Despre sentimente si resentimente

Intr-unul din volumele sale, Mircea Malita prezinta strategiile de supravietuire ale romanilor. Subtitlul este minunat – Cumintenia pamantului – desi, citit acum, titlul cartii are un umor involuntar, tinand seama de cum s-au strans banii pentru statuia lui Brancusi si cum se dau inapoi.

Intre strategiile militare, Malita mentiona parjolirea pasunilor si otravirea fantanilor. Pe termen scurt aceste masuri erau utile dar, la intoarcere, locuitorii sufereau din cauza acestor decizii.

Aceasta strategie pare ca s-a transformat acum intr-un fel de hobby national, in cadrul unui razboi romano-roman.

M-a impresionat negativ faptul ca, pe Arena Nationala, intr-un moment de sarbatoare, s-a huiduit. Aceste huiduieli au atins-o, indiferent de intentie, si pe Simona Halep. In loc de bucurie, ele au aratat ca nu putem depasi resentimentele nici macar in astfel de momente si ca ura incepe sa fie tot mai prezenta in societatea noastra.

Am adaugat o fotografie cu un peste din care nu a mai ramas decat scheletul -simbol posibil al unei Romanii viitoare care   poate sa  sa se auto-distruga.

69 de gânduri despre “Despre sentimente si resentimente

 1. Domnule Nastase,

  O remarca totusi, la Gala Bute cand sala a huiduit-o ( eu cred ca pe buna dreptatea) pe Elena Udrea, nu era tot un moment de sarbatoare?

  Personal cred ca locul domanei Firea nu era acolo la acel moment, putea eventual sa-i ofere cheia orasului intr-un alt cadru, de exemplu intr-o sala de festivitati a primariei, bineinteles cu presa si cu tot aparatul de PR al dansei.

  Imi amintesc cum la Antena 3, difuzau imaginile cu huiduielile respective in bucla, iar moderatorii si cei prezenti in studiou laudau comportamentul „civic” al celor care huiduiau. Efectiv juisau cand auzeau acele huiduieli.

  In cealalta parte, adica la B1TV, se spunea ca acel incident a fost cauzat de „publicul Antenei 3”, care este incitat si „spalat pe creier” in fiecare seara la Sinteza Zilei.

  Apreciază

 2. Cu mare respect nu credeti ca ura este rezultatul cuvernare de dupa revolutie care au repetat sa conduca marginendul socitate civila si aparendul coruptie si paroni care a trasfurmat ROMÂNIA ca peste pe care o aratati in mina,
  O zi buna

  Apreciază

 3. Razboiul romano-roman face ravagii. Din pacate sunt si „victime” colaterale.
  Una dintre acestea este si castigatoarea de la Roland Garros, Simona Halep. „Taurii” de pa Arena Nationala au turbat cand au vazut-o pe d-na Firea. Asta este, a disparut respectul pentru simboluri, indiferent ca acestea sunt noi sau mai vechi. Nu putem avea asteptari din partea unora conceputi in eprubeta, care-si reneaga parintii si bunicii.

  Apreciat de 1 persoană

 4. E nivelul cultural al poporului nostru .
  Si aici ii avem ca eroi pe bucuresteni , in teorie cei mai evoluati cultural intre romani .
  Cine isi aminteste de intoarcerea Nationalei din California , in 1994 ?
  Pe Otopeni lobotomizatii Dreptei ( venite la Putere , stralucitor , cu tara in bancruta , ideri de sindicat asasinati de straini , cumnati de sef de stat consilieri pe aparare si elicoptere Bell , un an mai tarziu ) , nu zbierau in fata lui Hagi ” Iliescu minte ” ?
  La Cluj , Sibiu , Iasi si Constanta nimeni n-ar fi indraznit sa fluiere intr-un asemenea moment , dar cauza nu ar fi fost un nivel cultural mai evoluat ci timiditatea provinciala .

  Apreciază

  • In teorie dragule in teorie nu inseamna si in practica.Sub multe aspecte Bucurestiul are cea mai inculta populatie . Asta ptr ca nu apartine nici unei culturi, ca nu isi cunoaste nici limba materna si nici limba engelza , oe care, sustine ,ca o prefera.

   Iata un exemplu ce pare a tine de limba , insa este vorba de cultura…
   Sunt unii care cica art fi cultivati .. au citit si ei 2 -3 caticele in ebgleza si acum „stiu” si incepsama acuze pe mine (si pe altii cu acelasi opinii ca si mine) ca suntem voctome a unui procedu numit „straw man” pe care il traduc ca „om de paie” si explica pe urma ca ar fi sperietoarea agricola aia ptr ciori si grauri.
   Ei bine gagii aia „culti” sunt de fapt inculti. Si nu cunosc nici limba romana,nici limba enhleza.

   Fiindca in romana prin om de paie se intelege (sau se intelegea pana acum 13-16 ani) individul care avea aparenta responsabilul juridic (director, patron , ceva similar) pus sa conduca o „afacere” dolosiva si care, inveitabil, facea puscarie (o descriere gasiiti aici : https://adriannastase.ro/2015/02/28/piata-portobello/ ) NU ma ;uati ca citez dintr-i carte ruseasca .. expresia este (cum altfle?) franceza : homme de paille sau politicos prête-nom . Cum era aia ..Jianu pe langa SOV (ea era „directoare”, avea bani mai multi decat daca nu se incurca cu SOV insa … insa riscurile meseriei !!) In engleza se numeste layman ori strawperson si straw man….
   Insa sperietoarea si omul de paie desi par identice .. au sensuri diferite. Cu sperietoare sperii ciorile . Argumentatia inselatoare , chiar daca nu agita un „epouventail” de exemplu „restuaratia comunismului”, poate fi (fortat) tradusa ca sperietoare insa nu si om de paie . Insa ce te faci ca uneori e promit zirle tranbdafirii care canta ?D eexemlu ci se citeste Mises, te conving si apoi stai si te miri ca ai ajuns ca maimmuta (cu fundul gol si inrosit) ? O mai buna traducere in romana ar fi tinta falsa .. ceva in care tragi si iti consumi munitia in timp ce adversarul te ocoleste si apoi te impusca in spate ..
   Prea militarista explicatia? Dar de unde credeti ca vine ideea cu omul de paie care o incaseaza? De pe terenul de instructie … unde erau „momai” din paie pe care leatu le ataca cu baioneta! (Stiu, ati vazut filme americane in care era un sac .. mda. Insa SUA in 1930 isi permiteau sa risipeasca mai multi saci decat armatele europene in vremea lui Napoleon! Paie se gaseau mai usor!!!)

   Deci „inteligentii” si „cultii” nostri pe puncte , pardon cu derogare, nu prea cunosc despre ce vorbesc..nici in engleza nici in romana.
   Si in gnl nu prea stiu despre ce vorbesc . Fiindca cultura , lato sensu, nu inseamna doar cuvinte ci in primul rand intelesul acelor cuvinte- adica , in primul rand, ce vrea sa fie si la ce foloseste.

   A da.. altii prefera rogojinile „oamenilor de paie” …

   Apreciat de 1 persoană

 5. Recunosc faptul că încep să mă întreb serios dacă are rost să-mi mai amărăsc zilele încercând Don Quijotește prin România să realizez câte ceva pentru o societate care nici nu-i deschisă sugestiilor și nici nu dorește să intre în normalitate, preferând să trăiască în mocirla urii iraționale care distruge după 100 de ani, orice urmă de unitate și coeziune națională.
  Parcă trăim într-un viitor în care de pe o planetă în colaps, zboară în Cosmos niște capsule cu o mână de supraviețuitori.
  Să fie România acea planetă care se autodistruge?

  Apreciază

  • Vai, vai popescule îți amărești zilele și cei RĂMAȘI în țată sunt insensibili față de sacrificiul dumitale! Văd că te faci că n-ai citit riposta mea – Repet: Ambasadorul USA Gitenstein a declarat că monoca macovei era mentorul său. Dar dumneata ne ceri celor RĂMAȘI în țară să nu dezaprobăm acțiunile Ambasadei USA, în condițiile în care și următorii 2 ambasadori au continuat orientarea/poziționarea Gitenstein.

   Apreciază

  • Dom Popescu, zău așa, ce credeți despre noua dv țară? A intrat în „normalitate” (cum ziceți dv)? E în normalitate? Sau a ieșit din normalitate? Vă salut cu respect.

   Apreciază

 6. Decat sa fi cheltuit milioane de euro pentru aducerea fortata la miting de catre PSD a sute de mii de cetateni romani care, habar n-aveau ce cauta acolo, mai bine ar fi transferat acei bani la Ministerul Culturii pentru a putea fi cumparata lucrarea marelui Brancusi, „Cumintenia Pamantului”. Romanii ar fi apreciat gestul si s-ar fi simtit fericiti. In actualul context politic, dominat de incultura si coruptie, intelectualii romani se simt nefericiti. Ce spuneti despre asta? Cum credeti ca trebuie rezolvata aceasta trista situatie?

  Apreciază

  • Esti sigura ca au fost adusi fortat?! Ca nu stiua ce cautau?

   Si .. Cumintenia .. Voi mastia calasa de mijlocdoatat material care va datim instmaba aruncand cu abii nu ati putit strange cativa firficirici? Asteptai totulde la gurile stribe inciminate de Licheleanu?
   Sau patrinii vostriu care aici fac beneficii cu doi digiti?:

   Apreciază

  • Banii sunt ai unui partid, adică o organizație privată, oamenii n-au fost aduși cu forța, am fost și eu și alte cunoștințe ale mele, poate dv vi se bagă cu forța în cap ideea că au fost aduși cu forța; majoritatea covârșitoare știa de ce era acolo, de exemplu știa că procurorii au puteri nemăsurate, iar justițiabilii nu mai au nici măcar drepturile elementare; știa că judecătorii sunt timorați de procurorii DNA care le deschid dosare dacă ei, judecătorii, nu dau soluțiile cerute de ei, de procurori…și multe altele, pe care dv nu le știți.
   Când ziceți „intelectualii de simt nefericiți” vă referiți la TOȚI intelectualii, ceea ce e incorect. Intelectual nu e automat cel care are o diplomă. Probabil că asta e definiția pe care o dați dv. Eu consider că dv nu sunteți intelectual fiindcă nu lucrați cu intelectul. Nu știți că mitigurile partidelor se fac din banii partidelor, nu știți că, și dacă ar vrea un partid să facă o donație unui minister, legea nu-i permite, generalizați în privința inculturii și corupției și nu e în regulă.
   Ziceți că românii (adică TOȚI) ar fi fost fericiți dacă sculptura ar fi fost achiziționată. Chiar credeți că asta e condiția fericirii la români? Cred că suferiți de snobism, că nu gustați arta deloc și că faceți doar paradă, adică vă dați elită fiindcă așa e la modă.
   Apropo de corupție: așa-i că dați mită personalului medical de la stat? Am ghicit.
   Nu mai dați, ca să puteți vorbi despre anticorupție!

   Apreciat de 1 persoană

 7. D-le Nastase, cam astia suntem noi … Ca ne manifestam in sanatate , in politica , in economie sau whatever , astia suntem !

  https://www.antena3.ro/actualitate/locale/un-barbat-sustine-ca-un-pacient-a-murit-la-urgente-dupa-ce-a-asteptat-degeaba-patru-ore-sa-fie-473415.html

  Sorin Grigorescu

  In memoriam: UN NECUNOSCUT

  Am fost ieri seara cu cineva din familie, cu ambulanta, la urgentele Spitalului Judetean Brasov…am ajuns la 17.30 si am plecat la 01.30 noaptea. Au fost opt ore horror, un dezmat al cinismului, nesimtirii, arogantei, lipsei elementare de bun-simt si decenta…opt ore in care am fost ignorati, desconsiderari, umiliti, batjocoriti…Nimeni nu-ti spune nimic, toti sunt fuduli, nu dau doua parale pe tine, nu primesti o informatie…NIMIC, pt ca ei, dumnezeii locului aluia nu coboara la nivelul tau de zero absolut. Am reusit sa plec dupa opt ore doar dupa ce m-am revoltat in fata acestei batjocuri…evident, tot o batjocura a fost si investigatia dumnezeilor. HORROR!

  Altceva vroiam insa sa spun! In fata mea, in locul ala sordid, in batjocura generala, statea un barbat chircit intr-un scaun galben cu roti. La vreo doi metri de mine. Gemea, era abulic, incoerent, din cand in cand spunea ca moare…atipea in reprize scurte si o lua de la capat. Timp de patru ore omul ala a stat in fata mea, in serviciul de urgente…nici unul din dumnezeii de acolo, sau aia mai mici nu i-au aruncat nici o privire. A venit la un moment dat sotia care a pus niste intrebari…un bagator de seama, imbracat in verde a inceput sa se ratoiasca la biata femeie, sa o striveasca cu aroganta lui…omul trebuia sa astepte ca, pt el, doar constatarea medico-legala conta, iar aia spunea ca luase un pumn in fata, deci nu deranjam dumnezeii bine ascunsi din zona aia. Ca noi avem coduri aicea, si sa astepte…dar ii e rau, uite, geme…ai inteles ce spun io aicea, sa astepte!…Iar omul a asteptat! Gemand, chircit, transfigurat de suferinta, incoerent, timp de mai bine de patru ore…
  Dupa mai bine de patru ore s-au indurat dumnezeii serviciului de urgenta din Spitalul Judetean Brasov si l-au bagat in seama pe bietul om. Tarziu, victima a indiferentei, cinismului, arogantei, lipsei de empatie cu suferinta unui om. A MURIT!
  La nici un sfert de ceas dupa ce l-au luat de pe holul ala sordid si l-au dus la dumnezei, omul ala a murit. Din țipetele soției lui am inteles ca a facut infarct…practic, sub ochii mei si ai dumnezeilor plus satelitii lor, un om se lupta cu infarctul, murea incet, iar obraznicul ala-i explica arogant sotiei ca “io am coduri aicea si ma iau dupa constatarea medico-legala”. Iar omul ala murea sub ochii tafnosului slujbas intolit in verde, si la cativa pasi de dumnezeii baricadati prin cabinete. Timp de patru ore omul ala s-a luptat cu moartea, implora sa fie salvat, teoretic, era la locul potrivit si a cazut totusi rapus, in primul rand, de indiferenta, cinism, aroganta, suficienta…si abia apoi de afectiunea respectiva..omul ala a stat in fata mea patru ore…In opinia mea omul ala a murit cu zile, victima a unui sistem dar si al unui comportament de-un cinism si o aroganta infioratoare. Putea fi salvat? Habar n-am, insa sigur nu s-a facut nimic pt el. Bineinteles “stop cardio-respirator”, “boli asociate” si alte bla, bla-uri din astea care nu spun nimic.
  Am plecat dupa opt ore de batjocura, umilinta, aroganta, indiferenta, opt ore pierdute pt ca fisa medicala pe care am primit-o este ea insasi o batjocura…o insailare de nimicuri, puse acolo ca sa fie si care mimeaza implicarea. ZERO utilitate, nu spune nimic, o mimare jalnica a interesului fata de pacient. Puteam sa o postez aici, insa mi s-a parut indecent fata de moartea unui om, practic sub ochii mei, in serviciul de urgenta al Spitalului Judetean Brasov…dupa patru ore de agonie pe un hol, timp in care nu l-a bagat in seama nimeni.
  Si nu pot sa-mi reprim o intrebare: cati multi altii au parte de acelasi comportament cinic, arogant, indiferent in sistemul asta zis medical? Si cati necunoscuti, oameni simpli, care nu fac “rating”, mor cu zile in el? Cred ca daca am afla cifrele reale ne-am infiora. Uluitor ce monstri ne populeaza vietile.

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe bietul necunoscut! A crezut ca e in locul care trebuie pt a fi salvat. S-a inselat!
  LE: O precizare: acest post este un reportaj dintr-un hol sordid, bazat pe reactiile disperate ale familiei, care, printre plansete, anuntau ca omul respectiv a murit. Nu am avut acces la fise, acte medicale, constatari oficiale, nici nu cred ca mi-ar fi dat mie cineva aceste informatii si nici nu era cazul. Doar am relatat ce am vazut in cele opt ore cat am stat in acel hol si ce m-a marcat profund. Nu stiu ce s-a intamplat dupa plecarea mea din acel loc. Insa ramane problema de sistem, de tratament al oamenilor care vin acolo cu speranta de a-si gasi rezolvarea durerilor lor. Este, daca vreti, modul in care am perceput, ca nespecialist, ca om care s-a adresat cu toata increderea unui serviciu, realitatea unei asteptari traumatizante pt toata lumea. Problemele sistemului insa continui sa cred ca sunt grave. Sau poate ma insel si asa trebuie sa decurga lucrurile in acel loc, desi nu cred dupa comentariile la aceasta postare. Nu am informatii confirmate, insa se pare ca acel om, a fost in cele din urma salvat in extremis, dupa plecarea mea. M-as bucura sa fie astfel si sa se schimbe ceva in sistem pt binele tuturor. Am considerat necesara aceasta precizare, chiar daca e neconfirmata. Cum tot necesar este sa reamintesc ca acest reportaj, dintr-un hol sordid, este bazat pe constatari proprii si reactiile indurerate ale familiei acelui om, care plangeau si spuneau ca a murit. Pana la urma trebuie inceput cu comunicarea, inexistenta dupa percepția mea…si continuat cu restul deficientelor care traumatizeaza inutil niste oameni care vin acolo cu afectiuni acute si nu de placere. Sper, din toata inima, ca informatiile neconfirmate despre soarta acelui om sa se confirme. De aceea am si vrut sa fac eu aceste precizari, poate premature, chiar in lipsa unor confirmari oficiale, insa sper sincer sa se confirme. Pana la urma viata unui om e prea pretioasa ca sa nu te simti usurat daca a supravietuit.

  Apreciază

  • Asa este Adrian B………Am o mare simpatie pentru Domnul Adrian Nastase. Dar si un mare respect. Dar si INTREBARI. Lamuriri, nu! Pentru ca lamurirea s-a facut pentru a obliga oamenii sa se inscrie in colectiv, -un pas urias pentru desnationalizarea tarii. Am vazut ca Domnul Adrian Nastase, cu gratia si eleganta Domniei Sale, stie sa inchida anumiti robineti, dar sa-i si deschida, daca e necesar. Ce facem cind sintem inundati? Intrebare? De ce se taia capul la Domnitorii tarii? Dar calugarilor? Cind credeti ca ROMANIA VA FI O FORTA, SI CU CE PRET?………. L-am studiat mult pe Domnul Mircea Malita. Mi-a fost si profesor. Altceva as vrea sa spun. Cind eram mai tinar, si Domnul Adrian Nastase facea armata la TR, ma uitam asa din unitatea mea militara la Dumnealui, ce era in alta unitate militara, si gindeam; mai ce bine o duc baietii de la Bucuresti, (ca si eu tot din Bucuresti venisem) dar in acelasi timp citeam o carte: Al patrulea Drum de George Ivanovici Gurdief, carte ce mi-a imprumutato Domnul M. M. Dupa aceea am mai citit una: Masina biologica umana, aparat de transformare impotriva omului si Munca practica despre tine insuti, autor E. J. Gold. Poate, cineva, isi face timp, si-‘si arunca ochii peste ele. S-ar putea sa gresesc (in opinia unora). Dar nu gresesc. Imi asum ce gindesc. Stiu din proprie experienta ( experienta foarte dura, atit de dura, incit era o placere ca sa mor) da si din contactul si invataturile unor intelepti si mari invatati, ca lumea a pierdut Drumul Armoniei, Drumul Sacru, adevaratul drum al fericirii. Azi cind arati cuiva Drumul Drept, ii esti cel mai mare dusman. Nimic nu stiti!

   Apreciat de 1 persoană

  • Nu putem face altceva, decat sa ne rugam Domnului sa nu ajungem la poarta vreunui spital.
   Raman la parerea ca exista o „directiva secreta” la nivelul corpului medical din spitale, ca orice pensionar sau om trecut de o anumita varsta, ajuns pe mana acestora, sa iasa numai cu picioarele inainte, bineinteles sunt si exceptii insa, din cate stiu din ce in ce mai putine.
   Cu ceva timp in urma cei de la FMI atrageau atentia ca sunt foarte multi pensionari … .

   Apreciază

 8. „Iuda a plecat singur, dar s-a întors cu o gloată, căci ura reușește să-i strângă pe oameni mult mai grabnic decât dragostea, dar reușește să-i păstreze mult mai puțin.” ( Părintele Constantin Sârbu)
  M-am gândit să-l citez pe regretatul preot de la Biserica ,,Sapienţei” din Bucureşti, unul dintre preoții ținuți în închisorile de reeducare ale epocii staliniste din România, având în față fotografia postată de domnul Năstase. Nu știu care a fost viziunea artistului și ce a vrut să ne transmită, dar știu că peștele este unul dintre cele mai importante simboluri creștine, iar creștinismul are la bază iubirea aproapelui, nu ura. Într-adevăr, ura declanșată și întreținută adună repede o mulțimr de oameni, dar, după un timp, o astfel de gloată se dumirește și nu mai vrea să fie gloată. Observați cum a scăzut numărul celor care aveau sau nu aveau treabă, știau sau nu știau ce se întâmplă în țară, ieșeau în stradă, la chemarea membrilor # Rezist, încărcați de ură și strigau:,, Să vină DNA să vă ia!”„Fără amnistie, vă vrem la pușcărie!”, „Liviu Dragnea nu uita, Rahova e casa ta!” etc.Reflectând la mârlănia de pe Arena Națională, am ajuns la următoarea concluzie: dacă hăiala a fost atât de puternică, după cum s-a auzit pe toate posturile TV ( surprinzător este că lozincile strigate în Piața Victoriei, duminică, nu s-au auzit pe niciun post TV, ca și cum mulțimea era mută), de ce, cei 20.000 de spectatori nu și-au continuat revolta în Piața Victoriei? Era unica lor șansă de a fi atât de mulți! Deci, părintele Sârbu avea dreptate.
  Președintele este și el o sămânță de învrăjbire și de întreținere a urii. Ieri, nu știam dacă să mă revolt sau să mă amuz, când auzeam cum își punea întrebări și lansa ideea unui referendum. Domnule Președinte, puneți mâna pe o carte sau pe un curs de drept constituțional sau chiar pe Constituția explicată de părintele ei, regretatul profesor Iorgovan, și veți găsi răspuns la toate întrebările unui elev de clasa a VII-a, care pe dumneavoastră vă frământă. Cu tot respectul cuvenit demnității pe care o purtați ca pe o povară, pentru că sunteți mereu nelămurit și nu știți ce trebuie să faceți, vă întreb: ce cereți poporului, prin referendum? Eu am înțeles că vreți să puneți spre dezbatere, și apoi prin referendum, două întrebări:1. Trebuie să respectăm Constituția cu Președintele nostru în frunte?; 2. Trebuie să respectăm hotărârile Curții Constituționale necondiționat sau să le punem spre dezbatere publică?. De asemenea, mai îndrăznesc să vă întreb: dumneavoastră vă auziți ce spuneți?
  Vă sugerez să vă întoarceți la catedră și să puneți spre dezbatere publică, nu ecuația lui Einstein, ci cea ma simplă formulă din fizică: viteza este egală cu spațiu ( distanța) supra timp. E la fel de ridicol.

  Apreciat de 2 persoane

 9. România – o republică absolutistă ?

  Un politician român, fără mare talent, şi nu e vorba doar de capacităţile sale oratorice, l-a parafrazat recent – cu certitudine fără să-şi dea seama – pe Ludovic XIV, cu celebra sa sintagmă : «L’État, c’est moi», formulă a monarhiei absolutiste, exprimată în 1655 în faţa parlamentarilor parizieni pentru a le atrage atenţia că şeful statului, respectiv regele, posedă o putere fără limite constituţionale.

  «Statul sunt eu» a tras concluzia şi preşedintele Iohannis, chiar înainte de a înţelege pe deplin motivaţia CCR referitoare la demiterea şefei DNA, motivaţie pe care încă o mai citeşte după cum însuşi a mărturisit. În versiunea sa sibiano-dâmboviţeană, Iohannis răstălmăceşte de fapt, rupând din context, câteva cuvinte dintr-un paragraf al Constituţiei ce conferă preşedintelui funcţia de reprezentare a României în exterior, şi deduce că în România există un singur stat şi că acest stat îl reprezintă EL. Un derapaj democratic grav din partea unui preşedinte care s-a radicalizat periculos de mult, până la a-şi uita obligaţiile de mediator pe scena politică internă, dar care ilustrează o veche zicătoare plină de tâlc : un stăpân rău îi alege întotdeauna pe cei ce-l slujesc şi sfătuiesc după firea şi chipul său !

  Apreciat de 2 persoane

 10. Îmi permit să consider că-s inadecvate unele „idei” oferite deja de unii din obișnuiții locului.
  Atât exprimarea: „Trebuie ” batuti ” cu simt de raspundere pana nu mai misca , sa stie de frica psd-ului si dati exemplu generatiilor viitoare ca sa nu mai faca nimeni asa ceva.” , cât și exprimarea: „…corecta este sublinierea faptului ca factorul perturbator principal a fost Gabriela Firea, prin afisarea ostentativa alaturi de marea sportiva.” – AMBELE AU LA BAZĂ IDEEA DE FRICĂ.
  Mă bucur pentru faptul că mediocra psiholoagă de la R.L. ( aia cu un ONG finanțat de soros și poreclit Academie!) n-a reușit să bată strategia abținerii de a răspunde provocărilor, adoptată realist de PSD.
  Mă bucur pentru faptul că Primarul General al Bucureștiului este o femee serioasă ce nu a luat frica stipendiaților să facă scandal și i-a oferit Simonei Halep Arena Națională, i-a oferit și imnul României cântat de Monica Anghel și Marcel Pavel, i-a oferit și cheia Bucureștiului. Sunt convins că Simona și tatăl său, care și vorbit publicului normal, au înțeles exact situația.

  Apreciat de 3 persoane

 11. Pe moment, in PSD este multa confuzie, contradictie si deruta, referitor la calea de urmat.
  Cei care inca se opun suspendarii, privesc, probabil, inapoi in timp, la anul 2012, cand dupa un referendum de demitere, Traian Basescu s-a intors la Cotroceni. Dar daca in toamna acelui an ar fi avut loc alegeri prezidentiale, Basescu ar fi pierdut fara drept de apel.
  Este posibil ca si acum, daca s-ar initia un astfel de demers, Iohannis sa nu fie demis prin referendum. Dar o asemenea finalitate ipotetica nu poate scuza ezitarea, pe care tot mai multi romani o percep drept lasitate.
  In aceste momente, PSD nu are de ales si ar trebui sa actioneze cu curaj si incredere, mai ales ca este mai mult decat evident ca, prin nepromulgare, Iohannis incalca grav Constitutia.
  In Romania se va crea haos institutional, nu prin initierea procedurii de demitere (cum sugereaza adversarii partidului), ci prin expectativa si non actiune. Toti vor trage concluzia ca legea, in Romania, este optionala pentru ,,telectuali”, si obligatorie pentru ,,catei” si ,,needucati”. Daca vrea stat de drept cu adevarat, atunci PSD nu are altceva de facut decat sa respecte prevederile constitutionale in cazul in care una dintre institutii derapeaza grav de la normele legale si democratice. Nu exista alternativa la decizia de suspendare, chiar daca Kovesi si-ar da, prin absurd, demisia.
  Susitnatorii partidului asteapta cu rabdarea pe sfarsite ca PSD sa si faca ceva, nu doar sa reverse torente de critici, fara nicio relevanta practica, la adresa ,,statului paralel”.
  Dar cu piatra de moara Liviu Dragnea la conducere, care doar emite vorbe si clisee in eter, cam slabe sperante….
  In acest timp, Romania se dizolva, incet dar sigur, iar Centenarul va trece pe langa noi, ca acceleratul printr-o halta oarecare.
  ps
  Mai bine am declara razboi SUA, poate ajungem, astfel, ca Japonia, sau Germania. Se pare ca americanii se poarta mai bine, pe termen lung, cu fostii inamici, decat cu vasalii care nu opun nicio rezistenta.

  Apreciază

  • Finalul postării mi-a adus aminte de un banc : Cică Împăratul Japoniei anunţă că Japonia va declara război Chinei, la care un sfetnic îi şopteşte :
   – Sunt totuşi câteva miliarde de chinezi !
   – Şi ce-i cu asta ?
   – Păi, unde-i îngropăm pe toţi ?!

   Apreciat de 1 persoană

 12. Se pare că refuzând să-mi dau acordul pentru folosirea datelor mele personale de către Facebook, așa cum cere UE, nu numai că nu am acces la respectivul Facebook, dar nici la WordPress. Am fost șters automat de pe toate blogurile, ale lui Adrian Năstase, ba chiar și de pe blogul meu ”Diaspora și Reîntregirea”. Există o discrepanță între adresa unde sunt înregistrat (în Ameica) și cea de unde public.

  Obișnuiam să primesc automat toate mesajele care apăreau pe acest forum, ”Adrian Năstase”. Acum s-a terminat. Voi mai da câte un ochi direct pe blog, dar nu voi mai putea să urmăresc cu atenție discuțiile. Ar fi prea mult timp de pierdut și aș putea pierde esențialul. Deci, cu regret, trebuie să recunosc, îmi iau rămas bun de la dumneavoastră, sperând că odată ajuns în America să nu mai trebuiască să mă supun restricțiilor UE.

  Apreciază

  • Chiar v-au şters???? Eu le-am dat clic-clic, nici nu am citit, căci nu-mi pasă. E o formalitate. Ce au făcut până acum fără „voia” mea, vor face cu semnătură. Mare brânză…

   Apreciază

 13. Rodica spune:
  IUNIE 13, 2018 LA 1:54 PM

  Cred ca exista proceduri mai eficienta de a aduce Cumintenia Pamantului in Romania. De exemplu, ma gandesc la banii cheltuiti pentru interceptarea a milioane de romani. Dupa parerea mea, se puteau cumpara si doua Cumintenii cu acesti bani.
  ps
  Intelectualii romani se simt nefericiti ? Cine sunt acestia, dupa stiinta dvs ? Doua-trei nume, va rog. Sper ca il includeti si pe domnul Adrian Nastase printre ei. Nu e la inaltimea unui Malin Bot, sau Banciu, sau CTP, dar o firmitura de apreciere poate ca ar merita, totusi.
  pps
  Apropo, mitingurile ,,legitime” – tocmai pentru ca nu sunt asumate de nimeni – ale #rezist, cu includerea mesajelor extrem de imaginativ elaborate, probabil ca nu au costat nimic. Un mizilic, adica, din teschereaua domnului Soros, nu-i asa, scumpa doamna ?

  Apreciat de 1 persoană

 14. Saraca Simona,…nu trebuia sa se afiseze alaturi de ,(Imi aduc aminte de o faza de anul trecut ,…de Pasti G Vranceanu-Firea-Pandele cine mai doreste,cine mai pofteste indemna romanii cu lacrimi in ochi,la brat cu nea Pandele evident filmati intr o biserica sa ramana acasa si sa sarbatoreasca romaneste (adica ,miel,pasca,bere,mici ,carnati pana te ia smurdul) ca si ei….la nici o ora distanta era pe lentila unor paparazzi pe scara unui avion cu destinatia Grecia)Pacat.

  Domnule Presedinte,astazi parca nu sunteti asa de optimist sau doriti sa ne transmiteti ceva din culise prin scheletul pestelui “blazon” ?

  Apreciază

 15. Fabuloasa calatorie in universul sovinismului adelean unguresc in lectura unei lucrari aparute in 2010 sub semnatura unui anume R . Baerers ? , cartea este integral pe Internet in e-books , scrieti pe Google ” discriminare maghiari ” si veti da peste ea .
  Anchete sociologice in familiile unguresti din Cluj in anii 1995-2003 – ce vedeti acolo va ingrozeste , un rasism anti-romanesc de Ku-Klux – Klan .
  Citez : ” Agy este foarte mandra ca vorbeste perfect romaneste ,fara accent , nici romanii nu-si dau seama ca e maghiara . La scoala cand eram mica ceilalti copii maghiari ma urmareau pe strada ca plec la scoala romaneasca , imi strigau ” du-te la romanii tai ” .
  ” Kati si Andras isi fac cumparaturile sau beau cafeaua la ” pravalia ungureasca ” sau la localul tinut de un ungur .In discutie Kati vorbeste de o firma , care este ” romaneasca ” , adica tinuta de un roman ” Cand era mica Kati si bunicul se jucau pe strada cu ghicitul nationalitatii trecatorului dupa fata lui …Au facut o calatorie ca turisti cu trenul in conditii penibile dar vecinii lor de tren , ROMANI DIN SUDUL ROMANIEI , nu pareau deranjati ”
  ” Shanyi urmareste o emisiune a Televiziunii Romane cu 4 atlete celebre , glorii nationale , invitate . Shanyi rabufneste ” dar toate 4 sunt unguroaice ” ! – ajutati-ma , in afara de Gabriela Szabo in anii 1990 cine erau atlete de mare nivel – ca nu vad celelalte 3 unguroaice ale lui Shanyi ” .
  Samd , samd .
  Last but not least , tot de pe Internetul planetei rasiste ardelene maghiare , un curiere care nu pare scris de un bolnav psihic , ci de un om normal ” la Targu Mures vezi foarte multe masini luxoase cu numere din Moldova istorica ” VS ” , ” SV ” , ” BC ” , ” IS ” – este vorba de o acaparare a puterii de romani , cain anii lui Ceausescu , in orasul nostru ? Vor sa se stabileasca in Mures ” .

  Apreciază

 16. Băsescu, persecutor de gen: “Țoapa de Voluntari”

  Nefericit si condamnabil limbaj a ales sa foloseasca fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu la adresa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Basescu a injuriat-o pe Firea cu apelativul “ţoapa de Voluntari”. Ca un golan de maidan sau acostator de femei, precum marinarii beti care dupa debarcarea in porturi straine vor sa-si cheltuiasca diurna cu femei usoare. Doar pentru ca Gabriela Firea ii este adversar politic? Nu, si pentru ca este femeie. Oricare ar fi contextul sau motivul politic in care Basescu si-a reexersat limbajul de matelot, specific gastilor masculine, cineva ar trebui sa-l puna la punct. Expresia “Țoapa de Voluntari” este de fapt o recidiva de discriminare de gen, la fel ca cea de “ţigancă împuţită”, pe care a folosit-o cand era la Cotroceni. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) ar trebui sa se autosesizeze si sa-i arda un avertisment si o amenda, reeducative. Cu atat mai mult cu cat mitocania este fata de o colega de functie, de primariat, Basescu trecand si el pe la Primaria Municipiului Bucuresti (PMB). Si, de ce nu, Firea s-ar putea sa-i devina si colega de prezidentiat, la unul din scrutinurile prezidentiale.

  Apreciat de 3 persoane

 17. senzatia mea e de prea mult. si prea mult e vecin cu nimic. amintiti va fastul lansarii candidaturii lui ponta la presedentie- senzatia a fost de prea mult. geoana la a doua lansare a candidaturii- identic, prea mult. si acum aceeasi senzatie- miting urias cu oameni care nu prea stiau de ce au venit. nu era mai decent sa fie halep si un prezentator, fara primarita, sau macar nitl mai discret. un pic de mai putin e de fapt mai mult.

  Apreciază

  • Acest gen de ceremonii urmează un tipic anume şi indiferent dacă place sau nu, cel care înmânează un premiu trebuie respectat ! Numai nişte descreieraţi pot umbri asemenea momente emoţionante, doar pentru a mai bifa o acţiune în schimbul arginţilor primiţi înainte, între ei şi un bordel redutabil nefiind nici o deosebire ! Şi acolo se merge pe aceleaşi „principii” !

   Apreciat de 2 persoane

 18. O doamnă Rodica îl ceartă pe d-l Năstase că PSD a cheltuit „milioane de euro pentru aducerea forțată a sute de mii de români care habar n-au ce caută acolo”.
  Păi, s-o luăm metodic!
  Mitingul oricărui partid, chiar dacă acesta se află la guvernare, se face pe banii lui, adică pe banii unei organizații private, căci ASTA sunt partidele, niște organizații private. Nu poți să-i impui unui partid ce să facă cu banii obținuți din cotizații și donații, care, la PSD, un partid de 500.000 de membri, sunt consistente. Apoi, aici au pus banii două partide: PSD și ALDE.
  Basmul cu „oamenii aduși cu forța care nu știau ce căutau acolo” e fumat. Majoritatea covârșitoare ȘTIA ce căuta acolo, iar în acea majoritate covârșitoare m-am aflat și eu cu colegi, rude, vecini și cunoștințe. Această majoritate covârșitoare (or fi fost și câțiva care au vrut să se plimbe, câțiva care s-au fâstâcit când li s-a pus microfonul sub nas) această majoritate știa, de plidă, că SRI are înțelegeri secrete cu procurorii și judecătorii pentru ascunderea unor probe de ochii acuzaților, lucru nemaiîntâlnit într-un stat de drept în care justițiabilul trebuie judecat după norme publice. Ce crede doamna că s-ar fi întâmplat în Germania, dacă germanii ar fi aflat de asemenea înțelegeri?
  Făcând o comparație, i se pare doamnei că răspunsul „ca să apărăm Justiția” al celor de la mitingelile NEAUTORIZATE, dar costisitoare (pancarte, apă, cafea, ceai…) ale rezistenților, dovedește că participanții știau concret de ce se aflau acolo?
  Doamna spune obidită că ar fi fost mai bine dacă PSD-ALDE ar fi transferat banii (care n-au fost MILIOANE DE EURO în niciun caz!) la Ministerul Culturii pentru cumpărarea Cumințeniei pământului, pentru că „românii ar fi apreciat gestul și s-ar fi simțit fericiți”.
  De ce nu dau PNL sau USR din banii partidului, pentru achiziționare? dacă zice doamna că PSD-ALDE nu vor. Răspuns corect: pentru că un partid nu are menirea asta, și, chiar dacă ar vrea, n-ar fi legal.
  Apoi, la Muzeul de Artă, există o mulțime de opere ale lui Brâncuși (Somnul, Danaiadă, Rugăciune, Scaun, Cap de copil, Supliciul, Prometeu și altele, INCLUSIV Cumințenia pământului, ce să vezi?!, care e expusă, deși e în proprietate privată. Ce-i oprește pe „români” să le vadă? Sunt ei mai fericiți cu aceste opere la muzeu? Ar trebui să fie, într-o lume ideală, dar sunt? Sunt italienii fericiți că au atâtea opere din Patrimoniul UNESCO? Ia, să vadă doamna un vox populi din Italia, ca să-și astupe urechile când boboru îi bălăcărește pe polticienii autohtoni!
  În actualul context politic, continuă doamna, „dominat de incultură și corupție, intelectualii români se simt nefericiți”.
  Înțeleg că doamna se consideră o intelectuală și reprezentanta, porta-vocea tuturor intelectualilor români (?!)…Și eu mă simt nefericită, deși nu știu dacă să îndrăznesc să mă fac singură intelectuală, că, de pildă, medicii de la stat continuă să ia mită de la profesori, de la alți medici, de la juriști, de la IT-iști, de la meseriași…, dar mă consolez cu gândul că am mijloace să mă duc la clinici particulare și să-i las dracului de necinstiți.
  De unde știe doamna că toți intelectualii români sunt nefericiți din cauza „contextului politic dominat de incultură și corupție”? De pildă, IT-iștii, sunt ei nefericiți că nu dau impozit la Buget, conform normelor stabilite de politicienii „inculți și corupți”? Medicii de la stat, sunt ei nefericiți că iau în mână, unii, 20.000 de lei lunar? Studenții, sunt ei nefericiți că au burse acceptabile și merg gratis cu trenul? Cum s-or fi adunat toată inculltura și corupția la guvernare, și n-a mai rămas p-afară, pe la electorat și Opoziție nimic-nimicuța? (notă: chiar așa culți sunt IT-iștii?).
  Și apoi, ce înseamnă INTELECTUAL? cei care au diplomă? NU, în niciun caz. Intelectuali sunt cei care lucrează cu INTELECTUL, deci adună informații corecte și le procesează cu creierul lor, nu molfăie lozinci goale.
  Să încetăm cu generalizările și cu ideea falsă că toți intelectualii, culții, instruiții, educații, cinstiții sunt electoratul și Opoziția, iar guvernanții PSD-ALDE sunt nenorociții țării!
  În toate partidele, în toată societatea, Rodica dragă, sunt și intelectuali, și agricultori, și meșteri, și oameni cu educație din familie, și oameni fără educație din familie, și oameni care se exprimă cu ușurință, și oameni care nu se exprimă ușor, dar au dexterități manuale, și oameni fericiți, și oameni nefericiți din diverse motive, într-un cuvânt, prostia, lipsa de carte, lipsa de educație, incorectitudinea, incompetența sunt răspândite echitabil în toate categoriile, fie că sunt la guvernare, fie că nu sunt.
  În rest, du-te la Muzeul de Artă ca să fii fericită!
  (P.S. „Intelectualii” rezistenți au vrut să-i împiedice pe „neintelectuali”, pe 9 iunie, să facă mitingul autorizat, dar „neintelectualii” nu i-au împiedicat niciodată pe „intelectualii”rezistenți să facă mitingurile neautorizate).

  Apreciat de 3 persoane

 19. Cei vocali au devenit si isterici. Mitomani , mincinosi patologici, nu au nici-o farama de moralitate. Sunt vinduti si trupeste si sufleteste . Stig,matizarea semenilor lor cu injective, ca suntem needucati, inculti, prosti , tarani ,comunisti ( as dori sa le vad reactia si atitudinea cind le voi pune in fata citiva chinezoi si sa le spuna ca sunt comunisti:::))) Ma straduiesc sa port discutii cu semenii , face to face , fiecare cu argumentele lui, civilizat , dar nu e loc de discutii . Cel mai rabdator si inteligent om nu poate rezista unei hoarde dispusa si pregatita doar sa stigmnatizeze fara sa asculte . Ce este a mai fost , ce -a fost va mai fi. Dumnezeu sa ajute Romania si pe romani!!

  Apreciat de 2 persoane

 20. E .. draga domnule Nastase

  e.. . E. Adica ca este o anume „detasare” „intelctuala” are da semnale incurajatoare unor frustati gen Cosmin samd. Si are sepoarta ca cop[ii si copi zpun lucuri trasnite

  Adorabila copilita, da?
  Mai putin adorabile sunt postarile unor insi maturi cica intelectuali …

  Eu sunt de acord ca presedintele sa o revoce pe Kovesi, dar, pentru a respecta legea sa initieze si desfiintarea Parlamentului si alegeri anticipate pentru un Parlament Unicameral cu 300 de locuri.
  Pentru ca daca doar ar demite-o pe Kovesi, ar respecta legea partial. Prin demiterea lui Kovesi presedintele trebuie sa reseteze clasa politica spre respectarea legii si de aceea neaparat Parlamentul trebuie dizolvat, altfel cetatenii vor intelege ca unele legi se respecta si altele nu, si deci ca nu exista domnia legii.
  _____________________________________________________________
  sa cum regele Mihai I, in loc sa ia in calcul o strategie pe termen scurt pentru a impiedica distrugerea democratiei si a monarhiei constitutionale si-a pus semnatura pe actul de abdicare fiindca, nu-i asa, trebuia sa se supuna vointei guvernului Groza-Dej si exista strategia pe termen lung a revenirii in tara dupa doua generatii. Cand nici democratia nici monarhia constitutionala nu s-au mai putut restabili in litera si in spiritul lor. Si am ajuns acum la Iohannis pus intr-o dilema similara. Repetam istoria?
  _____________________________________________________________
  Unul din temeiurile ca ICCJ sa preia frinele statului de drept poate fi CALIFICAREA profesionala superioara cit si modul de acces in functie!La ICCJ se afla judecatori profesionisti atestati prin examene si practica profesionala continua, iar nu fara evaluare profesionala si cu agreare politica.Statul de drept (de principiu) nu poate fi aparat in momente de criza de cei datori partidelor.Cu siguranta ca un astfel de demers inseamna si un fel de deschidere a cutiei Pandorei, dar pentru apararea statului de drept conteaza sa fie evaluat si utilizat orice detaliu care il poate proteja de asaltul iliberalismului
  _____________________________________________________________
  Presedintele trebuie sa constate ca tara a fost acaparata de un grup infractional organizat, care si-a infiltrat oameni in toate structurile (CCR, ICCJ, CSM, IJ, CNA, CNCD, Avocatul Poporului, parlament, guvern, presa, televiziune, Societatea Civila, Asociatii ale judecatorilor, chiar si la casa regala), trebuie sa constate ca situatia este extrem de grava, ca siguranta nationala este in pericol si sa adopte masuri exceptionale, pentru salvarea tarii :
  Presedintele trebuie sa suspende constitutia, sa dizolve parlamentul, sa demita guvernul, sa revoce judecatorii corupti de la CCR, ICCJ, CSM, sa revoce oamenii mafiei din CNA si sa numeasca un premier tehnocrat care sa organizeze alegeri generale anticipate, la care penalii sa nu aiba dreptul sa participe.
  _____________________________________________________________
  O chestie pe care se pare ca n-a obseervat-o nimeni: Nimeni nu poate fi obligat de o decizie a justitie sa semneze. O decizie a justitie il ;poate demite, il poate baga la puscarie, il poate amenda, etc. dar nu-l poate obliga sa semneze.

  Presedintele poate afirma ca decizia CCR ii incalca un drept funadmental (acela la opinie) si poate ataca decizia la CEDO. Asta va dura ceva timp in care amndatul dnei Kovessi expira oricum in primavara 2019.

  Desigur ca ministrul justitie, Tudorel Tdorica ala, va propune la sefia DNA cine site ce canalie pe care presedintele o respinge in continuare si tot asa pan al rezidentiale. Circul pe tema asta poate da o sansa mobilizarii electorale pentur prezindetiale. Ca altfel, din 2019 va ajunge presedinte fie madam Pandele, fie insusi Dragnea ot Teleorman…

  Interesante opinii?

  Insa parca recunosc un mai vechi „amic” de pe blogul mneavioastra : ion adrian .

  Corect si a se cititi mereu si mereu preambulul textului Declaratiei universale a ONU din 1948 care arata ca statul de drepti poate fi rezfuzat si prin violenta daca este cazul de o natiune constienta asa cum s-a ntamplat in 1989. (Nota bizonica – sustine puci )
  ___________________________________________________________________________
  Dar dupa toate aceste discutii poti spune s altceva: Oare nu ar fi mai bine sa se akleaga praful si de aceasta tara si de poporul ei netrebnic? Oare ce ar spune azi Eminescu sau Tutea?

  Cu asta parca am avut o lunga controversa pe teme constitutionale. Ghiciti cine nu avea nici o opinie?!

  Apreciat de 2 persoane

 21. SUPERB:
  https://www.agerpres.ro/justitie/2018/06/14/iccj-ghita-achitat-in-dosarul-in-care-este-judecat-alaturi-de-fosti-sefi-din-politie-si-parchete–126906
  Simnt că-i cazul să mă auto citez:
  serbanfl spune:
  IUNIE 10, 2018 LA 8:49 PM
  ………
  2) Nimeni nu spune că mitingul PSD+ALDE, NU avea loc dacă SEBASTIAN GHIȚĂ , conform declarației lui Elan Schwartzenberg (înterviul de la B1 din 23 feb. 2018), nu intra, cel puțin din anul 2011, într-un joc din care, dacă nu scapă ajunge ori la pușcărie ori la 3 m sub pământ!!! Revedeți și interviul său cu Ion Cristoiu – poate, cine știe(?), ajută!

  Apreciază

 22. Mare tragedie si lacrimi de crocodil de mare australian pentru politrucul tehnocrat Drula , de fapt atat de tehnocrat pe cat de tehnocrat era Kaganovici pe langa Stalin , pentru ca azi ambitiosul Drula este deputat USR de Timis : ” guvernul Romaniei a renuntat la parteneriatul cu Banca Mondiala pentru construirea autostrazii Ploiesti – Brasov „.
  In continuare Drula selanseazain propuneri de ” studii topografice , hidrotehnice ” – pretexte excelente sa nu facem nimic , pentru ca tronsonul are deja aceste studii .
  Banca Mondiala nu finanta proiectul , noi , clientul , o finantam si pe ea , si proiectul , ceva ce eu nu am mai vazut decat in uitatul proiect Bell Helicopters al nenorocitei puteri cederiste in 1998 , daca va amintiti .
  Asa ca nu vad nici ce castigam , nici ce pierdem renuntand la umbrela lor .
  Iar lucrurile acolo sunt atat de simple si evidente , daca se vrea in ” haut lieu ” , bineinteles .
  Este castigator desemnat pe sectorul 5 , Cristian – Rasnov , 10 km .
  Uitandu-va pe harta vedeti ca de la Rasnov la Predeal sunt 15 km .
  Supervizarea tehnica a Rasnov – Predeal a fost data francezilor de la Egis .
  Trebuie doar ca Executivul romanesc sa vrea sa aloce 100 -150 de milioane de euro pentru cei 15 km de la Rasnov la Cristian si avem terminata autostrada pe sectorul ei brasovean – doi ani ?
  Urmeaza atacarea sectorului prahovean – ce e atat de greu ?

  Apreciază

 23. @ Mircea Popescu
  Si eu care speram ca va veti intoarce in Romania….
  Nu prea inteleg cum e treaba asta cu datele personale la dispozitia Facebook. Eu nu am asa ceva (nu vad absolut deloc utilitatea unei pagini feisbuciste la cheremul NSA) si totusi, nu am probleme cu accesarea blogului domnului Nastase.
  E adevarat cu nu primesc automat anumite comentarii la alta adresa, dar mi se pare o dovada de respect sa citesc direct si ,,muncitoreste” pe acest blog comentariile gazdei si ale colegilor mei. Deh, cu boierul american cine se poate pune… (Z)

  Apreciat de 1 persoană

 24. Iconstitutionalismul presedintelui, vasalizarea prin codificare si catusele independentei justitiei

  Ce este iconstitutionalismul. Ca si iliberalismul, dar de alte natura si sens, iconstitutionalismul nu se manifesta prin negare, ci prin interpretare. Iconstitutionalismul nu respinge explicit principiile, valorile si normele constitutionale, ci le deformeaza, pana la anulare, prin interpretare si aplicare. Interpretarea si aplicarea principiilor se desfasoara intr-un registru atat de larg, avand ca limite buna si reaua credinta, incat in cazul ultimeia orice principiu poate fi transformat in opusul sau. Alteori, partizanatul politic prezidential devine iconstitutional prin specularea semnelor sau topicii lexicale din textul constitutional, desi unele omisiuni sunt in mod evident motivate de evitarea repetitiilor si concizia frazarii. Sa luam, exemplificativ, articolul 85 (1): “Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.” Este evident ca ambele atributii se exercita pe aceeasi baza, dar presedintele Klaus Iohannis ne-a aratat contrariul, refuzand propunerea PSD de premier (cazul Sevil Shhaideh). Desi, pe aceeasi baza, pana si multincercatul presedinte german si militar in grad suprem (Generalfeldmarschall) Hindenburg a fost nevoit sa-l desemneze cancelar pe Hitler. Formal, iconstitutionalismul nu este neconstitutionalism, ceea ce il face mai dificil de identificat si sanctionat, dar pe fond efectele lor pot fi similare.

  Vasalizarea prin codificare. In epoca postmodernismului vasalizarea nu se mai face prin inchinare, ci prin mecanisme mult mai subtile, manipulative. Una din caile de vasalizare cvasicoloniala este vasalizarea prin codificarea in textele constitutionale. Revolutiile est-europene au oferit Occidentului – care cel putin prin atitudinea ca de la metropole la colonii in raporturile cu tarile din Europa Centrala si de Est au lasat sa se vada ca sunt incapabile de competitie cinstita si corecta sau ca oricum aceasta nu se numara printre preferatele sale – o oportunitate de a-si inscrie vasalizarea in constitutiile noilor democratii estice. Cred ca in ceea ce priveste Romania, aceasta operatiune a esuat, din fericire, cel putin in prima etapa, comparativ cu rasfatatele momentului care erau tarile din Grupul de la Visegrad, fapt care se datoreaza constitutionalistului patriot Antonie Iorgovan, parintele Constitutiei din 1990, care a si platit cu viata, motiv pentru care trebuie adaugat panteonului memoriei neamului romanesc. Privindu-i pe visegradisti, asa se explica si reactiile lor precoce si hotarate de renationalizare a constitutiilor, in special ale Poloniei si Ungariei, de purificare a acestora de modelarile constitutionale toxice occidentale. Insa in ceea ce ne priveste nu am scapat de tentaculele occidentale ale vasalizarii, in care am fost prinsi mai ales prin codificarile acesteia in textele legislative ulterioare, incepand cu cele privind deformarea justitiei, evident ascunsa sub palaria “reformei” legilor justitiei (2005) a Monicai Macovei.

  MCV, catusele justitiei si vasalitatii. Nu voi relua cronologia si continutul deformei Macovei, reparatiile pe care i le aduc legile justitiei si motivatiile profesioniste care le insotesc, propuse si sustinute public de catre reputatul jurist tehnocrat Tudorel Toader, om de catedra si autor de manuale, fiind binecunoscute si larg impartasite de catre elita breslei constitutionalistilor si legislatorilor. Voi puncta alte doua evenimente de modelare toxica occidentala, care au confuzat intr-un hal de nedescris conceptualizarea si directia de miscare ale justitiei romanesti. Faptul ca aceasta confuzare a adus justitia intr-o stare de incalceala structurala in orizonturile careia nu se mai vad cu claritate ce este drept si ce este nedrept si se sterg sau estompeaza limitele dintre vinovatie si nevinovatie ne indica fara dubiu ca a fost indelung gandita in Occident si ca acesta din urma a fost finantatorul statului paralel, dupa cum magistral a diagnosticat Liviu Dragnea, scandalizandu-i pe malversatorii occidentali si pe puietul lor dambovitean. Mecanismul de Control si Verificare (MCV) impus justitiei din Romania de catre birocratia unionala de la Bruxelles, o data cu aderarea noastra la Uniunea Europeana (UE) sau ca o conditie de acceptare a integrarii, a fost si inca este o incatusare a independentei justitiei romanesti. Orice miscare de independenta a justitiei romanesti ar fi pus in pericol statu quo-ul de vasalitate a Romaniei fata de Bruxelles, asa ca ele au fost inabusite din fasa. Comisia de la Venetia (CV) este pe acelasi calapod. Manipularea de catre liberalismul din Vest este mai subtire, mai rafinata decat fosta represiune comunista din Est, dar esenta este aceeasi. Locul ciocanului si secerei din caricaturile anticomuniste, in care cu unul iti da in cap si cu cealalta iti lua gatul, a fost luat de cele doua instrumente ale vasalizarii, cu care sunt reprimati/e dizidentii antiliberalisti si miscarile de independenta justitiei. Dizidentii sunt vanati, masa este dezorientata si manipulata prin psyops, gen #Rezist, impotriva elitei, meritandu-si in cele din urma soarta de popor transformat in gloata, care fara conducatori este numai buna sa fie inrobita, exploatata la sange si, intr-un final de cateva generatii, sa devina o minoritate si chiar sa fie supusa extinctiei. (Va urma)

  Apreciat de 2 persoane

 25. Caricatura Charlie Hebdo despre Simona Halep: Noroc cu Mihai Șora ca, partial, ne lamureste, dar ne baga si in ceata: Explicatia sa, inexplicabila asemanare cu stereotipul etnic din recenta alerta a ambasadei americane, de la mitingul PSD!

  Publicația franceză de satiră Charlie Hebdo a prezentat o caricatură cu Simona Halep cu titlul: „O româncă a câştigat la Roland Garros – „Fier vechi! Fier vechi!”. Cum e si normal, cititorii au interpretat-o in fel si chip. Un sondaj de opinie pe tema “Cum vi se pare caricatura Charlie Hebdo despre Simona Halep?” a grupat, inspirat, variantele de raspuns in patru itemi: O gluma buna (19%), Un nou atac antiromanesc (16%), Libertatea de exprimare e absoluta (28%) si Nimic amuzant aici (37%). Procentajele din paranteze reprezinta distributia raspunsurilor din momentul inregistrarii a 4028 de respondenti. Din cate se vede, majoritatea nu vede nimic amuzant, fapt care pare sa corespunda in cea mai mare masura realitatii.

  Ceea ce intriga este ca filosoful Mihai Șora incearca sa atribuie romanilor o alta perceptie, fara nicio masurare sociologica, ci, se pare, doar pe baza unui sterotip personal, despre ce crede el ca ar crede romanii (sic!). Asa ca a purces sa ne lumineze cu o explicatie care pare sa fie mai degraba rezultatul unui dialog cu sine insusi sau un trialog intre propriile diviziuni sau functii psihanalitice: sinele, eul si supra-eul. Mihai Șora ne prelucreaza critic sustinand ca “desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine)”. O fi vorbit cu caricaturistul, de este atat de sigur?! Apoi, nu stim care din cele trei voci ale sale interioare, explodeaza sarcastic si culpabilizator (aceasta tactica politica ne este binecunoscuta, nu-i asa?): “Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist.”

  Bun, asa graita subconstientul lui Mihai Șora, dar stiti ce este ciudat? Ca stereotipul sau etnic defulat seamana, inexplicabil, ca doua picaturi de apa, cu cel din alerta ambasadei americane, prilejuita de recentul miting PSD, in care se sugerau violente, facandu-se vorbire despre multimi agresive sau agitate, ranire, incidente, de parca romanii s-ar confunda cu hoardele de imigranti care au asaltat Europa sau cu multimile furioase si violente ale etnonimurilor hibride din SUA … Stiti in legatura cu ce este cea mai mare ceata? Pentru cine or fi si la ce or folosi astfel de mesaje cifrate?

  Apreciat de 1 persoană

  • Filizoful lu’ peşte se pare că linge clanțe străineze, dar pe asta n-a reuşit s-o scalde nici cât de cât plauzibil. De aici s-a înțeles că noi, cu mințile noastre „înțepenite”, nu am prins „ironia fină”. Practic, a zis că suntem nişte proşti, acesta fiind argumentul suprem.

   P. S. Îmi pare rău că @Lumița Arhire nu i-a făcut analiza pe text, căci eu n-am pretenția c-o pot face acătării.

   Apreciază

  • E de tot hazul că lui Şora i s-a alăturat nimeni altul decât Mândruţă . Lucian, cel care încalecă ridicolulul cu aceeaşi uşurinţă cu care se aburcă pe bicicletă, numai că dacă de pe ultima se dă jos, i de pe primul coboară… Rău de tot ! Cam până unde dă , din păcate şi de un Mihai Şora, aflat, tot din păcate, la final de mandat sorosist !
   Dovada că sunt români care au mai mult umor decât întreaga redacţie de la Charlie Hebdo, asta nouă (ostilă) este şi promptul răspuns pe care l-au primit francezii :
   – Dacă voi recunoaşteţi, prin „specialiştii” ce vă reprezintă în materie de umor, că această cupa e în realitate o tinichea, mă refer la compoziţe, nu la simbolism şi valoare în sine ( 6 kg. de argint), dar învingătorul primeşte o copie, probabil că fierul vechi nu este atât de exagerat adus în discuţie !
   Dacă ne mai gândim că aproape jumătate din premiul obţinut rămâne la voi, cei care sunt luaţi la misteaux, de către Charlie Hebdo, s-ar putea să fiţi chiar voi !

   Apreciază

   • Altcineva spune referitor la reacţiile stârnite de caricatură :
    „Dar mi-ar fi plăcut că această revoltă să fi fost provocată de atacul la adresa unei întregi comunităţi etnice. Mi-ar fi plăcut să văd solidaritate în locul încercărilor disperate de disociere. ”
    De abia această apărarea a respectivei comunităţi ar fi fost greşită ! Ar fi însemnat că suntem de acord cu tot ce fac ei, fără să le reproşăm nimic din multele făcute şi nefăcute ce li se atribuie, acceptând prin aceasta că nu suntem cu nimic deosebiţi de ei ! Regretabil şi revoltător este nodul absolut neinspirat ales de cei de la CH pentru a persifla tarele unei comunităţi, întâlnită nu doar pe la noi, folosindu-se de un eveniment care aducea în discuţie una din cele mai mari reuşite ale unei compatrioate de-a noastră !
    P.S. Gafa făcută de evreii de la CH s-ar putea să-i coste : cu alte ocazii, când se vor afla ei înşişi în postură de a fi criticaţi sau ţinte a unor ironii nu vor putea să mai invoce mult trâmbiţata corectitudine politică ! Şi-au făcut-o cu mâna lor, cum se spune ! 😉

    Apreciat de 1 persoană

 26. Adrian B. spune:
  IUNIE 14, 2018 LA 4:09 PM
  ,,Astazi aflam ca este propunerea Marelui Mut la conducerea SIE si ca , oarecum , a fost numit de niste evrei dupa un voiaj prin SeUA si Israel !!!
  Ce tara mai ii asta ?”

  Pai draga Adriane, zau daca te/va mai inteleg. Nu l-au ridicat in slavi, sustinatorii, pe Liviu Dragnea, pentru decizia curajoasa de a incerca sa intre si mai mult in gratiile Israelului si a ,,patronului” sau ?
  Acum ca propunerea lui Vlase vine de la ,,Marele Mut” strambam din nas ca ,,a fost numit de niste evrei dupa un voiaj prin S(e)UA si Israel (???_ nota mea)” (Am inlocuit semnele de exclamare cu ce cred eu ca este mai potrivit).
  Dumnezeu sa va mai inteleaga, prieteni, pe mine ma depaseste. Pana acum Vlase era bine merci in PSD, dintr-o data devine ,,ca troian”.
  Dati-mi o tesla in…., poate imi cade fisa.
  ps
  Asta inseamna incrancenare politica. Duce inevitabil la divizarea personalitatii (vorba dragului nostru coleg Fragmentarium).

  Apreciază

  • Numirea lui Vlase n-are nicio legatura cu Dragnea ! Mutul l-a reactivat tocmai ca sa mai provoace ceva zazanie in psd . Dupa reteta cu Maior , Grindeanu ,Tudose , Zgonea , etc

   Apreciază

 27. Caricatura aia de la Charlie ….. ne arat de fpat lomitele multi(IN)culturaloitatii….

  Noi am fts |utrcheat” de multi francezi, uneori vorbind in numele Frantei, ca am fi antiminoritari. Adica ca discriminam tiganii. Daca am zice ca unele persoane caresuntb prezentate ca rpamani carederanjeaza sunt tigani, ce=-i drept cetateni romani, am fi acuzati de rasism, intoleranta samd si Mirel Bran ar mai primi niste bani de la le Monde (zisul Mirel este „expertul” leMonde in aceasta chestiune)

  Insa ce sa vezi? {tr francezi .. romanii sunt tigani! Tioti – cu mici exceptii in care nu sunt romani ci francezi, incepand cu Enescu.
  Si din crectitidine politica in crectitudine politica au ajuns si antilezii sa ne zica tigani ..

  Mda.Nu ma surprinde.

  Insa atea sunt motobele [tr care ceva timp in urma ma scris : nu sunt Charlie fiindca in primul rand nu insult religia altuia, nu salut cu gutute, nu ma comportam indecent fata de femei samd .

  Apreciază

  • Iar noi , românașii, ne-am îndurerat și i-am condamnat pe musulmani! Norocul francezilor este că noi nu suntem fanatici și teroriști! Ei, cei mai democratici, deși naționaliști ( să nu uităm că în Constituția lor toți locuitorii Franței sunt cetățeni francezi, fără să recunoască vreo naționalitate), vor dispărea în curând ca națiune. Franța va fi prima țară europeană arabă și musulmană!

   Apreciat de 1 persoană

 28. Un destin exemplar

  Acum 28mde ani era cea de a 3a „Mineriada” .
  Ce a fots stim sau maiu ales altii cred ca stiu ADEVARUL cu o fervoare cvasireligioasa.

  Ia sa vedem care fu dstinu Poetului Golanilor, ala care si dupa naspe ani canta ca
  Mi-e greu titlul de erou
  Caci frati noi suntem,
  As vrea sa-mi dati un nume nou:
  Golan post-mortem.

  Post moetem a murit boschetar(1) si a fost inmnormantat asistat (2) asta dupa ce fu „vocea” care cerea .. ..nici el nu stia ce dar primul dintre mijloacele avuite in vedere in atingerea nevulosuluio scopa fots restitutio in integrum.

  Deci , aceasta voce a …. ? „civismului” s-a nascut in Bucuresti la data 10 septembrie 1964. Primul si 44 ani singirul domiciliu – strada Doctor Liszter nr.61. Adica in cartierul Cotroceni. Adresa „prestigioasa” . Daca nu stiti … sa stai in Balta Alba sau Drumul Taberei … nu era cine stie ce. Sa stai in Tei,Andronache (eu Andrinache) , Rahova, similare se cam stranmba din nas . S asti in Cotroiceni, in Domenii asta DA! Erai automat „bine”, cu „staif” ., In 90 Miliari, Berceni, Titan erau „proletare” si erai banuit de statut „proletar”adica munctoresc cam tampit.
  Cotroceni insa .. EHE!

  La un moment data se lipeste de cenaclul Flacara si devine relativ cunoscut „Am carat scule pentru Cenaclul Flacara si, la un moment dat, Adrian Paunescu si-a dat seama ca stiu sa cant„. Era in 1977 … Relativ ca era unu domntre nu era „consacrat” ca Sterian sau Andries
  Apoi vine dec 89 si apoi devine faimos in Piata Unversitatii cu „Imnul Golanilor” ….

  Isna stiti vorba aia cu fii atent ce doresti ca s-arputea implini? Ei biner .. i s-a implinit dar nu cum a crezut : la 20 mai 2008 a fost evacuat cu jandarmii şi executorul judecătoresc din mansarda casei de pe strada Doctor Liszter nr.61 unde se nascuse. Aruncat in strada adica. De catre o o rudă de gradul trei al fostului proprietar. Cu patru ani inainte , Paţurcă depusese la Guvern o cerere pentru locuinţă, însă nu a primit nici un răspuns. La rândul său, proprietarul clădirii a declarat presei că i-a oferit lui Paţurcă posibilitatea să stea în continuare în casă, dar că acesta nu-şi permite să plătească chiria.
  Deci … in plina victorie a ce ceruse … aruncat in strada! Cam fara bani. Golan care va sa zica.
  Si nu prea inteligent – cererea de casa trebuia de[usa la Promaria Capiatlei. Unde era promar Basescu urmat de Videanu.
  Aruncat in strada ca multi altii – „aşa-zisului proprietar în baza unei sentinţe judecătoreşti. Eu nu am primit nici o citaţie să mă prezint la proces şi nici o somaţie să evacuez locuinţa. De un an şi jumătate am stat mai mult prin spitale. Jandarmii m-au luat din pat. În casă mi-au rămas lucrurile personale, frigiderul, televizorul, tot ce aveam”. Binenteles tot Ilescu, cominismu , comuinistii vinovati
  Si intre timp bolbav putred de TBC si ciroza hepatica.
  Noroc ca candidatului PC la Primaria Sectorului 2, Norocel Alexandrescu Anastasescu de la Partidul Consrrvatir (Varanu’) i-a dat o garsoniera pe strada Maior Coravu. Norocu” a tinut 6 luni.
  Amicii sai ? Care? N-a mai avut nici unul!
  A ajuns in spital (ptr TBC) si traia din ceea ce-i mai asigură Asociaţia „22 Decembrie” şi o prietenă care i-a rămas aproape. Adica cum marturisea „ Am ajuns un boschetar. Chiar aşa să scrieţi.
  Sau da l-a avut pe Base .. care a dat de la el 50 milioane si pensie de revolutionar de la buget (nu zic ca nu ar fi meritata pensia de revolutionar., Poate. Zic insa ca Base dadu de la buget”)
  De murit a muirt de ciroza la 46 de ani. A fpts inormantta la Belu sectia actori … insa sigir ca el numa pe abnii de la buget.

  Cristian Paţurcă a fost unul din ultimii romantici ai Revoluţiei şi tranziţiei postcomuniste. Şi-a aflat locul firesc în Piaţa Universităţii, care l-a şi proiectat în conştiinţa şi în memoria noastră. Acolo destinele noastre s-au intersectat şi apoi ne-am reîntâlnit în momente şi mai bune şi mai rele ale ultimelor două decenii” Emil Constantinescu zis Țapu. Imi este frica ca ptr Țapu golanu boschetar avea alte pareri. Nasoale. Csa si depre Marina Munteanu care se imbogatise
  In final sa il citez : „Şi nu trebuia să fiu atât de naiv. Dar de unde să fi ştiut eu cum să-mi gestionez viaţa? Nu există o reţetă

  Si dáia unii il considera model si vor sa ne impuna „idealurile” astuia cvare a uitat ca nu era propretar in Cotroceni si pe urma nu intelegea ca i se intamla ce ceruse .. adica capitalism.
  A miliatta , a cerut capitalism, a uitat sa isi ceara partea si apoi era sucarit pe altii. Pe toti ceilalti.

  https://www.ziuaconstanta.ro/divertisment/stiati-ca/stiati-ca-astazi-cantaretul-cristian-paturca-ar-fi-implinit-510873.html
  http://www.gandul.info/stiri/autorul-imnului-golanilor-evacuat-cu-jandarmii-din-casa-in-care-s-a-nascut-video-2650898
  http://www.ziare.com/social/capitala/evacuat-miercuri-cristian-paturca-a-primit-joi-o-garsoniera-315513

  Apreciat de 1 persoană

 29. Ambasada Frantei zice ca libertatea de exprsoie.

  OH .

  Insa daca cupa Roland-Garros este ferraille [item sa zicem despre Luvru ca este marché aux puces sau , parafarand pe Nabulionne, ca Franta este une veille pute?!

  Oricum al lor H 2125 este cam brocante …

  Apreciază

 30. Ha!

  parjolirea pasunilor si otravirea fantanilor. Era mai rau.,osoonce diau si casele si cosarele Pe termen scurt aceste masuri erau utile dar, la intoarcere, locuitorii sufereau din cauza acestor decizii. Hai sa o luam altfel …
  A) locuitorii se retrageau in padure fara sa incendieze, otraveasca samd. Mai incolo , peste ceva timp ieseau din paduri.. Ce s-ar fi intamplat??
  1)Nimic deosebit gaseau biste turcaleti „bine ati venit puturosilor treceti la munca ba !”
  Mna rpg poate ar fi fots mai bine (la 1900 tarabul roman avea cea mai mizera voata. Comparat cu Bulgaria si Servia unde se stie tuccii domnisera complte.)
  2) gaseau niste attari care gasind apa si pasine se mai intindeau pe aici. nashapa rau .. dar rau!!!
  b)locuitorii nu s-ar fi rtreas.
  1)Erau turci Pasalac scria dar poa era mai bine .Oare?
  2)erau tatari. Nu mai stiu in ce an tatarii au luat robi cam juma din Modova. Aia care nu au fugit destul de iute

  Apreciază

 31. Azi mi-am pierdut 5 minute din viata citind CV-ul d-lui Gabriel Vlase . Iti vine sa versi ! Vomitivul perfect ! Ceva in genul CV-urilor lui Ponta si MRU doar ca aia mai si aveau ceva in cap !

  Este un CV de oportunist notoriu , de ins frustrat si disperat dupa functii si recunoasteri internationale din care nu lipsesc BINEINTELES diverse cursuri postuniversitare de CACAT prin SUA , Israel , etc, , cursuri de weekend , sef al comisiei de control al sie , sef al grupului de prietenie cu Israelul , academia de cacat a lui Gabi Oprea , ongheuri , si alte mizerii de genul asta . Plus facebookul plin cu pozele acestuia de la Muntele Athos . Adica tot ce da bine la ambasade si partenerii strategici si mai putina scoala adevarata . Cum ar spune Gabi Oprea : ” un crestin si un profesionist desavarsit ” .

  Dupa ce-am taiat cu creionul toate cursurile alea de kkt , a mai ramas pe CV doar numele , poza aceea de uliu gata de atac si Institutul Politehnic din Bucuresti absolvit in 1996 . Nu scrie ce specializare . Sper sa nu fie subingineri sau metalurgie ca as fi tare dezamagit …

  Oricum , mi se pare omul perfect pentru vremurile de rahat pe care le traim !

  Apreciază

 32. Guvernarea si Opozitia, unitate in adversitate: Motiunile de cenzura si suspendare: Caderea Presedintelui Iohannis si Guvernului Dancila

  O formula consacrata a democratiei este “unitate in majoritate”. Ea se poate referi la deciziile care se supun la vot, cele mai frecvente cazuri fiind cele din interiorul partidelor sau parlamentului. In ultimul caz, cand majoritatea guvernarii si minoritatea opozitiei sunt de acord, putem spune, referindu-ne la rezonanta celor doi poli de putere, ca exista o “unitate in unanimitate”, o situatie care nu s-a mai intamplat din vremuri, sa le zicem, “imemoriale”. Adica, de cand cei doi actori politici colectivi, guvernarea si opozitia, nu au mai fost de acord, intr-o problema sau alta. Cand insa guvernarea si opozitia sunt orbite de partizanat, care inabusa vocea ratiunii institutionale, pot aparea situatii de votari paradoxale, votate de guvernare si opozitie una impotriva alteia. Aceste rezultate de voturi pe spete diferite se pot compune, precum adunarea vectorilor dupa regula paralelogramului, dand o rezultanta mai mare decat vectorii guvernare si opozitie, care pot avea, ca efect pervers, punerea in pericol a intregului (partid, parlament, stat etc.). Sa ne imaginam ce se intampla daca trece motiunea de cenzura a opozitiei impotriva guvernului? In primul rand putem spune ca pentru acest rezultat au votat atat majoritatea guvernarii, cat si minoritatea opozitiei. Ne aflam, adica, in situatia rara a “unitatii in unanimitate”, asa cum am definit-o mai sus. Sa ne imaginam insa si o alta situatie, ce se intampla daca trece si motiunea de suspendare a presedintelui, initiata de majoritatea parlamentara, care sustine guvernarea? Este posibil ca pentru suspendare sa fi votat si o parte din minoritatea opozitiei, dupa cum este posibil si ca o fractiune din majoritate sa nu fi votat pentru suspendare. Importanta este ca suspendarea s-a produs, asa cum s-a produs si caderea guvernului, in speta evocata, si efectiv infaptuita, anterior. Dar mai importanta este compunerea celor doua motiuni, in urma careia se produce o criza politica grava, dubla, a institutiilor prezidentiala si guvernamentala, care pune in pericol intregul, definibil generic ca stat. O asemenea perspectiva se intrevede saptamana viitoare, miercuri, 20 iunie, cand opozitia PNL a anuntat ca depune motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila, iar din mai multe surse s-a aflat ca si guvernarea PSD-ALDE, sau numai PSD, va depune motiune de suspendare a presedintelui Iohannis, pentru culpa, de aceasta data consfintita de decizia CCR, privind revocarea sefei DNA, pe care puterea de la Cotroceni refuza sa o puna in executare. Suspendarea lui Iohannis, daca va avea loc, va fi diferita de suspendarea lui Basescu, in 2012, cu care in zadara PNL incearca sa faca o comparatie. Suspendarea ar trebui prin urmare sa fie o formalitate, cu atat mai mult cu cat Iohannis a cazut intr-un al doilea conflict constitutional cu Guvernul, dar si cu CCR, dupa ce a retrimis Parlamentului legea privind organizarea judiciara, declarata constitutionala de CCR dupa sesizarile presedintelui si ale opozitiei. Totusi, democratia incepe si se sfarsesete cu parlamentul, in raspunderea caruia cade solutia de a-l sanctiona pe seful statului, prin cele doua cai de atac, suspendarea sau punerea sub acuzare, pentru a pune capat comportamentului discretionar si iconstitutional al acestuia.

  Apreciază

 33. Miracolul chinezesc :
  – În 2 ani China a produs mai mult ciment decât SUA în tot secolul XX.
  – Lungimea drumurilor – 4 milioane de kilometri. Sunteți sigur că vă puteți imagina atâtea zerouri?
  – 300 de mii de poduri în toată țara, din ele 1000 cu lungime mai mare de 1 km. Până la sfârșitul anului va fi construit un pod din Hong-Kong până în Macao !
  – Într-un an parcul auto se mărește cu 20 de milioane de automobile, iar în Pekin în general poți merge doar dacă ultima cifră a numărului semnului tău are permis in ziua respective.
  – În fiecare an se construiesc 100 de aeroporturi.
  – Viaducturi gigantice cu lungime a de 150 de km,
  – 236 de tuneluri prin care trenul trece cu 250 km/h.
  – În 30 de ani, chinezii au mărit piața imobiliară a țării de 8 ori. Apartamentele, în China, se dau gratuit oamenilor muncii.
  – Toată această statistică are la bază o singură cifră: din anul 2000 și până în prezent, în China au fost executați 10 mii de funcționari corupti…!!!
  Corupția este declarată crimă de stat, care se pedepsește cu moartea!

  Apreciat de 4 persoane

 34. Misiune ingrata, dar clarificatoare: De ce parte se va pozitiona Wess Mitchell, in conflictul structural constitutional dintre statul de drept si statul paralel?

  Aflat intr-un turneu in Europa, Wess Mitchell, adjunct pe probleme europene si eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ve veni, luni, in Romania. Din comunicatul laconic al Departamentului de Stat, aflam ca scopul vizitei lui Mitchell este de a se intalni cu demnitari de rang inalt si cu analisti independenti pentru discutii referitoare la cooperarea economică și de securitate regionala, in a sasea runda a Dialogului privind Parteneriatul Strategic SUA – România, despre care va vorbi la Universitatea din București.

  Desigur, ideologia parteneriatului strategic hraneste de multa vreme si din belsug relatia bilaterala romano-americana si o va mai face inca mult timp de acum incolo. Trebuie sa fie insa si un motiv special pentru deplasarea lui Mitchell, care probabil a aparut in ultima luna, de cand s-a intalnit, pe 17 mai, la Washington, cu consilierul prezidential Bogdan Aurescu. Ceea ce a aparut in acest rastimp relativ scurt, care sa merite o noua si speciala atentie, cum mai mult decat sugereaza vizita – totusi, comparativ, spatiul european si eurasiatic este de o vastitate imensa si cu probleme enorme -, este fara indoiala conflictul acut constitutional, care inexorabil nu are decat o solutie legala si constitutionala, extrem de clara si de imperativ-executiva, in care s-a angajat presedintele Klaus Iohannis, probabil din cauza unui sindrom de discretionaritate prezidentiala, prin care se considera mai presus de Lege si Constitutie.

  In acest context de sosire, dar si in cel international, provocat de summitul G 7, la care presedintele Donald Trump pare sa fi dat peste cap multe dintre tezele si principiile despre care Mitchell a vorbit recent la Heritage Foundation si dintre care multe le va evoca la Bucuresti si in restul turneului european, frizand oarecum ipocrizia politica – ma refer la cele din acelasi discurs despre care oficialul a afirmat ca pe ele se bazeaza relatiile americanilor cu prietenii, partenerii si aliatii sai si ca nu se va ajunge niciodata sa fie “sacrificate”, desi seful Casei Albe a sters cu ele pe jos la summitul din Canada – misiunea lui Mitchell va fi ingrata, dar clarificatoare.

  Pe de o parte, ca succesor al Victoriei Nuland, care a socat prin sustinerea unei contradictii in termeni, cu afirmatia ca “statul de drept se apara in strada”, in pofida realitatii ca in lumea civilizata a statelor de drept acestea sunt protejate prin constitutii si legi si se apara in parlamente si in justitie, Wess Mitchell va trebui sa fie foarte atent la afirmatii si pozitionari. Pe de alta parte, diferenta de apartenenta ideologica si partidista fata de ambasadorul american Hans Klemm, care a facut gafa sa se pozitioneze de partea statului paralel, care este un atac la statul de drept, dar si la parteneriatul strategic, cat si faptul ca acesta urmeaza sa fie retras de la post si, cel putin teoretic, pentru ca asa ar fi diplomatic, sa urmeze un nou inceput, care sa nu reproduca greselile si scaderile din mandatul ambasadorului Klemm, care a fost numit in functie de fostul presedinte Barack Obama, ambii membri ai partidului democrat, de opozitie, il obliga pe Wess Mitchell sa revitalizeze parteneriatul strategic prin asezarea lui pe baze republicane, ale administratiei Trump.

  Este nevoie de o reacordare, parteneriatele strategice au la baza state de drept, iar statul paralel este in mod evident, prin o sumedenie de lucruri iconstitutionale si ilegitime, in primul rand prin legaturile sale cu coruptia si abuzurile din justitie, un risc si o amenintare pentru orice relatie bilaterala internationala. Pragmatismul il va atentiona pe Mitchell in privinta necesitatii unor relatii bune cu Guvernul Romaniei sau guvernele care vor urma. Spre deosebire de regimul prezidential american, in care presedintele detine si parghiile guvernarii, in cel semiprezidential/ semiparlamentar romanesc alocarea resurselor se face de catre Guvern. In privinta demnitarilor de rang inalt, relevanta economica o au cei care detin majoritatea parlamentara si guvernarea, tot asa cum relevanta pe aspecte de securitate revine presedintelui si responsabililor institutiilor de securitate, siguranta si aparare. Inca o nuanta de pragmatism diplomatic este ca dreapta politica este atat de slaba si de fara viziune si programe incat nu are nicio sansa, in niciun scenariu, sa vina la guvernare in urma alegerilor urmatoare. Scaderile in intentiile de vot vor fi inevitabile si pentru coalitia de guvernare PSD-ALDE, dar in niciun caz catastrofale, cum se anunta pentru PNL, iar captarile de voturi de la cei doi poli de putere vor fi distribuite cel mai probabil catre noile partide, din zona de centru, unde va fi multa aglomeratie si care vor cumula, sincretic, functii si de stanga, si de dreapta. De aceea multi ochi, mai putin importanti sau la vedere in momentul de fata, vor fi cu ochii pe Wess Mitchell: in conflictul structural constitutional dintre statul de drept si statul paralel, in ce parte va inclina balanta?

  Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.