o-n mă-sa de lege, e ok dacă puneţi soluţia pe portal.

    Lecţia 2 (pentru avocaţi). Nu faceţi cereri de recuzare. După cum spuneam, clientul meu era acuzat că a primit bani ca să “rezolve” un dosar penal. Nu l-a rezolvat, acea cerere de revizuire a fost respinsă, după un traseu procesual destul de sinuos. Au fost vreo 12 judecători care s-au pronunţat în cursul lui. Unul singur a dat o soluţie favorabilă interlopilor ajutaţi de clientul meu. Presupunând că omul meu era vinovat şi a vrut să rezolve dosarul penal, i-a mers doar la un singur judecător, restul au dat cu flit. Fix acel judecător, repartizat aleatoriu desigur, a fost chemat să îl judece pe al meu în fond. A fost recuzat, fiind destul de evident că în procesul pe care urma să îl judece se va vorbi despre el. Cererea de recuzare a fost respinsă. Curtea de apel îmi spune că, dacă a fost respinsă cererea de recuzare, în apel nu se mai poate stabili dacă acel judecător era incompatibil sau nu, pentru că încheierea privind recuzare nu poate fi atacată cu apel odată cu fondul. Mai mult, îmi şi sugerează că am dreptate cu lipsa de imparţialitate a judecătorului din fond, dar nu au săracii ce să facă dacă legea nu le permite să examineze acest lucru. Deşi nu le-a cerut nimeni, judecătorii din apel scriu şi că o contestaţie în anulare pe motiv de lipsă de imparţialitate pentru motivele pentru care au fost recuzaţi este inadmisibilă, ca nu cumva să ne vină idei. De reţinut pentru avocaţi: nu mai faceţi cereri de recuzare, că după aia nu mai puteţi face apel sau contestaţie în anulare pe motiv de incompatibilitate.

    Lecţia 3 (pentru procurori). Faceţi, tată, ce vreţi. După cum spuneam, unul dintre martori a prezentat probe despre cum a fost forţat de-a lungul a câţiva ani să dea declaraţii nereale despre clientul meu. Discutase ore la telefon cu procurorul, de zici că erau prieteni. Avea mailuri în care i se spunea ce să scrie într-un denunţ împotriva clientului meu. Avea discuţii cu alţi martori din dosar, mai apropiaţi de procuror, de la care primea “sfaturi”. Normal că am cerut excluderea acestor declaraţii pe motiv că sunt obţinute prin promisiuni şi amenminţări. Este şi un articol din cod, facultativ aparent şi ăla, care spune că trebuie excluse aceste declaraţii. Zice Curtea de apel că probabil ce o făcut procurorul este delict disciplinar sau infracţiune, dar că asta e problema lui. Zice onor instanţa că dacă l-o forţat pe martor să declare nu înseamnă că declaraţia este mincinoasă, de parcă ar fi avut vreun rost pentru procuror să se complice dacă martorul ar fi spus adevărul oricum. Aşa că cererea de excludere s-a respins. Deci, lecţie pentru procurori: nu contează ce mijloace folosiţi pentru a obţine o declaraţie “corectă”. Torturaţi-i dacă vreţi, nu contează. S-ar putea să v-o muşcaţi voi după aia, deşi corb la corb…, dar obţineţi execu.., pardon condamnarea.

    Înainte să mă duc să mai iau un Emetiral, vâzând cum o murit fostul judecător Mustaţă în puşcărie, umflat în dimineaţa zilei în care trebuia să se pronunţe cu privire la vinovăţia inamicului public nr. 1, probabil că mai este o lecţie, pe care completul din apel pare că a învaţat-o. Magna cum laude. E drept că unul dintre judecătorii care l-au compus a făcut ceva meditaţii în condiţii speciale nu cu multă vreme în urmă, dar se pare că a învăţat lecţia de bază a sistemului nostru de justiţie penală: capul plecat rămâne magistrat.

  4. Expoziţia « Imago Romaniae – Terra Christiana» vernisată ieri, 8 august, la Muzeul Naţional de Istorie a României accentuează apartenenţa fiinţei naţionale româneşti la o unitate identitară mai largă : civilizaţia europeană, majoritar creştină. În cadrul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului, o asemenea expoziţie reprezintă atât un simbol emblematic al identităţii şi unităţii noastre naţionale, cât şi un reper ce ne leagă de Europa, un aspect care trebuie subliniat deoarece Unirea de acum 100 ani, realizarea României Mari, nu a constituit un eveniment izolat, ci s-a înscris într-un proces istoric european, al formării statelor naţionale, proces început în sec. XIX şi finalizat practic la sfârşitul Primului Război Mondial.

    Desigur, în cadrul unui titlu atât de general complex, ar fi fost binevenite un număr de exponate ilustrative pentru cultul ortodox care să corespundă proporţional cu ponderea ortodoxiei în România. Numărul extrem de redus al unor asemenea exponate ar fi necesitat probabil o titulatură mai limitativă pentru această expoziţie de excepţie ce se constituie nu numai într-o lecţie de istorie, dar are şi o puternică semnificaţie contemporană.

    Aşa cum în repetate rânduri au subliniat în ultima perioadă capii bisericilor creştine, prosperitatea materială este necesară demnităţii umane dar nu trebuie să constituie un ideal care să intre în conflict cu valorile morale tradiţionale ale religiei creştine. Iar în faţa radicalismului islamic, Europa are datoria – fără a cădea într-o retorică xenofobă – de a-şi asuma identitatea ei creştină ce plasează în centrul preocupărilor sale Omul, şi nu concepte abstracte transformate în exclusivism religios.

  5. https://www.catavencii.ro/editorial/presedintele-l-a-luat-pe-mu-in-brate/#comment-124758 …..
    şi un comentariu la fel de interesant :
    Eugen Cristian Chiticariu
    MĂRIOARA SA, DIASPORA ***** Abia după ce am înțeles cum i-a tras spre stradă compania lui Kovesi și Coldea pe marii și medii intelectuali ai patriei la începutul lui 2017, am putut să-mi dau seama de ce nu-mi dădea pace chestiunea cu ultimele alegeri prezidențiale de la noi, și mai cu seamă faimoasele „demonstrații anti ciuma roșie” de pe trotuarele ambasadelor de atunci.
    Da, există o legătură evidentă între „manifestațiile” de vot de atunci și cele „izbucnite” în ianuarie 2017. Cel mai puternic liant al celor două este prezența în stradă a unor oameni care din 1989 și până în 2016 nu și-au făcut simțită prezența în mediul protestelor stradale NICIODATĂ. Nu am înțeles cum nimeni nu a rămas mirat de „setea” de vot a celor din Diaspora de atunci și nici cum de tocmai atunci s-a rupt căruța? La fel, anul trecut eram uluit să observ că amici ai mei care în viața lor nu au fost la vreo demonstrație, deveniseră fanatici peste noapte împotriva unor concepte alături de care au trăit satisfăcător spre foarte bine din 1989 și până azi. Asta deși între Decembrie 1989 și septembrie 1991 m-am uitat cu disperare să-i văd alături pe străzi. Dar nu, ei atunci vindeau cu spor Dacia ca să-și ia Espero.
    La alegerile din 2016 și apoi, am rămas fără sprijin logic când au început să facă o „Cântarea României” cu dedicație, donșoarei Diaspora. Că aduce bani cu tirul în țară (apropo, chestiunea asta este de un impact extrem de negativ economic, dar cine sunt eu să scuip împotriva lingușelii populiste), că pleacă „cei mai buni dintre noi” și nu se mai întorc, că baza țării este în ei, etc.. Știți când au mai fost dopați cu complimente populist propagandistice în mod similar românii? În anii 50 când boului cu roaba i s-a spus că este demn să se pișe pe don profesor. Brusc, au apărut în virtual tot felul de „voci diasporene” ori conturi locale cu alură de „grup luptător-mobilizator” care se propagau uluitor de rapid și fără logică de algoritm informatic și care țineau/țin cârduri de adulatori, toate aceste voci întărâtând în crescendo lumea la modul generalist din 2016 până azi. Și toate vocile de acest tip au practicat și practică tactica de sectă, în sensul că dacă emiteai și vreun gând contra în dezbateri, imediat erai exclus sau chiar blocat, pentru a nu fi alterată cumva masa antrenat-asmuțită.
    De ce este nevoie de Mărioara Sa, Diaspora la serviciu pentru Servicii? Pentru că așa cum a arătat eșecul loco, aici nu mai pot fi vândute cu ușurință „tezele” de tip giumbușlucar cu cartoane care ironizează scremut până la vomă decât acelui tip de intelectual care a rămas blocat între salariul bun de la corporație, fleica de pe grătarul duminical și aduceri aminte despre România Mare. Celor din Diaspora însă, abia acum le poți livra „instrucțiuni” de uz al maselor. Cordoanele ombilicale de tip Digi, ProTV sau Realitatea TV au fost atașate unor oameni mult prea singuri pe acolo indiferent cât de mult au putut stabiliza balanța între venituri, cheltuieli, obligația de acasă unde și-au lăsat odraslele ca să „plece la mai bine” dar la care nu s-au mai întors după vreo 10 ani de „acumulări” creditate de lozincarzi la miliarde pe oră. Așadar, aviditatea după un rost este acum speculată de către echipele lui Coldea și Kovesi. Celor din Diaspora chiar li se pare că „patria mumă” are disperată nevoie de ei, subsemnatul fiind compromis după ce obligatoriu am acceptat „sacoșa cu ulei și zahăr” că doar de aia nu ies în stradă să mă anticiumez.
    Sunt două conotațiile acestei constatări: așa cum am scris anul trecut în februarie, a fost distrusă catastrofal ideea de ieșire în stradă pentru protest spontan și chiar necesar și, Internetul nu este deloc ce cred unii. Controlul cuvintelor din virtual a devenit în prezent mai periculos decât Siberia lui Stalin după părerea mea și asta pentru că are drept țintă continente întregi și nu doar o masă de oameni amărâți care la un anume timp din viața acestei planete s-au încadrat în paranoia unora spre disperarea sorții lor. Nicicând în România următorilor 15-20 de ani nu se va mai ieși masiv în stradă atunci când lumea chiar va avea nevoie și asta pentru că aceeași lume a refuzat să afle măcar o secundă, citind sau măcar întrebând, ce era cu legile alea modificate la justiție, câți „cremenali” chiar a dovedit în realitate Codruța (altfel o excelentă raportoare de mii de tone la hectar cum numai prim secretari PCR am mai cunoscut și cu nivel de profesionalism torționar ereditar) și cam cât de puternic este un judecător în exercițiul funcțiunii.
    Extrem de singuri se vor fi aflat diasporenii când își vor fi dat seama că au luat-o la numărul de înmatriculare cu lupta lor și bineînțeles că mă vor privi de sus pișându-se pe ea de țară ingrată care nu le-a acceptat lupta, după ce nu vor fi capabili să înțeleagă cauza eșecului lor ideologic stradal.

    • Folosirea termenului ”mitingul diasporei” este încă o încercare de dezbinare a românilor. Deja am văzut că unii cu minte puțină, sau rău intenționați, gen ZeV, confundă noțiunea de ”cetățean” român – care are toate drepturile constituționale consfințite prin Art. 16 – cu aceea de ”plătitor de taxe”.

      Oare câți din cei care în Piața Victoriei care provoacă violențe, sunt din diasporă și câți sunt ”români neaoși plătitori de taxe”? Întreb, deoarece până ieri 9 August, zeci de auto-denumite organizații de tip #rezist din toate orașele și suburbiile patriei și-au anunțat participarea și organizarea de grupuri pentru deplasarea la București?
      Văd că majoritatea protestatarilor care dau interviuri sunt din București sau de prin țară.
      Pe de altă parte, sunt convins că 90% din cei care vin, mai ales din Europa, sunt doar cetățeni români, deoarece nu-mi închipui că Ionel sau Costel de la Ciorogârla, duși să muncească TEMPORAR pentru niște parale în plus ca să-și facă o casă pe ulița satului natal, și-au luat cetățenia altui stat în care stau o perioadă după care se mută în alt stat, funcție de ofertele de muncă.

      Deci, ce spune filozoful ZeV despre discriminarea din statul român privindu-i pe românii neaoși versus românii plecați (temporar) peste hotare, este o dovadă a propagandei dezbinatoare anti-românești, ca și cea a ”mitingului diasporei”.
      Atâta timp cât în economia românească sunt aduși sute, mii de vietnamezi, nigerieni, indieni, etc ca să suplinească lipsa forței de muncă, inclusiv din ramura construcțiilor, nu este normal să fie încurajată revenirea acasă a românilor plecați? Mai ales că străinii atrași la muncă în România, stat din UE, trebuie să fie plătiți la nivelul salariului mediu, conform reglementărilor UE.

      Acum legat de taxe, apare altă problemă. Taxele se plătesc pentru venitul realizat în țară, nu pentru rezidența în țară. Sunt boschetari, în America se numesc ”homeless”, care consumă ajutoare sociale, dar nu plătesc taxe. Sunt și sate întregi de țigani, cetățeni români cu domiciliul stabil în România, care primesc ajutoare sociale pentru ”nemunca” depusă, că doar nu i-o lăsa statul să moară de foame sau să ciordească oficial.
      Sigur, sunt și pensionari care nu plătesc, deoarece venitul este sub limită.

      În rest toți plătesc taxe, inclusiv cei stabiliți în străinătate care primesc pensii pentru munca efectuată în România sau care au afaceri, sau chiar proprietăți. Iar unii care au proprietăți pe care le închiriază, plătesc taxe suplimentare pentru venitul obținut din închiriere. În plus, nelocuind în România, nu consumă ajutoare sau servicii sociale, etc.
      Sunt producători de venituri la bugetul statului, nu consumatori, tovarășe ZeV.

      Și da, sunt miliarde de euro/dolari pompați de diasporă în țară, sume care întră în bănci și care sunt învestiți de bănci. Că altfel banca care nu profită de pe urma sumelor care-i intră în conturi, se poate numi saltea sub care se ascund banii.
      Oricum, mai pe înțelesul lui ZeV, banii din bănci sunt lichidități care ajută economia să aibă fonduri pentru dezvoltare. Fără lichidități bancare economia nu se poate dezvolta.

      Cât despre protestul ca idee, acesta devine necesar când nemulțumirile sunt ignorate de aleșii parlamentari, obligați să ia în considerare sugestiile sau sesizările celor care i-au trimis în parlament. Acesta este primul pas al dialogului într-o democrație, într-un stat de drept.
      Dar cum ”aleșii”, inclusiv, sau mai ales ai puterii, sunt atât de aroganți încât uită de această obligație primară pe care o au, dar consideră că principala lor obligație este disciplina de partid, atunci nu-i de mirare că apare starea de nemulțumire care se transformă în proteste stradale.

      Pentru a încheia, ”mitingul diasporei” este o diversiune ordinară, de care se profită politic.

  6. Excelenta initativa, extrem de utila intereselor noastre de natiune crestina si latina. Lrgaturile cu Vaticanul dau substanta identitatii noastre europene.

    Din pacate „stirea” a lasat rece media romaneasca, ocupata cu injuraturile si descreieratii.

    • Mdsa Da ce vor in afara de jos si #*ie?

      Si dadca as avea unde le-as atrage atentia ca in Romania aia de o vor patronii au nevoie de muncitori. Deci dna Diaspora sa faca bine savinsa sa se angajeje ptr mirobolanta suma de 1300 net pe luna, sausi mai bine pe 2lei cum zicea Paliu ( alta aratare diasporitana)

      Ca cum sa zic … Astia poa stiu ce vor dar nu si cum sa obtina . si mai rau imediat ce trec granita arunca hartiile pe strada si nu mai zi Gut morgrpen mein Her ci m###e ba p++a. C’asa-e-n Vest!

    • Sa protesteze, cine ? Eu inca nu m-am lamurit.
      …Pe diasporenii adevarati (adica cei care muncesc cinstit) sa-i vedem la votul prin corespondenta in 2019. Abia astept.

  7. Mircea Popescu spune:
    AUGUST 9, 2018 LA 3:28 PM

    In America nu aveti centre de tratament psihiatric ? Sau, probabil, tocmai ai trecut printr-un astfel de centru, dar mai accesibil muritorilor de rand dpdv financiar ?
    Trecutul, oricare ar fi fost el, nu justifica acceptarea oricarui compromis in prezent si in viitor. Americanii ne sunt aliati ? De unde pana unde suzeranul este aliat cu vasalul (sclavul, mai pe romaneste) ? Cred ca nu ai nicio sansa sa revii la o normalitate a judecatii. Deh, calitatea de diasporean te face sa crezi ca esti mai egal decat ,,naivii” din Romania care inca mai cred ca a fi roman independent nu este o rusine.

  8. COINCIDENTA? Revolutia Franceza – 10 august 1792, cucerirea Palatului Tuileries si inceputul Primei Terori, al carei punct culminant au fost masacrele din septembrie

    Flux 24: Fostul ministru Prună anunță MASACRUL DIN 10 AUGUST după modelul Revoluției franceze

    .

    Raluca Pruna, fosta ministru al justitiei in Guvernul Ciolos, cea care a mintit CEDO si a spus ca in Romania drepturile omului sunt un lux, le da model de insurectie revolutionara protestatilor de la mitingul din 10 august din Bucuresti. Pe 10 august 1792, cu ocazia Revolutiei Franceze, a avut loc o insurectie revolutionara in urma careia poporul a cucerit palatul Tuileries, a scris pe facebook Chris Terheș. președintele Coaliției Românilor din SUA împotriva corupției.
    Nu stiu cine a ales ziua de 10 august. In 1792, “les sans-cullotes” luau cu asalt Palatul din Tuileries. Orice asemanare (simbolic vorbind) cu realitatea e absolut intamplatoare, a scris Prună pe facebook.

    Postarea lui Prună are însă o semnificație care duce cu gândul la violențe și la masacrul din 10 august 1792 din Franța.

    A fost și începutul primei Terori, al cărei punct culminant au fost masacrele din septembrie. Această insurecție și consecințele ei sunt denumite de istoricii Revoluției Franceze prin sintagma „10 august”; alte denumiri sunt „ziua de 10 august”, „căderea palatului Tuileries”, „insurecția din 10 august” sau „masacrul din 10 august”.

    10 august 1792, zi decisivă pentru Revoluția Franceză, a fost, după cea de 14 iulie 1789, cea mai importantă din perioada revoluționară. Mare parte din istorici consideră această insurecție a fi a doua revoluție

    • Nici o coinciddenta ci numa prostie cu staif.
      Ca tocmai se implinesc 50 de ani de la 1968. Cauta referinte in contributors.ro.
      Si in 68 se cam faceau 50 ani + cateva luni de la 1917 ….

      Sunt unii cam dobi care cand citesc unele numere intra in transa

  9. Italia interzice vaccinarea obligatorie într-un vot istoric

    Liderul Ligii de Nord (Lega Nord), Matteo Salvini, a numit vaccinurile obligatorii ca fiind „inutile” și a spus că acestea sunt „în multe cazuri periculoase, dacă nu dăunătoare”.

    Acum nu vor fi necesare.

    Prin votul de la 148 la 110 din partea superioară a parlamentului, Italia a modificat legile privind vaccinurile obligatorii și își propune să fie „mai incluzivă”.

    Cele 10 vaccinuri preșcolare sau pentru grădinițe sunt acum suspendate, cel puțin în ceea ce privește legile obligatorii.

    Partidul Democrat a adoptat legea inițială obligatorie privind vaccinurile în iunie 2017, dar acum, un an mai târziu și în mijlocul unei revoluții din Italia, părinții nu vor mai trebui să se conformeze. Democrații au folosit inițial un focar rujeolic drept combustibil pentru trecerea legii.

    Mișcarea Cinci stele și Liga, ambele partide politice care sunt adesea considerate că au crescut pe urmele creșterii lui Trump, au declarat că sunt îngrijorați de faptul că copiii sunt excluși în comunități.

    Roberto Burioni, un microbiolog, și-a exprimat nemulțumirea față de CNN. Articolul din CNN spune că decizia „a trimis șocuri prin comunitatea științifică”, iar unul dintre titlurile lor a citit „de ce este periculos”. În opinia noastră, mass-media nu se ocupă deloc de acest lucru.

    CNN nu a fost singura sursă media, printre alți avocați pro-vaccin obligatoriu, care au primit o lovitură.

  10. O intrebare ptr Grigore Popescu:
    Departamentul de Stat doreste o noua Ucraina?
    Nu sunt satisfacuti de reusitele din Crimeea si Donba? Nu le este de ajuns caz in est mai au doar 2 tari „sigure”? Ca practic flancul estic al NATO este distrus in urma inteligentei politici ale zisului Despartamant?

    Ce doresc diplomatii vostri?
    Nu cumva sa ne pedepseasca ptr proamericanism?

    In acest sens vezi si articolul lui Tismaneanu ” Noi suntem puhoiul” in care zice de „revolutie”. Tismaneanu profu american din Marlaniland.

    Bun asa. Insa cine castiga ?!

  11. Scenariul de dreapta cu numele de cod „Diaspora”: Inlaturarea Guvernului de stanga Dancila?

    Ziua de vineri, 10 august, cand va avea loc la Bucuresti mitingul “Diasporei”, ar putea ramane inscrisa in istoria Romaniei ca a doua lovitura de stat in ultimele aproape trei decenii. Cineva, acolo, “Sus”, care poate fi si inauntru si in afara, nu iubeste Romania. Cauza? Suveranismul si poporanismul guvernului de stanga de la Bucuresti prea si-au luat avant si trebuie oprite. Va fi Romania dusa din nou pe fundul prapastiei? Alegerile europarlamentare se apropie, iar riscul ca ele sa fie ultimele pentru elita neo/liberala este extrem de mare. Sfidarile din partea Ungariei, Poloniei si celorlalte tari din Europa Centrala si de Est la adresa Bruxellesului, Washingtonului si Tel Avivului sunt tot mai mari. Desi cea de-a treia capitala le diriguieste pe celelalte doua, numele ei este ocolit cu grija in analizele despre intrigi, lovituri de stat, revolutii. Totusi, in ultimele zile, agentii de influenta au iesit de sub acoperire, pentru pregatirea politica si instigativa a evenimentului “Diasporei”.

    Cu toata influenta incontestabila din exterior, sunt prea multe lucruri care nu se leaga si indreapta atentia preponderent spre interior. “Diaspora” ar putea fi numele de cod al unei operatiuni a statului paralel, care sa constranga guvernul Dancila sa demisioneze sau pe care, la limita, sa-l inlature prin violenta protestatarilor supralicitati ca “diasporeni”. Incepand cu implicarea, cel putin declarativa sau de fatada, prin intermediul retelelor de socializare, in alegerile prezidentiale din 2014, care l-au adus pe Klaus Iohannis (PNL) la Cotroceni, “Diasporei” i s-a conferit politic, de catre partidele si sistemul de dreapta, o aura divinatorie si intangibila, ca de moaste sfinte. Ori ca de oracol, prin ascultarea cu sfintenie a ordinelor executive ale “Diasporei”, chiar in pofida rezultatelor alegerilor electorale, cum se intampla dupa castigarea masiva de catre stanga PSD a alegerile parlamentare din 2016. Mitingul “Diasporei” este organizat politic, cu un scop politic. Iata o mostra graitoare din mesajele “Diasporei”, cu care aceasta ataca politic legitimitatea electorala a Guvernului: “Noi am venit, acum plecați voi. Noi v-am făcut valiza!”.

    Cine sunt acesti “Noi”, care, ca ceva din “exterior”, vor sa darame Guvernul PSD-ALDE, care se bucura de sprijinul majoritatii parlamentare si de o activa sustinere populara? Eu unul nu am vazut afluxul apocaliptic de romani din diaspora, care ar veni la miting, despre care vorbesc televiziunile galbene (PNL). La vama si pe asa-zisul traseu din tara al venirii “Diasporei” la mitingul din Capitala, observ doar niste actiuni simbolice, dar extrem de vocale. Prin definitie, simbolistica nu are forta numerica, asa cum sunt de regula indivizii, grupuletele sau grupurile si actiunile lor care nu au sustinere, dar incearca sa-si camufleze slabiciunea, nereprezentativitatea si/sau cererile imposibile prin retorica zgomotoasa, iluzoriu compensatorie. Masinile de la intrarea in tara, cu insi si lozinci, foarte probabil conjunctural atasate, precum recuzita la spectacolele de strada, si carora televiziunile galben-portocalii le-au tras insistent cadre, ca un Pristanda care vrea sa-si scoata steagurile la numar, ar putea foarte bine sa faca parte din traficul de weekend si de vacanta.

    Cu toatea acestea, nu am nicio indoiala ca numarul protestatarilor nu va fi simbolic, dar nu comparabil, cred, cu cel de la cea mai numeroasa manifestatie a “rezistentilor”, din cele pe care opozitia de dreapta le organizeaza de circa un an si jumatate. Nici daca ar fi inchis plajele si muntele nu ar fi avut o participare mai mare, va fi printre ultimele osti de stransura care raspunde la goarna de adunare. Diasporenii, cati or fi, cel mai probabil au fost mobilizati de ambasade, asupra carora Iohannis si-a pastrat controlul in totalitate. Cred ca in acest scop, de control politic prezidential exclusive, trebuie citita si neputinta si supararea ministrului de Externe, Teodor Melescanu, recunoscute recent cu regret, că nu a numit și el “câțiva ambasadori”. Cotroceniul nu i-a permis. Serviciile secrete sunt inca in ecuatia politica a statului paralel, iar amestecul lor in mitingul “Diasporei”, desi nu poate fi dovedit, pentru ca nu ar mai fi servicii secrete”, poate fi cu usurinta prezumat. Curg in acest sens antecedentele de implicare in lupta politica, dar si ciudatele coordonari informationale pentru miting ale diasporenilor si tacerile institutionale fata de niste actiuni care potential si anuntat pot iesi sau ies din cutume, ca riscuri antistatale.

    Cine este “dirijorul” acestor actiuni toxice pentru Romania, prin care se incearca sa se acrediteze falsa opinie, pentru a o folosi ca un levier politic, ca Guvernul PSD-ALDE ar provoca conflicte cu Diaspora si Occidentul, datorita esentei sale de noua stanga, prin care a iesit din vechiul si pagubosul internationalism? El nu se afla in niciun caz in Diaspora sau Occident. Diasporele si Occidentul ar fi intr-un absurd conflict existential cu suveranitatile si interesele nationale ale tarilor proprii. De fapt, nici nu este nevoie sa fii de stanga pentru a intelege conditionarea existentiala a statelor de catre suveranitatea si interesele lor nationale. “Romania First” si “America First” nu sunt de stanga si dreapta, ci conditionari vitale, existentiale. Doar dreapta romaneasca trage la car strain. Daca analizam contextul intern si mesajele “Diasporei”, legate de miting, ajungem repede la concluzia ca modelatorii si profitorii acestora sunt Iohannis si PNL. Mentionez doar trei argumente: (1) criza mediatica a PSD, adica de perceptie, care nu exista in realitate, este contrafacuta de catre PNL in scopuri electorale; (2) avantajul de oportunitate al alegerilor parlamentare anticipate va fi doar pentru dreapta, in conditiile in care aceasta deja se afla, in totalitate, in dispozitivul electoral, gata sa exploateze “criza” PSD; (3) situatia juridica neclara a lui Liviu Dragnea si a perspectivei unei candidaturi prezidentiale, a acestuia ori a altcuiva din PSD, precum si incertitudinea in privinta unei candidaturi comune cu ALDE, aspecte care doar in 2019 vor fi clarificate, fac ca Iohannis, care este deja pe “teava” prezidentialelor, fara niciun contra-competitor credibil, sa fie campionul en-titre in 2018. PSD nu are niciun interes sa accepte alegeri anticipate, se afla in grafic cu programul electoral, iar pana la cele la termen mai sunt doi ani si jumatate. Daca Ludovic Orban va veni la Palatul Victoria, Klaus Iohannis ve deveni automat presedinte-premier. Cred ca alegerile prezidentiale anticipate, cum se poate intelege din exprimarea destul de confuza a “Diasporei”, le surad presedintelui Iohannis si “premierului” Orban. Cand barca era nesigura si se prevedeau furtuni mari, si Basescu se oferea sa-si incheie cu un an mai devreme mandatul. Cred ca gandul ascuns al lui Iohannis este acelasi, dar il va si materializa, prin convocarea scrutinului in toamna-iarna. Intr-un an si jumatate de acum incolo se pot intampla multe, nu dai vrabia din mana, pe cea de pe gard. Timpul va curge in defavoarea unui posibil Guvern PNL, care va reveni la austerismul politicilor guvernamentale ale fostului PDL. Cu atatea indicii care duc catre Cotroceni si Modrogan, nu cred sa mai fie cineva care sa aiba dubii in privinta autorului sau autorilor scenariului cu nume de cod “Diaspora”.

  12. La noi pina si demonstratiile sunt mediocre. Toti in gura cu „mittingul Diasporei”. Hai sa facem un calcul estimativ: din aia 50000 confirm Hotnews, probabil max 20000 sunt din diaspora, restul familie, prieteni. Cit reprezinta 20000 din 5 milioane diaspora? 0.004 adica 0.4%.

    S-a mai discutat aici: „diaspora” e o ceapa cu mule foitze.

    Eu ma uit la demonstratrie live si cred ca cea mai mare majoritate sunt aceiasi care tot ies, din Romania.

    Pentru mine e trist sa vad atita ura, dar astea sunt timpurile din pacate. Multa ura si violenta.

  13. E,,….,
    La RomaniaTV Doru Coarna vine cu o (dez?!)”informatie”. de. senzatie : fortele. de ordine au „permis” eleme.ntelor violente sa se desfasoare ca sa justifice interventia in forta(care?)!

    Ptr mine nu e o noutate..,.. Ca vwchi cititor de Huma Dinanche – 1,75 lei in68-75) am aflat, stiut si crezut ca in 68 aia care au dat cu pietre si incendiat deesses pe Cnmps. Elysees au fost de fapt politisti in civil (ca sa ponegreasca revolutia).

    E … Pana. La urma si Coarna o sa ‘recunosca’ ca aia. care incendiaza tomberoane e de fapt sindicacalistii sai.

    Oricum e bine. Cu aceste incendieri intra m insfarsit in rand cu Europa. Si in Bucale ca la Paris, Atena, Bruxelles samd etc

  14. Dupa evenimentele din seara asta , este obligatoriu ca PSD-ul si Dragnea sa-l trimita de urgenta la garaj pe sobolanul de Iohannis ! Si judecat pentru tradare !
    Individul asta este capabil de orice marsavie si este in stare sa dea foc acestei tari numai sa-si atinga obiectivele .

  15. Stie cineva cine/ce vrea sa preia puterea in Romania, prin ceva ce se aseamana cu o rebeliune legionara a la Il Duce , si sa-si bata joc si de bruma de democratie care mai exista (adica mersul la urna de vot la termen si desemnarea alora cu majoritate sa conduca si nu a alora cu 5% ) ? Sunt „agenturili” sau geto-daci ?

    Daca privim in trecut la modul de instaurare a regimurilor de „dreapta” (,national-socialiste si fasciste ), in state ca Italia si Germania, incepem sa observam , comparand cu ce avem noi, la nivel politic si social , ca cineva foarte bine pregatit ne dirijeaza intr-un hau al urii si pe o cale care nu duce nicaieri pe termen mediu.

    Mussolini ajunge la putere punand presiune , cu ajutorul maselor, pe conducerea de dupa razboi a Italiei , intr-o saracie lucie ,ca si Hitler in Germania.Omul PREIA GUVERNAREA PENTRU SINE (opa) si incepe sa organizeze alegeri chipurile democratice.Oamenii merg frumos la urne unde sunt batuti cu bestialitate (oare asta ni se pregateste la anticipatele si referendumurile ce ni se pregatesc) pe toata durata desfasurarii scrutinului , indifierent pe cine votasera (pentru intimidare democratizare).Numara bine si se alege pe sine pe mai departe , dupa care neutralizeaza liderul scoialist (singurul oponent) , face din justiei o institutie independenta prin numiri , gratiaza niste baieti ,interzice sindicatele , interzice presa „non-pozitiva” si incepe indoctrinarea in scoli dar si practicarea salutului specific vremii.In Germania insa HItler face si REFERENDUMURI (opa)
    La nivel de discurs omul era IMPOTRIVA MAFIEI si CORUPTIEI si avea de asemenea si o dorinta intensa de refacere a prestigiului vechii Rome.
    Pe de cealalta parte in Romania exista discursul anti-coruptie si necesitatea intoarcerii la originile curate neprihanite dacice , ca elemente doctrinare.De asemenea ca si in Italia anilor 192x de vina sunt pesedeii pentru simplul motiv ca sunt singurii care se opun realizarilor marete.

    Modelul de dreapta ales pentru noi pare sa fie cel Italian si se aplica pas cu pas, incet si sigur.
    Din cate se spune broastele pot fi fierte de vii odata ce sunt puse intial in apa rece si apoi apa este incalzita treptat.

    O intrebarea care se pune este de ce nici macar un om invatat dintre academicieni , politicieni , oameni cu credibilitate , nu apar public si nu explica cetatenilor pericolul in care acest stat se afla in aceste zile in mod fortat si nenatural.
    Agresivitatea TFL-stilor din aceasta seara trebuie sa traga un semnal de alarma in capetele tuturor celor care se considera patrioti adevarati.Musolini a fost un mincinos ,dar s-a observat asta mult prea tarziu pentru multi.

    Daca gazele din Marea Neagra sunt motivul eu zic sa le donam lui Trump sau lui Merkel si sa ne vedem de treaba ,avem suficient „creier” sa ne descurcam si fara ele , iar sangele ne mai trebuie.

    Sa nu fim totusi un Egipt , o Ucraina , un Zimbabwe , un Liban , si lista primavaraticilor poate continua , locuri unde oameni foarte civilizati , stateau in piete si faceau lucruri pasnic dorind democratie cu braderhuzi si ziariste,

    Domnule Adrian Nastase , nu ati putea face o prezentare pe larg , pe blog , a ceea ce s-a intamplat in Italia in anii interbelici , macar sa stim ce se intampla , ca doar modelul e latin ?

    Altfel sa speram ca democratia de tip nou , carolina , scrasnita , va permite simulari de alegeri simpatice cu avatare bleu si nu rosii.

Lasă un răspuns