Desfigurarea statuilor

M-am întrebat, adeseori, de ce au fost desfigurate  statuile antichității. Era vorba de forme de vandalism sau de o încercare de a face să dispară trecutul, o încercare de a distruge amintiri, realizări, întâmplări.

Mai târziu, în timpul revoluțiilor, statui-simbol au fost topite sau distruse. Ulterior, unele au fost refăcute și urcate din nou pe socluri.

Pare că avem nevoie de o perspectivă de câteva decenii pentru a asigura locuri în forul public.

Momentan, pregătim istoria viitoarelor monumente. Rodin a întruchipat, într-o statuie celebră, sacrificiul celor șase burghezi din Calais., în urma unei întâmplări din secolul XIV. Peste secole, bănuiesc, vreun mare artist va imortaliza într-un grup statuar, acțiunea eroică și sacrificiul de sine al celor nouă „reziști”, conduși de Pusa, care, recent, au pătruns, într-un mod ingenios, în sediul Parlamentului României.

Împlinesc astăzi 68 de ani și constat, cu tot mai multă tristețe, cum se destramă istoria sub ochii noștri.

80 de gânduri despre “Desfigurarea statuilor

  1. La multi ani ! Multa sanatate si putere de munca va doresc din tot sufletul !

    Oare nu parlamentarii de azi au patruns intr-un mod neconform in Parlament ? Pe unii de acolo nu i-as pune nici sa-mi spele masina ! In mare parte niste analfabeti dar cu tupeu si obraz gros ! Cat priveste destramarea istoriei,ei aici politicul din ultimii douzeci si opt de ani poarta vina in EXCLUSIVITATE ! Politizarea excesiva a tuturor institutiilor a adus la „retragerea” valorilor si promovarea putorilor si a agramatilor ;a servitorilor din partide etc,etc ! Sa ajunga tara asta sa aiba un PM ca aceasta …?! Indrazneste sa crezi,…si o sa ajung sa vezi ceea ce nu crezi ca vezi bine,…o analfabeta pe scaunul pe care a stat odata Barbu Catargiu,…de la el si pana la Veeeorica Vasilica,…jalnic,…ma uitam pe lista PM-lor Romaniei,oameni de seama totusi…exceptand perioada 1945-89 si dupa 2004 cand au inceput sa apara deseurile ! Daaaar „Orice natiune isi are conducatori pe care ii merita” ! ! !

    • Aş fi de acord cu cele spuse dacă n-aş şti că alde Vijulie, Chichirău, Bot, Goţiu, Orban cu ielele lui peneliste, Barna, Prişcă, sau acest panglicar , ajuns chiar ministru al Învăţământului, coadă de topor la fel ca mai toţi cei din această făcătură politică ce se numeşte USR, reprezintă pentru tine nişte repere intelectuale !

  2. Sa te spargi de ras , nu altceva .
    Banca Mondiala dadea , rugata in genunchi si platita regeste cu 35 de milioane de dolari , ” asistenta ” guvernului roman in construirea unei autostrazi in inima Romaniei , plamanul economic al Romaniei , 20 de km in judetul Brasov si 60 in Prahova , trecand pe la castelul Peles si statiunile turistice cunoscute de toti romanii , ” asistenta ” ca si cum romanii ar fi construit in mlastinile din nordul Madagascarului , nu acasa la ei .
    Nici vorba de la Banca Mondiala de cel mai mic dolar dat – imprumutat Romaniei pentru acest proiect , Romania finanta si Banca , si proiectul , ca sa vezi .
    Sandramaua a cazut , Banca Mondiala , prin rusoaica lor trimisa la Bucuresti , ” nu crede ” ca Romania va putea construi ceva cu un studiu de fezabilitate din 2005 – pentru ca s-au mutat stancile si paraurile intre timp , iar solul s-a schimbat , nu ?
    Si uite ca vine rusoaica cu ideea nastrusnica de a ne imprumuta ” 495 milioane de dolari ” in cazul unor ” dezastre majore ” , Bucurestiul fiind ” capitala europeana cea mai expusa cutremurelor ” ( si Roma nu ? sau Lisabona ? ) .
    Deci astia se roaga sa ne loveasca un cutremur , o nenorocire enorma ca in 1977 , sa avem sute de blocuri prabusite si zeci de mii de oameni ingropati de vii – ca sa ne propuna un imprumut – asigurare pentru acest moment ?
    E ca si cum o banca m-ar agata pe strada propunandu-mi un mare imprumut pentru inmormantarea mea .
    Dar acesti ” 495 milioane de dolari ” cu care se putea prelungi autostrada 50 de km de la Ploiesti la Baicoi – Campina pana la Comarnic sau cu care se construia de la Rasnov – Predeal – Sinaia 25 de km in munte n-au fost propusi Romaniei pentru lucrare !

  3. „SOCIETATEA TIMIȘOARA” NU SE LASĂ! HAI CĂ SE POATE!

    Opinia mea despre organizațiile care apar „din flăcările istoriei” este că, aflate la o distanță suficient de mare în timp față de evenimentul din care s-au născut, acestea ar trebui să tindă spre dizolvarea lor naturală, pentru că nu mai pot servi, după 25-30 de ani scopului inițial , nemaiavând nici determinarea, nici avântul de la început, mai ales că idealurile cu care au pornit, cu ani în urmă, nu se mai potrivesc decât în linii generale cu realitatea adusă la zi. Se schimbă și o parte dintre membrii organizației și, de obicei, nu rămân în interiorul ei membrii cei mai reprezentativi… toate aceste lucruri pot face din cele mai frumoase vise inițiale niște posibile caricaturi.

    Nu pot să spun că SOCIETATEA TIMIȘOARA, născută în durerea iernii lui 1989, ar face excepție. Sunt mai puține acțiuni și se vede cu ochiul liber că organizația nu este astăzi atât de activă în spațiul public încât să curgă în presă știrile despre faptele ei de arme . De aceea, dacă într-un interval scurt de timp, găsesc în presa de toate culorile două știri despre SOCIETATEA TIMIȘOARA, sunt tentată nu numai să le citesc dar să le și evaluez.

    Prima știre este aceasta:

    „Societatea Timişoara revine asupra cererii adresate în data de 10 martie preşedintelui Klaus Iohannis, prin care a solicitat „retragerea imediată a decoraţiilor si ordinelor Statului Român acelor purtători ai distincţiilor care s-au dovedit nedemni de a le deţine, fiind condamnaţi prin hotărâri penale definitive“, se arată într-un comunicat remis RL.
    Prima solicitare a fost transmisă după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prin care i-a retras decorația Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordată lui Laszlo Tokes”
    (ROMÂNIA LIBERĂ. ro, 4 iunie 2018) .
    …………………………………………………………………………………..
    Pe listă, printre cei „nedemni” îi găsim pe prim-ministrul Adrian Năstase, pe medicul Șerban Brădișteanu și pe medicul Vasile Astărăstoae .

    Argumentația este aceasta:

    „Decoraţiile şi ordinele României, precum si principiile și valorile pentru care ele sunt acordate, sunt grav compromise prin menţinerea lor în posesia unor persoane compromise ele însele, legal si moral.
    Mai mult, abuzând de calitatea lor, în acest moment nemeritată, de deţinători ai unor distincţii de stat, purtătorii decoraţiilor se erijează în apărători ai demnităţii naţionale, chemând în faţa consiliilor de onoare a ordinelor personalităţi cărora le reproșează acţiuni de denigrare a României, ignorând faptul că însăși prezenţa lor în această elită a vieţii publice a ţării dezonorează România şi pe toţi românii.”
    ……………………………………………………………….
    Dezonorează România, hm? Adică… profesorul și premierul Adrian Năstase condamnat fără probe… profesorul doctor Șerban Brădișteanu condamnat pentru un act medical omenesc și delicat… profesorul doctor Vasile Astărăstoae condamnat pentru – nu-i așa?- conflict de interese… cea mai flască acuzație de pe pământ, care, oricât s-ar strădui DNA-ul să o rezeme de gard, nu se ține pe picioare.

    Ei, bine, văzând eu că ACEȘTIA sunt RUȘINEA ȘI DEZONOAREA României, m-am gândit că , pe bună dreptate, dar și pentru a marca în mod hotărât diferența, trebuie că Societatea Timișoara are undeva, în poșetuță, și STIMA NOASTRĂ ȘI MÂNDRIA… adică, dacă avem ” AȘA NU! , ar trebui să avem și AȘA DA! … Dar cinʹ să fie? cin’ să fie?

    Răspunsul la această ghicitoare a venit ieri, pe 22 iunie , când doamna Codruța , maestra de ceremonii a DNA, a primit din partea Societății Timișoara premiul SPERANȚA, pentru întreaga activitate a reputatei instituții pe care o păstorește… Speranța, zic … știți, prieteni, ce e aceea o SPERANȚĂ? Păi, dânsa e, conform DEX: „…încredere în rezultatul favorabil al unei acțiuni; nădejde; credință, (rar) nădăjduire; om capabil, de la care se așteaptă mult în viitor…”.

    Așadar, Societatea Timișoara așteaptă de la „stăpâna cătușelor” multe lucruri minunate în viitor …

    Vazând eu acest entuziasm pentru DNA și doamna Codruța ( dar și pentru ceilalți premianți: Radu Vancu , ideologul # VA VEDEM DIN SIBIU, Liviu Avram, ăla cu „slide”-ul de la Bruxelles , adus acolo de Macovei, Mădălin Hodor care a scris despre actualul președinte al Academiei Române că a fost colaborator al Securității, cu o argumentație destul de dubioasă ) mi-am adus aminte un amănunt din biografia romanțată a Societății Timișoara, și anume:

    „La 14 octombrie 2011, a luat fiinţă, la Praga, Platforma pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană. Platforma este sprijinită şi de trei organizaţii din România: Societatea Timişoara, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc …În august 2015, în Estonia, reprezentanţi ai 11 state din Europa Centrală şi de Est au semnat Declaraţia de la Tallinn, prin care şi-au exprimat unitatea împotriva regimurilor totalitare, indiferent de bazele ideologice şi FORMELE PE CARE LE IAU . În declaraţie se reiterează RESTRICȚIONREA SISTEMATICĂ A LIBERTĂȚILOR OAMENILOR şi ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR LOR de către toate regimurile totalitare” (THE EPOCH TIMES, 13 martie 2016)
    …………………………………………………………………………….
    Deci , au semnat… E drept că în declarație nu scrie nimic de REGIMURI TOTALITARE PARALELE CU STATUL-STAT , dar mă gândesc că membrii Societății Timișoara sunt băieți deștepți și ar fi putut să înțeleagă că în România „democrată” nu Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu și Vasile Astărăstoae se ocupă – și nici nu s-au ocupat- cu RESTRICȚIONAREA SISTEMATICĂ A LIBERTĂȚILOR OAMENILOR şi ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR LOR , ci taman mândra și proaspăta deținătoare a premiului SPERANȚA !!!

  4. https://adevarul.ro/news/politica/iohannis-dragnea-trebuie-dispara-politica-nu-exista-niciun-motiv-suspendare-nu-faca-1_5b2e29dcdf52022f7570660f/index.html

    Daca PSD a primit mandatul romanilor , atunci sa-si exercite puterea , sa dea legile justitiei in Parlament , sa guverneze tara , sa opreasca abuzurile si sa-si numeasca oamenii loiali in functiile publice , in justitie , la TVR . Nu poti sa conduci tara cu oamenii opozitiei !

    Si sa-i pedepseasca urgent pe cei vinovati de ABUZURI ! Ar putea sa inceapa chiar cu nevasta lui Iohannis care a furat o casa cu acte false , cu Kovesi , cu Orban , cu Blaga , cu familia Basescu ( toti infractori notorii ) , cu cei din USR care si-au finantat ilegal partidul , cu Monica Macovei care a patruns in arhiva sipa si a facut politie politica , cu Malin Bot , etc.

    Pedepsindu-i pe ticalosii acestia , multi se vor gandi muuuult inainte sa mai faca vreo ticalosie .
    Nepedepsindu-i , acestia vor avea si mai mult tupeu …

  5. De ce turbă Johannis cu ai lui, din statul paralel,cei care nu au nimic de-a face cu adevărata Românie , ci doar cu bogăţiile ei şi cu bunăstarea românilor ?!
    Statul Român scoate titluri de stat cu dobândă anuală de 5 %, fapt care-l face pe Isărescu cu ai lui….bancheri, ca să nu le spun exact pe nume şi „renume”, să intre în fibrilaţie ! Auzi dom’le :
    În loc să-ţi depui banii la ei, pentru ca să te trezeşti , după ceva timp, în loc de ceva dobândă, că ţi-au rămas mai puţini bani în cont în urma comisioanelor, dar şi a dobânzilor ce tind să ajungă la zero !
    Unde mai pui că tot Statul a majorat salariile ( cel minim a reuşit să-i scoată din minţi pe cei de la multinaţionale !), cresc pensiile şi-n ciuda faptului că ei măresc în disperare totul, de la utilităţi, produse, servicii, dar mai ales benzină, gaze, curent, românii REZISTĂ !
    Şi asta-i scoate din minţi, de şi-au creat proprii lor „rezişti ! Din tot felul de lgbt-işti, probabil şi ceva pedofili, decând aduc şi pruncii, transgenderi şi transnaţionalişti obligaţi de şefii multinaţionalelor să iasă la protest ! Pentru ce ? Pentru orice, doar să creeze panică, derută şi în final un nou maidan !
    S-ar putea ca Soroş şi ai lui să se trezească şi cu banii luaţi şi cu românii mai deşteptaţi de ce li se întâmplă după nişte planuri care cred ei că nu dau greş !

    • Uitasem de cea mai parşivă şi mizerabilă metodă a lui Isărescu : Roborul, care creşte aiurea, îndatorându-i artificial pe cei care au rate, doar pentru a crea nemulţumiri vis-a vis de Guvernul PSD- ALDE ! În realitate furia şi nemulţumirea ar trebui să se îndrepte spre tartorul de la BNR.
      P.S. Şi apropos de realitate, cei de la Realitatea , în frunte cu Rareş Bogdan, instigă la revolte şi ameninţă cu bătaia miniştri şi parlamentari la grămadă, dar nimeni din cei în drept ( CNA, sau Parchetul General) nu se sesizează ! Se merge spre disoluţia Statului de drept, ca-n Ucraina ! ! ? :mrgreen:
      Nici n-ar fi de mirare, deoarece şi interesele şi păpuşarii sunt aceiaşi !

  6. Proiect summit Trump – Putin: Controverse privind uneltele de negociere: Diplomatie vs inflexibilitate

    Consilierul prezidential american pe probleme de securitate naţională, John Bolton, urmeaza să efectueze o vizita la Moscova, duminica sau luni, pentru a discuta despre posibilitatea unei întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin. Propunerea pentru o discutie tete-a-tete intre cei doi lideri, in luna iulie, a fost evocata, joi, de catre Trump. In luna iulie, presedintele SUA va veni in Europa, pentru summitul NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie si vizita in Marea Britanie, din 13 iulie. Intentia de intalnire a celor doi s-ar putea materializa dupa aceste date sau cel mai devreme la summitul NATO, inainte de acesta din urma neexistand niciun plan, potrivit unor surse care citeaza Kremlinul. La începutul lunii iunie, Putin a declarat că doreste să-l întâlnească pe Trump, in Austria sau intr-o alta tara dintre cele care si-au exprimat deja disponibilitatea să găzduiască această întâlnire foarte aşteptată.

    Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a schitat, sâmbătă, intr-un interviu, subiectele de interes cele mai fierbinti pentru partea americana in intalnirea cu partenerul rus: Ucraina, Siria, Iranul. El a declarat că, în discuţiile cu Rusia, SUA „încearcă să găsească teme cu interese suprapuse, dar să protejeze interesele americane atunci când acest lucru nu se întâmplă”. Din aceasta pozitie rezulta cel putin doua lucruri. In primul rand, ca SUA nutresc interese privind cele trei tari, desi in cazul ultimelor doua fara acordul acestora, o chestiune care ridica probleme de legitimitate, deoarece implica suveranitatea si dreptul international. In al doilea rand, ca asteptarile SUA privind eventuala “partajare” a intereselor americane si ruse in spatiile altor state sunt iluzorii si ilegitime in noua lume multipolara, in care statele dispun de ele insele, spre deosebire de perioada razboiului rece, dar si ca pretentii fata de Rusia, care nu este fosta URSS, de care cand s-a despartit s-a despartit si de politica vetusta a “procentajelor” sau “finlandizarilor” de influenta.

    O alta problema, ca o posibila umbra asupra stabilirii conditiilor si agendei preconizatei intalniri bilaterale la varf, este alegerea emisarului, care doar aparent poate parea marginala, din moment ce de el va depinde reusita concretizarii proiectului de summit. John Bolton, consilierul pentru securitate nationala, este cunoscut cu un politician intransigent si contondent, cu putine resurse de flexibilitate si negociere, cum cere un summit special Trump-Putin. Dupa succesul istoric din Singapore, al summitului Trump-Kim, pe care Bolton l-a pus in pericol sa fie anulat de catre Kim, prin teza insultatoare si de o irationalitate absoluta, a “libianizarii” Coreei de Nord, un stereotip de gandire care tradeaza un subconstient politic de vasalizare a celuilalt sau a tuturor, pe care numai diplomatia secretarului de stat l-a salvat si a facut sa fie un succes de anvergura pentru pacea mondiala, era de asteptat, cei mai multi spun ca si de dorit, ca ceea ce a fost un succes sa fie continuat sa fie exploatat si in dosarul summitului Trump-Putin. Potrivit unei ipoteze de analiza, Pompeo ar fi ezitat sa-si asume dosarul acestui summit deoarece este cunoscut la Moscova ca un adept al “ingerintei” ruse in alegerile americane, teza care inca mai persista, in unele cercuri de leadership influnete din SUA, si despre care se pare ca se intentioneaza sa fie pastrata in arsenalul politico-diplomatic al noului “razboi rece”, declansat de fostul presedinte democrat Barack Obama. Este o “complicitate” sau un bipartisanism mai greu de inteles si explicat, deoarece lasa SUA fara spatiu de manevra si fara alternativa in relatiile bilaterale cu Rusia. Doar daca nu se doreste ca acest mit al “ingerintei” sa devina un stereotip emblematic pentru politica externa a SUA, pe termen nedeterminat, asa cum a fost “containment”-ul in razboiul rece. Exista insa si o contra-ipoteza de analiza, potrivit careia Bolton ar putea repurta un succes mai mare ca Pompeo. Printre altele, si prin stabilirea Moscovei ca loc al summitului Trump-Putin.

  7. Un punct de vedere …

    https://www.cotidianul.ro/liderii-psd-au-anuntat-ca-vor-sa-se-sinucida-politic-alaturi-de-liviu-dragnea/

    Din şocul condamnării sale la 3 ani de închisoare cu executare, Liviu Dragnea n-a înţeles absolut nimic şi, după aşa-zisa şedinţă CEx, a ieşit în faţa presei ca şi cum ar fi fost achitat! El nu înţelege că toată cariera lui politică s-a pulverizat. Dragnea se amăgeşte acum, susţinut de corul amazoanelor sale, că va reuşi să treacă orice lege care să-l scape de puşcărie, fără să-şi dea seama ce calvar va fi obligat să trăiască în următorul an, pînă la sentinta definitiva .

    Prima lui declaraţie de după condamnare, făcută cu alaiul PSD în spate, s-a vrut o declaraţie de război împotriva „statului paralel”! Dar, cum singur n-a reuşit pînă acum decît să se aleagă cu două condamnări, din care una este definitivă, Liviu Dragnea anunţă acum că va fi generalul unei întregi armate care va înfrînge acest „stat paralel”, armată formată din colegii şi, mai ales, colegele sale de partid. Practic, Liviu Dragnea le-a dat ordin tuturor să facă orice, chiar să schimbe legile care l-ar putea trimite în puşcărie.

    Ce naivitate! Dacă ar fi citit măcar o singură carte şi aceasta ar fi fost „Arta războiului” a lui Sūn Zǐ, ar fi aflat că o astfel de strategie este sortită eşecului. Iată, de pildă, ce scria acum 2.500 de ani strategul chinez la punctul 9 din capitolul „Strategia ofensivă”: „Dacă generalul nu este în stare să-şi înfrâneze nerăbdarea şi ordonă oamenilor săi să se îngrămădească în preajma zidului ca un roi de albine, o treime dintre ei vor fi omorâţi fără ca oraşul să fie cucerit. Aceasta este soarta atacurilor de acest gen”! Tot de la Sūn Zǐ ar mai aflat un lucru elementar: „Cel care ştie când trebuie şi când nu trebuie să angajeze lupta, va fi victorios” (Ibidem, III.25)!

    Dar Liviu Dragnea nu are de unde să ştie aceste lucruri, căci, vorba aceea: cartea şi carnea de porc sînt cele mai grele lucruri! Cu carnea de porc s-a mai descurcat, avînd antrenament încă din vremea cînd, pentru a se gudura tocmai pe lîngă „statul paralel”, aducea cîte un porc viu acasă la Florian Coldea, adică la K2, îl sacrifica în faţa şefilor „statului paralel”, iar apoi fugea cu şoriciul după Codruţa Kovesi, sperînd să fie achitat în Dosarul Referendumului.

    Singurele valori în care crede Liviu Dragnea sînt Demagogia şi Populismul. Pe ele s-a bazat mereu, pe acestea le-a etalat continuu în activitatea lui şi cu ele crede că v-a învinge „statul paralel”. Rar vedem o asemenea naivitate, mai ales la unul care, conjunctural, a ajuns să conducă o ţară întreagă. Un om atît de rudimentar ca Liviu Dragnea nu poate, realmente, nu poate să priceapă că aceste două „principii”, demagogia şi populismul, te pot ajuta să urci pe o scară ierarhică, să parvii, să te strecori printre picioarele mai marilor zilei şi chiar, la un moment dat, să ajungi în fruntea bucatelor! Dar, exact cînd îţi este lumea mai dragă, cînd crezi că i-ai înşelat pe toţi, demagogia şi populismul îţi vor schimonosi atît de vizibil faţa, încît vei fi zdrobit tocmai din cauza unei hidoşenii pe care cei din jurul tău n-o vor mai suporta!

    De fapt, ce a spus Liviu Dragnea după şedinţa Cex a PSD? În traducere liberă, cam aşa: „Fraţilor, am dat de dracu’! M-au ciururit ăştia. Eu v-am făcut pe toţi oameni, v-am dat funcţii, v-am făcut miniştri, deputaţi şi senatori. Acum este rîndul vostru să mă ajutaţi, să strîngeţi oastea, să schimbăm legea care m-a condamnat şi să-i belim pe toţi cei care mă vor în puşcărie. Dacă nu scap eu, care v-am fost baci, nici vouă n-o să vă mai meargă bine”! Este exact strategia despre care Sūn Zǐ scria acum 2.500 de ani că duce nu numai la pierderea unui război, ci va genera şi pierderea unei treimi din armata unui general atît de inconştient!

    Liviu Dragnea urmează acum strategia lui Mircea Badea, crezînd că asta este calea. Păi, nu e deloc aşa. Mircea Badea n-a spus că aşa trebuie să facă Liviu Dragnea, adică să-i belească şi el pe stăpînii „statului paralel”, ci că aşa ar face el dacă ar fi locul lui Liviu Dragnea! Or, Mircea Badea este îndreptăţit să spună asta pentru că, împreună cu colegii lui, chiar s-a luptat cu „statul paralel”, inclusiv atunci cînd patronul postului lor a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru un prejudiciu inexistent, cînd au fost daţi afară din sediu, cînd au fost chemaţi în judecată de Kovesi. Pe cînd tu, Liviu Dragnea, ce făceai în acest timp? Tăiai porcul adus de la firma fiului tău la K2 , alături de Florian Coldea şi Codruţa Kovesi, jucai tenis cu generalul „statului paralel” şi-i dăruiai slugarnic o sticlă de vin de fiţe! Oare ce discutai tu atunci cu Coldea şi Kovesi despre dezvăluirile Antenei 3 despre „statul paralel”? Nu-mi amintesc nici ca, după referendumul din 2012, ăla care i-a adus şi prima condamnare, Liviu Dragnea să fi fost alături de Ioan Ghişe, care contesta de unul singur în faţa Palatului Cotroceni împotriva „statului paralel”! Îmi amintesc, însă, că din cauza lui Liviu Dragnea a fost instaurat Guvernul Cioloş!

    Acum, Liviu Dragnea pozează ca şi cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, adică omul care chiar s-a luat la trîntă cu „statul paralel”. Nu mi se pare deloc corect ca acum, cînd se află la ananghie, Liviu Dragnea să ceară tuturor să-l urmeze în această bătălie strict personală, ca şi cum el ar fi Tăriceanu, căci, în timp ce preşedintele ALDE cerea în gura mare demisia Codruţei Kovesi, Liviu Dragnea declara că nu consideră potrivit acest lucru. La fel şi cu suspendarea lui Klaus Iohannis, despre care Liviu Dragnea spunea mereu că nu este oportună!

    Şi acum, cînd vede că „statul paralel”, acela cu care juca tenis sau tăia porcii la K2, îl aruncă pe tobogan, Liviu Dragnea le cere tuturor să meargă la război împotriva foştilor săi prieteni? Ce este asta, dacă nu nu consecinţa aceleiaşi demagogii, aceluiaşi populism care l-au ajutat pînă acum să parvină?

    Poate că n-aş fi fost acum atît de dur la adresa lui Liviu Dragnea, deşi nu s-ar spune că l-am menajat vreodată, dacă n-aş fi văzut în acea ieşire publică de după Cex-ul PSD cum Liviu Dragnea face exact ceea ce a făcut mereu în ultimii ani: încearcă să se ascundă în spatele altora, sperînd ca lumea să nu vadă că el este interesat doar de propria soartă! Ce altceva înseamnă acele penibile scuze faţă de „miile de condamnaţi pentru abuz în serviciu”, care s-au dovedit apoi a fi doar 74 de persoane? Moare Liviu Dragnea de grija lor sau aceasta este strategia pentru ca PSD să modifice articolul din Codul penal în baza căruia a fost chiar el condamnat? Dacă l-ar fi interesat cu adevărat soarta celor condamnaţi, ar fi modificat Codurile imediat după cîştigarea alegerilor, punîndu-le în acord cu deciziile CCR, indiferent de dimensiunea protestelor din faţa Guvernului! Dar, nu! Atunci s-a temut că-şi pierde scaunul, ca Victor Ponta după Colectiv, şi a dat ordin ca Ordonanţa 13 să fie anulată deşi a fost declarată constituţională!

    Preocupat tot timpul doar de propria persoană, Liviu Dragnea nu mai poate veni acum să demonstreze cuiva că ar fi interesat de destinul nostru, al tuturor! Cînd a oferit pomenile pentru studenţi, cu călătoriile gratuite, a crezut că tinerii îl vor aclama, cînd a oferit scutirile de impozite pentru IT-işti a crezut că angajaţii multinaţionalelor se vor înscrie la el în partid, cînd s-a opus demiterii Codruţei Kovesi a crezut că ea îl va ajuta să scape de condamnări, cînd spunea că Iohannis nu trebuie suspendat a crezut preşedintele îl va numi premier.

    Totdeauna, Liviu Dragnea a gîndit în această ecuaţie: el şi interesele sale personale! Încă de atunci cînd a organizat acele alegeri stupide pentru şefia PSD, cînd, fiind singurul candidat, a chemat la vot 500.000 de pesedişti pentru a dobîndi legitimitate. La fel şi cu ultimul Congres al PSD, convocat doar pentru ca, în prezenţa iubitei sale, 5.000 de oameni să răspundă în cor la întrebarea lui: „vreţi să vă mai fiu şef?” Tot la fel şi cu acel miting de sute de mii de oameni aduşi din toată ţara cu doar cîteva zile înainte de sentinţa din Dosarul Bombonica. O acţiune pe cît de spectaculoasă, pe atît de inutilă, care ar fi fost cu totul altceva dacă motivul declarat al mitingului ar fi fost demisia Codruţei Kovesi sau mesajul către Iohannis de a respecta decizia CCR! Dar, nici vorbă de aşa ceva, căci toată masa aceea uriaşă de oameni a fost adusă în Bucureşti doar pentru că Liviu Dragnea a crezut că demonstraţia de forţă îi va folosi în instanţă! Aceeaşi instanţă care l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu cu cîteva săptămîni înainte!

    Naiv şi rudimentar fiind, Liviu Dragnea nu a înţeles că „statul paralel” i-a speculat slăbiciunile şi ignoranţa, aplicînd pe el strategii binecunoscute de milenii, pe care şeful PSD nu avea de unde să le ştie. Pentru că tot l-am citat mai sus pe Sūn Zǐ, iată ce mai scria acesta în „Arta războiului”: „Atacă-l pe inamic acolo unde nu este pregătit; acţionează când el nu se aşteaptă” (Ibidem, I.26)! Exact aşa a făcut „statul paralel” cu Liviu Dragnea: au amînat de cîteva ori pronunţarea sentinţei, i-au adormit vigilenţa prin valul de achitări de la ÎCCJ, făcîndu-l să creadă că şi el va fi achitat şi, cînd se aştepta mai puţin, l-au lovit în moalele capului!

    Sigur, n-am nici o îndoială că Liviu Dragnea a fost „lucrat” de aşa-numitul „stat paralel”, dar este acelaşi „stat paralel” cu care chiar el a stat la masă ani de zile, acelaşi „stat paralel” care a nenorocit sute de oameni fără ca lui Liviu Dragnea să-i pese şi acelaşi „stat paralel” pe care Dragnea l-ar fi slujit în continuare dacă ar fi ajuns Prim-ministru sau, Doamne, fereşte!, preşedintele României!

    Acum, cînd se vede înfrînt, Liviu Dragnea ne anunţă triumfalist că vrea să conducă lupta împotriva „statului paralel”! Pe bune? El, care nu a îndrăznit s-o atingă pe Kovesi nici măcar cu o floare? El, care anunţa azi că nu mai calcă pe la Cotroceni, iar a doua zi uita şi se prezenta slugarnic în faţa lui Iohannis?

    Păi, dacă în faţa unui personaj calm, greu de urnit, cum este Klaus Iohannis n-a fost în stare să-l înfrunte niciodată în mod direct, căci n-a putut să-şi depăşească statutul de umil servitor al „statului paralel”, vă imaginaţi cum ar fi fost Liviu Dragnea în faţa lui Traian Băsescu, creatorul „statului paralel”, căruia i-a şi fost subaltern credincios prin anul 2000? L-ar fi mîncat Băsescu la micul dejun, întinzîndu-l tacticos pe o felie de pîine!

    Iată de ce, în acest „război” pe care Liviu Dragnea îl anunţă împotriva „statului paralel”, prevăd că-şi vor rupe gîtul şi mulţi dintre cei care i se vor alătura! Nu pentru că acest război nu ar fi necesar, nici pe departe, căci şi noi, cei de la „Cotidianul”, am cam fost în prima linie în privinţa dezvăluirilor faţă de abuzurile Sistemului, faţă de şefii „statului paralel” sau ale susţinătorilor acestora.

    Dar, a pune la global bătălia lui Liviu Dragnea pentru propria libertate cu necesara luptă cu „statul paralel” este ceva extrem de periculos, căci, personalizînd-o, se poate decredibiliza atît de mult, încît va pierde susţinerea cetăţenilor, ceea ce ar fi catastrofal.

    Pentru că, în realitate, adevăratul război pe care trebuie să-l purtăm cu toţii nu este împotriva „statului paralel” care l-a îngenuncheat pe Liviu Dragnea, ci împotriva „statului paralel” care distruge „statul de drept” şi „democraţia”! Un război în care „statul paralel” nu este decît o piesă dintr-un puzzle.

    În privinţa lui Liviu Dragnea, după ce s-a dus de Crăciun să taie porcul la K2 cu Codruţa şi Florian, nu are decît să se ducă de Paşte ca mielul la tăiat la ÎCCJ. De ce trebuie să fie însoţit acum de o întreagă armată, care să fie sacrificată pe altarul interesului său personal?

    Mai ales că Dragnea a declarat victorios la ieşirea din Cex-ul PSD: „Nu mi-e frică nici de Iohannis, nici de Hellvig, Kovesi, Ponta, Băsescu sau Oprea”. La fel ca în cîntecelul acela al copiilor, care spune: „Nu mi-e frică, nu mi-e frică de Bau-Bau”, ceea ce înseamnă, din contră, că tuturor copiilor le este frică tocmai de Bau-Bau! Şi, atunci, dacă nu-i este frică de zmeii ăştia, de ce trebuie ca toată ţara să se încoloneze în spatele lui Liviu Dragnea, în loc ca el să fie trimis acasă pentru a-şi duce singur lupta, astfel încît un eventual război să aibă un sens mult mai înalt?

    Cum ar fi, de pildă, „statul de drept” sau „democraţia”, noţiuni pentru care chiar ar merita să ne înrolăm toţi! Aşa, încolonaţi în spatele lui Liviu Dragnea pentru a-l apăra de cei de care spune că nu-i este frică, am părea toţi ca nişte zombi ieşiţi din tenebre pentru a-l legitima pe Dracu’!

  8. Mi se pare surealist ca la 30 ani de la Rivolutie, cel care conduce Romania sa vorbeasca de „executie in masa” si sa ameninte cu aducerea de suporteri si mai multi care sa vina si sa ocupe Bucurestiul, ca sa il apere pe el si PSD-ALDE. Cine e de vina ca s-a ajuns aici? Cine are puterea? MI se pare iresponsabil si motiv de plecat acasa. Poate gresesc…dar incrincenarea tardiva nu ajuta. Plus ca daca chiar esti condamnat de o curte, orice ai crede despre hotarirea judecatoreasca ar trebui sa te oblige sa te retragi strategic, si sa reapari daca cineva te-a condamnat pe nedrept.

    De ce a lasat puterea ca Piata Victoriei – poate cea mai importanta din Bucuresti si cu acces la Aeroporturi – sa devina loc zilnic de demonstratie? Pai nu degeaba il revendica azi resitentii. CInd o sa il instaureze securitatea pe Ciolod PM, o sa vedeti ca o sa schimbe numele pietei in Piata Rezistentei.

    In orice tara cit de cit normala, daca CCR iti da verdict ca trebuie sa iti dai pantalonii jos, o faci. Sa-l vedem pe Iohannis cit de mult iubeste statul de drept, ca pe ala de drepti am vazut ca il iubeste mai mult ca Basescu,

    Am vazut un documentar despre cum sute de milioane de EUR au fost risipiti pe stadioane si parcuri pe la sate, chiar si acolo unde exista paduri. Bani aruncati pe fereastra, Satele alea nu au canalizare, nu au drumuri asfaltate, nu au apa potabila, dar au stadioane si parcuri in paragina. O crasa bataie de joc a unor politicieni inconstienti.

    • Am vazut un documentar despre cum sute de milioane de EUR au fost risipiti pe stadioane si parcuri pe la sate, chiar si acolo unde exista paduri. Bani aruncati pe fereastra, Satele alea nu au canalizare, nu au drumuri asfaltate, nu au apa potabila, dar au stadioane si parcuri in paragina. O crasa bataie de joc a unor politicieni inconstienti. Bravos!

      Insa sa iti zic un „amanunt” – azi se fac reprosuri ca guvernul PSD nu „investeste” … si avem pe aici unii prostani care uita sau chiar ca acu cativa ani se „investea” in terenuri de fotbal in panta! In parc la maginea padurii (sat doar cu putine strazi pietruite) Sau intr=un telescaun de 900 metri intre un teren plat catre alt teren plat provesliste cam nema! Si se mira „cxum teren de fotbal in panta?!”

      Pentru asta este agitatia ./ Li se termina malauiul si mai vor niste investitii . Si mai sunt cele scrise de Radu Humor ..

      A da.Sise uita ca de fpat in perioada „abatorizarii” baesciene cadn s-a traiat din gris .. chektuielile bugetare au crecut. Cu „investitii” carer nu au adus nici un strop de crestere economica.

  9. Citesc ingrozit cita violenta verbala si minciuni, fake news, in media romaneasca „independenta”. Se arunca in graba niste fabricatiuni care sa produca ura intre romani. Se simte „scoala Tapalaga & Pantazzi”. Mai grav, se incita la violenta fizica impotriva unor politicieni care au fost totusi alesi. Adie vintul fascismului de tip nou. De pe tuse, se pregatesc sa intre pe teren vechi jucatori , musiu Ciolos, musiu Ponta, si chiar musiu Oprea. Nu stiu care e mai breaz, dar pe mine Ciolos m-a furat direct, mintindu-ma sa particip pentru cumpararea unei statui a lui Brancusi. Si azi astep sa ma ramburseze hotul Ciolos, dar cred ca au fost bani bine pierduti. M-au facut sa vad ce banditi sunt chiar cei arata cu degetul spre altii ca sunt „hoti”.

  10. Ce calificative merită cei care agresează fizic și verbal oameni care au altă opțiune politică decât a lor? Ce corecții li se aplică celor dintâi într-un stat de drept? De ce nu vor ei să se bată în voturi, ci cu lovituri la propriu și cu vorbe urâte? De ce continuă să se creadă educați, avansați, intelectuali, europeni… în timp ce săvârșesc aceste fapte?
    Indiferent de cum se cred ei, eu îi consider înapoiați, intoleranți, primitivi…pentru că AȘA sunt cei care hărțuiesc, lovesc, înjură, jignesc, amenință…

  11. Prostii Nesimtitii si Lichelele sa fie sustinatoroo valorilor europene ?!
    Sau cum majoritar devine minoritar !

    Nu ajută în niciun fel faptul că nu există cu adevărat o motivarea a Curții. Din nouă judecători doar patru au semnat motivarea. Alți doi, care au votat în favoarea Ministerului Justiției au avut o opinie diferită (numită opinie concurentă) iar trei judecători au făcut opinie separată. Astfel, nu numai că, până azi, respectându-se legea pare să fi fost încălcată Constituția, dar nici acum s-ar putea să nu fie cu totul clar ce este de făcut.

    Laura Stefan remarca si o incosecventa de ordin tehnic: „Opinia concurenta semnata de doi judecatori este in fapt o opinie separata in sensul ca se constata existenta unui conflict, dar partile par a fi ministrul si sectia de procurori a CSM + lipseste orice referire la punctul 2 din decizia majoritara”.

    Asadar, decizia atat de importanta a CCR, care afecteaza atat statutul procurorilor, cat si atributele presedintelui, a fost decisa de sase voturi (din noua), dintre care doua isi asuma o opinie concurenta destul de ambigua, in care conflictul e mai degraba intre CSM si MJ, decat intre MJ si Presedintie.

    Majoritatea ferma pare, asadar, redusa la patru judecatori constitutionali, dintre care unul cu madatul depasit: Valer Dorneanu, presedinte al Curtii, Mona Pivniceru, Petre Lazaroiu, despre care si presedintele Iohannis a atras atentia ca functioneaza cu mandat depasit, si Attila Varga.
    Această aritmetică a votului din cadrul CCR a făcut-o pe avocata Elenina Nicuţ să declare: “Dat fiind că opinia majoritară a fost însuşită doar de 4 judecători, efectul general obligatoriu al acesteia ar putea fi pus în discuţie. În plus, nu putem să nu ne amintim de situația juridică cel puțin la fel de discutabilă a dlui judecător Lăzăroiu începând cu data de 4 mai 2018, deci practic avem o opinie majoritară însușită de doar 3 judecători”.

    Ce este o opinie concurenta?
    Sa zicem ca ajung la masa cu onor judecatorii CCR si din 9 judecatoiri 6 imi zic „esti beat du-te si te culca” . Insa 2 dintre judecatorii care imi zic dsa ma culc sunt de parere ca am baut prea multa votca la antreuri si d’aia sunt beat iar ceilati 4 zic ca pricum am baut destula votca plus 2 sticle de vin. Aia 2 au o „opinie concurenta” . Asta oinsemana cumva ca sunt mai putin beat?! Sau chiar treaz?

    Si uite asa prin iutealade mana si nebagare de seama .. majoritatea devine minoritate si iata decizia nu e decizia!

  12. Metoda “modelul toxic”, de manipulare prin imitatie: Sarah Sanders, dată afară dintr-un restaurant pentru că lucrează pentru Guvernul SUA (sic!)

    Vremurile cand SUA erau in toate imitate, chiar si in gesturi sau actiuni care erau in mod deliberat toxice, pentru modelarea agresiva sau ostila a celorlalti, au trecut de mult si, se pare, in mod ireveresibil. SUA nu mai sunt un model de imitat, nu mai sunt o “moda”, de preluat si exhibat, cu ostentatie si superioritate. Dimpotriva. Lumea a devenit constienta si hipersensibila fata de metoda de manipulare prin modelul toxic, oferit spre imitatie. Ce este metoda de manipulare “modelul toxic”? Este o metoda care consta in punerea in scena sau pe piata, de catre manipulatori care arogant si pretentios se autodefinesc ca “arhitecti” ai modelarii umane, cu care tintesc individul, multimile sau statele, a unui/unei act, actiune, atitudine, gest, comportament prin care se sconteaza sa fie imitat/imitata. “Modelul toxic” lucreaza pentru interesele manipulatorilor, ale “modistilor” comportamentali, si impotriva intereselor celor manipulati, care cad prada imitatiei. Mai frust spus, “modelul toxic” este ca o momeala pusa intr-o capcana, in care cad si devin victime naivii, credulii, cei care au slabiciunea de a copia si reproduce necritic, de a imita false modele sau aparente exemple, care le pot fi nepotrivite, daunatoare sau chiar fatale. Actrita intr-o astfel de piesa, de manipulare prin “modelul toxic”, de consum extern (cetateanul american obisnuit nu citeste tweeturile functionarilor guvernamentali, care sunt mai degraba cu dedicatie pentru opinia internationala), a fost purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, care a dat o reprezentatie, sambata, pe Twitter, in care a spus ca a fost dată afară dintr-un restaurant din statul Virginia pentru că lucrează pentru presedintele Donald Trump. In mod neasteptat, restaurantul care ar fi fost in cauza, numit The Red Hen, a reactionat, tot online: „Secretarul de presă a mers la Ren Hen Lex, neafiliat, şi nu la restaurantul nostru din DC”. Acest denunt arata ca a fost vorba despre o momeala toxica, care din fericire nu a fost si nu va fi inghitita de nimeni. Poate doar de vreun “#rezistent” de pe la noi, aflat intr-o minoritate infima, la instigarea PNL sau USR, care stau cu ochii pe tweeturile celor care nu vor binele Romaniei, de instigare si isterizare, de comunicare indirecta sau inversa (Orwell este inca la putere in mintile politice occidentale), de unde isi iau directivele imitative, de tip “model toxic”. Poate fi insa si un bumerang al „modelului toxic”, cand majoritatea covarsitoare actioneaza invers (PSD sta cu „arma la picior”, pentru un nou miting-fluviu in Bucuresti, casa unui judecator care l-a condamnat pe Dragnea a fost pradata etc.). https://www.hotnews.ro/stiri-international-22527761-sarah-sanders-fost-dat-afar-dintr-restaurant-pentru-lucreaz-pentru-donald-trump.htm

  13. Adrian B. spune:
    IUNIE 24, 2018 LA 1:39 AM
    Un punct de vedere …EXCEPTIONAL ! (nota mea)
    Practic, Adrian B. detaliaza, prin comentariul preluat din Cotidianul, ce nu am spus eu, dar am lasat sa se inteleaga, respectiv ca cititorii vor sti foarte bine ce poate urma dupa votul de sustinere (SI NU DE DEMITERE) din CEX-ul pesedist. Un vot inconstient, al unor zombies de partid.

    Retin doua fragmente edificatoare:

    1. ,,Dacă l-ar fi interesat cu adevărat soarta celor condamnaţi, ar fi modificat Codurile imediat după cîştigarea alegerilor, punîndu-le în acord cu deciziile CCR, indiferent de dimensiunea protestelor din faţa Guvernului! Dar, nu! Atunci s-a temut că-şi pierde scaunul, ca Victor Ponta după Colectiv, şi a dat ordin ca Ordonanţa 13 să fie anulată deşi a fost declarată constituţională!”
    (Nota mea: S-A FOLOSIT DE GRINDEANU SI CAND A PROMOVAT ORDONANTA 13 SI CAND A RETRAS-O, DE FRICA, CU ,,MANA” SI ,,GURA” PREMIERULUI DE ATUNCI, LASAT, SINGUR, LA INAINTARE).

    2. ,,Şi, atunci, dacă nu-i este frică de zmeii ăştia, de ce trebuie ca toată ţara să se încoloneze în spatele lui Liviu Dragnea, în loc ca el să fie trimis acasă pentru a-şi duce singur lupta, astfel încît un eventual război să aibă un sens mult mai înalt?
    Cum ar fi, de pildă, „statul de drept” sau „democraţia”, noţiuni pentru care chiar ar merita să ne înrolăm toţi! Aşa, încolonaţi în spatele lui Liviu Dragnea pentru a-l apăra de cei de care spune că nu-i este frică, am părea toţi ca nişte zombi ieşiţi din tenebre pentru a-l legitima pe Dracu’!”

    BRAVO, ADRIANE.

  14. Aratati-mi undeva un Telejurnal al unei televiziuni publice – France 2 , RAI , RTS sarba sau Televiziunea bulgara – care incepe cu o crainica in picioare , incordata , la ordin radulescian – constantinescian – csikian , care da legatura ” in direct ” lui ” Adelin Petrisor ” in ” Piata Victoriei ” unde demonstreaza , cine altii , ” oamenii ” – nu va speriati , Telejurnalul se termina la fel , crainica ii da la sfarsit de emisiune din nou legatura lui Petrisor , in acelasi loc , daca ati uitat cumva de ” Piata Victoriei ” .
    In aceeasi emisiune , chipurile informativa avem toate condimentele retelelor sorosiste ale corectului politic sorosist – ursii persecutati de taranii damboviteni la care intra in curti , hipsterii ecologisti circuland pe trotinete electrice langa masini , obezii , copiii autisti , scolile Montessori ,Ciolos si pagina lui Facebook ( mi-e dor de fenomenalele reportaje TVR cu raspunsurile lui pe Facebook sau cu sotia lui cantand ) , carnati secuiesti la Malnas Bai ( reportaj de la Barnova langa Iasi nu o sa vedeti niciodata ) etc etc etc .
    Aceasta echipa securista sorosista de la Stirile TVR , numita de Basescu in 2008 – 2009 , este de neclintit ? Nu sunt platiti din banul public ?
    In aceeasi nota de impartialitate si inteligenta cum sa nu ma impiedic sa rad citind , pe situl unei agentii de stiri securist – penelista – userista , titlul ingrozitor : ” centura Stei . Expropriaza 800 de oameni ” – ca si cum cei 800 ar fi impuscati ca la 1907 – amuzant e ca acelasi site trambita interpelari severe ale deputatilor PNL Popa si Chereches – ” nu faceti nimic la centura Stei Beius ” – acuma ca se face , e masacru in populatie , nu ?
    Sa ne linistim si sa ne bucuram , proiectul Metroului 6 finantat de guvernul Japoniei si trimis la Corina la Bruxelles e contestat de geniile PNL USR si releele lor din Internet – Televiziuni ” de ce nu se foloseste calea ferata existenta ? ” ” de ce trebuie metrou ” ?

Lasă un răspuns