A XXV-a ediție a „Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați”

Ieri, am participat, la Brasov, la a XXV-a ediție a „Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați”. Am vrut sa-mi respect angajamentul de a fi prezent si la editia din acest an, cu atat mai mult cu cat, in calitate de ministru de externe, am inaugurat aceste cursuri, la inceputul anilor ’90.

Anul acesta a fost o participare record – au venit, la Brasov, tineri diplomati din vreo 40 de tari. Momentul inaugural l-a reprezentat si in acest an, vizita la mormantul lui Titulescu din Scheii Brasovului.

Tema prelegerii mele a fost „Titulescu si Marea Unire”. Am vorbit despre rolul lui Titulescu in negocierea si semnarea Tratatului de la Trianon, dar si in efortul de consolidare a rezultatelor tratatelor de pace in anii care au urmat. Le-am detaliat istoria proceselor legate de optantii unguri, reluarea relatiilor diplomatice cu Uniunea Sovietica, chestiunea reparatiilor de razboi, legaturile cu tarile Antantei, etc. Iar apoi am raspuns la unele intrebari.  La sfarsitul programului, fiecare dintre cursanti va primi un exemplar in engleza din cartea lui Titulescu „Politica externa a Romaniei”, republicata recent de Fundatia noastra.

Si as vrea sa va mai relatez un fapt – recent, la Paris, la dezbaterea organizata de revista „Politique internationale”, m-a abordat o doamna care mi-a spus ca este ambasadoarea Armeniei in Franta si ca a participat, in urma cu mai multi ani, la Brasov, la cursurile Titulescu! Era foarte mandra de lucrul asta…

36 de gânduri despre “A XXV-a ediție a „Cursurilor Internaționale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomați”

  1. Stabilitatea unei țări este determinată, în mare parte, de rolul pe care îl au diplomații în stabilirea unor relații durabile cu vecinii și cu Puterile, dar și în modul cum aceștia transmit, argumentând, poporului lor acțiunile interprinse. Tocmai lipsa de comunicare determină nemulțumirea celor care nu înțeleg cum trebuie să evolueze relațiile dintre state. Priveam uimit la TV, cum americanii, oameni de rând și politicieni, sunt nemulțumiți de modul cum au decurs tratativele cu Rusia. Ce vor americani? Război cu Rusia?. La fel se întâmplă și în România. Viorica Dăncilă acuzată ca și Trump, de înaltă trădare, numai că la americani acuzația a rămas doar la nivel declarativ.

  2. Din fericire pentru noi Regatul Roman in anii 1900 avea ca oameni politici pe fratii Bratianu , IG Duca , Take Ionescu , Nicolae Filipescu , P. Carp , Alexandru Marghiloman , Alexandru Beldiman , Constantin Argetoianu , Spiru Haret , Mortun , Diamandi – chiar ostili unii altora urmareau interesul national si aveau creier , cultura si patriotism .
    Nimic in comun cu cei de azi , sa nu-i numesc ca ma enervez .
    Dar cum sa nu ma enervez cand vad sabotajele puse in calea marilor proiecte de la noi – nu doar birocratia si teama de raspundere a administratiei terorizate de Securitate prin DNA DIICOT ci orice pretext bun pentru a ne opri – in ecuatia autostrazii Sibiu Pitesti , pe care dusmanii o vor de nerezolvat , , au intrat necunoscute neasteptate – lincsii , ursii si lupii , scosi din buzunar pentru a complica la maximum acordul de mediu indispensabil obtinerii finantarii europene – maine vor intra in ecuatie flora , brazii , molizii , solul … acordul de mediu este prevazut , de valoroasa si curajoasa noastra administratie , la inceputul anului viitor ?!
    Nenorociti zisi sefi de partid din opozitie , Orban , pus osul prin declaratii sa ingroape proiectul ( ” nu avem acord de mediu ” si ” nu sunt destule foraje ” ) , nu cumva sa-l faca PSD !
    Deputati USR de Timis , sefi de ONG-uri ciolosiste , ca Drula , pun bete in roate unui mare proiect – centura ocolitoare Timisoara Sud – vai de mine taie pista ciclabila si nu are destule benzi .
    Sa vedem ce fac altii , Camerunul , gigantul Africii Centrale , lipsit de autostrazi pana ieri – un tronson de autostrada de 130 de km intre un port ( Edea – Kolibi ) este gata la 86 % iar primii 60 de km ai autostrazii intre capitala economica Douala si politica Yaoundé , construiti in paduri ecuatoriale , cu teren argilos , sunt gata ( raman 133 ) !
    Kilometrul de autostrada in Camerun costa 8 milioane de euro – pentru 60 de kilometri in padurea primara ecuatoriala au platit 526 milioane de euro , finantati prin imprumuturi chinezesti .

      • Da . Nu au existat oameni mai rai decat ” Bratianu si ceilalti ” . Contemporanii lor de peste Nistru , alde Cicerin sau Lenin sau Dzerjinski sau Kirov , de la Budapesta , Istvan Tisza , Horthy sau Bela Kun , de la Sofia , Stambulov sau Filatov , erau perfecti .

  3. Zilele acestea, am văzut, parțial, pe TVR1 un film despre Ceaușescu. Cred că era vorba de politica externă a lui Ceaușescu, pentru că ceea ce am văzut erau imagini de la vizitele sale în străinătate. Documentarul se termina cu următoarea concluzie, pe care încerc să o reproduc cât mai fidel: în timp ce românii nu reușeau să primească vize de a călători în afară, Ceușeștii se plimbau prin toată lumea. Eu îi pun realizatorilor acestui documentar, următoarea întrebare: acum, când românii se pot plimba nestingherit pe tot mapamondul sunt primiți de monarhii Angliei, Spaniei, Suediei, Norvegiei, Belgiei, de președinții Franței, SUA sau de cei din Africa ori de șahii arabi? Ce are una cu alta? Ne place să vorbim despre limbajul de lemn al epocii de dinainte de 89, dar acum vorbim în șabloane, pe care le folosim mereu, fără să aibă legătură cu subiectul abordat. Îi ascult pe useriști și peneliști, care pun aceeași placă, indiferent de situație. Genialul Prișcă, alcătuit după chipul și asemănarea lui Orban, a afirmat-referitor la faptul că după întâlnirea dintre Iohannis și Dăncilă nu a fost realizată o conferință de presă- că Iohannis a fost un fel de cavaler medieval ( nu mai rețin epitetul folosit), care nu a vrut să o pună în dificultate pe Dăncilă. Explicația era următoarea: Prim-Ministrul României a avut doar o singură conferință de preșă la Bacău, pe când Președintele României a avut numeroase conferințe de presă și știe să răspundă întrebărilor puse de ziariști. Părerea mea este că nu contează numărul unor astfel de acțiuni, ci ceea ce transmiți, iar eu nu am auzit vreo judecată de valoare a stimabilului Președinte, ci șabloane de tipul lupta anticorupție, forme fără fond, corupți, penali, infractori, condamnați și rânjete.

    • Nu faptul că Ceaușeștii „se plimbau” era problema, fiindcă, la urma urmei, „se plimbau” de la aeroport la clădirile unde aveau loc întâlnirile, nu vizitau țările în adevăratul sens al cuvântului.
      Aceeași prostie se vehiculează și azi: fostul președinte al Uruguayului trăiește foarte modest (așa, și? e Uruguayul mai bogat datorită acestui fapt?); președinta Croației a renunțat la salariu (așa, și? croații au aceeași putere de cumpărare ca a noastră).
      Boboru găsește tot felul de pretexte ca să-și motiveze impotența personală, dar totdeauna, totdeauna sunt de vină șefii.

      • Am depasit la puterea de cumparare nu numai pe croati , ci si pe unguri , daca am urmari indicele numarului de sandvisuri Macdonald pe care un cetatean le poate cumpara : 320 noi , 265 un ungur …

      • Iar repet o zicala persana : decat o armata de lei condusa de un magar,mai bine o armata de magari condusa de un leu!

    • Oscare

      Problema nu erau vizele, ci pasaportul!
      Te duceai pe Iorga, cereai psaport ptr excursie in Cehia in perioada ….. Si asteptai. Se putea sa nu!

      Nu zic de un pasaport ptr excursie/vizia in tari capitaliste …

  4. Acum câteva minute , Mihai Dide, marele salvator al democrației și al statului de drept, s-a legat în lanțuri de gardul Guvernului , cu un bidon de benzină în mână (am înțeles că a stropit și câțiva jandarmi). Protesta și amenința că își va da foc, dacă Guvernul va da o presupusă Ordonață de Urgență, privind amnistia și grațierea. Să-și dea foc! E alegerea lui! De ce trebuie jandarmii să-l apere de propria voință? Iar dacă este nebun, dacă are halucinații și ceea ce visează noaptea crede că se va întâmpla, să-l lege și să-l ducă, după sfatul lui Ciutacu, la Obregia. Dacă este doar agitator, să fie judecat pentru punerea în pericol al integrității corporale a trecătorilor ( pedeapsă de la 90 de zile la 5 ani de închisoare) sau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice ( pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare). El primește de un an încoace doar amenzi pe care i le plătește cei ce-l scot în stradă sau pe care nu le plătește.Însă aflat în închisoare, probabil și-ar dori vreo amnistie, grațiere, când cei de acolo, colegii de celulă, îi vor face zile fripte, aflând pentru ce a protestat.

  5. PNL si primul efect intern post-Kovesi: Divergente cu aripa PDL pe candidatura in alegerile prezidentiale

    Caderea in sondajele de opinie si comentariile nefavorabile din spectrul dreptei arata ca revocarea lui Kovesi are un efect negativ asupra sanselor lui Klaus Iohannis de a obtine al doilea mandat in alegerile prezidentiale de la anul.

    Perceptia acestui trend descurajator se reproduce cel mai dramatic in PNL, partidul al carui candidat pentru Palatul Cotroceni va fi Klaus Iohannis. Acest dramatism intern, care poate impinge pana la sciziune, este alimentat de faptul ca timpul nu a reusit sa vindece falia de fuziune dintre vechiul PNL si fostul PDL.

    Tot ce a despartit cele doua partide fuzionate si formal constituante ale unui nou PNL, pare sa fi iesit brusc la suprafata dupa demiterea sefei DNA, sub al carei management institutia de urmarire penala a adversarilor politici de stanga parea sa fie un fel de “garanta” a sistemului politic de dreapta, instituit de fostul presedinte Traian Basescu.

    Constructia DNA si aducerea in fruntea ei a lui Kovesi au fost manevre ingenioase, care au perpetuat sistemul si puterea aceluiasi grup ingust de interese si l-au adus la sefia statului pe liberalul Klaus Iohannis. Dupa pierderea pozitiei “Kovesi”, fostii democrati-liberali din PNL au reactionat foarte negativ la adresa lui Iohannis.

    Ideea dominanta care se vehiculeaza destul de alert in PDL este ca Iohannis nu mai este o candidatura viabila pentru castigarea alegerilor prezidentiale. Esecul sau ar pune in pericol de moarte “mostenirea” (sistemului) Basescu. Pentru impiedicarea acestui sfarsit previzibil, progenitura basista PDL se simte obligata sa faca ceva.

    Inceputurile unor preparative in acest sens au fost vizibile cu prilejul ciudatei convocari de catre Vasile Blaga a mai multor fosti lideri PDL la sediul PNL din Aleea Modrogan, fostul sediu al PDL, la care presedintele PNL Ludovic Orban nu a fost invitat, desi acesta se afla in biroul sau.

    A fost cum s-ar spune o sedinta inchisa sau “conspirativa” a PDL, ascunsa de Orban si PNL. In pofida incercarii de a tine capacul pe oala, unele lucruri de la sedinta PDL au rasuflat. Cea mai urgenta problema la care PDL ar urma sa gaseasca solutia ar fi, potrivit unor surse interne, renominalizarea candidatului PNL la prezidentiale. Noul candidat ar putea fi tot liberal sau, varianta a fost luata in calcul, pedelist.

    Cea mai puternica rezistenta asteptata la schimbarea candidatului va fi din partea lui Ludovic Orban, care si-a atras multe nemultumiri din parte PDL, dupa esecul motiunii de cenzura impotriva Guvernului Dancila (PSD). Probabil ca solutia va fi una din cele doua leme, schimbarea lui Orban sau ruperea de PNL. Daca viitorul lider al PNL ar fi de la PDL, cu atat mai bine, scenariul s-ar simplifica si ar fi mai usor de pus in practica.

    Oricum, PDL, fost de orientare neoliberala, a avut intotdeauna un dinte impotriva PNL, pe care il suspecta ca este prea de centru si, implicit, apropiat de stanga. Remarcabile au mai fost doua lucruri.

    Primul, prezenta la reuniunea de taina, initiata de Blaga, a fostilor cei mai “grei” lideri PDL: Emil Boc, Lucian Bote, Gheorghe Flutur și Mircea Hava. Tinta PNL a fost confirmata de Vasile Blaga, care la iesirea din sediu, dupa finalul intalnirii, s-a plans intr-o declaratie de proasta comunicare cu liberalii.

    Al doilea, re-cultivarea asidua a imaginei Alinei Gorghiu, care sustine cel mai vocal si documentat discurs critic la adresa PSD. Ar putea fi un semn de reintoarcere la varful PNL si/sau de inlocuire/preluare a candidaturii PNL la alegerile prezidentiale, in ambele variante cu sprijinul PDL.

  6. Stirile TVR .
    Sunt unici , ceva de neimaginat .
    Sa postezi , cretin , in ziua finalei CM : ” pumnii stransi pentru Croatia ” , cand dai imagini cu un local bucurestean cu francezii din Bucuresti si cand Franta a fost aliatul tau ( rusii au activat atacul impotriva Romaniei in iunie 1940 cand au stiut ce contine armistitiul semnat de Franta cu Hitler ) , nu Croatia !
    Dar sunt altii la fel de cretini , ca bietul Banciu dela B1 care insulta grosolan jucatorii francezi campioni mondiali .
    El , o nulitate , insulta mari sportivi ?!

  7. Felicitari ca tineti aceasta faclie aprinsa. E important contactul intre generatii diferite de diplomati, De cele mai multe ori diplomatia se invata de la unul sau mai multi diplmati de cariera cu experienta. Diplomatia e o meserie foarte frumoasa si care iti da satisfactii, dar trebuie sa ai stofa speciala, si apoi sa vrei sa-ti faci costum de care trebuie. Nu oricine poate sa faca aceasta meserie care cere multe, inclusiv sacrificii, de la tine si familia ta. In primul rind cere iubire si devotament fara margini pentru tara ce o reprezinti.

  8. https://www.antena3.ro/actualitate/scandal-urias-la-finante-pe-casa-lui-iohannis-ministrul-finantelor-si-seful-anaf-acuzatii-dure-479507.html

    Articolul de mai sus ne confirma inca o data cu ce PAPAGALI si CACACIOSI a pornit Dragnea la lupta cu sistemul securest si cam ce sanse de reusita are !

    Penibilul asta de la Anaf care nenoroceste zilnic mii de nevinovati cu abuzurile lor , pur si simplu S-A CACAT PE EL DE FRICA cand a venit vorba sa-l execute pe borfasul de Iohannis .

    Cam ce sperante aveti ca PSD si Dragnea va reusi ceva in lupta cu odiosii astia ?

  9. Ce-mi place, domnule Năstase, e că câinii latră, iar ursu trece, ursul fiind dumneavoastră. Toate javrele cu Bot murdar schelălăie pe margine, dar Ursul trece agale și imperturbabil, trăiește cum îi place, face ce vrea, e , respectat, băgat în seamă, în vreme ce jogodiilor jigărite li se dă câte un șut…
    (aș pune un emoticon cu un iepuraș care sare-n sus pe lăbuțele din spate și aplaudă de bucurie…)

  10. Mare lucru e o Justitzica endepedenta da ascultatoare fata de Tatelu’ ! Una carevsa zica precum prea……. Ana de o tinuse unu Pauker : trebuie condamnat!

    Si uite asa o lua amabila gazda „de exemplu” (scuze sefu’ da trebuie reamintit) cacai zise bretonata Justitica ca daca era sef de partid si catindat musai trebuia sa stie (ce?)

    Insa in alte cazuri ..
    Hai sa vedem :
    – Prea cinstitul vames bihorean, care conducea campania si strangea fonduri …. Nu se stie desi unii au zis ca au carat banii ca cartofii la piata.

    – prea onorabilu ex presedinte , improprietarit cu apartamentu ala din Mihaileanu a fost blagoslovit cu NUP. Ca cica apartamentu l-a primit nu ca primar si sef de partid ci ca persoana fizica. (Aduca cam asa te duci la primarie „!a cheama Raj Cacur sunt boschetar, n-am un sa dorm’ si in juma de zi iti dadea primaria 8 camere) . Deci nici pomeneala de abuz in scarbiciu! Dovada stau zecile de chiriasi aruncati in strada de acelasi onorabil. Aruncati in calitate de primar general!

    – prea …. Nu se stie cum cantator la mandolina si purtator de maimuta, care a solicitat bani ptr campania electorala. Nevinovat , pen ca a cerut pe ” persoana fizica” nu in calitate de sef de partid!

    Uite d’aia e navoie de independenta,mai ales a alora de procura gladiole ca altfel cum ar mai putea fi obedienti fata de ???? „servicii’?
    Ca sunt independenti – mai ales fata de lege, principii de drept si alte fleacuri.

  11. Eliticidul anilor ’50 se intoarce, oripiland democratia: O abjecta scrisoare a unui grup de influenta axiofoba cere reconsiderarea primirii în Academia Română a sociologului Ilie Bădescu, autor al prefetei unei carti a lui Alexandr Dughin

    Nu numai justitia Romaniei a fost infiltrata si indreptata impotriva intereselor romanilor, ci si cultura nationala. Eliticidul si axiofobia din timpul comunismului alogeno-cominternist s-au intors cu o virulenta stupefianta si tupeista, atacandu-ne la radacina identitatea, valorile si democratia. In noile acte anticultura recunoastem acelasi calapod din anii paukerismului, cu agenti manipulatori, falsificatori si pervertitori, cu pozitionari in noduri institutionale si ordine primite din afara. Într-o scrisoare deschisă, 30 de sociologi și cercetători în domeniul științelor sociale critică primirea sociologului si profesorului universitar Ilie Bădescu în Academia Română ca membru corespondent. Cei 30, cei mai multi ei insisi sociologi, din noile generatii ucenicite la scoala de sociologie romaneasca Ilie Badescu, care dupa 1989 a revitalizat si modernizat celebra Scoala de Sociologie de la Bucuresti a lui Dimitrie Gusti, cer reconsiderarea deciziei Academiei. Cauza acestei tentative de executie stiintifica si culturala a lui Ilie Badescu, cu mijloace agitatorice si de propaganda intolerante, in binecunoscutul stil de represiune si uniformizare “Cine nu e cu noi e impotriva noastra”, este politica si geopolitica, venita, in ultimul caz, pe filiera transnationala, asa cum isi primeau ordinele alogeno-cominternistii de alta data. In obtuzitatea celor care incearca sa efectueze un nou ritual de sacrificare din randurile elitelor stiintifice si culturale romanesti, de aceasta data, culmea!, chiar pe altarul Academiei Romane, cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania, Ilie Badescu ar fi “vinovat” pentru ca a semnat prefața unei cărți a lui Alexandr Dughin, un reputat autor rus al unor mari studii de sociologia politicii si geopoliticii de dupa razboiul rece. Dughin este considerat de catre propaganda occidentala, preponderent americana, drept ideolog al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Invatand din lectiile nefaste ale comunismului si liberalismului, Rusia a ales o alta cale (v. doctrina Sinatra “My way”), care implicit inseamna o distantare de modelul politic si economic occidental (nu de Occident, o confuzie care ar trebui mai atent tintita). Altfel spus, noii kulturnici romani, dintre care doar o mica parte a fost expusa public in grupul petitionar, incearca sa-l reprime pe Ilie Badescu folosind ca acuza pluralismul acestuia, care tine de insasi esenta sociologiei. Obiectul de studiu al sociologiei este faptul social total, care este intim si indestructibil legat cu pluralismul, pana la identificare. Ignorantii reclamagii exclusivisti, exclusivism prin care se pun in conflict cu insasi statutul lor profesional, ar fi trebuit sa stie ca Ilie Badescu este si un reputat geopolitician si coordonator de studii interdisciplinare (v. “Euxin”, grup si revista de sociologie, geopolitica si geoistorie). Prin urmare, interesul lui Badescu pentru scrierile lui Dughin este profesional, pur stiintific si, nu in ultimul rand, meritoriu. Scrisoarea deschisă este semnată de profesori de la cele mai mari universități din România, precum și de directorul Institutului „Elie Wiesel”.
    PS/NB: De Sfantul Ilie, la multi ani domnului profesor Ilie Badescu!

  12. pupaza din tei spune:
    IULIE 19, 2018 LA 6:31 PM

    Nu generalizati, Franta anului 2018 nu mai este aceeasi cu cea de acum 60-70 de ani. Din putere coloniala, Franta a ajuns ea insasi o colonie, un fel de nou turn Babel. Ca sa-i pot vedea bine pe jucatorii din hexagon, a trebuit sa dau televizorul pe modul ,,sport”, prin care se intensifica luminozitatea, culoarea si contrastul. Si ce contrast….moaama ce contrast…ochii se vedeau ca bilutele stralucitoare de cyborgi pe un fond ca abanosul… (Z)
    Cat despre Croatia, acolo avem de-a face cu o comunitate omogena de oameni civilizati si foarte primitori, nu mai vorbesc de frumusetile turistice ale acestei tari, un adevarat rai pe Pamant.
    Imi pare rau ca au pierdut la fotbal, au jucat mult mai legat si mult mai frumos. De fapt, doar ei au jucat…fotbal. Dar n-ai ce-i face daca apare ghinionul…

    • Englezii cum erau ?
      Cat despre rolul negrilor in Istoria recenta a Frantei , este departe de a fi neglijabil – in primul razboi mondial si in al doilea trupele coloniale africane erau temute de nemti ( chiar in campania infrangerii din 1940 senegalezii lasau tancurile nemtesti sa treaca inainte si asteptau infanteria germana care venea in urma , facandu-i sa urle ) .
      Sa uitam ca Franta Libera a lui de Gaulle a plecat din Brazaville si Yaoundé , sa uitam primul oficial care a abandonat Vichy pentru el , guvernatorul Ciadului , Felix Eboué , un negru ?
      Ca al doilea partener economic al Frantei , dupa UE , este Africa neagra francofona ?
      Ca sefii de stat camerunez , congolez , guineean , senegalez , ivorian , togolez , gabonez au toti cetatenia franceza si ca-si investesc toti avutul financiar in Franta ?
      Ca azi China realizeaza dimensiunea economica a limbii franceze prin Africa francofona ?

  13. Fragmentarium

    De ce s-o sprijine Blaga pe Alina Gorghiu, cand o au la indemana pe Raluca Turcan ? Nu vad nimic deosebit la Alina Gorghiu, in afara faptului ca e casatorita cu economizdul ratat Lucia Isar, cel ce a facut un fix cu aurul romanesc depozitat la Banca Angliei.
    Dobitocul nu pricepe ca aproape nicio tara nu-si tine toate rezervele pretioase in propria-i batatura, avand in vedere riscul, oricat de mic, de razboi, calamitate naturala, etc. Avem mare noroc cu un guvernator responsabil si competent, cum rar intalnesti pe alte meleaguri.
    Pana si americanilor le tremura fundurile, cu tot cu Fort Knox-ul lor, de cand Putin a experimentat rachetele hipersonice purtatoare potentiale (si) de incarcaturi nucleare.

  14. Cu toata reactia isterica a ,,statului de drept” american, Trump l-a invitat pe Putin la Casa Alba.
    Felicitari, Donald, sper sa rezisti asaltului derbedeilor progresisti ai partidului democrat (DAR NU NUMAI) si serviciilor dumitale mincinoase si incompetente (chiar daca nu poti sa spui asta in mod direct si explicit). Serviciile americane tin mortis sa tina ,,supa” diversiunii cat mai fierbine, nu cumva sa mai apara vreun Snowden care sa prezinte probe despre cum asculta unchiul Sam pe toata lumea, de sus si pana jos. La propriu. Sa fim seriosi. Daca vreun rus s-ar fi amestecat efectiv in alegeri, a doua zi ar fi fost cunoscut de agentiile americane, presupunand ca ar fi reusit sa treaca de Firewall-uri. In fond, America a inventat IT-ul si nu Rusia, deci, despre ce vorbim ?
    Vladimir Putin le-a tras-o detractorilor sai de peste Ocean, care se dau mari justitiari (exact ca cei din Romania semi-americanizata): ,,Sunteti o democratie ? Daca da, mergeti la un Judecator. Nu proferati acuze doar pe baza celor spuse de securisti. Am fost in servicii si stiu bine cum se…fabrica dosare”. (Z)

  15. SUA: Asimilarea nesubordonarii cu subminarea si influentei cu ingerinta, induceri politice in eroare

    La doar cateva zile de la summitul Trump-Putin de la Helsinki, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat, intr-un interviu pentru Fox News, că Rusia va încerca să submineze democrațiile occidentale “pentru o perioadă lungă de timp”. “Sunt sigur că Rusia va încerca să submineze democrațiile occidentale în 2018, 2019 și pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Pompeo. Atribuirea prin aceasta declaratie a unei valori de “certitudine” unei opinii personale este un fapt relativ neuzual in diplomatie, tradeaza o doza de amatorism, proprie incepatorilor. “Este responsabilitatea noastră, în calitate de lideri ai Guvernului Statelor Unite, de a face tot ce este posibil pentru a împiedica ingerințele, nu doar în alegeri, ci în general”, a adăugat oficialul american. “Nu este vorba doar de alegerile din 2016. Cumva, SUA par că au uitat istoria eforturilor Rusiei de a submina democrațiile din Occident”, a mai sustinut seful diplomatiei americane. Temerea SUA, care se afla sub o formidabila presiune economica si sociala de reformare, fata de influentele reciproce inevitabile din lumea globalizata, inclusiv fata de cele venind dinspre atractivitatea noului model de dezvoltare al Rusiei, nu poate fi “vindecata” prin declararea influentelor drept “ingerinte”, ci prin cautarea de solutii competitive. A identifica nesubordonarea cu subminarea si influenta cu ingerinta nu sunt decat niste metode interesate de inducere in eroare si de manipulare. SUA pretind ca vorbesc intotdeauna in numele Vestului, cred ca e singura tara din lume care face acestv lucru, China si Rusia, de exemplu, nu vorbesc in numele Estului, fac declaratii in nume propriu. Pe de alta parte, SUA trebuie sa inteleaga ca unilateralismul nu face decat sa atraga reactii de compensare, dar si ca reciprocitatea echitabila este cea care face relatiile durabile. Moscova s-a oferit sa permita Washingtonului sa-i interogheze pe agentii rusi acuzati de amestec in alegerile americane, dar Casa Alba nu va permite Kremlinului să interogheze și să rețină un grup de cetățeni americani proeminenți, pe care Kremlinul îi acuză de activități ilegale în Rusia (printre acestia se numara fostul ambasador SUA în Rusia, Michael McFaul, si bancherul american Bill Browder). In acest climat de asimetrie bilaterala, prin unilateralism, nereciprocitate si ostilitate din partea SUA, “invitarea” lui Vladimir Putin sa efectueze o vizita la Casa Alba, in toamna, potrivit anuntului facut joi de purtatoarea de cuvant Sarah Sanders, nu pare sa fie decat o bifare de manipulare.

  16. Domnule Presedinte am onoarea sa va salut! Nu l-am zarit niciunde pe micutul Titulescu( Ponta)! Trebuia invitat si domnia sa,doar dumneavoastra l-ati scos in lume ! In rest toate bune si ma bucur ca sunteti activ,chiar prea activ! De unde atata forta? Cu stima,M.M.
    P.S.Nu cunosc nicio boaba in limba engleza,scrieti-mi in romaneste. Multumesc!

    • Sunteti simpatic … Micutul Titulescu e din tagma procurorilor nu a diplomatilor ! Diferenta e ca de la alfa la omega . Micutu’ de care pomeniti poate fi gasit la T1 , K1 , T 14 si alte locante securiste punand la cale oaresce coterii si tradari . Si poate si in continuarea cartii lui Mircea Balan , ” Istoria tradarii la romani „

    • Abjectul Ponta a reusit in primele luni ale lui 2013 sa lanseze in extremis doua mari proiecte de investitii la care nimeni nu se astepta – autostrada de pe culoarul Alba Iulia – Aiud si cea spre Targu Mures – singurele noastre mari proiecte noi in ultimii 7 ani .
      Si sa le finanteze cu fonduri UE – foarte inteligent , denumindu-le ” extensii regionale ale autostrazii Nadlac Sibiu ” , finantate de UE .
      Cele doua santiere au inceput la un an de la evocarea lor , in 2014 !
      Acelasi Ponta a stat drept si demn in fata calomniilor cu ” Romania carne de cal ” si a plecat in urma ucazului lui Dragnea , creand un precedent care incurajeaza Securitatea sa repete scenariul .

  17. Se desfasoara, in aceste zile, o falsa dezbatere referitoare la asanumita ,,lege a radarelor”. Romanii deplang, as spune cu ipocrizie, nenumaratele accidente rutiere, unele generate de ,,drogul” numit, ,,live facebook”, dar refuza sa admita ca Politia Rutiera are preponderent un rol preventiv extrem de benefic, unul care sustine viata. A spune ca politistii stau la panda pentru bani, mi se pare un argument pueril, care distrage atentia de la adevaratul scop al actiunilor de temperare, dentificare si neutralizare a vitezomanilor inconstienti. Acesti indivizi nu risca doar ei, ci pun in pericol si vietile celor care respecta legea. Prin urmare, cu tot blamul indus in mod tendentios de oameni care inteleg prin libertate dreptul de a face ce vor, Politia Romana nu trebuie sa faca niciun pas inapoi. Ba chiar ar trebui ca cei ce provoaca, din culpa, accidente soldate cu morti si raniti grav, sa nu mai poate conduce niciodata un automobil. Ma gandesc, de exemplu, la derbedeul Stefan Huidu, dar sunt multi alti iresponsabili ca el pe drumurile publice.
    De ce spun ca este o falsa dezbatere ? Deoarece Romania nu detina, inca, o retea densa de aparate cu sensori automati amplasate constant, cu repartizare uniforma, de-a lungul soselelor, este foarte adevarat, SEMNALIZATE, deci nu exista o alternativa la radarele Politiei dispuse astfel incat sa descurajeze tentativa de a relua cursa spre moarte a soferilor in spatiile unde se stie cu certitudine ca nu exista autovehicule dotate cu dispozitive radar.
    In concluzie: Ma alatur si eu demersului politistilor cu tinta Presedintia Romaniei si spun: Domnule Iohannis, NU promulga aceasta lege inepta care incurajeaza moartea, nu viata !

    • ps
      Iata ca si unul din liderii propagandei, Oreste Teodorescu, a fost oprit in trafic si amendat. Individul urla acum ca de vina este politicul, care vrea sa-i astupe gura. Nu ca nu as fi de acord, parital, cu tragerea la raspundere a acestui nemernic care promoveaza injuria, foarte la moda intre internaunii iRealitatii TV.
      Colegul Adrian B. este foarte revoltat de asanumita ,,abjectie” a fostului premier Victor Ponta dar nu sufla o vorba despre ce se intampla in aceste zile in Romania, recte, imensa manipulare cu asazisa Ordonanta de urgenta privind amnistia penala, continuata cu limbajul execrabil la adresa PSD, sub ochii toleranti ai CNA si ai autoritatilor romane, promovat si incurajat de catre nazistii care conduc ,,CNN”-urile Romaniei.
      Evident ca scopul este legat de pregatirea si ,,fezandarea” ignorantilor cica telectuali din interior si din afara pentru asazisul miting al Diasporei programat pe 10 august, chiar cu riscul unor manifestari extreme ce pot pune vieti in pericol.
      Este bine ce se intampla, Adrian B. ? Tot Victor Ponta este de vina ? Sau si PSD-ul este responsabil pentru ca permite legarea mediatica a actiunilor legitime de reformare a Justitiei de prezenta in fruntea sa a unui lider cu prea vizibile bube in cap ?
      Apropo, a colaborat Liviu Dragnea cu sistemul, sau nu ? Eu spun ca da, si asta fara sa comut pe postul iRealitatii. Cartoful fierbinte este oricum in curtea PSD-ului, partid care inca nu a dovedit ca poate lupta eficient cu sistemul ticalosit, chiar daca liderul sau a incercat sa se agate cu disperare de pulpana lui Bibi Netanyahu si prin el sa intre in gratiile americanului.
      Cum am mai spus, slugile nu conving pe nimeni, ele sunt folosite, date la o parte, sau calcate de-a dreptul in picioare. Americanul nu crede in lacrimi, cum nici rusul nu crede, doar interesele geopolitice conteaza pentru marile puteri.

  18. Motanul Incaltat, se intreaba:

    ,,Ce informatii, altele decat cele ale serviciilor americane, are Donald Trump pentru ca sa contrazica informatiile primite de la serviciile de informatii americane?”

    Pai e foarte simplu, inca mai exista securisti responsabili in comunitatea de ,,inteligence” a SUA. Nu trebuie sa privim agentiile de informatii ca pe entitati de tip monolit. Si acolo sunt oameni, care servesc interese uneori divergente.
    Ramane de dezbatut care dintre ei sustin cel mai bine interesul american: Cei care mint pueril si conflictual cu adresabilitate catre prostimea feisbucista, sau cei care indraznesc sa spuna adevaruri care nu plac tuturor, dar care ajuta viitorul sa se indeparteze de un posibil razboi generalizat ?
    Dupa parerea mea, Rusia NU este un adversar al SUA, mai precis al elitei neoliberale cu tentatia expansionismului cu orice pret, decat dpdv ideologic. Evident ca un adversar economic, cum este UE (unde americanul isi permite sa impuna, compensatoriu, taxa de protectie numita ,,2%”), este perceput drept un pericol benign. In schimb, un rival ideologic puternic este mult mai greu de combatut daca nu dispui decat de arma diversiunii facile, neputandu-i opune valori si repere credibile.
    Inteleg, este foarte greu de suportat imaginea sutelor de mii de pelerini condusi de Patriarhul Kiril, rusi care au aniversat 100 de ani de la asasinarea Romanovilor, crima ordonata de regimul leninist creat experimental de Occidentul marxist. Rusia se intoarce la traditie si asta deranjeaza extraordinar de mult nihilismul relativizator si agresiv al Vestului.
    Practic, SUA este continuatorul de facto al fostei URSS…si este foarte probabil sa aiba aceeasi soarta pe termen lung. (Z)

  19. Telejurnalul Televiziunii Publice a Romaniei , Stirile TVR , avandu-l ca redactor pe Mihai Radulescu ( mai moderat decat colegul lui Constantin ) in seara zilei de 21 iulie 2018 , sambata si vacanta :
    1 ) se incepe cu stirea ” nou focar de pesta porcina in Ialomita ” – doua gospodarii – zece minute dezvoltarea subiectului , reporter in comuna in cauza , femei de la tara speriate care-si dau cu parerea , doi porci intr-o curte , un grup de treizeci de persoane in fata unei case , jurnalistul care aratacu mana a la CNN un ” filtru ” pe drumul national care va dura ” 2 luni ” si ” riscul ca epidemia sa se intinda foarte rapid ”
    2 ) stirea urmatoare – ” batranetea in singuratate , tristete la sfarsitul vietii ” – va las sa populati spatiul cu fructul imaginatiei echipei TVR puse in functie in 2007 de dl Basescu
    3 ) ce urmeaza ? – cum ce , din nou o stire negativa – ” din cauza ploilor vom avea cea mai mica recolta de miere ” – reportaje in Harghita cu inevitabilul cetatean care vorbeste in maghiara si este dublat in romana si in Galati cu un apicultor care afirma ( de unde stie el ? ) ca ” sunt modificari genetice in floarea soarelui in ultimii ani ” – se schimba subiectul de la ploaia abundenta ajungem la genetica OGM si la catastrofele ei in doua secunde .
    ” Pretul mierii romanesti , de la 8 – 15 lei kilogramul vandut intermediarilor , se va dubla pe raft ”
    4 ) continuam in aceeasi nota – ” acciza pe carburanti a guvernului a incalzit pretul benzinei ” – imagini in fuga cu o pompa de benzina amestecate cu Radulescu citind textul , tentatia de a actiona telecomanda este foarte mare , Radulescu evoca o situatie de catastrofa si normal , nimeni nu poate sa-l ia in serios
    5 ) ce credeti ca ne dau ? – cum ce – ” accident prin electrocutare in mina , politia a deschis dosar penal , doi muncitori in stare grava ”
    6 ) accident grav pe DN 7 in Hunedoara , opt persoane ranite
    7 ) si 8 ) suntem in tara in care ONG-urile lui Soros fac legea , cu politicul corect de import – ” lumina rosie aprinsa in Bucuresti pentru a sustine persoanele cu dizabilitati ” si ” adoptii de catei in adaposturile bucurestene „- cainii vagabonzi sunt , indiferent de marime , varsta , antecedente , toti ” catei ” in gura reporteresei si a personajelor care apar – administratori si particulari care adopta ” cateii ”
    9 ) tonele de ” gunoaie si Pet- uri ” ( traduceti prin sticle de plastic ) de pe lacul de acumulare din Neamt sunt indepartate – imagini cu insule de reziduuri
    In substanta , emisiune zisa informativa profund negativa .
    Actiune de subminare psihologica a moralului natiunii .
    Iar guvernele PSD legitime , alese de Natiune ,din 2012 la guvernare , nu se ating de aceasta cloaca .
    De cine se tem ?

  20. Ce inseamna „securitate energetica”? Ce spatiu de negociere are Romania in fata americanilor, austriecilor si ungurilor, care vad in extractia si transportul gazelor prin BRUA din Marea Neagra o sursa de putere? Va putea Romania sa devina un „hub” regional de extractie di distributie a gazului extras?

    Toata lumea stie ca o mare parte din puterea Rusiei sta in Gazprom. Va fi lasata Romania sa devina o putere regionala, alternativa Rusiei in ce priveste exportul de gaze?

    Americanii deocamdata nu par ca ne vor „hub”, ci, ca si austriecii sa incepem sa livram cit mai avantajos gaze companiilor lor (Exxon face presiuni prin Departamentul de Stat si Ambasada SUA), OMV prin ministra lor trimisa la Bucuresti.

    Romania are nevoi de o strategie si o lege bine acceptata si promovata de TOTI actorii romani: presedinte, guvern, parlament.

    Un singur lucru e clar: avem timp sa ne gindim bine cum ne definim strategia si cum o aplicam.

    https://www.dw.com/ro/ce-%C3%AEnseamn%C4%83-securitate-energetic%C4%83/a-44511187

Lasă un răspuns