Amintirea cea mai frumoasă

În zilele din urmă, amintirile s-au aglomerat. M-au urmărit uneori confuz, alteori deosebit de clar.

M-am născut undeva în apropierea Foișorului de Foc, într-un apartament luat cu chirie de părinții mei de la familia generalului Marcu. Era o soluție de avarie pentru că, în timp ce mama era însărcinată, un activist a venit cu mai mulți indivizi, a intrat în casa parinților mei din Colentina, și s-a instalat acolo abuziv. Doar peste vreo șase ani am reușit să revenim. În acele vremuri, tatăl meu care, după război, fusese dat afară din armată, se chinuia să găsească o slujbă și banii necesari pentru familie.

Curtea locuinței de lângă Foișor era în formă de potcoavă, o curte interioară pentru mai multe case. Cu o mică grădină de trandafiri. Mama era în grabă, întotdeauna. Trebuia să pregătească de mâncare, să meargă la piață, să schimbe butelia de la aragaz, să spele… Era – și a rămas – extraordinar de frumoasă. Mama ei – Amalia – era o austriacă din Rădăuți, foarte severă. De la ea a moștenit, probabil, ochii albaștri și trasăturile extraordinare.

Când am început să merg la școală, îmi amintesc, stătea lângă mine să mă învețe să scriu literele. Ne mutasem înapoi în Colentina, pe o stradă liniștită cu case de oameni gospodari. Încălzirea era cu lemne. Tata venea târziu acasă – avea și o jumătate de normă la Petrol și gaze -, așa că mama trebuia să spargă lemnele pentru foc. Apoi știam că se scoală devreme, dimineața, să facă focul în sobe.

Astăzi, după 90 de ani de viață, cu supărări dar și cu bucurii, ne va părăsi. Ultima dată când am văzut-o, la spital, am sărutat-o pe frunte. Așa cum făcea ea, în copilăria mea, atunci când mă îndemna să adorm.

31 de gânduri despre “Amintirea cea mai frumoasă

  1. Dumnezeu sa o odihneasca! A indeplinit menirea pe acest pamant , a lasat in urma numai lucruri frumoase! Cum ar arata acest pamant, plin doar de oameni ca familia dumneavoastra?!

  2. Tulburator comentariul.Evident apartine unui CEREBRAL de MARCA.SINCERE CONDOLEANTE.DUMNEZEU s-o odihneasca in pace!

  3. Suntem indemnati in fiecare moment sa cumpărăm, sa acumulam bunuri , lucruri utile sau de multe ori inutile . Dar nimeni nu te îndeamnă să aduni cît mai multe amintiri care , in amurgul vieții, iti vor da adevarata masura a vieții ce ai trait !

  4. A Dream Within A Dream

    Take this kiss upon the brow!
    And, in parting from you now,
    Thus much let me avow —
    You are not wrong, who deem
    That my days have been a dream;
    Yet if hope has flown away
    In a night, or in a day,
    In a vision, or in none,
    Is it therefore the less gone?
    All that we see or seem
    Is but a dream within a dream.

    I stand amid the roar
    Of a surf-tormented shore,
    And I hold within my hand
    Grains of the golden sand —
    How few! yet how they creep
    Through my fingers to the deep,
    While I weep — while I weep!
    O God! Can I not grasp
    Them with a tighter clasp?
    O God! can I not save
    One from the pitiless wave?
    Is all that we see or seem
    But a dream within a dream?

  5. Amintirile cele mai frumoase, dar si dureroase sunt cele cu familia, cu mama, tata, frati surori si bunici. In momentul cand cei dragi dispar, iti ramane o durere in suflet, care nu se vindeca niciodata, se mai atenueaza cu timpul, dar este tot acolo. Dumnezeu s-o ierte pe mama Dvs. si sa o duca in lumina sfanta! Imi pare tare rau!

  6. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace! Într-adevăr, amintirile frumoase ne tulbură sufletul și rămân o comoară vie, dureroasă, ascunsă adânc în ființa noastră. Timpul nu poate fi învins și nici întors decât mental sau afectiv și, la un moment dat, oferim, la rândul nostru, binecuvântare și dragoste fără margini celor care ne-au crescut. Condoleanțe întregii familii îndurerate!

  7. Inca odata se confirma principiul de continuitate in opera de slefuire a caracterului si finalmente a valorii umane; datoram inaintasilor nostri mult din ceea ce vom fi devenit in viata. Toate natiile cu relevanta in lume si-au asumat cultul inaintasilor ca un principiu fundamental de modelare a tinerilor mult mai frumosi si liberi decat unii besmetici de obarsie recenta si indoielnica.
    Va admir si va doresc sa aveti in continuare o viata pe masura calitatilor dv. exceptionale.

  8. Frumoasă, cu trasături care denotă inteligență, muncitoare, dedicată, răbdătoare, iubitoare de familie, dârză, puternică…asta îmi sugerează fotografia și ceea ce povestiți.
    E dureroasă despărțirea inevitabilă, dar gândiți-vă că ați avut parte de ea 90 de ani, pe când alții – doar 40, 50…, și că există părinți care supraviețuiesc copiilor morți la 20, 30…de ani.

  9. Donald Trump :
    „Am primit numeroase apeluri din partea liderilor țărilor NATO, mulțumindu-mă pentru că am ajutat la reunirea lor și pentru a le concentra asupra obligațiilor financiare, prezente și viitoare. Am avut un Summit cu adevărat mare, care a fost acoperit în mod incorect de o mare parte din mass-media. NATO este acum puternică și bogată!”
    ” De 9 luni nu se mai trage nici o rachetă din Coreea de Nord, iar soldaţii ostateci americani au fost eliberaţi ”
    ” Piaţa muncii a atatins recordul absolut de angajaţi,cea bursieră este record din toate timpurile, dar Presa nu vorbeşte despre aceste lucruri minunate ! De ce ? Pentru că este FAKE NEWS ( de altfel ratingul CNN este pe moarte ! )
    Unde este serverul DNC şi de ce FBI tace ? Deep state ?! „

  10. Ruga pentru parinti de Adrian Paunescu

    Enigmatici si cuminti
    Terminandu-si rostul lor,
    Langa noi se sting si mor,
    Dragii nostri, dragi parinti.
    Cheama-i doamne inapoi,
    Ca si-asa au dus-o prost
    Si fa-i tineri cum au fost
    Fa-i mai tineri decat noi.

    Pentru cei ce ne-au facut
    Da un ordin da ceva,
    Sa-i mai poti intarzia,
    Sa o ia de la-nceput.
    Au platit cu viata lor,
    Ale fiilor erori,
    Doamne fa-i nemuritori,
    Pe parintii care mor.

    Ia privitii cum se duc
    Ia privitii cum se sting,
    Lumanari in cuib de cuc,
    Parca tac si parca mint,
    Plini de boli si suferinti,
    Ne intoarcem in pamant,
    Cat mai suntem cat mai sunt
    Mangaiatii pe parinti.

    E pamantul tot mai greu
    Despartirea-i tot mai grea,
    Sarut mana tatal meu
    Sarut mana mama mea
    Dar de ce priviti asa,
    Fata mea si fiul meu
    Eu sunt cel ce va urma,
    Dragii mei ma duc si eu.

    Sarut mana tatal meu,
    Sarut mana mama mea,
    Ramas bun baiatul meu,
    Ramas bun fetita mea.
    Tatal meu, baiatul meu,
    Mama mea, fetita mea.

    Dumnezeu s-o odihneasca in pace ! Sunt sigur ca a plecat dintre noi linistita si mandra de copiii , nepotii si stranepotii ei …

  11. Foarte greu sa spui ceva cu semnificatie in momente dureroase. Eu ca strain de familie, dar roman in marea noastra familie romaneasca, nu am cum sa alin aceasta durere imensa, dar inteleg si stiu ca toti trecem prin asa ceva. Speranta e sa ne revedem intr-o altfel de lume cu parintii, cu bunicii, cu fii si fiicele pierdute. Multa suferinta pe acest pamint…Si noi la rindull nostru vom fi praf de stele in curind…

  12. …Sincere condoleanțe familiei Năstase la plecarea mamei Dvs. în eternitate! Am trimis un scurt material prin FB și, dacă sunteți de acord, vă rog frumos să aruncați o privire. Vă mulțumesc mult!

  13. Pierderea unui parinte este o durere imensa asemeni unui cutit care-ti sfarteca sufletul si inima . Mi-am pierdut tatal in 2010 si pot spune ca nici astazi nu mi-am revenit dupa acel moment . Multi ani dupa acel moment ma trezeam plangand in timp ce-mi aduceam aminte de el , de bunatatea lui , de sfaturile pe care mi le dadea . As da tot ce am doar sa mai stau cu el macar un minut si sa-i spun cat de mult am tinut la el si sa ma ierte daca uneori l-am suparat …

Lasă un răspuns