14 iulie – o zi tristă

Sărbătorirea Zilei naționale a Franței din acest an îmi va rămâne adânc în memorie. Astăzi s-a stins din viață mama mea. Împlinise, de curând, 90 de ani. S-a topit încet, în ultimele luni. La spital. Nu mai putea să-mi vorbească. Mă privea fix cu ochii ei incredibil de albaștri și-mi aducea aminte de câte și prin câte am trecut împreună.

Poate că îmi povestea cum mă ducea, în clasele primare, la școala din curtea Catedralei Sf. Iosif, așteptând apoi să termin orele. Veneam, împreună, în fiecare zi, pe vreme frumoasă sau urâtă,  din zona Colentinei, urcând în tramvaiul 21 și apoi în autobuzul care ajungea la Sala Palatului. Sau poate că îmi povestea cum s-a izolat în casă, refuzând să vadă pe cineva cât timp am fost la Jilava.

Amintirile acestea nu pot fi împărtășite altcuiva. Poate totuși atunci când il va reîntâlni pe tatăl meu, plecat cu 23 de ani mai devreme…

Vreau să cred că au fost totuși și momente de bucurie în viața ei plină de sacrificii – realizările (câte au fost) ale surorii mele și ale mele, apropierea de nepoții Andrei, Mihnea și Anda, strănepotul din cea de-a patra generație.

Să-ți găsești liniștea, scumpa mea mamă și să ne ocrotești, de acolo de sus, așa cum ai făcut-o și până acum!

73 de gânduri despre “14 iulie – o zi tristă

  1. Sincere condoleante! Dumnezeu sa o ierte! Sa va dea Dumnezeu putere sa treceți cu bine peste aceste momente grele. Suntem alaturi de dumneavoastra

  2. Dumnezeu sa o odihneasca si de acolo sa va ocroteasca,
    Stiu cum e…..mama mea are 88 ani si ma uit la ea cu drag si grija si ingrijorare.
    Cu mult drag

  3. Dumnezeu s-o ierte si sa o duca in lumina sfanta! Durerea si dorul din suflet nu vor trece niciodata! Dragostea pentru cei plecati dintre noi ne ramane inimi!

  4. Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace! Nimeni nu poate înlociu dragostea unei mame,chiar și atunci când e posesivă, după cum nimeni nu poate înlocui dragostea față de mamă a unui fiu respectuos! Să vă rămână în minte imaginea cea ma frumoasă a mamei, pe care dumneavoastră v-o amintiți!

  5. Sincere condoleante pentru pierdearea scumpei Mame ..Dumnezeu sa o odihneasca in pace, lumina si iubire eterna iar familiei consolare in rugaciune si speranta Vietii Vesnice unde ne vom reintalni cu cei dragi !

  6. Sincere condoleanţe! Dumnezeu s-o ierte!
    Bunica mea a murit la aproape 90 de ani şi mi s-a părut că a murit prea devreme…Oamenii dragi care pleacă de lângă noi sunt prea devreme plecaţi. Trăiesc prin noi, prin gândurile noastre bune şi în amintirile noastre.

  7. Cel mai scump si iubit cuvant este MAMA. Primul cuvant rostit de copil este MAMA! Mamei ii datoram viiata si de aceea trebuie pretuita. Mama ne-a indrumat,spalat,calcat si ingrjit vestimentatia. Si cate si mai cate treburi si lucruri bune nu a facut o mama pentru pruncii ei, bucurandu-se deopotriva !Sincer, imi pare rau domnule presedinte de pierderea MAMEI, cu toate ca ar fi putut sa mai traiasca si sa se bucure de familia pe care a inchegato, precum si de copiii si nepotii si stranepotii rezultati din sangele domniei sale.Dumnezeu sa o odihneasca in vesnicia Sa! Dumneavoastra, imbarbatare si credinta! Condoleante !M.M.

  8. …A adormit cu sufletul impacat si pregatit pentru trecerea la Vesnicie. Oricat de sever ar fi Judecatorul Suprem, nu cred ca ar avea ceva de reprosat pe fond unei adevarate Mame.
    Mama (intotdeauna cu ,,M” in față) este acea fiinta sublima care creaza, vegheaza, dezvolta si duce mai departe viata inteligenta pe Pamant.

  9. Condoleante sincere! Dumnezeu sa o odihnesca in catunele fara de durere! Sa Va dea bunul Dumnezeu puterile necesare! Mama Dvs a avut parte de dragostea copiilor si stra-copiilor, si asta conteazza!

  10. Stiu ce inseamna sa-ti pierzi mama. Trebuie sa ne gandim tot timpul la cei plecati, ca si cum ne sunt aproape, sa le vorbim si sa nu asteptam neaparat un raspuns.
    Dumnezeu sa va tina puternic in aceasta grea pierdere si
    Dumnezeu s-o ierte si sa o odihnească în pace.

  11. Am lipsit câteva zile și abia acum am văzut postarea dvs. .Sunt alături de dumneavoastră, având în vedere clipele, de acum, de rememorare a anilor trăiți alături de ființa cea mai iubită de fiecare dintre noi. Sunt sigur că, acolo sus vă privește, vă urmărește și vă ocrotește. Dunezeu are grijă de acest suflet minunat…

  12. Sincere condoleante pentru pierderea iubitei mame! Am avut bucuria de a o cunoaste pe aceasta fiinta delicata, cu privire serafica si aer nobil. Va inteleg tristetea din sufletul cernit, am trait-o si eu…Ati avut, insa, marea sansa de a trai langa mama dv. atatia ani si de a avea atatea amintiri…Conteaza enorm. Sa lasam si urmasilor nostri zestrea exceptionala a amintirilor cu cei care au facut sa infloreasca pomul familiei si al vietii lor!

Lasă un răspuns